Прокрустовото лозе на Сергей, който не е Тезей

Стават грешки на езика, но някои от тях придобиват нов смисъл в рамките на лапсуса. Такъв беше случаят вчера с ясно произнесената от Сергей Станишев неволна метафора в пространното му интервю за БНТ. Вместо да каже “Прокрустово ложе” той сглоби конструкцията “Прокрустово лозе”. Което изкушава внимателния зрител да продължи разсъждението с фразата “лозе на баир” т.е. голям зор. Направо човек се замисля дали пък председателят на ПЕС, бивш български премиер и лидер на БСП не е направил нарочно каламбур, заменяйки ложе с лозе.

НА СНИМКАТА ( Уикипедия): Тезей “скъсява” Прокруст , изображение върху амфора

 

 

 

 

Не ми се вярва. По-скоро опитният (вече) политик има склонност към подобни гафове  на подсъзнанието, смесвайки например руския език с българския. Такъв беше прословутият му издайнически гаф в рамките на едно парламентарно изказване, когато смени пола на думата симбиоза и я нарече с руския еквивалент “симбиоз”- при това я съгласува наистина по род като “един симбиоз”. 

Станишев определено не герой като аргонавта Тезей, който разгадал престъпното намерение на криминално проявения атинянин Прокруст да го “скъси с една глава” на специално приготвеното за него твърде късо ложе. Вместо Тезей, “скъсеният” с меч се оказал самият Прокруст и така аргонавтът сложил край на навика му да убива своите гости, нагласяйки ложето си така, че да им бъде твърде късо. 

Ако Сергей беше като Тезей е могъл отрано да отреже някои змийски глави в своето обкръжение. Но едва сега, оправдавайки се за разменените любезности с Бойко Борисов,  ни разказа интересната подробност, че днес го критикуват дейци на БСП, които преди са заговорничели зад гърба му с ГЕРБ, което обаче му било известно. Така ли? Ами защо досега си е мълчал и не е разобличил заговорниците? Или в политиката е по-важен всеки симбиоз, включително с “врага”, който всъщност е бутафорен противник на БСП?

Ще го приема за именно такова косвено признание.

А от “Позитано” , ако имат да казват нещо по темата, да започнат с разкритията на собствените им проучвания за вътрешна употреба, според които Бойко Борисов се припознава от не малка част от социалистическия електорат за “свое момче”. Защо крият този факт, те си знаят. Но и ние се досещаме. Причината е, че си пазят не толкова реномето на котилото, от което е произлязъл “Геройко”, както някои наричат Борисов по форумите, колкото държат вратата отворена за общи бъдещи публични властово-опозиционни ходове, или както им казват в Русия “многоходовки”.

10 мнения за “Прокрустовото лозе на Сергей, който не е Тезей”

 1. Толкова си могат. Но кат за пред матРияла-става. Дори герберите от най-висш пилотаж които посещават БЛОГА НИ трудно намират “аргументи” да оспорят бутафорната “война” между двата клонинга на бекапето-бесепето и герба МУ. Мачът, по-скоро “първенството” между тях е отдавна спазарено. И те, така, докато не узреят критична маса избиратели, че просто така не може повече да продължава. В момента, в парламента няма и един наистина истински демократично профилиран политик който не само на думи да отстоява официализираните евроатлантически ценности. Спомнете си И позорното обстоятелство на последните президентските избори. От 23 кандидата, само Трайчо Трайков не бе путинофил.

 2. ‘Тайно разпродават страната ни на руски олигарси’

  “Не искаме да бъдем руска колония”, казват с тревога демонстрантите в Тбилиси, които от дни протестират пред сградата на грузинския парламент. “Една пета от страната ни е окупирана от Русия.”

  https://offnews.bg/dw/tajno-razprodavat-stranata-ni-na-ruski-oligarsi-706778.html

 3. Другарите “станишев”, руски граждани и двамцата, баща и синче (червено тоже)… та майчино-родният им език е там, където пъпът им е хвърлен…
  НЕ В БЪЛГАРИЯ!

  Я ОЩЕ МАЛКО ЗА ОНАЯ ПОДВОДНИЦА.
  Че “гъзо-‘медиите’ на пеевски” пърдят какво ли не из “медийното пространство”.

  Мила руска, КОВЧЕЖНА подводна “лодка”, ХА ХА ХА… пореден морски убиец на собствени моряци…
  (РУСИЯ СИ ОСТАВА СУХОЗЕМНА СИЛА В КРЪВТА, не ги бива по морето русняците, и това си е)

  СЕКРЕТНИЯТ ЛОШАРИК:
  С какво се занимаваха русняците на дъното на морето:
  https://sprotyv.info/news/sekretnyj-losharik-chem-zanimalis-pogibshie-moryaki-na-dne-morya

  Русняшката събмарина е шпионска, натъпката със СЕКРЕТЕН ЕКИПАЖ ЕКСПЕРТИ по ДЪЛБОКОВОДЕН САБОТАЖ, ИЗПРАТЕНИ НА ТАЙНА МИСИЯ:
  https://www.thesun.co.uk/news/9425799/russian-submarine-died-nuclear-spy-vessel-deep-sea-sabotage/

  РУСКАТА ПОДВОДНИЦА Е КОНСТРУИРАНА ДА РЕЖЕ ПОДВОДНИ КАБЕЛИ, НА ИНТЕРНЕТ и други (навярно не руски кабели…)
  https://www.businessinsider.com/russia-submarine-losharik-undersea-cables-media-speculation-2019-7

  СЕКРЕТНАТА МИСИЯ НА ЛОШАРИК:

 4. Лондон не допуска руски журналисти на медиен форум

  Организаторите на Глобалната конференция за свободата на пресата /Global Conference for Media Freedom/ в Лондон “вежливо” отказаха акредитация на представителите на агенция „Русия днес“ и на тв канала Russia Today. 🙂
  Двете медии фигурират като инструмент за фалшиви новини в представената от американската Агенция за международно развитие концепция за противодействие на враждебното влияние на Кремъл.

  https://offnews.bg/medii/london-ne-dopuska-ruski-zhurnalisti-na-medien-forum-706798.html

 5. @AWACS, добре завърнал се.

  Има и още една версия свързана с гибелта на 14-те висши военноморски офицери в Лошатик. Не пречи и спомената от вас и тази за която сега вкратце ще развия да са 2 в 1. Наскоро, пут.ин се поФали, че изпитанията на Посейдон съм към края. Онзи ден на колективното погребение с намаление на загиналите един от присъстващите високопоставени офицери е отдал дължимото на заминалите си с думите “не допуснаха катастрофа от планетарен мащаб”. Не ща да е било само от рязане на кабели. Точно по време на “изпитанията” на мини подводницата вицепрезидента на единствената световна свърхсила е бил върнат от въздуха обратно в Белият дом вместо на набива мекият за Тексас. Вдигнати са били във въздуха най-важните самолети на Америка което се прави само в изключително екстремални ситуации. Вкл. И този на междуведомствена група FEST която е заминала незабавно за Норвегия.
  Играе си с огъня Гномът ама докога ще му позволят, ще да видим.

 6. “Тревожни” данни за туризма по Черноморието ни: руските туристи били намалели!
  Ами това си е направо добра новина! Това значи, че вървим към оздравяване от руската зараза: край на свинщината по улиците и плажа, на простащината по родните ни курорти, на шумните нощни запои, край на наглостта да практикуваш безнаказано туристически бизнес без да плащаш данъци на държавата! Откакто руските навлеци изкупиха Черноморието ни и хотелиерският ни бизнес, и бюджетът ни търпят милионни загуби, защото руските собственици ползват безплатно ваканционната инфраструктура, общинските услуги и с присъствието си прогонват платежоспособните западни туристи, а точно те носят прозрачни печалби и почтеност за туристическия бранш у нас.
  Защо никой не обсъжда по медиите, в Парламента и МС загубите за бюджета от нерегламентирано практикуване на туристическа дейност от страна на хилядите руски собственици на имоти ? Защо не се внасят спасителните промени в родното законодателство? Какво чакаме? Разрешение от Решетников или направо от пУтеводната звезда в Кремъл ? Става въпрос за милиони загубени приходи за българския бюджет!

  “Руски собственици на ваканционни имоти по българското Черноморие ги отдават под наем, като това става нелегално и без да се плащат данъци и такси. Това разкри пред Дарик председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Павлин Косев.

  В момента голяма част от имотите на руски граждани по морето у нас се отдават по този начин. Под наем за седмица-две се отдават апартаменти край морето и не само. Руските туристи идват с ключове като приятели или роднини на собственика. „Идвайки с ключ няма как да разберем дали са реални туристи. По този начин много тънко се заобикалят туроператорите, не се плащат и данъци”.

  Квартирният туризъм се наблюдава от няколко години, но напоследък тенденцията се засилва. Дори в интернет вече има създадена букинг система, където руснаците споделят своите имоти и се осъществяват контактите с наемателите, обясни Косев. По думите това се прави незаконно.

  В повечето случаи са нисък и среден клас туристи, като има малки изключения. Цените започват от 10-15 долара за нощувка, но могат да достигнат и много високи нива. ”

 7. @ AWACS

  Изобилна фактология, благодаря, колега.

  Само допълвам – шефът на Международния съюз по телекомуникации (ITU) към ЕKОСОС на ООН, г-н Хоулин Зао (Houlin Zhao) още в началото на мандатата си 2016 г. изрази “безпокойство от някои нерегламентирани действия на една уважавана страна-членка в района на няколко международни дълбоководни трасета”. На човешки – това е дипломатично предупреждение към рАЗИЯтските гамени за дейности против въпросните трасета, с които явно са минали всички граници.

  Както и с минирането на чужди нефтени платформи от бойни плувци на педерацията.

  В края на 2017 г. експерти на НАТО неопровержимо установяват, че “изследователската дейност” на подводния флот на педерацията е тясно фиксирана в местата на подводните кабели, осигуряващи световния Интернет трафик. И на чуждите нефтени платформи!

  През юни 2018 г. САЩ въведоха санкции срещу “Дайв техно сервис”-Петербург, която “произвежда и обслужва” подводна техника, вкл. въпросния “Лошарик”.

  Павианските чутури очевидно не са вдянали ни от дипломатически демарш, ни от пряко предупреждение.

  Последва “аварията”.

  Явно светът най-сетне схваща, че рАЗИЯтският павиан не е глезено дете, а калпазанин, който трябва да бъде шамарен с възпитателна цел. С отмяна на посещения, реални санкции, законите “Магнитский-РИКО”, муай тай или указателни табелки през зъбите. По светлия пример на Сингапур, Тайланд, Прибалтика и – за наша чест, Поморие.

  Само връщането в ПАСЕ не го проумях, но – хаирлия!

 8. З а да дойдат граждани на РФ у нас,трябва да имат виза-туристическа чрез туроператор,виза по покана на местно лице или форсмажорно обстоятелство.Това в най общи линии.За тези,които посещават руснаци в собствените им домове/под формата на приятели и т,н.проблема е кой и защо им дава покани за посещение.

 9. Всъщност , ако станиШЕФ не беше наложил ПОРЦИОНният “симбиозь” ,когато го монтираха за “премиеринь” на тройната коЙалиция, то сега нито бокоТИКВАТА щеше да е “вождь” на НРБ, нито догань щеше да е “енергетикь” на НРБ, нито някой щеше де е чувал за “ПРЕуспелият” “млад” “бизмесмемин”-пееФски…..
  Но станиШЕФ винаги е искал да стане “директорь” ,…. номерКЛАТурен “директорь”, защото нищо друго НЕ го може,…… а е само за потомствен , НАСЛЕДСТВЕН и ТОТАЛитарен “директорь”……..
  И за да стане , ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, такъв “директорь” ,сатниШЕФ ВИНАГИ , ВСЯКОГА и с ВСЕКИ е готов на всякакви “договорки”, на всякакви “отстъпки” и на всякакви “симбиозьи”……. За него това НЯМА никакво значение , важното за него е САМО – “директорьският” му пость…….
  И за това , станиШЕФ и агенть-гоцье създадоха “тройната коалиция”, въпреки че станиШЕФ можеше да управлява и без ДПС и ПОРЦИОНният “хидроенергртикь”-догань….
  След като стана “директорь” на тройната коалиция, станиШЕФ даде на догань да “проектира” Цанков камък……..
  След това “директорь” станиШЕФ подари на “ПРЕуспелият” “млад” “бизмесмем” пееФски целият държавен резерв……..
  След това станиШЕФ си създаде “алтернатива” в лицето на ГЕРБ и бокоТИКВАТА, като има позволи МАСОВО купуване на цигански ,криминални и корпоративни гласове за изборите през 2009г…..
  А пък през 2013г. станиШЕФ пак имаше възможността да продължи по познатият му начин и със назначаването на пееФски за галаватарь на ОПГ-ДАНС…..
  Така че , с всичко това , станиШЕФ искаше да си осигури постоянно “директорско” място , начело на НРБ, но след като загуби КУПЕНИТЕ с неговата решаваща помощ “избори” през 2009г. ,от бокоТИКВАТА и цвъкиУМНОТО , станиШЕФ беше принуден да си търси “директорска” длъжност в ПЕС. И за да има сигурен “директорски” пост в ПЕС , станиШЕФ даде сделката за издаването на новите лични карти на съпругата един от шефовете на ПЕС ,която ръководеше един от клоновете на Сименс.
  Което показва,че дори и сегашният си “директорски” пост в ПЕС , станиШЕФ дължи пак на раздадените от него ПОРЦИИ , преди 10 години.
  Без да броим и другите ежедневни “симбиозни” ПОРЦИИ , като – Братко и Батко , като фалирането на Кремиковци , като далаверата с беленският гьол …. и т.н… и т.н…..
  Всякакви “симбиози” правеше станиШЕФ ,за е винаги – “директорь”……….
  И той е една от основните причини за това сега бокоТИКВАТА го измести , като “директорь” на НРБ, а пък догань стана още по-голям “енергетикь” с ТЕЦ-Варна, а пееФски стана още “по-успешен” “бизмемсмем”,като фалира Булгатабак и КТБ……
  Но те нямаше да са това което са , ако станиШЕФ не беше правил “симбиози” с тях, за да си “гарантира” ВЕЧНОТО и НАСЛЕДСТВЕНОТО “директорско” място , което му се “полага” още от рождението му ……..
  Или накратко можем да приемем ,че догань е ПОРЦИОНният “всевишен” на НРБ, а пък бокоТИКВАТА е неговият СУДЖУКов п()орок на НРБ, докато станиШЕф само “симбиозният” “директорь” на властта…
  И нека всеки определи , дали има някаква “разлика” , между доганьските ПОРЦИИ, боковските СУДЖУУЦИ и станиШЕФските “симбиози”…….

  П.П. И сега, да обърнем внимание и към един от НАЙ-сенилните правоВЕРНИ “антикомунисти” , които си се купил бокоТИКВАТА! Става въпрос за “вечният седесар” – герневски….
  Тези дни той каза ,че е против “номерклатурните” бизнесмени от БКП?!?! Но от друга страна тоя гърневски няма нищо против неговият номерклатурен съселянин гергов , който си купи тъкмо Пловдивският панаир?!?! Но както знаем гергов е от ортаците на неговият “спонсорь” бокоТИКВАТА, и даже бокоТИКВАТА подари на гергов над 50 милиона за варненската дупка, но въпреки този пладнешки грабеж , гърневски не казва нито една лоша дума за гергов?!?!?
  Освен това , тоя гърневски, не казва нищо и против техният куколвод – догань ,който е ОСНОВНАТА причина да ги има номерклатурните бизмесмеми, защото, ако догань не беше свалил правителството на Филип Димитров , и ако той беше провел ПРИВАТИЗАЦИЯТА преди 25 години, то сега НЯМАШЕ да ги има нномерклатурните бузмесмеми , срещу които са “архивраговете” на правоВЕРНИЯТ “антикомунистически” “седесар” – гърневски…..
  Но тогава , доган свали Ф.Димитров и монтираха Беров, можем да кажем ,че след това всички правителства , без това на ОДС , са само ПРОДЪЛЖЕНИЕ на онова правителство на Беров……..
  Или сега имаме вече Беров-8, което само за “благозвучие” се води ,като Борисов-3…..
  Иначе НЯМА никакви “разлики” между Беров-1 и Борисов-3………..
  ОСТАВКА! -ВЪН! -ВЕДНАГА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.