Грузински филм показа истината за доминиращото руско-съветско влияние в България за срам на безсрамно мълчаливите ни медии


 

 

Грузинската секция на “Свободна Европа” излъчи в своя сайт публицистичен филм за политиката на Кремъл спрямо държави, уязвими от руското влияние. Основен акцент във филма е България, сравнена в това отношение с Грузия и Украйна.https://www.radiotavisupleba.ge/a/რუსეთი-ბალკანეთში/30068610.html

Като главен събеседник във филма, авторът на тези редове не се нуждае от превод от грузински, за да обобщи, че в рамките на стандартните за подобни филми около 26 минути филми, колегите са обхванали главните аспекти на русофилството и неговите корени тук. Не случайно разказът им започва с кадри от катедралата “Ал. Невски”, а самото видео е илюстрирано с паметника на руския цар “Александър II”, разположен пред българския парламент.

 

 

 

 

 

Акцентът на интервюто и на въпросите на авторите на филма обаче е върху значението на Монумента на окупационната червена армия в София МОЧА, където беше заснето цялото интервю по темата ( от 5.30 мин. нататък). Тъкмо на този фон интервюиращият искаше да бъде изяснено на зрителите как е възможно в държава от НАТО и ЕС да има толкова агресивно натрапване на съветска символика  ( при българската специфика на страна, която не е воювала срещу СССР, поддържала е дипломатически отношения с Москва през войната, но е била окупирана въпреки това без да даде един съпротивителен изстрел срещу Червената армия). 

Колегите питат що за политика води натовска и европейска България по отношение на Русия, която очевидно налага мнението си относно доминиращите над българската столица остатъци от съветската епоха в България.

Излишно е да преразказвам собствените си отговори. Те са известни от многобройните ми статии в ivo.bg и от малобройните ми, но дългогодишни медийни изяви. 

По – скоро отбелязвам тъжният факт, че за грузинската  секция на радио “Свободна Европа” е възможно и нужно да покаже грозната истина за българското покорство пред руския натиск и да направи дълго интервю по въпроса с български коментатор в подножието на МОЧА , но нищо подобно не се случва в българския медиен свят, подчинен на неписаната омерта относно съветския постколониализъм.

Оказва се, че  у нас трябва да си грузинец, за да си позволиш подобен журналистически “лукс”. 

Благодарение на грузинската секция на “Свободна Европа” получих възможността да кажа в превод  на грузински пред нейната аудитория онова, което ме направи нежелана персона в т.н. големи български телевизии. 

Тук, когато по голямо изключение ми дават думата, както през онези няколко минути по БНТ на 3 март тази година, непременно ми слагат намордник под формата на поканена за целта агресивна другарка с професорска титла Нина Дюлгерова, която да се опитва с лични нападки да ми “изяжда” озъбено от и без това орязаното в движение ефирно време, защото трябваше за сметка на моето кратко говорене да се излъчват хвалебствени за руското монументално наследство у нас репортажи. Че и след това, без да мога да се защитя, от студиото да бъда заклеймен от един водещ с русофилски нагласи с констатацията му, че не бивало на националния ни празник да говоря “по този начин”, т.е. да поставям под съмнение проруската теза за 3 март.

За отбелязване е ( за сведение на Бойко Борисов , който демонстрира безапелационна лоялност към истинността на информацията на “Свободна Европа” като американска медия ), че в този грузинско-американски филм няма и най-малък опит за измиване на ръцете със сапуна на “другата гледна тока”. С него задължително си връзват гащите по нашенските медии за  пред съответната пета колона и началниците й от руското посолство, пред които коленичат в неприлична поза.

 

 

 

 

 

Значи за истината все пак може да се говори в една отделно взета американска медия без  застраховане чрез оплюването на тази истина – без страх от обвинения в неравнопоставеност на гледните точки!

Опитайте си да си представите подобен филм в българския национален ефир, в който се съдържа нескрита саркастична критика към премиера Борисов и неговата “кучешка дипломация” (припомнена с кадри) спрямо Путин или към скандалното проруско отношения на нашия миротворец относно натовската политика в Черно море. Ще се съгласите, че България, за съжаление, определено не е Грузия, макар тук също да живее малък, древен, предимно православен народ, граничещ по море с Русия, чиито земи са били вероломно окупирани от Северната империя, самообявила се за “закрилник”, който очаква вечна благодарност за тази своя роля на строг, но (не)справедлив попечител на “братушките” ( както презрително наричат по-малките народи в Русия).  

Тази “национална специфика” в разликите между нас и гордите грузинци се отразява върху жалкото състояние на медийната свобода в България, определяна като неограничена от Борисов, защото бил критикуван от сутрин до вечер по телевизиите…

Казано на чист грузинки: “ха, ха, ха”!

13 мнения за “Грузински филм показа истината за доминиращото руско-съветско влияние в България за срам на безсрамно мълчаливите ни медии”

 1. Лауреатите на международния детски фолклорен фестивал в Равда представиха няколко заключителни концерта и на лятната сцена пред “културния” център в Несебър.
  Танците на грузинските деца и младежи бяха удивителени! За пореден път многобройната публиката се наслади на добре познатия ни хипнотизиращ, напрегнат музикален ритъм, характерен за грузинските танци, на удивителните акробатични изпълнения и синхрон, който рядко се наблюдава дори при зрели, излезли от детската възраст изпълнители! Концертът завърши с трогателно и вълнуващо, имайки предвид днешната обстановката в съседна Грузия, извисяване на грузинския национален флаг под възхитените погледи и заслужените аплодисменти на международната ваканционна публика. Но имаше и една “незначителна” подробност. За разлика от перфектно осветената и организирана сцена за предишния концерт на слагачески представената пред рехавата публика творческа биография на една определено посредствена руска женска група (в червени рокли) като носител на “много международни награди”, грузинският концерт се състоя в ОБСТАНОВКА НА ПОЛУЗДРАЧ, защото “случайно”, още в началото, излезе от строй прожекторът за сцената, но въпреки “затъмнението”, до края нито един зрител не напусна залата на открито!

 2. Поздравления за интервюто, може би щe добавят английски субтитри, за да се разпространи сред максимално широка публика.
  Между другото, засега само Борисов може да си позволи , “ха, ха, ха”!
  Големите корпоративни медии членуват в Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Премиерът Бойко Борисов бeшe “патрон” на Петия юбилеен годишен бал на КРИБ, юни 2019.
  Cъщите медии хостват личния телевизионен блог на Борисов, в който реже ленти, кара джипки из страната и раздава пари.
  Българската национална телевизия е под надзора на нарочен политически съвет, и едва ли имa избор да критикува Борисов или да го хвали, да бъде на страната на прокремълската колона или не…

  Валентин Радев, беше министърът на вътрешните работи на ГЕРБ изпратил полицаи дa посетят домовете на граждани в София и да ги накарат да подпишат протоколи, че „няма да отправят закани и заплахи за здравето и живота на Руския патриарх Кирил“.
  Когато Радев, по други причини подаваше оствка, “прозапдно настроения” Цветанов гo защити, “… Виждам какво прави министър Радев, той се старае максимално, изисква много от професионалистите и те трябва да положат максималните усилия, за да може действително да отговорим на очакванията на обществото….”
  Валентин Радев, сега е шеф на етичната комисия на ГЕРБ.
  БСП и президента са достатъчно ясни, и в повечето случаи или спестяват разиграване на “прозападни” етюди или са съвсем плоски.
  Грузия и грузинците са наистина достойни за уважение, като се има предвид какво става на 300 километра североизточно oт Тбилиси.
  Видео от сайта на Свободна Европа, от днес 01.08.2019. Момче на 16 години е накарано да се извини, на живо по държавната телевизия, на Путин и президента на Чечня, Рамзан Кадиров.
  https://www.rferl.org/a/russia-chechnya-public-apology/30086988.html
  Не е вероятно подобни съвсем истински извращения, да се случват някъде другаде на тази планета, освен в Русия.
  Въпреки че ,при при нашенските условия и личността на предстоящия предизвстен избор за шеф на прокуратурата въобще няма да е учудващо, aкo след 2- 3 години, в апогея на ГЕРБ, имa напъни за търсене на морална и наказателна отговорност по съдебен път, по политически причини и зa критика към управляващите.

 3. Ето как с видимо удоволствие “най-бързите”, туй според Баце визирайки агенция фокус е представена “аналитичен материал” на тъмножълтият националистичен руски сайт “взгляд” как омразният Пиностан бере душа. Дали са “най-бързите” не знам, но че със сигурност са най-големите гъзолизци на матушката сред “сериозните” масмедии.
  “Социолозите и политическите анализатори фиксират все повече тревожни тенденции, свързани с бъдещето на САЩ. Цяла серия признаци както вътре в американското общество, така и във външната политика на Вашингтон, свидетелстват за началото на залеза на най-могъщата империя на Земята. Някои от процесите напомнят силно на причините, довели до разпада на СССР, пише авторитетното руско издание „Взгляд“ в материал, цитиран от агенция “Фокус”.”

  Прочети още : https://www.actualno.com/analysis/rusko-izdanie-v-sasht-se-pojaviha-problemite-doveli-do-razpada-na-sssr-news_772839.html

 4. Но преди да ритне камбаната “най-мощната империя в историята на човечеството” се оказва, че е най-големият военен донор на прословутата с братските чувства към раззия Сърбия.
  Необяснима “загадка” за путиноидите по света и у нас.
  http://www.focus-news.net/news/2019/07/31/2685647/a1-on-makedoniya-sasht-sa-nay-golemiyat-donor-na-srabskoto-voenno-ministerstvo-tvardi-ofitsialen-belgrad.html

 5. Подаряването на куче…
  Къкъв психологически момент. На разкритие на душевността на боко. НИКОГА не е подарил, никога не си е ПОМИСЛЯЛ да подари куче и нещо подобно, публично, на американски и друг подобен президент, началник. По рефлекс, такива като американските, в манталитета му, са “отвъд бариерата” все още. Докато “наши” са си русняците. Независимо от т.нар. съюзничество.
  Съюзничество, партньорство… ха ха ха .. Та “културната” близост е толкоз важна. Идентичностната. “Националната”.. ха ха ха

  Що се отнася до Грузия.
  То случаят с нея е като Крим. И като БЪЛГАРИЯ.
  Това са три страни, стоящи от Изток (отляво на Черно море), на Средата на него (от севера му) и от Запад на него (отдясно на Черно море), погледнато на картата откъм от Русия – от север (Москва), с перспектива към големия Юг. На юг от Черно море, през Турцията и надолу – ураааа – към Топлия Близък Изток, Средиземно и Персийския.

  Грузия е уж освободено от руските войски от ислямска Персия. Няколко пъти, през XVIII век и след това. Но скоро след това управляващата й династия е премахната, църквата й подчинена на руската. После и самата Грузия, обезличена, Oбезглавена, отслабена, бързо e погълната в червата на русия. Става част от русия. Потвърдено от 1917 г. тоже, направена за прикритие “съветска” “република”. Освободила се за момент през 1918 г.

  Крим – тоже. Уж освободен от русия от ислямска Османска империя, но скоро погълнат, направен част от Русия.

  България – почти тоже. “Освободена”, но всъщност обезличена, с присъствие на руски окупационни войски. Срокът на оставането им НЕ Е УПОМЕНАТ В САНСТЕФАНСКИЯ. Т.е., намерението е било да сме окупирана зона, с руски войски до безкрай. Руско ПЪЛНО разпореждане.
  Е, Европа е най-близо до България, в сравнение с Крим и Грузия, идващи по-близо до русия. А пък Цариград и проливите са повече стратегически и за Европа и са по-близо до България, отколкото Крим и Кавказ. И Европа се напряга да изгони руснаците. Не им трябват тъдява. (а и ЛЕВСКИ е прозрял: Който ни “освободи”….)
  Е, но и русняците са се подготвили. “Санстефанска” България, окупационната задунайска губерния, и санстефанския договор, са доколкото фанат ДИКИШ за пред света. Доколкото великите сили и местните страни са СНИЗХОДИТЕЛНИ И НЕЗАБЕЛЯЗВАЩИ. Защото ЦЕЛИЯТ СВЯТ наистина възроптава срещу Санстефанския и руското военно присъствие. Включително и БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ. Та най-много за свикване на конгрес като Берлинския ревват страни като Сърбия, Гърция, Румъния. За какво им е огромна зона в съседство, НАПИЧКАНА / НАХУЙКАНА с руски войски.

  Е, но и русия се е подготвиля отрано. Най-ХИТРО, НАЙ-КОВАРНО. АЛТЕРНАТИВНО на санстефанските трикове и театри, тя отрано е начертала карта и планове, с РАЙХЩАД и БУДАПЕЩА.
  България “ТРЯБВА” да е МАЛКА!
  БЪЛГАРИЯ!
  Не окупационната руска зона.

  Фащате ли тънката разлика.
  Толкова е ДЕБЕЛА И ПРОСТА тя, всъщност…

 6. Драги ТОДОР ТОДОРОВ,

  Реджеп Ердоган нарича протестиращите от Гези 2013 г. (тогава и в България имаше протест): “Сган, Мародери, Чужди агенти”.

  В Туция има най-много в света журналисти в затворите. Над 100 бяха преди няколко години. Основно за Обида на вожда (и ИВО тук, “хапе кокали на боко”.. оmg…)

  До 2017 г. в Турция има заведени над 2 000 ДЕЛА (!) срещу журналисти, от прокурори и подобни, за ОБИДИ на ердо. Такивата там също мразят “ДЕСНИ ЕКТРЕМИСТИ” и “ЛИБЕРАЛИ”.

  Някаква прилика (разлика) с русия!?
  Май там ги ликвидират по-бързо.

  Но ердо, той е “МИЛИЯТ МОЙ ТАЙИПЧО” – по боко, том втори, 2018-2019 (том първи, от по-рано, е изпълнен с “капели”, “трупове”, “бръкми”, “пържоли” и сие….).
  Тайипчо е посещаван редовно, с поклон до земя от боко, тоже от румко…

 7. Днес се навършват 2 години откак Големият Стамбо ФИЗИЧЕСКИ ни напусна.
  Остави огромно наследство и в БЛОГА НИ и в многобройни статии и книги. Не познавам толкова голям ерудит с неподражаем изказ и великолепно чувство за хумор. Постоянно ни приканваше да не се примиряваме с натрапеният на България модел на “малката раззия”. Във всичките ѝ проявление. Знаеше прекрасно кой е най-големият ни съюзник в битките за избавление от пагубното влияние на матушката. Неговите любимци-американските републиканци. Към публичните личности от тях беше безкомпромисен. Държеше, изразът е негов “до последната копче на ризата, до възелът на вратовръзката” да бъдат перфектни. Намигайки и към всички останали от тази страна на барикадата. Убеден съм, вярвам го, че докато има поне един жив коментатор и читател на Ivo.bg ще го има и споменът за СТАМБО.
  Почивай в мир, приятелю!
  https://ivo.bg/2017/09/22/в-памет-на-яни-милчаков-и-с-преклонение/

 8. Малко известен факт е,че Грузинските танци,като всички други традиции в ПриКавказките фолклорни и политически области,са повлияли много повече на “руската широка душа”,отколкото Рубленската Империя е повлияла на окупираните от нея древни,и съвременни народи!

 9. Ф-16 Блок 70 и за Словакия
  (четиво за нашенския “вето” резидент)

  На 31 юли 2018 производителят Локхийд-Мартин получава конртакт за 14 самолета за под 800 млн долара, се казва. Да бъдат произведени в някаква Каролина, оттатък голямата вода, до 2024 г. При това, в модификация Ф-16В Блок 70/72, най-модерната:

  https://www.upi.com/Defense-News/2019/08/01/Lockheed-awarded-11B-for-F-16-work-for-Slovakia-Iraq/9781564668711/?ur3=1

  Издиша русията, издиша и по този параграф.

  ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА, повече от 10 (страни), бяха окупирани от русия и НАТЪПКАНИ с нейните бръкми. Направила си русия пазар да си има за тях. Москвичи (да чакаш и за тях 5 години най-малко), Мигове, Колоси комбайни (дето остават повече от 50% от “ожънатото” след задника си, вършеейки из полята)…
  Сега всички тия 10, свободни, сами отиват в НАТО, към Америка (ще има и още, Украйна, Грузия и т.н.)
  И си купуват американските “бръкми”, ха ха ха…
  Плаче русия, плаче.
  Затваря заводи, за Мигове и Сута. Санкици я притискат.
  Реагира с Крим, с Абхазия, Днестровие, държи упорито…

  Но реагира и с настоявания за сваляне на санкции. Болят санкциите, хапят.
  У нас – това става пак чрез бесепе.
  “Бе”сепе, та това е Нерепе – Някаква руска партия…
  Нима е “българска” тя??, милата…
  (https://news.bg/politics/bsp-iska-otmyana-na-sanktsiite-sreshtu-rusiya.html)

 10. КЪМ СТАМБО:
  ТЪГАТА НЕ ОТМИНАВА!
  ЗАГУБАТА ОСТАВА НЕПРЕЖАЛИМА!
  ОТСЪСТВИЕТО ТИ СТАВА ВСЕ ПО-ОСЕЗАЕМО!
  ПОТРЕБНОСТТА ДА НИ ВОДИШ, ДА СМЕ РЕДОМ С ТЕБ Е ВСЕ ПО-ГОЛЯМА!
  ПАМЕТТА ЗА ТЕБ ОСТАВА ВСЕ ТАКА ЖИВА!
  НОСЯ ТЕ В ДУШАТА СИ!
  ПРИЯТЕЛЮ!

 11. До Georgi Nikolov:
  Благодаря Ти,че напомни!Имам ужасен спомен!Тогава ме срещна съпругата Тинкова(за Павката става дума),и ме попита:ти разбра ли за Стамбо?Е,бях разбрал.Тогава осъзнах,че в
  старопрестолния град Видин,май само нашите(2) семейства знаят за Него.
  Бог да го прости! И,нека написаното от него остане до гроб в главите ни!
  Той заслужи следовници!

 12. Бих добавил нещо за разликата между горда Грузия и булгаристан: чува се, че руско-съветските гробища на альошите (незагинали тук),но донесли ни сърпа и чука, се бетонират и се облепят с мрамор.От строителни фирми с работници,говорещи на чист-майчин турски.Не казвали откъде са парите (нямало инфо-табла по европейски тертип).Но май били нашите пари, препрани през лукоил. Май ще илезе вярно,че русия яко се напъва да ни бетонира и удържи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.