Гладният готвач Борисов

Когато написах в заглавие (вчера), че Борисов е сготвил отровна попара с образа на Че Гевара нямах представа, че  готварската ми метафора ще бъде потвърдена часове по-късно от самия герой на моя текст. 

“Най-обичам готвачите. Как съм гладен, по всяко време съм гладен”, пошегува се най-сериозно ( видно от удвоеното му тегло ) самия премиер пред строители на една Негова магистрала. 

Каква ирония, Симеон Радев е описал в своя знаменит труд “Строители на съвременна България” най-светлите умове на възрожденския ни период, а днешният строител на магистрали набляга на “романтиката” в общуването по работническо-селска линия като типичен съветски вожд. Като подобие на Хрушчов, който подвиквал на колхозниците по полята “как сте, как сте”. “Добре сме, добре сме” шегували се те, написал местен вестник. Не съм сигурен, че е виц…

Нямам на ум механичното съвпадение на споменатата в началото на текста метафора и нейното потвърждение на етимологично ниво. Говоря за Борисовия начин на действие и мислене. Именно в този “ред на мисли” – първо действа, после мисли. Нали за тази му импулсивност го хвалят като интуитивен политически гений неговите ласкатели, включително и от червения сектор на комента(р)торския корпус за бързо рециклиране, като Андрей Райчев. 

Не си мислете, че Борисов е изтървал случайно своя възторг от Че Гевара. Той наистина си го обича и се опитва да му подражава по своя си сикаджийски начин ( sik! ). Не, не е кръвожаден патологичен масов убиец като Че, но е обзет от същия плам в амбицията си да се хареса на простолюдието. Напълно си дава сметка, че с кекавите интелектуалци няма какво да се съобразява ако ще и да са сто пъти прави да му обръщат внимание на гафовете. Виж, бачкаторите са друго нещо. С тях държи да се разбира. 

В този смисъл Борисов си е направо ленинец без да се дефинира открито. Но и косвените доказателства са достатъчни като доказателство за неговия ленинизъм, изпълнен с презрение срещу онези, които по-малко са ритали топка и на полувремето са научили чужди езици, поради което и “за чеп за зеле не стават”.

Самият избор на Борисов да тури и упорито да възпроизвежда  години наред за шеф на културата в България под разни форми чепатия автор на горната зелева мисъл с вкиснатата физиономия и с още по-бедния речник от Борисовия, говори достатъчно картинно за духовността му. Получава се чорба от “Шинел” на Гогол с “Шанел 5”; от Кокто с Коко (Шанел) и от (пистолета) Валтер с (епистоларния) Волтер. 

С онези, които смята за прости и се оприличава на тях, Борисов не просто обича да общува на нивото на печеното агне ( на снимката с благодарните консуматори на агнешкото), с което ги подкупва пред телевизионните камери в деня на труда на участък от пътен строеж. За него това е повече от кеф. Израз е на дълбинното му разбиране за казана с мръвките, от който раздава порциите. А и сам каза неотдавна, че ние тук нямаме нужда от дяволи край казана в пъкъла защото сами се топим в него ( преразказвайки известния виц по темата). Той ли не знае как стои въпросът с охраната на казана с лапачката!

 

 

 

 

 

 

Когато едни другари и другарки са написали в проекта си за нови учебници по история, че др. Тодор Живков е командвал меко държавата, раздавайки постове и привилегии за запушване на усти, авторите на това прозрение за управленския талант на полуграмотния комунистически вожд не целят да се харесат на своя Тато със задна дата. Нямат вече нужда от това. Те галят слуха неговия жив следовник така, както той мачкаше ушите му като негов охранител ( за която интимност сам се похвали). Нищо, че бившият охранител се направи на съпричастен към възмущението от комунистическата пропагандна в проектите за учебниците, макар неговия образ да наднича  доволно изплезен ( единствената му прилика с Айнщайн и Миг Джагър) от нея като от огледало. 

И да се запита човек защо изобщо трябва да се регистрира всичко това? Какъв е смисълът? Борисов не се крие, напротив- горд е от себе си в най-натурален вид. Като един натурален акт, както обичат да казват събратята му по интелектуално развитие, когато искат да кажат нещо за нотариалния акт. Естествен е в общуването си на диалект и плещенето на глупости. Друг не може и да бъде. Иначе казано, той не може да бъде разобличен защото няма нищо завоалирано в неговото популистко поведение. 

Така е. Няма смисъл да се мачка таралеж с “голо дупе”, както сам той се изрази веднъж по адрес на Цецо, който се оказа таралеж в гащите му, смачкан набързо от бронирания спрямо бодливи скрупули и сантименти Борисов задник. А който няма дупе, да не се бута в политиката. Това ще да е изводът за нашенските политици. Да им е яко дупето в тази нер(а)вна битка, в която задниците имат повече значение от мозъците. 

ЗАБЕЛЕЖКА: На английски и други езици вместо “дупе” се използва “стомах”. Щеше да е по-близко до стилистиката на тази статия, но авторът избра българското. За което (не) се извинява на читателите с изтънчен вкус. 

15 мнения за “Гладният готвач Борисов”

 1. РЕЦЕПТАТА ЗА ПРЕЯЖДАНЕТО НА ББ:
  “Всички големи фирми се отчитат на ГЕРБ и ако не се отчитат, няма да получават големите поръчки”, заяви Валери Симеонов, до неотдавна вицепремиер в този кабинет, съпредседател на колационния патрньор в правителството Борисов 3 Обединени патриоти. “ГЕРБ се опитват да се харесат и ще разтурят демократичната система, а по-добра засега не е измислена. Вината за надвзетите субсидии не е на партиите, а на чиновниците от финансовото министерство”, добави пред своята телевизия СКАТ лидерът на НФСБ, който преди това каза същото и по БНТ 1. Той посочи, че разпределението на големите поръчки е обществена тайна: става с “връщане” та пари към ГЕРБ. “Как иначе точно едни шест фирми вземат всичко за магистралите, пък никоя не може да изпълни нищо без подизпълнители, на които превъзлага.

 2. Заглавието е Еверест! Самата статия е толкова силна, че дори на най-ярките клавиатури прислужващи Баце не им остава нищо друго освен “артистично” да се “разсеят”. Дежа вю!
  В края на краищата, великолепният описаният модел на комуникация: “Вие сте прости и аз съм ПроЗт, работи безотказно има няма вече 20 години.
  И те, така.

 3. Да хвана ръка покрай Новина номер 1 на деня.
  Вчера пред “Файненшъл таймс” пут.ин обяви краят на либералната идея и в матушката и на планетата.
  Но вижте какво той е заявявал точно преди петилетка. В Раззия е построен либерална пазарна икономика и това е завинаги.
  Нюансът е един-единствен. През 2014г. Президент на единствената супер сила-САЩ беше “либералиста” Обама. Сега владетел на Белият дом е Консерватора Тръмп. Най-важното е, да се хареса на “първите секретари на вашингтонският обком”. Тогава и сега.
  И както да го приемат на сериозно кремълският гном който има зад гърба си процент и половина от световната икономика, демографски умираща нация

  https://www.youtube.com/watch?v=zyYf6go-qJE

  и плаши куче с кокал, “грешка” с мултфилмчета за страховити оръжия които са “реалност’ само в болни мозъци с развинтено въображение.

 4. Цацаров поиска да бъдат отнети българските паспорти на трима руснаци и казахстанец

  (АМА ЗАЩО САМО НА ТРИМА, БЕ, ЦАЦА?! А И ТОВА ОЩЕ НЕ Е СИГУРНО, ЩОТО РУСКИЯТ НИ пРЕЗИДЕНТ ОЩЕ НЕ СИ Е КАЗАЛ ДУМАТА ПО ВЪПРОСА. А ОСТАНАЛИТЕ ОКОЛО 500 000 ЗЕЛЕНИ ПЕРАЧИ И ВЕЖЛИВИ КРИМИНАЛИ? ТЯХ КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ ?! ТЕ БЪЛГАРИ ЛИ СИ ОСТАВАТ?! )

  Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава

  https://www.faktor.bg/bg/articles/tsatsarov-otne-balgarski-pasporti-na-trima-rusnatsi-i-kazakstanets

 5. “Форд” напуска Русия завинаги, закрива заводи в Европа

  Компанията ще се раздели с 12 000 души до края на следващата година
  Сайтът offshoreview.eu коментира, че ако всички фабрики на американската компания бъдат напълно затворени и “Форд” окончателно напусне Русия, хиляди граждани ще останат без работа – данъчните облекчения ще намалеят, безработицата ще се увеличи. Що се отнася до цената на колите, които ще се произвеждат вече във фабриките за внос, експертите прогнозират увеличение на цената с 3-5%, така че затварянето на заводите допълнително ще засегне портфейла на руските граждани, които са решили да купят автомобил под марката Ford.

  И един коментар под информацията на Lyudmil Zapryanov:

  Деньги нет, деньги ушли ! Поне още пет автомобилни компании вероятно ще напуснат пазара в Русия заради икономическите проблеми на страната. Така те ще последват General Motors и Sang Yong Motor, които вече обявиха, че закриват своите предприятия в страната.
  Продажбите на Suzuki са спаднали със 73% в сравнение с миналата година. Същото намаление отчитат и китайците от Cherry. При Peugeot и Citroen резултатите са направо катастрофални – едва 800 коли за първите 2 месеца, както и при Honda, която за януари и февруари на 2015 г. отчете само 636 продажби

 6. Г-н Инджев,

  Статията е направо за учебниците по журналистика в световните университети. Добрата новина е, че “много черпак-малко чорбасъ”, та май ще се наложе редукция на лапачите.

  И на строителите на магистрали. И на мостове. А.Йорданов (без да съм му фен ) отлично е обобщил въпроса:

  shorturl.at/enqL1

 7. @Georgi Nikolov

  Един виц от рАЗИЯ, от новата серия “златна решетка”(на павиански, сори):

  -Такую страну просрали! Говорят, там даже пломбир (вид сладолед) замечателным был…
  -А кто вам говорит?
  -Те, кто просрали…

 8. В с.Равногор утре откриват паметник на избитите от “народните партизани” 31 българи, сред които деца и бременни жени:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/fashistkoto-selo-ravnogor-otkriva-pametnik-na-31-zhertvi-na-shumkarite-razkazva-za-izkormenata-v-shestiya-mesets-sofiya

  Шумкарската банда, командвана от криминален престъпник с “български” прякор “Дед”, ликвидирана от тогавашните специални рейнджърски сили до крак. Неколцината оцелели десетилетия по-късно се надлъгват кой е бил по-ербап и кой е по-виновен. Чифутът давид овадия пише полу-истини в “Дед или разгромът”, а една от колячките – нонка сэркэджиэва, става дори … генерал в МВР! Даже успя да се развихри в горенето на досиета при демокрацията. Големият й синчага и днес поминува нелошо на копанята в бнт като “режисьор”. Малкият се мъчи нейде из “мръсната гейропа”…

 9. Че(н)геваропитекЪТ-бокоТИКВАТА е отишъл да провери докъде е стигнала “магистралната” далавера, и дали може да прибере още някой и друг ПОРЦИОНен процент от “магистралите” му!
  Той от “друго” НИКОГА не се интересува. За него не е важно колко километри са фиктивно “построени”, за него “магистралите” се измерват не в километри, за него магистралите се “измервать” само и ЕДИНствено в ПРОЦЕНТИ ……само в процентиТЕ на взетите “откати”…
  Ето т’ва е важноТО за него – важни са му ПОРЦентиТЕ!
  Иначе да го е чул някой да иска европейска контролна лаборатория да провери за “качеството” ПОРЦИОНните му “магистрали” – НЕ! Защото бокоТИКВАТА знае колко милиарда досега е “усвоил” в офшорките си! Иначе няма как да се строят хасиендите в Барцелона и на собствените му гръцки острови, НАЛИ!
  Освен милиардите от “магистралите”, че(Н)геваропитекЪТ-бокоТИКВАТА вече усвои над 2 милиарда и от “санирането”, за да има и за еФтините АПАРТАМЕНТИ на неговите герберокожи “шамани”- за цвъкиУМНОТО, за мамаТА на нацията, за бандитите от КОНПИ(р), както и за всички други СУДЖУКови “партийци” извън София ………
  И въпреки че вече е прибрал няколко милиарда от “магистралите” и “санирането”, бокоТИКВАТА иска още и ОЩЕ ПОРЦИИ. Той следва “съветите” на последната френска кралица ,която е казала преди 2 века : – Като нямат хляб , да ядат СУДЖУКци………..
  И ето бокоТИКВАТА стриктно следва тези “кралски съвети”, като постоянно НАГЪВА СУДЖУЦИ , но пак е “гладен”?!??! Явно СУДЖУЦИТЕ не са достатъчно калорични , щом като след 10 годишна СУДЖУКова “диета” във властта, бокоТИКВАТА е “гладен”, пак! Без да броим и СУДЖУКците ,които е “усвоил” през прдходните 10 години ,като “генсек” на милицията и “кметь” на София!
  И сега бокоТИКВАТА е решил вече да мине директно на ПОРЦИОНното “меню” на неговият ортак – догань. За това бокоТИКВАТА вече е решил да “усвои” ,допълнително, още 10 милиарда от Южен поток , няколко милиарда от беленският гьоль, няколкото милиарди от Лукойл,както и ежегодните рушвети от “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”, милиардите от “обществените поръчки”, и 5-6 миларда от ЕВРОфондовете, които ще ги спрат след няколко години…….
  Към тези ОГРОМНИ милиарди , трябва да добавим и 15-те милиарда за “заплатите” на синекурните КАЛИНКИ , които бокоТИКВАТА и цвъкиУМНОТО са “назначили” в РАЗПЛУТАТА бюрокраДция и “министерствата” им….
  И след всички тези десетки и стотици милиарди , които бокоТИКВАТА и КАЛИНКИТЕ му КРАДАТ ежегодно, от ЕВРОфондовете , от поръчките, от “заплатите” и “магистралите” , той пак казва че е “гладен”??!?!?!?
  Ето заради тези СУДЖУКови ПОРЦИИ , бокоТИКВАТА няма да намали ДДС на храните и лекарствата за бедните, нито ДДС за книгите за учениците.
  Ето заради “магистралните” ПОРЦенти бокотиквата , ще УВЕЛИЧАВА постоянно цената на бензина, цената на природният, както и цената на елетроенаргията за бизнеса и домакинствата. Което ще срине ОКОНЧАТЕЛНО “конкурентноспособността” на българската “икономика”, защото ДДС и цените на тока , бензина и газа в другите държави от ЕС са по-НИСКИ от нашите цени, и от боковското ДДС!
  И заради това повечето чуждестранни инвеститори вече са напуснали НРБ и вече НИКОГА няма да се върнат ,докато МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА е във властть и продължава да раздава ПОРЦИИТЕ на ЛОБИстките си ОБРЪЧи и калинковоКРАСНОкожата си бюрокраДция…..
  Крещящ пример за това е и последната ПОРЦИОНна далавера на бокоТИКВАТА с ПОРЦИОИНната “толсистема” , която ще увеличи ЦЕНИТЕ на всички стоки в НРБ с над 1 милиард ,годишно. Т.е. бокоТИКВАТА не само НЕ намалява ДДС и другите “данъци”, за да се изравним поне с другите съседни държави , и да възстановим донякъде “конкурентноспособността” си с тях , но сега бокоТИКВАТА е решил да въведе ОЩЕ допълнителен ДАНЪК-“толсистема”, с което да намали още повече възможностите за българският бизнес, и така ще се УВЕЛИЧАТ още повече цените на стоките, но освен това ще се увеличи безработицата , защоот ще фалират голяма част от предприятията и транспортните фирми , защото бокоТИКВАТА ще им авземе ОЩЕ 1 милиард , годишно , от “толсиситемата”, за да продължи да увеличава ПОРЦИИТЕ си , защото сегашните десетки милиарди вече НЕ са му достатъчни, и казва че ПОСТОЯННО е “гладен” за още …и ОЩЕ ПОРЦИИ………..
  ОСТАВКА за СУДЖУКовият “гладникь”-бокоТИКВАТА! Да му ПРОМЕНИМ СУДЖУКовата “диета” на местните “избори”, чрез МАСОВО гласуване ПРОТИВ неговата СУДЖУКова ШАЙКА! – ВЪН!

 10. П.П. Исках да добавя към предишният си коментар и въпросът ,който е повдигнал г-н Инджев за “министрите” на халтурата на бокоТИКВАТА.
  И все пак дори веждито все още не е достигнал до моралното и корупционно падение на сегашният халтурен “министър” на бокоТИКВАТА!
  Вероятно бокоТИКВАТА е “избрал” банов, защото и двамата са “телефонни бизмесмеми” , НАЛИ! И двамата си поръчват си ПОРЦИИТЕ по телефона!
  Единият се обаждаше, преди 10 години: – Ало , Танов!
  А пък “другият” му отговаря, днес: – Ало , банов съм!
  И тоя халтурен “министър”-банов, все още не е “разследван” от “прокурорският” ФАТМАК-гешевь ,който едвам е завършил милиционерската школа , но въпреки това, сега, бокоТИКВАТА си го “избра” за “спец-прокурорин”, както преди си “избра” цацата!
  Същият е проблемът и с другите КАЛИНКИ ,които бокоТИКВАТА е монтирал за министри! Всички са там само за да прибират ПОРЦИИТЕ за бокоТИКВАТА ,както е направил и тоя банов!
  Да не забравяме ,че бокоТИКВАТА е монтирал за “просветен” “министър” ,който не може да срича нищо друго освен счетоводните сметки , защото все пак бюджета на просветното министерство е най-големият, и няма как бокоТИКВАТА да не прибере ПОРЦИИТЕ и от там! И отя счетоводитель даже не е “разбрал” за болшевишката пропагадность ,която са напечатали в “учебниците” за учениците!
  Същото е положението и с КАЛИНКАТА ,която бокоТИКВАТА е монтирал за шеф на НЗОК, който едва ли може да направи дори една елементарна сметка , но въпреки това бокоТИКВАТА му е дал да се разпорежда с над 4 милиарда, много повече от международните банкери и инвеститори! И едва ли някой би поверил на шефа на НЗОК дори една стотинка от собствените си спестявания, но въпреки това бокоТИКВАТА му е дал да си прави каквото си поиска с 4 миларда, и в резИлтат на НЕграмотното “усвояване” на тези огромни пари умират деца и няма лекари медицински сестри дори за ЕЛЕМЕНТАРНИ манипулации!
  За това КАЗИОНната НЗОК трябва да бъде РАЗРУШЕНА , ида се създадат много здравни каси,които да управляват ГРАМОТНО здравните осигуровки на данъколатците, защото сегашната КАЛИНКА ,която бокоТИКВАТА е монтирал за “генерален директорь” на НЗОК – НЕ го МОЖЕ, и е по-добре да си продължи с лекарската практика , вместо да се прави на “финансист”! Най-малкото бокоТИКВАТА трябва да го замести с МЕДЖУнароден финансист ,който може да управлява ОГРОМНИТЕ милиарди в НЗОК, защото нито един лекар НЕ го може това!
  Същото ,както бокоТИКВАТА НЕ може да управлява десетките милиарди в “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ” му….
  ОСТАВКА на ВСИКЧИ боковски КАЛИНКИ- банов, дечев, просветният “счетоводитель” , горанов , караниколски , неновците и т.н…..и т.н….
  -ВЪН!

 11. Генерал-майор от руското военно разузнаване е ръководил отравянето на Скрипал

  Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на българския бизнесмен Гебрев през 2015 година

  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/general-mayor-ot-ruskoto-voenno-razuznavane-e-rakovodil-otravyaneto-na-skripal

 12. А в центърът на Плевен има Мемориал на избитите Свещеници от конунистите!Същшят този Плевен,свързан с най-тежките погроми при неговото завладяване претърпяни от Руските окупатори и от нашето Опълчение,е издигнал Мемориалът на Свещениците с дарение от гражданите на градът и Плевенската Митрополия,и никой чекист Чапаевец не ги обиди на фашисти и на попски прасета!А за юбилейната чешма на БЗНС до Театър”Иван Радоев” нито един червен парцал не написа клевети за тази чешма!И да е имало такива л-на,те са били по-малко от онези които Бюреков Бареков изяде!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.