ГЕРБ и БСП си дружат не само по русофилска, но и по идеологическа линия – видно в София от “случая Антонов”

Софийската община тихомълком се отказва да сложи паметна плоча на Сергей Антонов ( на снимката след завръщането му в НРБ), българският представител на БГА “Балкан” ( съден в Италия по обвинение за съучастие в атентата срещу папата, но оправдан поради липса на доказателства), пише сайтът Фактор, позовавайки се на свои източници. https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/plocha-v-pamet-na-sergey-antonov-nyama-da-posreshtne-papa-frantsisk-na-letishteto-obshtinarite-se-otkazaha-tihomalkom

 

 

 

 

 

Нека да приемем за вярно предположението, че здравият разум е надделял и папа Франциск няма да бъде посрещнат на летище София с въпросната плоча. Остава обаче въпросът за милото единодушие между общинарите от ГЕРБ и БСП, подкрепили тази идея. Това е поредното доказателство за дифузията между двете уж антагонистични партии, основни конкуренти за редуване във властта у нас. 

Подобно единомислие между двата отбора в предрешените ( в двата смисъл на думата предрешен) български политически мачове изобщо не е новина. Но потвърждаването на побратимяването дори на идеологическо ниво е знак за роднинство по манталитет. За да оцениш Сергей Антонов като жертва ( на империалистически и най-вече американски заговор, както се твърдеше по времето на СССР и НРБ), коато е достойна да бъде увековечена днес на изхода на България, е символично признание за общия идеен генезис на БСП и ГЕРБ.

Дългият разговор за това какво е правил Антонов на метри от папата по време на атентата в Рим и предъвкването на хипотезите за негово участие в покушението не е тема на този кратък апостроф. Но акцентът в аргументацията на онези, които смятат за необходимо българинът да бъде почетен с паметна плоча е именно в това, че той е бил жертва. 

Нека да се съгласим и с тази констатация. Само че трябва да се запитаме чия жертва беше той. На кого беше обиден до  смърт, че до смъртта си отказваше да разговоря с когото и да било извън някакъв тесен семеен кръг – на италианското правосъдие ли? Затова ли не искаше години наред и дума да продума пред който и да било българин в публичното пространство, любопитно да научи от първа ръка какво точно е станало?

Елементарната логика сочи, че Антонов трябва да е бил покрусен именно от българските си началници, някои от които днес са сред инициаторите той да бъде героизиран посмъртно. Ако е бил жертва, явно е защото е бил жертван. Поредната пионка на дъската на КГБ и  ДС, които водеха зад кулисите кампанията “Антонов е невинен”, но след като си го получиха обратно “забравиха” за случая. 

Дали са му наредили да мълчи или той сам е избрал това поведение, това вероятно никога няма да узнаем. Но е ясно, че той се беше самозатворил в себе си не като упрек към италианците, американците и прочее империалистически злодеи , а към българите. И не спрямо обикновените българи, които бяха фон на кампанията “Антонов е невинен”, а към онези “необикновените”, които я дирижираха. 

Ако не беше така, жертвата Антонов без проблем можеше да изригне на родна земя срещу лошите чужденци, които са го набедили. Щеше да се превърне в пропагандна икона с всички произтичащи от това привилегии по времето на комунизма. Но никога не го направи. Никога не пожела лично да изобличи своите западни мъчители и да им отмъсти от позицията на финален победител в съдебния спор, прислонил се на сигурно място в родното пристанище НРБ.

О, да , на публиката беше обяснено, че извергите в Италия са му разбили жестоко здравето и поради това той не желае да коментира нищо. Само че някой вярва ли, че ако комунистическата пропагандна можеше да изтръгне някое контролирано и манипулирано интервю от него в полза на идеологическата война със Запада щеше да се въздържи да го направи? Тази пропаганда беше в състояние да измисли всякакви небивалици за лошия Запад, а когато й се предостави възможност да разгърне в едър план своята теза чрез измъчения Антонов ( па макар и само чрез образ и недомлъвки по телевизията), не си мръдна пръста. Само “верващите” могат да си вярват, че на Антонов са му спестили неудобството да участва в пропагандна атака от единия хуманизъм на нашенския комунизъм. 

На парламентарно ниво БСП и ГЕРБ си делят любовта към Русия в най-математическия смисъл на думата. Групата а приятелство с Русия, най-голямата подобна група за приятелство с чужда държава в Народното събрание, се съпредседателства едновременно от Антон Кутев от БСП и от Красимир Велчев, една от десните ръце на Бойко Борисов.

Както се вижда сега, макар и на фона на евентуален провал на първоначалния замисъл, съратниците от двете партии си дружат не само по русофилска линия. Човек и без да е чел протоколите от съответното заседание на Столичната община може да се обзаложи, че инициативата за плоча в памет на Антонов е на другарите от първия отбор на Партията, а ГЕРБ са се присъединили не за друго, а защото не виждат нищо нередно да си бъдат заедно и по тази тема. Вече не се крият дори.

15 мнения за “ГЕРБ и БСП си дружат не само по русофилска, но и по идеологическа линия – видно в София от “случая Антонов””

 1. Напразно са се засрамили съратниците от ГЕРБ и БКП. Този папа сътрудничи и модераторствува в преговори между наркотрафиканти(наричащи се революционери) и протестиращи. Нищо чудно да споделя ку-ку-вската версия,че папата пръв е стрелял. Това отказване от паметната плоча мирише, като от български напън за падане на санкциите срещу руските олигарси: колкото и да се напъват резултат няма. Защото папата го боли …..расото за станалото.

 2. Май е време да си припомним припева от първите антикомунистически митинги…”-Не щеме комунизъм,долу бсп..!!”Е,сега можем леко да го коригираме като..”-Не щеме бойковизъм,герб са бсп!!”

 3. В един момент/или под нечие влияние/в обществото ни се промъкнаха съмнения,че всички досиета ще бъдат отворени,така че трябваше да бъдат отстранени живите свидетели/някои с катастрофи/.Както сами виждате и до ден днешен не е изяснена ролята на панически напусналите нашето посолство в Рим шпиони на Държавна сигурност.Аз,видях,как по РАИ уно показаха,как Сергей Антонов отива до самолета на Балкан с едно куфарче,но се връща със съвсем също,но само малко по различно в ключалките/силно увеличено на снимките/,което разбира се,за съдията Мартела е недостатъчно доказателство,а и за други бих казал.

 4. Да, Сергей Антонов беше жертва. Жертва на обстоятелствата:
  1. Че приличаше на канадския турист от снимката на атентата;
  2. Че почти всички служители в търговските и др. мисии бяха кадесари;
  3. Че България и другите от лагера спонсорираха тероризма;
  4. Че Агджа и другите сиви вълци са се прескачали по нашите хотели (запазени ловни полета на ДС);
  5. Че папата беше поляк и поддържаше Солидарност…

  Изобщо – мал шанс….

  Не си спомням в първите месеци да имаше разумно мислещ българин, който да не беше почти убеден, че нашите служби стоят зад атентата (това “почти” отчита, че интелигентният човек почти в нищо не е на 100 процента сигурен).

  Но тези, които го мислят за жертва на международния империализъм да си спомнят, как същият този империализъм реагира на случая с медицинските сестри в Либия. За антибългарската кампания при случая Антонов са си виновни българските управляващи, създали такъв имиджа на страната по това време.

 5. И до ден днешен кадесарчеета и векерейчетата работят срещу обикновения българин да остане заклещен в панелката си като прикован Прометей, пишман дипломатчета, назначени без конкурси в Западна Европа с помощта на Д(П)С смучат държавни пари и като Б.Патинов в Брюксел всяка вечер сядат да пишат репорт до Лавров.

 6. Спомням си първият коментар на Владимир Костов по РСЕ след ареста на Сергей Антонов. Като “разкаяло” се ченге пред френските специални служби той бе много сдържан но същевременно категоричен в едно. Всеки бг задграничен служител преди да отпътува е привикан в КДС пред когото трябва и му е “обяснено”, че по време на мандата си в чужбина отвъд Калотина при поискване на “съдействие” от външното разузнаване е длъжен да бъде изцяло и безусловно на разположение.
  И още нещо. Съдията-следовател Иларио Мартела нали бе “поканен” в България да разпита двамата съучастници, служители от посолството Желю Василев и Тодор Айвазов. Мой колега и приятел от университета който работеше по него време в едно от софийските РУ на МВР ми сподели следното: “Жоре, на нас ни въртяха записите от разпитите на Мартела с двамата “подследствени”. ИМ е супер професионалист и ти гарантирам на 100%, че сме вътре. Нашите така се оплетоха, че ще е чудо да се окаже, че не сме замесени”.

 7. Спомнете си,кои бяха яростните защитници на Антонов-Любен Гоцев/тогава на пръсти се броеха хората,които му знаеха званието и направлението по което работи/и следователя Й.Орманков,ако не беше разсекретено,така и нямаше да знаем,че е работил изключително по дела на ДС.

 8. Необвързаните служители на Балкан работеха по повече от 20 години,за да могат да кандидатсвуват за задгранична работа,а С.Антонов проработо около 6 месеца,колкото да се запознае през коя врата се влиза при екипажа и хоп…изпратиха го за представител в бюрото в Рим,а не знаеше и италиански,а и английския му не беше ,добре поне,че знаеше френски.

 9. По какви причини в България идва няколко пъти Ахмед Агджа

 10. !!!
  Статията е от Foreign Policy. Оригиналът ми “бяга” и за това давам линк към превода на съвеЦкий диалект. Прекрасно обяснява не адекватността на кремълският гном. Когато сам си вкарал в безкраен шпионски сериал и тези около теб дават всичко от себе си да бориш вкорените КОМПЛЕКСИ още от времето га си се подвизавал кат посредствена “разведка” а в действителност си бил само завеждащ клуб на чекиста в Дрезден няма никакво спасение.
  https://ehorussia.com/new/node/18380

 11. Пионтковски с дълбочинно, аналитична прогноза за обозримото бъдеще. Всичко се връзва и градът потърпевш на удар с тактическо ЯО ми “излиза” не дай боже но за мен поне, ролята на втората световна сила Китай е “пропусната” изцяло. А без тяхната “санкция” няма как да стане.
  Ще да видим.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5CC4589A8C134

 12. Герб и бсп си дружат по идеологическа линия,като основата на идеологическата линия е линията на империята на злото равна на АНТИБЪЛГАРСКА.Доказателствата са пълен контрол на всички власти в службата им срещу България. В противен случай нямаше да сме страната с най-ниски доходи,най-ниски западни инвестиции,наи-мръсните градове,най- бързо намаляващи, най- болни, с най – лоша свобода на словото, извън Шенген, извън еврото сравнение със ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ .Затова никой да не стои безучастен и да гледа а да даде нещо от себе си в борбата да бъде изрината амалгамата герббспопволя…..

 13. Вече няколко пъти се натъквам на участия в тв предавания и интервюта по сайтове на водача на ПП “Атака” Георги Димов, някакъв нискостеблен “историк” с ленинска брадичка, активист и член на ръководството на Национално движение “Русофили”.
  Атакистът като ЦИКЛОФРЕНИК навсякъде повтаряше с жар (отзад напред и отпред назад) спуснатите му решетникови опорни точки :
  България умирала икономически и демографски, превръщала се в територия и затова той (като български патриот!) призовавал да се борим за премахване на санкциите срещу Русия??? По отношение на влизането ни в Еврозоната и Шенген “не трябвало да се акцентира върху това, защото то тласкало към глобализъм” , а да сме се концентрирали върху падането на санкциите срещу Русия, защото това бил ключът към нашия възход??? 🙂
  Трябвало “да се борим” за православието и да бъдем културен мост между Русия и ЕС, да “се борим” срещу въоръжаването ни с американски самолети и да не допускаме американски и натовски бази на наша територия.
  Това, което му остава в главата на човек, след медийните участия на руския лобист и кандидат за “български” евродепутат е, че ГОЛЯМА БОРБА ЩЕ ПАДНЕ, трябва непрекъснато да се борим за падане на санкциите срещу Русия и срещу единството в ЕС!

  Чудя се само как не се е сетил руският лобист, в кожата на български кандидат евродепутат, целият този русофилистичен ентусиазъм да го споделя на руски език! За да няма никакви съмнения в избирателите кой точно говори.

 14. Интересно,защо никой не пита за катастрофата на ген.Коцев /шев на първо главно на ДС по това време/ и жена му,малко след атентата в Рим.Той беше пенсиониран набързо а ,след това и *отстрелян*.Сигурно за *зле свършена работа*.Явно са се страхували без да иска да не издаде нещо или напише мемоари.И то определено руснаците.По врене на управлението на царя компенсираха сина му с пост в Брюксел ,след това посланик в Москва.Аз ако бях посмъртно нямаше да го приема.
  Цялата тази простотия беше руска работа -Андроповска.И за какво беше това.За чест и слава на руснаците.А сега паметници ще им вдигат СВИНЕ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.