Възторжените български посрещачи на папа Франциск припознаха в него антипода на съветския Гундяев и местните му слуги

 

Още преди края на папската визита в България премиерът Борисов започна да се бори с критичните мнения във връзка с нея. Трябвало всички да се радват, а не да критикуват. От него да мине, на журналистите не можел да се сърди ( а в същото време коментира коментари в интернет, които наблягали на темата за мигрантите, за които се застъпва папата).

Истината е, че Борисов доста грозно се изказа в аванс за келепира от посещението на папа Франциск  като “реклама”. Уж за България, но има себе си на ум като домакин. Папата все за киселото мляко говорел и за дрехата, която той му подарил, осведоми ни Борисов, който не пропусна да сподели, че бил похвален от светия отец за строителството на магистрали в разговора си с него т.н. четири очи. 

Не че се съмняваме във верността на цитата по същество, но фактът, че премиерът реши да разкрие от уж интимния разговор точно този детайл отново показва безпардонния навик на нашия премиер да извлича лична ползица, включително от общуването с водача на милиард вярващи християни на планетата. 

Борисов отново се опита да подкупи българските медии с ласкателната ( за някои ) реплика, че само на журналистите не може да се сърди. И те му се отплащат с взаимност, ретранслирайки безкритично приповдигнатата атмосфера през филтъра на “добрата новина”, за която завоалираните критика на високия гост към ксенофобията в България биват пропускани без коментар. 

Колкото до чуждите медии и чуждата за техните разбирания враждебност на българската държава, общество и православна църква срещу хората в беда, каквито са бежанците, Борисов не само не може да направи нищо, но и ще разчита на заглушаването им с премълчаване да внуши на българската публика, че и с тях всичко е наред. Наред е, но по техните стандарти, а не по стандартите на 111-то място по свобода на медиите, което заема България. 

Трудно е да се открие отзив в западните медии, в които да не се акцентира върху отказа на БПЦ да отслужи литургия с римския папа, който е превърнал опитите за преодоляване на схизмата с православието в своя кауза. 

Вестник Ню Йорк таймс не подминава и светската ортодоксалност, припомняйки, че София отказа да подкрепи глобалния пакт за миграцията на ООН миналата година, споменавайки саморазправата на самозвани охранители с мигранти по българската граница, опасана с бодлива тел срещу “инвазията” която можела да разруши държавата, според декларация на БПЦ.

Ройтерс обяснява, че “леденото” посрещане на папа Франциск от страна на БПЦ не е изненада на фона на факта, че българската православна общност е сред “най-твърдолинейните” спрямо католическата църква.

Отзивите от София дори нямат нужда от задълбочен прочит. Още в заглавията си Франс прес и Асошиейтед прес , Фокс нюз и т.н.  поставят диагнозата че папата се намира в бедната България, която е враждебна спрямо мигрантите.

Ню Йорк таймс ( в текст и снимки от бежанския лагер във Враждебна и оградата срещу миграните по границата на България):

 

 

 

“Last year, the government declined to join a United Nations global pact on migration, a nonbinding agreement strongly supported by the pope that was aimed at regulating the treatment of migrants worldwide. And in 2016, groups of vigilante refugee hunters started to patrol the border to prevent an influx of asylum seekers.

In 2015, at the height of the refugee crisis, the Bulgarian Orthodox Church issued a statement, signed by its leader, Patriarch Neophyte, describing the migration as an “invasion” and urging the government not to allow more refugees into the country. The church had compassion for the migrants, it said, but they raised the prospect “of our disappearing as a state.”

Francis received a somewhat chilly reception from the Bulgarian Orthodox hierarchy, which ordered its priests to refrain from worshiping with the pope and made clear that the invitation to him had come from the Bulgarian government, not from the church”.

Ройтерс:

“Bulgaria’s Orthodox community is one of the most hardline in relations with the Catholic Church.

It is the only Orthodox community that has boycotted the most recent meetings of the official Orthodox-Catholic dialogue and also boycotted the 2016 Pan-Orthodox Council, citing differences on preparatory texts”.

Фокс нюз:

Pope off to Bulgaria, a poor EU nation hostile to migrants

Асошиейтед прес:

Pope off to Bulgaria, a poor EU nation hostile to migrants

В едно отношение обаче западните кореспонденти грешат. България може да е ( относително) бедна, но това не се отнася до нейния висш клир с ролексите, скъпите автомобили и вкус към луксозния живот изобщо. Тъкмо те са онези, които посрещнаха на нож самата идея да застанат в съслужение пред българите редом с един папа, чийто възход като епископ на Буенос Айрес в Аржентина започна със славата на свещеник, който пътува с градския транспорт, отказва  пищните одеяния и домашната прислуга.

Добре, че дойде чак от Рим Франциск, за да видим християнска демонстрация на съпричастност с онеправдани от живота деца, които нямат вина за нещастната си съдба на бегълци. Защото не става дума само за християнството и трудно доловимите за обикновените хора разлики между неговите деноминации, колкото за елементарната човечност, стъпкана с ботушите на етническо-религиозната омраза на процъфтяващия доморасъл консерватизъм с московски корени в “една от най-твърдолинейните” православни държави, каквато е България ( по Ройтерс).

Да сте виждали някога подобна снимка на нашите православни началници, като тази на Папа Франциск с деца от бежанския лагер във Враждебна в София?

 

 

 

 

Никак не беше “ледено” посрещането на светия отец от страна на хилядите възторжени българи, дошли да го видят и чуят по време на светата му литургия в София. Сякаш с това компенсираха отсъствието на БПЦ от публичната защита на човешките права и милосърдието. Нищо подобно на подобно посрещане не може да се каже за миналогодишното пребиваване в България на руския полковник от КГБ Гундяев в началото на мрат, изпратен от Путин да се кара на българите чрез техния смутен от публичния му линч президент Румен Радев, че не обичат достатъчно Русия и руснаците. 

А разликата в ентусиазма на масите между посрещането на един католически духовен лидер и пълната липса на подобен възторг от православния московски фундаменталист Кирил поставя въпроса: като е толкова русофилски българският народ, защо не се радва на съветския полковник, както на аржентинския папа?

 

Още доказателства по темата за твърдолинейността на БПЦ от неофициалния говорител на Кремълската пропаганда по църковна линия у нас , пловдивския митрополит Николай, обвинил днес в своя алтернативна проповед папа Франциск, че иска на обедини църквите около Рим и да посрещне после Антихриста…https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/05/06/3429761_pod_tepeto_spored_diado_nikolai_s_priziva_za/?ref=home_main_news

31 мнения за “Възторжените български посрещачи на папа Франциск припознаха в него антипода на съветския Гундяев и местните му слуги”

 1. Честит Имен ден на всички именици! Да са здрави и да носят хубавото си име с чест. Специален поздрав към коментатора от блога г-н Георги Николов с благодарност за активността му, която се надявам още дълги години да прави любимата ми българска медия още по-информативна.

 2. Не можем да очакваме българските попове – в синода са до един ченгета от КГБ, с малки изключения – да се държат като папата.
  Папата показва човеколюбието си, а българските ченгета-попове демонстрират човекомразието си! Дали им е наложено като поведение от Гундяев-Путин или са в същността си човекомразци българските попове-ченгета е въпрос с поНИжена трудност. Но отказа на БПЦ да отслужи литургия за мир с папата ще остане в историята на тази територия като МНОГО СРАМЕН АКТ, позорящ не само ченгеджийския синод! За съжаление срама ще носим и ние, които ги търпим толкова дълго да се гаврят с всичко свято!

 3. Някой знае ли кой е Българския патриарх? Както не знае и кой е вицепрезидента. Но, имам спомен че, същия патриарх се свря в дън земя когато гундяев чете конско на нашия патриотичен президент, защото и той беше там но, никаква реакция от него. Защо ни е такъв патриарх!!!?Анатема към безродниците и агентите на Сатаната.

 4. Чашата на българското търпение преля! След този позор от нецивилизования отказ на Българската православна църква (единствена от вероизповеданията в България) да участва в общата молитва за мир, още утре българските граждани трябва да влязат първо в Синодалната палата, после в останалите църковни сгради и да освободят пленените ни храмовете от злите нечестивци с ролексите, мерцедесите, десарските досиета, до един развратни слуги на московския Сатана, и да ги изхвърлят навън заедно с азиатската им утвар, руските кръстове, килимчетата и полилеите с двуглавия мутант, точно както те постъпиха с духовниците от алтернативния синод.
  И занапред да се допускат в храмовете ни само достойни, духовно чисти и родолюбиви български свещеници, които да се погрижат за духа на отродените и отвратените от уродливата БПЦ българи.

 5. ЧИД на именниците в блога и специално на Георги Николов.
  С радост гледах как възторжено посрещаха папата нашите сънародници.И то не само католици,а и православни и от други религии.Посланията бяха за мир,толерантност,подкрепа.Само православната църква я нямаше.Срамно .Папата обаче заби един пирон в ковчега на русофилството.Кой посрещна и се възхити от руският патриарх Гудяев.Неговата визита в България беше жалка в сравнение на тази на папата.Това още веднаж потвърждава,че България е Европейска страна.

 6. Антихриста вече е сред нас – в черно расо, със златен Ролекс и мерцедес.

 7. Архипростака Бойко му даде ДРЕХА! да си облече и Кисело млекО да апва а архипростакинята Камелее не си показа носа за разлика от Илияна Гундяева която са мръщиши поради липсата на своя ЧЕРВЕН ИДОЛ полковника Гундяев.

 8. Бог е любов,а това е напълно забравено от БПЦ,Радвам се,че хората по площадите показха ,че не Схизмата е определяща за вярата и посрещнаха Човека Франсиск и това накара някои да изпълзят и реагират с изкавания изпълнени с омраза,която им е присъща

 9. Гундяев има право да чете”конско”на Хвърчилков,зер толкова пари похарчиха/и разконспирации/за избирането му,а една дори застана в поза духане на таратора,

 10. Кой безпристрастен, не уверен към коя вяра да отиде ще предпочете да мине към вярата на Гундяев или към вярата на Папата след адекватното държание и на двамата.
  Нищо лично, православен съм, все още.

 11. @нищо лично
  Вярата не е на Папата или на Гундяев, Слава Богу.

 12. МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ И ДРУГИТЕ ПОДОБНИ НЕМУ ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ОТПУСНАТ/ИЗПУСНАТ СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ, КОГАТО РУКОТО ПОСОЛСТВО ЩЕ ПРОВОКИРА С ПУТИНСКИЯ ПОЛК, КОЙТО В НЯКОИ ДЪРЖАВИ ВЕЧЕ Е ЗАБРАНЕН:
  Накануне Дня Победы в Беларуси в Витебске запретили, а в Минске изменили место проведения акции “Бессмертный полк”.
  В казахстанском городе Актобе местные власти заявили, что шествие в их городе не состоится

 13. Благодаря на всички от Университета на БЛОГА НИ за поздравленията. Гордея се, че тук има толкова много Достойни и Ерудирани Българи сред които се чувствам честит, че сме съмишленици. Не знам нали сте гледали долният видеоклип с главното и на практика единствено участие на триждий премиеринът ни в Пловдив днес. Аз лично си калявах нервите да изтърпя срама, че в 21 век в претендиращият за духовна столица на страната Пловдив вместо с камъни го посрещат с овации и се стремят да попият всяка дума на карикатурният джамбазин Бай Ганьо.

  https://www.actualno.com/politics/borisov-za-papata-i-zastrojavaneto-nagovori-li-kup-falshivi-prikazki-video-news_746191.html

 14. Сега, нещо далеч по-оптимистично.
  Икономиката, глупако. Туй по Бил Клинтън. Иде реч за тази в Педерацията. Съвсем са я откинали. Достатъчно е само заглавието. “Русия е бременна не с революция, а с разпад”. Авторът е директор на огромен завод и разсъждава като икономист-финансист. И никой, троловете Трайко се казват, не само че не му противоречи но и го смятат за мек.
  https://publizist.ru/blogs/4796/30885/-

 15. Краят на Шоуто на Слави поради липса на чувството за свобода има потенциал да се превърне в мощен медийно-граждански шамар за управляващите.
  И киселото мляко няма да ги спаси!
  “Убийте страхът в себе си”, казва Слави. Нещо подобно каза днес и президента Радев в речта си на парада.
  Идва краят на властването на ББ! Скоро плъховете ще почнат да напускат кораба на ББ……..

 16. Дали Слави може да се превърне в българският Зеленский, шоуменът, който стана президент на Украйна, си мислят сега самозабравилите се ББ и ЦЦ докато пресмятат сметките в офшорни сметки.

 17. С посещението на папата, “православните скотове” (според Хр.Богев), показаха истинскияг си лик. В момента, когато папата призова и намери отклик и признание от всички възможни религиозни общности, не само в рамките на България, за мирно съществувание и разбирателство, тези наши “правоверни христяни” се оказаха извън обсега на тези, които желаят това мирно съжителство! А София е символ (а и на практика осъществила това), съжителство и разбирателство между различните религии! Впечатлен съм, освен от другите религиозни общности (арменска, еврейска и др.) и от отношението на българското мюфтииство към папата и неговата инициатива, за което заслужават само адмирации и поздравления! Да не пропусна и ПОЗДРАВЛЕНИЯ за именният ден на нашия многоуважаем колега, съмишленк и съблогър ГЕОРГИ (ЖОРЖ)НИКОЛОВ.

 18. И една малка бяла,набиваща се на очи със скромността си електрическа КИА,контрастираща на агресивните черни многоконни дизелови джипове.

 19. След като и най-видният раззийски “интелектуалец”-гъзолизец на пут.ин никита михалков се “осмелява” да го критикува, “мостът тръгна, леваци качвайте се”. За познавачите на “особеностите на руският лов” няма по-ясен знак, че “горе стават големи работи” и скоро, под една или друга форма по зомбоящиците, телевизиите-наследници на ЦСТ ще се наслаждаваме на класиката в жанра. Балетът “Лебедово езеро”.
  Много мина, мъничко остана.https://publizist.ru/blogs/6/30929/-

 20. “когато някой умира, викат поп.
  Когато герб си заминава, викат папата”.
  Калинка Тодорова

 21. Към SMS:
  Всичко,което казвате има смисъл,но аз бих предпочел да изразя по един друг начин отказа на БПЦ да участва в молитвата за мир.Църковният канон е претекст,
  а не мотив за неучастие в това световнозначимо събитие.Мотивът се крие в
  подчертаване на несъвместимостта и коренните разлики между българската духовност,вяра и светоразбиране,от една страна,и западното християнство и културни ценности,от друга.Сиреч,ние сме друг свят от неевропейци и нямаме нищо общо със западната цивилизация!Ето накъде ни водят нашите духовни “пастири” – поне така го разбирам аз и ме е срам да се нарека българин,още по-малко – православен християнин!
  А дали е позволена съвместна молитва между двете вероизповедавия,
  вижте как Вселенския патриарх Вартоломей и Римокатолическия
  папа Франциск цивилизовано са го направили:
  http://www.kae-bg.org/?act=news&do=detailed&id=505

 22. @Инж.Симеонов @Гочо
  И сега кво стана?? Бойко е по-голям Европеец от Владиката.
  Между другото, вчера безрезултатно се опитвах да заговоря двама монаси, докато разглеждаха германски лимузини Майбах в ютуб на джиесемите си. Никъф шанс. Това ли са обикновените свещеници, с които народа трябвало да контактува ?!

 23. Ето, как тълкува посещението на папа Франциск у нас и в Северна Македония, тъй нареченият владика Ники-Ролекса:
  „Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това…………………………………………………………………………………………
  Създадено е, например, т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината………………………………………………………………………..
  …………………………………………………………………………………………………………….
  Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият Синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност……………………………………………………………………………….
  Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихриста папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него“
  Какво ти тук православие, „какви пет лева”?! Подобна изцепка, при това от свещенослужител, навремето е било достатъчен повод авторът ѝ да бъде уличен в ерес и анатемосан! Тази твар, известна с алчност, продажност и безскрупулност, очевидно няма нищо общо с християнството и демонстрира пълно непознаване /незачитане/ на Светото писание! Какъв владика е този поганец, който разпищолено гази през основополагащите църковни канони? Изучавал ли е този „православен скот” Библията? Каква религия изповядва той – очакващият да „дойде Антихриста”?! Защото всички християни очакваме второто пришествие на агнето, на Михаил! И вярваме, че днес, чрез такива блудни владици като Ролекса, Сатана владее земята и човеците!

 24. Загледани в посещението на Папа Франциск, какво не видяхме на парада на 6 май 2019?

  В началото на парада бе издигнато националното знаме и прозвуча химна на републиката, след това знамето на ЕС , придружено с „Ода на радостта”-химнът на ЕС, после и флагът на НАТО с неговия химн (приет от януари 2018г.). Тази година парадът премина под мотото “Силни в съюзите“ с участие на представителни части с техните знамена от САЩ, Белгия, Украина, Румъния, Литва ,Черна гора, Македония , Турция, Гърция и други страни. Парадът отбелязва и кръгла годишнина от приемането на страната в НАТО.
  Горното, за съжаление, не се е случило в София на 6 май 2019, където за ЕС и НАТО не се спомена абсолютно нищо – в НАТО сме вече 15 години, в ЕС от 12г. Случило се е във Варшава на 3 май 2019г.
  Изводите са очевидни.
  София:
  http://kanal3.bg/video/22503-Voenniyat-parad-za-Gergyovden%252C-6.05.2019-g.
  Варшава:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ktsvyh4V5_0
  Химнът на HATO:

 25. @ГОЧО
  Благодарности за публикуването на линка за общата молитва на Вселенския патриарх Вартоломей и Римокатолическия
  папа Франциск. За съжаление, този съкрушителен аргумент в полза на каноничността на общата молитва е без значение за нашите страхливи и продажни митрополити, защото за тях е важно единствено онова, което иска от тях кагебистът Гундяев (т.е. Антихриста Путин) а той не им разрешава обща молитва и забранява всякакво сътрудничество между католици и православни, което би обезсилило тиранията му на Балканите и Източна Европа чрез православието.

 26. Папата говори за мостове и пътища, а герберокожият “вождь” – бокоТИКВИНЕТУ пак си представя постоянно магистрали….и в прекият и в “преносният” смисъл. УТОЧНЯВАМ – ПОРЦИОНни “магистрали”, а не “обикновените” пътни магистрали.
  Може би папа Франциск е казАл нещо и за ПОРЦИОНните “апртаменти”?!?!? или пък за и “вилите”…
  И сега отново се видя ,че когато бокоТИКВИНЕТУ заговори за папаТА той винаги им предвид , само и единствено – “папанеТО”……ПОРЦИОНното ПАПАне…..”магистралното” ПАПАне, “апартаментното” ПАПАне, “вилното” ПАПАне, …. въобще ВСЯКО ПАПАне!!!
  А колкото до днешният синод , то той е пряко следствие от намесата на Кобурга в полза на нелустрираният ТОТАЛитарно-марксистки и кагебистки синод от времето на соца. И сега се вижда резИлтата от назначените марионетъчни попски “кадри” от БКП.КДС и КГБ, през последните 75 години! Кобурга ги подпомогна ,по времето на етно-монархосоциализЪма, преди 20 години, а след това неговият генсек на милицията – бокоТИКВИНЕТУ продължи това, а сега даже той “усвоява” милиони от ЕВРОфондовете , уж , пак за ремонт на църкви и манастири. И за това бокоТИКВИНЕТУ стана толкова “религиозен” в последно време, след като дойдоха ПОРЦИИТЕ за църквите и манастирите ……..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.