МОЧА да бъде преместен, а въпросът да бъде поставен на местния вот в София ( и за подобията му в други градове)

Привидно погребаната под агресивното покровителство на властите идея за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) даде признаци на живот. https://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/shefat-na-arhitektite-s-tri-stapki-za-prevrashtaneto-na-pametnika-na-savetskata-armiya-v-monument-na-novoto-vazrazhdane

Идеи как да бъде преработен монументът не липсваха и досега, но този път инициативата е на председателя на Камарата на архитектите Борислав Игнатов, чиято позиция прави предложението му да изглежда по-различно от обичайните предложения на граждани, пък били те и известни общественици. Г-н Игнатов предлага:

„Ако бях кмет на Столична община, бих направил незабавно това действие в три стъпки – превръщането на Паметника на съветската армия в Монумент “България над всичко”. Мястото е изключително подходящо, да напомня на нашите политици този основен принцип на държавността, както и ще повдига духа на всички ни.

 

Гербът на Репубика България ще е двустранен, за да се вижда и от Университета, и от парка. Вътре в него ще има камбана, която ще бие на всеки кръгъл час в светлата половина на денонощието, като възрожденските часовникови кули. Фигуралната композиция със съветския войник ще бъде преместена на малък постамент между парк-хотел Москва и руското посолство, където ще стои добре в средата и ще бъде осветена от слънцето в лице, вместо в гръб, както е сега.

При добра организация и подготовка, монтажа може да бъде направен в рамките на един ден.

Колко ще струва на общинския бюджет и данъкоплатците тази инициатива? Нула лева! Вярвам, че това може да бъде направено с дарения от граждани и фирми и безплатен организационен труд на доброволци. Убеден съм и че много общински съветници ще се включат в дарителската кампания с лични средства.

Вечният въпрос – това ли сега е най-важното? Най-важното е здравето, но за да го има хората трябва да се чувстват свободни и горди със себе си и страната си. Много е важно да се постави символично начало на ново Българско Възраждане.

Споделяйте, за да се знае!”

 

 

 

 

 

Особено внимание в случая с предложението на младия архитект ( чиято възраст предполага да не е обременен с обичайните биографични негативи от времето на съветизираната България) привлича самият факт, че най-после се намери ръководител на професионална организация, който да не страда от задължителното за т.н. творчески съюзи тежко русофилско опиянение. Самият Съюз на архитектите ( да не се бърка с Камарата на архитектите, за чийто председател Борислав Игнатов ( на снимката) е избран с категорична преднина пред конкуренците за поста през 2016 г.) не прави изключение от масовия русофилски махмурлук сред наследените от НРБ структури, захвърлили привидно ненужната им вече комунистическа дреха, но вкопчени в руската рубашка. 

 

 

 

 

 

Съюзът на българските писатели, на журналистите, на художниците се състезават по раболепие пред Москва. Техните шефове са на повикване от руското посолство и са постоянно присъствие колчем се възбуди поредната проява на хибридната руска пропаганда в България. В този смисъл браншовата организация на архитектите нарушава тази монолитност чрез инициативата на Борислав Игнатов. Тя е първи по рода си от началото на 90-те години бунт срещу съветското статукво, което след кратка пауза от няколко години беше възстановено през пролетта на 1993 г. с пряката намеса на Кремъл в българските дела. 

Авторът на тези редове безброй пъти е защитавал позицията, че пътят към осъзнаването на българите като свободни хора преминава през задължителното отстраняване на доминиращата градския пейзаж в най-големите български градове монументална окупационна символика, замаскирана със смокиновия лист на “освободителната” реторика в една държава, която не е воювала със СССР. Същата държава получи разрешение да се отърве от голяма част от комунистическите пропагандни жалони, но не и от тези на своите поробители. 

Ето защо предложението на арх. Игнатов, обосновано като начало на пътя към новото българско Възраждане, наистина възражда надеждата, че оставените на произвола на руския диктат, на който се подчиняват българските власти, отделните български граждани с преобладаващо българско съзнание намират представителна подкрепа извън обичайните усилия на разпиляната демократична общност. Докато партиите, макар и демократични по заявка, не смеят да включат в официалните си програми ясното настояване за демонтиране и детрониране на съветската окупационна символика, една българска браншова организация в момента тръгва срещу неписаното табу “ да не дразним Путин” и показва, че линията на този страх може да бъде прекосена. 

А дали точно с герба на България и с предлагания от г-н надпис ще бъде заменена монументалната картинка със съветския агресор с вдигнатото оръжие подробност от пейзажа на маршируващата съветофилия, за който най-важното е да бъде оспорен като прелюдия към истинското ни освобождение.

45 мнения за “МОЧА да бъде преместен, а въпросът да бъде поставен на местния вот в София ( и за подобията му в други градове)”

 1. БРАВО на БЪЛГАРИНА-ДЕМОКРАТ архитект Борислав Игнатов!

  ДОЛУ МОЧА!

 2. Не е по темата. За войната на Източният фронт сме чули какво ли не. Но по същото време съюзниците в Северна Африка, Италия и Пасифика не са стояли със скръстени ръце. Вижте на какво, меко казано, изпитание са били американските войници и офицери на остров Сайпан където буквално всички японци са се били до смърт, вкл. и цивилни, вкл. и жени и старци.
  Най-интересното е, че след капитулацията и “най-благодатната окупация в историята на човечеството”, в това отношение всички историци взели отношение по темата са категорични. Аз за близо десет години пребиване на архипелага, така и не чух една лоша дума срещу янките.
  “На война като на война”. “Ако притежавахме атомни бомби щяхме без грам колебание да ударим Америка”, “САЩ ни пазят сега и ние може да отделяме много повече за развитие на икономиката си” и т.н. и т.н. .
  https://vikond65.livejournal.com/922764.html

 3. Господин Инджев, представете си един кръст, малко по-висок от “Шпагина” и буквите “А” и “Б” на височината на другите фигури на скулптурата на върха на паметника, излети от метал. На мястото на трите скулптурни композиции могат да се сложат барелефи посветени от нашата история също от метал. Могат да бъдат посветени и на събития и личности от новата ни история. Левски, Ботев, Стамболов и др. Не е сложно и не излиза скъпо. Важното е да лесно разбираемо от зрителя. Нищо повече.

 4. Това капище на поробителя ни трябва да бъде премахнато като мавзолея!!! Както в София, така и в други градове!

 5. Копирах един мой стар пост по темата (от 29 юни 2018 г.) за да не се повтарям 🙂

  Вчера в Свети Влас и в присъствието на вицепремиера Каракачанов, кмета на Несебър и „дарителите” Диневи тържествено беше открит паметник на Хан Тервел. Няма лошо, но защо точно в Свети Влас и защо точно на този български хан питайте лъжеисторика Божидар Димитров!

  В столицата на всеки уважаващ се народ има паметник на Основателя на държавата му. И българската държава си има основател, великият Кан Аспарух, но в пренаселената с натруфени руски паметници българска столица София, парадоксално, не се намери място и няма паметник на Основателя на България. Голям срам!
  Преди 2-3 дена по БНТ 2 излъчиха документален филм за световно известния (само не и у нас!) скулптор, българинът от Севлиево Асен Пейков, на когото са позирали великият Фелини, художника Де Керико, папата, звезди като София Лорен и стотици представители на световния културен и политически елит. Кметството на италианската столица, където е живял и творил Асен Пейков, е кръстило на неговото име Ларгото до Колизеума, в самото сърце на Рим!
  Въпреки световната слава и признание в Италия, Асен Пейков не забравя родината си и до края на живота си мечтае да подари на България и българския народ най- прекрасен дар, шедьовърът на творчеството си. По време на подготовката за честванията на 1300-годишнинана от основаването на Българската държава е обявен конкурс за паметник на Кан Аспарух и Асен Пейков участва с проект, скулптурна група на аспаруховата конница, предвождана от Аспарух. Проектът е наистина изумителен- летящата българска конница, замръзвала в полет! (Проектът за паметник на тази конница е бил до ковчега и на опелото на Асен Пейков в църквата Сан Клементе.) Но… конкурсът, както се е очаквало предварително, печели друг проект, защото не може да има паметник на българин в България, дори и на оснавателя й, по-величествен от паметниците, възхваляващи “освободителката”!
  Мисля, че днес би било прекрасно за въздигане на смачкания от руския кален ботуш български дух и исторически справедливо, както към Основателя на Българската държава, така и към твореца на паметника му, днешните властимащи, макар и със закъснение, да наберат кураж , да преодолеят робското си малодушие и да вземат родолюбивото решение на мястото на МОЧА да се издигне паметник на Основателя на България Кан Аспахух по вдъхновяващия проект на световноизвестния българин, гениалният скулптор Асен Пейков!

  Posted by sms | юни 29, 2018, 14:43

 6. Не може ли просто да го махнат? Предложението с герба и надписа е пълна чалга.

 7. А и преместването му на друго място какво променя? Осветеността?!?

 8. Скулптурните групи да се преместят не пред руското посолство, а малко по-нататък – в музея на соцкича срещу КАТ, или направо в руското посолство – двора им е ненужно голям. Ориентацията на архитектурната част е сбъркана основно – ориентирана е на север. 100% градоустройствен гаф. Така всичко, каквото и да се сложи там е контражур. Най-добре е да изчезне цялият ансамбъл, но и предложението на арх. Игнатов за момента върши добра работа – поздравления за смелостта му. На това място трябва да се възстанови детската площадка, разрушена от звяра комунист.

 9. На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:
  1. Незабавно приемане и прилагане на закон за премахване в твърди и неотменими срокове на всички топоними и материални символи на терористичното „партизанско” движение от периода 1941-1944 година, престъпното държавно управление от периода 1944-1990 година, както и тези на забранената КПСС и вече несъществуваща държава СССР.

 10. Явно и г-н архитектът е разбрал,че без преместване няма да стане.Вчера четох коментари,на някои “България над всичко”им звучи като”Deutscland uber alles”

 11. Как да гласуваш за „автентичния” седесар Тафров, след като подкрепи клевета срещу легендата Дянко Марков

  За СДС като идея, СДС като спомен и тези, които използваха и продължават да го използват

  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/kak-da-glasuvash-za-avtentichniya-sedesar-tafrov-sled-kato-podkrepi-kleveta-sreshtu-legednata-dyanko-markov

 12. Много пъти писах и пак ще пиша! МОЧИТЕ и АЛЙОШИТЕ са позор за управниците на България. Вече 30 години демокрация и никой от тях нямаше смелоста да събори тези ЧУЧЕЛА и от каманите им да се изградят детски градини или училища а на тяхно место да поставят паметници на наши герои или възрожденци. Срам и позор достатъчно власто имащите са олизвали задниците на ВАТНИЦИТЕ дойде време вече народа да се вземе в ръце – както беше заличен мавзолея на ТАРАБАТА и тези каманаци трябва да се заличат и улици кръстени на тази МИРИЗЛИВА ПАСМЕНА да бъдат приименувани и да не напомнят повече за “ОСВОБОДИТЕЛИТЕ”!IIC…..oIL.

 13. Моча трябва да се премахне а бронза претопи. Настоящия герб не е това което трябва да бъде като републикански герб. Там трябва да има истинска градина и монумент на Кан Аспарух

 14. SMS, напълно съгласен с теб, въпреки че за първи път чувам за това дето пишеш. Превеждаай титлата на днешен Български език на нашите владетели ЦАР. Чел съм доказателства от проф.Асен Чилингиров два часа. Дори английското KING идва от нашата владетелска титла, а нашето ЦАР идва от Цезар. Напълно съм съгласен да има величествен и голям паметник на цар Аспарух,който е победил Римската империя.Това с основаването на Българската държава не е хубаво да се залага на нещо, което може да се окаже че сме по стари като държава.

 15. В края на 2014г. беше премиерата на филма “Дух и материя” в последствие пуснат и по БНТ 2016г. за известния български скулптор Александър Дяков, в който нарича МОЧА апотеоз на окупационната червена армия. Там той обяснява какво точно означава тази скулпторна група. Цитирам по памет: жената и мъжът в носии представляват България, детенцето са бъдещите поколения и задължително по-високият войник с автомат най-високо демонстрират подчиненото положение на българите и техните потомства от русия. Той също имаше идея как да изглежда това място като най-високо е всеопрощаващата божия ръка и долу в ниското позорната скулпорна група. За съжаление този известен български творец почина на 01. 06.2018г.
  Светла му памет!

 16. Има музей на соца и е много близо до руското посолство,а наистина не е лоша идея да се използва постамента.Похвална инициатива,дано софианци да изберат нормален кмет,защото като гледам кой се промъква,МОЧА няма да мръдне

 17. @ Веселин Станев
  Съгласявам се, нека бъде ЦАР основателят на държавата ни Аспарух, само да не го сбъркат с т.н. ЦАР “асвабадитель”! Важното е да си е Нашият!

 18. На това място трябва да има паметник на българската държава и нейните отци основатели.

 19. Г-н Инджев,много Ви уважавам и всекидневно чета публикациите Ви,с които съм съгласен почти на 100%.
  Та думата ми е за МОЧА
  Мисля, че в България все още няма политик с “топки”,който да премахне,събори или видоизмени този зловещ символ, наложен ни от азиатските ни поробители.
  Дано да греша в преценката си.

 20. По всички села и паланки има такива капища на хайлазите ,доста труд ще е нужен да ги изринат или преместят всичките защото явно са строени масово в угода на окупатора …А кога ще прекръстят димитровград , аксаково и сигурно има още много такива носещи имената на отявлени българомразци …

 21. I. Ivanov,
  Да допълня твоето изказване. Мочите и альошите са ДОКАЗАТЕЛСТВО,че управниците ни служат и са назначени от масква и немедлено трябва чемадан,вакзал масква за тях.

 22. Идеята да се използва постамента, но да се промени смисъла на паметника, не е добра. Подобен дебат се водеше и през 90-те какво да се прави с Мавзолея, докато накрая се взе най-правилното решение – просто да се махне. Части от този “паметник”, точно както и от Мавзолея, биха навявали ужас от миналото, независимо как са префасонирани. По същия начин са подходили и в Париж с Бастилията (На това място ще се пее и танцува). Друга тема е, че идеята на младия архитект е наивна и, да ме прощава, но кичова. Освен това нацисткият девиз, който той предвижда е, меко казано, неуместен. Похвална е само позицията му позорният “паметник” да се махне оттам (не е малко). Според мен, на мястото на паметника е най-добре да си се възстанови парковата среда – да има алеи, пейки, хубава градинска растителност, детски катерушки… Това би било пълния антипод на днешния мрачен фетиш, а не да се замени с паметник на кан Аспарух (например) със същите размери. Скулптурните групи, според мен, не бива да се унищожават, а да отидат в музей. Те наистина са символ на времето си (основна теза на защитниците на “паметника”) и имат високи художествени качества. Нека в музея идните поколения да научават през какви периоди е трябвало да премине клета майка България.

 23. МОЧА, трабва да бъде премахната и в това пространство да бъдат издигнати паметници на всички велики български личности -Български ханове и царе, възрожденци, революционери и други българолюбци , на които дължим нашето настояще.

 24. Ако ще се заменя една пропагандна измишльотина с друга, по-добре нищо да не се прави. Гербове на пиедестали… Отново такова!
  Аз виждам едно натягане тука. Ще махнем руската статуйка и ще сложим … герб. Та да го помним още 60 години. Дето ни построи пътищата, магистралите и ни даде толкова пари за болници, училища и т.н. И как само риташе топката!
  ГЕРБ ще сложим!

  Моча да се маха. Да се заравни, да се сложат пейки и детски играчи и и да се забрави! И да се спре всякаква пропаганда, било тя и пробългарска. Вси избягвам да го кажа, но все пак имайте предвид, че нациите са ИЗМИСЛЕНИ, за да се контролира населението. Тоест – няма такова нещо като нация. Има население, което плаща данъци в определена територия. И доклкото движението през границите в съвременния свят е доста свободно, населението на територията България ДОКАЗА, през кое му минава националната идея.

  Какви ханове, канове, царе и прочие?! Що те го промотирате направо император?
  Дали ще е великоруска или великобългарска пропагандата, за мен няма няма разлика. Не искам никакви, НИКАКВИ владетели да ми стърчат над главата. Що не го направите Аспарух директно бог?! И да се излагаме като македонците, че всичко на тоя свят идва от българите. То нйкои вече се излагате…

  Боже, Боже… За това ли е цялата работа? Булгар, булгар! Да не е руската, да е българската окупационна армия. Щото, нали, когато любимият ви Аспарух (доколкото изобщо е съществувал) е влетял през Дунава, тука би трябвало е имало и други хора, да ги наречем местно население (според логиката, а не според историците). Та, не се ли явява въпросният и предполагаем Аспарух завоевател, окупатор и разсипник на живота на местните? Може би е трябвало някой да ги попита и да запише… Според това, което съм дочул, онези времена непосредствено след идването на любимия (и да допуснем, че е реален) Аспарух не са се запомнили с нищо, освен с кланета, битки, кланета, кланета и още кланета. По нашите земи, де. Или Аспарух е бил освободите? Колко му е да е бил…

  Да обобщим.
  Влиза един с армията си през Дунава, трепе онези, които не му си кланят, окупира територията с всички последствия – този го харесваме.
  Влиза друг с армията си през Дунава, трепе онези, които не му се кланят, окупира територията с всички последствия – този го мразим.

  Европейци, демократи, широко скроени…

  Няма да ме пличкат с руски глупости, но ще ме пличкат с български. На това как му викат, пак ли освобождение?

  От какво?

 25. Единствено ние, българите, защитаваме чернобилското престъпление! Е, естествено и извършителите му.
  Това не ви ли напомня на историята със заклеймяването на Солженицин – само нашият писателски съюз извършва тази мерзост – даже и съюза на съветските писатели не го прави в онзи момент!
  Нима гъзолизничеството ни е национална черта?

 26. Просто трябва да се премахне. А на мястото му да се танцува.

 27. Аз бих поставил на мястото на “шпагин” – Христо Ботев с високо вдигната нагоре към небето сабя и надпис “Който падне в бой за свобода, той не умира!”
  Така двамата най – велики българи – Левски и Ботев ще бъдат само на крачка разстояние един от друг.

 28. Не че се заяждам, но ” България над всичко” на снимката е доста по-малка от статуята с пушката.

  Има една група от ГДР – Rammstein, която също пее в последните си песни “… uber allen”.

  Не мисля, че ние българите искаме да сме над всички. Това което ми се иска е тази свинщина да бъде махната от центъра на българската София.

  Друга група, Англия, High Hopes…

 29. Каквото и да сложат на това стърчило , когато премахнат окупационния резил , на мен все ще напомня за капището . Присъединявам се към предложенията които приканват към възстановяване на парковата среда , зеленината и ДЕТСКИ забавления . Нали това е бъдещата България !
  Приемам предложението на младият господин Игнатов , по скоро като покана за раздвижване в гражданското общество по тази плесенясала тема ! Също така – и на заспалите мозъци в Софийска Община да си изпълнят едно старо решение и да не се държат като руски слуги .

 30. Трябва да призная, че поради предишни и след това негови изяви, не съм фен на Евгени Бакърджиев. Но той (един от малцината властимащи) показа, с решителните си действия при разрушаването и премахването на мавзолея, как трябва да се действа срещу символите на тоталитарнто ни робско минало! По същият начин, можеше да се реши въпроса и с МОЧА (Паметника на Съветската Окупация), ако имаше и друг управник като него!

 31. К.Ганев, този път различното, не е интересно. Съгласен съм, че “македонщината” е най-малкото, от което имаме нужда, но това предложение на младия архитект Игнатов, аз виждам като дипломатичен ход, който дава някаква възможност за прокарване на тази почти невъзможна мисия. Единствения шанс за успех, е възможноста да се промени предназначението на “идола”. Не че няма да има съпротива, но все пак, ще бъде по-трудно да прокламираш на глас съветския, пред българския символ. Както се казва, политиката на “малките стъпки”. Всичко това, ако въобще се случи може да се регистрира не в графа “освобождение”, а в графа “Независимост”, от която плащащите данъци в България, имат належаща нужда. Забележка: Teзи, които не плащат данъци, не желаят промяна на статуса, на този отвратителен символ. Дискусията за “стойности”, може да се води единствено, след отстраняването на унизителния, включително и за мен, окупаторски символ.

 32. “Германия, Германия преди всичко” e по музика на Йозеф Хайдн, текстът е написан oт Август Хайнрих Хофман фон Фаллеслебен в 1841 година. Песента има най-важната цел на немските либерал-революционери от 19-ти век – да бъде обединена Германия, по това време разделена нa местни царства, княжества и херцогства. Партийнo-общинско-областни владения, по нашенски.
  Всъщност предложението на младежът-архитект, за окупационните паметници e съвсем на място. Последователите на християнското учение са използвали основите на римските светилища, за да строят свои. Калигула пък, наредил да доставят cтатуятa на Зевс oт Олимпия в Рим, зa да поставят неговия образ, на мястото на Зевс. Древните гърци изпитвали повече уважение към чуждите, отколкото към собствените си богове и се опитали да запазят всичко преди тях. Преди това, и след нас, кой знае.

 33. Категорично и изцяло подкрепям позицията на MILANOWAK и ИНЖ.СИМЕОНОВ!
  Капището МОЧА и всичките му събратя,маркирали по кучешки земята на страната ни трябва да бъдат разрушени. Бронзът трябва да бъде претопен и металът ползван по предназначение.
  Необходимо е пълно изтриване на позора от националната памет!
  Не приемам и теорията за “малките стъпки”. Когато искаш да убиеш отровна змия, не я кълцаш по малко откъм опашката – СМАЗВАШ И ГЛАВАТА! По възможност – с един удар.

 34. # KIROV

  Замяната на символа да диктатурата със символа на национализма не е решение. България НЕ Е над всичко. Държавата (бг в частност) е фикция, която се крепи на изкуствено създадени емоционални връзки. Изобретяването на нациите в края на 18-ти век и особено в началото на 19-ти век цели точно това – да се бетонират емоционалните връзки на индивида с националната идентичност. Тогава това е било силно авангардна идея и цяла Европа се е защурала да събира артефакти, да си измисля собствен епос, да съчинява древни текстове и т.н. Това изключително силно е повлияло и на българските луди глави, наречени по-късно възрожденци. Националната идея е била наистина заразителна… Но резултатите са факт – две световни войни на НАЦИИТЕ, пълна разруха в Европа и ОГРОМЕН скок напред в качеството на живот след периода на противопоставяне на нациите и след създаването на ЕС, което е наднационален идеал за мир и просперитет.
  Човек трябва да живее с принципи, а не с национални стереотипи. Иначе ще ви разкажа вица за глистите, които се показали от… Както и да е. Високите паментици имат една цел – да съобщават на плебса, че местният владетел го гледа. Биг Брадър гледа! Символите на властта – истукани, минарета, катедрали, партийни домове и т.н. са все високи. Рядко се срещат символи на свободата на такава височина (Статуята на свободата и още две-три).

  Замяна… Изобщо няма да се стигне до дебат руския или българския символ да оставим на пиедестала. Това е безсмислица… Като толкова искат софиянци да им лъсте един ГЕРБ над главите, да си намерят място някъде из столицата и да си го забучат. Последното място, на което ще се допусне това, е мястото на МОЧА. Толкова ли не останаха площадки… Или се съмнявате?

  Кои не плащат данъци в бг?

  Всеки, който харчи пари в бг, плаща данъци. Плаща ддс директно при покупката. Плаща косвено всички останали данъци, които са начислени в цената на продукта (стока или услуга). Плаща акцизи, плаща осигуровките на работниците, които са работили по производството, доставката, продажбата на едро и продажбата на дребно. Плаща ВСИЧКО! Защото, KIROV, така функционира свободният пазар. В цената на всяка стока и услуга се начисляват ВСИЧКИ разходи, като това неизменно включва и дължимите (сега или после) данъци.
  Да поясня отново – данъците се плащат от ПОТРЕБИТЕЛЯ, независимо дали е пряко (ддс, акциз) или косвено през цената на продукта (корпоративен данък, дод, дзпо, осигуровки и т.н.). Така че няма бовек в бг, който да не плаща данъци. Освен ако не е намерил начин да не потребява нищо друго, освен собствено производство в пълен цикъл (от нулата до крайното потребление). Фотосинтеза някаква.

  Ако говорите за българите извън бг – те внасят в бг около два милиарда лева годишно. Тези пари се ХАРЧАТ в бг, тоест пак се връщаме на горното.

  И така – кои не плащат данъци?

 35. Според мен ако се използва идеята на младия архитект като повод за дискусия “за или против махането на МОЧА”, ще тръгнат едни критики относно “България над всичко” и естетическото несъвършенство на предложението му и накрая ще се наложат привържениците на МОЧА. За да се избегне този развой на нещата, трябва да се излезе със силно алтернативно предложение, като например описаното от коментатор(кат)а SMS. Разбира се, че е най-симпатична идеята на мястото на МОЧА да има атрактивна детска площадка или някакво съоръжение за скейтбордисти, които и сега са там, но не знам дали тези идеи ще имат в очите на софиянци тежестта на идеята да се почете аспаруховата конница.

 36. Към ВЕСЕЛИН СТАНЕВ:

  Титлата КАНА СУБИГИ е фиксирана многократно в надписите, оставени от БЪЛГАРИТЕ както в районите на ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, така и в ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ. Подобна тила не се среща в нито една от известните на науката европейски или източни държави. Във всички стари български надписи и документи главното държавно звание е вписано чрез сложната и собствена българска титла предадена чрез гръцки букви KANACYBIГI. ВСИЧКИТЕ НИ ВЛАДЕТЕЛИ ДО СИМЕОН СА НОСИЛИ ТИТЛАТА КАН! Титлата ЦАР възниква по времето на цар Симеон, откъдето по-късно е взаимствана и от Русия.

  „Онзи, който иска да научи много, трябва да започне с малко, но добре проучени факти!“ Джон Лок

 37. Към К.ГАНЕВ:
  „…няма такова нещо като нация“.

  Напротив, ИМА! Нациите са реални толкова, колкото са реални и държавите. Всички държави са построени на базата на нациите. Има държава, има нация. Няма държава, има цигани. И БЪЛГАРИТЕ са единствената нация запазила името на държавата си БЪЛГАРИЯ от основаването и досега.

  „Що не го направите Аспарух директно бог?!“, „Та, не се ли явява въпросният и предполагаем Аспарух завоевател, окупатор и разсипник на живота на местните?“

  БЪЛГАРИТЕ са наричали владетелите си КАНАСУБИГИ, а не Бог. И тогава и сега, и никой днес освен вас не допуска тази възможност. Но уважение към тях, ДА! Както всеки слага паметник на гроба на родителите си като знак на почит и уважение, така и ние БЪЛГАРИТЕ искаме да изразим почитта си към тях, не само защото са ОГЪНЯ на историята ни, но и защото благодарение на тях съществуваме. И не ни пличкайте „ с руски глупости“, с цел да облагородите хищната държава, причинила най-много жестокости и злини на БЪЛГАРИТЕ, и която стои зад статуквото Борисов, като приравнявате СЪЗДАТЕЛЯ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ КАН АСПАРУХ с нея. НЕ, КАН АСПАРУХ не е „завоевател, окупатор и разсипник на живота на местните?“. КАН АСПАРУХ е колонизатор и в това няма нищо лошо, защото повечето държави на света днес са създадени след колонизирането им. Да давам ли примери? И още нещо, КАН АСПАРУХ е нещо повече от колонизатор, защото нашите пра-, прародители са се заселили на тази земя ПО ПРАВО И ЗАТОВА ОТ ТОЛКОВА ГОДИНИ Я ВЛАДЕЯТ. В потвърждение на горното цитирам речта на папските легати пред Църковния събор от 869-870г.:
  „Римският апостолически престол някога е управлявал и двата Епира-стария и Новия, цяла Тесалия и Дардания, в която днес се вижда градът Дардания, коята страна сега от тези българи се нарича България…тъй като българите по право са завоювали тази своя родина, ето те от толкова години владеят това, което са завзели.“

  Стига с ГАНЮВЩИНИТЕ СИ г-н Ганев. Казах ви в предишният си пост, повтарям го сега. Вашите „различни“ виждания са много по абсурдни от тези на приятеля на зет ви и нямат никакъв шанс, нито да станат интересни, „красиви“…, нито да станат привлекателни.

 38. Към KIROV:
  „….това предложение на младия архитект Игнатов, аз виждам като дипломатичен ход, който дава някаква възможност за прокарване на тази почти невъзможна мисия.“

  Напълно съм съгласен с вас. Мисля, че това предложение силно разклати МОЧА и от безопасна гледна точка (да не взема повече жертви) е задължително да помогнем за преместването му от там, както и на събратята му в останалите градове. ХО!

 39. “Защото, KIROV, така функционира свободният пазар…”

  .К.Ганев, “страхувах” се, че няма да бъда разбран и се получи точно така. На тема национализъм, който сам по себе си е далеч от моите ценности, няма какво да се спори. По темата “политическа независимост”, водеща и до финансова такава, не виждам какво неясно може да има. На въпроса “И така – кои не плащат данъци?”, няма да ми стигне времето да отговоря изчерпателно, а и едва ли искате да знаете всички поименно.
  “Киров” е добре запознат с това, как работи една данъчна система във всяка действаща демокрация, разполагаща със съдебна система наясно е и с размера на сумите превеждани от българите извън граница в посока БГ.
  Fинансовата дисциплина в БГ, е основана преди всичко на доста непоносими данъци, с които общините притискат собствените си жители, малкия бизнес плаща почти безкомпромисно, но за “големите” не съм сигурен. Ще спомена само “Лукойл”и Пеевски.
  А “потребителя”, както добре сте се изразили, плаща освен данъци и сметките на тези, които не плащат данъци и нямат интерес от истинската независимост на България. Още веднъж ще кажа, че всеки опит да се премахне МОЧА си заслужава, даже и да не успее.
  Задавам един въпрос, на който няма нужда да се отговаря изчерпателно – колко е “свободен” пазара в България, при положение, че 30% от европейските пари се присвояват и то предимно от тези, които укриват данъци?

 40. Отлична идея на г-н архитекта! Ха да видим сега „Къде си вярна ти любов народна?“. То не е въпросът само да се перчим с имена на „канове“ и „кавханове“, но и да направим нещо за страната, в която живеем. Все едно дали тази страна е на 300 или 1300 години. Ако ще да е и на 2300 години, това не отменя позора на МОЧА. Подобен „монумент“ само хвърля сянка на съмнение, че едва ли имаме нещо общо както със свободолюбивия Спартак, така и с предвидливия Аспарух, или пък с ученолюбивия Константин Философ.

  Не ни трябва хилядолетна, нито дори многовековна история, уважаеми господа родолюбци. Два века писана история ни е напълно достатъчна, за да се чувстваме достойно сред народи като словенския и естонския, които нямат и 1 век минало, но са уважавани членове на ЕС, за които не се казва, че са „най-бедните в Европа“. Всъщност, никой европейски народ няма история по-дълга от 300 години, но това не им пречи да бъдат най-привлекателните в света. Ако е въпросът, Ирак и Египет имат повече от 5000 годишна история, но светът не им ръкопляска за това. Няма и нас да аплодират, че „Тервел спасил Европа от арабите“ преди 1300 години, но днес си държим МОЧА в центъра на столицата.

  Много добре е прехвърлил архитектът проблема за МОЧА в полето на патриотите. Да ги видим сега каква ще я свършат.

 41. към К.ГАНЕВ:
  г-н ГАНЕВ, нима предполагате ,че е останало нещо от ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ “национализъм” на българите, след ТОТАЛитарното робство и колонизация от СССР и Сталин , след 1944г.???????
  Аз приемам вашата “друга” гледна точка , но тя не е съвсем логична и обоснована , защото се отнася конкретно за реалността в НРБ , след 1944г..
  Също така е Важно поне паметниците ,които се издигат да отразяват основните исторически факт и ИСТИНА.
  Вие давате “пример” със кичозното презастрояване на Скопие в БЮРМ-СМ, но и там ,както и МОЧА , т.нар. “ПАМЕТници” са издигнати само, за да затвърждават ЛЪЖАТА , а не историческата истина.
  Едва ли толкова много щяха да са против КИЧът в Скопие и кичЪТ с МОЧА , ако , ПОНЕ , имаха и грам историческа “истина”. Защото навсякъде по света има кич и грозни ПАМЕТници , но не единствено, и само, лъжливата ПРОПАГАНДА, както е в Скопие и МОЧА!
  Ние сме против това , а не толкова против самият вид на тези “паметници”!
  Също така няма как да приемем ,че НРБ е “националистическа” държава, тя е съвецка КОЛОНИЯ и нейните днешни “националисти” и патрЕоти са всъщност КОЛОНИАЛНИ “националисти”, защото те са проводници само на руският, съветският и путлеристкият нашизъм и фашизъм, защото те са колониални РУБЛОфили, и никога няма да са като нашите възрожденски националисти, преди 1944г. – Ст.Стамболов, З.Стоянов , Хр.Ботев, Левски , Александър I-ви, Гоце Делчев, Ванче Михайлов …… и т.н…..и т.н…
  Всички нации са млади , но не можем да сравняваме антиколониалният американски национализъм със нацисткият или болшевишкият национализъм, най-малкото защото и нацистите и болшевиките са преди всичко ИМПЕРИАЛИСТИ и едва след това са “националисти”, но са ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ “националисти”!
  Така че има големи разлика във национализмите, те не са “еднакви”, защото едни национализми разрушават абсолютните монархии и ИМПЕРИИ, а другите водят до прераждането на абсолютните монархии и ИМПЕРИИ, каквито са НАЦИзма и болшевизма.
  Така че няма как да сравнявате пропагадната ЛЪЖА в Скопие и МОЧА със историческата ИСТИНА, макар тази ИСТИНА да е “националистическа”!
  П.П. И , накрая, според мен МОЧА трябва да бъде демонтиран със диамантени въжета ,каквито се използват в мините. И на неговото място трябва да се възстанови военният мемориал ,който беше демонтиран при строителството на НДК. Този мемориал(ПАМЕТник) е посветен на загиналите във войните за национално освобождения и обединение, Този ПАМЕТник е – ИСТИНАТА, а МОЧА е – ЛЪЖАТА!
  Нека всеки избере дали да се възстанови ПАМЕТника на ИСТИНАТА, или в центъра на София да продължава да стърчи КОЛОНИАЛНАТА ЛЪЖА , както през последните 70 години……..
  И без това повечето централни улици в София са кръстени на руски военнопрестъпници и руски колониални шовинисти от края на 19 век, също е и с храма Ал.Невски. Но поне в тях има нещо истинско, но в МОЧА – НЯМА. МОЧА е само – ЛЪЖА!

 42. А не е ли по-добре на първи етап да не започваме с нескончаеми спорове относно това как да изглежда мястото без МОЧА, а да обединим волята и усилията на българите около премахване капището на окупатора. Пък когато поне бронзът изчезне, нека чувстващите мнението си за достатъчно компетентно и авторитетно – историци, академици, политици, патриоти, националисти, спорещи от любов към спора и всякакви от сорта да спорят и решават.
  Мисля, че още когато от страната ни бъдат премахнати всички каменнобронзови грамади, величаещи терористи и поробители, дори на мястото им да останат зелени полета, стотици хиляди ще се почувстваме вече удовлетворени.

 43. @Към Павел Тинков

  Адаш! Категорично съм съгласен с теб.

 44. Към NESTOR:
  „То не е въпросът само да се перчим с имена на „канове“ и „кавханове“, но и да направим нещо за страната, в която живеем“, „позора на МОЧА“

  Ами защо тогава се перчете, а не го направете. Защо не го направихте досега? Някой да ви е спирал да премахнете „позора на МОЧА“, който така добре съхранявате. БЪЛГАРИЯ съществува благодарение на достойнството на БЪЛГАРИТЕ. И това го доказва многохилядната им история. БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ НЕ СА КОНЮНКТУРА! ТЕ СА КОНТИНУИТЕТ! Но със сигурност вие сте конюнктурна личност. Имало е хазарско владичество, няма го. Имало е византийско, няма го. Имало е турско, няма го. Има руско, И НЕГО СКОРО НЯМА ДА ГО ИМА! А с него и МОЧА, но позора от лицата ви за неговото построяване и защитаване няма да бъде отмит. Този позор е за тези които го построиха, за Москва, и за техните наследници и обожатели днес: Борисов, Нинова, Доган…., за вас и за всички антибългари и ще го носете до гроб.
  Това е за позора ви, а по отношение на стойността и достоверността на историческите ви познания мисля, че не е далеч деня в който ще достигнете тези на Борисов.

 45. Господин Станев аз красноречиво съм написал ; Достатъчно много мразя КОМУНИСТИТЕ не случайно съм напуснал България 85 година – тези ИЗРОДИ съсипаха България и натресаха тези ЧУЧЕЛА на “ОСВОДИТЕЛИТЕ” във всеки град и село по два или три ни в клин ни в ръкав паметници. Прав сте да си хващат чукалата и да си отиват в любимата им РАЗИЯ! Моите почитания и уважения!IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.