Борисов отново показа, че ( засега) няма кой да го накаже за своеволията му

Бойко Борисов, който извървя пътя от охраняването на последния ни комунистически владетел и на последния наследник на някогашното българско царство до премиерския рекорд от три мандата отдавна не може да учуди никого с каквото и да било. Не защото му липсва въображение да нанесе още някое поражение на фронта на “държавническите” куриози у нас и по света, а защото образът му вече така е сраснал с приказката за главния юнак на републиката, който може да си позволи всичко без да му се отрази на т.н. харизма, че (почти) всички негови критици се примириха с факта за неговата непоправимост.

Но трябва да му се признае, че се старае. С демонстративния си отказ да номинира българка(та) ( Кристалина Георгиева) за един от четирите най-важни поста в ЕС, еквивалент на външен министър, той определено добави нова клонка в лавровия си венец на демократичен самодържец. 

Като става дума за лаври, той явно надмина и Лавров ( още един Борисов кумир, определян от него за “един от най-добрите дипломати на света” по същия начин, по който величае Живков и Симеон Сакскобургготски като свои учители в политиката), хванат веднъж да псува на майка без да си дава сметка за включения микрофон в присъствието на журналисти. Защото на практика Борисов напълно съзнателно тегли “една майна” ( или “пунта мара”?) на всички, които са му вярвали досега, че поставя интереса на България над всичко. 

Спомняте ли си как той обосноваваше необяснимата за неговото “политическо семейство” усмихната подкрепа за др. Ирина Бокова, преди да се отметне в последния момент от нея в състезанието за генерален секретар на ООН? Ами “широко скроената” му радост от избирането на Сергей Станишев, неговия бивш “архивраг” ( по Ленин, който много обичал тази квалификация) за председател на Партията на европейските социалисти? А жизнерадостното му обяснение защо направи възможно Мая Манолова, най-устатият личен негов опонент в парламента, да стане омбудсман на Републиката и да трупа популистки мускули на завет в положение да направи скок в българската политика?

И в трите случая, както и при много други подобни ситуации, той винаги е изтъквал грижата си за доброто на България и своята “саможертва” на държавник, за когото партийните граници нямат значение в името на тази цел.  

Дали Борисов си дава сметка, когато напълно съзнателно, а не “без да иска”, декларира отказа си вчера в Брюксел в първо лице единствено число защото не му било интересно да (си) има българка за шеф на европейската дипломация, че зачерква пред наивните българи сам граденото от него впечатление пред тях?

Още по-интересен е въпросът в персонален план към самата Кристалина Георгиева, която той за втори път разиграва  като своя пешка в кадровия кадрил в диапазона между върха на ООН до подножието на европейския Еверест, където тя би могла да му бъде шерп? Явно в политиката е като при някои индиански ритуали: ако не можеш да търпиш болка, не ставаш за воин. 

Не съм съгласен с коментарите, че Борисов е постъпил така от страх, че Георгиева нямаше да има за какво да му бъде благодарна в случай, че беше заела тази ключова позиция. Видя се, че ако иска, той може да я препъне в катеренето нагоре. Не му е проблем да я търкулне надолу, както безброй пъти е правил със свои близки спътници в управлението, които някак си са му застанали на пътя.  

По-скоро е вероятно българката да не е спазарена и това да е истинската причина за този провал. За него нямаше да узнаем , ако името й не се беше завъртяло в медиите след уж ужасно тайните тайните срещи между европейските лидери. Толкова са “тайни”, че Борисов организира излъчване в реално време на част от разговора си с холандския кандидат за върховния пост в Европейската комисия Тиндеманс. С това ни показа на какво е способен в употребата на публичността за лични цели.

А каква е личната му цел в случай ли? Как каква, той почти си го “призна”. Искал да покаже колко “широко сме скроени” ( този път в множествено число, говорейки явно от името на българския народ). Всъщност искаше да отмъсти на Холандия за нейната блокираща позиция за присъединяването на България към шенгенското пространство чрез демонстрация на зависимостта на Тимерманс от персоналното благоволение на ядосания български премиер. 

За холандците не знам, но на българите Борисов определено отмъсти  за техния избор на вожд, поставяйки личната си каруца пред коня.

Апропо, има теоретична вероятност Кристалина Георгиева все пак да бъде избрана на още по-висока позиция от тази, която публично отказа Борисов. Поне такива слухове се разпространяват в момента на писането на този текст. Дори и това чудо да се случи, авторът на тези редове не се отказва от тезата си, че Борисов еднолично разиграва българските карти в един покер, в който на българите е отредена ролята на губещите заради хазартното си гласуване за човек, превърнал демокрацията в средство за лична реклама.

21 мнения за “Борисов отново показа, че ( засега) няма кой да го накаже за своеволията му”

 1. А може би са излезли някои подробности от следването на КриСталинка в Москва и зависимости/не си довърши мандата дори/

 2. Анализът на Иво както винаги е съвършен от всяка гледна точка. Вкл. за н-ти разкрива “сложната” психодушевност на Баце. Джаста-праста пък каквото се там случи. Все е на далавера по неговите си стандарти.
  Колкото до “потърпевшата” Сталинка Георгиева тя отдавна е възседнала пределът на нейната некомпетентност по Принципът на Питър. Огладени политкоректни щамповани вчесани мисли които като ги разтресеш абсурд е да вденеш каквото и да е по същество. Спомня, си първото впечатление га ѝ видях снимката. Излъчване и визия на главна счетоводителка на АПК. Минаха повече от 10 години. См напредък. България нищо няма да вагуби ако си остане н

 3. См напредък няма. България нищо няма да загуби ако си остане на досегашната синекура.

 4. Не е по темата. Онзи ден някой от съблогарите засегна “Иркутското наводнение” Сега, в интересът на истината, то е широко разгласено като официалните медии се одумват изключително върху последиците. Даже, един мек пропутински сайт направи констатация, че след като ВВХУЙЛО е благоволил на връщане от седянката на Г-20 в Осака да кацне в Иркутск и да ръси мозъци за по-бързо справяне с щетите, просто минути след отлитането му водата била спаднала. Но слава Богу има и още “недоубити” критици на режима които виждат нещата в дълбочина и перспектива. Главните две причини са класически за кремълската ОПГ. Пълна занемара на наследството на ссср1 водещо до перманентни техногенни катастрофи и грабителство на мах. Обикновено в комбинация. Е това ще счупи главата на ссср2.
  Много мина, мъничко остана.
  https://www.facebook.com/serg.simonov.9/posts/2218090438298446

 5. Имам чувството, че този монолингвист, дето и българския го ползва като втори западен език само се шматка по брюкселските коридорите. С никой не си говори, защото няма как. Никой не го пита за нищо, защото просто няма защо. За Тимерманс е известно, че перфектно владее половината европейски езици, но банкянското наречие едва ли е усвоил. Как ли си е общувАл с Бай Тиква насаме, сигур по усет някакъв. И откъде изскочи тази Кристалина, като нито е членка на ГЕРБ, нито е участвала в европейските избори. Застана на кръстовището като маршрутката от вица. Аз лично ще съм много доволна ЕС да се справи и без тази другарка. Ако обаче са допрели точно до нейната експертиза- егати европейският съюз, дето Кристалина ще му е началник.

 6. На доста места изчетох за казуса с неноминирането на Кристалина…. Ами начина по който се мушна за ООН, начина по който плю на ЕК и се намести в СБ…. остави недобро впечатление у някои европейски ръководители. А обяснението защо няма картонче в нашата ДС, защото то е на друго североизточно място….. и който трябва го знае… я правят доста рискова. Една нова “Събина” при това с реална власт???
  Ако ББойко беше предложил Габриел…. щеше да ни се смее половин Европа.
  Това звучи като фантасмагории, но всяка крушка си има опашка казва народа.

 7. Извън темата съм, но е показателно като как количеството на копейките води до качествено преобръщане на светогледа:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/zashto-zam-komandirat-na-aviobaza-graf-ignatievo-se-hvana-na-politichesko-horo-do-rumen-radev-sreshtu-f-16

  За отбелязване е, че само преди 6 г. същият съсел мисли точно обратното; оттогава F-16 е модернизиран 2 пъти, а кошницата МиГ-29 – с 5%, ха-ха!

  Тези дни съфорумец с ник ЦВЪК пусна интересен пост за съветско-руските изтребители. Допълвам – любител съм, с бревет за само улстралеки и леки самолети до “Сесна 270Д” вкл., но мои приятели-бойни пилоти, карали и МиГ, и Ф-16, и “Рафал”, и “Торнадо”, и Юрофайтър”, са ми споделяли, че МиГ29 е в пъти по-слаб от МиГ21л И нарязването на скраб на 21-ците е сред най-големите националните предателства на прехода. Въпросът е бил представителите на РСК МиГ в РъБъ “льотчик-касманавт” ген. гэоргий иванавич какалов и “дваждъй” ген. “льотчик-касманавт” алэксандр панайотович алэксандрав, с прякор “саша пи.ч.ката” да лапнат едни мнооого тлъсти комисионни.

  Отделно, по статистика МиГ29 няма НИТО една победа в бойна обстановка. Проявявал се е изключително като въздушен терорист над цивилни без ПВО в Чечня, Грузия, Донбас и пр…

 8. Геройкото е на власт, защото у нас властва невежеството, алчността, подлостта и тарикатлъка.

  Към АЭРОФЛОТ:
  Ако зависеше от мен бих нарязал на скраб де що има на въоръжение руски бандурник в БНА без значение кой номер миг, су и т.н.
  Служил съм на летището в Добрич между 66 и 68г. На въоръжение в авиацията по това време имаше и миг 21. За този самолет тогава се знаеше, че е проектиран 1956г. като отговор на американския изтребител “Старфайтер”(мисля, че беше Ф4, но не съм сигурен). През 75 или 76 на Токийското гражданско летище кацна миг 25 без да бъде засечен от радарите. Пилотът украинец потърси убежище в САЩ, но по-късно беше убит в Ню Йорк от изпратените съветски убийци, заради антирадарната боя и трагичното изостанала електроника, която се е състояла от миниатюрни радио рампи, а целия нормален свят отдавна беше преминал на интегрални схеми. Това го научихме от японска електронна компания участвала в огледа, с която работихме 79-80г.
  Към 78г. случайно попаднах на сръбски вестник “Политика”, в който се сравняваха качествата на аналогичните западни изтребители и същия миг. По отношение на скорост и височина съветския не отстъпваше, но джепанетата му бяха по-неточни и летяха на по-късо разстояние. Тогава ми светна, че бойните самолети освен да фъркат добре трябва и да стрелят и са свалят противника и да се върнат невредими.

 9. E.GAVRILOV

  Напълно съм съгласен ск вас. Просто хората си казваха, че за ОНЗИ момент е било по-добре да поддържаме наличните 21-ци с доказани качества (Виетнам) – много по-евтино било. И да купим 1-2 ескадрили Ф-16 втора ръка, които после да се ъпгрейдват. Така че днес можехме да имаме до 4 ескадрили Ф16 стари и нови, а защо не и Ф35. Сега нямаме нищо, но продължаваме да плащаме на хенералите “саша пи.ч.ката”, къкалов и РСК МиГ. А рАЗИЯтските павиани продължават да се навират в пространството ни с изключени транспондери, щото няма кой и с какво да ги обрули – подобно на кап. Айше 2015 г. край Байбурдак.

 10. На 28 септември 1976 старши лейтенант Виктор Иванович Беленко каца с МИГ 25П на летището на Хакодате.Няма сигурни сведения,че е убит.Роден е 1947 г.и го датират на 72 год.сега.През 1989 един МИГ 29 каца в Турция.И те така.

 11. ЕВРОПА ИЗБИРА СТАНИШЕВ ЗА ЕДНА ОТ ВОДЕЩИТЕ ПОЗИЦИИ?????????? КГБ И ПУТИН ПОЛУЧАВАТ ТОП ШПИОНИН!!!!!! ЕС?!?! СМЕШНО!!!!!! ТРАГИЧНО!!!!!! СТАНИШЕВ, КОЙТО ИЗБРА ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС!!!!!!! НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ

 12. Разбираем е мъчителният трепет на автора някой да свали греб, но това ще се случи, когато в България се появи реална опозиция. Със сурогатина демократи не става. Докато всички се джуркат в едно гърне, няма да мине номера. Те всички са БКП. И няма нито един, който да не е бил и да не е от бкп. Ами сори. достатъчно е да се появи Нинова и всички избират Борисов. достатъчно е да се покаже на стрежа на Хемус и всички се сещат как ни лъжеха, че не може да се строи магистралата.
  Нищо не се случваше заради БКП в тази държава и всичко лошо се дължи на тяхната бездарност. Затова БОрисов ще печели до побъркване и разпад на БСП.

 13. Към гумата:
  Не,не разбирате “мъчителния ми трепет”, защото не изпитвам такъв.Живея си живота с или без Борисов, който ми е твърде дребен, за да ми определя трепетите, още по-малко пък “мъчително”. Но си върша работата на коментатор така, както смятам за нужно.

 14. Вчера бях на среща с отец Паоло Кортези. Говори свободен Български език. Някой го попита за Аец Беля Не. Той каза че Италианците още при берлускони чрез референдум са спрели всякакви Аец. За Белене, каза че това е ПАРК,както Пирин примерно. Доста хора бяха изненадани. Включително и аз. Докъде я докараме. Да не знаем елементарни неща за нашата страна.

 15. ГУМА,
  в мъчителен трепет ще живеят децата ти и /не дай Бог/ – внуците ако чакме комунягите от всякакъв сорт да се разпаднат и сами да се откажат от властта. Те са като вирусите и мимикрията е тяхно основно качество – нали техен девиз е идиотският принцип “борба и единство на противоположностите”.Те притежават качеството мигновено и без задръжки да се отказват от себе си и да се превръщат в пълната си противоположност. След облика на виденов да приемат облика на станишев, след него – този на миков или нинова… А ако някой наивник не го устройват така изброените – него ще прибере в кохортата си от “полезни идиоти” банкянското човекоподобие.Този модел действа безотказно вече 75 години и няма данни за износване – комунягите пак са тук и пак са си същите.

 16. Имам молба. Да си проверяваме инфото преди да “палим фаМфарите”, туй по бившият чорбаджия на пловдивския Ботев-Христолов, известен повече кат Селския.
  станишеФ, сам се отказал да шефства европарламента. И още нещо.
  Понеже и на мен ми се е случвало неведнъж и никому не е приятно, вместо да обсъждане теми се Фърляме да отгадаваме чувства по туй или онуй и да правим психологически портрети на съблогари. Меко казано, не е красиво и изцяло обслужва единствено броячите от разни разцветки.
  Кой разбрал-разбрал.

 17. към тролският бот който се представя за ГУМАТА:
  Не нито едни честни избори няма да може да спечели твоят мутрясал вожд!
  Дори името на твоята “партия” не си написал “правилно”!
  Припомням ти ,че се пише – ГЕРБ , не “греб”.
  Дори първите избори на които се явихте през 2009 , пак не ги спечелихте защото нямахте 121 гласа, а след това на всички следващи избори през 2013,2014г. и 2017г. имате около 80-90 дУпетатина, които никога няма да ви стигнат ,за да “спечелите” изборите. Като на всички следващи избори броят на гласувалите за герберокожата ви ШАЙКА – НАМАЛЯВАТ. И само благодарение на все повечето купени гласове от Цецерон, плюс все повечето изборни манипулации в СИК и ЦИК, герберокожите запазват броя на дупетатите!
  Но при една наисина честна изборна система – без “мъртвите души”, без купените СИК, без ЦИК, без купените и зависимите “гласоподаватели”, както и при много повече изборни секции в чужбина , плюс изцяло електронно и машинно гласуване, тогава …… тогава няма как твоят “успешен” вожд-байхуй , да спечели дори 10 дУпетата, и дори НЯМА да може да влезне в парламента. Всичко при него е само фалшификации и купуване на гласове , за да раздава порции те на куководите и начальниците му,които го крепят във властта. Без тях байхуй няма да остане и един ден във властта…………
  П.П. Няма смисъл да тролстваш тук , и е по-добре да си намериш друго място където да си пишеш опорните точки ,които са ти написали герберокожите , за които ти плаща тролските стотинки байхуй!!!

 18. Иво, нека бог да благослови теб и златното ти семейство! Това, което вършиш е Велико дело! Продължавай смело напред. Ние, истинските българи, заставаме зад всяка твоя дума! Май бях малко нескромен,(другите трябва да кажат какъв съм), но пък Бай Радой ми каза по талавизоро, че “Скромността слепи човека!” Да сте живи издрави!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.