Слънчогледите у нас чакат знак от московското слънце как да реагират на светкавиците в Истанбул, Тбилиси, Прага и Москва

 

 

 

 

 

 

Противниците на автократа Ердоган спечелиха зашеметяващо изборите в Истанбул. Това събитие има много измерения и поставя някои въпроси в нашия проруски вилает. За султана светна червено. Пак ли ще се оглеждаме на кръстопътя за сигнал от Червения площад, за да пресечем по знак на двуглавия регулировчик?

Пръв сред кандидатите да минат отсреща се обозначи претендентът за вожд на русофилството в България по партийна линия Сидеров. Препоръча в самия ден на изборите в Истанбул да започнем да си дружим с Турция като евразийска алтернатива на евроатлантическата ни ориентация. На това му се казва да тичаш пред вятъра ( на промяната ). Впрочем той и може да и знае повече от нас за московския вятър – нали е председател на медийната комисия на евразийците в рамките на онова русофилско сборище, което вдигна на антируско въстание грузинците миналата седмица.

Съпротивата срещу автокрацията, олигархията и евразийския реваншизъм  се надигна от Грузия и Чехия, през Сърбия и Албания, та чак до Москва, където хиляди протестират с искане властта да извади журналистите от затворите. Като споменаваме затворите, да не пропуснем онези в Румъния, които се пълнят с осъдени бивши управници. А и да не обидим Гърция с липса на внимание. Там статуквото също се пропуква с възраждането на “градската десница”, ако можем по аналогия да наречем така традиционната водеща в дясното пространство “Нова демокрация”. 

Към общата картина трябва да се добави и провалът на подкрепяните от Москва крайно десни популисти в опита им да преобърнат в своя полза преди по-малко от месец на евроизборите положението в Брюксел и да оправдаят инвестициите на Кремъл.

На този наистина шумен фон в София цари все същата тиха идилия между властта и т.н. опозиция по линия на стратегическото партньорство ( по президента Румен Радев) с Русия и на достлука с Ердоган, с който премиерът Борисов толкова много се гордее. Путин няма формално основание да обявява ( нова ) позиция във връзка с победата на опозицията на кметските избори в Истанбул, преди тя да застраши реално управлението  на неговия най-близък съюзник и събрат по евразийщина на национално ниво. Как да се определят тогава нашите слънчогледи накъде да се кланят, след като московското слънце загадъчно пасува?

Арабската поговорка гласи, че който сее вятър, жъне бури. У нас който прави вятър, жъне бурени. Трънлив е пътят на съглашателството с евразийските врагове на западната демокрация, но явно ще трябва да ги плевим с ахилесовите си пети след като са ни поднесли свободата с нагайката си.

23 мнения за “Слънчогледите у нас чакат знак от московското слънце как да реагират на светкавиците в Истанбул, Тбилиси, Прага и Москва”

 1. Да уточня за протокола, че снежният човек застанал до Иво, според отлично информиран източник НЕ пожелал анонимност е дело на Стопанинът на БЛОГА НИ.
  По темата. Почвам седмицата с приповдигнато настроение. Да дам връзки към вълнуващите репортажи за случилото се вчера в Истанбул и Прага. Когато хората знаят какво искат и са много няма кой да спре народната воля. Само за Гърция съм леко несъгласен. Ципрас се оказа много по-читав и истински технократ от всички предположения. Той даде здраво начало на изваждането на Гърция от ямата в която я бяха запокитили вековните клановете на Караманлис, Венизелос и не помня кой още. Няма лошо, научилата урока си “Нова демокрация” да се върне на власт. Но поне това е моят прочит на картината дотук при южните ни комшии.

  https://offnews.bg/sviat/sledizborna-nosht-istanbul-ne-se-ukroti-desetki-hiliadi-sa-po-plo-705982.html

  https://offnews.bg/sviat/stotitci-hiliadi-chehi-izliazoha-dnes-na-naj-masovia-protest-ot-padane-705980.html

 2. Една добра новина в развитие. Главният брекзитър Борис Джонсън за когато имаше инфо, че е боклук от г.т. на морала а и досега не е дал доказателства, че има визия какво ще прави след излизането на Великобритания от ЕС закъса яко с рейтинга. Засега. Дали на членовете на КП които имат последната дума по избора на лидера си ще им държи влага до денят на вота, ще да видим.
  http://www.focus-news.net/news/2019/06/24/2673147/the-independent-predninata-na-boris-dzhonsan-namalyava-sled-shumen-domashen-skandal.html

 3. Ето инфо което никога и при никакви обстоятелства няма да стигне до родните масмедии, било то национални, частни или “обществени”. Гибирясването на ссср1 е спасило атмосферата на планетата. Дори руските учени участвали в изследването са го потвърдили.

  https://www.gazeta.ru/science/news/2019/06/24/n_13126147.shtml

 4. “Главното от управлението на пут,ин

  Украинците ненавиждат руснаците
  Грузинците отново с пълна сила ги ненавиждат
  Беларусите напрегнато им се усмихват
  Китайците ги презират
  Европа и Америка-същото
  Главният проблем не е, че тази власт на лъжците и бандите е станала на 20 год.
  А че мечтае да бъде на върха още толкова.”

 5. Това което ме интересува сега е, защо Ердоган остави изборите,а не ги фалшифицира в негова ползва. Не е в негов стил.

 6. Към veselin: Защото, както се видя, турската автокрация среща сериозен отпор, не е като руската. Явно си дава сметка, че да отмениш спечелените от противника избори е достатъчно мобилизиращо за противника упражнение и не иска да налива още масло в този огън.

 7. @Георги Николов

  Жоро, напълно съм съгласен с теб за Ципрас. Такъв модерен политик, истински демократ, по тия ширини не се появява често. България също ще изгуби приятел в негово лице. Жалко, че стратегът от Банкя се случи на кормилото на България. Можеше добро сътрудничество да се получи с Ципрас.

 8. към Veselin: За разлика от Русия, Турция винаги е била нормална държава. Каквито и да са били греховете на Османската империя в зората на съществуването й, обективно те не са по-тежки от греховете на всички останали европейски империи. Обществените, политическите и религиозни реформи в Османската империя протичат по едно и също време с приблизителен интензитет както в метрополиите на Британия, Испания, Австро-Унгария. Огромен капитал за Турция и за цяла Европа е идеологията и делото на Мустафа Кемал. Нищо подобно не може да се каже за Русия. От Иван Грозни до поредния актуален Грозни нищо не се е помръднало. Изборите в Европа /и Турция в частност/ ще могат свободно да се фалшифицират едва когато свободния европеец добие широтата на необятната руска душа, а Путин е Президент на РСФСР за 150-ти мандат.

 9. @Георги Николов,да добавим и Казахстан,който премахва от 2025 г, кирилицата,а вече на банкнотите им пише на латиница.

 10. До Веселин:
  Без да имам каквато и да е информация, съответно и основание, просто едно предположение ми щукна днес през главата. Дали на решението на султана не е повлияло и това, че никак не е европейско да се забърка и в явна фалшификация на изборите в най-големия град. В момент, когато се умилква на Фолксваген за нов завод на гола поляна.

 11. …На този наистина шумен фон в София цари все същата тиха идилия между властта и т.н. опозиция по линия на стратегическото партньорство (по президента Румен Радев) с Русия…- невероятен хумор!…Както им е казАл бай Тошо на всичките -ще се снишаваме,ще видиме!

 12. Ако Ердоган го беше грижа за западноевропейски компании и интереси,нямаше да се целува с Путин и с С400 да предизвива НАТО и Фолксваген,който е нали западноевропейска компания,анадък?

 13. https://www.unian.ua/politics/10596078-parye-vtratila-avtoritet-i-svoyu-rol-u-suchasniy-yevropeyskiy-politici-mzs-ukrajini.html

  118 депутати от ПАСЕ гласуваха за връщането на Русия с право на глас.
  Плюха на окупацията на Крим и войната в Донбас и на хилядите жертви на съветските агресори там!
  Нашите подлизурковци как ли са гласували?

 14. Много се радвам за спечелените избори в Истанбул. Почерпих се от радост. Причините. Много просто. ердоган (масква) не е овладял на 100% медии,правосъдие,служби, икономика и др. Нормалното развитие са избори и смяна на властта което води до благоденствие.
  До Иванова. Не правете паралел м/у Османската империя и Турция. Няма нищо общо. Османската империя е основана на религията. Турция е създадена през 1923 в Лозана от Кемал Мустафа Паша. Паша е военен чин в Османската империя. Устройството на Турция е РЕПУБЛИКА. Кемал Мустафа обединява турският етнос и затова се нарича Ататюрк (баща на турците ).Той води война с Османската империя и създава нова държава на базата на обединението на Турският етнос, независимо от вероизповеданието му. Цариград се преименува в Истанбул през 1930г. Османската империя е много етническа,основана на базата на ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО. Това означава че и Българите сме били част от Османската империя. Тези Българи ,които са имали вероизповедание Ислям са имали повече права от тези които са били с друго вероизповедание. Имали сме няколко Велики Везира.
  Скоро Тръмп отмени търговският режим с Турция въведен с цел подпомагане на бедните държави. Забележете Турция – бедна държава. А ние къде сме?

 15. Излезе именцето на още една от “авторките” на учебниците с фалшифицираната история на България: прафесарката от СУ “Климент Охридски” ЕВГЕНИЯ КАЛИНОВА! Но няма начин да се е минало и без “творческо” участие в Заверата по фалшифицирането на историята ни и на една друга титулована шефка на съвсем легалната (!?) т.н. “евразийска катедра” (“Via Evrasia”) в Софийския университет товарищ доц. д-р Даринка Григорова

  http://www.viaevrasia.com/bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B4-%D1%80-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0

  Обърнете внимание КОИ са помагачите й в тази престъпна “Via evrasia”:

  доц. д-р Александър Сивилов
  д-р Светослав Маноилов
  д-р Зорница Грекова
  д-р Цветелина Цветкова
  проф. д-р Искра Баева
  д-р Боряна Митева
  проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова
  проф. д-р Андрей Андреев
  доц. д-р Евгений Кандиларов
  Чавдар Митов

  ,сигурно не е минало и без участието на прафесарЪТ Андрей Пантев, академикЪТ Георгий Маркав и най-вече на джедърЪТ Велислава Дърева!
  Те, май, всичките “историци”, преподаватели в Университета ни, са откровени фалшификатори и мястото им е на подсъдимата скамейка (за престъпление с изключителна обществена опасност) и после при бай Ставри, да си направят там един як академичен евразийски съвет!

  https://www.faktor.bg/bg/articles/avtorka-na-skandalniya-uchebnik-po-komunizam-kolko-sa-bili-represiite-li-trudno-e-da-se-opredeli-broyat-na-zasegnatite

 16. През 2004 г.плащахме на Русия за приемането на 1 кг.отпадък по 600 щ.д.-годишно около 24000000.Продажното правителство на Кобургготски не се съгласи да даваме отпадъците на Канада,която беше предложила цена 450 щ.д. за кг.Това от проф.Тасев няма да го чуете.

 17. @ВЕСЕЛИН СТАНЕВ: Колега, викаш да не “правя паралел” на Османската империя с Република Турция. А може ли да се упражнявам в “паралели” на Австро-Унгария с каквото там републиканско е налично днес на територията на бившата монархия. По Вашата логика за Първата и Втората българска държава следва да се говори без “паралел” с Търновското Княжество, а за Република България паралелът е направо в космоса. Нищо не казвате как да съпоставяме Московията, Татарското ханство, Руската империя, СССР … и добре правите. Тези държавни образувания нямат общ знаменател /паралел/ с останалия цивилизован свят. Обаче помежду си са напълно еднакви: безправно, неграмотно и впиянчено население; разпищолени царе и царедворци, ризата си късат за Матушката, но всички до един устремени да си купят апартаментчики в Приморско.

 18. Паравоенните: В ход е секретният план AIC NINE, идва финансов колапс, всички банки и борси затварят за 10 г.(видео)

  Началниците в БНО „Шипка” и Воински съюз „Васил Левски“ насаждат страхове и паника сред българите

  Добре, де! Според конституцията на РБ тия отдавна трябваше да са в затвора! Защо не са там ????

  https://www.faktor.bg/bg/articles/paravoennite-v-hod-e-sekretniya-plan-aic-nine-idva-finansov-kolaps-vsichki-banki-i-borsi-zatvaryat-za-10-g

 19. Иванова,Турция не е правоприемник на Османската империя. ТУРСКИЯТ ЕТНОС ВОДИ ВОЙНА С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. Не мога да вдена за вашата аналогия.

 20. Руските военни разведчици под прикрието на инженери и други специалисти по саботажи нямат работа в българските военни заводи, щото пак ще зачестят “авариите”! Това е плиткоумен, жалък опит да се заобиколят санкциите за руските фирми, а “консултантите”, чиито заплати и командировъчни сигурно ще надвишават сумата, предвидена за ремонта там, ще се пренесат у нас, уж временно, и после, нищо чудно, да останат за неопределено време, поради някакви незнайни за нас българските граждани дългогодишни договори, и след пристигането на новите F-16!
  Та каква е файдата за България от това братско “сътрудничество”? Никаква! Сътрудничеството с Русия би трябвало да се избягва, защото досега винаги ни е носело само загуби и унижения!

  България покани руснаци да ремнтират щурмоваците Су-25

  https://www.mediapool.bg/bulgaria-pokani-rusnatsi-da-remontirat-shturmovatsite-su-25-news294918.html

 21. @ SMS

  Колега, старшина русэв (он же подп.”валтер” от БНО Шипка) е уволнен по некадърност от под. 26200-Айтос през далечната 1981 г. Само си представете какъв идиот трябва да си, за да ти се случи това по време на бащицата замфиркьов! Е, този “слънчоглед” отреагира на маЦковкото слънце. Но ми се струва, че така засяга пряко и много топ-шайкаджии в Задунайский Милиционэристан. А те се много ядосват, ако некой застраши кешавицата им – било комисионни, било вече нагепено. Не е като да махаш рАЗИЯтския парцал, облечен в камуфлаж, или да снимаш ютюбета на военна подготовка с някой спиртосан вагнеровски “ихтамнету”. Като нищо ДАНС да се самосезира за бандитската самодейност в рАЗИЯтски интерес на русэв и Ко и да го преоблече набързо в райран камуфлаж. А хайрлия!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.