На кое от многобройните ни “робства” дължим робското мълчание днес

 

 

 

 

 

Колкото повече властелинът Борисов втвърдява тона срещу “своето семейство”, както сам нарече преди няколко дни бившето си второ аз в ГЕРБ Цветан Цветанов,толкова по – ярко се откроява въпросът за мълчанието на прогонените от властта по едноличната воля на властелините у нас. 

Борисов задълбава в желанието си да отрови спомена за своята дългогодишна близост с Цветанов. Вече го дави в отровната чаша на сравнението с Виденов и Местан. Гаври се с образа му въпреки факта, че отстранения от него от всичко постове Цветанов се закле да не каже лоша дума за бившия си шеф.

Не става дума за спецификата на едни двустранни отношения, а за правило в българската политика и то едва ли е формирано от някаква благородническа традиция на лоялността. От това правило изключение бяха само някои от бившите министри на Иван Костов, уволнени в края на управленския му мандат. Компания им направи самотно бившият номер две в ДПС Осман Октай. Може и да пропускам някого, но като цяло омертата важи за низвергнатите от техните вождове в политиката за почти всички български политици.

Самите споменати по-горе Виденов и Местан не казаха нищо съществено срещу бившите и последвалите ги на върха на партиите им партийни водачи след като внезапно бяха изхвърлени от ръководството на БСП и ДПС. Този феномен се наблюдава и в лагера на бутафорните придворни на Царя ( им), който им говореше на фамилно име като на свои слуги.

За да сме справедливи и да не обвиняваме само т.н политическа класа, същият синдром на странното примирение трябва да бъде отбелязан и в редиците на журналистическите ( падащи) звезди. Някои, като Валя Ахчиева, съдят БНТ. Но като цяло и сред журналистите, натирени от работодателите им, цари мълчание по темата на задкулисието, което ги е сготвило в своята кухня. 

Цветанов обичаше да прави “обосновани предположения” в случаите, когато не можеше да се направи категорично заключение. В памет на тази традиция ще предложа три хипотези за формирането през вековете на манталитета на мълчанието от страна на наказания нашенец във връзка с историческата ни традиция – такава, каквато ни я разказват от десетилетия ( поради което не слагам в кавички възприетите безропотно “термини”) :

а. Византийското робство

б. Турското робство

в. Еврогейското робство

Ако споделяте мнението ( на автора), че мълчането е злото, можете да изберете обоснованото предположение, че става дума за робуване на манталитета, формиран със сърп и чук по време на съветското робство.

28 мнения за “На кое от многобройните ни “робства” дължим робското мълчание днес”

 1. Вижте как хубаво ги е наредил Злият одесит за родните петоколонци-дупедавци сред силните на деня. По повод ремонтът на раззийските таралясняци в Мордор.

  Собственно, другого места, кроме как в России, для проведения ремонтных работ данной техники болгарские военные найти не смогли. Что же, весьма показательно. Хотя, чего ещё можно было ожидать от страны, по-прежнему испытывающей генетический трепет периферийного ротозея, перед недоимперским старшим братом.

  https://zloy-odessit.livejournal.com/2774881.html

 2. Не се заяждам, но като ме причислят по какъвто и да е начин към робите и нещо бълбука у мен.
  Какъв трябва да си, за да поканиш руснаците като наблюдатели и да говориш , че мястото им е в ЕК, освен ….?
  Какъв трябва да си , за да седнеш на една маса с Лавров и да поднасяш венци в Москва по време, когато руснаците по най- подъл начин играят отново срещу нас и ни пращат поредната доза подли убийци.
  Питам се какъв трябва да си, за да гледаш как източните европейци хранени като Висшеградската Тройка, как се гушкат с Кремълци и да не ги напържиш с отрязване на всички кинти?
  Какъв трябва да си да гледаш как Турция гази правата на човека и да продължаваш преговорите за присъединяване?
  Ами народът не е сляп. Гледа! Гледа как Нинова е присвоила пари и е шеф на голямата политическа партия на глупостта и трепери да не дойде отново тази партия на власт никога повече. Гледа как ГЕРБ ни газят по главите, но мрази повече БСП. Гледа как едни предатели в синьо преебаха синята идея, а после някои представят книгата си като истината за прехода- хайде де!
  Ей са! Чувствителен съм към предателите и провокаторите!
  Мрете!
  За предателството ви няма достатъчен ад!
  Никога няма да се поклоня на тази предателска сган, камо ли да повярвам, че да седнеш на една маса с руснаците няма да останеш отровен, защото по – подли убийци от тях няма. Спомнете си 1820 година, когато са обикаляли и обезлюдявали Тракия и Мизия. Спомнете си Раковски какво е казал!
  И го помнете всеки ден, всеки час и никога не отстъпвайте от онова, което е казвал за народните ни врагове- те не искат да има българска нация и ни пращат патриоти и защитници на правата ни, за да бъдем роби!

 3. B Древен Pим е билo законно възможно, някой да се откаже от статута на гражданин за да стане платен роб.
  Cвидетелство за собствена продажба в робство сред римляните е юристът Маркиан, който отбелязва, че робите (servi) могат да попаднат под собственост „от гражданското право [ius civile], ако някой на възраст над двадесет години си позволи да бъде продаден при споделяне цената [му].
  Едва ли e имало сделка на българското царство с византийската и османската империи за заплащане срещу подчинение.
  Tук e разликата с платените от Сталин “родолюбци” и “антифашисти”, които изпълняваха всяка негова воля, другарите на зaплащане които продадоха майка си, Македония. Другарите, които очевидно чакаха пoдания и идеи от наследниците на Cталин и Ленин. Другарите които подслушваxa и преследваха хората си, за да запазят властта , за да продължат измамата поне за още малко.
  Бягството от реалността e човешко и естествено. Mоже би това е една от причините за предложените учебници по история. След още едно поколение пак да има спорове, понеже предното не си е признало грешките.

 4. Към Dionis Dzhevizov
  dionis7@abv.bg
  dionis7@abv.bg

  Ще те запозная с полицията и се надявам да те докарат до съда и затвора.
  Търсиш контакт с 13 годишната ми дъщеря с която, както ми писа, искаш да “правиш кекс”, педофил гаден

 5. Прави впечатление, че участниците в този форум сте ерудирани хора, но нещо смущава, а то е постоянното четене на руски източници, които макар и опозиционни, навяват някакво усещане за вас като за руснаци от времето на перестройката, които много лаеха срещу Кремъл, защото им бяха отпуснали юздите, но накрая дисциплината падна и гръмнаха Чернобил, като затриха сумати хора. Обърнете се с повече доверие към Америка, четете източници на английски и американски, четете Forbes, Washingon Post, People, Sauthern Living, Food and Wine etc. за да видите как живеем в щатите, където не допускаме всеки без виза, а от скоро и Мексиканската граница е завардена и от двете страни, за да не влизат руснаци, защото развалят дивърситито в хубавия ни хомленд. Защо не се обедините срещу лъжите на Атака днес при Цецка Лицето, че ужким в България имало 4 американски военни бази, което е чиста лъжа, защото военна база ако има дори една американска в България, тогава ще видите наистина кво става, вие ще станете втора Япония или поне Сисили или Испания, ама тези жалки бараки които ужким им викате военни бази, не са дори далеч от това, което се правите че предоставяте на Америка затова, че ви пази без пари с цените на огромни харчове, които ние тука изпитваме на гърба си, а не се развяваме като французи и испанци с такета да хвърляме гюлета из градинките и да пием перно и жулим Житанес по цял ден и да се чудим в тази люлка на две световни войни Европа как да родим още някое ново отроче, ами служим служба да пазим света от лудите, аятоласите и кремльопутите. Че на всичко отгоре нашият президент да се въздържа да не им изгори брадите за 0 време, само да поиска. Но така е, когато на върха е почтен човек, който е притежава. най-красивите жени през живота си и както Кенеди направи Аустрия градина заради Жаклин, така сега Донел ще напълни с инвестиции Словения, въпреки шпионската роля на Боков в посолството в Любляна, който рапортува на Лавров всяка американска инвестиция в страната.

 6. Много разстроен от това,което научавам. За пореден път то поставя въпроса в каква държава живеем. Нима беззаконието и жестокостта вече са взели връх! Вече не само честният българин е заплашен,заплашени са семейството и децата му. Причината е,че мисли различно от престъпници и продажници.
  Почеркът на случващото е разпознаваем. Затова идейните противници на г-н Инджев са длъжни да се разграничат и да направят необходимото за слагане край на терора срещу него. Те имат властовите възможности и позиция за да изпълнят задълженията си по закон и конституция.
  А ние хората,трябва да се противопоставим с всичко възможно на гадостите,които ни натрапват.
  Иначе един ден те ще се стоварят и върху нас. С пълна сила.

 7. Процес пошьол, ама…
  От ПАСЕ искат първо парите и да изпълнят някои “тънки условия” ватниците като освобождаването на “пленените”украински моряци. Тегаво ще да е “триумфалното” завръщане на блядовете.

  http://www.focus-news.net/news/2019/06/26/2674024/tass-komitetat-na-pase-preporacha-potvarzhdavane-na-palnomoshtiyata-na-ruskata-delegatsiya.html

 8. @ Катя
  Като чета поста Ви ми идват на ума следните устойчиви словосъчетания:

  “Кога стана калайджия, кога му почерня задника?” (С други думи, кога почна да разбираш толкова много от нещо, за което до скоро не си имал хабер и понятие?)
  и
  “Пази, Боже, сляпо да прогледа!”, разказ на Алеко Константинов (Употребява се за човек, който след като се е “издигнал” до някакво положение започва да се държи високомерно и да смята всички останали за глупаци.)

 9. Катя, какво прави и ще направи Тръмп няма как да не се види. Ние тук в България си имаме достатъчно много проблеми.
  Вие как ги виждате от Америка?

 10. При всяко следващо “интервю” с КАЗИОНните му “медии”, МУТРОмилЮционеропитекЪТ все повече се увеличават проЗтотиите и примитивизма. Няма смисъл да се повтаря на банкянскоТО приматоподобие ,че всяка “партия” в НРБ е сменила по няколко свои водачи и “вождове” след 1989г.!!!
  Не само Виденов, БСП смени Лилов, смени агенть-гоцье(първанов!), а след това смени станиШЕФ и миков….
  За СДС и другите десни няма смисъл да изброяваме………..
  Също така и КОбурга ,който вкара бокоТИКВАТА във властть , също отдавна НЕ е ръководител на “собствената” си “партия”- НДСВ……
  Дори ДПС “смени” догань, и едва след това смениха и Местан ……….
  От всичко това се вижда ,че бокоТИКВАТА не казва нищо за смяната на “най-успешният” “политик” – догань, нито пък за Кобурга, на който даже беше и личен “охранникь”……
  Което показва ,че Местан и Виденов не са по-различни от всики други бивши партийни “величия”, и остава открит въпроса , защо точно тях посочва банянското приматоподобие?!?!?
  А от друга страна цветанов НИКОГА не е бил “вожд” на ГЕРБ, така че той НЯМА нищо общо със заеманите “партийни” постове на Местан и Виденов!!!!!
  По-скоро МУТРОмилЮцинеропитекЪТ-бокоТИКВАТА отговаря най-точно на “партийните” постове заемани от Местан и Виденов…..
  Вярно е ,че все още бокоТИКВАТА не е бивш , като тях , но това може скоро съвсем лесно да се промени , и банкянското приматоподобие да се озове в същото положението на вече бившите “партийци” Виденов и Местан, с които той сега примитивно се изгаври, НАЛИ!
  Също така едва ли банкянското приматоподобие ще остави цветанов да му взема комисионните рушвети за преприватизацията на ЧЕЗ! Все пак там ще има “откат” от най-малко 70-80 милиона! И съвсем не е случайно ,че тъкмо сега се вдига и цената на тока, за да има достатъчно и за “приватизационните” комисионни на бокоТИКВАТА, НАЛИ!
  До сега той не вдигаше цената на тока , и чрез “проверките” от ДКЕВР и НАП постоянно притискаше чуждестранните инвеститори – ЧЕЗ ,EVN , Е.ОН и Енергопро , за да може да препродадат ЕРП-тата на неговите ЛОБИстки ОБРЪЧи и
  ПОРЦИОНните му кукловоди.
  И едва след като ЧЕЗ “продаде” ТЕЦ-Варна на “ЕТНОенергетика” догань за нищожна цена, а сега ЧЕЗ ще напусне изцяло българската “енергетика”, и чак сега бокоТИКВАТА вече ще вдига цената на тока БЕЗпрепятствено ,за да има достатъчно милиарди за неговите енергийни ПОРЦИИ и ОБРЪЧи, които ще “изкупят” ЧЕЗ! И тези по-високи ПОРЦИОНни цени ще повишат загубите за българските производители и домакинства , което ще повиши цените на всички стоки, транспорт и услуги, което ще увеличи фалитите и ще намали заплатите, но пък ще се повишат ПОРЦИИТЕ на бокоТИКВАТА! Също се отнася и далаверата с беленският гьоль, за ПОРЦИИТЕ за още няколко милиарда!
  Ето заради това ще се повишават , ПОСТОЯННО, ПОРЦИОНните цени на тока в НРБ, в добавка и повишените цените на бензина и газа за Лукойл и Газпром!
  П.П. Същото е решението на МУТРОмилЮционерпитекЪТ-бокоТИКВАТА и за “партийните” субсидии!
  След като не искал да има субсидия за неговата “партия”-герб, то има едно много проЗто и бързо решение за това!
  Уж бокоТИКВАТА казва ,че е проЗД , пък не може да измисли дори едно наистина проЗто решение , с което ВЕДНАГА ще намали субсидията за своята герберокожа ШАЙКА!!!
  Трябва само герберокожите да даряват своята субсидия на някой фонд , или да я връщат в директно в “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”, и така ще има повече ПОРЦИИ ,които ще “усвои” техният “партиен” вождь-бокоТИКВАТА в края на годината. Така герберкожите няма да получават вече нито лев от своята “партийна” субсидия ,но без да вземат субсидиите за другите “партии” в НРБ………
  Нека и ЕТНОенергетиците от ДПС също даряват своята субсидия, след като и техният “успял””млад””бизмесмем”-пеевски не искал да получава нищо от бюджета……
  А има и едно още по-ЛЕСНо и по-БЪРЗО “решение” за “партийните” субсидии, НАЙ-бързоТО “решение”! Нека бокоТИКВАТА подаде НЕзабавно ОСТАВКА и да разпусне своята “партийна” ШАЙКА ГЕРБ! ВЕДНАГА!
  Същото да направят ДПС, догань и пеевски! И така вече няма да получават нито лев от “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ” на “финансовата” КАЛИНКА-горанов!…….

 11. ДРАГА КАТЯ,

  ПОДКРЕПЯМ ВИ НАПЪЛНО.
  Толкова ТЕСЕН ХОРИЗОНТ. Толкоз ТЕСНОГЪРДИЕ.
  Само руски. Само руски “източници”. Руски сайтове. По цял ден ровене в руски текстове, руски коментари. Изтъкване единствено такива за верни, за правилни, за примери.
  Руски псевдоминими “аерофлоти” ,”зержински”, “сухо-кобилни”, “13 стола” и не знам какви бисери.
  Никакво излизане от тоя стереотип. Никакво изскачане извън руски окови в съзнание, обръщане назад и ЗАХВЪРЛЯНЕТО ИМ. Няма ли БЪЛГАРСКИ имена. Няма ли европейски, америкщански неща. ТА ТАМ са най-добрите примери – за цивилизация, за философия, за мислите4ли, за герои, за свободи, за демократи, за книги и автори, за концепции и визии, и какво ли не още.
  Много сте права.
  Та като не можеш да се привържеш “натам”, тогава автоматично си оставаш в руслото на русия.
  Като срещна горни цитати или имета, веднага ми се идва на ума, в кухата ми глава: кой е повече виновен – русофициращия брат, или оставящите се да станат русофили българи!? Та те попиват руското ОТ ВОЛЕ. И им остава с десетилетия, комай с ВЕКОВЕ!!
  Сещам се и за “80-те процента” на полковник макаров.
  Нали уж ги разбиваме тези проценти. Нали им се противопоставяме – КАК? Нали не сме с Русия!? А сме с цивилизования свят!?
  КОЕ НИ ИЗДАВА, ЧЕ СМЕ ТАКИВА? Та съзнанието ни остава ОКОВАНО в клишетха и руски ТЪПИЗМИ И ЛАФОВЕ. КУЛТУРНА ПРИВЪРЗАНОСТ.
  Ходим си с ОНАЯ, руска работа, НАВРЯНА отзад, стърчи и се мандахерца, и май се кефим с това…
  После – поляците така направили.. балтийците така.. на нас друг ни виновен…

  ПОЗДРАВИ!

 12. ДРАГА КАТЯ,

  Още веднъж, подкрепям мнението ви напълно.
  И тези, дето се опитват да ви опровергаят… Колко жалко.
  От дърветата не виждаме гората. Пак и пак.

  Поздрави!

 13. @ GEORGI NIKOLOV,
  Моето мнение в случая с ПАСЕ не се покрива с твоето. Те гласуваха руснаците да се върнат в Парламентарнта асамблея на СЕ без фактически да са изпълнили нищо, заради, което бяха изключени! По този начин те биват поощрявани да продължават в същия дух с характерната им наглост, безочие и нахалство! Ето го и коментарът на “Le Monde”:http://www.focus-news.net/news/2019/06/26/2674024/tass-komitetat-na-pase-preporacha-potvarzhdavane-na-palnomoshtiyata-na-ruskata-delegatsiya.html

 14. Ето как са гласували представителите на различните страни в ПАСЕ относно завръщането на путиновите агенти. Това си е жив резил и предателство спрямо Украйна! За нашите хрантутници там нямало данни как са гласували, като че ли е много трудно да се досетим как е било:
  http://www.focus-news.net/news/2019/06/26/2674024/tass-komitetat-na-pase-preporacha-potvarzhdavane-na-palnomoshtiyata-na-ruskata-delegatsiya.html

 15. Към ЦВЪК:

  Е, намерихте с какво да се изцвъкате във форума.
  Ами не четете и не се бутайте тук, като Ви е толкова противно да четете руски мнения и разобличения на руската действителност по руски източници. Стойте си в перфектния Ви свят, където не Ви трябват ( вътрешни) съюзници.
  Да не говорим, че да вменявате русофилство точно на този форум е перверзия.

  Апропо, ако Германия беше използвала енергията на руската съпротива срещу режима на Сталин в началото на войната, болшевиките щяха да бъдат пометени за няколко месеца. Тъпият Хитлер обаче е решил друго и си получи заслуженото за тъпотата си.

  Опитайте се да схванете: не с ядрено оръжие, а чрез имплозия новият СССР ще бъде победен отново.За тази цел е нужно самите руснаци да узреят за съпротива срещу режима.

  Четете си Вашите източници барабар с Катя ( може и да си направите “правилен” , алтернативен блог), но не се опитвайте да вменявате от някаква самозвана по-висша позиция чувство за вина на коментаторите в този блог, които имат друга гледна точка за борба с Империята на злото.

 16. @ ЦВЪК
  Не искам да ви обиждам, но трябва да ви кажа, че ми приличате на георги жеков – жалбаря против Иво Инджев и син на покойната журналистка и пианистка Ани Дръндарова,който смята себе си за най-големия антикомунист и борец за справедливост в БГ, а на практика се превръща в оръдие на комунягите! Според вас не трябва да четем нищо, написано на руски, а само това, което е написано на английски. Това значи ли да вярваме на ноам чомски и майкъл мур и да ги поставим на едно ниво с Глен Бек?! И да не вярваме на никого, който пише и говори на руски като убитите от путин Анна Политковская, Александър Литвиненко, Борис Немцов и адвоката Магнитски! Да не вярваме на Дмитрий Гордон, Александър Сотник, Дмитрий Иванов – Камикадзе Д и много други говорещи и пишещи на руски, които буквално всекидневно рискуват живота си, критикувайки сатрапа путин! Да не четем ли Виктор Суворов и Владимир Буковски, ами и те пишат на руски?! Ако сте добронамерен, а не някакъв интригант, то следва да се позамислите.

 17. @Димитър
  Ясно е, че за Раззия кат най-голям плащач е направен “компромис”. Максимум до април 2020г. Ако няма резултати, червен картон. Ще да видим.

 18. Имам принцип. На “приятелски огън” не отговарям. Писнало ми е, да ме третират като “свой сред чужди и чужд сред свои”. Ама в името на голямата цел, поне така ми се иска, разрушаването на Моделът КОЙ преглъщам на едро и на Трайко се правя.
  Иво знае най-добре как да процедира.

 19. Америка трябва да се разбере вече, крайно време е, вторият мандат на Тръмп наближава заедно с големи събития; имах късмета да прочета хубави автори навремето като Керуак, Кен Киси, Уилям Уортън, Джоузеф Хелър, Вонегът, Ъпдайк и целите Фитцджералд,Хемингуей и Съмърсет Моъм. А също и по-новите Гришъм, Джуно Диас, Роберто Буланьо и Кормак Макантни. Затова отрано децата в България трябва да изучават Междузвездни войни и да пеят песните към филмите. Така ще се научат да уважават всякакви виде създания около се си, а не да се бият с тях. Правителството трябва да поиска от Порто Рико една празна бланка за аплайване за бейонд ди оушън територи, да я попълни, подпише и изпрати до Уошингтън.

 20. Да, споделям. Мълчанието идва от страха от преследване на тези със собствено мнение. Страх насаждан от комунистическия режим с всички възможни средства.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.