Излиза сборник на проф. Яни Милчаков ( Стамбо)

 

Коментатор в ivo.bg, сякаш за да ме подсети телепатично, ни припомня днес за проф. Яни Милчаков, непрежалимия колега сред най-уважаваните съблогъри във форума, който се подписваше като Стамбо. 

 “…ако степенуваме злините, ще трябва да кажем и някои нелицеприятни думи за хората, за които сме 

гласували. За Реформаторския блок! За една седмица -точно 5 поражения. И ти ги нанасят не комунягите от бэсэпэ (с 

малки букви сесерската шайка!). Унижават те гербаджийските ти “партньори”, “сестринската партия от ЕНП” (знаете, 

че тази престижна абревиатура у мен предизвиква най-много едно механично движение, познато от джобния тенис…) И 

унижението ще продължава така, помнете ми думата!, докато достигнем уродливия “2 партиен модел”, при който нашият 

съблогър от Банкя като лидер на “дясното” ще се “конкурира” само с гоцэ сырыщныка като лидер на “лявото” при финия 

баланс на ДПС, при перфектната координация с Кремъл и при “радикална опозиция”- атака, която ще вие по площадите 

за недостатъчното дълбинно проникване на управляващите езици в отвърстията на кремълските кенефи! Приятели реформатори, 

знаем, че не ви е леко, но знайте, че хората като нас в блога не са съвсем малко! Манталитетно, интелектуално, 

граждански и политически тези хора представляват европейския елит на България! Така че, предадете ли ни-мамицата ви!

Posted by Стамбо | август 1, 2015, 19:04”

За неговата ранна кончина в разгара на отпускарското лято на 2017 г. след тежко заболяване, за което никой от нас, неговите почитатели в блога, не научихме дори и от намек на нашия приятел, мнозина разбрахме с непростимо закъснение. Но сега имаме повод да почетем паметта му и да се “реваншираме”. Излиза сборник с негови публикации по въпросите на дипломацията, социологията, стихознанието.

Представянето на книгата ще се състои в Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий” на 6 юни от 17 ч.

 

Неговият колега и приятел проф. Добрин Добрев каза следното за непримиримия демократ Яни Милчаков:

„Той беше един от най-добрите съвременни учени в областта на теория на литературата и социология на литературата. Добър приятел и колега, непримирим демократ. С много ярка социална позиция и блестящо слово. Винаги е изненадвал цялата колегия с феноменалната си памет и със способността си да намира най-точната формулировка по дискутираните проблеми“.

Яни Милчаков беше дългогодишен преподавател в Шуменския университет, бивш народен представител от Шуменския избирателен район, дипломат и интелектуалец проф. д-р Яни Милчаков.

Проф. Милчаков е роден през 1955 г. в Стара Загора. Той е професор по теория на литературата в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, професор в катедра “Книга и общество” към УНИБИТ, доктор по славянска филология на Ягелонския университет в Краков, Полша.

Бил е лектор по български език, литература и култура в Полша /1987-1991/; във Вилнюския университет, Литва /1994/; Прешовския университет, Словакия /1999/; Витембергския университет, Германия /2005/ и Загребския университет, Хърватия /2011/.

Проф. Милчаков е народен представител в 36-тото Народно събрание от Шуменския избирателен район. Бил е посланик на България в Полша, Словакия, Югославия.

Международен експерт към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с мисии в Украйна, Сърбия, Косово, Таджикистан и Киргизстан. Член на Сдружението на български писатели.

 

22 мнения за “Излиза сборник на проф. Яни Милчаков ( Стамбо)”

 1. Все ме мъчи един въпрос: Естествена ли беше преждевременна смърт на проф. Яни Милчаков, нашият непрежалим Стамбо ????
  И още:
  Естествена ли беше преждевременната смърт на видния историк проф.Пламен Цветков ????
  и много други подобни въпроси имам!

 2. Големият СТАМБО е “проф. Яни Милчаков, непрежалимия колега сред най-уважаваните съблогъри във форума”.
  За мен, ТОЙ бе и продължава да е най-голямото име сред коментаторите.
  Браво на проф. Добрин Добрев за чудесната идея да издаде сборник с непреходна стойност на мислите на СТАМБО.
  Браво и на Иво който е подбрал възможно най-актуалният цитат и за публичният живот И за дискусиите напоследък в БЛОГА НИ.
  СТАМБО, завинаги един от нас.

 3. Времето освен че тече но и напредва.
  На 7 юни-Петък от 15,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на бул. “Скобелев” 23 е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. с жалбар георги жеков – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова – очаквана зала № 28.
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Стопанинът на БЛОГА НИ на място, с присъствие. Аз съм осигурил (засега) да ме представляват 2 приятели и една рожденничка.

 4. Светла му памет на големия СТАМБО. Загубата му е наистина непрежалима, безкрайно ни липсва. Неговите коментари в блога бяха изключително професионални, ерудирани и много, много духовити.

 5. Дълбок поклон.Не го познавах лично,дълго време исках да му благодаря за ерудицията,смелостта,характера и силата.Колко радост и надежди ми е доставял, какъв внушителен и красив човек, колко извисен и непримирим.Към това – знаещ ,необорим.Истински мъж,сигурен съм, че на всички тук и на много други страшно липсва.Почивай в мир, драги Стамбо.Все повече хора продължават делото и борбата ти!
  Понеже не смятам да пиша скоро толкова лични неща, искам да благодаря на Иво Инджев.Благодаря за посоката, знанията и най-общо -за Пътя!Да бидеш жив и здрав и много сили и късмет!

 6. Ето това е руска колониална наглост:

  Руската “Максим такси” не смятала да се съобразява с КЗК и продължава да работи.

  (Щом отказва да се съобрази с българските закони офисите на “Максимушка” да се запечатат и да се претърсят от ДАНС, лицензът им да се анулира без право на обжалване, като застрашаващ националната сигурност, а собствениците да се откарат с белезници и вериги (а ла Иванчева) в следствието! АКО ИМА ДЪРЖАВА!)

  https://www.mediapool.bg/ruskata-maksim-taksi-ne-smyata-da-se-saobrazyava-s-kzk-prodalzhava-da-raboti-news294087.html

 7. Ще се опитам да се пошегувам и разведря настроението – в Пожеланието си към Иво,от когото ме делят няколко години в негова,(а може би в моя полза),но считам за по-голям духовен брат и учител, след досадата от сгрешената дума “бъдеш”, в написаната “бидеш” съзрях Божия промисъл.Звучи така малко по чешки – Bud zdrav,Ja budu take,My bideme vs(h)ehni zdravi.
  С извинение за грешката и поздрави за цялото прекрасно семейство Инджеви. И на добър час на книгата на незабравимия проф. Яне Милчаков от Стара Загора, с която съм свързан отдавна и където живея постоянно от 2011г.

 8. Пред паметта на професор Милчаков – поклон! Дълбок поклон!
  СТАМБО, ти който в щедрото си великодушие ме нарече свой приятел, не си престанал да присъстваш неотлъчно в мислите ми! С теб сверявам часовника си на демократ и антикомунист. Жалко, че няма задгробен живот, а така бих искал да бъдем отново заедно, след като дойде и моят час! Така ми липсват мъдрите ти и едновременно взривяващи думи, изтънчения ти хумор и бризантната ти сатира!
  За мен ти оставаш несъкрушим войн на истината и свободата!
  Да бъде светла паметта за теб!

 9. Към Юрий Хаджиев:

  Да Ви върна също толкова добронамерено шегата за грешкката – пишете Яне за Яни, което го родее като бунтар с Яне.

 10. Посвещавам долната статия на паметта на Големият СТАМБО. Убеден съм, че би е оценил най-вече без предразсъдъци, деиделогизирано И на първо място извеждайки човешкото в нея. Уникалността на спомените на фронтовака Анатолий Черняев е потвърждение, че дори желязната максима, че не можеш да бъдеш едновременно “комунист, честен и умен” си има своето Голямо Изключение. Авторът на “Никой не отиваше в атака с името на сталин и за родината” прави по-късно блестяща партийна кариера по времето на перестройката на горби.
  Е само този откъс да бе стигнал до нас заслужавало е да се живее.
  Между другото, маршалът от авиацията, Любимецът на “вожда и учителят на народите”-Голованов през 1968 осъжда безусловно интервенцията в Чехословакия.
  «После разгрома 203-го батальона мне сформировали новый взвод. Тридцать человек. Мужики были в два раза старше меня. Курские, воронежские и орловские крестьяне. Такие основательные, по-деревенски ироничные, насмешливые. Спокойные и невозмутимые. Честные, сильные мужики. Некоторые еще в Гражданской войне участвовали. Меня они зауважали. Не сразу, конечно, а вот после первого опыта на передовой в июне (1942) — окончательно. Уважали за то, что я — столичный (в Москве они никогда не были), что «ученый» (студент), что мне интересна их прошлая жизнь на гражданке. Писем они не получали: их деревни были «под немцем». Иногда любопытствовали, о чем могут писать из тыла их командиру, просили прочитать «что можно». По разным письмам «от женска полу» пытались определить, подходит мне авторша письма или нет.
  Что они думали о Сталине? Да ничего они о нем не думали. В беседах наших, в разговорах вообще о нем не вспоминали. Не то чтобы ходить в атаку с его именем — об этом я еще впереди скажу. Так вот: к Сталину мои солдаты относились совершенно спокойно. Ну да, Хозяин, Главнокомандующий. Но — никакой эйфории, никакого обожествления… Ну вот абсолютно ничего этого я никогда не чувствовал, не слышал, не видел. Не было этого. Не б-ы-л-о… И сказать, что русский мужик за Сталина воевал — это нелепость, абсурд. Никогда русский мужик в атаке не произносил эти слова: «За Родину! За Сталина!». Он эти слова видел только в боевых листках, в дивизионных или армейских газетах. Журналисты, что эти «агитки» писали, все или почти все выдумывали. А солдаты потом переписывали «боевые эпизоды» из этих газет в свои письма к родным (смеется). Я им, кстати, помогал переписывать, и мы все при этом хохотали…”

  https://philologist.livejournal.com/10943109.html?utm_referrer=https:%2F%2Fzen.yandex.com

 11. ЗА “ЮВЕНАЛНАТА РУСКА ЮСТИЦИЯ” НА ЖАЛКИЯ КАРБОВСКИ

  Граждани скочиха срещу предаването на Карбовски с подписка до институциите: Дезинформира и всява чудовищна психоза!

  110 общественици са се подписали под текста

  https://www.faktor.bg/bg/articles/grazhdani-sezirat-prezidenta-i-premiera-za-predavaneto-na-karbovski-vsyavalo-chudovishtna-psihoza

 12. Стамбо е тук, за нас остави капитал от коментари с изключително качество! Книгите му също са живи. За ненаписаните ще тъгуваме, но и ще гадаем.

 13. “Като деца научете добрите нрави, като млади мъже, се научете да контролирате страстите, в средна възраст, бъдете справедливи, в напреднала възраст давайте добри съвети, и умрeтe, без съжаление.”
  Hадпис, Делфийските максими, 300-250 пр.н.е.
  Aлександър Mакедонски, почти набил Делфийския оракул понеже не му отговорили веднага и ce успокоил едва когато оракула му казал, че “Tой”, Aлександър е невидим, даже и за него.

  Царе или освободени роби, почти всички са търсили и търсим отговор от оракула, за власт, пари, нещастие или късмет, съдба, здраве.
  Очевидно е, че въпросите са вечни, менят ce само питащите.

 14. Так кто самом деле рюськие: ?

  Агашери
  Азербайджанцы
  Айрумы
  Акациры
  Алтайцы
  Аринцы
  Афшары
  Балкарцы
  Барласы
  Басмылы
  Баяты (огузы)
  Берендеи
  Бозок (союз огузских племен)
  Большая Ногайская Орда
  Бродники
  Булгары
  Бунтурки
  Волжские болгары
  Гаджалы
  Гуены
  Дёгеры
  Джайляу
  Долганы
  Древние тюрки
  Древние уйгуры
  Енисейские кыргызы
  Жёлтые уйгуры
  Ивэ
  Иракские туркмены
  Каджары (народ)
  Казанские татары
  Кальтатаи
  Карагаши
  Карадагцы
  Караимы
  Каракалпаки
  Караманлиды
  Карапапахи
  Карачаевцы
  Караякуповская культура
  Карлуки
  Катаганы
  Качинцы
  Кашкайцы
  Кереиты
  Кидариты
  Кимаки
  Киргизы
  Киргизы в Узбекистане
  Кисловодские карачаевцы
  Кият (род)
  Ковуи
  Конграты
  Крымские татары
  Крымчаки
  Культурная столица тюркского мира
  Кумандинцы
  Кумыки
  Куны
  Кураминцы
  Кызылбаши
  Кызыльцы
  Локайцы
  Минги
  Мусабазари
  Огузы
  Печенеги
  Половцы
  Прототюрки
  Савиры
  Сагайцы
  Салары
  Сарты
  Синташтинская культура
  Сирийские туркмены
  Тагчи
  Тамга
  Теленгиты
  Телеуты
  Терские кумыки
  Торки (племя)
  Тофалары
  Трухмены
  Тубалары
  Тувинцы
  Тувинцы-тоджинцы
  Турки
  Туркмены
  Туркоманы
  Тюмены
  Тюрки (узбекское племя)
  Тюрки-шато
  Тюрко-иранцы
  Узбеки
  Узбеки в Афганистане
  Узбеки в Казахстане
  Узбеки в Киргизии
  Узбеки в Туркмении
  Уйгурские субэтносы (юрты)
  Урумы
  Утары
  Фуюйские кыргызы
  Хазары
  Хакасы
  Халаджи
  Хобый
  Хорасанские тюрки
  Хотоны
  Челканцы
  Чёрные болгары
  Чёрные клобуки
  Чуваши
  Чулымцы
  Шахсевены
  Юрюки
  Якуты

  Найди себя рюське в этом списке.
  Где твоя рюськая республика сынок?

 15. Доналд Тръмп туитна

  “Тази вечер ние благодарим на Бога за храбрите синове на Великобритания и САЩ които победиха нацистите и режимът им и освободиха милиони хора от тиранията.”

  Каквото повикало, това се обадило. пут.ин даде всичко от себе си да декларира под път и над път, че неучаствалата като самостоятелен субект раззия във ВСВ е единственият победител над фашизма.
  Посегнаха на най-святото на ватниците. И то не кой да е. Президентът на единствената суперсила громи “величието” на второстепенна регионална сила.

 16. Почивай в мир драги Стамбо, беше истинско удоволствие да имаме като съблогър такъв ерудит като теб, липсваш ни, няма да те забравим.
  Нека не забравяме и падналите жертви на днешния ден на далечния площад Тянянмън преди 30 години все в стремежа към демокрация ,

 17. И пак пред ТАСС е “упълномощен да заяви”, никога няма да забравя, случаят ни събра преди няколко години с Иво да гледаме заедно дългометражен видеоклип как Баце се гънеше пред, не ген-шефа а един от заместниците му в напоително интервю колко много и ТОЙ и бг гражданите “любим, тачим и милеем” за матушката. И сме готови да следваме всичките ѝ капризи на хибридната ѝ геополитика. Бяхме бесни.
  И ето сега, конкуриращият ГО за Първото място кат НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ръси мозъци все в този дух.
  БОКЛУЦИ! ДГД от една мръсна, долна гад!

  https://www.actualno.com/interview/radev-pred-tass-aec-belene-e-neizbejna-shte-prodyljim-da-razchitame-na-rusija-za-armijata-si-news_755759.html

 18. @G.NIKOLOV,

  Колега, без лоши чувства, но русопитекът, съставил списъка, е пропуснал некои от любимите ми племена, както и такива, герои на ред соц вицове.

  Допълвам ви по азбучния ред на торфените диваци, че хубавата азбука, дето им я дадохме, я съсипали с разни маймунски звуци:

  абхазы, авары, адигейцы, алеуты, буряты, вепсы, весь, даргинцы, есы, эрзя, ингуши, кабардинцы, калмыки, карелы, коми, лакцы, марийцы, меря, мордва, мокша, муром, нанайцы, ненцы, осетины, пермь, печора, удэгейцы, ханты, черемысь, чечены, чуваш, чуды, чукчы (де без тях), эвенки и ямь – сигурно пропускам нещо. И респект за ровенето!

 19. Aэрофлот. списъкът е дело на “украински другар” и то “правилните”. Писан е, дет се казва на коляно, във вихъра на форумна битка с ватник. Естествено подлежи на корекции и допълнение. Но в същността си показва и това е целта, че Мордор са 2 в 1. Всьо, ерго никои. Обратното също е вярно.
  И те, така.

 20. О-о-о, това наистина е много интересно и забавно. Вашият коментар много ме развесели!Може би и защото в моя случай се прибавя и ситуацията “Опять двойка”.От едно подобие в имената с помощта на въображение и остър и бърз ум сте създали находчива и правдива асоциация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.