” Обучение от люлката до гроба” препоръча на европейските граждани в София Херман Ван Ромпой

Herman Van Rompuy

 

 

 

 

Рядко резюмирам изказвания на международни конференции, пък били те и международни. Но речта на бившия белгийски премиер и председател на ЕС  Херман Ван Ромпой днес на конференцията “ “Бъдещето на България в евроатлантическата действителност” в София ( както  и изказването на Росен Плевнелиев) си заслужават да стигнат с някои от своите послания до повече българи. Някои от изразените на конференцията мисли звучаха като сентенции, други бяха информативни, а трети ангажираха оратора с прогнози, които представляват интерес с поетия ангажимент от страна на толкова опитен политик, стоял начело на администрацията в Брюксел.

Не винаги си даваме сметка, че в ЕС има 16 правителства на малцинствата. Как може да искаме силен съюз със слаби правителства, попита риторично Ромпой, но добави, че все пак 63 на сто от гражданите на страните от евросъюза смятат членството на своите държави в него за положителен факт.

Отделяйки значително място на настъплението на популизма и на страха на традиционните партии от него ораторът философски отбеляза, че “нищо голямо не може да бъде съградено върху страх”. Иначе казано, той препоръча да не се преекспонира този страх от популизма и прогнозира, че  европейците ще гласуват на предстоящите избори в полза на европейското единство, обявено от него за “абсолютен приоритет” на съюза. 

Като пример, че популистите са принудени също да се променят, Ромпой посочи факта, че те вече не проповядват напускане на ЕС, а “само” неговото разбиване. Явно са си взели бележка от несгодите на Великобритания, чиято валута се е обезценила с 20 на сто от референдума в полза на брекзит през 2014 г. насам. Финансовите пазари наказват жестоко, добави той. 

Според Ромпой и без това най-малко интегрираната в ЕС държава е пример за това, как собственото й мнозинство от гласувалите за брекзит може да навреди на националните интереси. Но нищо не е необратимо, дори и брекзит, каза той и препрати развитието на обстановката към младите британци в бъдеще, използвайки най-британската фраза : “ да почакаме и ще видим”.

България вероятно ще се присъедини към еврозоната в следващите 5 години, прогнозира Ромпой. Но без да споменава България също така намекна, че трябва да сме готови да приемем в Европа много повече легални емигранти, особено в Централна и Източна Европа, преживяващи демографска трагедия. От акцента му върху обратната тенденция в съседна Африка, която вече се изравнява  по население с Азия, се подразбра, че черният континент ще бъде резервоар за попълване на трудовите пазари чрез легална емиграция в Европа ( т.е. и у нас).

Историята на ЕС е история на успеха – например от 2014 г. насам в страните от съюза са разкрити повече от 12 милиона места, а на 7 процента от световното население в страните от съюза  се падат 15 процента от глобалната икономика. Но този успех не е даденост веднъж за винаги. Трябва да се отстоява непрекъснато. Един добър пример: Франция и Германия най-после са се договорили за единни параметри на батериите за електромобилите, с което ЕС може да се конкурира с Китай, посочи ораторът. 

Фактът, че ЕС е силен с единната си позиция, Ромпой илюстрира с успешните търговски преговори със САЩ. Те не бяха водени от Меркел, нито от Макрон, а от “добрия стар Жан Клод-Юнкер”, наблегна той и припомни също, че на всеки 6 месеца 28-те страни препотвърждават общата си позиция за санкциите срещу Русия ( която е една от причините за страховете на европейците, отбеляза предшественикът на Доналд Туск).

В заключение Херман Ван Ромпой прогнозира, че кризата ( с популизма) ще бъде преодоляна и няма да се стигне да разпад на съюза, препоръчвайки следната рецепта какъв трябва да бъде приоритетът на гражданите на ЕС, за да посрещнат глобалните предизвикателства на бъдещето : “ обучение, обучение и обучение от люлката до гроба”. 

В тон и като продължение на неговото изказване прозвуча и президентът Росен Плевнелиев ( 2012-2017). Той открои моралната криза криза в ЕС като най-голямото предизвикателство, хвърлено от национал-популистите, сочещи обвинително към Брюксел с обвинения в корупция. Посочете ми обаче поне един популист ( от вече овластените в различни държави), който да е преборил корупцията, предложи Плевнелиев. 

За непосветените прозвуча като новина, че военните в България пречат да бъде доразвит големия български успех в разпространението на бързия интернет. Плевнелиев посочи, че причината да не може в България да бъде въведена 5 G мрежата е упоритата съпротива на военните, които не си дават честотите.

През 2012 г. свиках Национален консултативен съвет ( по въпросите на превъоръжаването по натовски стандарти), на който решихме да инвестираме в съвместимостта с НАТО. Вместо това междувременно се случи точно обратното: България наля 600 милиона лева ( на Русия) за съвместимост на комуникационните системи във връзка с Миг 29, които отдавна трябваше да бъдат свалени от въоръжение, съобщи Плевнелиев. 

Къде са политиците да отговарят защо това е така, запита Плевнелиев без да споменава най-отговорния политик в държавата. Но открои като популист президента Радев, който раздава квалификации за корумпираност, но не посочва решения, както и популистите изобщо. 

Знаете ли, че в сравнение с една Унгария България плаща със 100 долара по-скъпо за вноса на природния газ и това означава 400 милиона долара допълнително годишно за Газпром, каза още президентът, добавяйки, че със съдействието на ЕС този извънреден разход започва да намалява. 

Икономистът Георги Стоев, модератор на конференцията, отбеляза след това в разговор с автора на горното резюме: организират се непрекъснато всякакви конференции, но някои от тях действително са от полза за информираността на българите като взаимосвързани европейци. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА от Красен Станчев, един от говорителите на днешната конференция. https://faktor.bg/bg/articles/krasen-stanchev-balgariya-e-namalila-4-pati-energiynata-si-nezavisimost-ot-rusiya

15 мнения за “” Обучение от люлката до гроба” препоръча на европейските граждани в София Херман Ван Ромпой”

 1. “Но открои като популист президента Радев, който раздава квалификации за корумпираност, но не посочва решения, както и популистите изобщо.”

  Не ме учудва, че Плевнелиев защитава корумпираните комунистически боклуци от ГЕРБ.

 2. Тази конференция, както и подобни организирани със съдействие на НАТО не наблягат достатъчно за влиянието на медиите. У нас медии и правосъдие са ключови за противодействие на популизма и неоимперските влечения на русия. Иначе точен анализ е важен. Но той се сблъсква с лъжите фабрикувани на най,-високо ниво. Например как да се борим с лъжата на бб че България е обявила война на ссср като няма правосъдие. Например военен прокурор, (който го убиха) или главен прокурор които да се самосезират и да си свършат работа.

 3. Херман ван Ромпой е класа и прогнозите му са напълно обосновани.
  Къде може да се намерят всички изказвания и за кой точно икономист Георги Стоев става дума. Знам двама. Млад от Пловдив и един който е и японист, от третата възраст и е столичанин. А може и да има други съименници.

 4. Знаете ли, че в сравнение с една Унгария България плаща със 100 долара по-скъпо за вноса на природния газ и това означава 400 милиона долара допълнително годишно за Газпром, каза още президентът.

  Не не знаех …..!!!

  Но предполагам как се разпределят
  от политик с име на хищна птица
  Образован Хитроинджинер

  купуваме на 5 продаваме на 3 и
  и живем от 2 процента

 5. Преди десетина дни тук Иво “дискретно” ни информира, че най-успешният корпулентен млад младеж на всички времена и народи делян пееФски често е засичан по трасето София-Виена-Дубай. Намериха се дори хора които четат БЛОГА НИ и документират изцяло твърдението на Стопанина.
  https://frognews.bg/novini/kade-jivee-delian-peevski.html

 6. Към Georgi Nikolov:

  С молба като модератор към коментаторите да не “стрелят по пианиста” отново, защото не ми се води отново тази битка за ползата и вредата Вени Марковски да бъде съмишленик по една ( много важна тема) при положени, че по друга не е.

 7. Как да научат европейските граждани на България какво е казано на тази интересна международна ковференция? За това събитие отдадените на властта медии обучават българите с мълчание. Няма съобщение,няма коментарии.
  Блогът на г-н Инджев не е слънце да огрее всичко.

 8. @MIKA

  Президентът Плевнелиев подържаше Борисов почти във всичко през целия си мандат. Нито една критична дума за свободата на словото, медиите, държавните поръчки, корупцията, нито едно вето на съмнителни закони и т.н. и т.н.
  Можем спокойно да приемем, че Плевнелиев е човек на Борисов. И за да не го номинира за кандидат за президент втори мандат, проблемът не беше Борисов, а Кремъл, на който (признавам със задоволство) им се опъна.

 9. Ако някъде oбразованието e в концентрация 80 на сто, другаде e 8 на стотe. Ако прескачащите европейските огради, имаxa образование и дипломи, вероятно нямаше да се налага да се води точно тази теленa война. Победители и победени няма, но поне самообучението е обещанo.
  Hе прескачащите ca виновни къде са родени. Bи́натa e недодялано сечиво и определено е човешка направа,
  което е срамота, защо правим почти съвършени винà. Ферментацията я има, даже и ако хоратa липсваха.

 10. Погледнете елементарното силово задвижващо устройство на електромобила. Липсват двата най – големи механизма – бруталния ДВГ и автоматичната предавателна кутия. Какви нови работни места ще разкриват? Обратното е по – вероятно дори ако предположим, че ще има увеличено производство на водородна горивна клетка.
  https://youtu.be/kYuowXDTQDU
  Единственият начин да се отървем завинаги от енергийния грабеж на България от Русия е веднага да се започне усилена работа за произвеждане на електроенергия от водород т. е. вода. Другото е съвременно енергийно робство.
  https://youtu.be/jsbObSYqVao

 11. Гадост ! Утре пак дърти рускини, помъкнали облечените си в руски военни униформи внучета, ще тичат край МОЧА и паметника на „Освободителя” и навирили еднакви по размер и шрифт плакати (вероятно раздадени от руското посолство) ще врякат „Безсмертный полк!” и ще поглеждат с възмущение и презрение аборигените наоколо, които не се присъединяват към „ честването ” им.
  И пасоль Макарав ще се яви на мероприятието, придружен от орда безсрамни рубладжии, подвизаващи се в парламента, президентството и други „патриотични” институции, за да засвидетелстват почитта си към подвига на група руски алкохолици в България, отровили се с героично пиене на метилов алкохол.
  И нека случващото се с Павел Васев, директор на Народния театър и на културния ни център в Москва, (вчера Борисов изпрати „Фалконът” да го прибере от руска болница, защото на руснаците явно им е скъпо да го лекуват) бъде отрезвяващ урок за всички рубладжии, които сигурно чакат някаква благодарност за предателството си, как се отплащат братушките за вярната служба !!!

  https://www.flagman.bg/article/151245

  https://www.dnevnik.bg/photos/2018/05/16/3179727_fotogaleriia_pehotincite_ot_detskata_gradina_v_rostov/?pic=2

 12. Тази мантра с жестоката Централно и Източноевропейска демографска криза взе да ми омръзва, защото просто не е вярна. Населението си е едно и също, а дали не и повече от едно 50-60 години насам. Съвсем друг е въпросът, че родените в тези държави просто ги напускат и отиват да живеят по света при по-добри условия. Хубаво би било европейските елити да си отворят очите и да проумеят, че хората напускат тоталитарните държави, търсят и се стремят към истинската и работеща демокрация.Едва ли всички емигранти осъзнават този факт, но по същината си това е единственото вярно обяснение на миграцията. Бягат от бойкоборисовци, орбановци и други подобни диктаторчета, целувани, галени по главите и подкрепяни от същите европейски елити. Крайно време е да се обучат, че не е беда ЕНП и ПЕС да изгубят някой и друг евродепутат. Стратегически е по-важно демокрацията безкомпромисно да работи във всички европейски държави. Тогава и за ЕС няма да има никакъв проблем, най-малкото пък демографски.

 13. Боже,Боже, какво слушах преди малко при Цветанка Ризова. Дори говори метаРфорично.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.