Румен Радев се издаде окончателно с каква конкретна задача е издигнат от руското задкулисие в България

Интервюто на главнокомандващия Румен Радев по БНТ, в което нападна фронтално превъоръжаването на българската авиация с американските Ф 16, остави впечатлението, че внушенията му този въпрос са главната му грижа. И я инжектира в нервната система на българското общество от позицията на безспорен авторитет, какъвто е в сравнение с всеки друг български управник ( за всички времена ).

Ще кажа нещо повече : нямам съмнение, че руското задкулисие, чието съществуване за повече достоверност той призна ( за пръв път ),  го е избрало именно със задачата да се бори на този специфичен фронт. Нищо друго не е толкова важно за Кремъл в момента в българския контекст, колкото да се навреди на сделката със САЩ и ако може да се отмени замяната на съветските самолети в българската армия с американски. За честолюбивия Путин е кръвна обида най-пропитата с проруски сантименти държава да загуби статута си на последен европейски руски васал в областта на военновъздушните си сили. 

Всяка дума, изстреляна от Радев по зададената му мишена, отеква с оловната тежест на експертното мнение и попада право в сърцето на доверчивия зрител. Как да не му повярва, та нали самият той е не просто военен пилот, но беше доскоро шеф на този вид войски в България. От тази позиция демонстрира сега висш пилотаж в управлението на (про)руското нападение срещу американската алтернатива уж без това да има нещо общо с политиката.  

Този път отнасям към себе си пиперливия виц за тенекиджията, който не е поет и не може да се обясни на любимата в рими, нито пък е художник и не може да я нарисува, а може само да я из…а. Защото не съм пилот и не влизам в спиралата на експертния разговор за качествата на бойната авиация и сделката с американските изтребители Ф 16, но съм политически коментатор и мога само да я (из)коментирам от политическа гледна точка. 

Политиците у нас бягат от тази гледна точка от страх да не ги обявят за “американски слуги”, което в насилствено съветизираната и атакувана и днес хибридно от руските пропагандни оръжия България се смята за тежко провинение. Ако премиерът Борисов беше наистина нещо като съперник на президент Радев в състезанието за политическите симпатии на българите, трябваше каже ясно: да, преговорите и договарянето с нашите американски съюзници е стратегически важен процес именно от политическа гледна точка. И не толкова заради едни пари, които ще бъдат платени на производителите , нито само заради съвместимостта на армиите ни в рамките на НАТО, а заради същата тази съвместимост в политиката ни с най-могъщата държава в света, наш съюзник и партньор. 

Само че Борисов не казва това. Пази дистанция заради страха му от Путин. Как му го е взел, те двамата ( и някои руски офицери от съответните служби ) си знаят. Макар че и зад океана вероятно знаят, но те също си траят по адрес на “своя кучи син” в България. Преценили са, че е за предпочитане да си общуват с него, отколкото да им се наложи сблъсък с някаква неизвестна алтернатива по подобие на Румен Радев, изваден пред строя от руското задкулисие в България. Както се казва, парен каша духа, че и киша също …

 

 

 

 

 

Ще го кажа в прав текст за всички, които се правят, че не разбират и бомбардират замяната на съветското ни военновъздушно наследство с американско бъдеще: от приемането ни в НАТО насам България изживява най-важния си тест за принадлежност към Запада. За други страни, които са избрали самолетите на ( иначе симпатичната ) Швеция не се налага да доказват своята цивилизационна принадлежност. Но за проядената от руското влияние наша държава това е решаваща “подробност” за потвърждаване на спомената вече по-горе съвместимост с богатия свят, част който по документи сме. 

А Румен Радев…Румен Радев направо се издаде, че са му възложили да стреля точно по този елемент от българската политика. Заповедите на висшестоящия в казармената йерархия не се оспорват, а се изпълняват. Радев просто се доказва като дисциплиниран офицер спрямо командването, което го издигнало на поста и води битката му по зададените параметри. 

37 мнения за “Румен Радев се издаде окончателно с каква конкретна задача е издигнат от руското задкулисие в България”

 1. Иво, това което ти казваш с думи прости, лесни за смилане, аз исках да чуя от Демократична България. Да, преди изборите за ЕП. И колкото и да се тупат в гърдите нашите на около 65 % любимци, те не спечелиха, а намалиха подкрепата си. Това нямаше да се случи, ако ясно и категорично Радан Кънев и другите бяха подкрепили закупуване на Ф16. И ако някой ми каже, че аз не съм чел ще му кажа-има да вземаш: Аз исках да чуя от тях за главната опасност-Русия, но категорично, за неотменимата необходимост от американските самолети за българската армия и после да ми попеят за необходимостта от дясна политика. Поне аз не виждам кому е необходима дясна политика като имаме партии, които са ОПГ / организирана престъпна група / в интерес на чужда, пропадаща държава. Ама били сме имали братски отношения …. Туй не го вярват дори рублофилите. Иво, благодаря за хубавите статии за гевара, масовия убиец. Поне тук, в този блог, не се чувствам изоставен на произвола. Приятен ден!

 2. Не стане ли сделката с фантомите, дори “патетичен оптимист” кат мен не му остава нищо друго на база безспорният извод на Иво да пледирам за два изхода от рубладжийската безпътица на “силните на деня” властници. Мек-референдум за членството ни В НАТО, щом е гарга, да е рошава и твърд, възкресяване на идеята на прословутият пловдивски син депутат от началото на 90-те години, малце след “избухване на демокрацията”- Христо Марков за създаване на “частно партизанско движение”.
  Това не пречи да си дам думата И за
  пРЕЗИДЕНТ Фърчилков-ДГД (Да Го Духа)!
  Кой разбрал-разбрал!

 3. Премиерът на Великобритания г-жа Тереза Мей първа (и май единствена) в Европа показва как следва да се разговаря с най-високото джудже на света:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/tereza-mey-polya-putin-sas-studen-dush-ne-mozhe-da-ima-normalizirane-na-dvustrannite-otnosheniya

  Гледах телевизия BBC 1 как отби номера с 30 сек. телекино и се смях от сърце – 1джуджака бе в ступор като яшар замфиркьов на 10.10.89.

  Случката е в Осака – явно азиятското влияние е заразнo, там го наритаха и в Сингапур, и в Индонезия. Хаирлия! Това е едничкият правилен и плодотворен подход към гамените. Или муай тай, поморийска табела или сапьорна лопатка МПЛ-50. Респект, г-н Инджев!

 4. “Само че Борисов не казва това. Пази дистанция заради страха му от Путин.”
  Не съм сигурен че мълчи от страх. И Борисов и Радев бяха имплантирани в българската политика по поръчение на Москва.

 5. А пут.ин страда от параноя в терминален стадий. На вечерята на G-20 всички президенти пиха от обикновена посуда, която им донесоха. пут.ин бе единственият президент, който си носеше обед в канчета и термос. Този тъпанар действително си мисли, че някой може да го отрови с “новичок”, диоксин и полоний както самият той процедира с враговете си.
  Е, както да нямат страха и Фърчилков и Баце.
  https://ria.ru/20190628/1556021146.html

 6. Кънчо Кожухаров, както винаги, аналитично безпощаден за метастазите на комунистическите рецидиви по учебници и голата пропаганда по книги, масмедии и мрежата на рубладжийската сволочь.

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/kancho-kozhuharov-samo-izkorenyavaneto-na-komunizma-mozhe-da-spasi-balgariya-ot-zatrivane

 7. Освен политическия контекст(безспорно важен), тук и парите не са сериозен фактор.

 8. Стане грешка от телефона. Трябва да се чете:
  Освен политическия контекст (безспорно важен), тук и парите са сериозен фактор.

 9. Вече е достъпно в нета и всички знаят какво съдържа офертата за Ф-16, радари, двигатели, ракети, снаряди… дори броя патрони за картечницата Вулкан! Ако са малко, да поръчаме още ида си платим. Но червеният президент с какво сравнява та твърди кое е малко, кое недостига. С офертата на Грипен… та там няма нито ракети, нито радари, нито снаряди дори патрони няма, защото няма и картечница!
  Днешната изява на РРадев е позор за българската държавност, позор за офицерската чест, Позорище!

 10. @Роберт
  И аз чаках точно същите неща, но не би!
  Затова да мислим за алтернативи! Има ги!

 11. Преди всеки,независимо за какво иде реч,пореден избор пред слисания поглед на “мъдрия” български избирател,”непогрешимия” Суверен,”далновидния”,житейски обръгнал титан на мисълта Андрешко Настъпимотиков се играе непрестанно и неуморно един и същи водевил в стил Матрьошка.Затваря се едната,отваря се поредната,отвътре палаво,лукаво и дяволито се усмихва и помахва следващата и тъй до края на света,щото червените бандити,дето непрестанно нагло и безочливо мамят и баламосват природонаселението са на всеки километър.Последната Пунта-мара,която сервираха мутрокомунистите на ошашавения български избирател изскочи като заек от мазния кремълски Решетников цилиндър преди президентските избори.Предложената претоплена,прокисната и вмирисана комунистическа яхния+мутренски тюрлюгювеч ни беше рекламирана посредством безличното лице-претендент На-Баба-Му-Фърчилото-Румено-Кремълско.Кремълските кукловоди гордо го обявиха за най-добрия избор за бъдещ,защото бил несистемен играч.Андрешко за Н-ти път настъпи мотиката,без да му светне,че този т.нар.несистемен играч изкаран на терена на българската политика и натрапен ни с личната опека и заръка на Капутин е най-обикновен кремълски клозетолизач.Прочее,снощи го чух в късните новини Говедото п(Р)езидент и,виждайки как се пени,с каква злоба и ожесточеност внушава и говори абсолютни лъжи,се възмутих,но и обнадеждих,че комунистическите маски продължават да падат,”другарите”безродници и национални предатели явно здравата са я закъсали,кремълският гном започна яко да ги наритва,става нетърпелив,а лакеите му у нас голям уплах и страх ги тресе за рапорт приет,ама рапорт и обещания в подривната си дейност срещу България-неизпълнени.Та,предстоят интересни времена.И накрая до всички майцепродавци-ДГД-ат,както краткои образно се изразява GEORGI NIKOLOV.Жив и здрав бъди,приятелю!

 12. Инфо И за пРЕЗИДЕНТ Фърчилков и за Баце и КО.
  САЩ-БВП на глава от населението 42 000 ам.долара, Раззия-12 000.
  Производителност на труда съответно 61 000 и 12 000.
  Средна заплата 2800 и 590.
  Средна продължителност на живота за мъжете-74г. и 59.
  За жените 80 и 72.
  БВП 18,57 трилиона и 1,2 трилиона.

 13. Когато говорим за Ф-16, трябва ВИНАГИ да подчертаваме ,че този самолет е една от малкото оръжейни системи ,които са общи за НАТО, и които са разработени за НАТО като военен съюз!
  Той може да се каже е една от емблемите на НАТО!
  Само от Ф-4 са произведени малко повече бройки ,отколкото са произведените Ф-16!!!
  Но Ф-4 е строен и за трите вида въоръжени сили на САЩ , и за ВВС, и за ВМС, и за Морската пехота, което е и ПРИЧИНАТА да е произведен в малко по-голямо количество от масовият Ф-16,който е произвеждан само за натовските ВВС! Така че можем да кажем ,че Ф-16 е НАЙ-произвежданият НАТОвски самолет за натовскит ВВС, до сега!!!
  Още повече, Ф-16 е разработен с отчитане на изискванията НАТОвските държави, като Белгия,Норвегия,Дания,Холандия и т.н. ,като в разработката и производството му вземат участие и другите съюзници на САЩ ,които не са членове на НАТО ,като Япония и Южна Корея.
  При Ф-16 има по-голямо участие на НАТОвските, европейските и азиатските съюзници на САЩ отколкото при производството на предишните американски самолети ,като Ф-4 Фантом II.
  Всички европейски самолети са произвеждани в много по-малко бройки(до
  десет пъти по-малко!) , отколкото са произведените Ф-16!
  Още повече , Франция винаги е произвеждала собствени самолети макар и в още по-малко бройки ,отколкото другите европейски самолети ,строени с общите усилия на Англия,ФРГ,Италия и Испания, като Торнадо и новият Юрофайтер!
  Поради собствените си “амбиции” французите се отделиха от проектирането и производството на общият европейски проект-Юрофайтер , и построиха собсвтеният изтребител-Рафал!
  И сега бройките на френският Рафал са 2-3 пъти по-малко от бройките на Юрофайтър!
  Швеция също построи собственият Грипен ,който е в още по-малко бройки от френският Рафал!
  Характерно и за Рафал , и още повече за Грипен е ,че са строени по чисто френските и чисто шведските ИЗИСКВАНИЯ , които се различават от НАТОвските!
  Докато Ф-16 и Юрофайтър отговарят много повече на съюзническите изисквания , за общото използване в рамките на НАТО!
  Но както казахме от Ф-16 са произведени 10 пъти повече самолети отколкото са всичките произвдени Юрофайтъри за Англия,ФРГ,Италия и Испания!!!
  Грипен е твърде СПЕЦИФИЧЕН самолет ,разработен за изключително за шведската отбрана и логистика,която се различава много от общите съюзнически правила за отбрана и логистика в рамките на НАТО!!! Въпреки това в конструкцията на шведският Грипен се използват голяма част от американски компоненти, технологии и оръжия!
  И новият модел на Грипен Е/Ф е много по-добър от модела ,който ни беше предложен на нас! Въпросът е защо ()резидента радев не е поискал оферти за НОВИТЕ модели на Грипен ,а е искал оферта само за старата модификация Грипен С/Д ?!?!?
  Явно няКОЙ “друг”,като решетников, му го е подшушнал?!?!?!
  А колкото глупотевитените му за европейското “сътрудничество” в отбраната, той трябва да отговори ЗАЩО не направи НИЩО. за да има такова “сътрудничесвто” , когато купихме европейските хеликоптери??? При това ()резидента е бил начело на ВВС ,когато са поръчвани тези европейски хеликоптери ,преди над 10 години! И е участвал ЛИЧНО в одобряването на тази сделка с ЕВРОпейските хеликоптери, но въпреки това НЯМАШЕ никакво “европейксо сътрудничество”, след купуването на тези еврокоптери!!!!!!!!!!
  Също така , по същото време , преди 10 години ()резидента е имал възможността да участва и в увеличаването на сътрудничеството със САЩ. Защоот ако тогава ()резидента
  беше настоявал за купуването на използвани Ф-16 , то сега щяхме да имаме над 10 стари Ф-16 и наземното оборудване за тях , които да използваме за обучение и преминаване към НАТОвски стандарти през последните 10 години! Като цената за тези самолети щеше да е под 1 милиард ,и в допълнение щяхме да получим възможност да участваме в съюзническите програми за подпомагане на САЩ , още преди 1О години!
  И след като сме в тези програми щяхме да получим съвсем други цени за НОВИТЕ Ф-16 блок.70!
  Или , вместо САЩ да ни предлагат сега само 8 нови Ф-16 за 3 милиарда, ние щяхме да ги получим за цени по-ниски от 2 милиарда ,ако участвахме вече през последните 10 години в американските програми за помощ на съюзниците в НАТО, и съюзниците на САЩ извън НАТО!!!!!!!!!!!!!
  Но както знаем ()резидента ,като шеф във ВВС не е искал да купуваме стари Ф-16, а е искал да продължаваме да летим на единичните бройки МиГ-21, Су-25 и МиГ-29! И парадокса е , че преди 10 години българските ВВС са летели на много по-старите МиГ-21 , вместо на “суперсамолета” МиГ-29!
  И вместо да използваме стари Ф-16, сме използвали много по-старите от него МиГ-21!
  Уж всички хвалят и искат да останем само с руските парадни МиГ-29 , пък те не летяха през последните 20 години??!? И едва след акато приземиха НиГ-21 , се сетиха и за “суперсамолета” МиГ-29!
  Но през тези години другите държави вече си купиха западни самолети ,и сега МиГ-29 е на въоръжени в съвсем символични бройки по света , а и в самият путлериски рай(Х) предпочетоха да произвеждат нови Су-та , вместо нови МиГ-29! И така само в НРБ останаха да летят някакви единични бройки от него ,защото и Полша вече реши да се откаже от МиГ-29, но все пак поляците доста си полетяха на него през последните 10-20 години ,докато в НРБ се летеше основно с МиГ-21 , докато “суперсамолета” МиГ-29 седеше по летищните стоянки без никакви полети! И по това веме ()резидента беше начело на ВВС!
  Т.е. , докато е бил начело на ВВС, ()резидента нито е летял с МИГ-29 , нито пък е купил използвани Ф-16 , които да го заместят! А са летели основно МиГ-21 ,които са 2 поколения по-стари от Ф-16 и МиГ-29!!!
  А можеше да се лети с МиГ-29 ,и досега щеше да се използва целият му ресурс , и в същото време щеше да се лети и с купените използвани Ф-16, и щяхме да имаме МНОГО по-подготвени летци , сега, защото щяха да летят на по-новите Ф-16 и МиГ-29 , вместо на ветераните МиГ-21!
  И сега, днес, вече МиГ-29 щеше да се бракува , заради ресурса, и щяха да останат само използваните Ф-16, и опцията да получим чисто новите Ф-16 блок.70 , но на много по-НИСКА цена, защото щяхме да сме получили правото да участваме в програмите на САЩ за съюзническите програми!
  Или казано по-друг начин – можехме да получим над 10 използвани Ф-16 и още 10 нови Ф-16 на СЪЩАТА цена , на каквато сега ни се предлагат само 8 нови Ф-16! Т.е. за тези 3 милиарда можехме да имаме 10 използвани Ф-16 и 10 НОВИ Ф-16!
  Но при такива шапкари ,като ()резидента, коиот бяха начело на ВВС това нямаше как да се случи , и няма как да се случи. И за това сега ще платим много повече , за много по-малко! Защото даже не сме участници в съюзническите програми на САЩ, въпреки че сме “член” на НАТО, през последните 15 години! И няма как да получим такива съюзнически преференции от САЩ ,след като до сега не сме купили от тях дори един болт ,или една гайка за БНА, през последните 15 години!
  А можеше да купим, като ПЪРВА сделка от САЩ нещо много по-евтино през последни 15 години , например 1-2 използвани хеликоптера за тренировки и разузнаване 20-30 милиона, и пак щяхме да сме влезнали в някоя от тези преференциални програми, които щяха да ни дадат възможността сега да купим новите Ф-16 на много по-ниска цена от сегашните 3 милииарда!!!!!
  Но както казахме решетниковият ()резидент беше начело на ВВС, и за това сега нито имаме евтини НОВИ Ф-16, нито използвахме досега потенциала на МиГ-29, защото доскоро се летеше на МиГ-21, нито имаме подготвени летци и техници по НАТОвски стандарти защото не купихме през последните 10 години по-евтините изплозвани Ф-16, нито имаме “европейскоТО сътрудничество” ,след като купихме еврокоптерите, преи 15 години……. и т.н……. и т.н..
  А също така решетниковият ()резидент не получи разрешение от своите “партийни” и кремълски начальници ,поне , да поръча от НОВАТА модофикация на “любимият” му Грипен Е/Ф……защото така са му ЗАПОВЯДАЛИ , още докато беше във ВВС – да няма никакви нови самолети – нито МиГ-29, нито Ф-16, както и подготвени летци и техници за тях, за да може Путлер да си “плува” с платноходките в Черното море……
  Но не трябва да забравяме и другият РУБЛОфилски “генераль” – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА , който му помогна да стане ()резиденть на НРБ……………
  Така че едва ли ()резидента е по-голям противник на купуването на Ф-16 , отколкото е бокоТИКВАТА , защото ЗАПОВЕДИТЕ им идват от един и същи гасударьин, който ги е назначил за ТРОЯнски юнги на своята “миролюбива” платноходка ……………………

 14. Не мисля, че правейки такива изказвания, негово величество Галоша мисли единствено за някаква комисионна или за ролята си на “главнокомандващ БА”. Просто главата му е в менгемето на най-богатият човек на планетата и негов идол – непукиста Путин. А когато си в това положение е трудно да мислиш, камо ли да си мъж. Анна Политковская имаше повече топки от това недоразумение, светла й памет!

 15. Приятелю sms дайте друга алтернатива от ДБ. Но сериозно. Иначе критики много.

 16. Роберт и СМС
  Грешите за Ф-16 и изказванията на Радан Кънев,Атанасов и становището на Демократична България за сделката.Има над 10 изказвания на тези политици ,че сделката е ОСОБЕНО ВАЖНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА ,ЧЕ СМЕ ЛОЯЛНИ ПАРТНЬОРИ В НАТО.Прочетете го в сайтовете им.Аз не мога да разбера защо вие непрекъснато искате да внушите не истини ,че ДСБ и Демократична България не са достатъчно антируски настроени.Цяла България ги споменава,когато се изразяват антируски тези,само вие- не.Тези ваши внушения водят до съмнения,че помислите ви не са искрени и имат зад кулисни цели.Олеквате.
  Подкрепата да бъдем честни и лоялни партньори в НАТО ще я приема даже и да дойде от Корнелия Нинова.Искате да правите партия срещу РусиЯ -правете я,много хубаво.Нека има поне две антируски партии и да си съдействуват.ДА СЕ БОРЯТ СРЕЩИ БЕЛЕНЕ,ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ ОТ РУСИЯ,НАМЕСАТА И ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ НИ РАБОТИ,РЕМОНТИ И КАКВО ЛИ НЕЗ.А СЕГА СЕ БОРЯТ САМО ГОРНИТЕ ХОРА И ПАРТИИ,Вашите действия не са много чисти,май Искате да се елиминират истинските русофоби и да се замеменят с ментета Няма да стане .Не сме толкова прости.

 17. Тъстът ми беше на гости… Неуравновесен русофил в последната възраст. Простено да му е.

  Жена ми всеки път ме предупреждава да не подхващам темата за Лада Нива и руската индустрия. Знаете ли, че руската индустрия постоянно разработва тайни оръжия, тайни ракети и тайни други неща? Кой не знае. А защо са тайни? Защото нищо такова не се разработва. Но я го кажете това на някой русофил…
  Обаче руската индустрия също така постоянно вади на бял свят НОВАТА лада, НОВАТА волга или някоя друга НОВА трошка. И то само на проект, защото при опитите да се произведе в серия все нещо се обърква и НОВАТА руска кола така и не вижда бял свят. През няколко години – ни в клин, ни в ръкав – току вземе та се появи някоя леко видоизменена смешна колица, която се разпада след година-две предпазлив пробег… и която технологично не е мръднала и крачка напред от онзи първи модел, който руснаците са откраднали или са получили като подарък от заблудени западни компании (фиат например) преди повече от половин век. Това не пречи на лада-ниваджиите да очакват новата Лада Нива вече 30 и кусур години, както и да я обявяват предварително за несравнимо по-добра във всяко отношение от която и да е друга джипка. Тези са абсолютна секта! А в същото време почти всеки месец някоя не толкова мощна индустрия ( в сравнение с руската, нали) вади на бял свят нов модел автомобил, който на всичкото отгоре работи по-добре от предищния. Представяте ли си? Това ако не е нагласено, за да се очерня образът на Русия, та на!
  Има нещо у русоробите… тази безрезервна вяра в мощта на руската технологична мисъл. Това е важно за тях. То е като религия някаква. И като ги засегнеш на тази тема, лелееее … какви глупости започват да говорят! Не е за разказване.
  А то какво? Всичко идва от шарашките. Нито педя не са мръднали!

  И така, дойде ми на гости дедото, нищо не подхванах, къдрихме лакардии за потънали светове, за астрология, за алтернативна медицина и други глупости. Изпи ми уискито. Иначе пие по една шепа лекарства за всичко – кръвно, диабет, артеро…

  Така малко по малко отстъпвам. Мир да има…

  Така малко по малко отстъпваме – мир да има. А те настъпват!

  И още нещо.

  Радев може и да е инструктиран за това-онова, но той е УБЕДЕН в правотата си. Както и тъстът ми е убеден, че Лада Нива е най-добрата джипка, а руската индустрия е най-напредналата индустрия в света, но това се пази в тайна. Тези хора ВЯРВАТ в това,което казват. Фанатизирано вярват.

  Подценявате разрушителния потенциал на фанатизма.

 18. Най ми е мило и драго да слушам “Защо Радев да не се среща с Путин, след като всички западни лидери го правят?”
  Ако Радев каже на Путин и половината от това, което Тереза Мей му е казала (вж. АЭРОФЛОТ), аз лично ще отида да го изпратя на летището и ще му махам с червен карамфил…

 19. И аз не разбирам защо някои трябва все да се чешат за ДБ, която не е в НС, нито в МС, че в момента да зависи едно важно държавническо решение от нея. Който иска да е ефективен и конструктивен, да се обърне с критиките и аргументите си към банкянското човекоподобие, защото истинският скандал се състои в липсата на ясна позиция по въпроса от страна на най-овластения в държавата – премиера. С прехвърляне на проблема от болната към здравата глава няма как тoй да се реши.

 20. В русия град Тулун в иркутско и още 12 селища са ПОД ВОДАТА!
  Наводнения!

  Ала, Няма такова нещо в русия!
  Няма бури!
  Няма урагани!
  Няма воднения!
  Няма торнада!
  Никой не говори за тях, не коментира, не показва снимки и кадри, няма написано!

  Такива неща не само не се случват.
  Те просто не съществуват!
  Това е братска страна!

  Такива само в Америка!

  В русия и тука има че гевара!
  Има яхти, чайки, само руски самолети, танкове и пушки!
  Во век и веков!
  Има путин!
  Има ленин!
  Сталин тоже!

  https://www.unian.net/world/10601151-v-sibiri-celyy-gorod-uhodit-pod-vodu-nekotorye-poseleniya-otrezalo-ot-vsego-mira-foto-video.html

 21. ПРИОРИТЕТИ
  На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:
  3. Незабавно инкриминиране по законов ред на всякакви общностни групи и НПО, основани на и афиширащи в интерес и полза, на която и да било чужда държава доктрини и действия, в противоречие и ущърб на официално утвърдените цивилизационен избор, евроатлантическа ориентация и цялостни интереси на Република България.
  13. Незабавно освобождаване на всички офицери от генералитета и висшия офицерски състав на МВР и БА, навършили пенсионна възраст.
  14. Привличане на експерти от съответните специалности в състава на евроатлантическите сили за сигурност и въоръжените сили на НАТО и спешно организиране на център за подготовка и усъвършенстване на висши офицерски кадри, с цел спешна подмяна ръководния състав в поделенията на МВР и БА, след задължителна декларация, аналогична на посочената в т. 7.
  18. Незабавно привеждане на бюджетните разходи в частта им за МО и БА, в съответствие с обезателствата на страната като член на НАТО.
  19. Незабавно разработване и приемане на краткосрочна /двугодишна/ и дългосрочна /десетгодишна/ програма, съдържащи конкретни стъпки към тотално превъоръжаване на БА, с цел пълна съвместимост и съответствие със стандартите на НАТО. Привличане на съюзнически експерти за разработка на една национална военно-политическа доктрина, с двадесетгодишен хоризонт /крайна цел – изграждане на модерна, немногобройна, високомобилна, високотехнологична, специализирана в конкретни направления българска армия, която да превърне страната ни от консуматор на сигурност в елемент от западния отбранителен щит на НАТО.
  20. Организиране и провеждане на енергични преговори, съгласувани с командването на НАТО, с цел спешно разполагане на две военно-въздушни бази на САЩ на наша територия, едната от които – обезпечаваща модерна, високоефективна ПРО на черноморската ни граница.

 22. И аз, като причислен към блогърите с не много чисти действия /и помисли – бм/, май …, дето неистово искам да се елиминират истинските русофоби /които не си вършат както трябва работата – бм/ и да се заменят с ментета, да взема да попитам:
  Защо никой десен политик /каквото и да значи това/се не сеща, че:
  1. БА си има генералитет – неразделна част от генералитета на съюзниците от НАТО?
  2. НАТО си има ръководен състав от кош-коджамити експерти, стратези и тям подобни, най-отгоре с господина Столтенберг, с които ката-ден кореспондираме, заседаваме, обменяме позиции, съгласуваме решения, провеждаме учения и пр.?
  3. Имаме билюк съседи, дето са минали вече пътя, по който прохождаме и вече са решили или в момента решават казуса, по който ние умуваме /ужким/, колебаем се, спорим и се дърляме?
  4. Че с гореупоменатите съседи, по силата на членството си в един и същи военен пакт, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да постигнем МАКСИМАЛНА логистична и бойна съвместимост /на всички родове войски, в т.ч. – ВВС/?
  5.След избирането на Р. Радев за пРезидент, на негово място е назначен нов командващ ВВС на РБ, който вероятно е несъмнен експерт, тактик, стратег и още по-несъмнено лоялен към евроатлантическата ни принадлежност офицер?
  6. Българските ВВС имат от 30 години Ръководен състав, гъчкан с експерти, техници, тактици, стратези и пр. умници?
  И като така, да вземат тези десни политици да ударят яко комбаната и да не спират да я блъскат до спукване /защото нали темата засяга въпрос № 1 на деня и е решаващо и жизнено важна и към момента по-важна няма/, да вземат да ревнат като лъвове-титани същи, из разните му там европарламенти, народни събрания, заседания, съвещания, асамблеи, щабни занятия, обсъждания и предизвикани дискусии и след като привлекат общественото внимание и подкрепата на всички дясномислещи русофоби – атлантици сред природонаселението /без недотам чистите, разбира се/, да вземат
  ДА ПРИКАНЯТ, ДА ИЗИСКАТ ОТ, ДА ПРИНУДЯТ всички изброени в т.т. 1 до 6 публично и достатъчно категорично и ясно да изразят принципната си позиция по темата???

 23. Един аспект, който често се пропуска.
  Кремъл предпочита да финансира сателитните си партии в страни от ЕС чрез пари на местния данъкоплатец (не със собствени).
  Сделки като тези за изтребителите са за много пари, и комисионните също са солидни. С тези комисионни съответните политически проекти получават ресурс за години напред. Така че контролът върху корупцията е приоритетен за Кремълските интереси в БГ.
  Особено след провала на БСП и Атака на изборите, им е ясно че трябва смяна на концепцията и на (част от) хората. Това струва пари.

 24. Чудесна статия от г-н Иво Инджев! Няма нужда от притеснения за “експерт” или “пилот”. Та румен като е бил летящ по руски самолети какъв експерт е? НИКАКЪВ!

  Какво като радев казва в едно интервю, че бил “генерал на НАТО”?? Та той е повече от руски генерал. Работи в полза на русия и ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ!

  Какво като боко казва “дядо ми го убиха комунистите”, “не им се даваме” на руснаците. Та боко е също толкова руснак, нали ПРОВАЛИ натовската флотилия в Черно море, нали ИСКА да купуваме руски газ и нефт, и белене, нали номер 1 за него е че гевара, и какво ли не още??

  Радев само потвърди, че беше наскоро в москва и там са го НАПЪЛНИЛИ с указания. Подигнал си е копитото, сам, да му го подковат. По-скоро повдигнал си е ЧЕРВЕНИЯ ЗАДНИК, да му го напълнят със семенна течност. И сега кълнове кълнят.

  Генералитетът ни е проверен още от детска възраст да е предан на „партията“ и на русията. И остава в голямата си бройка на страната на кумунизма и русия. Само отделни от него са действително евро-атлантици. Всички мислят за москва и руско оръжие. 1000 години ако може, така да е.

  Не е много точно въпроса “честолюбие” на путя. Това е натиск от русия, това е политика, стратегия. Ако може да се ПРОВАЛИ БЪЛГАРИЯ в НАТО, ако може НАТО да се провали. Ако може да останем 1000 години с руски пушкала и все си ги ремонтираме. Това е руска шовинистическа агресивна политика. От векове и за векове.

  Радев е едно жалко ПЕТНО, ЛАЙНО за БЪЛГАРИЯ.
  Позор, наистина ПОЗОР.
  Вместо да излезе с широки гърди, и да е горд, че става така с Ф-16, че ще имаме такива САМОЛЕТИ, че сме СЪЮЗНИЦИ С АМЕРИКА.
  Позор! Да!
  Добре го казвате, ВИСОК, и на мен ми идва да го степенувам като “Позорище”!
  (Само вметвам, “позорище” на хърватски език е “театър” -:)) https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=hr&tl=bg&text=pozori%C5%A1te )

  България бе въоръжена ЕДИНСТВЕНО С ЕВРОПЕЙСКИ И БЪЛГАРСКИ ОРЪЖИЯ, от Възраждането до 1944-а. Нито гилза руска.
  От окупацията след септември същата година, за бързи години бяхме НАТЪПКАНИ с руски оръжия, а всичщи неруски бяха МАХНАТИ.
  Всичко стана руско във войската. ВСЯКА ГИЛЗА И СЪЧМА. Нито миг мисъл за американски и европейски такива.

  Но НЕ Е ВЯРНО, че руските оръжия са най-добрите!
  Не е!
  Русия просто не може да е най-добрата в оръжията. Да, има отделни модели и видове. Но не може русия да измисли модерни чипове и механизми, за кораби и самолети, където са най-сложните неща. Просто НЕ МОЖЕ! Не може пияно-казашки военни техники, правени и посред понеделнишко следводкено изтрезняване, да са толкоз качествени. Та руската военна техника дава ТОЛКОВА МНОГО откази, повреди, задръствания, ПРОВАЛИ.

  Това, че руското оръжие е най-доброто в света, е измислено от КРЕМЪЛ и РАЗПРОСТРАНЯВАНО ОТ КГБ, чрез милиони доносници във войска и общество. Да се поддържа: самочувствие, уж световно ниво, а и световен пазар.
  По същия начин се поддържа миражът за че гевара и хилядите убийци червени, превърнати в съзнанието на ТАКИВА КАТО ТЪПОТО БОКО в международни герои!

  Последният Доклад на СИПРИ:
  АМЕРИКА ОСТАВА В СВЕТА НОМЕР ЕДНО в продажбите на оръжията.
  Русия е на ДАЛЕЧНО второ място.
  САЩ: 226 МИЛИАРДА
  русия: 37 милиарда
  Най-голмият брой страни и най-много разходи се дават за купуване на АМЕРИКАНСКИ ОЖРЪЖИЯ.
  Нима някой веднага няма да откаже американски и хукне да купува руски, ако американските са по-лошите?
  Да, редица страни купуват и продължават руски. Китай, Индия, средноазиатци и други. Но това е поради стратегически съображения, политики, принуждения, контра-съответствия, и други.

  https://www.sipri.org/media/press-release/2018/global-arms-industry-us-companies-dominate-top-100-russian-arms-industry-moves-second-place

  Купете си и Германски Танк ЛЕОПАРД (не немски)
  Идва заедно с „балансирана“ бира, за войската…
  Хохо хо хо ….
  (мерцедес не ви трябва-:))

 25. @Веселин Станев

  К.Ганев го е казал в поста си по повод кавгите с тъста си русофил:
  “… Така малко по малко отстъпвам. Мир да има…
  Така малко по малко отстъпваме – мир да има. А те настъпват!”
  Мисълта ми е , че ЛИПСВА РАДИКАЛНОСТ в думите и действията на сегашните десни ПО ОТНОШЕНИЕ НА РУСИЯ и това е причината да губят привържениците си!и Ако така продължават “за да има мир”, всичките си привърженици ще загубят!
  Както пише и Павел Тинков:…”И като така, да вземат тези десни политици да ударят яко комбаната и да не спират да я блъскат до спукване /защото нали темата засяга въпрос № 1 на деня и е решаващо и жизнено важна и към момента по-важна няма/, да вземат да ревнат като лъвове-титани същи, из разните му там европарламенти, народни събрания, заседания, съвещания, асамблеи, щабни занятия, обсъждания и предизвикани дискусии и след като привлекат общественото внимание и подкрепата на всички дясномислещи русофоби – атлантици сред природонаселението /без недотам чистите, разбира се/, да вземат
  ДА ПРИКАНЯТ, ДА ИЗИСКАТ ОТ, ДА ПРИНУДЯТ всички изброени в т.т. 1 до 6 публично и достатъчно категорично и ясно да изразят принципната си позиция по темата???”
  И стига вече сме слушали сирените на русофилското статукво, че “който водел остра, негативна изборна кампания винаги губел”, защото е точно обратното! Ясните послания и категоричните позицци са тези, които привличат най-много привърженици.
  На мен лично НЕ са ми достатъчно радикални десните от ДБ, за да бъдат онзи мощен гравитационен център, който да привлече масово десния избирател. Често шикалкавят, избягват категорични оценки по “чувствителни теми като Русия” и по тази причина десният избирател не ги припознава като негови изразители и не гласува въобще, защото няма за кого. Затова е нужна алтернатива, антимонополно стимулираща конкуренция. Намирам я в лицето на радикалните експерти от Атлантическия съвет, който, според мен, би трябвало освен като експертна проатлантическа общност, да се регистрира и като политическа партия, за да участва в изборите.

 26. Тежка гнус е Радев. Сега интригата е дали всичко е театро и дали Борисов ще намери някакъв повод за пред овцете-избиратели и спре сделката. Ако това стане-отпишете я България! Като знаем за зависимостите на ББ, съм песимист за положително развитие по придобиването на Ф-16. Ако греша и не позная-ще черпя.

 27. Православен “Джулай” в Каварна 🙂

  Чудо невиждано в Каварна с кметица Ниночка Ставревна и отец ВАСИЛИЙ СЕЛЕМЕТ, свещеник в храма “Св Успение Богородично”:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/06/28/3931499_edno_naum_pravoslaven_djulai_v_kavarna/

  и малко инфо за говорещия с руски акцент “гагаузин” Василий Селемет, преселил се в България през 1992 г., интервюиран на фона на руски кръст(?!) в българската църква “Св.Успение Богородично”, където е свещеник и според когото много селца по българското крайбрежие били “гагаузки”:

  https://video.bnt.bg/bg/a/istoriyata-na-edin-gagauzin-sreshta-s-otets-vasilij-selemet
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/06/28/3931499_edno_naum_pravoslaven_djulai_v_kavarna/

 28. Роберт и SMS, вие сте алтернативата!Добре е, преди да пишете какви мисли ви вълнуват, тревожат и не можете да спите нощно време, информирайте се повечко!

 29. Благодаря Иво! За точното изобличение, право в целта. Това политическо безгръбначно, което трябва да защитава българският национален интерес и да обединява нацията, разкри пред всички по националната телевизия по най-скандален начин, че обслужва интересите и изпълнява заповедите на Путлер. Всяко едно негово изречение беше лъжи, манипулации и антибългарска пропаганда. Надявам се че Съединените щати няма да оставят без опровержение и реакция наглите лъжи на тоя бутафорен държавник. Той си позволи да постави тяхната почтеност, а и значението им под съмнение. Това е най-силната военно, богата и технологично напреднала държава, най-важният съюзник и приятел не само за България, а и за целия Европейски съюз, а НАТО където Съединените американски щати са най-важният съюзник, е едниствената ни защита от руската и всяка друга агресия, а политическото недоразумение румен та съветски червен, си позволи да се гаври словесно и с Америка и с атлантическата принадлежност на България.

 30. SMS
  Ама наистина не сте в час или злонамерено ги пишете нещата.За да няма български политици реално ,а само да се плещат празни приказки.Атлантическият съвет постоянно пуска декларации по военните въпроси.А там е ръководството на ДСБ во главе с Атанасов.Днес има отговор за глупотевините на президента /в Фактор/ от ген.Съби СЪБЕВ кандидат на ДСБ в миналите избори за вицепрезидент.От сутринта ми се обадиха над 10 чОвека да ме уверяват, че дейсвувате по методите на КГБ.С лъжи и уж истини и аз ви защитавам,че не сте поставено лице.Ама така изглежда.Каква е тая натрапчивост у вас и кого защитавате?Кому е нужно всичко това?Естествено на руснаците.А Веско е много в час и знае .

 31. Подкрепям Павел Тинков за карайно необходимата ни декомунизация на генералитета.Н а патерица,честит имен ден,да си жив ,здрав и борбен.

 32. @”Сотиров”
  По това ги идентифицирам русофилските тролове: изказват се високомерно и снисходително, като “последна”(висша) инстанция, не спорят или опровергават различното мнение с аргументи, а налитат към събеседника с лични обиди.
  Класика!

 33. @ KRASNOSELSKI:
  Благодаря за честитката и пожеланията! Жалко, че няма как да почерпя!
  Внимавайте обаче с подкрепата – рискувате да Ви включат в групата на ренегатите-предатели и поДставено лице, “действащо по методите на КГБ” или най-малко да Ви обявят за “не много чист”.

 34. Който го е страх от мечки,да не ходи в гората.Майтап.Но извън майтапа с подобен закон МакКарти изведе Америка където я виждаме сега,а беше тръгнала да загнива от комунизъм.Не случайно и откраднаха тайната на ядреното оръжие,внедрените комунисти свършиха своето пъклено дело.

 35. И аз не се правя на адвокат на Америка,но както половината наши възрожденци,които са завършили Робърт Колеж в Цариград,и най-големите щатски училища в,и извън Америка,така и половината ни съвременни младежи,и военни са завършили в Уест Пойнт,и в другите Американски военни академии,и и в годините преди членството ни в НАТО!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.