Как БНТ ловко прехвърли вината за Чернобилската катастрофа от СССР на Украйна

Не се сравнявам с ( репресирания мъченик) Трифон Кунев, но заглавието на неговата знаменита рубрика в опозиционния вестник “Народно земеделско знаме” след 1944 г. “Ситни, дребни като камилчета” ме вдъхнови и аз да обърна внимание на една камилска дреболия по пътя на копривата, по който вървим.

Накратко, става дума за “шегите”, които ни се поднасят често от новинарите в нашите медии.

Попадайки във Великденско задръстване слушам в колата новина на радио “Европа”, според която аварията в японската централа край Фукушима се случила преди 5 години, т.е. през 2014 г. Всички знаят, че цунамито връхлетя японската ядрена централа на 11 март 2011 г., с изключение на водещата ( дали има редактор на предаването, не знам, но се съмнявам, такива “излишъци  не си позволяват и т.н. големи медии).

Е, всеки греши. Авторът на тези редове не прави изключение, макар в случая да беше ясно, че “новината” за Фукушима е била преписана от някой сайт, отбелязал петата годишнина от експлозията през 2016 г. Те. не става дума за грешка на езика.

Но най-веселото в предаването предстоеше. Същият глас малко по – късно нарече Духовната семинария в София “духова”. И не трепна да се поправи. Като човек, който не изпитва удоволствие от чуждото (само)унижение, изключих радиото, вместо да се порадвам на предполагаеми нови тъжни смехории от страна на същия източник на (дез)информация. 

Същата вечер, обаче, решавайки да проследя новините на голямата работа БНТ , чувам поредното разминаване между водещ и репортер в названията. Водещият съобщава ( правилно) за годишнината от катастрофата в Чернобилската АЕЦ край Припят, а репортерът припява във видеото, че става дума за Припет ( прозвука като “ на припек”, доста зловещо). Май дори раздутият щат на БНТ  не предвижда редактори.

Дребна, но все така камилска подробност от същия пейзаж, характерен за новините на БНТ, е че там проявяват изключителна изобретателност в усилията да щадят по всякакъв начин руското реноме. Споменават Русия само с добро, но когато се срути жилищен блок заради взрив в остарялата газова инсталация, събитието се препраща към Магнитогорск, без да се споменава къде се намира той. Дали пък не е в Беларус или Украйна? Русофилският зрител, който по правило е невеж за българската история и едва ли е голям специалист по руска география, така ще спи по- спокойно с остатъчното убеждение, че  матушката му не причинила нещо лошо на своите чеда.http://news.bnt.bg/bg/a/chasten-sluchay-30-godini-v-uzhasa-na-zhilishchen-blok-s-ednometrov-naklon

За сметка на това от БНТ натъртват, че Припят е украински град. “Редактират” вече в днешно време истината, че Припят беше съветски град. Ако има начин това да налее още малко убеденост на зомбитата у нас, че мърлявите украинци, а не съветските престъпници, са извършили най-страшното престъпление с епицентър в Европа срещу човечеството след Втората световна война.  Напомням, че Фукушима беше пометена от нечовешки гигантско природно бедствие, а съветският ядрен взрив, заразил половин Европа, включително и България, беше резултат от човешка грешка. Съветска според отговорностите на държавата, а не украинска по географски признак ( без да търся етническия признак на произхода на конкретните виновници ) .

Ако трябваше така да се определят понятията, тогава не СССР, а Казахстан е бил космическа сила. Само че за успехите отговаряше Москва, а за Чернобил – вече е от отговорна Украйна, според хитрото внушение на БНТ. Ситна, дребна подробност, но с размерите на камила, която вероломно разхождат във Вашия хол.

 

Иначе БНТ е сред най-гръмогласните защитници на аудиторията от фалшивите новини, но нейният керван си върви в крак с бремето, гърбица, която си носи и с която се хвали като приемник на “славната” история на телевизията у нас – точно както СССР, приемник на плюсовете, но мащеха за минусите от съветската епоха.

 

НА СНИМКАТА: На входа на Чернобил от съветско време има съветски сърп и чук, а не украинско знаме

32 мнения за “Как БНТ ловко прехвърли вината за Чернобилската катастрофа от СССР на Украйна”

 1. Симеон Радев, перифразирам но смисълът е съхранен 1 към 1, русофилството е синоним на невежеството и посредствеността. А когато, както е в цитираните случаи са и осъзнати стигаме до долното. кк, вождът на варненското “възраждане” известен повече кат Костя Копейкин отново громи “русофобите”.

  https://offnews.bg/politika/vazrazhdane-alarmira-mon-obuchava-uchiteli-kak-da-falshifitcirat-balg-702121.html

 2. И БНТ-то като генералните си “директори” – Кошлуков ли не щеш (макар и и.д.), Коко Каменаров ли не щеш, Вяра Анкова ли не щеш, … все отбор “юнаци”!

 3. В статията съвсем точно и уместно са споменати някои от „залитанията“ на (уж) националната ни телевизия. Но, поне за мен, това не е всичко. От доста време прави впечатление несъразмерно големият брой на руски филми, които ни заливат от БНТ. Дори може да се каже, че в сравнение с времената на Т. Живков, сега те са повече. Нямам фобия от руски филми, но те не са като останалите филми по света. Във всички тях е заложена пропаганда в стил на т.нар. „хибридна война“. Преди време руснаците направиха сериал за пророчицата Ванга, в който, в типично техен стил нещата се извъртяха към „антифашистката съпротива“ и в една от сериите има (ей така – между другото) следната реплика за България и българите – „Избиха всички евреи“. Дали от невежество и простотия „ватенките“ разпространяват такава дезинформация за България, която в действителност спаси своите евреи? Както се казва – сещайте се. И такива гнусотии има във всички руски филми, под една или друга форма. Опитах се да обърна внимание на СЕМ за тези нещо, но нямаше никаква реакция. Впрочем, реакция от СЕМ нямаше и когато тая година (за пореден път) по БНТ около 3-ти март се въртяха соц-сапунки от рода на „Пътят към София“ в които отново се натяква на българския зрител за 200 000 убити руснаци. Всъщност истинските данни са – убити в битка – 11905 души, а ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – безследно изчезнали – 5121 души. Шокираща цифра – нашите прадядовци са трепали тайно тия боклуци, когато са ходели да мародерстват по къщите им. Броят е 50 % от тия, които са убити в битка. За тия, които се интересуват от истината – виж тук – https://archive.org/details/b20416477_002/page/2 (таблицата на 3-та стр.)
  Пияндурниците така са мародерствали и при следващата окупация през 1944 година. Ясно е, че без знанието на вече отстранения шеф на БНТ, това е нямало как да се случи. Но и заместникът му, който го наследи (поне аз не знаех досега) бил здрав кадър на рубладжийската телевизия „Атака“. Става дума за Кошлуков, който навремето „громеше“ комунизма по митинги и шествия и няма как, човек да се въздържи и да не го похвали – „Так держять. Молодец!“. И ще завърша, като изплагиатствам нещо от класиците – Мила родна картинка. Боже, Боже, колко мъка има по тоя свят!

 4. Още един факт: чернобилската АЕЦ носеше името на сифилистика владимир илич ленин!

 5. Утре така ще пишат и за пожара в най-големия руски завод за ракети – пожар избухнал в Красноярск!
  Първата фейк информация вече избухна – пожарът възникнал в хладилен цех на територията на завода! Хладилен цех в завод за ракети – 45 дка!!!
  “Гори един от най-големите руски ракетни заводи (ВИДЕО”
  https://www.faktor.bg/bg/articles/pozhar-izbuhna-v-a-raketniya-zavod-krasmash-v-rusiya-video

 6. Както в оня виц от време оно.
  Хванали се Хрушчов и Кенеди да се надбягват. Кенеди, като доста по-млад и далеч не толкова дебел, естествено го изпреварил на финала. Съветската преса излиза с огромно заглавие с тлъст шрифт: Нашият скъп и многоуважаван Никита Сергеевич зае почетното второ място и спечели сребърния медал.
  След това, по-долу в статията, се изреждат в половин страница ред заслуги, хвалебствия и подмазвания за скъпия Никита Сергеевич. Последното изречение ни осведомява: Президентът Кенеди се класира предпоследен.

 7. Все има начало, четиво за бъдещите редактори на радио ‘Европа’: http://bit.do/eQN2n

  С ‘духовата’ семинария нещата са по-сложни.

 8. Комунягите-русофилистици нямат срам и боязън дори пред стотиците хиляди невинни жертви, които взе и ще продължи да взема съветският армагедон ЧЕРНОБИЛ! Наистина ще се окаже, че едва след разпада на РФ и укротяването на московията, в България ще се спомине последният мутант-комуноид, истерично влюбен в азиатската си матушка. А може би и тогава ще се наложи някаква форма на декомуносъветорусификация – като специална мярка, съобразена със спецификата и степента на заразата, поразила нашите земи.

 9. Неочаквана находка (за четящите на който и да е език):

  Документ № 155
  Докладная записка министра здравоохранения СССР С.П. Буренкова в ЦК КПСС о нецелесообразности участия советских специалистов в международном совещании по проблемам последствий Чернобыльской аварии1

  04.07.1986

  Секретно

  3 июля 1986 г. в Министерство здравоохранения СССР поступило предложение председателя совета директоров компании «Оксидентал петролеум» А. Хаммера (США) и профессора Калифорнийского университета Р. Гейла об участии 3–4 советских специалистов в проводимом в Лос-Анджелесе (Калифорния, США) совещании по рассмотрению последствий аварии на Чернобыльской АЭС.

  Совещание намечено провести 8 июля 1986 г. с участием группы специалистов в области радиационной медицины из США, Японии, Швеции, Австрии, Нидерландов, Великобритании и Аргентины. На совещании предполагается рассмотреть вопрос относительно влияния последствий Чернобыльской аварии на здоровье населения, а также выработать рекомендации, которые могли бы быть представлены Правительству Советского Союза для рассмотрения.

  Министерство здравоохранения СССР рассмотрело это предложение и считает участие советских специалистов в совещании нецелесообразным. Советские специалисты располагают обширными материалами по медицинским последствиям аварии, которые сейчас обобщаются и передача которых за рубеж в настоящее время является несвоевременной.

  Создается впечатление, что под видом гуманных соображений делается попытка показать миру широкомасштабность последствий аварии не только для здоровья советских людей, но и для населения зарубежных стран. Не исключается также, что рассмотрение этих вопросов с участием советских специалистов может быть использовано для того, чтобы показать неспособность СССР самостоятельно решать проблемы, связанные с Чернобыльской аварией.

  С МИД СССР (т. Бессмертных А.А.) согласовано.

  Прошу рассмотреть2.

  Министр С.П. Буренков

  ЦХСД. Ф. 89. Оп. 11. Д. 51. Лл. 2–3. Ксерокопия с подлинника.

 10. Към GEORGI NIKOLOV:
  Не смея да повярвам! МОН обучава учителите по история относно вярната история за България и Българите. Крайно време беше, но не и неочаквано. Сега е ред на БНТ. ХВАЛА НА ПРОФ. КЕЛБЕЧЕВА! ДОСТОЙНА БЪЛГАРКА!
  НАПРЕД ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

 11. Россия Трампу совершенно неинтересна, чему свидетельство хотя бы то, что Трамп за два с половиной года своего президентства так и не нашел тем, по которым ему нужно встречаться с Путиным. Главная новость любой международной встречи для российских СМИ – похлопает ли Трамп Путина по пальто по пути в туалет. Других поводов для личных встреч, кроме ритуальных оскалов и обязательных рукопожатий, у Трампа нет. И, видимо, не будет – он занимается вопросами совсем другого уровня, а третьеразрядный мелкий диктатор с раздутым эго может думать о себе что угодно.
  AH

 12. Не знам защо Руската федерация претендира да е наследник на СССР, след като такава държава вече не съществува, нито Царска Русия, единсвената държава, отъкдето са набирани войниците за Руско.Турската война най-вече е Украйна, затова естествено би било да се отдаде заслужената почит на тази страна, наш реален освободител. Но това едва ли ще стане при сегашното положение на ПЪЛЗЯЩА ДИКТАТУРА за издигането на евентуален едноличен ДИКТАТОР РУМЕН РЕШЕТНИКОВ РАДЕВ

 13. Да не забравяме:в зората на демокрацията Кошлуков беше хванат с незаконен пистолет в джоба,като се отърва с обяснението,че току що го бил намерил и отива да го предаде в полицията/в 12,30 ч.през нощта/Подобно престъпление може да се размине само на човек на ДС.Това е повече от ясно и от държанието и въпросите към събеседниците си в предаването по БНТ.

 14. Да мамят,да фалшифицират и натаманяват винаги в своя угода и полза(цялата им бандитска история като държава е измислена,фалшифицирана,изтъкана от мазни опашати лъжи)това е национален спорт на азиатските впиянчени варвари.Много техни нагли и дебелооки лъжи могат да бъдат изброени,ето само някои от тях:великите им ,,изобретатели”във всички области като самолетостроенето,изобретателят на радиото,АК47,литературни кражби-Пиникио си го присвоиха като Буратино,на базата на Том и Джери създадоха Ну погоди и т.н.,и т.н.За азбуката,дето им я харизахме,за това,че ги покръстихме и се опитахма да ги възвисим духовно,за тоновете черковни книги и църковна утвар,които сме им дарили,за Киприян,който е бил първият им патриарх,за всичко това азиатските варвари не само дума не обелват,ами си го присвояват като собствени достижения.Но, Господ си знае работата,затова мазните им лъжи(няма как,21-ви век сме във времето на интернет,бързите връзки и светкавичната комуникация)напоследък непрекъснато излизат на показ и биват разобличавани.Дори и матрьошките,водката,с които толкова много се пъчат и гордеят(то аслъ с какво друго да се гордеят пияндурниците!),и те се оказаха,че не са тяхно изобретение.А какво да кажем за двете им най нагли фалшификации и лъжи?Първата-докато с Genosse Хитлер товарищ Сталин беше пръв ортак по разбойничество при плячкосването на Европа и завладяване на чужди държави,тогава двамцата си другаруваха и бяха братя по оръжие,Германия беше националсоциалистическа и изневиделица,след като Хитлер изпревари ортака си разбойник Сталин,Германия незабавно стана фашистка държава и съветската комунистическа пропаганда затръби на всеослушание и заклейми хитлерофашизма.И втората още по-нагла съветска лъжа-Хитлер нападнал вероломно миролюбивия СССР.И тази лъжа беше развенчана,защото за разлика от дълбоко засекретените съветски архиви,немските са напълно достъпни и там всеки може да прочете официалната нота връчена на другаря Молотов от немска страна.Освен,че официално обявява война на СССР,с типично характерната немска педантичност точка по точка са изброени обективните причини за обявяването на тази война.Та съветската комунистическа пропаганда открай време е долна,долнопробна,мръсна,лъжлива и агресивна.

 15. До Пюлнер:
  “…единсвената държава, отъкдето са набирани войниците за Руско.Турската война най-вече е Украйна, затова естествено би било да се отдаде заслужената почит на тази страна, наш реален освободител.” – Жалко за погубените човешки животи в една жестока и безсмислена война, независимо от коя националност са.
  Но ние НЕ ДЪЛЖИМ освобождението си нито на Русия, нито на Украйна. Руската армия е водила една завоевателна война,след която е окупирала България, строго засекретява тайните си споразумения с великите сили и с лъжи и манипулации е заблудила народа, че го освобождава, с цел да наложи руско управление и спокойно да се разпорежда с проливите. Не допуска българска делегация на Берлинския конгрес, макар че там се разглежда основно българския въпрос. И вече 140 години се разказва измислената история за нашата освободителка и се иска признателност. Нацвъкали са навсякъде паметници и имена на генерали, князове и всякакви техни величества, които са действали винаги срещу България. Русия НЕ Е ОСВОБОДИТЕЛКА. На нея е попречено да ни завладее от Англия и Австрия. За съжаление с помощта на продажни и подкупни българи руската политика успешно си проправя път и най-вече през последните 75 години.

 16. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
  На Иво ИНДЖЕВ, прекрасното му семейство и на всички приятели от блога желаем здраве, много обич и щастливи мигове с близките на сърцето им!
  фам. Тинкови
  Видин

 17. Чести празник на религиозните !

  Всъщност пропагадните атаки на подсъзнателно ниво са основно средство , специалитет даже , не само на БНТ .

  Това е доста подъл “неутронен” инструмент за бавно но сигурно и трайно промиване на съзнанието , използвано в различна степен (според възможностите) от всички средства за масово видиотяване .

  Тук вече е ставало въпрос за упоритостта , с която се налага вече четвърт век “спокойната нощ” , все още само като конструкция , без съответния акцент , засега (е , ше патерпим и ше увидим).

  По тоя повод ме вълнува следното .

  Какъв отговор биха дали младите ни сънародници до 25г възраст днес на въпроса “Какво си пожелават българите преди лягане?” .
  Е ако някой реши да направи такава анкета аз гарантирам интерсни резултати . Ако не са – възстановявам разходите .

  А сега една бърза анкета и към вас/нас.

  Защо гледаме най-малко веднъж на ден , а по-често и повече пъти прогнозата за времето ? А де ?

  За да разберем студено – топло , сухо – мокро ?
  Ами , пише го във всеки телефон .

  Тогава може би за да се полюбуваме на млади момичета с умалели дрешки ?
  Хм , има малко логика – за през зимата . Ама и това не е – още Марта ги извади със стотици по улиците , облечени така както и в телевизора не могат да ги съблекат .

  Предавате ли се?

  Гледаме метеорологичната прогноза по няколко пъти дневно заради един оксиморон , дървено желязо , остра тъпота , безшумен гръм .

  ЕВРОПЕЙСКА РУСИЯ . Ей за това дават времето . Щяло ли било да вали в ЕВРОПЕЙСКА русия , въпреки че хората които ги е еня за това по някаква си тяхна причина се намират къмто четвъртия знак след десетичната точка .

  Припомням на по-големите и осведомявам по-младите , че в темните времена на изграждане на социализма и плавното му преминаване в комунизъм Любка Кумчева ни казваше за градусите в ЕВРОПЕЙСКАТА ЧАСТ на съветския съюз , не в европейския ссср .
  Съответно русия може да има европейска част , но и това е спорен въпрос (даже безспорен).

  На изток от Украйна Европа не е имало и никога няма да има , щото каквото и да сме учили по география (в България) Европа е културна категория , не географска . Циливилизация .

  Накрая имам предложение .

  Въпросът за медийните манипулации да придобие в блога статут “на всяка манджа мерудия” . Сигурен съм че повечето от нас са чувствителни на тая тема и всеки би могъл да добави собствени впечатления . Моите са ограничени само в така наречените национални ТВ и то само в ефира .

 18. Наблюдателността и европейската чувствителност на СЕЕДНО ме подсетиха за шеговитото, но иначе сериозно, мотивирано настояване на бившия президент на Естония Тоомас Илвес използваното словосъчетание ‘post-soviet states’ да бъде заместено от ‘pre-EU states’.

 19. България е една от най-засегнатите държави от Чернобилския инцидент – официално на 8мо място, но ако вземем предвид размера й, то сме на 3-4то място по засегната територия. А ако намерим начин да оценим реалните човешки поражения, то най-вероятно сме на първо място. Причината за това е престъпната политика на българската комунистическа партия, еквивалентна на умишлен геноцид.
  За периода 30 април – 2. май 1986-та радиационният фон над страната се увеличава няколко хиляди пъти, а ядреният облак достига територията ни на 1. Май. Българското население е държано в пълно неведение за случващото се, въпреки че аварията се случва 5 дни по-рано, въпреки че дори съветските медии имат официално съобщение за инцидента 3 дни по-рано, въпреки че Шведската академия на науките официално е обявила за опасността над Европа и е локализирала източникът на радиацията. В България, по причини които аз лично не мога да си обясня, хората не са предупредени, докато партийната номенклатура се запасява с всичко необходимо. Действията на същата тази номенклатура са не само престъпни, а практически малоумни. При положение, че цялата страна е под тоталитарен ботуш и няма и намек за възможни бунтове, протести или каквото и да е гражданско неподчинение; при положение, че не си ти виновен за случилото се, а се е случило бедствие в друга страна; при положение, че няма какво да губиш, то да си замълчиш и да не предупредиш населението да ограничи престоя си навън, да не яде замърсени продукти и да взема необходимите профилактични лекарства, това означава, че си абсолютен човешки изрод, морално банкрутирал, умствен деградант, перверзия на всякакви ценности и сатанинско зло в планетарен мащаб.
  Никакви оправдания нямат престъпниците от БКП за тези си действия! Знаели са много добре какво се случва и за тях, техните семейства, деца и приятели, се е направило всичко необходимо, за да не пострадат. УБО е изкупило цялото сухо мляко в страната, защото са знаели, че радиационните частици поразяват най-бързо млякото, защото се натрупват на най-широка площ в тревата, която животните пасат. Досетили са се да се запасят с незамърсено сухо мляко, а не са се досетили, че българските деца не си слагат млякото в кафето като тях, а го приемат като основна храна. Досетили са се да ядат консерви, а на обикновеният българин са му оставили да яде пресни салати (това е им е сезонът), които също както тревата, са едни от най-замърсените храни от радиацията. Забележете, никой не се е усетил в страната какво се случва, когато е изчезнало сухото мляко (все пак по това време постоянно нямаше нещо). Какво им е пречело, дори без да съобщават за причините, да изтеглят от пазара най-замърсените с радиация стоки?!
  Най-голямата демонстрация на цинизма и уродливата егоистична същност на тази престъпна шайка е, че на 1. май 1986, под радиационен дъжд те изкарват на манифестация хората, за да могат за пореден път да изиграят театъра колко много ги обича народа.

  Цялата статия виж на:
  http://ndlev.org/news/2019/04/28/атомна-тишина/

 20. Какво са направили в Чернобил?
  Правили симулация на аварийна ситуация. Натоварвали мощностите, изключвали защитите. Те ли не са знаели какво правят? Знаели са! Замисляме ли се, възможно ли е това да са отчаяни хора, които да са взривили централата, за да се срути империята на злото? Дали саможертвата не е била в името на свободата и надеждата за милиони хора, които биха живели в мизерията на злото?
  Стореното, обаче бе умело прикривано от властите на всичките компартии. У нас излиза статия в Работническо дело, която изкарва аварията за дребна и незначителна и дори обвинява Запада, че лъже и надува сирените. В това време вали отрова от небето! Нас ни накараха да маришруваме под радиационния дъжд, а тях ги нямаше! Подлеците мръсни ги нямаше! Колко се разболяха от рак и колко родиха деца с малформации? Подлеци и убийци, за които нямаше съд и разстрел! Ситни дребни като камилчета ли? Съучастниците като укриватели на престъпниците са престъпници!
  Комунизмът е най- гнусното и подло управление на хора.

 21. Гума, яко ги топна украинците.
  Ако толкова много са “знаели”, да бяха изчислили, кога вятъра духа към Москва а не към София.
  И не мисля, че Чернобил бутна комунистите. Те пак са на власт но в друг вариант. Само че господарите им решиха да преместят концлагера в Китай щот от пияния руснак, работник не става. Замислял ли си се за това??

 22. Към @ГУМАТА: „Ако толкова много са “знаели”, да бяха изчислили, кога вятъра духа към Москва а не към София.“

  Перфектно!
  Поздравления!

 23. към @ГУМАТА | АПРИЛ 30, 2019, 08:28 :

  Колкото и да се опитваш да имитираш ДРУГИ дългогодишни коментатори, няма да ти се получи ПРЕДизборната пропагадност, тяваришт ХИБРИДЕН ТРОЛ!
  ГУМАТА много по-отдавна е коментирал тук , в сравнение с теб, и той си имал винаги право на собствено мнение, и го е изразявал тук в блога на г-н Инджев! И винаги неговите коментари са били , и са , логични и адекватни. – ДА!
  Но , ти , въпреки че се опитваш да присвояваш някои чужди коментаторски псевдоними, няма да ти позволим да ги използваш за да насаждане на противоречия и спорове между дългогодишните коментиращи в блога на г-н Инджев, един от които е и ГУМАТА!
  А колкото до въпросите ,които си подхвърлил тук за “духането на вятъра”, или за “посоката на вятъра”, то както виждаш ГУМАТА даже няма нищо общо с тях , а ти ги използваш тук само, за да правиш ТРОЛските си ХИБРИДни манипулации и пропагадност.
  И все пак ,след като те интересуваш дали може да се “изчислява духането на вятъра” , то трябва да попиташ своите гасудари , таваришт КАЗИОНнен РУБЛОфилски путлеристки ТРОЛ!
  Защото, сигурно не си дочувал , ДАЖЕ, че ВЕДНАГА след Чернобилският ядрен апокалипсис, твоите съветски “партийни” вождове и чекисти са вдигнали голяма част от бомбардировъчната и другата авиация , за да обработват и изваляват радиационните облаци чрез сребърен йодид и други подобни съединения, в района на Припят и близките му украински и белоруски области!
  Изкуственото изваляването е направено ,за да не може тези радиационни дъждоносни облаци да продължат на изток или североизток към Москва и другите руски градове, подчертавам – руските градове!
  И така голяма част от радиационният дъжд е изкуствено концентриран и натрупан в граничните области между Беларус и Украйна! И след като по този начин изкуствено са променени движението и посоката на облаците , те се насочват в южната и западната посоки! Т.е. облаците се НАСОЧВАТ в по-южна и по-западна посока, към Южна ,Западна и Централна Европа.
  Така че , таваришт КАЗИОНнен ТРОЛь, не ГУМАТА , а ти ТРЯБВА да попиташ своите болшевишки “вождове” , дали не са “изчислили”, откъде им е “духал вятъра” в дните след 26 април 1986г.!
  Не ГУМАТА, а ти ТРЯБВА да си “ветропоказатель” на твоите ХИБРИДни гасудари от КПСС,КГБ, БКП и КДС…….

 24. Към ДО @ГУМАТА: „И винаги неговите коментари са били , и са , логични и адекватни. – ДА!“

  Интересно! Каква хармония? Това ваше не позволяващо и капка съмнение твърдение идеално пасва и за Борисов.

 25. към TERVEL:
  TERVEL , ГУМАТА е дългогодишен коментатор, а някакъв ТРОЛ се опитва да се представи за друг, за пропагандира предизборно в полза тъкмо на банкянското човекоподобие и другите рублофили.
  Аз съм изразил само моето мнение за ГУМАТА, вие защо го приехте като “не позволяващо и капка съмнение”?!?! Съмнявайте се! Дори във себе си се съмнявайте!
  И според мен няма смисъл повече да сравнявате банкянското човекоподобие със ГУМАТА! Той е все пак е вожд, а ГУМАТА не е !

 26. Към ДО @ГУМАТА:
  Не разбирате! Тук не става въпрос дали аз се съмнявам в казаното от вас за гумата, а че изразявате мнение, в което нямате и капка съмнение. Аз не се съмнявам. Аз не приемам , както казаното от вас за гумата, така и опита ви да сравнявате гума с „банкянското човекоподобие“, квалифицирано от вас като „вожд“, чрез мен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.