Живков и неговата грыжа

 

 

Вицовете от времето на НРБ, което не е било комунистическо – според тълкувателите на миналото, опитващи се да го ревизират за целите на настоящето и бъдещето (си) – са като огледало за обратно виждане в нашия изоставащ по европейските магистрали автомобил. Ето защо често ги припомням в съответния контекст. За да стане ясно кога, как и защо са ни задминали останалите участници в (западно) европейското движение напред се налага да се оглеждаме назад. По възможност със смях, колкото и да е горчив ако става дума за реално репресиранитие от “некомунизма” и за безвъзвратно погубените чрез пропуснати ползи години на поколението, впрегнато в идеологически мотивираните марширувания на едно място ( тичането на място е общоукрепващо, иронизираше Висоцки).

Днес ще опресня паметта на забравилите и ще осведомя незнаещите поради невръстната им възраст как се подиграваха хората на Тодор Живков за претенцията му, че непрестанно повдига жизненото равнище на народа. Твърдение, което писачи на индулгенции за диктатурата му, се опитват да пренесат като статистически факт в учебниците по манипулиране на историята.

“Бай Тошо бил болен нещо напоследък от херния. От постоянното вдигане на жизнения стандарт.”, гласеше популярната шега. Сега си мисля, че в нея има двойно дъно. Защото е вярна в руския смисъл на думата грижа. Грыжа е херния на руски.

Максимата, според която във всеки виц има истина, се потвърждава от този вторичен прочит за грыжата на  Живков. Същото се отнася и за “некомунизма”, който е рожба на неокомунизма. Оказа се, че не национализмът е последното убежище на комунизма у нас, както си мислехме в началото на 90-те години в контекста на никнещите като отровни гъби след пазарен дъжд с крадени пари националистически формации с червен цвят ( самият Георги Първанов започна по този начин политическата си кариера, мобилизиран в Кърджали да се бори с турското влияние преди да стане ортак на Доган в раздаването на порциите).

Последното убежище на комунизма днес е отричането, че се е състоял. Не бил истински и не можело да се нарича комунизъм. Т.е. комунизмът ( отново) е препратка към бъдещето. Както в навечерието на онзи конгрес на КПСС, на който Хрушчов обеща съветският народ и поръбените от него народи по ръба на разлома със Запада да заживеят в условията на комунизъм точно през 1980-та година. Началото на 80-те обаче се превърна точно в обратното: в край на изкуствено захранвания чрез т.н. екстензивен начин на експлоатиране на ресурсите “постоянен възход” на плановото стопанство. Наложи се капиталистическите банки да кредитират комунистическото бъдеще. А в Китай направо ( е, не съвсем изведнъж, а постепенно) си каращисаха комунизма с пазарната икономика и народното подчинение по правилата на конфуцианството.

“Екстензивен” беше евфемизъм за безогледен и хищнически начин на употреба на природата. Точно както “фашизъм” е валидна дума само за Италия, но беше наложена от Москва като заместител на истинския термин националсоциализъм, възникнал в Германия. Неговото произнасяне беше забранено заради явната аналогията с интернационалсоциализма. Или както самохвалството и простотията от ерата на Хрушчов по-късно беше определена като епоха на “волунтаризъм” – почти като по някакъв Вол(ун)тер. 

Представяте ли си как би звучало “активен борец срещу националсоциализма”!

Традицията на подмяната на понятията в играта на криеница от себе си. Наред е в България да гледаме сеира на  консервативния социализъм с корени в не(о)комунизма, по чието време е имало некомунистическа партия. Защото вождът е бил болен от грыжа.

Апропо, като стана дума за модерните леви ценности на консерватизма, възприети от БСП като нова знаме ( за което препоръчвам вместо сърп и чук консерва с гювеч – хем е карашък, хем там си падат по гювеча), в Москва се обсъжда в момента дали пък да не бъде приета Истанбулската конвенция. Присетили са се след жесток тормоз на 7 годишно момиченце, че имат проблем със защитата от домашно насилие.

Представям си как подобен обрат ще повлияе на побратимите от БСП и ГЕРБ по консервиране на традициите в побоя над жени и деца. Ха, дано. Че да дойде ред и на осъзнаването от Кремъл, че монументалните жалони на съветското робство у нас вредят на собственото им влияние в България. Ех, какъв ентусиазъм ще настане тогава сред побратимите – тутакси ще възродят бригадирското движение , начело с Аспарухов, и ще се втурнат да местят където им е мястото любимите си ден по-рано паметници на изкривената памет за съветската окупация. 

Ех, мечти…Понякога и най-невъзможните на пръв поглед сред тях се сбъдват. Признайте си, че не сте като Бжежински. Не сте си мечтали в рамките на собствения ви живот да видите съветската империя да се разпада заедно с Берлинската й стена.

Така че, надеждата не бива да ни напуска, че и Русия един ден ще да се разпусне и “братушките” ще ни освободи от своята пета колона. Когато смъкнем цените на газа и престанем да плащаме данъка на руския заробващ икономиката ни монопол в енергетиката  изобщо, може би и нашият автомобил току-виж тръгнал в лентата за изпреварване – пък била тя е лява ( както в Македония, където се видя, че е възможно да си ляв, но да си проевропеец в порива да се откачиш от руската котва ).

Условието, уви, е в Русия да престанат да скандират “Sieg Сталин”! Уж се бяха отказали, но се завръщат към навика да обожествяват силата ( включително, когато силно те бият, пак да си доволен на принципа “бий, за да те уважават”). Явно първо там трябва да извървят обратния път и да катастрофират пак на заден ход, за да ни се отпуши европейската магистрала. А дотогава ще си стоим в уж в дясното платно, но на практика на опашката на всички, които ни задминават и отдясно, и отляво.

16 мнения за “Живков и неговата грыжа”

 1. Перфектно, та дори съвършено!
  Имам една мека “забележка”. Нали Роналд Рейгън произнесе пръв на глас, още в началото на първият си мандат, че ще доживее краят на “Империята на злото”. А че архитектът на “големият провал” е Бжежински и дет се казва, пръв асистент-гробар на Великият Рейгън на комунизма е безспорно. Защото гробокопачите са сРалин и КО. Преди и след него.
  Сега, честно не разбрах смисъла на следното “тутакси ще възродят бригадирското движение, начело с Аспарухов”. Кой точно Аспарухов се визира. Не ще да е Гунди!?
  А туй, “активен борец срещу националсоциализма”! е поредният сатиричен връх.

 2. Български държавни прокурори в ролята на … частни адвокати на руско предприятие

  (Ще позволим ли прокурорката Десислава Пиронева от СГП да представлява България в Европеския съд?!)

  Беше доказано по безспорен начин, че министър Ненчев е действал с напълно легитимната цел да защити интересите на Българската армия и на България

  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/balgarski-darzhavni-prokurori-v-rolyata-na-chastni-advokati-na-rusko-predpriyatie

 3. Жив да не бях, доживях. Нали си даваме сметка какво е дереджето, та в прав текст, любимата на де що има водещи се “силни на деня”, матушка, да се декларира нещо което е публична тайна поне за БЛОГА НИ.

  https://faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/doklad-na-ministerski-savet-hibridnite-operatsii-na-rusiya-sa-zaplaha-za-natsionalnata-sigurnost

 4. Приятели добър ден! Жоро, много ми е приятно в този момент относно “виновниците” за краха на империята на злото, да ти опонирам. Вече втори път в коментарите си тук ще спомена името на Великия българин д-р Стефан Маринов! Защото именно той, а не Бжезински и Хенри Кисинджър са хората, които имат последни заслугата за великата победа над ссср! Тази заслуга е на д-р Стефан Маринов! Той критикува техните наивни схващания относно империята и обръща вниманието на Президента към възможностите да се срине ссср…… “Българин, съветник на Роналд Рейгън, спасява Запада
  Димитър Х. Попов
  в-к “Македония”, брой 41, 11 ноември 1998 г.
  Преди борени седмици издателство “Народен будител” – Варна, с изключително професионално присъствие на г-н Димитър Боянов ни предостави едно луксозно оформено издание с най-блестящите страници от творчеството на г-н Стефан Маринов под наслов “РАВНОСМЕТКАТА”.
  За д-р Стефан Маринов, като български патриот, учен, съветолог и футуролог, един от големите български интелектуалци в емиграция, е казано по изчерпателен начин от Димитър Боянов в предговора на книгата. За творческия “Еверест”, обаче, на Стефан Маринов, който той достига със студията си “НАЙ-МОЩНИЯТ СЪЮЗНИК” (1980), тепърва предстоят оценки и проучвания на историци, политолози и изследователи.

  и още : “Д-р Стефан Маринов приема идеологическия постулат, че от възникването на съветската държава като политически, идеологически и организационен център за износ на революция западното свободно общество е навлязло в една перманентна, световна по своя характер гражданска война. И точно в тази критична граница на риска от военен сблъсък с ядрен потенциал или на ядрен военен шантаж д-р Стефан Маринов се издига с няколко глави над всички западни съветолози, за да каже по един категоричен начин, че руснаците няма да прибягнат първи до ядреното оръжие, но ще използват ядрената заплаха като част от своята стратегия за дестабилизиране на Запада и за постигане на политически диктат.”

 5. Вървя си из парк и гледам малка паметна плоча:”В памет на горяните!” Баси колко яко! Сякаш свободата тихичко прошепва, че не е мъртва и че има хора, които не са се дали на свинете? Много си мисля, какво е пропагандата? идва някой си и ви казва колко е лоша дрехата Х или колата У, но всъщност не е така. Те са хубави и качествени, но ако всички ги искат няма да има само за някои. Там е истината и с руснаците и соца. Нямаше за всички и народът трябваше да мизерства и бездейства. Какъв ташак бяха всичките тия “социалисти лелеещи за комунизъм и равноправие, които никога нямаше да се случат! И всичките тия са го знаели през цялото време, докато са ни карали да повтаряме, че всичко е самата истина, защото умниците са го казали така. Мисля, че паметникът на съветската армия трябва да се събори, както всички останали комунистически и имперски символи на СССР, защото те са империя на злото.

 6. През 1963 година в Карлово,не си спомням по какъв повод,се състоя голям митинг,на който Тодор Живков придружен от Дръжа Вълчева,тогава тя беше много силна,дръпна голяма реч. “В 80та година,твърдо заяви той,в България българската комунистическа партия ще построи комунизъма”.
  Язък,помислих си аз,много време има до 80та година,но ше стискаме зъби да издържим, защото както е казал поета и самия Тодор Живков се кълне пред Дража Вълчева и народа,тогава животът ще стане рай.
  Сега,по същия начин,неговите следовници вероятно ще се изрепчат:”Прав е бил другаря Живков,той е имал пред вид 80те години на 21я век”.

 7. Имаше един Бригадир Аспарухов и връзката с бригадирското движение явно е с него. Левскарските наочници понякога пречат на възприятията.

 8. Все в тази посока.
  “Рейтинг “Единой России” упал на прошлой неделе до исторического минимума в 32 процента. Здесь нужно понимать, что всегда существует некая конформистская группа (обычно ее оценивают в треть населения), которая будет поддерживать любую партию власти. Неважно, как она называется, кто в нее входит, какова идеология. Если завтра у власти окажется НСДАП (Национал Социалистическата Работническа Партия), через пару-тройку месяцев у нее появится ядерная группа поддержки. Психологически это вполне объяснимо – всегда будет устойчивая группа людей, снимающая с себя ответственность за всё. Начальству виднее, у президента миллион экспертов и советников, наверху всё знают, любая власть от бога, вы что, информированы луше, чем Путин? – в общем, неважно, как именно они себя убеждают, важно то, что они категорически не хотят отвечать за свое будущее и за будущее своих детей.”

  Сега, сменете Единна Русия (известна повече като партията на мошениците и лъжците) с Герб и пут.ин с бойко борисов и всичко е на 6.

 9. Роберт, Благодарство за напомката!
  Сетих се И, да му имам “вторият акъл” на българина дет викат югоизточните ни комшии, за Бригадир аспарухов ама като прочета фамилията одма ми изплува сал Великият Гунди. За когато най-големият роден футболен съдия Димитър Руменчев вдигал флага на финала Бразилия и Чехословакия на световното първенство в Чили през 1962г. намигайки споделяше:
  “Пред Гунди и Пеле е теле”.
  И те, така.

 10. По повод на “несъстоялия се” комунизъм.
  Питали Радио Ереван:
  – Как ще разберем кога е настъпил комунизмът?
  Отговор:
  – Когато започвете да съжалявате за социализма.

 11. Поздрави за статията, господин Инджев! Изумително е, че кремълските джендъри се канят да подпишат Истанбулската конвенция! И като споменавате Бжежински, ето още нещо от него: “Православието е последното убежище на комунизма”.

 12. Към Тодор Тодоров:

  Не съм сигурен , че се канят да я подпишат, но омбудсманът на Русия допусна нещо подобно, а на медиите беше позволено да обсъждат такава хипотеза. Аз само използвах този нюанс, за да хиперболизирам хипотезата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.