Въпросът на БОЕЦ за Пеевски постави въпроса за липсата на въпроси в услуга на статуквото в България

Важността на ( ефекта от) въпроса на гражданското сдружение БОЕЦ за това дали бойкотиращият българския парламент депутат от ДПС Делян Пеевски не е отсъствал през последните 6 месеца и от България, с което не отговаря на законовото изискване да се кандидатира и за Европейския парламент, не е толкова в евентуалното му отстраняване от участие в изборите. Я стане, я ( по-скоро) не. Пък и да отиде Пеевски в Брюксел, както вече и други коментари отбелязаха, май е за предпочитане по редица причини, към които не искам се връщам след като вече съм споделил мисли по темата.

Видя се огромният дефицит от правилно зададени въпроси в българската публичност. За което вкупом и без непременно да са се наговаряли ( защото става дума за процес, а не за едноактна пиеса ) са виновни политиците и зависимите медии. Всъщност въпросът на БОЕЦ също щеше да бъде посрещнат с обичайното презрително премълчаване, ако не беше уцелил в десетката нещо толкова просто и разбираемо за всеки ( като преференциалната цена на апартаментите за политици) обстоятелство: тоя хем не работи, хем “яде”. 

Говори и сам по себе си фактът, че за свой говорител по въпроса за отсъствието си дори от България, какво остава от работното си място в парламента, Пеевски си има за говорител Бойко Борисов. Едноличният властелин в държавата съобщи много преди въпросните 6 месеца постоянно пребиваване в страната, изисквани от закона за кандидатиране за евродепутат, че Пеевски напуска България. Беше загадъчно, но авторитетно обещание. Пеевски никога не възрази нито с думи, нито с опровергаващи дела на това, с което задочно се съгласи със своя говорител. 

Че на Пеевски не могат да бъдат задавани каквито и да било въпроси, особено от медии, които не са под негов контрол, е ясно. Фантомът от парламентарната опера се крие дори и от своите медии, оставяйки ги да го бранят задочно. Защо обаче никой не пита в самия парламент, където т.н. опозиция периодично обвинява ГЕРБ ( не без основание), че на практика ползва ДПС за скрит партньор във властта?

За разлика от споменатия по-горе няколко пъти главен герой, неговият говорител Бойко Борисов ни най-малко не се крие. Дори обича да демонстрира откритост. Раздава интервюта импровизирано на скупчени репортери или договорено в телевизионни предавания. Но не го питат да доразвие съобщението си за ексодуса на най-одумвания български олигарх.

Криеницата, на която играе “най-успелия млад бизнесмен” , ражда слухове и легенди. Може би от БОЕЦ знаят нещо повече, когато намекват, че Пеевски не живее в рамките на ЕС. Вероятно става дума за витаещото по сайтове и форуми съмнение, че преуспелият медиен магнат е на топло. Някъде в Персийския залив. Например в Дубай. Но и там не го търсят.

Ако наистина е в Дубай, значи и там се крие много успешно. Това ми споделиха българи, с които се срещнах там, гостувайки на приятели за няколко дни ( да живеят нискотарифните полети и гостоприемството на приятелите, което направиха възможно това пътуване). Никой българин не го е виждал на местна почва. За притежател на достатъчно милиони това не е много трудно за уреждане в джунглата от небостъргачи със супер луксозни апартаменти или на имения, затворени зад огромни дувари.

НА СНИМКАТА: Авторът на фона на небостъргача Бурдж Халифа, главна туристическа атракция в Дубай и място за престижна имотна инвестиция на някои от най-богатите хора по света.

В търсене на Пеевски? Едва ли, той вероятно не би се смесил там с “тълпата”.

 

 

 

 

 

На местна почва не е виждан, но в небето на борда на местна авиокомпания е бил забелязан да лети за Виена (почти) сам в първа класа. Каквото и да значи това, защото не доказва, че пребивава постоянно в емирството ( или в съденото Абу Даби). Това може да се установи само при официално запитване от страна на българска институция или  евентуално от правилно зададен въпрос на медия към местните власти. 

Трудно е за вярване, да не кажа, че е невероятно, толкова деен дялан камък като Делян да си харчи милионите в толкова динамична среда за търговия без да е развихрил някоя схема. Сред вероятностите, споменавани от работещи в емирствата българи, се споменава бизнес с млечни продукти, в който с присъщия му маниер родният бизнесмен се намес(т)ил там за сметка на друга българска фирма. Ако това е вярно, местните власти не могат да заявят, че не знаят за присъствието на човек с такова име. Защото в емирствата не можеш да развиваш какъвто и да е било бизнес като чужденец ако не си представен от местен гражданин, който да придвижи проекта за получаване на съответното разрешително. Ако той върти бизнес там, това няма как да стане анонимно.

Премиерът Борисов беше на посещение в Абу Даби в най-хубавия сезон на годината миналата есен, съответстващ на разгара на нашето лято ( не е толкова прост нашият премиер , за какъвто обича да се представя за заблуда на “простите”).  Дали е питал за онзи, когото доста преди това “проводи” да живее в чужбина? Дали се е срещал с “прокудения” ( защото Борисов се опитваше да създаде впечатлението, че праща Пеевски в изгнание, за да не му мъти водата )? 

И за това никой тук не пита.

 

Някой може да възрази, че нашенецът не е единственият бизнесмен на света, който бяга от публичността. Повечето го правят не поради опасения от разплитане на срити от закона бизнес практики, а заради страх от престъпен интерес към личността му с цел изнудване, включително чрез отвличания на членове от семейството. Например създателят на търговската верига “Лидл” се бил погрижил дори да няма негови снимки в интернет. Само че нашето момче, за чийто семеен статус не знаем нищо, иска да съчетава комфорта на анонимността със славата на медийното величие и неизбежната публичност на европейски законодател.

Стигаме до въпроса за липсата на въпроси към Борисов и към властите в държава, която е предполагаемо убежище на крупната мистериозна фигура от българския политически пейзаж, сметнала за възможно да провокира публичния интерес с появата си в списъка на ДПС за кандидати за евродепутати. Това е главният въпрос в този сюжет. Фактът, че той е реторичен, рамкиран е в списъка с неписаните забрани на политико-медийната автоцензура, говори за масовото безсилие пред статуквото на сговора между властта и опозицията, обслужван от немите медии.

16 мнения за “Въпросът на БОЕЦ за Пеевски постави въпроса за липсата на въпроси в услуга на статуквото в България”

 1. Хвани единият (пееФски), удари другия(Баце). Краставите магарета, през девет дерета се подушват. А и далаверите които си менкат не миришат.
  ДГД от една долна, мръсна гад.

 2. Ще развия темата с “млечния бизнес” на споменатия бизнесмен. Той “придоби” предприятието Лакрима. Човекът, от който го придоби е от фамилията Герджикови. Това е факт.
  Другото по-скандално е, че корпулентният има контрол над държавното ЛБ Булгарикум, което държи правата върху закваските с лактобацилус булгарикум и лицензите за производство в Япония, Ю. Корея и Китай. Това е нещо, за което се говори в бранша.
  Имам някои “конспиративни” хипотези в тази връзка, напр. че в Дубай той е под “домашен арест”, или заложник в лично качество, заради парите на ВТБ в КТБ, но за това по-скоро трябва да каже ДАНС.

 3. Към GEORGI NIKOLOV:
  Казваш, че в анкетата на offnews.bg, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ се нуждае от рамо, но погледни анкетата на clubz.bg. Там и са необходими спирачки! Вятърът на промяната все по-добре започва да се чува и е на път да обхване цяла България.

  НАПРЕД ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  ПОБЕДА!

 4. Днес по БНТ и по други медии изтече новината: „От началото на следващата година България ще може да внася до милиард и половина кубични метра природен газ от Румъния. Това е новината от енергийна конференция в София, посветена на алтернативните източници на синьо гориво.“
  Но не казаха защо по-точно България ще внася газ от Румъния! Ами защото през 2012 г. след режисирани „протести“ на няколко червени бабички, които твърдяха, че добивът на шистов газ ще замърси смъртоносно българската земя и последиците ще са като от заразяване с бойно отровно вещество, и банкялийският селски хитрец с партизанско име Боко Кратуната нареди да се гласува безсрочен мораториум върху добива на шистов газ. https://novini.bg/bylgariya/politika/44227 В Москва бяха във възторг. Но на стотина километра по-нагоре, в Румъния, разработиха и добиваха шистов газ, и нямаше нито зарази, нито апокалипсис. И сега не само, че не са зависими от пияндурниците, но имат излишък от газ, който ще продават на хванатата от русофилистици в смъртоносна хватка България.

 5. Иво, ще го вкараш в разходи пълничкото момче, да си купи самолет. Много си льош… 🙂

 6. Е-ха , ама като казахте “на топло” , и следващите 3-4 реда настроението друго стана , за малко .

 7. Налице са сериозни индикации, че във Венецуела нещата отиват към final decision. В смисъл на това което Ноам Чомски, твърд “любимец” на Големият Стамбо е изразил още през 2009г.

  Noam Chomsky was similarly enthusiastic when he praised Chávez in 2009. “What’s so exciting about at last visiting Venezuela,” the linguist said, is that “I can see how a better world is being created and can speak to the person who’s inspired it.”
  Да припомним и какво туитна Великият Джон Маккейн га гръмнаха през 2011г. кат бясно куче Камиларя със златен пистолет у ръка изтегляйки го от една тръба в родният му Сирт.
  “Сигурно е едно. Путин тази нощ ще сънува кошмари.”
  Нещо повече. ХУЙЛО е дал обет пред обкръжението си, че няма да допусне за себе си подобен край. Вероятно, кой да ти каже, предпочита съдбата на Саддам Нусеин.
  Ще да видим.
  Чакам с нетърпение също И изхождането на тролът, спец по Венецуела, с двата ника. Единият, супер претенциозен, менторски, от позицията на монополист на истината от последна инстанция а другия, палаво-игрив.
  Да обобщя. Много мина, мъничко остана.

 8. Потресаващо слаба подготвеност за дейността евродепутат – срам за АТАКА и Глас народен, които са допуснали листите им да се водят от такива жалки кандидати:

  https://www.bnt.bg/bg/a/intervyu-s-georgi-dimov-kandidat-za-evrodeputat-vodach-na-listata-na-pp-ataka

  https://www.tvevropa.com/2019/04/za-kakva-kauza-shte-se-bori-partiya-glas-naroden-na-evroizborite/

 9. Надявам се ,че всички виждат ,че въпросите за ДПС,доган и пеевски ТРЯБВА да се задават НЕ към КАЗИОНните калинковоКРАСНОкожи “партийни” бюрокраДи?!?! – НЕ! ВСИЧКИте въпроси ТРЯБВА да се задават директно към техният начальник , който “си ги избира”, по негов “образ и подобие”, …..и това е “вождь” на НРБ , “генералът” и генсекът от народната милиция – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА! Към него , …..към НЕГО трябва да се отправени въпросите, а не към КАЗИОНните КАЛИНКИ от ЦИК!
  И както по всички въпроси за ДПС и доган , то и сега бокоТИКВАТА вероятно няма да каже нищо и за “успешният бизмесмем”-пеевски……
  Ето сега бокоТИКВАТА уволни една нищо и никаква заместничка в фонд “Земледелие”, за вилите строени с ЕВРОфондовете, вместо ВЕДНАГА директно да УВОЛНИ земледелският си “министър”-порожански, който от 20 години е шеф на фонд “Земеделие”, и точно ТОЙ е раздавал парите за тези вили, но ……. НО вместо това МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА го направи цел “министър” на земледелието на НРБ?!?!?!?!
  То друго не може и да се очаква от бокоТИКВАТА , той си е проЗТ, а си “избира” и такива “министри” бюрокраДи ,като него! Сега МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА се опитва да си измие ръцете за ПОРЦИОНната далавера с вилите, само с уволнението на икономическият зам.министър Манолев, но какво става с липсата на ОСТАВКА и за “министър” порожански, а какво става и с шефа на Манолев – икономическият “министър” – караниколов , който го е назначил за негов заместник????? Какво става и с ЛИПСАТА на оставка и за шефа на бандитската ОПГ-КОНПИ(р)???
  Няма как само с оставката на един зам.шеф на фонд “Земеделие” да се избегне СПИРАНЕТО на ВСИЧКИТЕ ЕВРОфондове заради ПОРЕДНАТА ГРАНДИОЗНА ПОРЦИОНна далавера на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговите ЛОБИстки ОБРЪЧи.
  Къде са били и “службите” – ОПГ-ДАНС, ОПГ-КОНПИ(р), ОПГ-МВР, ОПГ-НАП …..,както и разследващите от цацаратурата??????
  Същото е и с АПАРТАМЕНТ-гейт, а сега и с “енергетикът” на НРБ – доган, който изведнъж намерил пари, за да си купи поредната централа. При това доган си е изнамерил отнякъде си над 100(СТО!) ПЪТИ повече средства, като размер, от парите за апартамента на цвъкиУМНОТО!!!!!!…..
  А все пак цвъкиУМНОТО получава ,уж , някаква си заплата , а пък доган от над 5 години вече не е депесар , и изведнъж и той изнамерил над 100 пъти повече “доход” от цвъкиУМНОТО, за да си купи централа и пристанище?!?!?!?!…….
  Ето заради всичко това , ЕК трябва ВЕДНАГА да ги СПРЕ ВСИЧКИ ЕВРОфондове и заради ВИЛА-гейт, и заради другите многомилиардни ПОРЦИОНни далавери на герберокожите и техните земеделски и икономически “министри”, фонд “Земеделие”, също така и заради “службите”- ОПГ-КОНПИ(р), ОПГ-ДАНС,ОПГ-НАП, ОПГ-МВР….!!!

 10. Д(П)С са едни от най-мръсните, Емел Етем изпрати Б.Патинов за дипломат в чужбина да пише всяка вечер доклади до Лавров.

 11. Гавров Лавров е един чекист комунист,като Лилипутин,който е в страната на великаните!Откъм далекоизточните губернии е заобиколен от страни-великани на мисълта с хилядолетна история!А откъм европейските губернии е заобиколен от скандинавците с техните легенди за тролове и други исполини,и с традиции в мореплаването и екологията!Така че джуджето от Кремъл да му мисли когато пак се направи на колос!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.