Ердоган и Путин- с какъвто се събереш, такъв ставаш

 

Труция на Ердоган не само се заигра с Русия на Путин по начин, сравним единствено с периода на процъфтяващата евразийска дружба между двете империи от първата половина на 19 век, белязана от дружбата между Николай I и изпадналия в зависимост от него султан Махмуд II , но и заприлича на самата Русия по още един показател: упорито си проси все по-пълна международна изолация. Което е резултат от авторитарната политика на инат на султан Ердоган и цар Путин. За тях е приоритет да се покажат пред своите поданици като безстрашни борци за правото на своите държави да си правят каквото си искат и за сметка на когото от съседите си поискат, без да се съобразяват с някакви си международни правила.

Това е изводът, който се налага от растящата конфронтация между Анкара и Брюксел, довела до решение за санкции срещу Турция във връзка с упоритото турско предизвикателство да рови за природен газ в териториалните води на Кипър. Санкциите, макар и все още само на държавно ниво, но без да се отнасят срещу конкретните турски частни изпълнители на държавната повеля да продължават с проучванията си в офшорната зона в нарушение на кипърския суверенитет, бяха гласувани след обичайните за трудната коалиция от европейски държави колебания, но все пак са достатъчно единодушни, за да се превърнат във факт. Точно по модела, по който те бяха въведени преди 5 години и продължават с редовно подновяване на 6 месеца  срещу обкръжението на Путин.

Първата реакция на Ердоган беше да заяви, че към двата турски кораба, предизвикващи Кипър със сондажи в близост до бреговете му, ще бъде добавен трети. С което демонстрацията на Ердогановски непукизъм достигна нови висоти, отново напомнящи на перченето Путин да отговаря на санкциите на половината свят срещу режима му с “контрасанкции”.

Досега това пехливанско поведение носеше на неоосманиста Ердоган вътрешни дивиденти. Дали ще напусне международения форум в Давос през 2009 г. след скандал с израелския президент Шимон Перес заради параноично обвинение, че израелецът говори повече от него на форума ( и да обере овациите на френетични тълпи при завръщането му в родината) или пък ще се зъби на Иран, Ирак, Сирия ( че дори и на Русия частично около кризата с руската окупация в Крим) автократичният президент на Турция винаги е печелил сърцата на голяма част от своите сънародници като истински борец за турска независимост. Напоследък дърпа с такава цел и американския лъв за опашката, внасяйки руски зенитни комплекси въпреки многобройните предупреждения на Вашингтон да се откаже от тази враждебна спрямо атлантическата политика на НАТО стъпка.

Сблъсък на Ердоган с най-големия и незаобиколим като икономически фактор, какъвто е Европейският съюз за Турция, може този път да прелее чашата на “народната любов”, за която той си мисли, че е абониран в ролята на модерен падишах ( апропо, персийска дума, която напомня, че цялата османска конструкция на велика държава е заимствана на терминологично, законодателно и изобщо държавнотворческо ниво от старите империи, като Персийската и Византийската, нямайки нищо общо с презряното от самите османци простичко скотовъдско минало на селджуците) .

Огромна е турската диаспора в Европа. Както и турският интерес да страната да поддържа добри отношения с този съюз от държави, където милиони турски граждани си вадят хляба. Още повече от тях правят същото на родна земя благодарение на европейските инвестиции и търговията по съседски. Не случайно Ердоган не може да се откаже ( въпреки мнгобройните си заплахи да го направи) от стремежа на преобладаващата част от поданици си да напират да стават граждани на ЕС, колкото и тази кауза да изглежда обречена.

Светът отдавна наблюдаваше тънката нишка между турските просители за членство и европейските столици, които държат Анкара извън чакалнята за предприсъединителни преговори. На фона на скоростта, с която други клиенти за европейско благополучие получават бонуси с обратен знак, това е особено болезнено за честолюбивия претендент за евразийско величие, извисяващ се начело на наистина ключовия регионален играч Турция, която Ердоган обещава(ше) да превърне в световна сила в близките десетилетия-две.

Ще се скъса ли сега тази все по-опъната нишка? Предстои да видим как хазартният неосмански играч ще изиграе главния си ход за “респектиране” ( ако не и за шантаж) на Европа, държейки в ръцете си съдбата на милиони бежанци, петимни да се преместят в благоденстващата Европа. Засега той само обяви, че се кани да върни в Сирия нейните прогонени от войната чеда.

Въпреки склонността си към авантюри и незачитане на съседски вопли- досущ в стила на Путин – Ердоган все пак е показвал и друг път, че се съобразява ако не със силата на аргументите, то със самата сила на опонента. В случая със скандализраните отношения със САЩ той държеше да демонстрира неотстъпчивост от едната гордост, но с ЕС залогът е още по-голям за него и оцеляването му на фатално важния за него президентски пиедестал, разклатен след удара върху неговата досегашна непобедимост на вътрешнополитическия фронт на изборите в Истанбул преди месец.

България на Борисов е единственият съсед на Турция, който еднозначно демонстрира готовност за компромиси с Ердоган, – до степен, че му се подмаза унизително с екстрадирането на заподозрени гюленисти, повярвали в европеизирането на комшиите и поискали в София политическо убежище. Но когато стане дума за общоевропейска позиция, дори претендентът да обслужва своя въображаем мост мажду Турция и Европа, какъвто е нашият премиер, не си позволява своеволия. Както и спрямо Русия, на която прави не по-малко сервилни метани с извиненията си пред Путин, че не сме му угодили достатъчно.

Понеже паралелът между Русия и Турция стана доста натрапчив, на остава друго за финал, освен да обявя малка викторина: кой от двамата самодържци първи ще падне от тънкото международно въже, по което играе с цел да възхити публиката в родния цирк?

Това никой не знае. Но е знайно, че с какъвто се събереш, такъв ставаш. Двамата се сближават все повече по постиженията си в печеленето на нови негативи на международното поле.

Историята учи, че дружбата между руския цар ( спасил султана от вътрешен бунт с цената на руска кръв, т.е. освободил турските братушки ( така са ги наричали руснаците след края на войната от 1877-1878 г., както свидетелства руският кореспондент Василий Немирович-Данченко) от надвисналото над нея египетски иго на разбунтувалия се васал Мехмед Али в началото на 30-те години на 19 век), се повтаря днес като фарс. И със сигурност ще се натъкне на същото, с което се сблъсква руско-турската процъфтяваща любов, когато договорът от Лондон прекратява близо 8 годишния руски диктат в Черно море след руско-османския договор от Ункяр Искелеси, позволяващ  по волята на запленения от руската услуга султан само на руски кораби да преминават през Проливите. Нещо повече, Турция се завръща след това във фарватера на печелившата политика в съюз със Запада, побеждавайки Русия в Кримската война.

Не че пожелавам такова повторение на историята, но политиката на инат в един глобализиран свят е обречена на също такъв разпад, какъвто преживяха османската и руската империи.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Падишахът и народната любов

12 мнения за “Ердоган и Путин- с какъвто се събереш, такъв ставаш”

 1. В края на краищата, султан Ердо ще изтемари курвенската кремълският гном. Дежа вю. Има сериозни твърдения, че с С-400 “модерният падишах” реализира многоходовка. Първо, купени на кредит и изплащани с турски лири. Демек,трай коньо за зелена трева. Освен това, пушкалата ще бъдат разкостени на мах по заръка на когото трябва и ерго абсолютно безопасни. И най-важното. На турците е даден зелен семафор чрез прокситата си да си развяват байряка в Идлиб и околностите. А-а да приключи гражданската война в Сирия, каквото и да означаваше това, и сега стенд бай и от тази и онзи и от трета и от н-тата страна.
  Запасете се с пуканки, тепърва ще имаме, турска сапунка ама не лИбовна.

 2. Предполагм, г-н Инджев, вероятно имате предвид Шимон Перес.

 3. Нищо ново под слънцето.Сближението между Путин и Ердоган прилича на завера между два мафиотски клана. Резултатът винаги е един и същи – стрелба помежду им,последвана от отговорност пред законите.

 4. Към W.T. Blackwell:

  Прав сте, човек не трябва да се доверява само на паметта, която понякога си прави шеги за имена и дати. Поправих грешката и благодаря, че ми обърнахте внимание.

 5. „ кой от двамата самодържци първи ще падне от тънкото международно въже, по което играе с цел да възхити публиката в родния цирк?“

  Лесен въпрос, защото абсолютно сигурно е, че това ще бъде падишаха, но това ни най-малко ще ни помогне да се отървем от сервилността и подмазничеството на Борисов пред Русия и Турция и прекалено дългото търпяно унижение заради него пред Европа, ако го оставим на власт.
  Да си припомним днес, когато се навършват 182 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ, неговите думи:

  „НАШЕТО ДРАГОЦЕННО ОТЕЧЕСТВО СЕ НУЖДАЕ ОТ ДОСТОЙНИ ХОРА, КОИТО ДА ГО ВОДЯТ ПО ПЪТЯ НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО, ТАКА ЩОТО ДА БЪДЕМ РАВНИ НА ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ.“

  ПОКЛОН ДОЗЕМИ ДЯКОНЕ И ДА ПРЕБЪДЕ СЛАВАТА ТИ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ!

 6. Поздрави на ИВО за чудесния анализ! И асоциативното мислене.
  Изключително актуална тема и изключителна връзка и паралел с нашето тъпоумно боко, станало началник на държавата ни, с неговия Властващ политически Боковизъм.
  (чрез гласуване ИЗБРАН ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, за съжаление)

  Обвинението, че “израелеца” (премиерера) говори “повече” от него на форум, и демонстративното напускане, бе всъщност нарочна атака на Ердо-султан, че Израел е “убиец на палестински деца”. (https://bit.ly/32zFb40) Да може той да изпъкне като водач на палестинската кауза и международната мюсюлманска загриженост за Палестина, да стане симпатяга на ислямския свят. И да може да вдигне рейтинга си сред мнозинството правоверни в Туркия за местните изборите, предстоящи тогава през 2009 г. след два месеца.

  Как путя обърна ердо срещу Запада:
  https://www.thetimes.co.uk/article/how-putin-turned-erdogan-against-the-west-ngd8sfd3j

  Турция е изхвърлена от проекта за Ф-35, заради руските С-400, и това струва на САЩ половин милиард долара:
  https://www.defensenews.com/air/2019/07/17/turkey-officially-kicked-out-of-f-35-program/

  Турски дипломати, държавни служители, а и офицери от армия и полиция – привърженици на ГЮЛЕН – искат и ПОЛУЧАВАТ ЗАКРИЛА И УБЕЖИЩЕ В ГЕРМАНИЯ. Те го получават и в АМЕРИКА, ГЪРЦИЯ, ФРАНЦИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, И КЪДЕ ЛИ НЕ ОЩЕ ПО СВЕТА.
  НО НЕ ГО ПОЛУЧАВАТ В БЪЛГАРИЯ “НА БОКО” – НИЕ ГИ ПРЕДАВАМЕ НА ЕРДО В ЧУВАЛИ!!
  Тайно и в багажника, ВЪРЗАНИ ЗДРАВО!
  При решения на 2 (ДВА) съда, че няма нужда да се предават, че ще бъдат нарушени правата им, и ще бъдат политически преследвани в Турция “На Ердо”.
  https://www.dw.com/en/turkish-diplomats-and-civil-servants-among-asylum-claimants-since-2016-failed-coup/a-43217296-0

  (в чували, през 1645 година, турският султан Ибрахим Връзва и Хвърля в Босфора Всичките 300 жени от харема си, защото е маниак, подозиращ ги в интриги срещу него и ебане с охраната – боко 21-и век и ибрахим 17-и век – каква аналогия – машаллах!!)

  Но, боко ще бъде ПРЕИЗБРАН. Четвърти и Пети път дори!
  Помнете думата ми.
  ТОВА се Харесва в татковината ни.
  Това е мнозинството!
  Преди 2 години споменах тук, че той ще бъде Преизбран Трети път. Имаше реакции, че моите приказки са Глупости.
  Да, Глупостите и Глупостта в България НАДДЕЛЯВАТ!

 7. Благодаря Ви за отговора, г-н Инджев. Напълно разбираемо да се омешат имена и дати. Още повече, че двамата, по един или друг начин,са се запечатали в световната памет заедно (с Ясер Арафат, но надали човек би ги объркал тях с него). Освен това, почти еднаквата възраст и, според мен, немалката лицева прилика, са също фактори.

  С риск да издребнявам, бих искал да спомена, че макар и да беше премиер на няколко пъти, в случая с Ердоан в 2009 Перес беше президент на Израел.

 8. Единственото и най-характерното ,и което е ОБЩОто между альфа-сАбаката Путлер и османисткият му “братушка” ердоган е това ,че те никога не са спазвали някакви закони , и за това когато се докопаха до властта те унищожиха всички правила , и дори унищожиха Конституциите в техните тирански владения!!!
  И след като нито в путлеристкият рай(Х) , нито в османският рай(Х) има някакви Конституции и закони ,то НЕ трябва да се очаква че те ще “спазват” нито един от международните закони и споразумения!
  Същото важи и за балкянтуристическият “вождь”, “генераль” от “народната” милиция, МУТРОмилЮционерският “агенть”- БУДА! Именно заради това МУТРОмилЮционерският рай(Х)-НРБ, вече застига и дори изпреварва в тиранията своите колониални евразийски метрополии!!! Като това се потвърждава и от това ,че дори след 15 години НРБ все още НЕ е изпълнила подписаните ПРЕДприсъединителни изисквания за членството в ЕС!!!
  Което показва, че и тримата “братушки” се мислят за “суперхерои” , за които не важат никакви Конституции и закони!
  Но всички в демоСкратичните държави са наясно, че законите не се спазват САМО от тиранските бандити и “вождове”! НАЛИ!
  И дори да предположим че ердоган намери някакъв природен газ в Кипър ,то това няма да му помогне особено. Защото Путлер има стократно повече газ , а и огромни количества петрол, но въпреки това путлериският рах(Х) е далече назад , и изостава в класациите дори от ердоганска Турция.
  Путлер има петрол и газ ,но НЯМА технологии за техният ефективен добив!
  ердоган също НЯМА такива технологии, и дори да намери газ то няма да има как да го добива и използва, а няма да може и да го продава ,заради санкциите от ЕС!
  Същото важи и за Венесуела, която има огромни залежи от нефт, но не може да го добива! А и наскоро Путлер загуби близо 10 милиарда долара от НЕкачественият и замърсен нефт , който транспортираше по тръбопроводите за Европа! Т.е. Путлер загуби такова количество петрол ,колкото се обработава през Лукойл-Бургас ,за една година!
  Така че ердоган няма да “спечели” нищо от кипърският газ, а само ще увеличи загубите си от наложените санкции от ЕС! И тези загуби може да се увеличават още повече , защото тези санкции също само ще се увеличават……….

 9. Ислямската държава е лицето на войнстващия човеконенавистен ислям, а руското примитивно и също така войнстващо православие, пък е туземен монархo- олигархо комунизъм… Рано или късно, маските от лицата и на двете туземни некултурия ще паднат и ще видим, че става дума за едно и също. Ислямския халифат е рускo-сирийско творение, създадено от останките на армията и спецсилите на Садам,което путлер подхвърли като занимавка на Запада, за да позабрави за агресията в Украйна. Скоро ще стане ясно, че Путинията и Халифата са едно и също. Очаквам опорни точки в тая посока на извъртания на нещата да бъдат спуснати много скоро и на нашите непримирими уж „антиислямисти” от Атака,МВРО,ПФ и другите русофилки.. Логичното е тия които си приличат да се обединят срещу другите, които са си лика прилика.Т.е руслямска държава и ДАЕШ срещу останалия демократичен свят.А всъщност новият “Троен Пакт“ е факт-Москва,Анкара,Техеран…!
  Те това е ,Минке!!Опознай раззия,за да обикнеш БЪЛГАРИЯ!!!

 10. Ню Йорк Таймс за ердо, за дупченето край Кипър, за ЕС и Турция и още нещо:
  https://www.nytimes.com/2019/07/15/world/europe/eu-turkey-cyprus.html

  И, защо палецът на ердо е винаги засукан – отговор: виж Мюсюлманските братя от Египет. Сърцето на ердо е фърлено там. Няма смисъл някой да чака от него евро-атлантизъм. Русия и азия са неговия код и коз.
  (някаква прилика тук с боко и радко??)
  http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-municipality-erects-rabia-sign-statue-114635

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.