Можеше ли Иван Костов да постъпи като Рейгън в пряк диалог с избирателите срещу течението

 

 

 

 

 

Радвам се, че по темата за съветската окупационна символика се появи още една статия, достойна за вниманието на мислещите българи ( и на онези, които следят какво става в България с очите на съюзници). Макар че с нея няма да се съгласят всички съмишленици по въпроса за премахването на тези унизителни “жалони на робството”, както ги нарече един от авторите на скулпторите в писмо от САЩ до в. “Труд” през 1993 г. проф. Любомир Далчев.

Колегата Пламен Асенов, който се подписва като De Profundis, е озаглавил статията си “ Кой се страхува от Руската федерация и защо”, а поводът е кратката реплика на Иван Костов в отговор на интервю за сайта “Площад Славейков”, в което признава, че никой, т.е. и той като премиер, не е посегнал на съветските жалони на робството от страх пред Руската Федерация.

Пламен Асенов задава въпроса със задна дата:

Защо не дадеш гласност на цялата история,

като излезеш по телевизията с извънредно обръщение към народа си, който те е избрал и му разкажеш точно какво става – той със сигурност ще те разбере и ще те защити”. https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-koy-se-strahuva-ot-ruskata-federatsya-i-zashto

Това е много добър въпрос, който Роналд Рейгън засяга в своите мемоари. Пишейки за своя опит като губернатор на Калифорния, в чиято столица Сакраменто е преминал на практика школа за подготовка за президентския пост, той обяснява как е преодолявал съпротивата на местните законодатели по проблеми, по който е бил убеден в правотата си.

“Най-важният урок, който научих в Сакраменто е, че мога да надделея над законодателите, като се обръщам пряко към гражданите – чрез телевизията или радиото. Излагах проблемите, пред които сме изправени и призовавах американците да ми помогнат да убедя законодателите да гласуват, така, както искат гражданите, а не както им диктуват групи със специални интереси. Като президент смятах да продължа тази практика. Тя беше дала добри резултати и не виждах причина да не направя същото във Вашингтон”. ( Роналд Рейгън. Живот по американски”, преводач ( неупоменат?) , Издателски комплекс – УНСС , София, 2018 , стр.275, 275 ).

А ето и цитата от интервюто с Иван Костов, за което трябва да се отдаде дължимото на авторите, направили изключение от утвърденото правило, задавайки най-сетне изключително важен въпрос, макар и не на “най-виновния”  по тази тема политик:

“– Твърдите, че от „диктаторите остават само парчета от паметници“ – защо за вашето управление беше важно разрушаването на мавзолея и премахването на паметника на Ленин, но паметници като този на Съветската армия и Альоша остават непоклатими при всички правителства?

 • От страх пред Руската федерация. Кремъл заплашва всеки, който се опитва да премахне тези паметници”.

Пламен, с когото се познаваме от “време оно” като млади журналисти ( май от онази пролет на 1989 г., когато поисках оставката на Тодор Живков в зала 11 на НДК по време на младежки форум), сме съмишленици и не бих искал да споря с него. Включително и за твърдението му че никой не е реагирал на казаното от Иван Костов, което беше, цитирам Пламен “ …веднага тотално премълчано, разбира се, от всички медии, политици и институции, особено онези, които наистина би трябвало да имат отношение към темата и да се задействат моментално”.

В края на краищата Пламен е прав, че съм “никой” , дори тотално никой- нито съм медия, нито политик и институция, а най-вече не съм от онези, които наистина би трябвало да се задействат моментално ( задействал съм се многократно, вкл. и “на терен” и имам доста отдавна отношение, но това не помага за решаването на проблема).

Само пиша. Както на 18 април в ivo.bg, отбелязвайки още в заглавие на статията си, че Иван Костов кратко и ясно е обяснил, че страхът е причина съветските жалони на робството да си стърчат и до ден днешен. https://ivo.bg/2019/04/18/иван-костов-обясни-кратко-и-ясно-защо-м/

Без да влагам в констатацията си конфротационен смисъл все пак ще отбележа, че едно е Рейгън да търсил чрез медиите в Америка съдействие от рожбите на най-великата демокрация в света, които са те овластили пряко, друго е да се бориш по аналогия в България, която трудно може да бъде оприличена на Америка. Нито по линия на медиите, нито на гражданите, рожби на съветската пералня на мозъци, в които десетилетия наред забиваха своите съветски жалони на робството, а след това ги крепяха чрез тази конструкция. 

Не казвам, че е невъзможно. На своето си тотално никакво ниво моя милост е правил опит да “подражава” на Рейгън ( без да знае). Споделял съм например от екрана на БНТ за оказвания върху мен натиск от премиера Луканов като изпълняващ длъжността директор на БТА през ноември 1990 г. и това му струваше скъпо. Изобличавайки го публично като властник, който се опитва да запуши устата на медиите, дадох скромния си принос за отприщване на Общонационалната стачка срещу него и оставката му два дни по-късно. 

Разговорът с народа и през главата на московската пета колона, дълбоко ешелонирана в българските медии, сигурно е бил възможен изход и за Костов на някакъв етап, но при условие, че е разпознавал в темата за жалоните достатъчно важен приоритет. Той беше зает по принуда да се бори с руините от управлението на една власт, чиято свързаност с русофилската напаст наистина не разпозна като основен фактор. Питал съм го в предаването си “ В десетка” по БТВ и поради това знам, че е така. Днес забелязвам, че е напълно наясно с този пропуск. 

За съжаление истината за ролята на съветската монументална заплаха като котва за България на европейското дъно и днес е потулена, а хората, които си позволяват да я вадят на показ ( макар в тотално никаквите си блогове) са подложени на присмех, премълчаване и гонения, включващи заплахи със смърт, чието ”отиграване” от властта е истинска гавра по отношение на заплашваните. 

За сравнение в една Румъния, при всичките кривици на демокрацията там, се случва точно обратното и според мен – именно заради слабостта на московската пета колона в северната ни съседка. Във връзка със свои разследвания една румънска журналистка миналата седмица е била заплашена с убийство ( по същия анонимен начин, по който от години валят заплахи тук срещу пишещия тези редове), при което извършителят не само е бил разкрит, но и арестуван от полицията само за ден. 

Така че универсалните правила на “играта”, за съжаление, не винаги са приложими към “играта на тролове” в България, в която местата на агресора и жертвата са толкова отдавна и злокачествено разменени, че публиката е свикнала да приема окупацията за освобождение. Как се говори с такава публика пряко, е въпрос с повишена мудност, който малцина задават. Във всички случаи не е лесно. Мога да потвърдя това от личен, макар и систематично обезличаван опит. 

52 мнения за “Можеше ли Иван Костов да постъпи като Рейгън в пряк диалог с избирателите срещу течението”

 1. М-м, да-а…
  “Народът прост,

  животът – тежък, скучен. –

  Живот без маска и без грим –”

  Очевидно, народът не е изпростял от вчера до днес.

 2. Сега прочетох статията на господин Пламен Асенов. Съгласен съм и със запетайките в нея. Колко е прав господин Асенов. Той изреди някои от последните руски външно-политически провали. Неуспешният опит за преврат в Черна гора, Договора от Преспа, успешно ратифициран и в Гърция и във вече Северна Македония. Аз бих добавил и проваления опит за убийство на Сергей Скрипал, който е работил срещу путлеристите до последния момент както се разбра. Сега задачата, върху която е съсредоточено руското усилие е да се дестабилизира България, да падне правителството, да има предсрочни избори с неизвестен изход и с всичко това да се предотврати сключването и ратифицирането на договор между България и САЩ за Ф16. И разбира се че руските служби действат подпомагани активно от руската пета колона в България, комунягите от БСП и АБВ, руските националисти от Атака и Воля, Възраждане и разни други болшевишко-русофилски,псевдонационалистически и въобще като цяло антибългарски организации. Разбира се другата основна линия на путлеристите е намеса в изборите за Европейски парламент. Това си е ясно, но конкретно за България силно се напъват и сякаш никой не иска да го види. Загледани в битовизми за апартаменти никой не вижда голямата картинка, а защо България е толкова уязвима, господин Пламен Асенов донякъде е отдръпнал завесата в статията си.

 3. BLUESOUL, стига повтарящ ОПОРНИТЕ точки на герброкожите си “партийци” ,и на вашите бандитски “вождове” МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и цвъкиУМНОТО!!!
  Те са във властта от 10(десет!!!) години , а не са купили НИКАКВА техника или оборудване за БНА! Като преди това бяха и начело на милицията и в кметството на София!
  бокоТИКВАТА можеше да купи Ф-16, ако досега имаше голямо желание да го направи! Но както виждаш и до сега няма никакви нови самолети, а вече са отделени 300-400 милиона за “модернизацията” на социалистическите съветски МиГ-29 и Су-25, които са в единични “парадни” бройки. И освен тези пари , отделно за гориво и поддържането им ще се дадат поне още около 1 милиард за следващите 5-10 години!
  Или ,какво излиза бокоТИКВАТА още не е планирал дори 1,5 милиарда за Ф-16 , а
  вече са раздадени 1,5 милиарда за старите МиГ-29 и Су-25! Т.е. вместо бокоТИКВАТА и цвъкиУМНОТО да купят още 8-12 Ф-16, теще дадат половината пари на Путлер за МиГ-29 и Су-25, и така ще с екупят само 8 самолета!
  Така че НЕ ни повтаряй примитивните си ОПОРНИ точки за Ф-16. Защото от 10 години все още ги няма. А в същото време ()резидента Радев успя почти да приключи сделката за Грипен , и то само за 2-3 месеца, по времето на служебното правителство през 2017г..
  А за сравнение – бокоТИКВАТА и “проамериканският” му шаман – цвъкиУМНОТО НЕ могат да купят нови Ф-16 през изминалите 2 години ,от тогава !
  Явно НЯМАТ нито желанието , нито “възможностите”, или пък защото са си “проЗти” , или пък са дотолкова ЗАВИСИМИ от своят сюзерен – Путлер ,че той не им разрешава да купят Ф-16.
  Те само говорят за Ф-16, за да могат да баламосват лековерните им поклонници , като теб!
  П.П. И в добавка към файкновините за Ф-16, добавям че бокоТИКВАТА иска да подари на Путлер и енергийният оператор ЧЕЗ, като го “продаде” на подставени лица свързани с путлеристката “банка”-ВТБ!
  По същата схема , чрез “препиране” от ВТБ , бяха заграбени и фалирани КТБ и Булгартабак, така беше заграбена и Виваком !
  А, сега същите ЛОБИстки обръчи на бокоТИКВАТА , свързани с пеевски и доган ,искат да ЗАГРАБЯТ и ЧЕЗ ,и то пак чрез “препиране” от ВТБ. Т.е. бокоТИКВАТА и неговите ОБРЪЧи иска да си поделят ЧЕЗ с Путлер и ВТБ, отново!
  Да добавям ли и че и на други инвеститори , които искаха да купят НТВ, не им неше разрешено да го направят , а бокоТИКВАТА я даде на домусчиев………..
  А сега бокоТИКВАТА даде и на “дългогодишният” “журналист” – кошлуков да стане цел “ДИРЕКТОРь” на БНТ…..
  И след всичко това, сам си направи изводите , доколко твоят “вождь” бокоТИКВАТА ще “купи” Ф-16, ….това е само една от предизборните хибридни лъжи на него, и на неговият “оръжиеносец”- цвъкиУМНОТО……….

 4. Иван Костов е най-успешния (за Евроинтеграцията ни)премиер в новата ни история. Може би ако не беше той и правителството му сега нямаше да сме в ЕС и НАТО. Решенията му имаха огромно позитивно значение в дългосрочен план.
  Но също така Костов е пример за това как не се ръководи партия. Защото НЕговоренето му и НЕслушането пред народа и пред хората в парията му бяха основен фактор за унищожаването на ДСБ. Радан Кънев е същата работа.

  Свидетел съм от първо лице как в ДСБ се набутаха хора, които бяха там само заради постове и власт и нищо общо с идеята. И понеже тези хора бяха по-гръмогласни, по-комбинативни и активни, избутаха истинските демократи в ъгъла, а големите клечки от партията сякаш изобщо не им пукаше и не си мръднаха задниците да отидат и да поговорят със симпатизантите. И когато симпатизантите се почувстаха изоставени и обидени си останаха вкъщи и се оказа, че няма кой да гласува за партията. В следващия момент алчните за власт видяха, че партията няма да им даде каквото искат и си биха шута и партията просто изчезна.

 5. Изписаното по мой адрес са пълни глупости, нямам нищо общо с ГЕРБ и никога не съм имал,а тези които от омраза към Боко Тиквата са готови да хвърлят България на русняците и комунягите са слепци. Аз искам единствено до юни месец да се сключи и ратифицира договора със САЩ, за да започнем да изтласкваме путлеристите, а после и Боко и све да заминават. Иначе глупости не ми се четат. Чак зелена пяна е избила през монитора. Малко по спокойно и пий едно ментово чайче. Впрочем статията от The independent, която SMS е постнал подкрепя моята теза.

 6. Добре говори Пламен Асенов, но също от разтоянието на изминалото време и избледнялите му спомени за трудното, кратко, но успешно управление на ОДС. Ако премиерът Костов, не беше показал смелост и убеденост в европейското бъдеще на България, щеше все още да бъде премиер на страната. Паниката и бързината, с която Русия помогна на местните предатели да отстранят Костов и инсталират мадридския си коз, показа че опасноста за абсолютна загуба на влияние през един следващ негов мандат е била реална.

 7. За съжаление много умни хора не обръщат достатъчно внимание на символиката. В началото на 90-те питах приятели в Одеса защо не махат паметниците на Ленин? “На кого му пречат? Защо излишни пари да се харчат?”. За съжаление през 2014 много жертви показаха защо.
  Та малко в стила на Кенеди може да се каже “Не питай защо не бутнаха МОЧА, а благодари, че бутнаха мавзолея и Ленин”. А и имената на доста убийци можеше още да се кипрят по уличните табелки.

 8. Явно обаче някой много се е засегнал от това, което съм написал, гледам и се чудя на какво толкова се разпени, осещам див яд от това че България Ще Има Ф16. До лятото договора ще е факт, каквото и да прави руската пета колона. Загубили сте вече путлериски тролове.

 9. Към Bluesoul

  Да вменявате точно на коментаторите тук “див яд” от това, че ще имаме ( евентуално) Ф 16 е или тежка форма на неразбиране за какво става дума в изразяването на несъгласие с Вас, или съзнателно предизвикване , с цел “някой” да се “разпени”.
  С първото човек някак може да се съгласи, но с второто не съм съгласен аз.

  А това, че не виждате лично Боко в листата на ГЕРБ, не означава, че от неговото благоволение не зависи кой да бъде в нея.

 10. Ще си позволя да перифразирам пасаж от статията на стопанина на блога:
  На своето си тотално никакво ниво моя милост с коментара си тук от 18,04, т.г. е правил опит да “подражава” на Пламен АСЕНОВ ( без да знае).
  Още по време на спора ми с уважаваната от мен госпожа САВОВА вече се бях запознал с изложеното от Пл Асенов мнение по темата, но не си позволих да го ползвам като аргумент . Много са въпросите, които поставя той и с голяма част от тях съвпадат зададените от мен, но мисля, че /макар и някак набързо, „мимоходом”/ е засегнал „въпроса на въпросите” – този за ПРИОРИТЕТИТЕ! Защото той не засяга миналото, не търси вината, не поставя оценки – напротив отправен е в бъдещето!

 11. Bluesoul, “баламите измряха отдавна”.
  Реплика от култовият соцсериал “на всеки км”.
  За Блога на Иво да не говорим. Защо Баце като толкова тачи Андрей Ковачев според ВАС не го излъчи за кандидат президент 2016г. Гарантирам ВИ, пИчелеше още на първият тур. Само дето решетников не даде добро. Сега го използва като смокинов лист да му скрие зависимостите от раззия. Колкото до сделката за F-16 тя ще е факт независимо от истинските щения на банкянското слънце.
  Кой разбрал-разбрал.

 12. И още по темата от Огнян МИНЧЕВ:
  „Москва разреши присъединяването на България към НАТО и ЕС поради няколко лесно обясними причини. През последните години на 20 век руската държава бе твърде слаба за да предотврати интеграцията на бившите си сателити от източна Европа в евроатлантическата система за сигурност и развитие. За Москва се оказа по-привлекателно да изпрати в Брюксел група свои потенциални “троянски коне”, вместо да инвестира ресурси и усилия в удържането им извън институциите на Запада. Така на Позитано 20 се изправи “генералското движение” – вътрешното ядро на московската агентура в България – и обясни на потресените членове на преименуваната БКП, че курсът на партията е ходом марш към НАТО.”

  „Влиянието на Москва беше фокусирано върху няколко основни стратегически инструмента. Първо – енергиен монопол. Една страна, която не контролира енергетиката си поне отчасти не може да бъде нито независима, нито надежден партньор на никого както в икономиката, така и в сигурността. Руският енергиен монопол в България има няколко основни функции. Първо, той е основен фактор за съхраняване на стратегическия контрол върху България, която може да си членува където си ще, но е зависима от едно кранче за газ, една рафинерия и система за ползване на течни горива, една ядрена технология и гориво за нея и т.н. … Второ, руският енергиен монопол е мощен инструмент за арогантно ограбване на България чрез произвола на монополно високите цени. Трето, руският енергиен монопол е инеструмент за извличане на криминални свръхпечалби над монополно високата цена чрез системен рекет върху закона и контрола на българската държава върху вноса, износа и разпореждането с енергийни ресурси. Ако не разбирате за какво става дума, пояснявам – пристанище “Росенец”.”

  „България пропусна благоприятните условия на международната среда през 90-те години и началото на новия век /разбирай – управлението на ОДС – бм/, за да осъществи своята пълноценна национална еменципация от великодържавен контрол, да скъса пъпната връв на своята зависимост от бившата метрополия. Пропуснахме възможността пълноценно да възстановим независимата българска държава и да изградим политически и обществен елит с национално достойнство, гарантиращ независимост и суверенитет. В днешните условия на разгръщащо се геополитическо съперничество и нестабилност ще бъде много по-трудно да постигнем тези цели. Но не можем да спрем да се опитваме – другото би било признаване на поражение.”
  Към първия цитиран от мен пасаж, спокойно бих могъл да добавя – Москва разреши да затворим въздушния си коридор, за да създаде благовиден претекст за това, че

 13. НЕ ПОСМЯ да извърши десант на Балканите в подкрепа на Милошевич.
  Към втория пасаж бих добавил – Москва не разреши да продадем НЕФТОХИМ на друг освен ЛУКОЙЛ.
  Към третия пасаж, с най-твърда убеденост, бих искал да добавя – Пропуснахме правилно да подредим приоритетите си и погрешно изведохме на преден план прагматичното /материалното/ пред идейно-политическото /духовното/. Без промяна в светоусещането, в мисленето, при това – в перспектива поне поколение напред, нито една стопанска реформа не би могла да бъде успешна и трайна! Настоящето го доказа.

 14. Иван Костов за мен е най-полезният и най-успешният политик за България след падането на комунистическия режим. Справи се блестящо с кризата, до която ни бяха докарали. Много хора го упрекват за приватизацията, но никой не признава, че в следствие на планово стопанство, държавата беше фалирала, а държавните предприятия бяха губещи и тежаха на държавния бюджет. За мен греха на управлението на ОДС е непроведената лустрация. След това признание за страх от Русия не ми остава нищо,освен да си помисля, че не е бил на висотата на обстоятелствата. И е трябвало да постъпи, като покойния Роналд Рейгън. Да обясни на хората, че иска подкрепата им за провеждане на реформи до основата на проблема(лустрация на всички агенти на КГБ)! Сигурен съм, че щеше да получи подкрепа. Друго изказване, което подкрепя мисълта ми, че не е бил на висотата на обстоятелствата е, това, че видите ли, материята била сложна и в службите имало и честни хора. Да ви напомня това на едни арогантни цървули от Сирищник и Дръднар, които се гордеят, че са работили за родината си????? На мене да! Не може да обитаваш кочина, а да си лебед. А непроведената лустрация приключи политическата кариера на Иван Костов. И това е най-малкото зло за мене, защото по-голямото зло е, че след управлението на ОДС кой ли не се упражнява в управлението, но си остават абсолютни лаици.

 15. Още веднъж, не съм адвокатин на Боко, не съм привърженик на ГЕРБ. Те извършиха много глупости, много грешки, а лидера им е причината никога да не съм давал вот за тях на парламентарни избори. Симпатията и подкрепата ми към Андрей Ковачев се дължи само на неговите думи и дела и ценностите,зад които застава. Не нападам никой лично,най-малкото искам да засегна стопанина на блога,нито искам да предизвиквам някой към нещо, отговарям на репликата към мен по горе, по подобаващ начин. Усетих някои нюанси. Иначе аз също мисля,че няма да има проблем със самолетите и когато всичко е ок, можем да приемем,че срока им вече е изтекъл и да си изберем истински демократи, стига някой да ни ги предложи.

 16. BLUESOUL, аз лично не исках да ви обидя, но исках със своят отговор и своята реакция да покажете своите пристрастия , особено към ГЕРБ и бокоТИКВАТА. И вие ги показахте на всички , тук!
  Всичко което съм написал лесно можете да проветите ,ако имате желание , макар и да съм ги представил в малко по-“цветиста” форма, и точно това е целта. Нищо не съм добавял и манипулирал.
  А колкото до Ф-16, сможете да си зададете въпроса защо бокоТИКВАТА все още не е купил никаква техника за БНА, дори тези преди него купуваха по нещо. А той даже иска да подари военните заводи , като Дунарит, на своите кукловоди и ГРУ! Освен това купи напълно непотребните авиоремонтни заводи ,които дори нямат лиценз за ремонтите дори на съветските самолети! И даде доста пари за тях, и едва ли си струваше , но след като е за ЛОБИстките ОБРЪЧи , бокоТИКВАТА раздава милардите от “бюджета” и ЕВРОфондовете , дори без да се “замисля”!
  А вие ,поне малко “замислихте” ли се преди да “гласувате” , отново, за него и герберокожите?????

 17. Това което искам да кажа през цялото време е, че просто момента е сега, не може да се отлага повече,нека всичко приключи, дет се казва да го напишат на камък, ето го къде е 2 месеца са. И когато вече всичко е готово и няма да има опасност пак някое служебно или друго правителство, да стопира всичко по плана Решетников и да ни набутат пак с някои грипени за украса, и да опукат парите. Тогава щом това е готово, целия парламент може да опразни залата, за да се изразя учтиво.

 18. Нещо друго се сетих. Защо медиите не коментират лицето Христо Маринов, съветник на Волен Сидеров. Италианското списание “Еспресо” имаше доста прелюбопитна статия за неговите съдружия и бизнес партньорства. Който желае може да се поинтересува.

 19. От друга страна нашите ВВС са все още пълни с Льотчици катоХвърчилков,които ще хукнат да предават/продават/на руснаците тайните на Ф17 блок 70.

 20. Мисля, че тук е подходящата трибуна да заостря вниманието върху един друг аспект на мръсната болшевишка пропаганда, изкривил по извратен начин мозъците на хиляди български подрастващи по време на тоталитаризма. Повод за бележката ми е скорошната смърт на актриса, изиграла подобни роли на загиваща или измъчвана комунистка терористка, тачена от Партията чак до смъртта (нейната, а скоро и на партията). Верни на Генералната линия на болшевизма, за който интернационалния секс съпровождаше избиването на милиони от изверги като Троцки придружаван от възбудени от кръвта пачаври, така последваха и множеството книги, филми и картини от онова време, насочени към изкривяване на сексуалното усещане на тийнеждърите, на които под формата на подвизи и героизъм бяха поднасяни откровено садистично извратено сексуални изображения на изтезавани млади жени, във филми като Черните ангели, Птици и хрътки, книги като Помни тяхното детство, Повест за Зоя и прочие, в които младите българчета можеха да се насладят отрано на партизанки по комбинезони преметнати на висилки за изтезания в полицията , такива, които сами си копаят гроба или в тялото на които биват забивани колове. Модели за тези мъчения комунистите вземаха от собствения си опит по изтезания наложен веднага след девети. И това бе не само в България, а и в централата на злото – Москва, където наредиха на Мосфилм специално да обезобрази допълнително подпалвачката Зоя Космодемянская, за която и до ден днешен не е ясна нейната самоличност, тъй като пет майки са се били над трупа за да пледират родствени връзки и пенсия от ЦК на КПССС. Време разделно ходехме да гледаме по няколко пъти заради изнасилването в първите минути на творбата, а Черните ангелки специално бяха обути в минижупи за да могат и децата възбудени да се вълнуват от техните форми, а свещената крава на БСП Ст. Данаилов ръсеше сексуален партизански чар сред нежния пол, около когото бяха събрани за стриптийз актрисите от големите столични театри, където ходеше Т.Живков когато го удареше хормонът. Щ,ъкна.ият като фа.ос в центъ,а на София МОЧА и до ден днес запазва своята е,екция независимо от опитите за неговото п,емахване Подайте ми ножицата, мо.я!

 21. Пюлнер, само за протокола да уточним, не е Време разделно филмът в който се стартира “силно” със сцената на изнасилването. Btw, един от последните “изнасилвачи” е мой авер. Статист естествено и хонорарът му бе ако не се лъжа пет лева. Та, иде реч за Козият рог с наистина голямата актриса Катя Паскалева.
  Постът ви е просто находка във виртуалното море и като оригиналност на темата и като изказ.

 22. Не е по темата ама е гот. На “историческата” среща с пут.ин дебелакът ким е окъснял с половин час. И са давали директно по телето как в очакване лилипутин нервно пристъпя от крак на крак и трие потно ботаксово ниско чело. Кимчо е пробутал фирменият номер на Джуджи1. Да “закъснееш” за явката идвайки с брониран влак не ще да е било заради “задръствания”.

 23. Към Плюнер:

  Зоя Космодемянская, превърната от съветската пропаганда в емблема за нахъсване срещу германците ( извършили наистина големи зверства), е заловена от руски селяни и предадена на германците от тях. Причината да го направят е, че невръстната Космодемянская е била сред диверсантите на Сталин, унищожавали безмилостно цели руски села и инфраструктура, обричайки на смърт от глад и студ своите сънародници с цел да се попречи на неудържимото германско настъпление.

  Хитлер е бил болен расист. Пренебрегнал е ентусаизма на посрещналите германски войски като освободители от болшевизма в СССР милиони “съветски хора” ( особено в Украйна, пострадала при съветския Гладомор от геноцида на болшевизма – толкова, колкото и евреите от холокоста).

  Не трябва да се гадае какво би станало ако… Изборът между Хитлер и Сталин е като между смърт от неизлечими болести с разлика от часове в леталния изход.

  Нацизмът е победен до степен заразата му да бъде овладяна до относително безопасни нива за демокрацията, докато болшевизмът мутира в “социализъм” с нечовешко лице къде ли не.

  Канцерогенният нацизъм, инжектиран по рождение с расизъм, беше неутрализиран далеч по ефективно от мутирали болшевизъм поради факта, че големите западни демокрации имаха нужда от СССР за разгрома на по-голямото зло към онзи момент в условията на най-голямата война в историята на човечеството

  Компромисът с болшевизма, изглеждащ за няколко години разумно на бойното поле, се превърна след това за десетилетия напред в “мирно време” в непризнато и до днес в западните столици продължаващо, споделено като вина, престъпление срещу човечество.

 24. “Защо не дадеш гласност на цялата история,като излезеш по телевизията с извънредно обръщение към народа си, който те е избрал и му разкажеш точно какво става – той със сигурност ще те разбере и ще те защити.”

  Кой народ? Този, за който най-мразеният политик е Иван Костов и вкупом гласува за Кобургготски, Борисов, Доган … за същия народ ли става дума?

 25. Преди да се върна към темата ше се обърна към Веселин: Много си далече от реалността,приятелю.Може би знаеш-Костов е написал голяма книга.Ако имаш време попрочети и тогава ще говорим.
  Мавзолея не беше съветски,но когато го взривиха от БКП-то нададоха вой до бога.Така е до днес. Паметника на Ленин сами си го махнаха една нощ. МОЧА сега се охранява от полиция и видео камери.
  Г-н Асенов като журналист има правото и задължението да пита.Но и да разследва. Иван Костов, може би, е имал само задължение-да извади България спешно от фалита,или от разрухата/казано по комунистически за да разберат някои от блога/. Може би затова е оставил въпроса да се разреши при по-подходящо време. Но кой да те пита? Нали???? Все пак тогава е направена важна стъпка – Градския съвет на София е решил МОЧА да се демотира. Кой се е уплашил и не е демонтирал МОЧА Костов деликатно са е въздаржал да посочи. Това е работа на журналистите,ако ги интересува.
  Ако ги интересува да питат всички управници до сега.Вече минаха близо 20 години от тогава.

 26. B пряк диалог с избирателите…. Тръмп го прави успешно.Събира публика по стадионите в Ръждивият пояс и разправя колко е лоша журналистиката, CNN, MSNBC, Washington Post,New York Times, Politico.
  Trump е велик и добър. E, нe всички са съгласни с него.
  Иван Костов в 1999 г. събираше главнитe редактори и им обяснявашe някакви неща.
  Не е ясно какво е останало недоисказано, нo автоцензурата е враг.

 27. Към Огнян Минчев:гн.Костов,в прав текст ви каза:че Желев е скючил сделка-реформи,някакви/срещу съхраняването на столетницата”разбирай,петата колона и нейните мутации.

 28. Искам само да добавя нещо към вчерашната дискусия в блога по повод мой коментар. Никога в мой коментар не съм отправял лични нападки към читатели на блога или техни коментари, винаги съм изразявал уважение и възхищение към стопанина на блога, човек доказал своята висока стойност и като журналист, и като писател, и като личност. Когато съм изразявал мнение по въпросите повдигнати в статиите на блога, то е било лично и необвързано с пропаганда на която и да било политическа организация. Единствено вчера заявих подкрепата си за Европейската Народна Партия на Евро избори 2019. Винаги съм мислил този блог за четен от хора осъзнати демократи и имащи необходимото възпитание и култура да изразяват мнение и позиция, без да отправят лични нападки и квалификации към останалите читатели на блога, дължим някакво ниво на култура на изказа поне от уважение към стопанина на блога. За съжаление вчера бях провокиран и се почувствах длъжен да реагирам. Дължим цивилизован език един към друг поне в този форум на свободното слово. Аз също в това число.

 29. На Костов и правителството на ОДС им липсваха основно популизъм и говорене.През 2000 г. хората усетиха ,че пътят на Бтлгария е правилен.Всеки се захвана с делата си.Това показва тогава и броя на новосъздадените над 800 000 частни фирми.Нещата тръгваха ,необратимо.И тогава комунистите,техните наследници,руската пета колона,опричниците от ДС разбраха,че губят безвъзвратни,това което техните предци са получили на 9.9.1944 неограничената власт.И се хвърлиха със всички сили и средства да доведат царя от Мадрид.Спомням си ,че мои познати комунисти за които думата монарх беше равна на престъпник ,изведнаж заобичаха царя.Всички от управлението на страната се отдръпнаха уплашени за битието си.Костов остана сам.историята се повтаря,Не само за Христос,а и за много обикновени хора. Днес е разпети петък.Все пак Костов запази достойнството си и остана личност.Мисля ,че направи достатъчно.Сега много хора пишат ,но по онези години мълчаха.Мисля .че пишат за да уязвят Костов и го изкарат виновен.Недостойно е.Що се отнася до МОЧА,мисля че за Костов това не е бил приоритет,като се има предвид огромните задачи.Махането е могло да стане от общината,но сега е по трудно защото се превръща в пазен фетиш.
  И е срам за България.Ако Костов го го беше махнал приоритетни щеше да заслужи още овации от историята.

 30. Абсолютно подкрепям написаното от г-н Инджев!
  Няма как да се съглася с написаното ОТ ВЕСЕЛИН. Това е тежък опит за омаскаряване на ДСБ. Достатъчно е да припомня отказа им да останат в управлението с герб и да преминат в опозиция през 2016г.
  Във всяка една партия има номади и гюведжари. Само времето и изпитанията показват кой кой е. Така е и в живота. Има и предателства, но за това са ценностите и в ДСБ има достатъчно хора, които останаха верни на каузата.
  Виждам, че BLUE SOUL се е заел да ни агитира да гласуваме за герб защото щели да купят Ф-16, Андрей Ковачев бил супер европеец и АЛ. Йорданов също, а иначе геройкото е боко тиквата.
  1. Ф-16 са само 8 т.е. нама и една ескадрила. Те ще се появят евентуално дай боже 2013-2014г. Наскоро в интервю (не се сещам по коя телевизия) ген. Константин Попов шев на комисията по отбрана в парламента и член на някакви известни русофили заяви, че България още много години ще използва руските военни самолети. Явно се играе двойна игра.
  2. Андрей Ковачев бил супер европеец. Какво е отношението му към руската ни енергийна зависимост. Не съм чул да се бори за ограничаването и. Наскоро само българскят представител е демонстрирал нежелание България да спазва правилата на Европейската енергийна комисия.
  Ще ви дам пример със Светослав Малинов, който въпреки, че беше сам започна истинска борба с белене заостряйки вниманието на Европейската комисия за готвеното заобикаляне на правилата чрез 2 последователни въпроса към същата. Това е много вероятно да помогне в борбата за спиране на тази измама. Подчертавам, че той беше единствения български евродепутат в тази борба.
  Каква е позицията на този евродепутат по отношение на предложението Кьовеши да оглави новосъздаващата се европрокуратура? И т.н.
  3. С Ал. Йорданов по-кротко, защото той е избран за председате на парламента по времето на Беров с гласовете на комунистите, дпс и сините мравки. Вярно е, че демонсрира антируски позиции, даже си купих наскоро новата му книга, но в мен остава опасението, че вкарането му в листата на герб е за да се разпиляват антируските гласове, чрез отклоняването им от ДБ. И той не може да не съзнава това.

 31. към ПАВЕЛ ТИНКОВ:
  г-н Тинков , ваш е ИЗБОРЪТ на чии думи да вярвате за Косово, дали на тези г-н Минчев , или на г-н Костов и президента Стоянов.
  Но, само да припомня , че Елцин вече беше изпратил своите “миротворци” с БТР-ите и камионите от Босна на летището в Прищина. Оставаше само да кацнат още няколко самолета с подкрепление , и летището на Прищина щеше да стане достатъчно укрепена база за руските “зелени човечета”, 15 години преди Крим!
  А по времето на приватизацията на Нефтохим , Лукойл не беше зависим от руската централната власт, както е сега. Също както и ЮКОС, който беше най-голямата руска петролна компания.
  Освен това Лукойл е предложил най-високата оферта от тримата кандидат-купувачи на Нефтохима.
  Лукойл ,също така, купи рафинерии и в съседна Румъния и др..
  Само ви припомням ,че Лукойл си плащаше някакви данъци и в България до 2007г., но след това явно зависимостта му от корумпираните руски и български власти е нараснала заначително , и вече над 10 години Лукойл-Бургас не плащаше нищо.
  И в Румъния , Лукойл-Румъния, също започна да прави съите офшорни и данъчни далавери, но румънската прокуратура и данъчни ги изгониха от там , но в България дори няма признаци за такива действия , напротив, от 10 години банкянското човекоподобие увеличи техният МОНОполизъм ,чрез налагане на ОГРОМНИ данъчни и финансови изисквания към акцизните горивни складове ,и към малките бензинджии. И днес Лукойл е ТОТАЛен МОНОполист с над 90% от акцизните складове и производството на горивата, и с огромен дял на бензиностанциите им!
  И накрая , наистина икономическите реформи са най-важното при средна заплата от по няколко долара, и средна пенсия от 2-3 долара. В същото време има външнополитическа и външноикономическа изолация. Ембарго и геноцид в СФРЮ.
  И най-важното ,”държавният сектор” и бюрокрацията баха над половината от БВП. При това “държавните” предприятия бяха източени ,и източвани, през целият период от 1990-97г.. Няма да говорим и за кредитни и куфарни милионери и мутренски групировки и контрабандисти, също така МУТРИ-груп и сие……. и т.н…… и т.н……
  Ако Костов имаше още един мандат, тогава упреците към него щяха да са напълно основателни , но само един мандат в най-голямата икономическа и обществена криза не стига….. не стига.
  Сега “институциите” са в още по-голям упадък дори от тогава , въпреки че сем в НАТО и ЕС, и че вече са ОТКРАДНАТИ над 40 милиарда ,само от ЕВРОфондовете , без да броим и няколкостотин милиарда от “обществени поръчки” , заменки , КТБ и т.н. Тогава нямаше никакъв финасов ресурс за реформиране
  , но Костов успя да започне със заеми и валутен борд, и постави началото на излизането на НРБ от комунизма. Но пак повтарям той постави само НАЧАЛОТО ,което не беше продължено след него , да не говорим за последните 10 години при банкянското човекоподобие ,което ни върна дори в състоянието преди 1989г., въпреки ОГРОМНИЯТ финасов ресурс и ЕВРОфондовете………

 32. В подкрепа на казаното от г-н Гаврилов,смятам .че днешните политици от ДСБ и Демоктатична България израстнаха много в сравнение с времето на Костов.Тук смятам.че колегата Тинков е напълно съгласен с мен.Вижте становището на Радан за ЕС единен и неделим ,а не на нациите,каквито ги плещи Джамбазки за да сме пак последната нация.Вижте позициите на икономистите и групата за натиск от М.Димитров и Славов.Вижте самотверждевият Малинов ,който сам се бори срещу Белене.Къде е тук Ковачев.Вижте юридическият екип,вижте генералите по сигурността за членството ни в НАТО.Това са хората за бъдещето на България .а не лицемерите от герб и бсп с техните Габриелки,Елени.Милени,Денички,която лично познавам/Никаква разлика,никакви позиции.Ще се борят против Истабулската конвенция.Запъртъци.

 33. Към GEORGI NIKOLOV: Андрей Ковачев е смислен човек и деен антикомунист. Но е неизбираем в България. По линия: сексуална ориентация.

 34. Не мога да се съглася, че Западните демокрации са се заблудили за опасността от комунизма, който изглеждал добре на бойното поле. Комунистите имат държава от 1917 година. Не от 1942.
  Така изглежда само на повърхността.
  Жалко,че няма кой да каже истината.

 35. Преди да се подиграеш с някой трябва да си сигурен че си го разбрал. За съжаление плиткото възприемане на живота е характерно за много хора, дори и убеждението им че са супер важни и интелигентни.

 36. Борбата за катурване на ОДС и втори мандат на Иван Костов беше неистова.То не беше Сл.Трифюнов,Петьо Блъсков,Тошо,Волгин,Гарелов,проф.Юлиян,Баничарката от ТРУД и няма да ми стигне вечерта,да ги изброя поименно,а да не изпусна и Йончева участвуваше в заверата,а Желю каза,аз съм марксист.Дълго отглеждания в Испания храненик на ДС и КГБ беше докаран тук да срути демократичните начинания,излъга хората за 800 дена и възкачи отново комунистите на власт.Те така.

 37. Към Fon:

  “Много обичам” такива безадресни намеци.

  Вие от върховна интелигентна позиция ли се изказвате? Защото не личи да е такава от краткия бумерангов в това отношение коментар. За да обвиняваш другите в липса на интелигентност преди всичко трябва сте демонстрирали такава, а най-вече да сте признат от околните.

 38. А не беше ли включен ченгето Сомеон в една предизборна кампания на ОДС няколко години преди да реши да се завърне? Май даже беше идвал тук и Надето Михайлова с Костов го посрещаха. И на предизборен плакат си го бяха изтипосали.
  Припомнете ми, малък съм и онези събития ми се губят на моменти.

 39. Заинтригува ме възприятийния измервател на Fon. Плитко, може би има и дълбоко. Не бива ли скалата да бъде усложнена? Щом сме up to the task да мерим ‘възприемането на живота’, да го мерим.

 40. Към KIRIL:
  Не е толкова лошо да си малък, лошо и жалко е, ако си останеш малък.

 41. Към УЕСЛИ КЛАРК:
  Кратко и достоверно.
  Поздравления!

 42. @ПЮЛНЕР

  Великолепен коментар, отваря интересен разговор. Севда, изнасилена върху мравуняк във време разделно. Докато страда човек за мравките, инвестира сексуална енергия.

 43. Кириле, посещението и посрещането на Симеон беше организирано през пролетта на 1996г. от правителството на Жан Виденов и БСП/БКП !!! Историята показва , че тогава по този начин е правен сондаж за политическото му завръщане в България , което стана през 2001г.!!! По това време Костов и СДС бяха опозиция !!!

 44. Кирил, идва царичокът лятото на 1996г. когато вече правителството на Жан Виденов тръгваше бавно но славно към бунището на историята. Но при изборите през следващата пролет той игра за ДПС. Имаше предизборен плакат с ахмед Боздуган, ренегат венци Коня и др. боклуци. Нашите Ора може и да са го посрещали. не съм много сигурен, дет се казват само за протокола но нямаше как да го включат в конфигурацията на синята коалиция. Електоратът на ОДС бе в значително си мнозинство с републикански убеждения. Естествено имало е и други съображения но те са както се дума от кухнята. Докато турците са не изкушени от подобни тънкости на политиката. Цар, цар, който ти го дава.

 45. TERVEL,
  Ако не си разбрал попитах като човек. Жалкък е човек, който търси скрит враг и под вола теле.

 46. “Никой не може да обхване необхватното.”
  Козма Прутков

  “Потресен съм от моето незнание – не случайно Сократ на преклонна възраст е казал “знам, че нищо не знам”, или нещо подобно.
  Благодаря и хвала!”

  След статията на Иво Беров за “турското робство”.

  Posted by Дончо Тонев | април 22, 2019, 19:56

  На няколко пъти тук и Стопанинът на БЛОГА НИ, било в статиите, било в коментарната част е споделял, че “човек не може да знае всичко”.

  Нали и аз и други съблогари сме си хортували неведнъж, че БЛОГА НИ е Университет. Без диплома. Колко пъти съм се улавял като срещна нещо непознато за мен ден или конгениално съждение вкл. и тук съм се питал, как може да не го знам това и как може да не съм се сетил сам. Оказа, че не само може но, че това е И един процес който и кат си заминем, каквото и да означава това, ще продължи без нас. И така, до второ пришествие и по-нататък.

 47. Дай боже да се махне тоя страшен истукан на комунизма/просветлението. Обаче проблема е в актуалността му и си мисля, че има един “чичо” с рога дето си го харесва. Изкуство(и семейство) най добре се руши с критика или кураторство(комикс премодулацията на партизаните). Но трябва да бъдем честни и да признаем, че МОЧА е вДЪХновено и маркиращо произведение, и може би пътя за борба с МОЧА е да се обяснява “какво точно е имал предвид автора” 😀 и хората да подирят в собствения си опит частица/капчица от моча, ако ли пък не в други форми на изкуство.
  Да обърна внимание на тези два филма
  Underground.
  The Man from U.N.C.L.E.

  Две кино гледни точки за новото асамблейно семейство, като това от моча.
  Водих разговор, миналото лято пред МОЧА за новото време и новия човек дето се произвежда в момента с един простоват невежа. Докато разпалено му обяснявах до къде са го докарали другарчетата с ЕлКата, той ме застреля с репликата “ами то винаги си било така” та беше прав, наистина му е подходящо мястото в бившата княжевска градинка- зоо парк – баба яга- винаги е било така или поне за тези които четат българската история и договори,а който не чете получава Такъв истукан да гледа.

  Ако кажа Исус Христос да пази, ще кажат, Ебати Кръста.
  Та може би поне ви остава да се чудят, КОЙ е бащата на детето от МОЧА…Докато дойде по горния и оправи нещата. Но това са семейни проблеми за всички които имат семейства и деца.

  П.П Иво респект за готиното преименуване на истукана и то само да остане е достатъчно в битката срещу стария и миризлив дъх на смърт с рогите 🙂
  Поздрави и да си жив и здрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.