Подмазваха се на Костов докато беше силен, днес същите “героично” го хулят

Както обикновено, дори и беглото споменаване на Иван Костов поражда противоречиви разсъждения и спомени. Читател в ivo.bg например избира да спомене, че премиерът Иван Костов събирал главни редактори да им обяснява “някакви неща”. Подобно на Тръмп, който в днешно време се кара на медиите, според този читател.

Този паралел, доколкото е легитимен изобщо ( между Тръмп и Костов) не ми е познат от личен опит. Главен редактор съм бил два пъти, но дори като главен на в. “Демокрация” нито веднъж не съм участвал подобен “инструктаж”. Нито с Филип Димитров, нито с Иван Костов. Всъщност това беше най- големият упрек към мен, че страня от ръководството на СДС. Което си беше факт. Съобразявах се със собственото си разбиране как се управлява вестник и ме нарочиха, че го правя с някаква “подривна цел”.

За сметка на това като директор на БТА съм присъствал няколко пъти на ядене и пиене на софри на столични медийни шефове с президента Желю Желев. Той беше създал традиция всеки месец една медия да кани останалите “важни” медии в лицето на съответния началник в някой ресторант ( обикновено това беше Червеният салон на ресторант “България”, но аз прекъснах този навик като преместих домакинството на БТА на почивната станция на агенция в полите на Витоша – на снимката  от личния ми архив)

 

 

 

 

 

Тъй като почерпката беше обилна и достатъчно добре напоена със съответните напитки, понякога се стигаше до комични ситуации. Добре почерпен, главният редактор на в. “Кооперативно село” Коста Андреев веднъж реши да блесне и да направи “ихтибар” на президента ( на арабски значи уважение и на турски е същото). Изправи се и изпя гръмогласно песента за Желю хайдутин. Голям смях…

Който се е чувствал възмутен, например от Костов, е могъл да откаже да се среща с него. Аз направих точно това през есента на 1992 г. с писмо до президента Желев, в което декларирах, че отказвам да участвам в месечните му сбирки с шефове на медии, на които се опитваше да ни “спуска” приоритети. Ако писмото е съхранено, би трябвало да е някъде в съответния архив от септември същата година. 

Това беше началото на моя край като директор на БТА, което катализирах като водещ на предаването “Още” по БНТ, изобличавайки Доган и обкръжението му по линия на агентурното им минало. Разкри го заместник – началника на разузнаването Радослав Райков, изгонен от службата  от Бриго Аспарухов, любимеца на Желев, защитаван на този пост до последната възможност дори до началото на 1997 г.  Медиите вкупом се опитаха да потулят  интервюто с Райков за Констанца Анчева от “Отечествен вестник”. За ужас на статуквото аз го разгласих от екрана на БНТ.

Райков беше принуден да избяга от България след заплахи за живота му. А на моя милост депутатът от ДПС Иван Палчев изпроводи по репортерка на БТА заканата, че главата ми ще се търкаля по стълбите на БТА.

Споменавам тази вече споделена от мен история, за да (по)кажа, че винаги е възможно човек да върви срещу течението, но трябва да е готов да си плати цената. В този смисъл онези, които се мазнеха на всесилния по онова време Костов днес са люти негови врагове. Нали падналия се рита лесно. А пишещият тези редове си запази взаимно уважителните отношения с него, без да се натрапва и фамилиарничи. Както съм споменавал, през целия период на Костовото управление останах журналист на свободна практика на хонорар в българската секция на радио “Свободна Европа”, отказвайки предложения да се завърна начело на БТА или да ставам член на СЕМ. 

23 мнения за “Подмазваха се на Костов докато беше силен, днес същите “героично” го хулят”

 1. Приблизително по темата:Президентстването на Желю Желев оставяше смесени чувства у т.н. десен избирател.Моля някой да посочи негови твърди мерки към комунистите,ако си спомня.Мисля ,че ги приобщаваше към властта и в крайна сметка им помогна да се завърнат.А тогава, беше важен момент за декомунизация и дерусификация .

 2. Снимката!

  Преди около две седмици Д. Савова конгениално тук сподели. Когато който и да е от сегашните ни водещи политици събере по какъвто и да е повод 15 год. по-късно над 1200 души, при това след като се оттеглил на практика от публичното пространство както го направи Иван Костов на 12 април т.г. тогава да вземат каквото си щат отношение по “казуса Костов”.
  Само за протокола да припомня, че в евро парламента чакат с нетърпение Баце да се изтъпанчи на трибуната. Всички тогава отиват “да пуснат по една вода и пият по една такава”, както ни наставляваше фатмака на вечерната проверка и после да пият кафе.
  И те, така.

 3. Добре,имам един въпрос.След като трябва да карам 50 мили за да стигна до изборна секция,коя е партията за която да се гласува?ДСБ ?Оставям сега представяните в парламента настрана.Има ли останали свестни хора ,за които човек да си даде гласа?

 4. Към USA: Съжалявам USA, че трябва да изминеш 50 мили, но за нея си заслужава дори и до България да дойдеш. Бюлетината им е №13, а датата на пускането и, е 26 май 2019г. За повече: https://demokrati.bg/

 5. 50 мили в USA често не достигат за отиване до работа, та нещо не разбирам къде е жертвата на въпросния гражданин. Оставям настрана, че не е особено остроумно да се искат подобни съвети публично, при това слагайки “и тия, и ония” в един кюп.

 6. До Дени.Не са много 50 мили,но дали си струва,това е въпроса.Все пак тук не сме 100% запознати с всичко.Както казах сегашните в парламента ги изключвам.Но ми се струва че и в ДСБ се появяват някои стари физиономии.Ако е да гласуваме за по малкото зло, да!А че СДС навремето допуснаха доста грешки мисля не е тайна!

 7. Някои да, други не.
  От листата на ДБ най си харесахме Мария Спирова.
  Защо е на 4 то място?
  Когато една партия Наистина иска да печели избори е време да се замисли, докога ще играе все с губещи стари играчи.
  Всичко останало са оправдания, женски рев и сантиментално кършене на пръсти по изгубени мачове. Ако падналия не може да се научи да печели по добре да си стои в публиката.

 8. Твърде много слоеве кал и мръсотия има наслоени върху периода на управление на ОДС с премиер г-н Иван Костов. Единственият начин да се излезе от тази ситуация е просвещението в истината за това време. В този момент това е изключително трудно поради факта, че държавата е завладяна от банда наследници на бкп и дс със съдействието на голям брой колаборационисти и гюведжари.

 9. Иво, поздравявам те за написаното.
  Това е истината, според мен. За теб и за Костов и за Филип. Защото не се продадохте.
  Заради това ви преследват и хулят.
  Продажници винаги е имало. Руски мекерета още повече. Но винаги е имало смели българи, които са защитавали истината в България.
  Да си жив и здрав.
  Христос Воскресе

 10. Мислите Ви навеждат на мисълта че българите не са успели да оценят толкова големи и стойностни личности като споменатите.
  Сякаш от 9 милиона всички са били продажни “руски мекерета”.
  Винаги съм се чудил абе защо всички се продават на руснаците. Останалите нямат ли пари????

 11. Опитите да се възроди Руската империя днес е все едно да си убил кучето си, да си го направил на чучело и всяка сутрин да го водиш на разходка.
  Серж Тюпа

 12. ЧИТАТЬ ВСЕМ СОВКАМ)) ЗА ПИНДОСКИМИ КОМПАМИ)))

  Как индустриализацию СССР ковали американцы и немцы

  СССР в кратчайшие сроки решил построить мощную промышленность практически с нуля. Своих умений и средств для этого было недостаточно. «Строить социализм» пригласили почти 20 000 иностранных инженеров и рабочих.

  Сталину крупно повезло. Западные страны (основной источник научно-технической мысли в то время) находились в тяжелом положении. Поэтому они готовы были согласиться на любую работу.

  Заводы, построенные с помощью иностранцев

  1. Магнитогорский металлургический комбинат. 2. АЗЛК (Московский автозавод). 3. Челябинский тракторный завод. 4. «Уралмаш». 5. Горьковский автозавод. 6. Волгоградский тракторный завод. 7. Пермский авиамоторный завод. 8. «Сибсельмаш». 9. Казанский авиационный завод. 10. Новокузнецкий металлургический комбинат.

  За несколько лет в СССР ударными темпами построили более 500 заводов!!!!!!!!!. По некоторым оценкам, это обошлось Союзу в $2 млрд. (по нынешнему курсу это почти $250 млрд.). Нанятые американские инженеры перенесли готовые проекты заводов из США и привезли свое оборудование. К примеру, московский завод АЗЛК был сделан по образцу сборочных производств Форда.
  https://imperialcommiss.livejournal.com/1631434.html

 13. Към @васил антонов:

  Първо, руската традиция да се пазаруват българи е вековна. Знаменит е съветът н Александър III към външния му министър Гирс ” в България действайте с пари”. Т.е. това е устойчива, проверена, работеща формула. И не е въпрос на имане на пари, а на приоритети. Русия с нищо не е привличала и не привлича българите и затова брутално си ги купува. Западът разчита за своето влияние на т.н. мека сила: милиони българи се натискат да живеят в развития западен свят и мнозина си плащат, за да го постигнат чрез разпродаване на имущество, влагане на спеставянята и т.н. Ситуацията е обратна.

  Да сте чували проруска неправителствена организация да обявява отчет за получени пари от Москва? Вярвате ли, че се издържат от “членски внос”? Сал един русофилски парцал “Стандарт” си призна и дори се похвали, че вечно гладната му ( познайте за какво) редакторка е отишла да проси пари в Москва под формата на “сътрудничество” с РИА “Новости”.

  Докато за западните фондации отчетността и публичността на разходите е задължение, чието неспазване се наказва от законите в съответните държави.

 14. В потвърждение на поста на Иво от 9,30 ч.
  Вижте как е изригнал “възрожденеца” Костя Копейкин доде ние тук умираме да се правим на интересни и да се “обясняваме” и даже нещо повече, поразяваме с “приятелски огън”.
  За това и а докарахме дотам сега да стискаме палци да вкараме белким поне един депутат в европарламента. Дори тук се “питаме”, а бе, кои са НАШИТЕ.
  Пиша го с големи букви не случайно. И отговарям, пак с големи букви- ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.
  https://offnews.bg/politika/vazrazhdane-alarmira-mon-obuchava-uchiteli-kak-da-falshifitcirat-balg-702121.html

 15. Не е вярно, че западните компании не си купуват, когато им потрябва. Дори си имат бюджет за корупция.
  Но тези неща няма кой да си ги признае.
  Аз исках друго да кажа. Че са ни оставили в ръцете на мечката като буфер. България не е тяхната родина и няма кой да плаче за нас.
  Докато руснаците имат много по-мощен интерес от влияние в България за съжаление. Затова и всеки, който се опита да промени нещо, става обект на атентат или тежък натиск, който го изпраща или в тъч или в друга държава.
  Колкото до меката сила да не забравяме, че всеки иска квалифицирана работна ръка.
  Вие не бихте ли взели охранения вол на комшията ако избяга при вас да ви оре нивата?? Още повече ако яде два пъти по-малко от вашите волове.
  Запада така и не разбра колко огромна полза може да има от българския род, който винаги е носил огромен прогрес и сила. Наместо това те го отслабват и резултата е повече от очевиден.

 16. Към @васил антонов:

  Западните компании правят какви ли не нередни неща, но ако ги хванат, зл им си пише. По закон, който на Запад той се спазва доста повече, отколкото на Изток. Да давам ли примери?
  Говорим обаче за държавна политика. В това отношение не може да става дум за никакво сравнение. Путин и компания продължават дългата руска традиция да корумпират българи, готови да се продадат. Иначе компаниите и на Изток ( Китай и прочее) искат да печелят и са готови на рискове, но в (пост)комунистичеки държави като Русия и Китай става дума за държавна политика.

 17. Виждали ли сте как комунистите купуват комбайни от Щатите на едро?? По 1000 бройки на веднъж за Добруджа.
  Защо САЩ не се възмутиха поне малко от разграбването на земята в България. А то е очевадно. Нереално ниската рента принуди много българи да продадат земята си или просто да я забравят като източник на доходи. За всеки умен човек е ясно че това не е случайно но какво може да направи едно семейство без подкрепа. Сина и дъщерята гурбетчии в чужбина, татко и майка на 300 лева пенсия. А тази земя може да храни 20 милиона не 5 колкото сме сега.

 18. @Васил Антонов
  Никой няма право да се възмущава от суверенния вот на 60% от българските избиратели –
  30% за БСП и 30% за герБ(СП) !!!! Който каквото си надроби това ще сърба !

 19. @@васил антонов
  “Че са ни оставили в ръцете на мечката като буфер”, е пълна глупост, като се има предвид, че сме в ЕС и НАТО. Никой не ни е виновен, че избираме рубладжии, които ни водят в обратната посока.

 20. Няма нужда да се повтаря на примитивните путлеристки РУБЛОфили , като теб, и подобните платени путлеристки ТРОлЯнци , че ПОВЕЧЕ от ПОЛОВИНАТА от българската “икономика” е ПОД конторола на путлеристките атомни, газови и петролни МОНОполисти, заедно със путлеристките чекистки олигархични офшорни бандити , заедно с путлериските “банки”, заедно с продажните путлеристки “юпита” от ТРОЯнската милиционерско-КРИВОславна пета колона, и заедно с ТРОЛовете като теб!
  ПОВЕЧЕ от ПОЛОВИНАТА! Дори по времето на соца НЯМАШЕ такава ТОТАЛна МОНОполизация на “плановата икономика” на НРБ , от страна на СССР! НИКОГА!
  При положение ,че сега , УЖ, сме членове на НАТО и ЕС. И вместо , сега, по-голямата част от “икономиката” на НРБ да е зависима от западните държави и ЕС , както логиката подсказва, та вместо това , сега над половината от БВП на НРБ е под контрола на Путлер и офшорните му чекисти.
  Така че ,тЪпарищ путлеристки ТРОЛянец, не разпространявай ТУК платените си ХИБРИДНИ ЛЪЖИ и пропагадность. Брой си ръждивите копейки , преди да лъжеш че има други , които са се продали като ТЕБ!!!…..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.