Портрет на олигархофренията

Кой ли не е писал нещо или нещичко критично по адрес на фигурата, която се превърна в емблема на олигархофренията в болната ни държава през последните няколко петилетки.

 

 

 

Портретът, който рисува на Делян Пеевски с няколко щриха като карикатурист авторът Николай Флоров, е цветист принос към диагнозата на колективното усилие на нашето безсилие да изобличим в лично качество очевидносттта на мутренската  олигархофрения у нас.

 

 

 

 


 

Прероденият Ганю Сомов в Европейския парламент

Николай Флоров

Никой българин не е предполагал, че съдбата ще му поднесе такава прекрасна илюстрация на Алековия герой Бай Ганю.

Пред нас, читателю, е идеалното копие на посткомунистическо посмешище във физическия и духовния смисъл на думата: дебело, пораждащо отвращение туловище, увенчано с учудващо и подходяща за следосвобожденския период посткомунистическа мутра – това е с две думи скулптурата на детето-чудо, гения на келепира, бордело-мамата на цялата комунистическа каста, изкалъпен като символ на нацията за европейския парламент.

Често в недалечното минало на старата капиталистическа България журналистиката се е питала има ли такъв образ на българина, който да е уникален пред света, с други думи само като го видите и да кажете: «Ето това е българин!» Едни са се спирали на разни Пижо и Пендовци, други на Нане и Вутовци, но никой, ама никой, не може да бие Ганю Сомов – там е и калпака, и потурите, и мустаците, и оная жажда за келепира, каквато само прероден комунист, захвърлил  вярата си, може да притежава.

 

 

 

 

Един е на мама Делянчо Пеевски: внушителен (напомнящ на премиера или поне на главен на ДАНС), с двудневна брада, челце като на украински шопар, с дълбоки бръчки от много мисъл, «покаже се, скрий се, без знак и без след», стария му Опел – да го съжалиш – пуши като циганска печка, а мама го варди отзад като орлица – ту му купува компании, ту му ги прехвърля на друг.

Пред него на дълга опашка за пликчета се реди цялата комунистическа кохорта: съдии, депутати, ченгета (бивши и настоящи), партийци и журналисти – все отбор копейкаджии.

Сами по себе си грозотата и красотата са относителни понятия – спомнете си Шекспир: BEAUTY IS IN THE BEHOLDER’S EYE. Значи има нещо, което прави Пеевски особено грозна мишена и това не е той самия – това е гърчещия се като настъпена пиявица комунизъм, който непрекъснато показва грозната си мутра зад неговото безформено туловище – комунизма, който още не си е отишъл, който още плаши възраждането на живота и който докато не бъде премахнат няма да спре да плаши.

Българите, както са свикнали, гледат с отворени уста това чудо на природата, тоя символ на новото комунистическо верую и още не разбират, че пред себе си имат живото олицетворение на паметника МОЧА. И докато това олицетворение ходи по улиците, дотогава ще има и паметник, а може би и паметник на този символ на българщината, подходящо издигнат до МОЧА.  https://kafeneto.wordpress.com/2019/05/01/прероденият-ганю-сомов-в-европейския/

5 мнения за “Портрет на олигархофренията”

 1. Ето я снимката с която всичко си идва на мястото. И още нещо. Убеден съм, че ако пееФски не изглеждаше толкова отвратително, нямаше с такова постоянство десетки хиляди всяка божа вечер през горещото лято на 2013г да пълнят софийските улици и площади.

  https://www.mediapool.bg/mladiyat-peevski-na-razhodka-s-iliya-pavlov-news207634.html

 2. За Русия и русофилството в България –
  В 1915 година Методий Кусев заявява на Петър Карчев:
  „Русофил съм от детинство, но винаги съм разбирал, че не всякога руските интереси са съвпадали с нашите, българските. Трябва нашите политици да ги разбират тези неща и ако добре ги проумеят, няма никога да им става мъчно, когато видят, че не сме получили подкрепа от Русия. Ако добре разбираха нашите политици, че е естествено да се явят в даден момент различия в интересите ни с тази велика държава, те нямаше да очакват нейната подкрепа, щяха своевременно да си вземат мерките и нямаше да тласкат страната си слепешком към злощастия.“

  https://www.facebook.com/mitropolit.methodius/posts/за-русия-и-русофилството-в-българия-в-1915-година-методий-кусев-заявява-на-петър/937894706312873/
  https://liternet.bg/publish29/mitropolit-metodij/1913-rusia.htm

 3. ЗАКОВА ГИ…прасето Пеевски и неговите руски началници от Масква….клета майка България..следващото поколение да идва да гледа московски театри….

 4. Чудо на чудесата kакто и да го погледнеш ЧУДОВИЩЕ от всякъде! НЕРЕЗ малко е да го наречем, и за къде се е запътило – за Европата ли и от там ли иска да ВЛАЧИ? Тежко им и там Българската корупция корени ще пуска с такива като ПЕЕВСКИ и останалата пасмена ПРЕВАТИЗАТОРИ!IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.