Машин(ал)ното гласуване води до рецидив на глупостта

 

 

 

 

Управляващите и техните сателитни опозиционно-властови придатъци много отдавна са се превърнали в политически “джендъри”, ако използвам този идиотски нов етикет за обозначаване на омразните “либералчета”, допускащи търпимост към хората с различна сексуална ориентация. Този път гореспоменатите в началото на текста проявят своята неориентираност относно машинното гласуване. Нищо, че това е въпрос, по който уж вече бяха взели информирано решение (почти)  буквално вчера.

Не им е за първи път да се люшкат от едно законодателно изразено мнение към неговата противоположност. Да не припомням многобройните случаи. С какво конкретно се “оказва” сега, че им пречи въведеното и гласувано от ГЕРБ машинно гласуване?

Откритието на властта се състои в прозрението, че никъде в Европа няма машинно гласуване и че в някои страни са си го забранили, след като са го въвели. Това откритие е развитие като за бавно развиващи се граждани за европейска недоразвитост.

С риск да се повторя ще дръзна да кажа отново: да си изостанал от другите може да бъде голямо предимство при избора на модел за подражание. Просто взимаш готов, работещ, доказан вариант. По-развитите от теб се оказват “опитните мишки”, върху които е изпробвана ефективността на една машина или машинария.

За тази цел обаче трябва да не си умствено изостанал и да си в състояние да оцениш чуждия опит. Иначе изпадаш в положението на клиент, който търси нещо сладичко в големия супермакет, но не знае да чете и накрая излиза с пакет отрова за мишки вместо с бисквити. 

Спомняте ли си един технически експеримент в София от времето, когато Борисов беше кмет, извършвайки една от глупостите, които му се разминаха? Лично убеждаваше публиката в ефективността на автоматичните “колчета” по трамвайната линия в центъра, които да спират автомобилите. След шумната кампания и практическия провал на проекта нововъведените чудеса на техниката бяха тихомълком демонтирани. А убеденият в ползата от похарчването на средствата за тях кмет, устремен към върха на държавата,  така и не си посипа главата с пепел. Такъв си ни е той, отговаря само за успехите.

Когато един такъв “номер” мине безнаказано, не бива да се чудим, че води до  неговия рецидив. Феноменът да си пожелаваме “още веднъж от същото” , отбелязан като диагноза в заглавие на британското списание “Икономист” след втория възход на Борисов като премиер, явно се е превърнал правило у нас. После нека някой каже, че сме народ, който не живее по правилата! 

23 мнения за “Машин(ал)ното гласуване води до рецидив на глупостта”

 1. Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.
  You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all the time; but you can’t fool all of the people all the time.

  Ейбрахам Линкълн

 2. Не е по темата.
  Убеден съм, че фактите и обстоятелствата от “течната дружба’ които Анти Колорадос е събрал и коментирал в долната статия за почти всички коментатори и редовни читатели на БЛОГА НИ не са сензация. Питам се обаче феновете на пут.ин, до един страстни съветофили и маскирани за приличие като “русофили” до каква степен след научаването им биха направили отстъп от желязната максима на румбата Шадрвански: “Ние сме с раззия, останалите да си ЕПМ”.
  За един тукашен приятел съм любопитен.
  https://defence-line.org/2019/07/strannaya-druzhba-ili-neudavshayasya-kapitulyaciya/

 3. Много силен сайт за “такова беше времето” в матушката. Какъв ли идиот трябва да си след като само се докоснеш до едно-единствено доказателство за проявление на най-човеконенавистната система в историята на планетата и да продължиш да късаш рубашката гордо извис

 4. На Баце с думи прости са МУ обяснили какъв грандиозен гаф, дежа вю, сътвори правейки успоредица между апостола Гоце Делчев и Касапинът на Хавана че гевара.
  Па може, сам, лично и начело да е штудирал по темата БЛОГА НИ.
  http://www.focus-news.net/news/2019/07/09/2678506/premierat-boyko-borisov-gotse-delchev-e-balgarin-otishal-da-se-bie-za-svobodata-i-avtonomiyata-na-makedoniya.html

 5. Общее ощущение от прочитанного – пздц клиника.
  И эти долбоёбы еще 100 раз переизберут Путина, будут получать 5-10 тыщ, жаловаться что дрова дороже пенсии и радоваться “зато Америку в узде держим”.

  Повече, по-долу.

  https://varlamov.ru/3510223.html

 6. Без да съм “на всяко гърне мерудия”, според един приятел от IT бранша днес машинното гласуване е лесно атакуемо и манипулируемо и все още няма достатъчно сигурна защита на резултатите. Нито техническа, нито човешка, в смисъл срещу човеците от най-вътрешния кръг с най-високо ниво на достъп до всички данни.

  А последните избори показаха и колко скъпо удоволствие е то (вж. сайта на ЦИК)

  Затуй май го спират и в Прибалтика, и в Швейцария.

  Не че при книжните бюлетини няма начин да се “бара” – но поради ред детайли, “баране” при машинното гласува би струвало на КОЙ десетки пъти по-евтино.

  Може би затова младият кацамунски тези дни квичи на умряло колко лошо нещо е отмяната му:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/krum-zarkov-otmyanata-na-mashinnoto-glasuvane-e-absolyutno-nepriemliva-i-shte-sreshtne-seriozen-otpor

  Със сигурност бкп като “самая передавая” сила вече се е притъкмила като как точно да манипулират машинния вот.

  А бащицата на всички успехи, магистрали и евро-изоставане в РъБъ, четецът на “Винету”, каратистът без ни едно рандори, любителят на мачлета и филии мас, да се свети името Му, с гръбначните си ганглии е разчел, че лесно могат да му скроят кюляфа с тези машини.

  И взема мерки да продължи да ни ръководи още дълги години…

 7. Оня ден банкянската мутра , заедно със патриотоститутките си приеха , че , уж, субсидията ще е 1 лев, както е според референдума от преди 4 години!!!
  Но на същият референдум , както и на предишният референдум , предложен от Плевнелиев, се постави въпроса за електронното и машинното гласуване!!!
  Т.е. машинното и електронното гласуване са ПОТВЪРДЕНИ на цели 2 референдума, както със на закони приети от няколко парламента!!!!!!!!!
  И след като са решили да изпълняват, уж, референдума за субсидиите, то нека го изпълнят изцяло и за електронното и машинното гласуване!!!
  Но въпреки това банкянската ТИКВА НЕ изпълнява избирателните ЗАКОНИ и референдумите!!!
  За това призовавам всички данъкоплатци те също да не изпълняват своите данъчни задължения към престъпната ШАЙКА на бокоТИКВАТА, като игнорират всички осигуровки, данъци, ДДС към ОПГ-НАП, ОПГ-НЗОК, ОПГ-НОИ , както и към основната бандитска групировка ОПГ-ДАНС.
  ОСТАВКА и на НЕграмотните “прАфесори” от ЦИК ,които заради пълната си НЕкадърност не могат да въведат електронното и машинното гласуване през последните 20 години …..-ВЪН!

 8. Митовете и легендите на вов умират прави на трета космическа.
  Най-голямата танкова победа в историята на планетата под Прохоровка се оказва ни повече, ни по-малко тотално побоище на Вермахта над РККА. Съотношение на силите 186 немски бойни машини срещу 675 съветски. Загубите са 275, познайте за кого, срещу … 5. Свен Феликс Келлерхофф, виден немски историк иска паметник издигнат в чест на “победата” там да бъде демонтиран защото просто такава няма. Тактиката на ватниците е била атака в стил камикадзе и по този начин червеноармейските танкове са станали идеална мишена. РезИлтатите са очеизвадни.
  От мен. Само десантът на съюзниците по същото време на Ботуша спасява от разгром блядовете. Хитлер снема няколко танкови дивизии от фронта пред Курската дъга и ги изпраща да спасяват Дучето.
  И те, така.
  https://www.welt.de/geschichte/zweiter-weltkrieg/article196544633/Rote-Armee-1943-Fotos-beweisen-Kamikaze-Angriff-russischer-Panzer.html

 9. Междувременно, Лидерът на планетарната консервативна революция, каквото и да означава това, Гробарят на световният либерален модел, каквото и да означава това, Гуруто на родните петоколонци и полезни идиоти, пут.ин цепи за н-ти път мрака с невежеството си.
  https://ukrainianwall.com/world/8122-putin-vyskazalsya-protiv-vetrovoy-energii-iz-za-nee-chervyaki-vylezayut-iz-zemli

  “Путин – еталонният пример на ефекта на Данинг-Крюгер. Особено когато той почва да си чеше езика зарязвайки листчето пред себе си. На мах и безспирно копае дъното на кладенеца.”

 10. Тази глупост наречена машинно гласуване я предложи Мая Манолова, а както виждаме сега, единствените които го подкрепят са си червените другари. Все пак след като имаха глупостта да приемат машинното гласуване, което не се използва почти никъде, депутатите са решили да го махнат. Поне не упорстват да подкрепят едно лощо решение. Съвременните и грамотни българи искат електронно гласуване. Искам да мога от компютъра в къщи да гласувам, а не да ходя до избирателната секция. Ако ми се налага да ходя до там, предпочитам да драсна два х и да си тръгвам. А не да се зяанимавам 10 мин. с дефектните им, а иначе скъпи машини, които никой в развитите страни не използва. А и цената, това е абсурдна разлика. Едно гласуване с хартиена бюлетина струва 0,77 лв. Едно гласуване с машина 60 лв. За какво говорим тогава. Чия гуша трябва да се пълни? Кой ги произведе и поддържа тези машини? Да отменят машинното гласуване.

 11. BLUESOUL, ВСИЧКИ видове гласуване са по-СИГУРНИ от “ръчното гласуване” с бюлетиниТЕ!
  И съвсем не е вярно че машинното гласуване е 60 лева! Това е примитивната пропагадност на вашите “коалиционни” партньори от ГЕРБ! И , между другото, бокоТИКВАТА и цвъкиУМНОТО казват, че те имали 6 евродУпетати, явно за тях СДС е просто КАЗИОНнен придатък към тях , и не ви броят дори за нищо, вие зя тях сте просто една синкава емблема за милЮционерската шайка ГЕРБ, която служи само за привличане на “автентичните” “седесари”, и дори “автохтонните” “седесари”,като вас?!?!?
  И както казах, вече, бокоТИВАТА брои Ал.Йорданов не за “седесарски” “евродепутатин”, а за техен!!!
  И да се върнем към гласуването, НЯМА по-НЕсигурно и по-лесно за ФАЛШИФИЦИРАНЕ “гласуване” от това с бюлетини!
  И това се доказва навсякъде, от “мъртвите души”, до купените СИК и ЦИК, индианските нишки, при Путин има и “карусели”, както и огромният брой купени корпоративни и цигански гласове!
  Тук преди несец имаше един коментар от АСЕН, който казваше че цялата бюрокрация , която участва в СИК-овете има предварително разпределени гласове ,коит да гарантира при “преброяването” на секционните бюлетини!!! Първо преброили гласовете за Реформаторският блок , и уж ги отделили и започнали да броят другите бюлетини, но явно не са достигнали някакви бройки за определена “партия” , вероятно за бокоТИКВАТА и ГЕРБ, и тогава една от преброителките в тази СИК, отишла до отделените и преброените бюлетини за Реформаторският блок и задраскала 4-5 от тях, и така ги направила НЕвалидни. Това го казва АСЕН,който коментира тук!
  Отелно са и фалшигикациите на самите секционни протоколи! И т.н. и т.н….
  АСЕН тогава НЕ е реагирал АДЕКВАТНО и оставил тази фалшификация за Реформаторският блок, въпреки че той ги е представлявал в тази СИК!
  А е трябвало да изисква незабавно касиране на резултатите в тази секция и ПРЕгласуване,като се промени изцяло състава на СИК!
  Но освен това АСЕН е могъл да отиде до отделените бюлетини на тази партия , чийто представителка е задраскала бюлетините на Реформаторският блок, и след това да задраска и той поне 10 пъти повече бюлетини от техните, или около 40-50 бюлетини! Но той НЕ е направил нито едно от тези две неща – нито е касирал изборите в тази СИК, нито е задраскал 10 пъти повече от бюлетините на партията на тази фалшификаторка………
  За това ви казвам ,че НЯМА по-НЕсигурно от гласуването с бюлетини.
  Но ,сега, от Демократична България са предложили освен електронно и машинно гласуване да се добави и гласуването по ПОЩАТА! По ПОЩАТА!
  Но както виждате вашите “коалиционни” партньори от ГЕРБ НЕ искат да въведат никакво друго гласуване, защото няма начин да спечелят въобще някои избори без изборни фалшификации, и за това искат само бюлетините, защото те вече са фалшифицирали над 10 избори с бюлетини!
  А, колкото до вас от СДС , то дори бокоТИКВАТА не ви приема за отделна партия ,особено след назначаването на лукарски за ваш водач, а и тези след него……..

 12. Моето мнение за желанието на герб за премахване на машинното и блокиране на електронното гласуване е страха от загуба на предстоящите избори. Пълни глупости са това, че IT “специалисти” са против. Това не може да е вярно, тъй като цифровизацията е повсеместна и върви с гигантски крачки в целия свят. Ето линк за това какви са причините за появилите се недостатъци на последните избори в машинното гласуване: https://bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/169548-problemat-na-mashinnoto-glasuvane-bili-horata-a-ne-tehnikata

 13. На тоя дето след всеки мой коментар ме апострофира и все налучква от кои съм, ту ме брои за от Герб, ту от СДС, та чак вече ми е смехотворен, та както казах аз искам да мога да си гласувам от компютъра. Ако ще ходя до избирателната секция, предпочитам да драсна два х и да си тръгна, а не да се подбъзиквам с неква машина десет минути и накрая да засече и да ми прецака вота. особено след като е 60 пъти по скъп. Впрочем и към 75% и повече от избирателите са гласували с хартиените бюлетини,с което показват ясно какво предпочитат. И като всеки вот е по сигурен от хартиените бюлетини, защо в Германия, Великобритания, Франция и целия Европейски съюз се гласува с хартиени бюлетини?!

 14. Да се опитват да ме апострофират с опорките на БКП(БСП), си е излагация. Изразил съм мнение, но по важната тема е че най-накрая имаме сключен договор със Съединените американски щати за покупката на Ф16, очакваме бърза ратификация в Народното събрание и да започне изпълнението на договора. Честито на всички български патриоти и евроатлантици! Да живее България! Да живее Европейският съюз! Да живее НАТО!

 15. BLUESOUL, твоите тролски ОПОРКИ отдавна дори не са смехотворни! Никой не го интересува ,че ти искаш да продължават ФАЛШИФИКАЦИИТЕ на хартиените бюлетини, както на последните “избори”, заради “изборният” ти експерт – цвъкиУМНОТО!
  АЗ ти КАЗВАМ ,че АСЕН е коментирал как става това ФАЛШИФИЦИРАНЕ!
  Но пак ще ти го повторя ,защото явно не си прочел даже това което съм написал!
  АСЕН коментира, че е бил в изборната комисия в Лозенец , и там една от вашите подкупени преброителки-бюрокраДки е ЗАДРАСКАЛА 5-6 бюлетини ,пуснати за Реформаторският блок. Защото така и е наредено и ПЛАТЕНО, за да гарантира определен брой гласове за управляващите.
  Така се прави на всички избори , всички СИК ,РИК и ЦИК са зависими и корумпирани. Още повече ,като се има предвид че са назначавани от такъв “кадровик” ,като цвъкиУМНОТО!
  Също така има достатъчно сведения за купени комисии в Чехия , допринесли за избирането и преизбирането на комунистическият путлерист Земан, а за Унгария по-добре да не говорим въобще.
  BLUESOUL , ти ако искаш да те лъжат ,че “изборите” честни , другите не искат постоянно да ФАЛШИФИЦИРАТ техните гласове!
  Ти си гласувай както си искаш, но има 2 референдума и няколко закона които НАЛАГАТ машинното и електронното гласуване! И тези закони НЕ се изпълняват!
  А който не се съобразява с тях , трябва да си подаде веднага оставката!
  И не ми сравнявай другите държави в ЕС с нас, защото ние де-факто НЕ сме в ЕС , а само “усвояваме” десетки милиарди без да сме изпълнили дори ПРЕДприсъединителните условия за влизане в ЕС, 15 години след фиктивното ни приемане. Ние сме след 120 място в свободата на словото и продължаваме да падаме всяка година!
  Така че ние само получаваме пари от ЕС , но НЕ сме в ЕС, защото НЕ сме изпълнили и не изпълняваме минималните изисквания за членството в ЕС.
  И за това няма даже как да “сравняваш” другите държави в ЕС с нас.
  А, ти продължавай да си драскаш бюлетините щом така искаш, другите искат електронно и машинно гласуване, както и гласуване по пощата.
  В другите държави гласуват и по пощата, отдавна, но твоите партийни вождове не искат да въведат поне гласуването по пощата ,защото така са по-сигурни че ще могат вечно да манипулират “изборните” резултати.

 16. Мисля, че е важно да не изпускаме от очи факта, че БСП не е невинна нито по отношение на фалшифицирането на изборни резултати, нито е толкова бедна, колкото се представя покрай дебатите за партийните субсидии. Няма “добро ченге” в това изкуствено противопоставяне между двете бекапета. Колкото до гласуването като методика: те да изчистят първо избирателните списъци от “мъртвите души”, пък сетне да оправят всичко останало.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.