Как мафиотското правителство на България торпилира избирането на българин за вицепрезидент на Организацията на европейските информационни агенции

В София започва Световният конгрес на информационните агенции.http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2027933

СНИМКА: БТА

 

 

 

 

 

В импровизирана рубрика “Разказ по картинки” прилагам фотоспомен за това, как българските власти направиха всичко възможно през 1993 г. България да НЕ стане първата държава от бившите европейски колонии на СССР, която да има вицепрезидент на Европейската организация на информационните агенции. Събитието беше планирано да се състои на редовната годишна среща на тази професионална организация в Цюрих през септември. Директорите на 4 (западно)европейски информационни агенции бяха разпратили циркуляр до всички със своето предложение директорът на БТА Иво Инджев ( на снимката като директор на БТА от този период) да бъде избран за вицепрезидент.

 

 

 

 

Изборът ( ми) на практика той беше отложен с една година. На предишната годишна среща в Цюрих се отказах от тази възможност в полза на директора на германската информационна агенция ДПА. Беше възникнал първи по рода си казус представител на Източна и Централна Европа да бъде избран на престижната позиция и гласовете за двете номинации бяха разделени. За да бъде избегнато разцепление, нетипично за тази организация, си направих “самоотвод” в полза на германеца сред бурните аплодисменти на директорите от цяла Европа и с ясната заявка, че на следващия конгрес ще бъде “компенсиран”.

Предложението на швейцарската, австрийската, белгийската и германската агенции да бъда избран през септември 1993 г. за вицепрезидент обаче беше торпилирано от уволнението ми през лятото на същата година.

НА СНИМКАТА: Една от всекидневните срещи   главните редактори в кабинета на директора на  БТА

 

 

 

Назначеният за нов директор на БТА с подкрепата на ДПС ( нали правителството на Беров беше рожба на партията, изиграла централна роля за преврата срещу правителството на Филип Димитров през есента на 1992 г.) Стефан Господинов така и не отиде на конгреса. Правилно. Какво да прави там ( а и не говореше “европейски” езици). Ставаше дума за избори, а не за квота, която се полага на една държава. 

НА СНИМКАТА: Президентът на АЕЖ Атанасе Пападропулу осъди уволнението ми от поста директор на БТА

 

 

 

 

 

България пропусна на инат шанса да има влияние в една европейска медийна структура като признание за своята демократизация. Всичко, което се говореше от нейните директори за предишния директор на БТА ( Боян Трайков, член на ЦК на БКП и председател на Съюза на Българските журналисти), беше свързано със спомена как той демонстративно бойкотира заседанията, преминавайки по халат към басейна на хотела по време на работните срещи. 

Какво се е говорило след моето уволнение не мога да кажа с точен цитат, но ще да е било в духа на изразеното възмущение в декларацията на Асоциацията на Европейските журналисти ( АЕЖ), на която бях избран година по-късно от стотици присъстващи на конгреса в Хелзинки колеги от цяла Европа ( факт, който също прашасва в аналите на безпаметността на историята на българските демократични медии).

НА ФАКСИМИЛИЕТО: В опит да си запазят директора близо 400 работещи в БТА колеги събраха подписка до президента Желев. Той издайнически така и не взе отношение по кампанията с искане за политическа разправа с моя милост дори и след демарша в неговия кабинет от страна на посланиците на Великобритания Ричард Томас и на САЩ Хю Кенет Хил. 

НА СНИМКАТА: Задно в коридора пред директорския кабинет на БТА със застаналия до мен Стефан Господинов ( готвен вече без да знам за моя пост след уволнението ми) и със заместника ми Стефан Кожухаров ( и двамата днес са покойници) в дните след обявеното решение на 3 юни 1993 г. на правителството да бъда уволнен

НА СНИМКАТА: Репортери и камери в БТА търсят моята позиции за неправомерното ми уволнение, на което реагирах с отказ да се подчиня и със завеждане на дело във Върховния съд

НА СНИМКАТА: Делото във върховния съд с адвокат Богомил Бонев. Пледира Таня Градинарова ( бившата му съпруга)

НА СНИМКАТА: В БТА като директор в очакване на решението на Върховния съд. Спечелих го, след което Конституционният съд също постанови, че правилно съм отказал да напусна правилно БТА, защото уволнението на директора на агенцията може да бъде гласувано само от Народното събрание. Което най-накрая пое политическата отговорност и ме уволни с гласовете на БСП, БСП и ренегатите от СДС.

НА СНИМКАТА: С Елмира от Информация за чужбина на БТА, която обви гладна стачка с искане да бъде прекратена процедурата по моето уволнение.

 

 

НА СНИМКАТА:  Учредяването на българската секция на Асоциацията на европейските журналисти ( АЕЖ)  година по-рано в БТА в присъствието на вицепремиера Илко Ешкенази и на генералния Директор на АЕЖ Гюнтер Вагенленер ( седнал между председателите на сексциите на Испания и Холандия),

Скандалът с уволнението ми предизвика очерняща кампания в медиите на мафиотска България и положителен отвук в чужбина, довел до избирането ми за вицпрезидент на АЕЖ през юли 1994 г. в Хелзинки

 

 

 

А че скандалът с уволнението ми беше международен стана ясно от първия миг на злополучното оповестяване на правителствения указ за уволнението ми, съвпаднал с посещението на британския външен министър лорд Карингтън в София. Имах планиран обяд в британската резиденция, когато дойде новината ( НА СНИМКАТА ОТ същия ден и час , в който глашатаят на правителството Райчо Райков, съавтор на противозаконното решение в качеството си журналист-юрист, се похвали на брифинг с колеги с противозаконното решение на кабинета). Лордът включи темата в разговорите с българските власти. Фактът беше отбелязан от британските медии. А слугинските вестници в България видяха в това “вина” на моя милост, който бил развалил отношенията на София с Лондон…

 

18 мнения за “Как мафиотското правителство на България торпилира избирането на българин за вицепрезидент на Организацията на европейските информационни агенции”

 1. Спомних си онези срамни байганьовски битки, когато у нас важеше правилото, ако не е “нашият човек”, най-добре никой да не бъде! Западняците така и не разбраха защо сами се прецакваме?! Имаше доста подобни случаи, но този на Иво беше най-скандалният и най-видимият, поради високия пост Директор на БТА. По това време, мисля, че имаше и нещо като съперничество между различните международни журналистически организации (някои можеха да се присъединят към протестите срещу уволнението, но не пожелаха), което, за съжаление, съвпадна и с “вътрешния” саботаж на кандидатурата на Иво и така се стигна до “самопрецакването” на България. Мисля, че сега тактиката е различна, помагат, вместо да саботират този с най-големи шасове, но после си ДЛЪЖЕН!

 2. Чета статията, гледам снимките, обаче заглавието ме впечатлява най-много. “Мафиотско правителство” кажи и стига толкова, дебатът е изчерпан. Каквото е било през 1993г, същото е и днеска. Тогава сме пропуснали нещо важно, преди година-две пропуснахме Европейската Агенция по лекарствата за сметка на Холандия. Ето че и Европейският орган по труда съвсем актуално ни отсвири чрез Словакия баш в деня на юбилея на Бай Любимец Брюкселски. Изводът се налага от самосебе си: каквото и да умножаваш в числителя, щом общият знаменател е “мафиотско правителство” резултатът винаги е “Сомалийски пирати” 1258-ми епизод. Ха дано БНТ-то скоро да фалира, поне от там да не го гледаме, че байгън, бактът, отнюд и каквото там е понятието за гнусна пресита на изконно български.

 3. Иво е ИВО защото винаги е бил контрапункт, на 100%, на това което в почерпено откровение екскултурният министър вежди рашидов е изтряскал преди има-няма 10-тина години.
  „Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя лайнар, на Доган… заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха… По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. На него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 г., да ви е.а циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете…“
  https://www.reduta.bg/всеки-който-не-е-напуснал-кочината-е-п/

 4. Не е по темата. Написано е да предизвика усмивки но както и самият автор признава получило се е, смях през сълзи. Ако човек все пак намери сили. Обстоятелството, че всичко “споделено” по-долу се върти напълно сериозно в глобалното публичното пространство и т.н. колективен Запад е безсилен да намери ефикасен лек срещу това безумие още повече смрачава безрадостната картина. И въпреки всичко, 21 век сме, нормалността няма как да не надделее. Точно как, не смея да гадая.
  Но много мина, мъничко остана.
  https://rovego.livejournal.com/8802459.html

 5. Пак не е по темата. Инфографика. Само числа и тук-там цифри (от 0, 1 и т.н. до 9 вкл.) и много числа (двуцифреното е число) за световните запаси от нефт.
  https://stodvach.livejournal.com/256675.html

 6. Илиян Василев, както винаги актуален и интересен.

 7. Този “Разказ по картинки” ме провокира отново да се върна назад във времето и да проследя пътя, който извървяхме, за да стигнем до днешната ситуация. Чета и препрочитам и мислите ми притискат вярата в ъгъла с десетките въпроси, на които не намирам отговор. Колосът ерудит, журналист, политически анализатор,обществен глашатай, талантливото перо, получилият международна известност и признание, беше неприпознат, пренебрегнат, изоставен, отречен,пропилян от НАШИТЕ! Той, роденият за знаменосец ако не войвода, беше оставен без трибуна, захвърлен във виртуалния свят на личния си блог, в борба за оцеляване, за да защити свободата си.
  Само той ли?! Преди броени дни в блога беше поместена снимка на бедстващия Котев, с плакат на врата…А не са ли плеяда “отлюспените”? Не започна ли всичко още на стълбите на Ал. Невски, със сритания Илия Минев?
  В математиката има правило – ако в система уравнения броят на неизвестните е по-голям от броя на уравненията, системата е нерешима.Сиреч – ясни са ти параметрите на началото, ясна ти е и целта, но си вкаран в лабиринт и всичките ти усилия се губят в предопределената нерешимост. И във всичките си пориви стигаш до задънени пътища.
  Възможностите са две:
  – или трябва да откриеш нови зависимости /уравнения/;
  – или трябва да намалиш неизвестните!
  Само, че и двете възможности неизбежно предполагат задаване на въпроси и намиране на отговори.
  Постигнеш ли поне едната от тях, пред теб ще се открият схемата на лабиринта и ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ. От там нататък намирането на решението, достигането на желаната цел е рутинна дейност.
  Ще рече, че да си задаваш въпроси не е ерес. Нямаш право обаче да ги споделяш. Защото да задаваш въпроси значи да се съмняваш. А да се съмняваш е все едно да не вярваш, че крачим по верния път /дори и ако е без изход и не води до желаната цел/! А това вече е опасно и граничи с предателство, защото разколебаваш сподвижниците, направо казано вредителстваш, рушиш вярата! А не бива, защото пак се задават избори / те си се нижат през година ако не на всяка / и ще трябва отново да се сплотим и да спечелим някой кмет или процент в повече или да прескочим “заветната бариера”. А когато победим /бариерата/, ех тогава…
  Отново препрочитам Георги МАРКОВ… Той пише: „Отсъствието на самокритичност и търсене на оправдания са белези на провала.” Пише още, че подмяната на критерия кадърност с критерия лоялност гарантира този провал… И други работи пише провиждащият и си мисля, дали пък ако селският тарикат от Правец не го беше утрепал, днес и той /МАРКОВ/ нямаше да пише в личен блог като Иво ИНДЖЕВ?!

 8. Фактологична статия за случилото се през 1993г. в БТА със стопанина на блога показва цялата трудност на прехода и тежко замърсената среда в цялата държава. Припомнянето за тези събития дава ясна представа, че пораженията от годините, в които живяхме в “социализъма” не изчизват бързо и са нужни поколения за това. Нашите “антикомунисти и чистофайници” не разбраха, че четири години на развитие в правилната посока са твърде кратък период за излизане от комунистическото блато. Резултатите са налице и вече си имаме култ към личността на геройкото.
  Не е по темата, но ето линк с коментари за случващото се в света.
  https://darikradio.bg/kak-otnosheniata-mezdu-sast-i-kitai-ste-povliaat-na-balgaria.html#parent=show

 9. Съжалявам, че не е по зададената тема, но струва ми се остро злободневно:
  Русоблизецът шкембе-войвода отново тръгва да продава България! Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница хора с български произход. Вносителите предвиждат новият документ да се казва “Карта българин“. Всички лица от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство, ще имат право да кандидатстват за нея. С нея те ще могат да пребивават трайно у нас, както и да учат и работят. Документът ще важи само за територията на България и няма да дава права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас например. Ако това безумие мине, на ватниците-потенциални „зелени човечета” няма да им трябва нито гражданство, нито да купуват имоти… В булгаристан ще си живуркат като у дома си. А в подходящия момент / когато станат достатъчно на брой/ вовка уродът ще прати доброволци-запасняци и спецназовци в отпуск да защитят „рускоезичните българи”. После, то се знае – референдум…

 10. *Те* никога не са си отивали.Крепителите на комунистическото ни статукво.Но най ме дразнеха и обикновените десни хора.Те никога не подкрепиха твърдо изявените ни интелектуалци.Винаги се поддаваха на кукловодите,всяваха съмнения и търсена *нови по качествени проекти и хора*.Така е и до днес.Няма да се опрем на това
  което имаме,да го развием и насочим в нужната посова.Но не, отричаме всичко вместо да надграждаме – унищтожаваме.И понеже аз държа твърдата линия ме няричат *сектанкта*.А те са рушителите.*Нови проекти*.Докато вие изграждате нови приекти те ще ликвидират България.И много интересно какви ще са тези *нови*.Проста обслужват рушителите.И после плачат кой ни докара до тука?А ми вие ,а не Костов.Защото бързо напуснахте полето и минахте в техният отбор.В началото прикрит,а после и явен..Мислят ще мълча ли? Не няма да мълча.Защото аз не прескачам от проект на проект ,а съм убедена и падкрепям този,който в момента ми опонира.

 11. Преди 20 и отгоре години бях сигурен че до няколко години България ще стане нормална европейска държава. Но не би. Многоходовите действия на масква спряха и обърнаха хода на България. За времето споменато в статията въобще и не съм предполагал че могат да бъдат завладяни медии ,правосъдие, служби,парламент. Въобще не ми е минавало през ума че бнт,бнр чрез пропаганда могат да преобърнат съзнанието на хората. Днес вече посочваме проблема,но борбата е неравностойна. Много,много неравностойна. Затова трябва обединение на всички останали с трезвен ум. И вяра че в света има умни и отговорни хора,които чрез писанията на автора ще станат съпричастни към геноцида който се извършва с всичко Българско. С усмивка, вяра и просветителски действия.

 12. До .D.Savova

  Всеки, който има твърда вяра в нещо, каквото и да е то (сдс, бкб, отче наш, аллах акбар, земята е плоска, извънземните са сред нас, бабаванга …), може да използва Вашите думи. Например:

  *Те* никога не са си отивали.Крепителите на капиталистическото ни статукво.Но най ме дразнеха и обикновените леви хора.Те никога не подкрепиха твърдо изявените ни интелектуалци.Винаги се поддаваха на кукловодите,всяваха съмнения и търсена *нови по качествени проекти и хора*.Така е и до днес.Няма да се опрем на това
  което имаме,да го развием и насочим в нужната посова.Но не, отричаме всичко вместо да надграждаме – унищтожаваме.И понеже аз държа твърдата линия ме няричат *сектанкта*.А те са рушителите.*Нови проекти*.Докато вие изграждате нови приекти те ще ликвидират България.И много интересно какви ще са тези *нови*.Проста обслужват рушителите.И после плачат кой ни докара до тука?А ми вие ,а не Станишев.Защото бързо напуснахте полето и минахте в техният отбор.В началото прикрит,а после и явен..Мислят ще мълча ли? Не няма да мълча.Защото аз не прескачам от проект на проект ,а съм убедена и падкрепям този,който в момента ми опонира.

  И т.н. Само сменяме опорните изрази.

  Не се обиждайте, но решителността, с която обвинявате хората, че се съмняват във верността на избора Ви, не е по-различна от тази на който и да футболен фен.

 13. Г-н Ганев, вие не искате да разберете какво се опитва да ви каже Д.Савова.

 14. Силният предпоследен параграф от първия коментар на Павел Тинков звучи в увода на Анри Поанкаре към “La valeur de la science”. Ако търси истината, човек трябва да бъде независим, изцяло независим. Ако искаме обаче да действаме, да сме силни, трябва да сме обединени, il faut que nous soyons unis.
  Скорошните дрязги в блога имат някакъв поносим смисъл в светлината на това разграничение. И ‘с усмивка, вяра и просветителски действия’ (Веселин Станев) са много по-лесно разрешими от муха в бирата.

 15. К.ГАНЕВ |
  2000 г.вярвах ,че се откъсваме от Русия и приближаваме ЕС и НАТО.след това *вервах*.че Симеон е руски проект и той отвори руските проекти и закопа България.Вервах .че неговият пазвантин Борисов ще следва този проект и ни завлече в блатото на застоя.Настанаха брежневите времена.Сигурност и застой, На вас харесва ли ви?Вие още ли им вервате? На мен не.
  Особено опасността от ядрена катастрофа от натрупаните радиоактивни отпадъци за сега в Козлодуй,а в бъдеще и Белене,строеж на руснаците на нови газопроводи от които ние имаме само загуба .Мога още много неща да изредя какво направиха и то благодарение на десни хора които и до днес ги подкрепят.А защо?Защо?Не си ли задавате този въпрос.

 16. към K.Ганев
  Bие докато се начудите и чакате нероден Петко, мафията ще ви натресе отново член първи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.