Галените следовници на Галилео у нас: “властта все пак се върти”

Няма доказателства, че знаменитият италиански физик, астроном и философ Галилео Галилей е произнесъл още по-знаменитата фраза “ и все пак тя се върти”, отричайки се  от направеното под натиска на инквизицията отстъпление от научното откритие за въртенето на земята около слънцето. Фактът, че тези думи най-вероятно му се приписват не прави Галилей по-малко велик.

Ето че в наши дни нашенски (недоу)чени политици демонстрираха отново, че и без инквизиция се въртят около слънцето си. Експериментът с доказателствена стойност  за пореден път показа, че ГЕРБ може да се обърне срещу свое собствено решение, стига вождът – слънце да реши да се врътне.

Така беше за пушенето на публични места, когато гравитиращите около партийно-държавното слънце елементарни частици от тази микровселена отбелязваха (почти) научно, че българският туризъм ще пострада, ако се забрани пушлявенето по кръчмите. После слънцето си промени орбитата и се завъртя наопаки. Всичките му сателити направиха кръгом и в един глас започнаха да му припяват, че няма по-важно нещо от здравето на нацията. 

Голямо връткане падна и по въпроса “тука има, тука нема “ АЕЦ “Белене” – факт, която критичната в момента Корнелия Нинова удобно премълчава, когато се подиграва за обратите в политиката на Борисов. Защото той се обърна в посока, ориентирана към сближаване с неустоимото излъчване и притегателна сила на Северното евразийско сияние. 

После Истанбулската конвенция най-напред беше одобрена от правителството на слънцето, но за да не остане в сянката на шавливата (о)позиция, надушила народния консерватизъм като печеливша кауза, набързо се присламчи към “врага” от ляво и се отказа да подкрепя в парламента документа, замислен като инструмент за противодействие на насилието над жени и деца, но обвинен в създаване на предпоставки за узаконяване на “трети пол”.

Едва ли в този ( кон)текст някой може да се изненада, че и за подкрепата на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор в слънчевата система на властта у нас протече добре познатото завъртане. Някой с нещо е облъчил самото слънце на върха на държавата и то обяви обратна на собствената си позиция промяна. Никой от системата не възразява…

Галилей може да не го е изрекъл, но за властта и нейните галеници у нас напълно достоверно може да се каже: тя пак все така се върти.  

8 мнения за “Галените следовници на Галилео у нас: “властта все пак се върти””

 1. Страхотно попадение е обърната снимка. Като се почне от заглавието, мине се през текста и се стигне до нея разбираш прекрасно колко са прави опонентите на Иво да не влизат при никакви обстоятелства в спор с него. Защото Стопанинът на БЛОГА НИ опровергава дори вечната максима: “Формата е временна, класата вечна”. При него и едното и другото са константа: надграждане, надграждане и пак надграждане.
  Споменатите, именно и безименно персони са до един полуинтелигенти на мах. И за тях надграждането е с обратен знак И спирка няма.
  Колкото до подкрепата на Лаура Кьовеши от страна на Баце, късно е либе за китка. Усети се, че и без неговото “добро”, след оттегляне на другият фаворит, франсето, предстои триумфален избор на румънката и белким се смили га дойде и неговият ред. Надай се вдово на пиян х.. .

 2. Както винаги балкЯнтуристкото приматоподобие следва ДРЕВНОгръцката сентенция – пУнта рей!
  НЕ , не древногръцкото – пАнта рей , а МУТРОмилЮционерското – пУнта рей!
  Няма смисъл да гадаем дали банкянското приматоподобие е чувало, че освен “известниЯТ” “вожде” Винту има и други ВСЕизвестни човешки ВОДАЧИ ,като Галилей , например! Или пък да гадаем дали в симеоновската пожарникарска школа за “партийни” пожарникари са го обучили ,че поне още времето на древните гърци се знае ,че Земята се ВЪРТИ! ВЪРТИ се, а не се “врътка”! ВСЕ пак!….
  Освен това още от древни времена има и още по-точна сентенция – по ДЕЛАТА ще ги познете! Или в осъвременен вид – НЕ слушай какво ти “говори” вождь , а гледай какви ПОРЦИИ “усвоява”…….
  Защото докато говори за Кьовеши , бокоТИКВАТА замете ГРАНДИОЗНИТЕ далавери с АПАРТАМЕНТгейт,с ВИЛАгейт, с НАПлийкс, с ОПГ-РУМНО , с летищните “концесии” ……и т.н…..и т.н……
  За това не трябва да вЕрваме нито на една дума бокоТИКВАТА, за него всичко е – пУнта рей………
  -ОСТАВКА! -ВЕДНАГА! -ВЪН! – ВЕДНАГА! НЕзабавно……….

 3. П.П. добавям и най-последните далвери с ОПГ-СЕМ и ОПГ-БНТ……. и .т.н. …… и т.н…..
  ОСТАВКА и ВЪН! ВЕДНАГА!

 4. „В момента имаме за партньор САЩ, които ни нанасят щети за 2 милиарда. През 2014 г. същите ни забраниха да правим „Южен поток”. Ако не бяхме ги послушали и бяхме избрали за партньор Русия, от 2015 до днес – за 4 години – по половин милиард долара на година, прави точно 2 млрд. долара в полза за България. Те щяха да са влезли досега в хазната на страната. А сега с партньорство със САЩ плащаме 2 млрд., чакаме следващите 4 години и не знаем дали ще дочакаме първия самолет. Тук няма филство, няма фобство, има чист кристален патриотизъм, oт кое печели България”
  Волен Сидеров

  “Но не му е проблем, че само от скъпата газ, която плащаме на Газпром губим по милиард на година, нали? Че Лукойл не плаща корпоративен данък от което държавата губи стотици милиони на година, че не функционират измервателните им уреди към НАП на нефтобазата Парк Росенец, както и тези на данъчните складове на горивата където са и монополисти, от което държава губи стотици милиони приходи в хазната. Не му е проблем, държавата умишлено държи най-ниският акциз на горивата в целия ЕС за да могат Лукойл да реализират по- голям марж на печалба, което значи, че държавата ни умишлено се лишава от милиони приходи в хазната в полза на Руската фирма. Не му е проблем данъкоплатците да платим четири милиарда за руската банка КТБ, да платим още четири милиарда за тръбата на турски поток, и още 20 милиарда за ненужната АЕЦ-Белене. Да платим ненужно оборудване за същата централа за три милиарда и умишлено да изгубим дело за един милиард. Да не говорим за това, че така наричаните “американски централи” всъщност са руски и това, че през година-две даваме стотици милиони за поддръжката на великоруските армейски боклуци? А чрез колко фирми още ни доят? Кой е този, който вярва, че примерно варненската ТИМ е български холдинг, а не руски? Я стига тъпотия! Ще си направи ли някой една груба сметка с какви милиарди дотираме руските пенсионери, руските болни деца и осигуряваме работа на руски работници, но е много загрижен за българските. Безродник!”

  Георги Атанасов във Фактор

 5. За Южен поток не сме изпълнявали желание на САЩ,а сме изпълнявали директивата на Европейският съюз-така наречения енергиен пакет.Но това не се знае от ИвоХристовите 80% и Сидеров преднамерено лъже и мами хората,което е наказуемо по НК.Прочетохте ли г-н Главен прокурор?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.