Малки цитати от автобиографията на големия Рейгън – първа част

Нямам претенцията да резюмирам автобиографията на Роналд Рейгън, озаглавена “Живот по американски”. Това са 823 страници.

Ще предложа само цитати от тази издадена в България през 2018 г. книга, върху чиято редакция е работил писателят Робърт Линдзи. 

Изборът ми е субективен. Цитатите са достоверни. Максимумът, който си позволявам, е мнение  или пояснение в скоби. Позволявам си и надеждата читателят, който изпитва уважение към личността на Рейгън, да се замисли за някои аналогии във връзка с позицията му в рамките на този текст ( например за вкоренения у българите расизъм по отношение на цветнокожите ни сънародници). 

 

 

 

“Живот по американски

Роналд Рейгън

АВТОБИОГРАФИЯ”

Издателски комплекс- УНСС

София 2018 

ПРОЛОГ

“ Наясно бях с постиженията на Съветския съюз в областта на измамите, както и на дългата му история на отмятане от международни договори. Срещал се бях с Громико. Срещал се бях с Брежнев. Известно ми беше, че всеки комунистически лидер от Ленин насам всеотдайно се е стремял да унищожи демокрацията и системата на свободното предприемачество. Таза стратегия на измамата ми беше известна и от личен опит –  години наред преди това си бях имал работа с комунисти, които имаха намерение да превземат страната ни и да унищожат демокрацията”. ( стр. 18)

ЧАСТ ПЪРВА

От Диксън до Вашингтон

“ В Диксън, град в северозападен Илинойс, където живеех, много семейства бяха загубили земята си заради смазващи дългове…Аз обаче извадих късмет. През лятото на 1932 г. за седма поредна година ме взеха за спасител в близкия парк Лоуел. Спестил бях достатъчно, за да замина да търся работа. Това лято се бях сдобил с диплома от колежа и бях изпълнен с мечти.

Представях си, че ще вземат за говорител в радиото. Отидох на автостоп на автостоп до Чикаго след края на плувния сезон. Навсякъде обаче удрях на камък. Никой не искаше неопитен младок по време на Депресията…

Ако през живота си съм изпитвал момент на пълно униние, то вероятно това е денят, в който едва се довлякох до Диксън в дъжда ( отново на автостоп- бел. ИИ) – уморен, победен и напълно разорен”. стр. 25, 26)

“…реших, че ще стана пожарникар” ( стр. 31)

“ Пораснах гледайки как обичта и усещането за обща цел, което обединява семействата, представлява една от най-здравите спойки на земята и как това може да им помогне да преодолеят и най-големите премеждия…

Според мен да си израснал в малко градче е добра основа за всеки, който решава да влезе в политиката. Опознаваш хората като личности, не като маса или групи по интереси…

Винаги сме живели под наем  и никога не сме имали пари за луксозни неща. Обаче не си спомням да съм страдал от това”. стр. 36, 37)

“ В дома ни нямаше по-страшен грях от това да обидиш някого на на раса или да проявиш някаква религиозна или расова нетолерантност…

Майка ми и баща ми ни караха с брат ми да водим чернокожите си приятели у дома, да ги приемаме за равни, да уважаваме религиозните възгледи на приятелите си, независимо какви са те…

Веднъж баща ми беше в командировка да продава обувки. Като се регистрирал в хотела, човекът на рецепцията му казал” “Сигурно ще Ви хареса тук,, г.н Рейгън. Не даваме на евреин да припари до хотела ни…

Аз съм католик, казваше той. “Ако сте стигнали дотам, да не приемате евреи, ще дойде ден и мен да не приемете”.

  И понеже нямало друг хотел в града, спал в колата си. А през нощта имало снежна буря. Според мен това може и да е е допринесло за първия му инфаркт”. стр. 38) 

“ По време на едно участие като гостуващ отбор ( като състезател по американски футбол в колежа в в Юрика – бел. ИИ), трябваше да пренощуваме в Диксън. Мак ( треньорът -бел. ИИ) каза, че трябва и аз да спя в хотела заедно с отбора и влязохме в един хотел в центъра на града да помогна да се регистрираме. Управителят на хотела заяви:

– Ще прием всички, без двамата цветнокожи.

– Тогава ще идем на друго място – каза Майк.

– Никой хотел в Диксън няма да приеме цветнокожи – сопна се управителят.

Макс се наежи и каза, че всички ще спим в автобуса.

Тогава аз му предложих друго решение ;

Отидохме у нас…

Тя ( майката на Рейгън – бел. ИИ) беше абсолютен далтонист, когато опреше до расистки неща”. ( стр. 64, 65)

“Една от статистиките в живота ми, която ме изпълва с най-много гордост, е седемдесет и седем. Това е броят на хората, които съм спасил ( от удавяне ( бел. ИИ) през тези седем лета”. ( стр. 53).

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

26 мнения за “Малки цитати от автобиографията на големия Рейгън – първа част”

 1. Благодарство на Иво за чудесната идея. Сестра ми купи книгата но докато си я взема на място и то няма да е утре-вдругиден ще се наслаждавам тук на мислите на ВЕЛИЯТ Роналд Рейгън.

 2. Времето освен че тече но и напредва.
  На 7 юни от 15,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на бул. “Скобелев” 23 е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. с жалбар георги жеков – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова – очаквана зала № 28.
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Стопанинът на БЛОГА НИ на място, с присъствие. Аз съм осигурил (засега) да ме представляват 2 приятели и една рожденничка.

 3. Някой да е изненадан тук. Няма да забравя, било е в началото на 70-те години и отидох на гости на моят съквартирант от студентството който беше петричанин. Любопитствах на място за баба Ванга и хората с оглеждане споделяха, че главно налучква с променлив успех след като добре те е разпитала какво те води преди това но и е изцяло под крилото на властите.

  https://faktor.bg/bg/articles/dmitriy-gordon-vanga-raboteshe-s-kgb

 4. Роналд Рейгън е най-уважаваният от мен политически ръководител на Запада! Единствен той /с подкрепата на желязната лейди/ успя да намери начина за поставяне в стойка “партер” на смъртоносната червена чума – по-известна като болшевишки комунизъм. Той показа на света, че има само един начин за водене на диалог с комуниста – пълна изолация от цивилизацията и постиженията й, без достъп до технологии в която и да е област – военна, промишлена, социална, здрава защита на дома /Програмата Звездни войни/ и копралята готова за удар в комунистическата дулица! Ефективен, прозорлив, решителен президент! Поклон пред светлата му памет!

 5. “Тутраканската селищна система враг №1 на Рейгън”.
  Уточнявам, туй “предизвикателство” към Президента на най-могъщата в историята на планетата държава се кипреше по стени и стобори, тогава за билбордове никой в мамковината не беше и чувал. Ей туй си припомних стигайки до финалното изречение. Имам идея към местните почитатели на Баце да опънат нов лозунг. Модерно му, по билбордове. Тутракан и три села наоколо, първи приятели на Бойко Борисов.
  И за да бъде добре мотивирано към мнителни кат мен да го помолят да извади копия от документацията за спасените от него домашни любимци. Защо нали се сещате. Един човешки живот да бе спасил щяха завалията да го разкарват по сите телевизии нон стоп.
  Боже и единият, ВЕЛИКИЯТ Роналд Рейгън и другият, ТИКВАТА бойко борисов са в историята, ама КОЙ с КАКВО.

 6. открай време имам личното убеждение, че баба ти Ванга е проект на КДС и милиционерите са и снасяли информация за т.нар. пророчества. Неслучайно цялата партийна върхушка се влачеше при нея. А от нея само едно нечленоразделно мучене съм чувала, и никакви кой знае какви мъдрости или прозрения. Истинскатя пророчица и народна лечителка по тезо земи е била Преподобна Стойна, то затова и народът я е кръстил Преподобна.

  С на Свети Роналд Рейгън, Вечна му Памет, Велик Човек!

 7. Към тези 77 души спасени от Президента Рейгън,трябва да прибавим стотици милиони от т.н.социалистически лагер,спасени благодарение на него от червената чума.

 8. Роналд Рейгън беше истински човек,американец! Не бях решил още,но ще взема книгата още днес.След тази чудесна препоръка от г-н Инджев.

 9. Спомних си,как се впечатлихме с приятели,като чухме как завърши някаква реч Рейгън-“Бог да пази Америка”!
  Бяха ни омръзнали с:”Да живее БКП,да живее КПСС,да живее дружбата между народите”…

 10. Роналд Рейгън е преди всичко личност ,а след това и велик Президент на една велика държава.Той донесе нашата свобода,на народите от Източна Европа и Русия по перфектен начин.Спаси ни от мракобесието на комунизма и своеволията на диктатори и източни сатрапи.Ще му бъдем вечно благодарни.
  Книгата му е чест за всяка домашна библиотека

 11. Поздравления г-н Инджев за тази прекрасна идея да научим повече за велиия Роналд Рейгън.
  Не е по темата, но ето линк за поредната измама на горойкото и неговия екип този път с “диверсификацията” в предаване по бнт с участието на уважавания от мен енергиен експерт Христо Казанджиев
  https://www.bnt.bg/bg/a/nova-tsena-na-parnoto-i-toka-prichini-dovodi-i-motivi

 12. Интересно ще бъде да разберем какво е било отношението на Рейгън към китайските комунисти и каква е била политиката му. По негово време Китай започна да расте с по над 10% годишно. Как се стигна до сегашната ситуация? Кой в САЩ подари на китайските комунисти най-пазената от партньорите тайна – мрежата 5G? Как се стигна дотам, че целият иновативен бизнес на планетата да чака на опашка, за да предаде доброволно своите продукти на комунистите в Китай?

 13. Ку Клукс Клан е създаден в Пуласки, Тенеси на Бъдни вечер на 1865 г. от шест ветерани от Гражданската война на Конфедерацията. Разпространява се бързо из целия Юг, тероризирa новоосвободените роби в региона, както и членовe на Републиканската партия, независимо дали са черни или бели.
  Кланът се набира oт Конфедеративни ветерани, бедни бели фермери, бивши членове на Демократите и други недоволни. Hавличат качулките и започват организирано да заплашват, насилват и убиват. Cплашат афро-американци от гласуване, участие като съдебни заседатели, да свидетелстват срещу бели в съда, да носят оръжиe и… да подобряват финансовото си положение.
  B съвсем кратко време след създаването си, Kланът е убил стотици чернокожи из целия Юг. Горе-долу тогава ръководството му осъзнава, че образованието предлага на бивште роби, бъдеще. Агресията се насочва към бели учители от Севера – много от които са бивши аболиционисти, пътуващи на юг, зa да създават училищa зa чернокожи. Такива идеалисти са посещавани нощем от членове на Клана и заплашвани да не ограмотяват освободените роби.
  270 мили южно oт Диксън, родното място на Рейгън, e Източен Сейнт Луис, Илинойс, едно от първите места c процъфтяващ клон на кланa , на пето място по брой членoвe в нацията, 95,000.
  Очевидно е, не е било лесно за младия Рейгън, още по малко за родителите му да отстояват собствени позиции. Cтига да са искрени, тоест на места противоречиви, cпоменитe са на мястото си.
  Mежду другото, официално у нас клан няма, държавата чрез партиите се грижи за неграмотността на “малцинствата”.

 14. Ами сегашният ни президент Тръмп да не е по-незначителен от Рони Рейгън, койъто беше актьор, типичен антиестаблишмънт, нещо като Шварценегер като беше губернатор. А Тръмп е бизнесмен, който си е развил бизнеса и си е изградил империята и е бил с най-красивите жени по различно време. Затва разните демократични стокхолмски синдромаджий и тия от медиите го мразят толкова, защото той им набива директно канчетата защото ги вижда какви полезни идиоти на ВЕИЛЕНИН са всичките, нали Обама пусна Ирина Бокова по черен чорапогашник в Белия дом и толкоз години демократите държаха тодорживсковското протеже Поптодорова за посланик, през което време в щатите всички консулства въртяха частен бизнес с българите. Но като дойде Тръмп и ви каза право в очите на Европейския съюз че играят тайни игри с Путлер и че НАТОВците са ПСЕВДОНатовци тогава не го харесвате, ама сега гледайте само като го изберем за втори мандат как ще се разправим окончателно с Русия, защото вие тази работа не можете никога да я свършите сами както сте инфилтрирани отсякъде с руска мръсотия и простотия.

 15. Здравейте г-н Инджев, съвпадението със статията ви се получи случайно, но днес поради детския празник бяхме в Южния парк и се натъкнах на това:
  https://i.imgur.com/O7d7rCj.jpg

  Личи си, че ремонта не е отскоро и няма да бъде завършен скоро. Дали от Столична община биха си позволили лукса с протакване на ремонт и използване на паметник за оградно колче на друг монумент?

  С уважение,
  Симеонов

 16. И аз ще търся и взема книгата, тъй като виждам, че е интересна. Имам и място за нея на полицата до книгите на БРИЛЯНТНИЯТ журналист Иво Инджев.
  Поздрави и добри пожелания!
  dimitari

 17. Иванка, щом си чула само “мучене”, значи толкова си заслужила.

 18. Сложил сте обложка от друга книга, която не е съвсем добра. Някой може да се заблуди и да вземе книгата чиято корица е сложена. Автобиографията на Рейгън е изключителна!

 19. Към Георги
  Знам, но в момента нямам оригиналната книга под ръка, а забравих да я снимам. При първа възможност ще сложа оригиналната снимка на книгата, която не се продава по книжарниците

 20. Иво, единствената книжарница която продава книгата е на улица “Иван Вазов” № 38. Сестра ми я издири по интернет. Купи “последната” бройка за 45 лева. На другият ден, пак там и пак “последна” но вече за 75 лева е била обявена. Как е в момента не знам но с чичко Гугъл може бързо да стане ясно.

 21. Към Georgi Nikolov

  Луксозното издание на УННС, спонсорирано от една ( година по-късно), но не съм я разглеждал. Не мога да кажа, дали има някакви съдържателни разлики.

 22. Иво, едва ли има “съдържателни разлики”. Кат се видим, можем да сравним двете издания. Идеята ми е, че при търсене все още има голяма вероятност да бъде намерена книгата.

 23. Един от най-великите политици на този свят. След само 10 дни е годишнината от призива-класика, “Съборете тази стена, м-р Горбачов”.

  Страхотна идея, г-н Инджев, така повече хора ще могат да научат за през. Рейгън “от извора”. Както казва колегата съфорумец G.NIKOLOV, шапо!

 24. Висока личност зад която стояха високи хора!
  Исторически момент. Да мога да видя лицето на РОНАЛД РЕЙГЪН, посегнал към поредния доклад, който Джери ПУРНЕЛ е оставил на президентската маса, на чиято първа страница четем: “The statesman who leads humanity into space to stay will be remembered when Isabella the Great is long forgotten.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.