Москва вече не крие, че основният й инструмент за влияние в България е манипулиранта в нейна полза история

 

Позволявам си да поставя коментара преди факта заради важността на извода, който следва от текста: Москва не само не крие вече, че разчита на интерпретацията историята за своето влияние в България, която няма с какво да привлече в днешно време, но и превръща тази констатация във водещ “аргумент” в двустранните отношения.

Видя се наскоро , че двете бивши колонии на СССР в Европа, на които Кремъл разчита като база за своето славянско – троянско влияние в НАТО и ЕС, са България и в по-малка степен- Словакия. Ако някой все още се чуди защо тъкмо президентът на България Румен Радев и словашкият премиер Петер Пелегрини се оказаха единствени евроатлантически гости на демонстративно изолирания от Запада Путин на неговия форум в Санкт Петербург ( докато западните съюзници отбелязваха годишнината от най-големия десант в историята, осъществен от тях в началото на юни 1944 г. на френския бряг в Нормандия) , отговорът се сдържа в публикуването в руския “Известия” манипулативно (като за руската публика и за русофилите в Словакия и България ) изследване за отношението на населението към Русия в Източна и Централна Европа. То било положително по исторически причини към Русия и направо враждебно към САЩ именно в тези две страни, се твърди в него. 

Да оставим настрана доколко е вярно обобщението за българите, които преобладаващо смятали своя американски съюзник за заплаха, а Русия за приятел ( закрилник?). По-важният извод от този напън е изстрелването на руската политика спрямо България обратно в орбитата на 19 век, която Путин и компания използваха за агресията си срещу Украйна с позоваване на своето “историческо право” да си вземат онова, което смятат, че им принадлежи.

В предимно католическа Словакия руското влияние черпи вдъхновение от ролята на Червената армия за разгрома на германската окупация през 1944-та година. Както знаем, преобладаващо православната по традиция България обаче не е била окупирана от Германия и не е “освобождавана” от Сталин, а окупирана от неговите войски вероломно въпреки своя отказ от конфронтация със СССР и поддържането на пълни дипломатически отношения между София и Москва през цялата Втора световна война.

Паралелно с това съветският реваншизъм с руско лице готви закон за сплашване на всеки в чужбина, който посегне в чужбина на съветско-руската монументална символика.

Законопроектът е дело на на друго ведомство, а на Министерството на отбраната. Той предвижда разширяване на Наказателния кодекс на Руската федерация с нов член – 243.4. . Той плаши чужди граждани с 4 години затвор ( в Русия!) и с огромни глоби в случай на:

„…унищожаване или повреда на военни гробища, други места на погребения на загинали в защита на Отечеството, паметници, стели, обелиски, други мемориални обекти и предмети, в памет на загинали по време на отбраната на Отечеството, посветени на изтъкнати военни лидери и дни на бойна слава и паметни дати на Русия, свързани с отбраната на Отечеството, мемориали и паметни знаци на местата на бойни действия, определени територии, оборудвани и исторически свързани с подвизи на загиналите в отбраната на Отечеството, включително тези извън Руската федерация”.

Най-нахалното в подготвяния за обществено обсъждане в Русия ( познайте как ще приключи то!) текст е претенцията, че посегателствата срещу споменатата по-горе съветска символика не само нарушават “ обществения ред и нравственост” ( в чужбина !), “ но и имат за цел да изопачат хода на историческите събития и да способстват за формиране на изкривено обществено съзнание и настроения, като омаловажават ролята на въоръжените сили на Русия в поддържането на международната безопасност, отричат решенията на Военния трибунал в частта им, осъждаща завоевателната политика на фашизма и фактите на неговите престъпления на окупираните територии”.

Отгоре на всичко като основание за намерението да бъдат наказвани чужди граждани за отношението им към съветската окупация се базира на Договора за Евразийския икономически съюз от 29 май 2014 г. и на разпоредбите “на други международни договори на Руската федерация”. Последното поставя под общ знаменател и България с нейната специфична  твърде различна история не невоювала със СССР държава и народ, който е “освободен” единствено от своята независимост  чрез съветска окупация.

Време е “някой” достатъчно представителен за българската политика фактор да обясни публично на Москва и нейната пета колона, че днешна Русия няма никакви основания за претенции към България, която е голямо и единствено изключение  сред завоюваните от Червената армия територии и има пълното право да се разпореди с бетонните фалшиви новини от съветско време. Да не изброявам за стотен път защо…

След като обаче президентът Румен Радев играе по балалайката на Путин, а премиерът Борсов на два пъти публично демонстрира крещящо непознаване на историята, заявявайки скандално, че България била обявила война на СССР, на желаещите да се разграничат от такива “лидери” българи не остава друг избор, освен  да се разграничат  от тях и да продължат с гражданския си протест срещу мимикриращото съветско вероломство, преминаващо вече към фазата на законодателно изкованите в Москва заплахи към българите, отказващи да приемат кремълския диктат. 

А партиите, желаещи да получат подкрепата на хората с наистина европейско българско самосъзнание, би трябвало да напуснат удобното мълчание по този въпрос и за разлика от Радев и Борисов да покажат, че не треперят от Путин и неговите закани. 

 

Авторът на тези редове е автор и на изрисувания български трикольор върху Монумента на окупационната червена армия МОЧА, видно от снимката към този текст. По замисъла на руското военно ведомство развяването на българското знаме на истината може да се окаже престъпление по руските закони.

 

21 мнения за “Москва вече не крие, че основният й инструмент за влияние в България е манипулиранта в нейна полза история”

 1. “След като обаче президентът Румен Радев играе по балалайката на Путин, а премиерът БорСов …”
  Предполагам, че не е нарочно, ама се получило конгениално с борСов.
  ДГД и на тия-родните петоколонци и полезни идиоти и на ония-спонсорите им от масква.
  По препоръка на Иво и ще да е прав, дори при всезнаещият чичко Гугъл не открих разшифровка на трибуквието горе и за това периодично ще го давам в разгърнат вид-Да Го Д…. . До пълното му и безвъзвратно запаметяване.

 2. пуТЛЕРИСТКИТЕ военнопрестъпници от пуТЛЕРИСТКИЯТ рай(Х) трябва да ОТГОВАРЯТ за своите ВОЕННИ престъпления , ПЕРСТЪПЛЕНИЯ срещу човечеството и ГЕНОЦИД в Сирия, Украйна, Грузия,ЧЕЧНЯ , Венецуела и т.н., НАВСЯКЪДЕ по света! Включително и за сваленият преди 5 години граждански самолет с над 300 жертви от Холандя, Австралия, Малайзия и др..
  И точно тези ВОЕННОпрестъпници щели да създават “закони” , и то “закони” отнасящи се към други държави и към други исторически събития?!??!?
  Тези военни БАНДИТИ, начело с военният ТЕРОРИСТ-шойгу, трябва да си припомнят ,че до 22 юни 1941г., или точно днес се навършват 78 години от началото на ПРЕВАНТИВНАТА МЕЖДУсОюзническа война , започната Хитлер , СССР и Третият райх са СоЮЗНИЦИ, …..са военни сОюзници!
  Като основната ПРИЧИНА за Втората световна война е СЪСТАВЕНИЯТ и предложен от Сталин пакт МОЛЛОТОВ-Рибентроп!
  Да повторим ПАК за путлеристките дибили: – пактЪТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп е ПОДГОТВЕН и СЪСТАВЕН от Сталин , а не от Хитлер! Рибентроп е отишъл в Москва БЕЗ да знае, какво ще му предложат Сталин и Моллотов! Т.е. Рибентроп е отишъл почти на ЕКСКУРЗИЯ в Москва на 23 августь 1939г.. Всичко подписано от него, след това, е дело САМО и единствено на Сталин , Молотов и на сталинските военни!
  Също така ,веднага след това, през 1939-40г, Сталин АНЕКСИРА Балтийските държави -Естония,Литва ,Латвия и Финландия, Бессарабия и Буковина, както и ИЗТОЧНАТА половина от Полша, която си ПОДЕЛЯТ със “фашиста” Хитлер!
  Ето това е ИСТИНАТА за “антифашизма” на ТЕРОРИСТИЧНАТА РККА и Сталин!
  Освен това Европейският парламент със свое решение от преди 10 години ПРИРАВНИ престъпленията на комунистите(сталинистите!) и на “фашистите”!
  Освен това и българският парламент прие през 200г. закон ,който обяввява НРБ,БКП,ДС, СССР,КПСС,КГБ,РККА, и т.н., а международни военни престъпници и терористи, които са извършили прстъпления срещу човечеството и военни престъпления ,след Втората световна война!
  Така че нека шойгу и путлеристките военни терористи да прочетат поне решенията на българският парламент и ЕВРОпатламента, преди да предлагат своите “закони”!
  МОЧАи АЛьоша трябва да бъдат ликвидирани – НЕзабавно! И да се транспортират до Крассная площадь пред Кремль, където да бъдат “подарени” на Путелр и шойгу!
  Оставка и за “успешната” учителница-фандъковна, която монтира пред МОЧА камерите “подарени” от колониалните ѝ гасудари, начело с пасоль-губернаторь макаренков!
  Нека софиянци, най-накрая, поправят своята грешка и изпълнят своят ДЪЛГ пред България , като гласуват на местните “избори” срещу колониалните путлеристи от ГЕРБ и фандъковна. Нека спрат да се самозаблуждават от ПОРЦИОНните трохи ,които им подхвърлят банкянското приматоподобие и догань, през последните 15 години!
  С тези порции няма как да се отлепим от последните места на класациите! В другите държави протестите и промените във властта започнаха от техните столици – в Киев, в Тбилиси, в Ереван и т.н.. Само колониална София предпочете, и даже ГЛАСУВА путинските слуги да ги управляват от софийското кметство, вместо да ги отхвърли ,както ги отхвърлиха в СТОЛИЦИТЕ на Украйна, Грузия и Армения!
  За това , софиянци, ГЛАСУВАЙТЕ на изборите , гласувайте МАСОВО срещу сегашната власть! НЕ изоставяйте постоянно от другите столичани. Примерите на Киев и Тбилиси са пред вас……и за ВАС…….
  МОЧА и Альошите трябва да бъдат пратени в мАсква. Минната техника ги зове………..

 3. неуки хора ни управляват,а когато човек е неук лесно се манипулира

 4. https://www.youtube.com/watch?v=8VXPUb1H4f4
  Подобни патриотични изпускания от сорта на “грижа” за паметници, всъщност отвличат вниманието от истинските проблеми на путинска Русия – екологичната катастрофа, която задушава “великата” евразийска империя.

 5. По случай 22 юни 1941г. нека да видим как размишлява безсмъртният герой на Владимир Войнович-Чонкин на речта на сРалин от 3 юли 1941г.

  «Вероломное военное нападение гитлеровской Германии на нашу Родину, начатое 22 июня, продолжается. Несмотря на героическое сопротивление Красной Армии, несмотря на то, что лучшие дивизии врага и лучшие части его авиации уже разбиты и нашли себе могилу на полях сражения, враг продолжает лезть вперед, бросая на фронт новые силы. Гитлеровским войскам удалось захватить Литву, значительную часть Латвии, западную часть Белоруссии, часть Западной Украины. Фашистская авиация расширяет районы действий своих бомбардировщиков, подвергая бомбардировкам Мурманск, Оршу, Могилев, Смоленск, Киев, Одессу, Севастополь. Над нашей Родиной нависла серьезная опасность…»

  Баба Дуня, стоявшая позади Чонкина, всхлипнула. Задергала губами Нинка Курзова, несколько дней назад отправившая мужа на фронт. Зашевелились, зашмыгали носами и остальные.

  Чонкин слушал слова, произносимые с заметным грузинским акцентом, глубоко верил в них, но не все мог понять. Если лучшие дивизии врага и лучшие части его авиации разбиты и нашли себе могилу, то стоит ли так беспокоиться? Худшие части и дивизии разбить еще легче. Кроме того, непонятно было выражение «нашли себе могилу на полях сражений». Почему они не искали ее в другом месте? И кто эту могилу для них вырыл? И Чонкину представилось огромное количество людей, которые в поисках могилы ходят по неизвестным полям. Ему на какое-то мгновение даже стало жалко этих людей, хотя он хорошо знал, что жалеть их нельзя. Размышляя таким образом, пропустил он многое из того, что говорил оратор, и теперь поднял голову, чтобы уловить нить.

 6. А трябва ли още да казваме Толбухин или можем да го наричаме Добрич,без риск от руски затвор.И гр. Сталин и връх Сталин и металургичен комбинат Брежнев.Руското посолство да внесе яснота.А,забравих какво ще правим с улица “Зоя Космодемянская”в Красно село?

 7. Благодарско, ЖОРЖ!
  Чета и си мисля – и сред тях има читави люде, но винаги са били под критичния минимум…
  И друго си мисля – защо фолклорът ни видимо обедня на политически вицове? Дали невежеството ни затиска и губим чувството си за хумор или взехме да свикваме и току-виж бойкониновщината вземе да ни харесва?

 8. РУСКАТА ПОДЛОСТ И АГРЕСИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРЩИНАТА, ВЪПЛАТЕНА И В МОЧА, НЕ Е ОТ ВЧЕРА. ЕТО МАЛКО ФАКТИ ОТ БЛОГА НА ДАНИ ИВАНОВ:
  Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.

  България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

  За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

  България има и други жертви по време на войната. Англо-американски бомбардировачи сеят смърт и разрушения, като само самоотвержеността на българските пилоти предотвратяват по-големи страдания. Жертвите на съюзническата авиация и героизмът на българските пилоти не са забравени, но безпристрастността изисква да признаем, че са станали във „военно“ време. А съветските атаки – те са без предупреждение, без причина, подло и в „гръб“.

  КАТО ЗА КАПАК ЗА РУСОФИЛСКИТЕ ПАТРИОТИ ЩЕ ДОБАВЯ, ЧЕ МАКЕДОНИЗМЪН И АНТИБЪЛГАРЩИНАТА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СА СИЛНО И ОТДАВНА ПОДКРЕПЯНИ ОТ МИСКВА!

 9. Не е по темата. Звучи, както да го кажа, векторно. От рода на “моето”: “Роденият да бъде обесен, не може да се удави”.
  Или с други думи: “Винаги има по-голяма риба”.
  За баце-тата е. Въпрос на технологично време или пък речено по “моему”: “Много мина, мъничко остана”.

  https://www.reduta.bg/гротеската-пръв-тарикат/

 10. Изкопано от мрежата. За 22 юни, официализиран в Педерациата като “Денят на скръбта”.

  Давайте разберёмся, почему в сегодняшней РФ этот день считается «днём скорби». Где тут повод для скорби? Это скорбь по жертвам войны? Вряд ли! Ведь это абсолютно нелогично, если по жертвам скорбит система, не считавшаяся ни с какими жертвами и отправлявшая на верную смерть миллионы людей ради каких-то достижений к сакральным датам 1-е мая и 7-е ноября. Вспомните, как Красная армия брала Киев в ноябре 1943 года (чтобы успеть к 7-му ноября — «освобождением» это называть язык не поворачивается): из всех окрестных «освобождённых» населённых пунктов сгонялось все мужское население от 15 до 70 лет и бросалось без всякого оружия на передовую — только чтобы войска противника израсходовали все боеприпасы, прежде чем по ним ударит регулярная армия. Этим «призывникам» даже военную форму не выдавали, поскольку они были предназначены исключительно «в расход». А как советские войска брали Берлин, чтобы успеть к 1-му мая? Жуков потом хвастался перед Эйзенхауэром тем, что на минные поля посылал пехоту, чтобы она ценой своей жизни расчищала минные поля для продвижения других войск. И после этого эта бесчеловечная система будет скорбить по жертвам? Отнюдь!

  Кроме того, если днём скорби считается 22 июня, выходит, что забвению подвергаются все остальные участники и просто жертвы Второй Мировой войны, погибшие до этой даты. В первую очередь, забвению подвергаются красноармейцы, погибшие в 1939-1940 годах в польскую, финскую и бессарабскую кампаниях… Ах, простите, я запамятовал: это были не красноармейцы, а «ихтамнеты»: в Финляндии в 1939-1940 годах шла «гражданская» война между «белофиннами» (маннергеймовцами) и сторонниками «Финляндской Демократической Республики» (куусиненовцами), а отдельные советские граждане просто оказывали «интернациональную помощь» финским «республиканцам» — как в Испании тремя годами раньше… Но в таком случае и «Великая Отечественная война» — это тоже «гражданская война» между красноармейцами и власовскими «ополченцами», а «немецко-фашистские захватчики» — это «ихтамнеты», оказывавшие «интернациональную помощь» власовцам в борьбе с красной большевистской чумой…

  Истинный же повод для скорби для российской власти — это начало конца СССР. Чтобы закрепиться на века, СССР должен был распространиться по всему миру (это было написано ещё в «Кратком курсе» истории ВКП(б), изданном в 1938 году, где в эпилоге главной целью внешней политики СССР объявлялась замена капиталистического окружения социалистическим). Немцы же своим «вероломным» нападением сорвал кремлёвскому руководству все планы по советизации Западной Европы, уничтожив в первые дни советско-германского конфликта весь наступательный потенциал СССР, в результате чего Красная армия смогла дойти только до Берлина, а не до Лиссабона. И пусть СССР одержал победу в той войне, однако, всё равно, эта победа была равна поражению, поскольку механизм агонии был уже запущен. Капиталистическое окружение СССР так и не было ликвидировано, в результате чего СССР распался спустя полвека, не выдержав конкуренцию с Западом. Так что, как бы это цинично и кощунственно не звучало, но благодаря этой «скорбной» дате мы сейчас имеем свободную и демократическую Европу, а не (по словам Дмитрия Волкогонова) «планетарный ГУЛАГ».

 11. @SMS
  Хуйлото може да се пъчи колкото си иска, но на 09.03.20 г. в 10:00 часа в Хага започва процесът над империята на злото!!! И аз като Георги Николов ще кажа:”Много мина, малко остана”:

 12. Манипулираната в полза на русия история е абсолютно вярна констатация на автора г-н Инджев в поредната му блестяща статия. Това е резултатът и от продължаващото повече от 9 години управление на “антикомуниста” и “по-малкото зло”.
  Случва ми се понякога да разговарям с млади хора и тяхното невежество по отношение на “освободителката” ме изумява и навежда на мрачни мисли за бъдещето на тази страна. Винаги когато дам примери за руската зависимост се опитват да ме контрират с Американска. Когато им покажеш някои неопровержими факти и им припомниш, че от чичо Гъгъл могат да научат истината реакцията им е или да сменят темата, или просто да си тръгнат.
  Обучението по истинската роля на русия в българската история е условието да проодължим да съществуваме като държава.
  Умишлено говоря за младите, защото те са бъдещето.

 13. И китайските банки се включват в санкциите против путистан:

 14. Извинявам се за размяната на видеата: предното е песен за путинофилите като филип киркоров и разни други педали и кучки, а сега е това за китайските банки, които също се включват в санкциите против разкапващия се путистан:

 15. Сигурно съм тъп, или ставаме свидетели на нова уникална, безаналогова и “передавая” проява на мужишко-кремльовска простотия. И в римското право, и в Наполеоновия кодекс, и в живковския НПК, престъплението се санкционира териториално-национално. Не виждам как, дори с пълното съдействие на РъБъ ибриците на рАЗИЯ мога да бъда подведен по някакво законченце на педерацията, ако например нарисувам трикольора на МОЧА и напиша на него истината, че пу(т)кин е хуйло. Освен тувинецът шайгу или съселянинът му от Амурски вилает чайка да ми пратят укорителна картичка, че съм много лош човек. Много интересно би било казусът да бъде изкоментиран от юрист-международник.

  На Стопанина респект!

 16. @ АЭРОФЛОТ
  Не забравяйте, че вече имаме прецедент: цацаров не подведе ли Николай Ненчев за увреждане интересите на рск миг?! Подлогите на путин в България са най-мазните и най-отвратителните в целия свят!

 17. Много интересна интерпретация. Да загинеш в чужбина, отбранявайки Отечеството. Това е като да заключиш чекмедже, като междувременно пуснеш ключа в него.

 18. ВЕЧНА СЛАВА на нашите героични ДЕДИ – избивали като диви псета РУСКО – азиатската сган по фронтовете на Първата Световна Война 1914-1918 г. !
  БКП / БСП комунистите – ” Русофили ” – ” Русороби ” все още не са получили ВЪЗМЕЗДИЕ за ликвидирането на Среедната класа и Елита на Българската Нация след 9.Септември.1944 г. извършено под крилцето на т.н. ” Червена армия ” и последвалия 45 годишен Червен терор под крилцето на т.н. ” Голям брат ” – СССР ….. !
  РАБОТАТА на ” ЛОВНИТЕ РОТИ ” , запасните ” ШПИЦКОМАНДИ ” и ” КОНТРАЧЕТИТЕ ” по окончателното ликвидиране на Червената чума-сган в БЪЛГАРИЯ – чака да бъде ДОВЪРШЕНА …….. !!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.