ПРЕКЛОНЕНАТА ГЛАВ(Н)ИЦА

 

Имаме си български тост “ така да сме, когато сме най-зле”. Лошото е, че сме най-зле и по най-важния обобщаваш качеството ни на живот показател чрез това кога ни навестява смъртта.  

Хората не си отиват рано от хубаво. Ако не броим материално задоволените хора между нас, за които се предполага, че живеят добре по тази причина, но системно прекаляват с прекомерно нездравословно ядене, пиене и пушене и за които епикурейското “един път се живее” е саморазрушителна балканска житейска черта. 

По данни на Националния статистически институт за периода 2016-2018 г. средната възраст, на която умират българите е с почти 10 години по-кратка от тази на водещите по този показател държави в ЕС, като Испания и Италия. А уж като тях сме една южноевропейска страна, благословена с подобен на техния климат и природа, която и ние, и чужденците основателно намираме за прекрасна. 

Явно проблемът не е в климата, природата и изобщо в даденостите, които на теория би трябвало да направят пребиваването ни на този свят приблизително еднакво добро и дълго колкото на съседите ни по континент при сравнително еднакви природни дадености с тях.

Едва ли има еднозначен отговор на въпроса защо това е така и защо пак ние сме на дъното на тази негативна европейска класация. Но едно е ясно от пръв поглед: след като не красивата и разнообразна природа, на каквато се радваме, предопределя здравето ни, значи има нещо сбъркано по линия на човешкия фактор и социалното отражение на неговата (не)способност да се пребори за по-висок жизнен стандарт по примера на себеподобните ни. 

И друг път е ставало дума, но в този контекст не пречи да се повторя. Не е срамно на се вгледаш как го правят другите и да им подражаваш, когато е за добро. Парадоксално на пръв поглед, но изоставането на една нация я поставя в положението да догонва с предимството да избере най-добрия модел за подражание без да започва от нулата в търсенето на истината. 

Не случайно Иван Вазов е възкликнал ( през 1883 г., две години преди Съединението) “ Стресни се, племе закъсняло”. Не робско, не друго, а именно “закъсняло”, заспало в дълга хибернация племе, докато други европейски племена са преминали през своя ренесанс и в общението си помежду си са създали образеца на съвременната европейската цивилизация, поставяща в центъра на своето внимание човека в неговата индивидуалност, но и в ролята му на загрижено за общите цели същество. 

 

 

 

 

Може някому да е втръснало да му навират този паралел пред очите, но феноменалния скок в развитието на повечето държави от Югоизточна Азия през последния половин век ( че и доста повече назад във времето в случая с Япония и индустриалната й революция от края на 19 век) се дължи именно на подражателството без комплекси, че това им отнема националната идентичност. Но тук едни “патриоти” са се запънали с егоистичната цел да печелят политически дивиденти от изолационистките си проповеди и непрекъснато внушават обратното.

Вместо да се европеизираме повече в следването на добрите примери, тук се отдаваме на самозатварянето в стереотипите на “традициите” , които лошите европейци искали да ни отнемат. Набедените европейци дори и не подозират в какво ги подозираме. Защото е абсурдно да им вменяваме вина за нашите комплекси.

Старомодното напоследък става модно. Вижте само вълната от носталгия по добрия стар “соц” с неговия бит, който нахлу в рекламния бизнес в карикатурен вид. Тъкмо нищетата на социалистическото потребителско всекидневие олицетворяваше провала на комунистическата държава, но в днешно време този факт е изкривен до неузнаваемост и дори е издигнат на пиедестал под формата на умиление от “доброто старо време”. 

  Консервирането на храна за лична консумация в годините на социалистическия продуктов недоимък се пренесе във философията на съвременната българска политика по същата логика, която настояваше  да си пазим в мазето нашето си лично имане от буркани с цел да преживеем зимата. Голямо “консервиране” пада в днешното българско политическо мазе. Докато я докарахме дотам Папата да дойде от Рим и да ни каже, че иде зимата на нашето демографско стопяване.

Корените на явлението са стари. Губят се в годините на българското родово-общинно съществуване в рамките на Османската империя, когато заможните българи са си строили къщи с дувари като крепости и са оцелявали векове в тях, произвеждайки сами почти всичко, необходимо за продължителното оцеляване на домочадието и поколението в условията на вековната обсада от страна на чуждоземците. Българските християнски “роби” наистина са робували, но не на владетелите си ( макар и като втора класа население спрямо мюсюлманите), а на материалната принуда да се борят за собственото си добруване без грижа за колективния интерес в една държава, която им е била чужда. Докато не дошъл моментът да поискат нещо повече от това, наричан възраждане, когато ограденото с дуварите пространство им е отесняло.

Най-лесно е да се обвини държавата и няма да е без основание. Но обвиняващите обикновено са сред тези, които не се напъват да спортуват ( и по този показател сме на последно място в ЕС), да живеят и се хранят умерено и да се ограничават в лакомията. Тъкмо най-бедните са най-затлъстели в богатите държави и ние илюстрираме този феномен на национално ниво в европейското ни семейство. 

Поразително е през днешния 21 век желанието на много българи да се върнат към идеала на самозатварянето зад крепостните стени на личното добруване с цената на всичко, включително чрез нарушаването на законите. Това се вижда най-ясно от поведението на овластените политици и техните уж опозиционни критици. Но те нямаше така самоуверено да си разиграват коня шарколия и прескачат с него портата на закона, ако нямаше масова търпимост към подобно поведение по отношение на комшията и на себе си най-вече. 

Племето ни закъсняло не се стряска лесно от изоставането спрямо напредналите европейски народи. Пък и в новия век му намериха вожд да му мисли за общите работи – първо беше един цар, след това му сложиха начело неговия пъдар.Племето закъсняло не го е закъсало чак толкова ( по официални данни доходите растат, а ножицата между бедни и свръхбогати леко се затваря напоследък), но изплаща кредит “минало” с преклонена глав(н)ица. 

Иронията по този повод не е от днес и не кой да е, а самият Иван Вазов се е произнесъл с горчива насмешка по въпроса в стихотворението си „Средството да нямаш врагове“:

„Преклонената главичка

остра сабя не сече“ –

тази истина едничка

кой би смял да отрече?

Както всички умни хора,

аз не ритам тръна бос,

с големците се не бора

и им ставам сявга мост.

На богатий шапка клата

и на силний казвам: да!

И затуй ми е душата

мирна, весела всегда.

Сè е харно за челяка

да е скромен и разбран:

не пречупва се гръбнака

от един учтив метан.

За начàла, убежденья

в препирня не влазам аз,

нито ме е много еня

кой що мисли тоя час.

Що е бяло, черно, сиво,

аз не знам – не ща да знам,

и готов съм услужливо

право всекиму да дам.

Интереса си обаче

нивга ази не презрях

и със силните най-паче

винаги съгласен бях.

Туй завидно положенье

аз дължа на тоз си нрав;

често тегля униженье,

но пък пътят ми е прав.

Завчерà една плесница

аз изядох напримèр

от един простак – бъбрица.

Ах! Какъв постъпък чер!

Що вий мислите, че сторих?

Че предложих там дуел?

Не, аз хитро се престорих,

нищо че не съм видèл.

По туй светът има право

тих човек да ме зове

и уверен съм на здраво,

че аз нямам врагове.

(1882)

63 мнения за “ПРЕКЛОНЕНАТА ГЛАВ(Н)ИЦА”

 1. Г-н Инджев,изключителна статия!И стихът на Иван Вазов!Плаках от безсилие и мъка.Девизът за *националната държава* се базвява като мръсен парцал от неграмотни лидери патриотари,които ни връщат всякаш в средните векове.Като видя по партийни сборища цървулите,литакът и потурите ми се повръща.Като че ли някой иско да ни ги вземе.Приличат ми на Ердоган.

 2. Брилянтно есе от раздела прагматична философия и отгоре.
  И понеже съм живял близо 10 години в Япония, сиреч, бил съм “потърпевш” на икономическото им чудо, ще потвърдя от тази си позиция, че Иво е на 100 и кусур процента прав или по-скоро седнал пред клавиатурата за “плагиатстването” на японците. В същността си “краднатото” си остава същото с по япончени “заврънкулки”. И задължително, стига да има мизерен шанс-надградено. Не ще да е случайно, че те имат повече нобелисти в областта на литературата отколкото в точните науки.
  Позволявам си, в духа на статията да дам и два практични съвета. Да не слагаме нищо на сърце, т.е., шопското “оти да се косим, като ге ми мине” и “майката му е в разтоварването”. Второто, кой както го разбира, стига да не се прекалява и да пречи на останалите. Любимата тъща, при нея то си е направо се е непукизъм по горната схема навъртя вече 95 лазарника и планира, щото имало “много сериозни публикации” на първо време да стигне рубежа 132 години. За по-нататък, га му дойде времето, тогава ще го мисли/
  Както е казал и Чърчил всичко може да почака. Забързваш се единствено га трябва да убиеш муха.
  И те, така.
  Кой разбрал-разбрал.

 3. Да се поФаля в “личен” план. Почнах сутринта мощно. Осигурих по телефона няколко гласа за Бюлетина 13. Нямаха никакви намерения да гласуват но като им казах, че е недопустимо смислени хора като тях да пасуват и да позволяват “стабилността” у нас=на мъртвилото в гробищата да продължи да тържествува одма ги кандисах.
  Даже обещаха, че ще се опитат да въздействат на сродни души.
  Вместо, има такива забежки тук, да се изясняваме “who is who” и да търсим “врагът” с(без) партиен билет и по този начин да губим И безценно време когато остават само 10-тина дни до избори които могат да обърнат тренда на управленческото безвремие на работа.
  Сега или никога-всеки глас е решаващ.
  Спомняте ли си как един ром преди първите избори мъдро репликира Големият Актьор Тодор Колев по БНТ: “Бате, гласът на един циганин е равен на гласа на един професор”.
  Много мина, мъничко остана.
  БЮЛЕТИНА 13!

 4. Прекрасна статия,прекрасно стихотворение-актуално и днес. Никой няма да загуби като си казваме кривиците /добронамерено/.

 5. Жоро,давай.Ти си ми приятел.Добър и честен човек.

 6. Николай Ненчев:
  Радев ще лобира за проруско назначение на главен прокурор!

  Нямам доверие на Радев да води консултации за нов главен прокурор. Силно обезпокоително е човек, който лобира за режима на Путин, да води консултации за новия главен прокурор. От всичките му досегашни действия на слугинаж към Кремъл и към БСП е очевидно, че ще лобира за прокурор, одобрен от Чайка.

  Ако оставим Радев да чертае допустимата рамка на следващия главен прокурор, то той ще е по-безскрупулен и по-тясно обвързан с Русия и от Цацаров.
  Като обект на политически преследвания от прокуратурата намирам лобизма на Радев в този процес за престъпно намерение, което ще засили още повече ролята на прокуратурата в изпълнението на заповеди от Кремъл за политически гонения и съдебни преследвания срещу демократите.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/radev-shte-lobira-za-proruski-glaven-prokuror-v-balgariya

 7. Д.Савова, това е валидно за сите тук. Коментатори, читатели (редовни и инцидентни) и всеки който се самоосъзнава като Българин, Демократ и Евроатлантик. Всеки да докара по миниум 20 гласа пИчелим, да цитирам точ в точ “нациконата” Стоичков.

 8. GEORGI NIKOLOV
  Дай боже да спечелим и ще ги подкараме с камшика.За най малкото провинение *вън*.Ние, не противниците им.

 9. Минало, незабравимо от “такова беше времето”.

 10. ще осигуря още двама дущи за каузата,досега не гласували въобще за никого.

 11. до D.SAVOVA

  “За най малкото провинение *вън*.”

  Да обещаваш през цялата си предизборна кампания, че в никакъв случай не би подкрепил правителство на Б.Борисов и веднага след изборите да му станеш коалиционен партньор е измама.

  Няма как да гласувам за ДСБ (другите партии в Да България не ме интересуват) щом все още в ръководството им са доказаните лъжци Кънев и Атанасов.
  Оставка!

 12. Изключително силен материал на руската секция на РСЕ за последният подвиг на най-добрият хокеист на всички времена и народи ХУЙЛО. Който се наеме да чете да не пропусне мнението на Анастасия Миронова. И да види падането МУ, в спорта няма нищо случайно, символично е, краят на КОМПЛЕКСАРЯ се вижда, много мина, мъничко остана.
  https://www.svoboda.org/a/29936159.html

 13. Към mika:

  Имам предложение: разконспирирайте се, кандидатирайте се и се докажете като антипод на тези врагове, за да Ви подкрепим възторжено като безгрешна персона. Дотогава обаче оставате впечатлението, че имате претенция за праведен гняв от анонимни позиции, което не се връзва с позата Ви на висш ориентир за политичска правилност, единица мярка за морална чистокръвност.

  Само се чудя как пропуснахте този път да заклеймите Плевнелиев, както обикновено. Че той е още по-несъвършен от споменатите врагове с партиен билет от ДСБ!

 14. до ИВО ИНДЖЕВ

  Разбира се, че няма безгрешни. Но когато двата субекта си размениха постовете, подобно на Путин и Медведев, като тази рокада бе представена като носене на политическа отговорност …

 15. MIKA
  Не сте точна.Забравяте втората част от изречението* …и като разбраха,че няма да се правят реформи,заради които бяха влезли в управлението напуснаха сами властта*.Ето това е отговорна позиция ,ако разбирате нещо от морал в политиката.Длъжни бяха да опитат заради България.Чест и почитания за тях.Обичам последователните и точни хора.Такива са били и българските революционери,които днес всички почитаме.
  Що се отнася до вас,мисля че тук никой не очаква да гласувате за про европейска и про натовска партия.Хората около мен ,които четат този блог /а те не са малко уверявам ви/отдавна са ви определили като евразийска поклоничка.Няма лошо,защо да не се преместите в Русия.Там ще бъдете по полезна.
  Но да сеете тук антибългарските си чувства,няма да ви позволим.Заради бъдещето на поколенията ни.Тук спарингът ще бъде жесток.Няма да се оставим.
  Или както казват руснаците *чемодан,вокзал,россиа.*

 16. Към MIKA:
  MIKA обуздай гнева си и прости. Нека да постъпим като бащата, който посрещнал блудния си син с думите: „нека ядем и се веселим, защото тоя мой син мъртъв беше и оживя, изгубен беше и се намери“. Ти сам каза: „сега е момента да се отървем от комунистическата мутра“, А това може да стане единствено, ако гласуваме за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Всякакво друго гласуване или негласуване е в полза на мутри, комунисти и на Русия. А ти не би позволил това, нали?

 17. “Но те нямаше така самоуверено да си разиграват коня шарколия и прескачат с него портата на закона, ако нямаше масова търпимост към подобно поведение по отношение на комшията и на себе си най-вече.”
  Tърпението е добродетел или порок , зависи дали си Сизиф или бог.

  Eдна от причините, да ce разбираме така лесно c Pусия на битово, и на ниво енергийни проекти e “взятката”. Bзятката това е знак за размах и предприемчивост.
  Днес, в мотивите по делото Иванчева и Петрова, съдията определя като мотив “пpoвoĸaция ĸъм пoдĸyп”. Твърде вероятно e, в случай че подсъдимата кметица и нейната заместничка, вместо да искат градинки и детски площадки от строителя, бяха взимали подкупи за собствена сметка, както си му е редно, щяха да са на Закинтос или Халкидики, не в Cливенския затвор или Cофийския арест.
  Пътят надолу e съвсем естествен, но никой не знае кога.
  Aко преди последния дъх, отречеш всяка лъжа, дали сме съществували въобще.

 18. При все,че съчувствам на Иванчева и Петрова, гласуването за тях ще откъсне гласове от ДБ.Те затова все губим,все се разкъсваме на много посоки…

 19. до D.SAVOVA
  Вие изглежда наистина не разбирате. Всяка партия има правото да провежда своя политика. Щом ДСБ са решили да управляват с Борисов – добре! Кой съм аз, че да определям техните действия? Ако имам друго виждане, просто не гласувам за тях и толкова. Няма драма.
  Но да лъжат съвсем съзнателно за да печелят гласове и после да си мислят, че това ще им се размине …
  А за мен мислете каквото си искате. Нямам претенции.

 20. Преклонената глава може и да не я отсекат,но изправената е почти сигурно,че ще я отрежат. Така че да сме по-внимателни към алегориите…

 21. Моето мнение е, че ако някой не желае да гласува за определена политическа кауза, причините не са обезателнo тези, които посочва. Моралът, за съжаление отива на заден план, ако съществуват интереси от друго естество. Последния пример е повишеното доверие в USA към Д.Тръмп ( въпреки все-по очевидните доказателства за неговото “тъмно минало и неясно бъдеще”), в очакване на ползи от неговите щедри обещания.
  Така че, аз лично не вярвам политическото, корупционно и про-руско блато от БСП, Герб, ДПС, Воля, Неволя и всички обединени или не Патриоти, да са морално с нещо за предпочитане, пред Демократична България.
  Доколкото разбирам, Мика(неизвестно мъжка или женска)е анонимен коментатор. Нека посочи, за кого би дал гласа си и защо. Това ще е сериозно, даже от анонимна позиция.
  Иначе мърморенето и непризнаването на “ближния” у нас, си е традиционна наследствена черта, която е подпомагала винаги за унищожаването на тези, които са опитвали да измъкнат България от блатото.
  Това се забелязва дори тук, в коментарното пространство на този уникален, за рамките на родината ни блог. Явно, не можем да избягаме от себе си. Добро утро на всички!

 22. Н-твам се, но от този меко казано досадно-контрапродуктивен сериал в който са се вкарали не от вчера пут.ин и останалите кремльовци, лъвове, титани се излиза само с краката напред.
  Много мина, мъничко остана.
  http://www.focus-news.net/news/2019/05/15/2657950/moskovskiy-komsomolets-vladimir-putin-nakara-maykal-pompeo-da-go-chaka-tri-chasa.html

 23. MIKA |
  Не ме слагайте във вашите обувки.Преди време цитирах законът на Хес,на който съм почиателка;важен е крайният резултат ,а не пътят по който се постига.Трябва всичко да се опита.За съжаление с отказа от реформи загуби България.Загуби и Борисов за да дойде до това унизително положение в момента да върши хаонични действия и да остави държавата на автопилот.Май и сделката за Ф 16 се провала.Това сигур е цената за оцеляване на Борисов,но не и на нас и България.

 24. За мен всяко гласуване за одиозни фигури кат Ненчев и Иванчева или въздържане работи само за производите на бекапето- бесИпето и герба на Баце. Башка за другите пишман по-малки клонинги. Никога не трябва да забравяме, че с изключение на Трайчо Трайков всички останали 22-ма кандидати на президентските избори през 2016г. бяха или петоколонци или полезни идиоти при които споменаването на раззия на пут.ин предизвикваше само обилно слюнкотделяне.
  Сега не е по-различно.
  Да го питам екс военния министър Ненчев откъде смята да привлече над 100 000 гласа. Ще дръпне няколко хиляди на обидени наивници по несъстоятелни мотиви на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Които най-вероятно ще костват депутатството, примерно на Великолепната Мария Спирова която ще скрие топката като ерудиция, интелект и визия на всички боклуци ака йончева и прясно разведената габриел ли е, по документи или неделчева по Баце. Не е важна промяната ако е наистина налице в гражданският статус на споменатата. Смущаващо е. че дори такава баналност, “развод ми дай и повече не ме мъчи” “ловко” се прави опит да бъде потулена. Адресатът е “консервативният” бг избирател който само при споменаването на Истанбулската конвенция се изприщва.
  А Иванчева откъде ще набира гласове. Едно на ръка, че е полуграмотна. За повече вижте при доктора Тони Филипов.
  На всичкото отгоре, програмата ѝ е хард хибридка на посредственият мизантроп и рушител на ЕС джамбазки и на Израждане на Костя Копейкин.
  Нито един “колебаещ” се гербер, бесепар и от присъдружните им формации няма да я подкрепи. Бюлетини за нея откъде. Виж по-горе за Ненчев.

  БЮЛЕТИНА с НОМЕР 13!

 25. Задачата на троловете е да провокират. Иначе кого ще впечатли Мика,който даже с пола си не е наясно.

 26. За такива като Мика Ботев отдавна е запитал: Мъж ли си,жена ли си,или си хемафродит?

 27. Подвеждащи,измамни маневри на ДСБ по изборите (мними) ,корелация на водещи фигури от ДСБ с путин-медведев(?).Това са типични “акценти” на хибридно включване… А най-лесната проба за който и да е политически или друг субект в бг е бърз преглед на действията и приказките му,отнесени към империята на злото-русия. Накратко-гласуване за ДСБ, а Иванчева и Петрова трябва да се отърват.

 28. Поздравления, Иво, за поредната блестяща статия! Не съм изпуснал нито една досега! Поздрави и за Жоро Николов, г-жа Савова, СМС, Евриуан елз, Аерофлот и всички от тази кръвна група! АбсЕлютно съм съгласен със всичко споделено от ВАС. (това беше от Рангел Баш-майстора). Дано не се повтарям, но причината да сме на този хал е липсата на информация. От 10-годишен чета в-к “Стършел”. След 10-ти ноември “Стършел” стана независим вестник и се освободи, естествено, от червените хумористи. Другарите се опитаха да го унищожат, но не успяха съвсем и все пак му намериха цаката – чрез разпространението. Тъй като пощите бяха пълни с комунисти, даже и повечето павилиони за вестници, според бройките и доставките – една бройка на ден,а на другия ден 4 и това се повтаряше седмици наред накараха повечето читатели да повярват, че в-к “Стършел” не съществува! А този вестник, според мен, се списва от истински будители, като ИВО ИНДЖЕВ! Бог да ги прости Д-р Кръстев и Йордан Попов. В момента главен редактор е Михаил Вешим, син на Георги Мишев! Откъде повечето българи да знаят съдбата на Райко Алексиев, жестоко убит от добрите другари, защото е служил за добруването на България и в момента синът му Алекс Алексиев (републиканец в САЩ) продължава достойно делото на баща си! Но, да не злоупотребявам с търпението Ви, в момента го получавам електронно, благодарение на дъщеря ми! Чао, приятели, надявам се да се видим на делото – на 24 юни!

 29. Троловете наистина разчитат на късата памет на избирателите. Само че не сме забравили колко желана и от избирателите на ГЕРБ беше коалицията с Реформаторския блок, която имаше ясна реформаторска заявка, но тя не беше спазена от ГЕРБ и от неколцина гравитиращи около ГЕРБ. Тези дни го припомних в този блог, но пак ще кажа: ако изобщо не се бе стигнало до управленска коалиция ГЕРБ/РБ, щяхме и днес още да слушаме обвинения, че десните стават само за креслива опозиция, но бягат от управленска отговорност. И донякъде упреците щяха да са справедливи, защото ГЕРБ привидно се бяха съгласили да водят реформаторска политика. Ако ли пък не бяха излезли от управлението до края на мандата без случване на реформи, пак десните щяха да го отнесат (и този път с пълно право), защото какъв реформаторски блок си ако четири години не провеждаш реформи? Сега обаче, след като десните веднъж се опариха с ГЕРБ, вече нищо не би ги оправдало ако отново се коалират с твърдия НЕреформатор Борисов.

  Вие, МIКА, за кого ще гласувате? Простете любопитството, но е интересно кой от всички кандидати отговаря на високите ви изисквания.

 30. АВАКУМ ЗАХОВ
  Носите име на разузнавач лит.герой и то от соца.Да поиграем малко.Разгоря се дискусия.Участвуват лица руски хибридки,а има и *непричьом*.Кои са руските хибридки ? Давам жокер.Не е Г.Николов,Е.Е. Асен/псевдоним/Тервел,Киров,Симпатизантка.
  Жокерът ми е от дългогодишно наблюдение и опит за заблуда на противник.Знаете го този приом.
  Това е само игра.

 31. Към MIKA:
  г-н MIKA, ние от ДСБ искаме да ни посъветвате с кого да се коалираме, за да гласувате за нас?
  Вие не одобрявате никой от нашите досегашни коалиционни партньори, може би вие ще предложите някого?
  Или може би ще искате вие сам ще се коалирате с нас, за да направим бъдеща управленска коалиция?
  Или може би ще станете член на нашата партия – ДСБ?
  Или пък ще пожелаете ние от ДСБ да станем член на вашата бъдеща пария или партийна коалиция?

 32. Тервеле, поздрав за написаното към Мика в 21:32.

 33. до СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  Наистина ли милите че е “високо изискване” Реформаторският блок да бяха честни с избирателите и да ги информират ПРЕДИЗБОРНО, че са съгласни да управляват заедно с Борисов, ако той им предложи? Но те не го направиха защото това би довело до огромен отлив на гласове в тяхна полза и затова ни пробутаха, нареченият по-късно от Лукарски “предизборен трик”.
  Наистина ли нямате поне малко себеуважение?

 34. Госпожо Савова, благодаря за вниманието. Повече от ясно е кой/коя е хибридчицата! Писах специално за любимият ми “Стършел”, защото нямаме демократична преса, с изключение на изданията на Прокопиев! Доказано е, че който не пие от извора се разболява. Мръсните комунисти (а има ли чисти?) постигнаха това и с помощта на недораслите демократи, за голямо съжаление! И накрая малко майтап: Митеран казал на Тодор Живков, че в Людмила имало нещо френско. Бай Тошо не изтраял и попитал какво? Митеран отговорил; “Прилича ми на френски ключ”.

 35. МIКА, след последната ви реплика въпросът ми за вашите политически пристрастия тежи още повече. За съжаление остава засега без отговор. Надявам се, не от неудобство 😉

  На репликата ви ще отговоря, че политиката не е за наивници, за мечтатели и за пó католици от Папата (образно казано). Не става без прагматизъм и компромиси – няма как с 9% електорална подкрепа да претендираш за самостоятелно правителство, за да си реализираш програмата. Ако ДСБ десетилетия наред повтаряха, че от принципност няма да се коалират с никого, в крайна сметка щях да реша, че ме будалкат. И пак повтарям нещо, което вие игнорирате: те се събраха с ГЕРБ с общото намерение да водят реформаторска политика. Обещание, което ГЕРБ не изпълниха.

  Та кой е вашият чист като сълза избраник?

 36. До Д..Савова

  Госпожо, не знам дали ще позволите да Ви спомена, че всъщност може и да грешите. Според източната философия и не само според нея, именно Пътя е целта и точно той е важния, защото пътя, който изминаваме ни променя и ни прави мъдри и добри или обратното.
  Самата цел е мираж, защото когато я достигнеш тя изчезва, както билото на планината върху която сме се изкачили. Остава само опита от изминатия път.
  Ако Вашата любима Партия иска да се развива, именно пътя, по който върви е важният. Както и да е. Това са доста елементарни истини и няма да досаждам повече. Където има стремеж за власт и богатства, винаги мъдростта е на второ място а целта на първо.

 37. до ДСБ

  Докато не изринете боклука от партията си, никакви коалиции и съвети не биха ви помогнали.

 38. NOWAY
  Позовавам се на един физико-химичен закон/този на Хес /а не на филосовско тълкуване на целите и пътищата за постигането им.Не искам миражи,а искам достоен живот съобразен с европейската цивилизация/не с руската/,морал, законост и ред.Нямам любима партия.Всеки политик ,който споделя горните ми изисквания твърдо и безкомпромисно ще бъде покрепен от мен.За дъжаление за сега само Да България отговаря на моите изисквания.

 39. към MIKA:
  г-н MIKA , вие пак не ми отговорихте на въпросите! Кажете вашите предложения, и кой боклук от ДСБ трябва да се изрине!
  Каква коалиция би била адекватна , според вас?
  Каква политическа партия бихте подкрепили ,или бихте създали , която да може да се коалира със ДСБ ? Или пък бихте подкрепили друга партия и коалиция?
  Не ви питам за кого бихте гласували , а само за вашите предложения за коалициите на ДСБ, и какъв бокук трябва да се изрине от ДСБ ,така че да ДСБ да стане идеалната партия за вас>
  А също така какви коалиции бихте предложили и между другите партии, без ДСБ? А също така ,и какъв боклук тези партии трябва да изринат , за да могат да разчитат на вашият глас? Конкретно и отделно за всяка партия.

 40. Чудесно Госпожа но блога е все пак за Политика не за Химия.
  Не е ясно, хитрувате ли или Ви влияе професията.

 41. Към MIKA:
  MIKA, вие не понасяте “лъжи и трикове“, и все пак една сила много по-могъща от емоциите ни, ще ви накара на 26.05.19г. да отидете до изборната урна, където със сигурност ще пуснете бюлетината на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, №13. Досещате се коя е тази сила, нали? Разчитайте само на нея. Тя никога не лъже!

 42. MIKA, това вече не биваше да изтъквате като аргумент, защото е небивалица. От никоя партия не е измитан (или самоизмeл ce поради липса на келепир) толкова боклук, колкото от ДСБ. На работа съм и нямам време да ви съставям списък, но примерите са известни на всички. Последният, за когото аз знам, е Петър Москов.

 43. NOWAY
  Не хитрувам.Читателите на блога знаят,че бях помолена от г-н Тинков/колега/да тълкувам събитията от гледна точка на закона на Хес.Но на вас щом не ви харесва не ме четете.Просто продължих в този дух.

 44. до ДСБ

  Това че нямате никаква представа как се прави политика се вижда с просто око. Нито една истински дясна партия в парламента. Нито една! И за този резултат не са виновни БСП, ГЕРБ, НДСВ, ДПС, патриоти и какви ли още не проруски партии. Не е виновен и Христо Иванов. Но не мога да разбера, щом нямате представа как се прави политика, защо разпитвате по форумите, а не си намерите някаква друга работа, с която да си изкарвате хляба. Това имах предвид под разчистване. Махнете от ръководството всички доказали се с годините некадърници, които не могат да привлекат нито един нов симпатизант, а губят и малкото останали, на които все още им дреме и затова им казват истината в очите, наричайки ги тролове и пращайки ги да живеят в Русия.
  Не ставате бе, не ставате!

  Личното ми мнение е, че кандидатурата за евродепутат на Кънев отблъсква повече десни хора, отколкото привлича.
  Дано все пак да греша!

 45. Към NOWAY:
  Според любимата ви „ източна философия“ , „Пътя е целта и точно той е важния “, а според мен единствено избора на цел в живота оправдава съществуването на човека, но за нейното реализиране той трябва да върви или по пътя на доброто или по пътя на злото. Друг път няма! „стремеж за власт и богатства“ не е атрибут на мъдростта, а на пътя на злото. Мъдростта стои на пътя на доброто. Преследвайки реализирането на целта и вървейки по пътя на доброто, ти няма как да не придобиеш мъдростта на успеха. Точно това прави ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, за разлика от всички останали политически сили у нас, но очевидно любимата ви „източна философия“ ви влияе и пречи да забележите това. Въпреки това гласувайте на 26.05.19г. с №13. Все пак гласуваме за себе си, за западната цивилизация, а не за източната.

  П.С. Уважавайте хората на точните науки, защото те също могат да бъдат политици и имат цели, а не миражи. Ето един от тях. Бенджамин Франклин. Участвал в създаването на конституцията на САЩ. Целта на живота му е била ПРОСВЕЩЕНИЕТО.

 46. МИКА, много сте далече от ДСБ, щом смятате, че Радан Кънев отблъсква десни хора. Обратното е. Освен това има преференции.
  И да, ние сме малко, затова “не ставаме”. Затова пък ГЕРБ са много и стават. За съжаление, видяхме за какво.
  А вие продължавате да мълчите по въпроса за кого ще гласувате. Явно е такава “стока”, че не е за казване…

 47. MIKA, аз някъде да съм казвал че съм политик? Но по всичко личи ,че вие даже не сте на мето скромно ниво!
  Аз ви питах за ВАШИТЕ предложения, а вие пак ТРОЛСТВАТЕ и отклонявате въпросите ми! Аз зная своето ниво, но вие дали знаете своето си? А пък имате претенции?
  И сле дкато сте такъв политически ескперт – дайте своето си решение за ДСБ! Всеки може да махне цялото ръководство на ДСБ , но дали само в това е проблемът и дали това е главният проблем м според вас? Всеки може да действа по сталински – няма човек , няма проблем.
  А освен това аз ви питах и за другите партии и коалиции, защото все пак трябва да използваме вашият политически гений ,за да изберем коалиционните партньори ,които вие предпочитате.
  А ,защо пък вие не направите собствена партия и да спечелите всички десни и леви избиратели, а пък така ще има с кого да се коалира ДСБ.

 48. Не отговарям на въпросите защото не става въпрос за мен и моят глас. А не става въпрос за мен, защото няма как аз да съм виновен за плачевното състояние на десницата. А виновни има, но вие сте решили да си затваряте очите. Така да е, поръчайте си още една порция от същото.

 49. Хубаво е всеки да споделя разбирането си за живота но е още по-хубаво, да бъде по-скромен и учтив в изтъкването на позицията си. Нали “тервел”??
  Този любовен период в койте сте изпаднал, съм сигурен, че бързо ще отмине след 24 май, когато съдията свири отбой. Сега си поемете дъх, задръжте, бройте до 100 и пуснете едно Тото. Шанса да постигнете полезен за Вас резултат ще бъде доста по-голям от шанса да получите удовлетворение от изборната победа.

 50. MIKA
  Да от същото.Защото само то ни откъсна от Русия и ни приобщи към Европа.Но наивният български народ се води по лъжите на сега управващи ,които едно говорят сутрин,друго вечер и нищо не правят освен да крадат еврорейски средства.Къде е Шенген,къде е еврозоната,къде енергиината независомост.Какво като строят връзка за пр.газ от Гърция.Та ние имаме трайно договорени количества с Русия до 2030,които трябва да платим ,независимо дали ги ползуваме или не.Манипулатори като вас не говорят за това.
  Най силните изказвания в момента от кандидате евродепутати са тези на Радан Кънев.Точни,ясни,пробългарски.И тава ли не забелязвате?

 51. до D.SAVOVA

  “Най силните изказвания в момента от кандидате евродепутати са тези на Радан Кънев.Точни,ясни,пробългарски.И тава ли не забелязвате?”

  Разбира се че забелязвам. Но как да имам доверие на лъжец?

  “Аз съм в обещание пред българските граждани, че няма да подкрепя правителство, в което Борисов е премиер.”
  Р.Кънев

 52. MIKA
  Едно и също нещо ви се повтори и обясни от толкова хора,а вие като слънчасал дервиш се въртите в кръг.А поспрете малко с тези фиксации.Те вече са медицински термин.

 53. Към noway:
  За разлика от вашата тръба, аз предпочитам тромпета:
  „Но щом вечерта от небето се спусне,
  ще взема тромпета и ще седна на прага.
  Трябва да свиря в глухата вечер,
  докато не дочуя към мене да иде
  гласът на хиляда тромпета далечни.Или на някой архангел невидим.“

  От лицемерния, неграмотен и лишен от всякаква скромност и учтивост ваш коментар все пак разбрах, че сте под команда, отявлен защитник на статуквото ДС,ГЕРБ, БКП,ДПС, и човек на хазарта, на който много му се иска да се случи нещо след 24 май. Между 24май и 26 май ви гарантирам, че нищо особено няма да се случи, но на 27.05.19г. НЯМА НАЧИН noway, да не се сбъднат две важни за България неща. Вашите кошмари и нашите надежди. ХО!

 54. Към MIKA:
  Доверие в лъжец НИКОГА, но кажете откровено, как бихте нарекли Борисов при условие, че по вашата нравствена скала Радан Кънев е лъжец?

 55. до TERVEL

  За да изкараме Кънев читав го сравняваме с Борисов?

 56. MIKA
  Натрапчиви мисли.Националният консултант по психиатрия Вихра е сватя на моя приятелка.Да ви свържа?

 57. Към MIKA:

  Не,MIKA! Не сте ме разбрали. Просто оценката ви за Борисов на база определението ви към Р.Кънев ще бъде защита на обективостта ви.

 58. Добре, че беше МIКА да ни светне, че Кънев ни отблъсква (нас, десните). Само дето забрави да ни каже кой ни привлича. Дано го измисли до 26-ти, че после ще е късно. Приятен уикенд на всички!

 59. Към MIKA:
  MIKA, дайте вашият съвет с кого да се сравнява Кънев? Бихте посочили ,кой е вашият личен идол, за да следваме и ние
  ,като вас, неговият пример ,както вие го правите! Кажете само неговото име.
  И не сте прав за това ,че Кънев е подкрешял правителствата на банкянското човекоподобие , защото ДСБ не получиха министерски постове и техният министър Вучков подаде оставка веднага ,защото пожарникара не си спази думата и не даде да на ДСБ да проведе реформата в МВР и другите служби, а след това не проведе и договорената с ДСБ съдебна реформа.
  Така че лъжецът измежду двамата не е Кънев,а банкянският пожарникарин.
  ДСБ не е управлявала с него, а министерски кресла получиха другите партии от Реформаторският блок, които не последваха примера на ДСБ да се откажат от властта в края на 2015г. и останаха до оставката на второто правителство на банкянското човекоподобие.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.