Възторгът на еднодетните от многодетната Урсула

 

 

 

 

 

Няма коментар на журналист или политик, който да не ви казва задължително явно най-важния факт от биографията на  Урсула фон дер Лайен: тя е майка на 7 деца. Някак след това идва другата “екзотична” подборност, че е министър на отбраната на Германия, следвана в тази неофициална класация от хипотезата, че ако одобрената й вече от лидерите на ЕС кандидатура за най-важния пост в съюза бъде гласувана тя ще се окаже и първата жена на върха на организацията в нейната история. 

Като баща на 5 деца се почувствах някак си съпричастен към суперлативите по признака на многодетността ( макар никога да не съм чувал по свой адрес реплики на съчувствие от рода на “уволниха пак баща на 5 деца).  А и малко иронично се настроих да слушам и чета възторга от майка Урсула , изразяван от страна на “малодетни” почитатели на многодетността. Да ги пита човек на тях какво им пречи да се изявят на този толкова важен наистина фронт в живота. Не одумвам хората, които по някакви медицински причини или поради социална невъзможност не са се решили на това…

Насред демографската катастрофа у нас, по която сме първенци в световен мащаб, еднодетни  политици се изявяват тук ту като борци срещу ранната и прекомерната раждаемост ( но само сред ромите ), ту като новоизпечени противници на абортите. 

И еднокнижният ни премиер отбеляза в една от своите импровизирани тиради пред телевизионните камери многодетността на Урсула. Прозвуча някак си като оправдание защо ще я подкрепи за поста все пак, след като толкова твърдо беше зад кандидатурата на нейния сънародник Манфред Вебер, а след това се отметна и ни се демонстрира в ролята на гъвкавия Бойко, разговарящ едва ли не бащински с просителя от Холандия Тимерманс. В крайна сметка сметките ( му ) се объркаха и не му остана друго, освен да се хване за многодетната. 

Направо се чудя как неговите ласкатели и големи противници на либерализма ( щом става дума за бежанци и “джендъри”) пропуснаха да отбележат в своя стил: каква я мисли Бойко, а накрая пак стана както “баба Меркел” каже. 

Цялата тази ирония можеше да ( му ) бъде спестена, ако самият той не си я просеше с перченето си как подкрепя една след друга разни кандидатури, никоя от които не беше уважена. Включително и персоналния му избор да издигне премиера на Хърватия ( как му беше името, с извинение). 

Борисов обаче е свикнал да играе в трета лига и да се изживява като най-добрия футболист ( за какъвто ласкателите наистина го обявиха през един от сезоните на неговите премиерски мачлета в състава на “Бистришките тигри” – название, което само по себе си е хумористично и би могло да се родее с , да речем, “Сибирските камили”).

Олимпийският принцип, според който не е важна победата, а участието, е удобно извинение за всеки провал. Щеше да се приеме лесно дори от взискателните критици на Борисов, ако не беше отявленото му самохвалство. В края на краищата никой не очаква от него да накланя везни и да вади свои кандидати, но той се постара да създаде впечатлението, че прави нещо подобно. От такава череша се пада ако не болезнено, то поне комично. Стига нашият герой да  е в състояние да схване смешката за мишката, която се пъчи като слон. Като във вица за мишока младоженец, който цяла нощ се опитвал да изпълни съпружеските си задължения в първата брачна нощ със слоницата и накрая когато тя изохкала от досада, той се провикнал : “ох ли, ще те скъсам”!

39 мнения за “Възторгът на еднодетните от многодетната Урсула”

 1. Съвършена от всяка гледна точка статия.
  Поздравявам Иво и останалите съблогари-съмишленици с 4 юли.

 2. Прочетете сами как се изходило тъпото парче ВВХУЙЛО пред Кориера делла сера. Автогол, много по-красив от този на Вуцов на световното в Англия 1966 обявен за Номер 1 на сите шампионати.
  Едно нещо му прави чест. Не се отказва за разлика от Баце който си интимничеше с Енцо, оня МУ мереше с педи гърба но га изпадна в немилост се отрече от него и скри съвместните снимки в кабинета си с които дотогава се перчеше пред гостите. Кремълският гном, те си знаят защо, още държи на клоуна Берлускони.

  Как чётко он ПОДЛОВИЛИ Путина.
  Вопрос: У Вас нет настоящих политических против­ников, на прошлогодних президентских выборах Вы набрали почти 77 процентов голосов избирателей, оппозиции почти не
  существует. Почему тогда Ва­ши планы по развитию с трудом набирают темп?
  Каковы главные препятствия?
  (И что он ОТВЕЧАЕТ !!!)
  В.Путин: Дело не в процентах голосов на выборах, а в экономических реалиях, с которыми приходится сталкиваться России.
  А именно – падение или колебания цен на международных рынках на традиционные товары нашего экспорта: нефть, газ, металл.
  Безусловно, есть и влияние внешних ограничителей.
  Он говорит САМ, что Россия – СЫРЬЕВОЙ ПРИДАТОК Запада, что кроме ПРИРОДНЫХ
  РЕСУРСОВ, которые нам дал Бог, она НИЧЕГО НЕ ПРОИЗВОДИТ.
  Кроме того, САНКЦИИ ДЕЙСТВУЮТ и ещё как.
  Ошибся Обама, экономику России рвать в клочья санкциями НЕ НУЖНО.
  Власть России с успехом это делает САМА.

 3. “Если завтра война” блядовете няма и да мръднат. След като дори тъмножълтият “The Sun” троли ватниците правете му сами сметка в какъв киреч са се набутали и то не от вчера и то в дълбочини от които дори теоретично няма измъкване.
  Много мина, мъничко остана.

  https://www.thesun.co.uk/news/9426290/us-air-force-chief-nuclear-war-plans-russia/

 4. Н десетхата на десетката, г-н Инджев, еле пък в частта за еднокнижния ритач на мачлета, любител на филии мас, каратист без ни едно рандори в живота, смелчага, национално слънце и безценен капитал, да се слави името Му:)lol

  Извън темата, една версия защо главната цаца на РъБъ тъй стръвно гони военния министър Николай Ненчев:

  shorturl.at/afgnH

  Старшините, дежурни по блога, моля обърнете специално внимание!

  Респект!

 5. Eй, за малко да пропусна – благодаря, Georgi Nikolov, колкото и да си имат своите кривици, добре че ги има, че инак само безконтролна неозаптяема рАЗИЯтщина!

  Като така, в чест на празника 4 юли,

  https://www.faktor.bg/bg/articles/kontresat-na-sasht-gotvyat-sanktsii-za-turski-potok-i-severen-potok-2

  А по анализ на DW, опитите на най-снажното джудже на света да заобиколи Украйна за транзит на газ са пълен провал:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/proval-za-kremal-ruskiyat-gaz-ne-mozhe-da-zaobikoli-ukrayna

  Що ли ми се счува квичене на гладни павиани вече?

 6. Главната Цаца се изложи тотално в случая с г-н Ненчев.Съдията му показа жълт картон,че защитава и е адвокат на враговете на България.Сега да се скрият в миша дупка и никакво обжалване.А на г-н Ненчев чест и почитания ,че не се пречупи.Това дело беше много важно за следващите родолюбци смелчаци.За делото трябва да се говори и пише за да имат кураж следващите.А ЗА ПРОКУРАТУРАТА КАКВА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЛЕДВАЩАТА ПРОКУРАТУРА-СЛУГИНАЖ НА РУСИЯ.

 7. Не е по теамта.
  В момента във Франция върви световното по футбол за жени. Вчера беше втория полуфинал Швеция – Холандия и доколкото знам Холандия отива на финала, който е в неделя.
  Знае ли някой дали българските телевизии излъчват мачовете от това първенство, на живо или на запис. Просто ми е интерсно.
  Ако някой знае, благодаря за информацията.

 8. Блядовете са застинали някъде 50-те. Поне това сочи официалното инфо по аварията в мини подводницата “Лошатик”.
  На какъв ли хал са хипер ракетите дето ВВХУЙЛО с упование демонстрира под формата на мултфилмчетата пред “елитът” на Мордор.

  https://vogulec.livejournal.com/456459.html

 9. Поздравления по случай Денят на Независимостта 04. 07 на американците и техните приятели по света!

 10. Излъчваха ги,май че Диема спорт и Ринг.

 11. Страхотна статия на Игор Яковенко за “кадровата революция” по върховете в ЕС. Споменава и за “спекулациите” за шеф на европарламента на серГЕЙ станишеФ. Тотален провал на кремльовските мераци.

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5D1E4CC112225

 12. Когато претендираме за чест,искреност, принципност,душевна чистоплътност…
  Когато имаме самочувствието с нравоучителен тон, нетърпящ възражения да поучаваме…
  Когато си позволяваме да раздаваме идейно-политически оценки и присъди от последна инстанция и безпощадно да клеймим “враговете”…
  Не е лошо преди да седнем да пишем отново, да си припомним какво сме писали по темата преди време. Поне преди месец-два.
  “За момента има две тенденции във нашият политически живот.Чисто проевропейска и пронатавска Демократична Българшя и всички останали с руски уклон – повече или по малко и в същото време управлаващи.Президент,Министър председател,партия Герб,БСП,Патриоти и атаки разни,доганова партия,Костя Копейкина партия и сводно летящи елементи кано Ненчев,Иванчева и др.”
  Posted by .D.Savova | май 15, 2019, 09:55

 13. To comment of Georgi Nikolov
  Не мога да се въздържа!Бях решил повече да не пиша(то,кой ли ме чете),но не мога да не го спомена-ПАВЕЛ ТИНКОВ!Човекът,който направи така,че да нося звездното знаме навсякъде със себе си.Жорж(така те викат,нали!),та той рече на германския си работодател:предпочитам американци да ме управляват!Велик Човек,просто-Павел Тинков!Жорж, благодаря за химна;Павле, благодаря,че ме изтърпя!

 14. ПАВЕЛ ТИНКОВ
  Да ,писала съм го и пак ще го напиша.За да няма случай като този на г-н Ненчев трябва да се обединим,компромисът е ключ кем успеха.И в случая с изборите Ненчев сбърка.Само залудо отклони гласове в полза на Борисов.Сам какво може да направи.А когато си лоялен и предвидим ,следващата стъпка ще е в твоя полза.Между другото адвокат му беше Радан Кънев.Борисов е поставил подписът си до този на Ненчев,но никой не го потърси ,освен за свидетел.
  И ПАК ПОВТАРЯМ .ДОКАТО НЕ СЕ ОБЕДИНЯТ СВЕСТНИТЕ ДЕСНИ/СВОБОДНИ/ ИЛИ КАКТО ТАМ ГИ НАРЕЧЕТР БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ИЗБАВИ ОТ МАФИЯТА,КОМУНИЗМА И РУСКОТО РОБСТВО.оСТАНАЛОТО Е ГОВОРИЛНЯ ДА СИ ЧЕСАМЕ ЕЗИЦИТЕ.

 15. @ Павел Тинков

  Шапо, г-н Тинков! Не просто Prima Classa, ами право в десетката от 1,500 м без оптика. Pеспект!

 16. @ Павел Тинков 🙂

  Вчера и аз се опитах да намеря същия пост от 15 май, но не успях. Постът шокира най-вече с нелепия знак за равенство между Иванчева, която, може би, и несправедливо “натопена”, се бори да спаси кожата си и бившият ни военен министър, г-н Николай Ненчев, който саможертвено сложи главата си на прокурорския дъвник, защитвайки българския национален интерес от ноктите на хищния двуглав мутант. Ненчев заяви, че ако получи осъдителна присъда, няма да обжалва! За мен бе мъчително и срамно изживяване репортажната снимка от делото, където г-н Николай Ненчев беше сам в съдебната зала…
  Жертвоготовните личности в името на общия интерес днес са ИЗКЛЮЧИТЕЛНА РЯДКОСТ и ако не ни достига интелект да разберем и оценим по достойнство техните постъпки и да им окажем справедливото уважение, би трябвало поне да проявим солидарност и благородно съчувствие, заради незаслужените унижения и страдания, на които са подложени!

 17. @Kalamutnik, Благодарство за добрите думи към Павел Тинков. Отдавна ги е заслужил и продължава да отстоява неотклонно идеите които са ни събрали тук.
  Колкото до Америка за самият мен, писах по друг повод, тя е, освен всичко останало, страната която при всички обстоятелства я бих предпочел във всяко едно отношение спрямо Мордор.
  Както се казваше в един много челен виц от поредицата “Златна решетка”- “Обичам руснаците защото са ни “освободители” два пъти и “мразя” американците защото досега още не са го направили.”
  Но трябва да сме обективни, напоследък се работи активно в туй направление.
  Каквото и да означава това.
  Колкото до обстоятелството, кой кого чете тук не трябва да имате никакви притеснения. Скромността отдавна не краси човека. Убеден съм, че когато един ден се пише историята на нашето време БЛОГА НИ ще бъде един от основните извори за сериозните историци.
  Както казваше в подобни случаи Големият СТАМБО, пишете по-често.
  Всичко добро и доскоро.

 18. @ KALAMUTNIK:
  Очевидно си един от видинлиите, които ме познават, сравнително добре, пък и НИК-ът ти издава, че си от северозападналия край.Не проумявам какво имаш предвид, като пишеш, че съм те “изтърпял”.
  Благодаря ти за високата оценка, но не прекалявай със суперлативите! Пресолил си манджата. Писал си като за умрял, а пък аз, въпреки всичко, още шавам.И да греша не ми е чуждо.
  А ти пиши по-често – бъди сигурен, че ни четат дори и тези, които ни недолюбват. Само че мен не споменавай с добро, че преторианците ще сръфат и теб – не си създавай зорлем неприятности.
  Бъди здрав и не падай духом!Осъдени сме да успеем. Ще заврем русокомунягите където им е мястото.
  🙂

 19. Меко казано странен ми се струва призивът за обединение „на дясното” /каквото и да значи това/ от страна на хора, които се самоопределят като единствено прави и непогрешими, от хора които демонстрират непоносимост към инакомислещите и обявяват за вражеско всяко мнение, различно от своето.
  Признавам, че „гъвкавата” позиция на хора, взели на въоръжение кредото на Гр. Маркс, несмущавани от алогичността на тезите си, е необорима. Така преди време един от блогърите, който характерно завършваше постингите си тук с претенциозното и нетърпящо възражения индианско „ХО” /хау, хаук – бм/, не се притесняваше от противоречието да обвинява мен в проява на хипертрофирано его.
  Какво излиза – призоваваме към обединение всички, които мислят като НАС, не допускат съмнения в правотата на НАШАТА линия, не НИ задават въпроси, не си позволяват критично отношение към постигнатите от НАС резултати и вярват безрезервно, че не съществува друга истина освен НАШАТА. Само че по тези параметри обединението ни върви в пълен ход вече близо 20 години.
  С риск да ме обвинят като ЖОРО, че пиша на североизточен български диалект, ще си позволя да споделя каламбура, който ми идва наум след подобни призиви:
  САМОЗВАНЦЕВ НАМ НЕ НУЖНЫ – КОМАНДИРОМ БУДУ Я !

 20. @TERVEL;
  Благодаря за БНТ3, в неделя е финала.
  През 2015 във Ванкувър имах възможност да гледам на живо мач от
  световното и емоцията е голяма.

 21. Към ПАВЕЛ ТИНКОВ:
  И преди ви казах. Имате проблем с четенето. Вникнете в написаното, защото малко разбирате от него, но започвате да говорите много, и то несправедливо, от позицията на „нетърпящ възражения“. Особено, ако написаното за вас не удовлетворява егото ви. Каламбура ви „САМОЗВАНЦЕВ НАМ НЕ НУЖНЫ – КОМАНДИРОМ БУДУ Я !“ е чудесна илюстрация затова. Защо не приемете казаното за вас просто за мнение различаващо се от вашето, както искате да се приемат и вашите мнения. Не сте прав за г-жа Савова, когато оспорвате в тирадата си нейната „чест,искреност,принципност,душевна чистоплътност…“. Няма каквато и да е безпринципност и алогичност в написаното от нея в двата и поста за Ненчев. Само че, трябваше да се досетите да поставите написаното в правилния контекст. И всичко си отива по местата.

  Преполагам, че написаното от вас: „Така преди време един от блогърите, който характерно завършваше постингите си тук с претенциозното и нетърпящо възражения индианско „ХО” /хау, хаук – бм/,“, се дължи на честата ви употреба на „североизточен български диалект“ довела ви до не дотам интелигентното ви заключение, че ХО е дума от индианската лексика. ХО е автентична БЪЛГАРСКА ДУМА. Какво означава, оставям отново на прочутата ви интелигентност.

  „Какво излиза – призоваваме към обединение всички, които мислят като НАС, не допускат съмнения в правотата на НАШАТА линия, не НИ задават въпроси, не си позволяват критично отношение към постигнатите от НАС резултати и вярват безрезервно, че не съществува друга истина освен НАШАТА. Само че по тези параметри обединението ни върви в пълен ход вече близо 20 години.“

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПАРТИЯ, НЕ Е ДЯСНА. ТЯ Е ОБЕДИНЕНИЕ НА СВОБОДНИТЕ И НЕЗАВИСИМИ ХОРА ИЗПОВЯДВАЩИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ, ХРИСТИЯНСКИ И БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ЦЕННОСТИ, ГАРАНТИРАЩИ НЕЗАВИСИМОСТТА НА СТРАНАТА НИ И НЕЙНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ. На СВОБОДНИЯ И НЕЗАВИСИМ ИЗБИРАТЕЛ не му трябват нито вашите камбани, нито обяснения, че гравитационния център на демокрацията в България е ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, и затова без колебание гласува за нея. Той не изпитва неясноти, и не се колебае какво решение да вземе по отношение на Борисов, Радев , прокуратурата и русия, защото ТОЙ и ТЯ са единни и са алтернатива на посоченото статукво Борисов, Радев, прокуратура и тяхното отношение към Русия. Това все повече хора го разбират и се присъединяват към тях. Затова и % на симпатизиращите и склонни да гласуват за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ расте и ще расте, но очевидно за вас не е така. ВИЕ ТЪРСИТЕ АЛТЕРНАТИВА НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. ЗАЩО? За да има партия, която да удовлетвори утопичните ви „приоритети“? Търсенето на алтернатива на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е равносилно на търсенето на теле под вол, но вие с този ваш инат може и да я намерите. Затова не си губете повече времето с „приоритетите“, а започнете всеотдайно да ги реализирате в създадената от вас алтернатива на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ Е НОВ ХОРИЗОНТ ЗА БЪЛГАРИЯ.Необходимо е време и все повече хора и без камбани ще я чуят, защото тя е близка до сърцата им, и все по-разбираем ще става езика и. Дали ще има АЕЦ“Белене“, дали ОРЕЛА Ф16-блок 70 ще кръжи и пази българското небе, това във вътрешен мащаб вече не зависи от Борисов, а зависи единствено от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и повярвалите в нея. И това много скоро ще се потвърди. Защото БЪЛГАРИНЪТ ГО Е РАЗБРАЛ! ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ И ДРУГИТЕ. Стига да не са глухи, или слепци с очи-по БОТЕВ.

  НАПРЕД ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ! ХО!

 22. “НАПРЕД ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ! ХО!”
  Не ХО, а ХИ!
  Хи, хи, хи!

 23. “Имената са омразни.”
  Древноримска мъдрост

  Никога нищо по същество да не кажеш, да възприемеш съзнателно или да, ролята на поддакващ, да подтичващ след всяко мнение което не ти отърва поради една или друга причина за мен означава само едно. Сам да приемеш собствената си несъстоятелност.
  Кой разбрал-разбрал.

 24. Господин Инджев,казах, че повече няма да повтарям, но ето, че ти ме принуждаваш. Пак си в ДЕСЕТКАТА, че даже оттатък! А ти Жоре, внимавай, защото крадеш мислите от главата ми! Ще задрънка на кухо! Живи и здрави да сте!!!

 25. Към MIKA:
  Ех MIKA, бяга ви здравословния сън, а? Да хихикаш в 01.49ч. срещу ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ трябва или да си слуга на Борисов, или негов фен, но по-скоро е слугинско заради часа в който го правите. Както и да е, не е проблем, защото ще го уточним още на следващия ви пост. По-важното е друго. Предполагам, че си чувате хихиканията срещу ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и въпреки това не се стряскате, макар че те наподобяват звуците издавани от котка, която дерат на живо, а именно те са причината да ви държат хихикащ и обезумял цяла нощ. Защо не опитате тази нощ, отново в 01.49ч., да хихикате, но този път срещу Борисов. Послушайте съвета ми, от това само ще спечелите. Ще заспите веднага и то като агънце. Но, ако това не се получи още първата нощ и спите като овца, не се отчайвайте и пробвайте отново следващата нощ по същото време, но този път хихикайте срещу Нинова. Ако пак не се получи изреждате всичките фаворити на статуквото: Доган, Цацаров, Радев, Каракачанов и т.н., вие ги знаете по-добре от мен, докато съвета ми сработи. Бъдете търпелив и не се отклонявайте от изпълнението на съвета ми, защото той на определен етап ще се сбъдне, и от тук нататък ще спите спокойно и здравословно, сънувайки как ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, въпреки глупостите които сторихте спрямо нея, стои надвесена над леглото ви, радвайки се на завръщането на блудния си син.

 26. Някои тук май се заяждат само от любов към спорта (визирам заяждането на Павел Тинков с Д.Савова и солидаризиралите се с него сеирджии). Вие сравнявате ябълки с круши. Естествено е ние, симпатизантитe на ДБ, да подкрепяме Ненчев, който беше много добър министър, чиито политически борби съответстват стопроцентово с нашите възгледи. Затова искрено го поздравяваме за победата в съдебната му битка. По-различно е обаче, когато води коалиционни преговори с ДБ с настояване за предно място в обща листа с кандидати за ЕП и като не се получи, “обидено” да излезе като самостоятелен кандидат (впрочем, защо като самостоятелен, след като е лидер на партия?!), пилеейки десни гласове. За такова нещо няма как да му аплодирам. Нека създаде силна евро-атлантическа платформа, около която да събира симпатизанти, тогава ще може да претендира за предни места в изборни листи. Засега евро-атлантическата алтернатива е ДБ и изборите преди месец го доказаха. Или приемете това, защото тaкaва е реалността, или работете за нещо по-добро и го предложете на обществото. Засега не предлагате нищо освен празни приказки.

 27. Смешно ми е не плачевното състояние на десницата в БГ, а измислената реалност с която се самозалъгвате.

 28. MIKA
  Ама защо така, десницата *в плачевно състояние* нали това е Б.Борисов и то като парламентарнао преставена партия и както сам се определя.А Б.Борисов е новият вожд и учител на българския народ.Почти като Г.Димитров.Така е като не спите нощем и се стряскате ст Демократична България.Не се плашете,а приемете програмата й.Може да се избавите от кошмарите.Помага.

 29. Че какво друго освен политически кошмари, може да държи буден млад човек през топла юлска съботна вечер?
  😉

 30. MIKA , вие си знаете , какво ви е разбудило точно в 2 часа, никой тук НЕ го интересува това! Това си е ваш проблем!
  Но ,явно не е било много интересно за вас, след като в 2 часа сте се сетили за десницата!
  Другият път напишете нещо и за левицата , за да ви е по-интересно през цялата нощ!
  А ,ако искате можете да се изкажете, посреднощ, и за банкянското човекоподобие и агент Сава! Така ще имате още “по-интересни” “топли” “юлски” нощи, докато правите “политически” “анализи” на цялата политическа каста в задунайската колония!
  Вервам че това няма да е проблем за вас?!? – Ще си отспите през деня!
  И така до следващата ви будна “политическа” нощ……..”Успех”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.