Жалея за Алекс, който не пожали себе си

Опитах се да сломя емоцията от новината за смъртта на Алекс чрез преспиване. Но то се превърна в безсъние. Не помогна. Напротив. 

Какво да напиша за човека, за когото знам толкова много, заради щедро преживените с мен многобройни и многочасови вечери на трапезата в дома ми, но и не знам нищо – точно според философската максима, приписвана на Сократ, че колкото повече знам, толкова повече си давам сметка за своето незнание? Каквото и да споделя за споделеното от него, а то беше безкрайно интересно, достоверно и пророчески потвърдено през 30-те годни на нашето приятелство, ще изглежда като присламчване към неговия авторитет.

Поемам риска да бъда обвинен в обсебване без той  да може да потвърди автентичността на беглото ми свидетелство за нашето приятелство, което вероятно е сред най-големите комплименти за мен в живота  ми. Защото Алекс ме допусна до себе си не заради обща биография, а въпреки антагонистичните разликите между нашето минало, давайки ми да разбера, че и двамата не сме избирали кога и къде да се родим. Беше широко скроен и великодушен. Ненавиждаше робуването на предразсъдъци.

За мен Алекс е ориентир, подобно на Робърт Конкуест за самия Алекс. А кой е  най-великият познавач и разобличител на комунизма на Запад, опознал човекомразието на тази  система именно в България, говори самата оценка на Алекс за него. Аз бях нищо в сравнение с него, казваше Алекс за бившия съветник на Маргарет Тачър и консултант на Роналд Рейгън. Макар  самият Алекс да е бил ментор по научна линия на истински величия в американската политика и вероятно за дълго, ако не завинаги, ще остане единственият българин, получил такова признание в най-великата демокрация на света. 

Дискретният Алекс никога не парадираше със заслуги, въпреки че беше в състояние да урежда посещения на най-високо ниво и в кратък срок на американски политици в любимата му ( въпреки всичко, което му е сторила ) България.

На Конкуест, великия автор на “Великия терор” , Алекс се обади по телефона заради мой намек, че бих искал да го интервюирам за една от книгите ми. Не бях го молил, но Алекс ме беше “разконспирирал” и искаше да ме зарадва. Съпругата на Конкуест обеща в този разговор от името на мъжа си да ме свърже с него когато се почувства по-добре. Малко след това той почина…

Най-непреклонният и най-осведоменият за механизмите на голямата политика в света политически анализатор от българско потекло Алекс Алексиев не правеше компромиси по въпроса за свободата и необходимостта тя да бъде отстоявана. Не плащаше данък “политическа коректност”. Не се поколеба да развенчае и Солженицин за пропутинския завой в края на живота му, макар да ценеше неговия уникален принос за забиването на “най-големия пирон в ковчега на комунизма” чрез “Архипелаг ГУЛАГ”. Чувал съм го да поставя ядовити диагнози и на американски фактори в политиката със същата прямота, с която се изправяше пред български и руски мишени на острия му език.

Ако при всичките си качества Алекс имаше и още едно – да се грижи повече за своето здраве, вместо да се раздава в защитата на своята кауза да брани свободата, вероятно щеше да е още между нас. Но както и през бурния си живот Алекс избра на финала да продължи да се бори за онова, което смята за най-важно. Пренебрегна личния си интерес. За което също му се покланям, макар да му се сърдя, че беше безкомпромисен и спрямо себе си. 

Алекс си отиде без да да остави мемоари. Щяло да бъде нескромно, моля ви се…Няма как да компенсирам тази празнота. Не се и опитвам. Мога само да кажа: щастлив съм, че съм го познавал и съм го наричал приятел!

Ако имаше начин, на тази реплика Алекс щеше да отговори с някое от неговите убийствени остроумия. Не ми се гадае. Плаче ми се през пресиления смях от тази мисъл. 

СНИМКА: Дневник

 

27 мнения за “Жалея за Алекс, който не пожали себе си”

 1. БОГ да прости Българина, Демократа, Интелектуалеца, Републиканеца Алекс Алексиев!

 2. Бог да го прости. Светла му памет. В негова памет да продължим борбата за България.

 3. Тъжна седмица. Започна с огромната мъка от загубата на толкова ярка личност. Ще завърши със свещичка за Големия СТАМБО.

 4. Един ГОЛЯМ Българин,да почива в мир!

 5. Най-голяма почит ще отдадем,като продължим делото му,да се борим с комунизма.Бог да го прости.

 6. Да не плачем че го загубихме, да се радваме че ГО имаше !

 7. Знаех за него само от интервютата му в медиите ни,и от неговите статии.На познавалите го отблизо-Моите съболезнования!И аз изгубих много интелигентни мои роднини,свързани с медицината,и с изкуствата!

 8. В момента се прибирам от протеста пред Съдебната палата. Масово, интелигентно и младо присъствие ме зарадва искрено. Площада беше претъпкан. Докато всички не излезем на улицата и не кажем какво искаме, нищо не може да се случи. Време е!

 9. Алекс беше рядка личност, тъдява в България. Затова и си остана като maverick, както казват, в най-добрия смисъл. Индивидуалност, подчертана и изтъкната, интелигентен човек, критичен и задълбаващ ум, поставящ въпроси и търсещ отговори.
  Такъв типаж, такъв характер у нас не е на мода, не се пръква на много, не пробива нагоре. Не се отглежда, не се цени.
  (Пробива боковия тип образ, и масовата популярност от типа на татуираната подкрепа “аз вярвам единствено на ТОЗИ човек” – боко.)

  АЛЕКС беше професионалист в много области. Бе прегърнал много правилни идеи. Затова също не можа да се котира бурно, и вслушването от другите към него не бе така присъствено и наострено, както милиони слушат боко.
  Той бе голям професионалист и разбирач в сферата на демокрацията и свободата, в сферата на либерализма и републиканизма, сферата на “добрия” съвременен и малко предишен консерватизъм от типа на Рейгъновия (не много от типа на Тръмп, който малко се пооля). Сферата на международни отношения и правителствени политики, включително от ранг на най-големи страни и съюзи. Сферата на ислямизма, Турция и подобните на ердо. На изготвянето на чудесни анализи и публикации, четени включително по високите етажи в Америка и не само там.
  Опита да състави партия, обиколи с идеята за нея татковината ни, но не срещна “масовата” шумна и желаеща подкрепа, каквато има боко-тъпанарщината.

  боко няма да се изкаже за АЛЕКС.
  боко няма да се изкаже и за ИВО или ИЛИЯН, МЕТОДИ или ХРИСТО.
  нито за вас тук или мен.
  боко се изказа, последно, например, че сме били загубили “един голям журналист”, за красимир узунов, началник на фокус. (Но пред мен тия не минават, красимир е доносник на десе още от гимназията, после във военно училище и после в “журнарлистика”; та за вярна служба и преданост, не по критерий професионализъм, бе ангажиран за началник на това “сми”)
  Критерият на боко е различен. Критерият на властта е различен. Но той е “правилният”, а споменатите по-горе са “екстремисти”. Отритнати, отхвърлени. Заклеймени, отречени, ОЧЕРНЕНИ.
  Същият критерий, като от общата Матрица, е споделян и от поредния му представител, НАСТЪРВЕНИЯТ кандидат гештапов.

  Айде стига…

 10. Много съжалявам. Ще ми липсва. СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!

 11. Допълвам:

  За боко узунов е един “велик журналист”, докато ИВО само “дъфче кокали”.
  Това е и критерият на матрицата.
  Боко е просто един в 80-те процента на полковник макаров.
  А АЛЕКС, той беше ДАЛЕЧ ОТ ТОВА.
  Диаметрално ОТВЪД.
  Да почива в мир!
  R.I.P.
  Духът му остава жив!
  Колкото може повече като него.

  Още нещо:
  (за радко и другите резиденти и подчинени по руската линия)

  ЗАЩО Ф-16 БЛОК 70 е ТОЛКОВА СПЕЦИАЛЕН
  Та неговата ДНК е тази на Ф-22
  (вижте и текста под видеото)

 12. Бог да го прости! Щастливци са били хората общували с него!

 13. Бог да го прости!Щастливи са били хората които са го познавали и общували с него!

 14. Бог да го прости Алекс. Ще липсва на всички ни.

 15. Бог да го прости ! Жалко ,че няма повече като него зад които да застанат хората желаещи да живеят в нормална държава а не в разийския придатък в което превърнаха България …

 16. Росен Йорданов: Заради руски зависимости 150 години сме в състояние на будна кома, битката сега е за „събуждането“ на нацията

  Тъжно е, че на нас, българите, все някой друг ни пише историята

  https://www.faktor.bg/bg/articles/rosen-yordanov-zaradi-ruski-zavisimosti-150-godini-sme-v-sastoyanie-na-budna-koma-bitkata-sega-e-za-sabuzhdaneto-na-natsiyata

 17. Русия блокира повече от 1/4 на Черноморската зона, наложи забрана за навигация и плавания

  „Всъщност тези зони се припокриват с обичайните и препоръчителни международни морски маршрути до България, Грузия, Румъния и Украйна, почти блокирайки морската комуникация с тези страни“, отбелязва порталът.Михаил Гончар, президент на Центъра за глобализация “Стратегия XXI”, отбеляза, че ако бъдат нанесени на картата забранените зони, ще се види, че те до голяма степен съвпадат с подводните газопроводи „Син поток“ и „Турски поток“, които Русия изгражда, пише “Гордон”.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/rusiya-blokira-poveche-ot-1/4-na-chernomorskata-zona-nalozhi-zabrana-za-navigatsiya-i-plavaniya

 18. Бог да го прости Алекс Алексиев!Имаше намерение да издаде книга с произведения на баща си. Дано посветените в това дело го завършат.

 19. И “медиите” се представиха според очакванията .

  След кратката и злорада следобедна еуфория около обявяването загубата ни , на другата сутрин , и на по-другата също – нищо .

  Ама абсолютно нищо .

  Светла му памет на г-н А. Алексиев!

 20. След промените имах щастието да се запозная с Алекс Алексиев.Той живееше на квартира в Лозенец на ул.Добри Войников 11 в старата красива къща на Марчето Медникарова-Генкова.Бях сигурна,че ще изиграе главна роля в предстоящите събития-толкова,ум,култура,образование,познания,харизма трябва да бъдат използвани!Въпреки краткия контакт знаех,че ще бъде трето поколение строител на съвременна България!УВИ!Почивай в мир Алекс!

 21. Добър човек тръгна към теб, ГОСПОДИ. Раздай безкрайната си справедливост и за причинените страдания, които семейството му и той изтърпяха. Амин!

 22. Дълбок поклон! Винаги съм чел и гледал коментарите и анализите му. Ще ми липсва!

 23. Иво, направо ми се къса сърцето след загубата на АЛЕКС! Следял съм винаги с голям интерес интервютата и анализите му! Много ми е тежко. Поклон, Алекс!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.