Романтиката не е в машините ( за гласуване)

 

 

 

 

Уморих се да се крия. Признавам си, че гласувах машинно на т.н. европейски избори, на които вкарахме някои антиевропейци в Европейския парламент. Фактът, че едва по-късно това се оказа проява на глупост не ме извинява. Непознаването на законите и на законодателите, които ги мъдрят, не е смекчаващо вината (ми) обстоятелство. 

Беше ме срам да споделя тази тайна. Вместо да си пусна евтината бюлетина взех, че натиснах бутоните на машината. Направих го от солидарност с мъдрото държавно и партийно ръководство и от суета, за да  се направя на напредничав. 

Властта обаче междувременно се осъзна и косвено ме заклейми за моята наивност. Не бях проучил световно-европейските тенденции и традиции, според които машинното гласуване е отживелица, признак на закостенялост, докато в развитите държави си пускат хартиената бюлетина. Оказах се ретограден поради доверието ми в онези, които са гласували съответната поправка в закона. 

Сега се чудя как да си изкупя греха. Може би трябва да постъпя като онзи Нед Луд в зората на индустриализацията в Англия, разбунтувал бунт срещу машините, които изяждали работните места на работниците. Виждаше ми се доста луд да чупи машините с такава цел. Учиха ни обаче, че е бил нещо като родоначалник на пролетарското осъзнаване, но с предпазливото уточнение, че не бива да ставаме негови последователи. 

Междувременно в НРБ машините бяха издигнати в култ и в училище изучавахме прозрението на пролетарския поет Вапцаров, според когото “Романтиката е сега в моторите, които пеят под небето синьо.” Ама кой да с сети за това прозрение и да го използва изборно в периода, когато сините печелеха избори у нас…

Днес се оказа, че левите все така обичат машините, а такъв като мен е бил подведен от десни леваци да се довери на една машина, вместо да захрани изборната машина с обичайното пълнене на урни, които после се празнят от едни хора, които от десетилетия няма кой да накаже ( ако е вярно, че подправят протоколи).

Как точно се манипулира машинен вот нямам идея, защото съм прост ( избирател) . Не съм специалист по електроника, информатика и по цялата тази тематика, по която изведнъж се п(р)ояви огромно количество разбирачи. Някои от тях загадъчно си мълчаха докато началството в парламента взимаше неосъзнатото си по онова време ретоградно решение за машинното ( ми ) гласуване. 

Знам си аз, че трябва винаги да постъпвам по обратния начин на онзи, към който ме подтиква властта, но този път предадох принципите си. Сега си плащам с разкаяние и обещавам повече да не повтарям грешката си да изпадам в доверие към овластените умници. 

12 мнения за “Романтиката не е в машините ( за гласуване)”

 1. Явно, при машинното гласуване, не върви, не се получава “коригирането” с протоколите на “неправилно” гласувалите с бюлетинката. За повече, вижте споделеното от Асен преди около 2 месеца.

 2. Навремето като четях една книга от американски автори срещнах следното. Човешкият фактор е водещ в дейността на всяка една фирма. Например фирмата може да е захванала гениално замислена дейност, но с лоши изпълнители фирмата се проваля. И обратно глупава идея с добри изпълнители води до успех. Посоченото го изпитах на собствен гръб години по късно. Та така и с нашите изпълнители. Колкото и да е гениална изборната система със зависими от масква изпълнители и с мисъл за освобождението резултатите са все плачевно. Затова мобилизация в просветителската дейност и всеки да даде нещо от себе си за кметските избори. Време е за промяна. Стига масква. Да бъде България .

 3. Ти помниш ли изборите и машините
  и комисиите пълни с лепкав брак?
  И оня див копнеж по бюлетините,
  по едрите заплати на Европарлагустото?

  Ах летете есграони!
  В гласовете ви милиони евро за заковани
  със надежда и любов!
  Свил заплатата корава,
  комисар се днес изправя
  спира беемвето си край пътя
  и като тираджия се изд..та!
  Кратка свалка, и оттново есграоните летят!

 4. От чартистките бунтове, през анг-соца, та да “бул-кома” /български комуноиди/. Да се чуди човек как тъй, като е толкоз уязвима /и скъпа?/ пустата му машинно-електронна система, как тъй лекомислено ѝ доверяват милиардите и билионите си световните банки, барабар с всичките му там наши олигарси и мръсната сган от западни магнати. Сигурен съм, че любимият ми вовка пут-ин от ленинградската ОПГ си държи неговите кинти под дюшека /за най-сигурно/, щото мишо-математика нали рече – друго си е на хартийки!
  И аз съм решил вече – от утре, НИКАКЪВ БАНКОМАТ! Бах я у машинката! Пенсийката – на хартиени носители. Хем няма да си поря дюшека, щото ги харча докато се прибера в къщи…

 5. Иво, с цялото ми уважение към клавиатурата ти, яката, няма да можеш да я опишеш тази драма с машинното гласуване. Мога само за поресен път да отбрлежа колко прав е Айнщайн за габаритите на човешката глупост. Ами безкрайна, ако всичките тези говорещи по телевизора глави ги признаем за човеци. Като преодолях първоначалното си раздразнение от леещите се от екрана глупости, открих, че това е огромен източник на забава. Летните жеги какво ли не правят. Още веднъж съжалявам, че природата не ме е дарила с малко талантец да мога да опиша тази епопея за машинното гласуване. Но както виждам, не съм само аз с тази неспособност, което ме изпълва с дълбоко удовлетворение. Ако на Оруел му беше стигнало въображението сигурно щеше да опише подобна епопея.
  Един е извода, да стоим далеч от машините (за гласуване)!!!

 6. Бройте ме и мен в категорията на “подведените” да гласуват машинно. Само имам един въпрос към г-н Инджев: Като си знаете, че трябва да постъпвате по обратния начин на наставленията на властта, как ще гласувате наесен? Пак ли машинно? Да не се разкайвате после отново?

 7. А може би по евтино ще бъде, да се въведе гласуване чрез бюлетини от каменни плочки (или блокчета), които в послествие да се използват при преустройствата или ремонтите на центровете на градовете от където са избирателити или пък за обзавеждане и подържане на т,н. “къщи за гости” владение на властимащите! 🙂

 8. Прави впечателние, че многобройните постинги на Георги Николов наводняват този форум, от който системно беше одрязана Катя, а антиамериканските постинги на така нареченият Георги Николов от Франция се публикуват и покрай путин се хвърля кал върху нашия американски президент Донел Джей Тръмп, който лично се застъпи за 65 милиона помощ от Конгреса, с които да се снабдят българските фантоми произвеждани в Грийнвил, Южна Каролина, с ракети “въздух-мусква” и изрязването на по-широки лйукуви на дъното на самоледите, през които да могат да бъдат спускани изделия от вида “Леля А-ся, която живи хора не понася!”, а именно малки до средни термоядрени бомби, за които не е толкова важно да бъдат насочвани, защото самите те, след като паднат насочват всички долу към гробища, включително французина с такето Георги Николов, който си обзаведе хотела до центъра Бобюр с български деколин и български вани и душове от големите, за да не се мине да ги купува от Франция, а му ги изнесоха дипломатическа поща с влака направо.

 9. @Тудей ин ЮЕсЕй
  Както казват моите “резервни компатриоти”-Rien à dire, сиреч, нищо за възразяване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.