Апокалипсис вчерА и навсегда в нашата облъчена страна

Лъжите в областта на политиката са достатъчно взривоопасни за състоянието и бъдещето на всяка държава, но все пак не могат да се сравнят по своя пряко застрашаващ живота на цели народи потенциал с манипулациите в областта на енергетиката. Ако някой се е надявал, че тази истина за въпросните лъжи е погребана окончателно в бетонния саркрофаг на забвението, то американският сериал “Чернобил” определено детонира световното внимание към темата. 

Разкопаването на спомена за ужаса от Чернобил възкреси също така защитните реакции на лобистите в полза на ядрената енергетика, която била най-чиста, най-печеливша и дори най-сигурна, а рискът от катастрофи бил нулев. Нищо, че точно катастрофата в СССР от 26 април 1986 г. доказа точно обратното: че при “нулевия риск”, превърнал се в апокалиптичен проблем, се стига до най-голямото самоунищожение на хора в сравнение с каквато и да било друга авария, предизвикана в историята от човешка дейност. 

Дори и най-тежката катастрофа от подобно естество в индийския химически завод в Бопал от 2 срещу 3 декември 1984, при която загиват на място 3800 души, хиляди биват ранени и общо пострадалите в региона наброяват стотици хиляди, бледнее пред случилото се в Чернобил по един показател: ефектът от химическата експлозия при целия й смъртоносен заряд е с локален и с временен ефект върху хората и природата, докато ядрената бомбардировка, която СССР причини, не само засегна съседни държави, но и щетите няма как да бъдат изчислени в рамките на едно поколение и неговите наследници. Включително в засегнатата от радиация България.

Всичко това обаче “няма значение” за ядреното лоби у нас, което надигна глава в защита на същите онези твърдения за невъзможността Чернобил да ни се случи и с лъжите си за чистотата на производството на ток от уран , в съчетание с реклама на хубавата печалба от него. Нямало алтернатива, лъжат храбро от щедро предоставените им медийни трибун атомни глашатаи ( не обичам тази дума, беше характерна за комунистическата пропагандна срещу Запада и неговите информационни средства, но в случая е подходяща).

Като става дума за печалбата, АЕЦ “Козлодуй” разпространява феноменални данни за небивали стойности в своята история в това отношение. За миналата година- 163 милиона. А само за първото шестмесечие на тази година-вече 127 милиона лева. Никога не се е случвало нищо подобно в (к)аналите на централата, която обаче не подлежи на никаква критика и проверка от страна на независими мнения и експерти. Остава само да си зададем въпроса какъв е приносът на АЕЦ “Козлодуй” към формирането на цената на електроенергията у нас, която се очаква тези дни да поскъпне, щом държавното предприятие формира главния компонент в търговията с ток на пазара. 

Как критичните мозъци, способни да смятат, могат да изчислят каквото и да било във връзка с тази печалба, при положение, че цената на руското гориво, наложено монополно у нас, е непробиваема държавна тайна? 

Но и на по-лесно проверими “тайни” никой не опонира в публичното пространство. Преподавател от катедрата “Ядрена физика” в СУ тази неделя спокойно подхвърли в сутрешното предаването на БНТ манипулативното твърдение, че Германия се е отказала от ядрената енергетика едва ли не ( не заради катаклизма в японската централа във Фукушима през март 2011 г., също отказал Япония от песпективата да развива ядрена енерегетика) благодарение на …Франция, която пък има най-много ядрени централи в Европа и я снабдява с ток. Водещият Любенов не е длъжен да бъде експерт по темата, но би могъл да се поинтересува от алтернативни мнения- нали БНТ е толкова загрижена за различните гледни точки ( както потвърди, че би трябвало да бъде в БНТ в друг сегмент на същото предаване един депутат от ГЕРБ и член на медийната комисия).

Ако имаше глас на истината с експертен профил във въпросното предаване той щеше да посочи например, че Германия не е единствената, а компания й правят Швейцария, Австрия и Италия – все икономики, които са си забранили ( много по – отдавна от Германия) ядрената енергетика и никак не страдат от енергиен глад. Напротив дори. Германя, за сведения да преподавателя от СУ, не само не зависи от Франция за внос на електроенергия, но и е нетен износител на този основополагащ продукт за индустрията и бита на околните държави.  

И как го постигат това днешните производители в най-голямата икономика на континента? Ами чрез успешно заместване на ядрените мощности. В момента Германия, която далеч не е “слънчевата България”, произвежда ток от слънце, чийто еквивалент е равен на 45 блока от типа на онези в АЕЦ “Козлодуй”. За броени години делът на произвежданото електричество от вятър и слънце в германското производство скочи до над 70 на сто.

И знаете ли до какво доведе този рязък завой? В момента на борсата на ток в Германия се случват едни невиждани у нас чудеса. Наричат се “отрицателни цени”. Падат, а не се качват, като у нас. 

Само че как да разберат облъчваните с ядрена пропаганда “българчета” всичко това, когато малкото гласове на истината в експертната общност не са “на екран”. Няма ги. Специално попитах моя съавтор и главно действащо лице в експертната част от съвместната ни книга “Ядреналин”, ядрения специалист и дисидент Георги Котев дали са го търсили наскоро от телевизиите във връзка с реанимираната тема за Чернобил и ядрената енергетика.

 

 

 

Не напоследък, от години не са го търсили, беше отговорът му. 

 

 

 

 

 

Ето линк към публикация в неговия блог за желаещите да научат алтернативната гледна точка на най-могъщото и потайно лоби в България, каквото е руско-българското затворено общество в рамките на ядреното лоби. http://gikotev.blog.bg/drugi/2019/06/09/germaniia-s-poredna-istoricheska-lekciia-za-bydeshteto.1660853

23 мнения за “Апокалипсис вчерА и навсегда в нашата облъчена страна”

 1. Миналата година един мой познат,женен за американка (за съжаление и големите му дъщери не знаят Български) ми отговори на въпроса колко струва един киловатчас. В Аризона (САЩ): 5 (пет)цента. Не си правете труда да питате приятели. На фона на заплатите и стандарта месечната им цена за жилището на семейство е в порядъка на една трета от един обяд на един човек. Е …. Кой ще се интересува колко струва един квч Моят познат знаеше защото бизнесът му беше свързан със слънчеви панели.

 2. За жалост атомната енергетика в България е свързана с три почти непреодолими фактори ,които ни обричат на жертва без да можем да се съпротивляме.Ние сме в ролята на зайчето,които питонът Русия иска да погълне.Ако не беше Русия ние много лесно ще решим проблема.И така:
  1.Неистовият страх на Б.Борисов и Радев от Путин.Стремежът им да покажат васалност и подчиненост ги прави безпомощни и готови да жертвуват България с всички последствия замърсяване на природата с радиация,включително и отпадъци,високи цени на тока спиране на развитието на други източници за ел.ток,както и нови технологии.
  2.Корупционното атомно лоби,което се надява да краде.
  3.Мълчанието на медиите,експерти.политически лидери,които да разбудят заспалият народ за истината за атомната енергетика.Тяхното мълчание е престъпление спрямо нацията.
  Надяваме се на чудо Господ Бог и Европейският съюз.

 3. ПРИОРИТЕТИ
  На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:

  18. Паралелно с изпълнението на стъпките, заложени по т.т. 1 до 17, предприемане на всички необходими мерки, преследващи снижаване под 15 процента на енергийната зависимост на страната ни от Русия. За целта, няколко екипа от специалисти по съответните направления, с активното съдействие на експерти от ЕС, още с поемане управлението на страната, в ускорен темп да организират и осъществят разработката на конкретни строителни и инженерно-технически програми и едновременното им изпълнение. С особено предимство да бъдат решени проблемите свързани с интерконекторните газови връзки с Румъния и Гърция, обезпечаване на АЕЦ-Козлодуй с алтернативен доставчик на гориво и диверсификация на суровинните доставки за бургаската рафинерия.
  19. Незабавно организиране на проучвания за наличието на залежи от природен газ и нефт. Привличане на авторитетни западни компании за провеждане на компетентно, широкомащабно, високотехнологично изследване, предвиждащо бъдещо взаимоизгодно сътрудничество при евентуална експлоатация, с цел – ликвидиране на монополната зависимост от руските въглеводородни доставки.

  22. Окончателно и необратимо закриване на проекта АЕЦ – Белене! Приемане и стартиране на програма за постепенно извеждане на АЕЦ – Козлодуй от експлоатация и утилизиране на площадката. Набелязване и осъществяване на комплекс от мерки, целящи паралелно развитие на парка от ГЕЦ и ВЕИ, с крайна перспектива – България без АЕЦ и ТЕЦ на твърди горива.
  16.05.2019

 4. Със становището на водещия ядрен експерт по темата – проф Георги КАСЧИЕВ , желаещите могат да се запознаят във Фактор.бг

 5. „В Архангелск хората просто се борят за живота си.
  Там многократно са увеличени случаите на онкологични заболявания при децата, аз бях наскоро в града и ми показаха статистиката…. Онкологичното заболяване вече е просто типова диагноза за Архангелска област.”
  Виктор Шендерович, Ехото на Москва
  На територията на Архангелска област се намира призрачния архипелаг Нова Земя – чудовищен полигон за ядрени експерименти и невиждано другаде сметище за високорадиоактивни отпадъци! Площта му, заедно с прилежащата акватория е сравнима с тази на България. Продължаващото потапяне на радиоактивни продукти на морското дъно заплашва световния океан с непредсказуема екокатастрофа! Сушата е радиоактивно отровена за десетки хиляди години напред!
  Проруското ни ядрено лоби е длъжно да отговори на въпроса:
  1. Калкулирало ли е бъдещото съхранение на отработено ЯГ и РЯО у нас, в прогнозната цена на производството от АЕЦ в Козлодуй и Белене?
  2. Къде предвижда да бъде изграден и поддържан нашенският полигон „новая земля” и съгласуван ли е изборът на площадка с местното население?

 6. Желателно е политиците да са честни,патриоти,не продаващи се.Но,това е пожелателно,действителността е друга.А журналистите-медийте задължително трябва да са честни и бранещи народа си от продажни политици.Та тук- в медийте се крие нашето незнание и заблуждение по много въпроси.Ето-вижте манипулаторката Поли Златарева.

 7. Г-н Тинков, отговарям на вчерашния ви коментар към мен. Никъде не съм писал/а, че вие сте писал, че Демократична България не ставала, изобщо не ме интересува кой го е писал и не това беше акцентът на коментара ми. Намирам, че най-малкото тактически беше тъпа предизборната стрелба по политическата сила с най-голям потенциал да даде перспектива на всеки, който е отвратен от парламентарно представените партии. Който гласува за ДБ, гласува за повече евродепутати от ДБ, а не за повече евродепутати от БСП, както лъжеха ГЕРБ. Нито разбирам защо в предизборна обстановка си позволихте да нападате коментатори, които агитираxa да се гласува за определена партия, защото са убедени, че тя е правилният избор (визирам D.Sаvоvа и ТЕRVЕL). Никой не пречи на други съблогъри да агитират за други партии. Напротив, това ще направи дискусията в блога много по-интересна и аз призовавам всеки да си изказва мненията такива, каквито са. Истината се ражда в спора.

 8. Гледайте филма *Чернобил*.
  Жесток е наистина.Нашата действителност.Имам го на флашка.

 9. Съсед ми беше доц.Тодор Димчев,преподавател по ядрена физика в Минно-геоложкия,Бог да го прости,та Димчев доказваше,че колкото струва построяването на една атомна централа,толкова струва и извеждането и от експлоатация и утилизиране на отпадъците и съхраняването на някой от тях.За съжаление Хвърчилков не е учил това в Долна Митрополия.

 10. Интересни данни за цената на електричеството от различни източници.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

  При добро планиране и умни мрежи, малки и средни населени места биха могли да произвеждат електричество за собствени нужди и дори да продават.

 11. До СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ:

  “@Павел Тинков:

  Напротив, разбрах ви. Но не мисля, че друга партия освен Демократична България би прегърнала искрено идеите ви, но тя, както около изборите многократно прочетохме тук, не ставала. Затова ви посъветвах да се обърнете за по-сигурно първо към тези, които ставали.”
  СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  08.06.19; 17:12

 12. @Павел Тинков

  “(…) както около изборите многократно прочетохме тук (…)”.

  СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  08.06.19; 17:12

  Ако вие сте в настроение да се заяждате, аз не съм. Човек трябва да знае кога става досаден.

 13. @ СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ:
  Така да бъде. Нека оставим времето да отсъди. Най-малкото, защото не си спомням някога да съм бил убеден в стопроцентовата си правота и непогрешимост.
  Опитах се да споделя лутането си в търсенето на нов по-добър път,защото резултатите от досегашния не смятам за задоволителни /” Страхувам се и този път да не стане същото, така че след пет години пак да се вълнуваме: ще го вкараме ли или няма да го вкараме?”/. И от друго се страхувам – от това, че /образно казано/ след твърде продължително “отлюспване” на съмняващите се и небезпределно вярващи, нездрави елементи, накрая ще остане само…”кочанът”.
  Моля, несъмняващите се, не ми отговаряйте!
  Предавам се.

  Posted by Павел Тинков | юни 9, 2019, 08:41

  “Г-н Тинков, отговарям на вчерашния ви коментар към мен… Намирам, че най-малкото тактически беше тъпа предизборната стрелба по политическата сила с най-голям потенциал да даде перспектива на всеки, който е отвратен от парламентарно представените партии… Нито разбирам защо в предизборна обстановка си позволихте да нападате коментатори, които агитираxa да се гласува за определена партия, защото са убедени, че тя е правилният избор (визирам D.Sаvоvа и ТЕRVЕL)…”
  Posted by симпатизант/ка на ДСБ | юни 10, 2019, 18:06

  АКО ВИЕ СТЕ В НАСТРОЕНИЕ ДА СЕ ЗАЯЖДАТЕ, АЗ НЕ СЪМ. ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ЗНАЕ КОГА СТАВА ДОСАДЕН.

 14. Г-н Тинков, съмнявайте се, лутайте се и като намерите верния път споделете. Проблемът не е в съмненията и лутането, а в отказа да се сподели кой е верният път, когато някой (в случая не вие) го е намерил, което подлага на съмнение верността на този път. Когато примерно “МIКА” седмица преди избори ми кажe, че ДБ не става, но не ми казва кой става и защо, това не е покана за дискусия, а предизборно заяждане и опит за манипулация. Точно в този блог не бива да сваляме нивото толкова.

 15. @ СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ:
  Така да бъде. Нека оставим времето да отсъди. Най-малкото, защото не си спомням някога да съм бил убеден в стопроцентовата си правота и непогрешимост.
  Опитах се да споделя лутането си в търсенето на нов по-добър път,защото резултатите от досегашния не смятам за задоволителни /” Страхувам се и този път да не стане същото, така че след пет години пак да се вълнуваме: ще го вкараме ли или няма да го вкараме?”/. И от друго се страхувам – от това, че /образно казано/ след твърде продължително “отлюспване” на съмняващите се и небезпределно вярващи, нездрави елементи, накрая ще остане само…”кочанът”.
  Моля, несъмняващите се, не ми отговаряйте!
  Предавам се.

 16. СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  Искам да ви кажа ,че днес се проведе пресконференция на Да България за АЕЦ Белене.Никоя телевизия или медия не съобщи това.Само М.Димитров и проф. Касчиев гостуваха при Ризова и говориха като експерти на Да България и са писиствали на мероприятието..Казвам го само заради вас защото онези зли хора ме ненавиждат,а като чуят за Да България побесняват.Но нека.

 17. Надявам се,много българи да са видяли предаването и да са разбрали в каква коприва искат да ни вкарат комунистите/аз другояче не ги наричам,както и да се прекръстват,все си остават руски шпиони./И сега няма на кого да продадем излишния ток,който имаме.Същевременно по БНТ1 лъжеше българският народ Б.Манчев-колко ни е необходима атомната централа.Ако приемем,че поп Кръстю е предател/има разни съмнения/то този Манчев е многократен поп Кръстю.

 18. ПП
  Демократична България вместо Да България

 19. Към D. Savova

  Благодаря и аз за споменаването, нищо, че беше лично за Симпатизант/ка на ДСБ. Ето линка към конференцията https://demokrati.bg/planat-belene-predvizhda-zatvaryane-na-polovinata-balgarska-energetika/

  Ясно е, че никоя телевизия или медия няма интерес. Аааа, кой? ам не сме чуле, а и те сички ги викнаха на друго място да отразяват друго по същото време.
  На специално угоените от Страната на изгряващото белене отдавна им светна, че ако друго не, то БЕЛЯ-НЕ ще измъкне народа на улицата!

 20. Апокалипсисът си има главни изпълнители и продуценти. Напомня ми на филмова продукция, която се снима 30 години и накрая не вижда бял свят, но струва на вярващите в миналото, досега 3000000000 лева. В гушите на червените пеликани, (към които принадлежи и герб) има още място. Не искам да бъда черноглед, но още милиард ще се побере при “добро желание”. E, желаят го и БСП, и ГЕРБ, и ДПС, и всички патриотични клоуни. Не очаквайте Радев или Борисов да се изчервят от източването на българската хазна, в посока руски и български комисионери. С изключение на ДБ, всички останали примляскват на тази, не шведска, а съветска маса. Благодаря(по веригата) на Ева, Д.Савова и Еveryone else за инфото и линка към тези, които се опитват да ни отсрамят на политическо ниво, пред западните ни партньори. Те са, други няма!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.