Изгубени в прехода: не партньор, а партер и не брак, а враг по сметка

 

 

 

 

 

 

 

Теменужка Петкова, министър на енергетиката и енергичен апологет на руския енергиен диктат над България, оповести вчера на заседание на Междуправителствената българско-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в София, че Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийния отрасъл. 

Който е отраснал с неизбежността на българската зависимост от СССР в този отрасъл знае , че въпросният “партньор” не е избран доброволно от България. Става дума за враг по сметка. А сметката я плащат безропотно българските граждани.

Г-жа Петкова малко се е объркала. С този “партньор” България е в стратегически партер. Защото партньорът е някой, с когото можеш да се разведеш, стига да не си “католик”, по-католик от папата и по-руснак от Путин. 

Позата партер, в която България се намира спрямо своя “партньор” в областта на енергетиката се вижда от абсурда малка България да влага милиарди долари в руската икономика само защото е обвързана “до гроб” с руския внос, срещу който българския износ за Русия е смешно малък.

Това е монополов брак, в който на клетата ни страна се пада да бъде изнасилвана системно, а този факт да бъде интерпретиран като “партньорство” между жертвата е насилника. 

Премирът Борисов междувременно научи думата “диверсификация”. Беше му трудно, но я усвои след дълго шикалкавене. Някой трябва да му каже сега, че тя се родее с divorce ( диворс), т.е. развод. И не като форма на “разнообразяване”, като при диверсификацията, а направо като скъсване с “партньора”, който те държи в унизителен партер. 

25 мнения за “Изгубени в прехода: не партньор, а партер и не брак, а враг по сметка”

 1. Праволинеен комунист и русофил да скъса с русия? НИКОГА? Бракът му е до гроб. Спасението на България от този брак на Борисов, БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ с Русия, което е и възможно, е незабавен развод с тях, без да чакаме съдебно решение затова. Едва тогава може да говорим за свободна, независима и благоденстваща България. Пътят към тази свобода се нарича ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, а пътеводителя по него „Свидетелства за прехода“. Само така Борисов и другите своевременно, без шикалкавене, ще научат, и ще изпитат значението на THE GAME IS OVER, а БЪЛГАРИТЕ ще се радват на отново завоюваната си свобода. ХО!

 2. Помните ли какви ги говореше като шеф на Сметната палата/или финансов контрол/през 2012г.за Белене,за гъола ,за Р.Овч.А сега,това е учебникарски пример за продажност на политиците.

 3. Да припомним. Доставчикът на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй е фирма, в която единият от съсобствениците има презиме и фамилия Кимон Георгиев. Фирмата се представя като експерт по безопасното транспортиране на ядрено гориво, но едновременно печели и обществени поръчки за доставка на неядрени материали като кабели, да речем.

 4. Блажени са вярващите,… Това твърдение се прeписва като цитат от книгата на християните, но там липсва точно в този вид. B други известни религиозни книги също не се споменава. Mоже би защото е съвсем ясно, че и без да се намесват многобройните богове, невярващите са далеч от блаженството.

 5. Защо не се махнах от тази държава, когато бях млад? Отчайващо е…

 6. Леко извън темата, но пак е енергетика – павианите са ГОТОВИ ДА НАМАЛЯТ цената на газта с 25%:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/gazprom-gotovi-da-predostavyat-25-otstapka-ot-tsenata-na-gaza-za-ukrayna

  Понеже вече 67 дни поред борсовата му цена паза с по 2-3 цента дневно, защо ли се струва, че зад тази “сговорчивост” дочувам квичене на гладни павиани? На бас, че и в ядрената енергетика е така, некой да я светне свинушка петкова. Че иначе ще учи по върпоса в Сливенския, дай Боже живот и здраве, скоро!

  Респект на Стопанина за бляскавия икономически анализ, родните “прафессара” да вземат пример!

 7. Тежко Синодално лято – геополитически църковен сблъсък в София между интересите на Рим, Москва и Цариград

  Може ли заради действия на видинския владика Данаил, Вселенската патриаршия да промени статуса на Българската църква с Томос?

  https://www.faktor.bg/bg/articles/tezhko-sinodalno-lyato-geopoliticheski-tsarkoven-sblasak-v-sofiya-mezhdu-interesite-na-rim-moskva-i-tsarigrad

 8. Крайно време е някой да влиза в ПАНДИЗА! Как не се накрадоха- как не се спряха да наливат грешни пари народни по разни не осъществими проекти. До кога трябва да търпим тази измет която се кланя на бившия узорпатор който от 44 година до сега изсмуква живеца на България. пРЕЗИДЕНТА и премиера а и цалото правителство да си вземат чукалата и да се изнасят за любимата им РАЗИЯ или при бай СТАВРИ – там им е местото!IIC…..oIL

 9. Към днешна дата, парите потънали в Белене са над 4,5 млрд лв. Ежемесечно потъват още и още… Теменуга Лъжата продължава да плаща на руснаците за “консултации”, за “експертна помощ”….
  Да края на 2019 сигурно ще закръглим на 5 млрд лв прахосаните пари.

 10. Че Пиги теменужкова, Главатарят на ОПГ ГЕРБ Баце, пРЕЗИДЕНТ Фърчилков, кУрнелия нинавна, Болен Лидеров, маГАрешки, свинеподобний каракачанов и вся остальная сволочь са продажни петоколонци, то има ли И други но защо трябва толкова много да мразят страната. Нарочно не пиша ни държава, ни България. За тях това са празни еднозначни понятия. Интересът на матушката над всичко и комисионите да вървят на мах.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 11. Алтернативна история.
  Напоследък е много вървежна. Като се замисли чиляк, стига да има необходимите знания и не тиква кат Баце на раменете си който на два пъти гръмогласно обяви, че Царство България, едно на ръка, че едва ли и сега знае точното наименование на страната ни до 15 септември 1946г., е отворила война на 5 септември 1944г. на любимият МУ ссср1 може и е длъжен да събори до една опорните точки на кресливата съветско-руска пропаганда.
  И така, за т.н. Втори фронт и “страничните ефекти” от откриването му. Иде реч за “официалният” от 6 юни 1944г. в Нормандия. А за войната в Северна Африка преди това където е спрян и победен самият фелдмаршал Ромел, за десанта през 1943г. на ботуша, за войната в Пасифика която парира изцяло Япония, освобождавайки десетки свежи сибирски дивизии в битката на живот и смърт под Москва, за животоспасяващият ленд-лиз и т.н. и т.н. профанация до дупка.
  Голяма част от коментарите под статията също си заслужават “штудирането”.
  https://graniru.org/Society/History/m.276540.html
  “Очевидно, десанта, замислен във величествени мащаби, сполучи изцяло. Аз и моите колеги не можем да не признаем, че историята на войната не знае друго подобно предприятия от такъв мащаб, широта на замисъла и майсторство на изпълнението”.
  Сталин до Чърчил на 11 юни 1944г.

 12. Съвсем точно е определението на г-н Инджев за положението на България спрямо русия в енергетиката: “не партньор, а партер”.
  Според мен геройкото е много по-голямото зло от явните комунисти защото те са лесно разпознаваеми и хората бързо се ориентират. Така, че гласуването за него не е гласуване за по-малкото зло, а точно обратното.
  Големите руски енергийни проекти се движат много трудно само и единствено защото сме членове на ЕС и НАТО, но това не значи, че няма да се харчат луди пари за тях. Разчитам и на Радан да продължи борбата на Светльо Малинов в тази област, като информира енергийната комисия за случващото се тук и да работи за създаване на единен европейски енергиен съюз.
  Тук в страната опозацията на руската енергейна зависимост системно е медийно заглушавана от една страна, а от друга хората като че ли се умориха и стават все по- апатични и незаинтересовани, което ми напомня времената на тото кратуньо. На протестите миналото лято пред парламента не бяхме много, може би по-малко от 2000 души, а пък зимата бяхме около 50.
  И друг път съм писал какво се случва в САЩ в областта на електро-енергетиката. Синът ми работи за голяма компания в това направление. Строят яко солари и вятърни централи из цялата страна и в чужбина. Цената на един ват построена мощност е под долар, в която се включва и цената на панела за ват около 40 цента, въпреки повишените мита на вносните панели предимно от Китай. А ние продължаваме да стоим и мъдрим в блатотото. СТАБИЛНОСТ!?

 13. Поправка
  създаване на единен европейски енергиен съюз и пазар.

 14. Бих казал, че Иво Инджев е палячо, както и всички ние сме превърнати в палячовци, но истината е друга. Не ние, те са мъпетите, които щастливо подскачат, когато им дръпнат ръчичките и краченцата! Не ние сме хейтърите, те мразят нацията си и я продават с всяко ръкуване с тази грозна имперска пасмина. Ние просто виждаме онова, което клетниците самонадеяно причиняват на нашия народ. Само фактът, че Теменужка се скъса да ходи по поръчка на Борисов в “Рассия”, беше напълно достатъчен, за да се заключи, че всичко е предрешено. Всичко! Елементарна сметка показва, че руснаците държат около 70% от икономиката ни 80% от енергетиката ни и провокират да си кажеш, че не си с тях. Само посмей и те изхвърлят безкомпромисно. Но ти говорят какви демократи са и каква хубава държава имат. Те- подлите империалисти! Този пазар е подарен на руснаците от европейците и американците без възможност някой да ги конкурира. А руснаците унищожават нацията ни организирано и преследват истерично и алчно имперските си шизофренични цели. Кой излъга руснаците, че може да имат цивилизационна роля, като самите те са от 19 век и не са прекрачили прага на 20шти век?
  Защо, обаче всички ние сме безпомощни?
  Всеки път, при всяка смяна на властта с надеждата, че ще поемем накрая по европейския път, начело застават проруски политици и ние гледаме “умно”, доверявайки се до последно на лидерите си. Колко е жалко да виждаш как ни пускат по ролбата и плащаме рекет на едни диваци!
  Ако не са Иво Инджев, клуб Z и Бивол, може да се каже, че журналистиката тъне в мрак, както мракът унищожава демокрацията. Вече е ясно, че демократичните медии се броят на пръстите на едната ръка, а масовите не са нищо повече от “Работническо дело” и “Вечерни новини”. Дори и спортът ни е същият като от вестник “Старт”.
  В държава на палячовци, поробителите са кукловоди.
  Някога имаше надежда, днес не може да се вярва.

 15. @ SMS:
  Днес след кратко боледуване в София почина пастор Христо Куличев – дисидент и борец срещу комунистическия режим в България.
  Да бъде светла паметта за него!
  А продажната гадина Данаил е логичното продължение на линията на полковник Дометиян Видински! Каква вяра, какви Християнски ценности, какви пет лева? Слуги на Сатаната!

 16. ГУМАТА, Шапо!
  Но няма да се предаваме. Винаги има утре. Страхът им от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ нагледно демонстриран от КУКЛА номер 1 делян пееФски ги издава. Прекрасно си дават сметка, че правилата насаждани от тях няма как да издържат вечно. В любимата им матушка пробойните стават все повече и по-големи. Задният ход по “случая” Голунов подсказва едно. Съпротивата нараства и се превръща в критично-решаващ фактор за кремльовци, лъвове, титани. Мостът тръгна, леваци качвайте се.
  Падне ли тиранът, това е въпрос на технологично време в обозримото бъдеще там, нашите петоколонци за секунди ще сдадат багажа. Каквото и да означава това.
  Много мина, мъничко остана.

 17. Спот цените на американския втечнен газ в момента са на историческо дъно.
  https://markets.businessinsider.com/commodities/natural-gas-price
  Цената от 2.4 дол. за MBTU се равнява на цена от 86 дол. за 1000м3. Дори без отстъпки, цената на горивото, с включено навло и разходи за регазификация са 185 дол. за 1000м3. Цените на Газпром, естествено, са “търговска тайна”. Но всички знаят, че те се определят на база цените на петрола, а той не е поевтинявал, а дори леко поскъпна. При всички случаи, тя е по-висока, защото последната известна ми цена е от 20 април (от публични източници) и тя е около 205 дол. за 1000м3.
  Вчера прочетох информация, че след дълги откази на руснаците да продават на Украйна, Газпром е предложил да възобнови доставките, срещу сключване на нов договор и 15% отстъпка от цената.

 18. Бог да го прости пастор Христо Куличев, пример ми беше за жертвоготовност и смелост. Познавах го!
  Светла му памет!

 19. Катастрофа на атомна електрическа централа,ще довърши България.Малката територия,народ без готовност за саможертва и с възможност за емиграция,тук хора няма да останат!..

 20. Прехода, та прехода…

  Какъв преход? Някъде отиваме ли? Нали трябва да тръгнем от някъде и да стигнем до друго място? Не до същото все пак!
  Или трябва да бъдем някакви и постепенно да станем други, различни. Нали?

  Променяме ли се?

  На мен ми изглежда, че завършваме едно разпиляно ходене в кръг. Или се променяме … на 360 градуса. За разлика от многоуважавания г-н Николов, аз изобщо не мисля, че много мина – мъничко остана. Всъщност така мисля, но по отношение на окръжността… Много мина – мъничко остана, за да се върнем там, откъдето с такава сиромашка радост тръгнахме. Допускам, че г-н Николов не това има предвид, съдейки от патоса и приповдигнатия тон.

  За всичко се пита Москва.
  Партията си стои на власт. Само дето се нарои…
  Всичко е в ръцете на има-няма стотина човека, които са във властта.
  СБП се отрича от автор, който е писал нещо истинско, но все пак някак си – против Русия.
  Образованието не е мръднало нито сантиметър от “Радини вълнения”.
  Прокуратурата коли и беси (все още не буквално, но скоро…).
  Медиите са напълно на разположение на властта.
  … сигурно има и друго, което може да се добави, но не е в това работата.

  Няма преход! Забихме “гласността” и “перестройката” в центъра на нищото, наречено НРБ, както си го разбирахме ние, а после започнахме обиколка. В кръг. С бодряшки подвиквания и потупвания по рамото. Със чести смени на водачите. Гоним сянката… И вече наближаваме края, което всъщност е там … в началото. Това не е преход. Това е обиколка. Тур. Джиро.

  Отново такова! Отново такова!

  А какви прекрасни съветски вагони имахме навремето… Така пише един трол в офнюз.

  А, троловете! Това е добре познатият ни другарски съд. Стават едни другарчета, опъват врат и започват с касапска сериозност да нареждат – каква е повелята, според ен-ския конгрес, под мъдрото ръководство на Партията и т.н., и т.н., и т.н. Сега си говорим тука – плащали им… Глупости! По собствено желание го правят! ВЯРВАТ!!! Ленин, майна! Както си седиш на масата и си правиш майтапи с тоя-оня, току кажеш някоя лоша дума за СССР и моабеда умира. И с тия ли ще прави преход?! Ще правим – дръжки! Добре, че кръгчето излезе с по-голям радиус, та поне два милиона се спасиха по тангентата и отвъд…

  Не вярвам в прехода. Някъде до 30-ия, най-много до 45-ия градус вярвах. После започнах да се съмнявам. После изгубих интерес, а сега виждам … отново такова!

  И като ми ги разправят едни – как намколкоси процента от българите в чужбина щели да се върнат, ако нещо друго там станело, ама те не знаели, че вече било станало това нещо, пък да им се чудиш на акъла на тия българи в чужбина защо не знаят и защо не земат да се върнат. Пък и нямало сичките в софето да ходят, ами само една трета щели да стават столичани, пък останалите щели да се разпределят равномерно из НРБ – демек оправихме и демографията, дето толко ни бърка в сметките.

  Толкова ми е криво, че съм българин… как пък не се родих в гъза на географията някъде, бе … малко късмет… защо тук баш?! Да търкам билетчета? Няма да търкам.

  АЕЦ – бъзикахме се навремето… Козлодуйски бряг – БУМ! Нали така се пее в онзи марш. Като гледам този симпатяга Кирилов, който стигна до министър на незнамсикво, просто не искам да знам какви мазни гъзоблизци са се докопали до директорските и по-сладките технически местенца в АЕЦ. Там сигурно добре плащат, де да знам… все някой ще се поблазни да седне на едно столче и да върти синжира. После още един, после още един… и после още един, щото не може да му откажем, той е човек на един друг, а той е салсаръсакъ баш аркадаш на едно друго момче, дебеличко или зализанко – все едно. И докато тези си траят и си взимат заплатите – ОК. Обаче в живота не става така. Мазните връзкари по някое време започват да искат повече да им се чува думата, да пречат на другите мазни връзкари, а те пък започват да ПРАВЯТ НЕЩО!!! Прасета в космоса! Шимпанзета с калашници!
  Ето тук е краят на историята. Козлодуйски бряг – БУМ. Пък майка ми ми вика, че ааааа, неееее, те да не го оставят така реактора, недей така бе, мама… А кака опаткаха цяла банка, викам, нали и нея нямаше да я оставя така? А как опаткаха тютюневия бранш – нали нямаше да ги оставя хората така? И изобщо – как опаткаха държавата? И майка ми мълчи, щото да не ме дразни, а аз не съм доволен и искам да не съм прав. А тя си мисли, че Баце не знае какви ги вършат неговите и като разбере, охооо, ти да видиш, ще ги насмете и ще оправи всичко! Такива ми ти работи.

  Никакъв преход няма. И мястото е същото, и ние сме същите.

  Само вицовете станаха по-тъпи.

 21. Много ми се искаше, написаното от К. Ганев да не е истина! За съжаление, не само че е, но е и неприятна. В годините на еуфория и надежда, баща ми (който днес е на 94год. и не е никак черноглед), ми казваше, че няма начин “Тe” да не измислят нещо. Измислиха! Измислиха и “мъдрия” български народ, прегърна идеята за безплатен обяд, която праведния Цар щял да им дава осемстотин дни, а после всичко щяло да върви, като в приказките “по мед и масло”! Не като при грешния И. Костов, по рождение виновен, не е красив и не достатъчно бял, което само по себе си е достатъчно да бъде свален от власт, съден и ако може, обесен с краката нагоре. Е, Баща ми се оказа прав. Може би познаваше по-добре от мен хабитата и околната среда. За съжаление, аз си оставам оптимист, въпреки, че освен семейството ми в тесен кръг и по-голямата част на коментиращите тук, не познавам лично хора с подобни възгледи, като моите. Все пак е нещо!

 22. @ К.Ганев
  Преди 20 и отгоре години бях сигурен че до няколко години България ще стане нормална европейска държава. Но не би. Многоходовите действия на масква спряха и обърнаха хода на България. За времето споменато в статията въобще и не съм предполагал че могат да бъдат завладяни медии ,правосъдие, служби,парламент. Въобще не ми е минавало през ума че бнт,бнр чрез пропаганда могат да преобърнат съзнанието на хората. Днес вече посочваме проблема,но борбата е неравностойна. Много,много неравностойна. Затова трябва обединение на всички останали с трезвен ум. И вяра че в света има умни и отговорни хора,които чрез писанията на автора ще станат съпричастни към геноцида който се извършва с всичко Българско. С усмивка, вяра и просветителски действия.

  Posted by Веселин Станев | юни 14, 2019, 09:00

  Кой разбрал-разбрал

 23. Да, г-н Ганев е прав. И г-н Станев е прав, най-вече в частта, че “трябва обединение на всички останали с трезвен ум”. Уверявам ви, че те не са никак малко (помните ли лятото на 2013-та?), но проблемът е, че трябва да се научим да се обединяваме не само срещу общия враг (както през 2013-та), а около един политически субект, за да не се разпиляват гласовете ни. Който политически субект да отговаря на няколко непоклатими критерия (първи и най-важен: ясно заявена негативна позиция към постсъветските попълзновения към България, както и ясна евро-атлантическа позиция с първи цели влизането ни в шенгенското пространство, еврозоната и създаване на единен европейски енергиен съюз и пазар).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.