З0 май 2019 г. ден на завръщане и прогонване , но не и завръщане към деня на голямото прогонване от 30 май 1989 г.

Още не е преполовил денят 30 май, свързан с 30 годишнината от речта на Тодор Живков във връзка с “милото отечество” по повод прогонването на стотици хиляди български граждани в Турция и заваляха новини, свързани с други прогонвания и завръщания с днешна дата в българската политика.

Факсимилие от речта на Живков на 30 май 1989 г. ,публикувана в “Работническо дело,  поместено в сайта на Свободна Европа

 

 

 

 

В парламента се завърнаха другарите и другарките от БСП, които го бойкотираха злополучно от 14 февруари насам и се приземиха в резултат на това с изборна загуба, обяснена от напусналата междувременно лидерския пост Нинова като победа с повече спечелени гласове в сравнение с миналите избори. 

Напомня за битката при Аскулум ( да не се бърка с ашколсун) през 279 г. пр. н.е. Още една такава победа и с тях е свършено, както би казал цар Пир за своята пирова победа над римляните.

В същия законодателен приют се завърна повторно и изненадващо също най-видният безработен политик у нас Делян Пеевски. Очакванията, че вчерашната му поява, първа след единствения му работен ден като депутат, ще си остане отново единствена, не се оправдаха. И той, както и БСП, се завръща с триумфален вид, сякаш няма за какво да отговаря за досегашното си поведение на презрение към измаменото население.

Нищо изненадващо няма същевременно в съпътсващата новина ( със задна дата явно, но съобщена днес), че Генерала разжалва до редник всесилния номер две в ГЕРБ от нейното създаване насам Цветан Цветанов. Очакваше се. Щом Генерала заяви след изборите, че влиянието на Цветанов се преувеличава, явно дните му на шефския пост в партията бяха преброени и преди окончателното преброяване на бюлетините, от които уж зависеше как ще постъпи Генерала със своя доскорошен заместник. 

Беше въпрос на време го низвергнат до обикновен член, както беше обявено днес. Какво бъдеще има пред него и самият Цветанов едва ли може да каже в момента. Дори и да може, явно не е готов да оповести намеренията си.  Прилича много на прогонването на журналисти, които не смеят да посочат причината, понеже имат твърде много какво да загубят от конкретна истина, зад която се предполага да се бори по принцип един журналист. Как да се обявиш солидарно в подкрепа на колеги и на политици дори, ако самите те не показват воля за съпротива и държат публиката в неведение чрез смиреното си поведение?

Прогонването и завръщането в политиката все пак е естествен процес. За разлика от “възродителния”, чиято 30 годишнина,” естествено “, не е тема нито за мастития депесар Пеевски, избран с гласовете на жертвите на онова “възраждане” ( и днес с тази свещена дума се кичат кичозни фашизоидни “възрожденци”),  нито за наследниците на Живков сред управляващите от ГЕРБ и останалите парламентарни партии. Единственото състезание между тях е кой да похвали повече диктатора “възрожденец” пред паметника му в Правец сред оглушителното мълчание на окупаторите на турския вот в България на днешния паметен 30 май. Такова завръщане след онова прогонване няма. 

29 мнения за “З0 май 2019 г. ден на завръщане и прогонване , но не и завръщане към деня на голямото прогонване от 30 май 1989 г.”

 1. Rien à dire, както редят моите резервни компатриоти.
  Брилянтно!
  Като сега помня късният следобед на 30 май 1989 когато служебно ангажирани чиновници от всички ведомства с раздадени национални знамена се стичаха към НДК за да изразят “подкрепа” към линията на Партията и правителството във взелият неочакван развой изродителен процес. Живеех наблизо и никога няма да забравя унилите лица от тълпата които се пънеха да изразят “родолюбив патриотизъм”. Какво ли беше пък туй. Казахме си с комшията с когото редовно слушахме заедно черните станции: “Другаретата си заминават. Няма да ги бъде и до края на годината”. Даже спечелих бас, кашон банани, от един друг съмишленик тогава на когото първият партиен и държавен ръководител му се виждаше вечен.
  И те, така.

 2. Времето освен че тече но и напредва.
  На 7 юни от 15,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на бул. “Скобелев” 23 е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. с жалбар георги жеков – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова – очаквана зала № 28.
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Стопанинът на БЛОГА НИ на място, с присъствие. Аз съм осигурил (засега) да ме представляват приятел и една рожденничка.

 3. Павле, да те разсея малце. За теб и останалите от БЛОГА НИ които не се гнусят да отварят линкове на съвеЦкий диалект стотици вицове от тяхното “такова беше времето”. Най-отдолу има още връзки към “специализирани” теми, най-вече посветени на вождовете им. Доста от тях сме ги чували, разказвали дори, позабравили но сигурно има и такива които са нови за нас и звучат повече от свежо.
  https://sovtime.ru/anekdot/soviet

 4. Аре, развенчан е И митът, поддържан от самият него, че е българче. Иде реч за кастрата филип киркоров. Нито капчица българска кръв. Да си го носят на рамо т.н. братушки.

  https://aleksei-44.livejournal.com/5226299.html

 5. И нещо много по-сериозно. Преди няколко дни го мернах странично, сега в разгърнат вид нещата изглеждат далеч по-заплашителни. Кремльовци работят по проект да разпалят между расова война в САЩ. Главната ми надежда е, че плановете им са разкрити и както обикновено тяхната некадърност само ще източва предвиденият за целта бюджет. Нали си спомняте как преди 10-тина години генералска щерка, курветината Ан Чапмън и Ко, играеща го шпионка в шатите, ФБР я пасяха. По същата логика доде свършат парите тъпите гереушници.

  https://a-nalgin.livejournal.com/1693533.html

 6. Как точно пасва долната статия на Дойче Веле с коментара на Иво. Пак за турското робство и за безкористните братушки. Тези митове и де да бяха само те, продължават да намират питателна страна сред ония 80% и спирам дотук.
  https://www.dw.com/bg/турското-робство-руските-освободители-и-други-легенди/a-48962900?maca=bul-mediapool_bg-9749-xml-mrss

 7. Най ме отвращава неблагодарността, тази изключително гнусна черта на лишените от духовно благородство примитиви !!! След победния си предизборен рейд на джип из “препиканата” си територия, придружван от ковчежника СИ и други санчовци, Борисов реши, че Цветанов вече не му трябва! Днес парламентарните репортажи са пропити от ВСЕОБЩО тържествуващо злорадство, защото за отстрелването на Втория в ГЕРБ Решетников отдавна беше дал изрична заповед до всичките СИ парламентарни групи. Не случайно кампанията по отстрела откри лично Делян Пеевски с неадекватното си репчене и заплахи към Цветанов от парламентарнта трибуна, което със своята шокираща “колоритност” си остава незабравимо! Сега слугите му облекчено въздъхнаха след дълго отлагания “ангажимент”. Има ли по- голям комплимент и доказателство, че Цветан Цветанов, все пак, е работил за българския, не за чуждия евроазиатски интерес!?

 8. Отстрелването на Цветанов,беше въпрос на време се търсеше удобен Казус Бели,имаше доста разминавания с изказванията на ББ,по въпроса за Крим и Украйна,за Ф16,за хибридната война и т.н.Решетников не прощава/когато му позволяват/,защото в някои държави не му минават мераците.Не ми се ще да вярвам,че работата е да се легитимира като русофоб.Увидим,сказал слепой и пошел в кино.

 9. @ Георги Николов,изчетох с огромно удоволствие анекдотите.Те бяха навремето едно на пръв поглед безобиден хумор,но фактически бяха едно средство за борба и ерозия на комунистическата пропаганда.Рискуваше се много какви анекдоти и пред кого ги разправяш.

 10. ЖОРЖ,
  благодарности за вицовете! Най-много ме изкефи последния – звучи оптимистично, в стила ти “много мина…”
  Колкото до по-сериозните новини откъм Мордор:
  Блядовете са подновили ядрените опити на Нова Земя! Този път експериментират с плутониеви стограмовки… Става дума за свръхмаломощни бойни глави, предназначени за крайно ограничена, локална употреба. Няма начин в Кремъл извратеняците да не са уточнили и вероятните мишени!

 11. Днес минах през градинката около паметника на Климент Охридски срещу Университета. Не знам колко милиона е взел GP груп за ремонта й, но градинката изглежда доста по-зле след “освежаването”.
  Зле подредени груби сиви плочи са заместили “златните” жълти павета, които правеха градинката слънчева дори в най- облачния и мъглив ден!
  Къде точно се съхраняват премахнатите жълти павета, признати за историческа ценност на Стара София и колко на брой са никой не знае! Имаше слухове, че натоварили златните павета на жп вагони и ги продали по 1 евро за бройка! Преди около 110 години българската държава е платила за тях 35 милиона златни лева, за да “грее в злато” историческият център на столицата!
  Язък, че имаме жена за кмет! Фандыговна, еничарката, съсипа центъра на София и го набоде с грозни небостъргачи, повечето построени от руски “инвеститори” за руснаци.
  Софиянци трябваше да прояват повече отговорност и инстинкт за самосъхранение! В никакъв случай не биваше да допускат за кмет на българската столица да бъде избрана руска марионетка!

  http://monuments.bg/img/photos/1x700_9667__5084661.jpg

 12. @Георги Николов,да добавя и аз моите 5 копейки:звънят от компанията “Кока кола”на Путин и му казват:Владимир Владимирович,Вие върнахте стария химн,сега ако върнете и старото знаме-червеното и на него с едни бели буквички изпишете вълнообразно”Кока кола”ние веднага Ви даваме 10 милиарда долара,тъкмо да закърпите пенсиите.Путин вика:Медведев,кога изтича договора с Аквафреш?

 13. ВМЕСТО ПРЕДИЗБОРНО ДА ВИКАМЕ ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК ВЪВ ВЪНШНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРОТЕСТ, ПО-ДОБРЕ МИНИСТЪРКАТА И КАРАКАЧАНКАТА ДА ИЗДИГНАТ ГЛАС СРЕЩУ ЗАКУПУВАНЕТО НА С-400 ОТ АНКАРА!

 14. SMS
  За ЦЦ съм на твоето мнение.Отстреляха го по поръчка на Решетников.Без да съм му фен,той в този момент се държа достойно.Дано това не е някаква игра.
  А Пеевски дойде в Парламента след година и половина в нелегалност и почна да ни обгрижва.*Здравейте циркаджии,*както преди време каза Станишев.

 15. @ GEORGI NIKOLOV
  Един от любимите ми “гарики” на Игор Губерман:
  “Сильна Россия чудесами
  И не устала их плести:
  Здесь выбирают овцы сами
  Себе волков себя пасти.”

 16. @ D.Savova
  Ако е “игра” публичната екзекуция на Цветанов, скоро ще станем свидетели на неговото поредно “изгряване” на някой висок публичен небосклон, но аз предвиждам, че съдбата му ще бъде подобна на тази на Плевнелиев, на Ненчев, на редица независими журналисти и икономически анализатори, на групата за натиск в предишния парламент и други, дръзнали да накърнят с думи и действия руските интереси на българска територия, а именно натикването им в “девета глуха”! За огромно съжаление и наш общ срам, в реализирането на подобни “зачистващи” акции на отмъщение решетките разчитат най-вече на прословутата ЛИПСА НА СОЛИДАРНОСТ И ЕМПАТИЯ при българите, грижливо селекционирана по време на “интернационалната” ни окупация. Точно липсата на елементарна солидарност и емпатия съдейства, вместо да се съпротивлява, на подобни ПУБЛИЧНИ ЕКЗЕКУЦИИ за назидание!
  Мисля, че това поне МОЖЕМ да го променим, тук не пари са нужни, а личен пример, за да обърнем посоката от самоубийственото равнодушие и егоизъм към общобългарска солидарност, категорична защита и уважение към истинските воеводи и будители на народа ни!

  Червен социолог, наследник на ЦК, се оля: Цветанов е човек на ЦРУ!

  (тоя, дето не може да схване разликата между патриотизъм и русофилство, преподава на студентите по журналистика?! На какво ли ще ги научи?) 🙂

  https://www.faktor.bg/bg/articles/cherven-sotsiolog-se-olya-tsvetanov-e-chovek-na-tsru

 17. @ GEORGI NIKOLOV
  А това е от Валентин Гафт:
  “Гнойник созрел лишь надави и брызнет
  И потечёт рекой кровавый гной
  Народ российский разучился мыслить
  Им делают инъекции останкинской иглой

  Таких подонков не было во власти
  Так на Земле ещё никто не лгал
  он возбуждает низменные страсти
  Чтоб русский украинца убивал.”

 18. Благодарство на всички които откликнаха на съвеЦките вицове. И понеже са made in USSR безспорно са и най-смешните. В тази връзка в духа и стила на съблогаря Димитър га през “такова беше времето” им ся “набивали канчетата”, че съвеЦкият гост за Балкантурист е номер 1 той съвсем “наивно”-невинно, дет се казва за протокола е поискал да разбере аджеба кои клиенти са на второ място.
  Добре поне, че не се е стигнало до оня шопски виц, “аз сега няма да питам де е Нане Вуте”.

 19. към SMS:
  SMS, какво точно е направил Цветанов против корумпирането и подчиняването на ГЕРБ на руските интереси?
  Какво е направил той против неговият шеф Боко, който е тотално зависим от Путлер?
  Какво е направил против Южен поток и беленският гьол?
  SMS, Цветанов е само привидната фасада ,за пред САЩ , Меркел и ЕС, и нищо друго.
  Боко използваше и Реформаторският блок по същият начин за фасада , за да се върнат спрените еврофондове от ЕС , по времето на Орешарски. А в същото време Боко се договаря задкулисно със своите кукловоди и Путлер, като използва най-подло,цинично и нагло и еврофондовете за да ги граби, и тях! Къде беше тук Цветанов за да го спре? Напротив Цветанов е само един от лакейската номенклатура на ГЕРБ и Боко. Той му купуваше по над 200 000-300 000 циганските и корпоративни гласоподаватели на всички избори ,и за това Цветанов осигуряваше до 50 процента от всички гласове на ГЕРБ , и освен чрез купуване Цветанов осигуряваше и други зависими и лобистки гласоподаватели за Боко. Така че благодарение и на Цветанов ГЕРБ се превърна в изцяло корумпирана , шуробаджанашка и комерсиална “партия”, която без купуването на гласове щеше отдавна да с е разпаднала ,както НДСВ на Кобурга.
  Цветанов осигуряваше на ГЕРБ тези купени гласове, и той е еднаот основните причини за сегашното положение на НРБ.
  Също така Цветанов се договаряше и с доган и пеевски , още при избора на цацаров за генерален прокурор , той е връзката с ДПС.
  И накрая трябва да признаем ,че дори агент Гоце е направил много повече за влизането ни в НАТО , защото той подписа договорите ,когато беше президент , а Цветанов не е направил нищо , освен молитвените закуски в САЩ, които се провеждат всяка година……
  И сега Цветанов , може да покаже колко е способен ,като си направи партия или подкрепи някоя от другите партии , за да видим какъв изборен резултат ще има, без милионите с които купуваше гласовете за ГЕРБ, на всички избори през последните 15 години………

 20. До КДС
  Ако беше така, както го описвате положението с Цветанов, Путин отдавна щеше да му е подарил кученце и то без да го кара да чака с часове в приемната, както му е навик, Решетников периодично щеше да го привиква на тайни запои в Сапарева баня, вместо да го “зачиства”, а Митьо Гестпото щеше да го е наградил поне с два-три почетни знака “Стефан Стамболов” и няколко професорски титли. Вместо с Веско Маринов щеше да се среща СЕМЕЙНО с пРезидента и Деса, която щеше му пуска чалга от “youtub-a”.
  Ама нищо подобно не се наблюдава, само едни разхождания до следствието и прокуратурата през годините (с цел “изтънчен” съдебен тормоз) в присъствието на НЕМСКИ адвокати. Ако не бяха немски, сигурно щеше да му се случи случката с белезниците и веригите на Иванчева за смачкване на фасона.
  Гоцето е “световноизвестен” най-вече с тройния си шлем, а не с подписите си по конституционна принуда. Затова те не се броят като негов принос.
  И накрая, не мога да се въздържа да не му извикам едно яко “Бие- Сие- Пье е е е !” като на футболно дерби!

 21. Митьо Гестпото в предишния пост да се чете Митьо ГестЪпото! 🙂

 22. Към SMS:
  SMS , “блажени” са верващите в Цецо и Боко ,като вас!
  Едва ли може да се нарече “зачистване” на Цецо, след като има около 10 апартамента, като последният е на стойност около 2 милиона , и с отделен асансьор за над 100 000, колкото струва едно средно жилище.
  Освен това цялата местна номенклатура на ГЕРБ е избрана и назначавана от Цецо, по негов “образ и подобие”. Все от лакеи , натегачи, използвачи и меркантилни калинки.Повечето от които са само бивши милиционери, шапкари или ченгесари. И това гоправи още от времето ,когато беше в софийската община , а след това и “министър” на ОПГ-МВР!
  Без да броим и чуждестранните обучения и издръжки , които едва ли са само от “едната му заплата”, ,така че най-малкото можем да говорим ,че само решетников е искал да го “зачиства”…….
  А и всички избори ги е печелил само с суджуци купуване на гласове и фалшификации с ЦИК ……
  И с тези купени “избори” само увеличава царуването на Боко и неговите кукловоди,както и на милиционерските калинки от ГЕРБ.

 23. КДС, и от мен: в десетката!

 24. Цецоооу, кой ша ни подарява сеги торби за пазаруване, бре???

 25. Цв.Цв. е по-прост физкулбезкултурник от шопар пожарникарят Б.Б.!За какво беше в политиката-за 6 апартамента!Ще си ги носи в гробът!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.