В Австрия руската връзка на властта свали правителството, а у нас как е?

Скандалът с разпространения от две влиятелни германски медии видеозапис, уличаващ австрийския крайно – десен вицепремиер Хайнц-Кристиян Щрахе в незаконни преговори за руска финансова подкрепа за партията му, доведе не неговата оставка, както и на правителството на канцлера Курц. Освен че в Австрия това е възможно, докато в България не е – при цялата обвързаност на българския политически управляващо-опозиционен елит, какво още може да се каже като паралел с родната ни политическа действителност относно руската връзка?

 

 

 

 

Ще речете, че е дребно и дори дребнаво да се споменава, но буквално преди дни Кремъл получи уверения от местните власти в австрийската столица,  монументът на Червената армия във Виена да бъде поставен ( най-после) под видеонабюдение, за да бъдат прекратени изявите на австрийци, които редовно го заливат с червена боя. Точно както стана и в София с помощта на усъвършенстван видеоконтрол, осигурен с камери, подарен на властите от руското посолство.

Във Виена, където са загинали 20 000 червеноармейци при офанзивата на Червената армия за превземането на града през пролетта на 1945 г.,, основанията за съществуването на такъв паметник са съвършено различни от причините за издигането на негов аналог в София ( и изобщо в България, където не е убит нито един червеноармеец). Но резултатът в крайна сметка е същият, Русия се налага там, където управляват “благосклонни” към нея власти.

Там това се случи в Австрия едва при управлението на правителство с участието на крайно – десните ( което вчера падна). А в България що за управление имаме, което отдавна угажда по същия начин на Москва без да има основания за съществуването на съветските жалони на робството, като ги нарече скулпторът проф. Далчев?

Покрай кризата, предизвикала вече предсрочни избори с оставката на правителството, “Дойче веле” разпространи интервю с министъра на външните работи на Австрия Карин Кнайсл за предаването “Конфликтна зона” от 2018 г. , излъчено след като тя се прочу с поканата си към руския президент Владимир Путин да й гостува на сватбата в края на август миналата година. Водещият 4 пъти й задава въпроса дали осъжда Путин за подкрепата му за кървавия диктатор Асад и едва на 5-тия път Кнайсл, която заема(ше) поста си благодарение на крайно – десните ( без да е партиен член), след като е запитана да отговори с да или с не, признава, че не осъжда Путин, защото има и други виновни за положението в Сирия.

Такива са крайно – десните в Австрия. А какви са “центр-десните” в България, които също нито веднъж не са осъдили в прав текст руската агресия в Украйна и намесата й в Сирия на страната на кървавия диктатор Асад?

Ако някой се затруднява да отговори, то самата Крайсл няма проблем с това. Притисната от интервюиращия да коментира толерирането на нарушенията на върховенството на закона в Унгария, тя се опитва да се измъкне като посочва, че това се случва не само там ( отново както в случая с осъждането на Путин). И дава пример най-напред с …България ( на 23,34 минута от видеото). https://www.dw.com/cda/en/austria-secret-video-ensnares-far-right-leader/a-48781845

ОЩЕ ПО ТЕМАТА за скандала с Щрахе, от сайта на “Дневник”

 

 

 

Елегантна жена с дълга коса в черна рокля и на високи токчета е представена на компанията като Альона Макарова – племенница на богат руски олигарх, близък до президента Владимир Путин. Тя твърди, че има и латвийско гражданство и иска да инвестира над 250 млн. евро в Австрия. Според мъжа, с когото е на срещата, капиталът “не може да бъде депозиран в банка”, защото “фактически не е съвсем легален”. ( на снимката от вмиото в сайта на “Шпигел” физиономията на мистериозната Альона Макарова е замъглена политкоректно)

 

 

 

 

Така изданията “Шпигел” и “Зюддойче цайтунг” описват блондинката от скандалния видеозапис, довел за борени часове до разпадането на управляващата коалиция в Австрия. В публикациите си и двете издания подчертават, че жената твърди, че е рускиня, но не знаят дали това е вярно. Германските медии са потвърдили автентичността на записа, но нямат представа кой е организирал срещата през юли 2017 г. във вила в Ибиса.

На нея в продължение на 6 часа бъдещият вицеканцелр Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на националистическата Партия на свободата, и съпартиецът му Йохан Гуденус обсъждат как “руснаците” да им помогнат да спечелят парламентарните избори, как финансирането да стане незабелязано в Австрия и как ще им се отблагодарят с предоставяне на щедри държавни поръчки в строителството.

Вилата за 1000 евро на вечер на испанския остров е била оборудвана с микрофони и камери и очевидно компанията е попаднала в капан, пише “Шпигел”. Днес Щрахе намекна, че зад това стоят “разузнавателни служби”.

Към края на разговора Щрахе става подозрителен и забелязва, че “племенницата на олигарх” е с мръсни нокти на краката и “това не се вписва в цялата картинка”. Той пошепва на Гуденус, че “това е капан”, но съпартиецът му го успокоява, че това не е така. “Но лидерът на Партията на свободата е прав. Срещата е била капан. Вилата се подслушва и е оборудвана със скрити камери”, пише още германското списание.

То цитира Щрахе да казва, че популистката му партия трябва непрекъснато да е бдителна: “Знаем, че ни наблюдават 24 часа в денонощието, това са хора, желаещ ида ни унищожат за най-малкото нещо.”

Руски милиардер с такава фамилия е Игор Макаров. Според сп. “Форбс” той притежава лично богатство от около 2.1 млрд. долара. Създател е на ИТЕРА – газова компания, която през 2013 г. бе погълната от държавната “Роснефт” срещу 2.9 млрд. долара. Преди това да се случи, тя е основният износител на газ от Туркменистан, където е роден 57-годишният Макаров. Той е почетен президент е на Федерацията на колоездачите на Русия и навремето е участвал в съветския отбор по колоездене.

Австрийски медии отбелязват, че не би трябвало да е проблем за Щрахе да разбере самоличността на “Альона Макарова” предвид контактите, които има като вицеканцлер и е необичайно, че не се усъмнява с кого говори. Освен това жена с подобно име, при това племенница на Игор Макаров, “не е виждана досега” и не е известна на обществеността, пише в. “Ди пресе”.

Медийни публикации свързват възхода на украинския олигарх Дмитро Фирташ (влиятелен по време на управлението на сваления президент Виктор Янукович) и други бизнесмени от същата страна с Макаров, пише австрийското издание Nachrichten.at. Става дума за съвместен бизнес в началото на хилядолетието.

По темата за руското бизнес присъствия в Австрия Центърът за изследване на демокрацията отбелязва, че самите обещания на Щрахе пред “Макарова” – сред тях сериозни обществени поръчки в строителството за руски инвеститори и продажбата на най-важния австрийски таблоид “Кронен цайтунг” – показват механизмите на руско икономическо влияние в Европа. Има се предвид използването на политическа зависимост за разширяване на руското присъствие в стратегически сектори. Руският олигарх Олег Дерипаска наример вече има 25-процентов дял от компанията “Щрабаг”, която Щрахе споменава.

16 мнения за “В Австрия руската връзка на властта свали правителството, а у нас как е?”

 1. За българските политици и депутати, тези записи се пазят в касите не на медиите, а на руските офицери от КГБ и ДС.
  Затова българския политически свинеелит преклонява глава пред руския ятаган намазан с рубли и газ.

 2. Представям си у нас как е.Убедена съм ,че такива*тайни разговори на *тайни места* се водят от първите мъже на държавата до последните *патриоти и родолюбци* по целият политически спектър.С руснаци от съмнително естество и лична хигиена.
  Особено са ми противни кандидате за евро депутати з апела *силна национална държава*.А бе глупаци това означава бягане на умните и можещите от по малко силните към по силните нации.Или обезлюдаване на България от всичко свястно.Че сега ни е малко.Ама важното е да изпълним повелята на Путин.Да разрушим ЕС от вътре.
  Гледам ги двете клетници кметици от Младост.И те били за *националната държава*,че малко им причини *държавата* до тук.И сега се надяват на Страсбург.
  Не ставате момичета,не ставате.Те затова ви прецакаха.Борба с корупцията – подигравка.Гледайте сега да се отървете и бягайте далеч от политика и обществена работа.Защото просто не ставате.Правите бели не само на себе си ,но и на околните без да сте виновни.

 3. Цели 6 часа са дрънкали…

  У нас нещата стават от две приказки. У нас няма нужда от дълги разговори. Ние сме задунайская! Нали са ни освобождавали!!! 200000 загинали!!! Борбата срещу монархо-фашизма… Построиха ни цяла държава с разни кремиковци и всичко…

  Много сме неблагодарни.

  И не разбираме от изкуство.

  Да здраствует!

  —–

  Да се надяваме поне в заспалата Европа да се посъбудят. И да се поразмърдат. В Холандия ги изловиха преди време едни майори и полковници от ФСБ-то. Арестуваха ги, показваха ги по телевизора с белезниците, показваха апаратурата в багажника на колата. В Англия пишат за руските приятели на Фарадж. Разследване се води. В Австрия пада правителството, бутнато от едни руски пари. Нещо, макар и мъничко, все пак се случва. Само на селяндурите още не им е ясно, че всяка партийка и организацийка, която обещае да предаде народа си и да навреди на европейската цивилизация, веднага може да получи пари от руски приятели и съмишленици. Но медиите в Европа все още не са се предале. Това е нещо.
  По-добре от нищото, което се очаква да се случи в бг.

 4. Прекрасен коментар на страхотна новина. Леваци качвайте се, мостът тръгна. Вчера като следях експресното ѝ развитие душата ми се пълнеше. И се хващах да ми текат едни такива нечестиви мисли как на нашенските петоколонци от силните на деня, начело с Баце, пРЕЗИДЕНТ Фърчилков, кУрнелия, свинеподобний Каракачанов, Болен Лидеров, Костя Копейкин и вся остальная сволоч им се дърпа, без извинение, лайното.
  Е, за банкянското слънце има и утешителна печалба. Какъв е този раззийски олигарх с мизерното лично богатство от 2,1 милиарда долара. Та, Император Тиквоний Банкянски, ако се вярва и защо не, на академик Марин Кадиев и Тони Филопов, д-р, няма и един плах опит за опровергаване, вече е спастрил по офщорки разни има-няма 7 милиарда и то в по-вървежната валута. т.е., евро. Ама от друга страна е обречен да им се радва единствено от разстояние и цял живот да кара кола на старо и да износва полагащите МУ се премиерските костюми.
  Много мина, мъничко остана.

 5. Прекрасна статия. линка долу, в каква безтегловност, в какъв безкраен сериал и то далеч не от вчера се е вкарал пут.ин.
  Няма ли да се намерят най-сетне няколко храбри пиарчици, владеещи съвеЦкий диалект па да преведат статията, кратичка и ударна е, па да обяснят с думи прости на най-тежките родни путинофили, че кремълският гном е истинска находка за ЦРУ, ВПК и истъблишмънта там. Агент на влияние, 3 в 1. Дава всичко от себе си да сбъдне мечтата на не едно поколение “русофоби”.
  https://ehorussia.com/new/node/18496

 6. У нас очаквайте следният сюжет:
  терористът от Костенец е свързан с Ало-Кайда, същият бива открит и обкръжен от цялата полиция на 24 май, на 25 май в денят на предизборна тишина по всички ТВ се кипри ББ и управляващото мнозинство и обяснява как бандитът се е самоубил и как хората може да са спокойни. А окато цялата полиция е в Костенец, купувачите на гласове действат безпрепятствено!

 7. Хм,аматьори,гасспадин!Не как наши болгарские друзя!

 8. А у нас? Нащата родна мутроМИЛИЦИЯ ни управлява и не може да ни опази от враговете и крадците на държавага ни (външни и вътрешни), като дори им помага в сьучастие с тях!

 9. Явно австрийците не спазили някоя “клауза“ от договорените в тези 6 часа и съответно следва осветляване.
  В BG всички писани и неписани договорки се спазват на 110% и затова няма такива скандали от страна на КГБ.

 10. Абе европейци сме,ама не чак до там.Ако бяхме с европейски акъл,досега трябваше да управлява правителство на ОДС.

 11. А бе путин тук ,путин там, ама другите държави си имат СЛУЖБИ, ПРАВОСЪДИЕ, ЗАКОНИ. Така че путин не може току така като при нас да си развява коня. Важното бюлетина номер 13. Масово. Пък да видим.

 12. След като пУтлеристките “консерватори” от цяла Европа използваха Меркел през последните години ,за да трупат рейтинг за нейна сметка , сега тя им връща “жеста”, като показва тяхната продажност и зависимост от техният сводник – Путлер. Но не само австрийските фашисти , преди месец имаше статии и за продажността на италианските фашисти , които са получавали своите рубли от Путлер, а заедно с италианците изплува и името на един от заместниците на ()олен ()ИДЕРов, който отговаря за скритото финансиране на Атака от чекистките служби на Путлер.
  А пък и другите КАЗИОНни пУтлериоти в НРБ ,които крепят властта на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА също са си получили “апартаментните” ПОРЦИИ. Ето как “патриотично” си е купил апартамент в Париж евродУпетатина от МВРО – жамбаски:
  http://www.bnews.bg/article/260661-dzhambazki_vleze_v_obyasnitelen_rezhim_za_trizoneta_si_v_parizh_na_stoynost_9_miliona_evro
  https://duma.bg/dzhambazki-se-opravdava-za-trizonet-v-parizh-n191101
  Уь, жамбаски е “голям ЕВРОскептик” пък си е купил свръхлуксозен апартамент във “вражесткият” ЕВРолиберастки Париж?!!!?!….
  Явно жамбаски не следва , дори, “патриотичният пример” на своят “воевода” Каракачански ,който си купи луксозно жилище на 5-6 пъти по-ниска цена???
  П.П. А още по-голямо лицемерие и гьонсурат проявиха КАЗИОНните пУтлериоти и спрямо българските превозвачи. От една страна жамбаски и МВРО са “най-големите” противници на плана Макрон , а в същото време те гласуваха да се въведе ПОРЦИОНната “толсистема”, която РЯЗКО ще намали тяхната дейност в НРБ, защото ще оскъпи техните превози с над 1 МИЛАРД , годишно.
  Така че НЕКА българските превозвачи преценят дали да гласуват за МВРО и другите “патриоти” ,които искат да ОГРАНИЧАТ техните превози в НРБ, като ги лъжат и използват плана Макрон за пропагадни ПРЕДизборни цели ,докато в същото време вече гласуваха за ПОРЦИОНната “толсистема”.
  Преди ЕВРОизборите ,нека превозвачите преценят от кое ще ЗАГУБЯТ от ПОВЕЧЕ – дали ПОРЦИОНната “толсистема” приета от ГЕРБ, МВРО,ДПС,атака, марешки, нфсб……или от плана Макрон……..

 13. След като пУтлеристките “консерватори” от цяла Европа използваха Меркел през последните години ,за да трупат рейтинг за нейна сметка , сега тя им връща “жеста”, като показва тяхната продажност и зависимост от техният сводник – Путлер. Но не само австрийските фашисти ,преди месец имаше статии и за продажността на италианските фашисти , които са получавали своите рубли от Путлер, а заедно с италианците изплува и името на един от заместниците на ()олен ()ИДЕРов, който е отговарял за скритото финансиране на Атака от чекистките служби на Путлер.
  А пък и другите КАЗИОНни пУтлериоти в НРБ ,които крепят властта на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА също са си получили “апартаментните” ПОРЦИИ. Ето как “патриотично” си е купил апартамент в Париж евродУпетатина от МВРО – жамбаски:
  http://www.bnews.bg/article/260661-dzhambazki_vleze_v_obyasnitelen_rezhim_za_trizoneta_si_v_parizh_na_stoynost_9_miliona_evro
  https://duma.bg/dzhambazki-se-opravdava-za-trizonet-v-parizh-n191101
  Уь, жамбаски е “голям ЕВРОскептик” пък си е купил свръхлуксозен апартамент във “вражесткият” ЕВРолиберастки Париж?!!!?!….
  Явно жамбаски не следва , дори, “патриотичният пример” на своят “воевода” Каракачански ,който си купи луксозно жилище на 5-6 пъти по-ниска цена???
  П.П. А още по-голямо лицемерие и гьонсурат проявиха КАЗИОНните пУтлериоти и спрямо българските превозвачи. От една страна жамбаски и МВРО са “най-големите” противници на плана Макрон , а в същото време те гласуваха да се въведе ПОРЦИОНната “толсистема”, която РЯЗКО ще намали тяхната дейност в НРБ, защото ще оскъпи техните превози с над 1 МИЛАРД , годишно.
  Така че НЕКА българските превозвачи преценят дали да гласуват за МВРО и другите “патриоти” ,които искат да ОГРАНИЧАТ техните превози в НРБ, като ги лъжат и използват плана Макрон за пропагадни ПРЕДизборни цели ,докато в същото време вече гласуваха за ПОРЦИОНната “толсистема”.
  Преди ЕВРОизборите ,нека превозвачите преценят от кое ще ЗАГУБЯТ от ПОВЕЧЕ – дали ПОРЦИОНната “толсистема” приета от ГЕРБ, МВРО,ДПС,атака, марешки, нфсб….или от плана Макрон……

 14. @ АПАРТАМЕНТРИОТИЗМА
  Благодаря за двата линка, доставиха ми огрмно удоволствие, чета и препрочитам, заради специалните чувства, които храня към Джамбазина!
  Бързам да се заема с по-широкото им разпространение!
  Никът, насочващ към патриотичния апартаментизъм, е страхотен като находка! 🙂
  |

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.