Пак за пакта между Хитлер и Сталин: как не се спогодиха за българската плячка, спечелена накрая от СССР

 

 

 

 

1) Provided that the German troops are immediately withdrawn from Finland. which, under the compact of 1939, belongs to the Soviet Union’s sphere of influence. At the same time the Soviet Union undertakes to ensure peaceful relations with Finland and to protect German economic interests in Finland (export of lumber and nickel).

“2) Provided that within the next few months the security of the Soviet Union in the Straits is assured by the conclusion of a mutual assistance pact between the Soviet Union and Bulgaria, which geographically is situated inside the security zone of the Black Sea boundaries of the Soviet Union, and by the establishment of a base for land and naval forces of the U.S.S.R. within range of the Bosporus and the Dardanelles by means of a long-term lease.

c) a fifth secret protocol between Germany, the Soviet Union, and Italy, recognizing that Bulgaria is geographically located inside the security zone of the Black Sea boundaries of the Soviet Union and that it is therefore a political necessity that a mutual assistance pact be concluded between the Soviet Union and Bulgaria, which in no way shall affect the internal regime of Bulgaria, her sovereignty or independence.”

http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/Germany/Hitler-Molotov%20Meetings.htm#SOVIET%20REPLY

През този август се навършват 80 години от сдружаването на нацистка Германия и болшевишка Русия, отприщило Втората световна война. Но пактът “Молотов-Рибентроп” между двете държави ( наричан с имената на преговарящите министри с цел да се тушира ефектът от смайващия обрат в отношенията между Сталин и Хитлер за пред света), сключен в края на месеца, е само върха на айсберга. Следва серия от преговори между побратимите и размяна на лични писма между тях по въпроса за прякото включване на СССР на страната на Германия във войната.

В книгата “Течна дружба” съм споменавал за тайните контакти между СССР и Германия в периода 1939-1941 г. за подялба на сферите на влияние в света като предпоставка Съветският съюз да се включи в тристранния пакт и той да стане четиристранен. Особен интерес за любознателните българи, изпитващи поне малко забраненото тук свободолюбие като част от омертата за съветската окупация, представляват съветските условия, открояващи домогванията на Москва с идеята на практика да си присвои България. 

Българският плацдарм за осъществяване на вековните руски аспирации на юг към Проливите е бил толкова важен за Сталин ( подобно на руските самодържци преди него) , че той поставя този въпрос на второ място по значение в своя отговор на германското предложение за военен съюз със СССР. В телеграма на германския посланик в Москва Шуленберг от 26 ноември 1940 г. се предава съветският отговор на предложението за присъединяване на СССР към тристранния пакт. На първо място Сталин иска от Хитлер да изтегли войските си от Финландия и веднага след това по важност класира условието България да бъде включена също в съветската зона за влияние зона като база за настъпление към Босфора и Дарданелите – с лицемерната забележка, че това нямало да наруши българската независимост и “вътрешния режим” в де факто присъединената към Съветския съюз страна.

С други думи, диктаторът Сталин иска о диктатора Хитлер да му поднесе на тепсия нещо, който той не притежава нито като окупирана територия, нито като съюзна страна. Как ли би могла Москва да постигне тази цел без употребата на сила срещу държава, която през Първата световна  война оказва ефективна военна съпротива на руското нашествие в българските земи, нещо, което отмъстителният Сталин никога не забравя?

“Българският въпрос” става на практика една от причините за провала на секретните преговори между Москва и Берлин, чиято цел е двете империи да си разпределят света. Те не успяват да се спогодят за условията при които това да стане, включително ( и на второ място по значение сред съветските искания ) защото Берлин пожелава за себе си България като съюзник, вместо да я предостави на “милостта” на  Сталин. А доколко “вътрешният режим” в България би се съхранил в обстановка на съветска доминация, превърнала се през септември 1944 г. в пряка окупация, всички знаем от развитието на реалните събития, когато СССР осъществява най-накрая вековната руска имперска мечта да придобие пълен контрол над българския плацдарм.

Този триумф на руските имперски интереси дефилира монументално над българската столица с писмено декларираната си в основата на Монумента на окупационната червена армия МОЧА лъжа за “освобождението” на България от страна на (несъществуващата като понятие към 1944 г. ) съветска армия. Продължаващото престъпление, каквото е търпимостта към историческата истина тази подигравка, е заслуга на днешния “вътрешен режим” в България. Негова услужливост към актуалните руски господари на постсъветското статукво се изразява в мерки по охрана  на тяхната окупационна светиня от българи, които солидарно с руските колониални господари нарича “вандали”. Този вътрешен режим продължава наложената от завоевателите ни традиция да върши мръсната работа на една външна държава с претенции да се разпорежда с България.

Българските колаборационисти с окупаторите ни на практика извършват “гавра с труп” като вардят самоотвержено надгробния паметник на съветския труп, вместо да го изпратят на гробището на комунистическия позор, преименувано своеволно в Музей на социалистическото изкуство от министър Вежди Рашидов, новия “възродител” в рамките на реабилитацията на “вътрешния режим” от времето на съветската окупация. 

Апропо, на бликащите от панагериците на Рашидов и компания ласкатели на Борисов преданост, лоялност и любов към техния бащица на времето му се казваше “култ към личността”. Явно днешните му продължители само са сменили обекта на своето обожание.

Ще се намери ли в условията на предизборната кампания за кмет на София ( Пловдив, Бургас, Варна и т.н.) кандидат на “вандалите”, който да оспори “правото” на съветската гавра с “признателния български народ” все така победоносно да изпитва готовността на преклонената ни главица да се навежда пред лъжата?

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://www.dw.com/bg/меденият-месец-на-хитлер-и-сталин/a-17868002

https://www.168chasa.bg/article/6269579

15 мнения за “Пак за пакта между Хитлер и Сталин: как не се спогодиха за българската плячка, спечелена накрая от СССР”

 1. Поклон, дълбок поклон за написаното! От години пиша, че благодарение на Хитлер имаме Добруджа и Черноморието като част от България. Ако се заровите в речите на райхс канцлера, където споменава за мераците на Сталин след балтийските републики да завземе и нашето Черноморие…… вместо МОЧА ще трябва да вдигнем паметник на Хитлер!

 2. Има течение сред патриотичните (каквото и да означава това)съвременни руски историци, че главната цел на сРалин през ВСВ са били слагане на ръка на
  проливите. Ерго, само проформа, Финландия е била на първо място в щенията, по тяхно му “хотелките” на диктатора. Прясна е била дълбоката рана от неуспешната Зимна война когато храбрата Финландия отстоява независимостта си, с цената на част от територията си но не се превръща във ФССР. Т.е., емоционално е била посочена на първо място. На язвителното питане, казано по днешному тролене на фюрера към молотов: “Питахте ли българите дали са съгласни частично (на първо време, де, добавката моя) да отстъпят суверенитета си насреща било смутоловено нещо от рода на: “Ще гледаме, да видим”.

 3. Превеждам заглавието, останалото може и да не се хабите да го четете. “Моралният фалит на властта, на какво още чудо се държи тя в РФ”.
  Така де, от една страна да оправдая ролята” на “патетичен оптимист” и от друга да “опровергая” олгините дето ме броят за “путинист”. Колко ли трябва да си неостър за да стигнеш до туй “прозрение”.
  https://publizist.ru/blogs/111086/32318/-

 4. И друг път съм имал честта да го декларирам. Обичам ги цифрите и числата. Особено когато са ми в тренда.
  Всичко дето е младо, образовано и с акъла си, си бие камшика от матушката. Само дето за България числото ми се вижда бая занижено. Може би не включват военните пенсионери, чиновниците и тем подобни които по начало не стават и за чеп за зеле.

  https://censoru.net/37747-rosstat-zanizhaet-jemigraciju-iz-rf-v-6-raz-fakticheski-idet-ishod-obrazovannogo-naselenija-iz-strany.html

 5. Малка корекция… 80 години от Август 1939.
  Иначе всичко си е на мястото.
  Историята трябва да се знае от всички.

 6. Лека корекция :1939-2019=80 години,не 70 🙂 …Поздрави!

 7. ПРИОРИТЕТИ
  На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:
  1. Незабавно приемане и прилагане на закон за премахване в твърди и неотменими срокове на всички топоними и материални символи на терористичното „партизанско” движение от периода 1941-1944 година, престъпното държавно управление от периода 1944-1990 година, както и тези на забранената КПСС и вече несъществуваща държава СССР.
  2. Незабавно инкриминиране по законов ред на всички политически партии, школи и учебни заведения, съюзи, СМИ и други НПО, изповядващи и пропагандиращи с думи и действия расистки, етнически, терористични и тоталитарни идеология и практика.
  3. Незабавно инкриминиране по законов ред на всякакви общностни групи, НПО и паравоенни формирования, основани на и афиширащи в интерес и полза, на която и да било чужда държава доктрини и действия, в противоречие и ущърб на официално утвърдените цивилизационен избор, евроатлантическа ориентация и цялостни интереси на Република България.
  4. Незабавно разсекретяване и предаване в пълен обем на разположение и съхранение на Държавен архив, на всички документи, свързани с дейността на БКП, нейните правителства и подчинените ѝ репресивни структури, за периода 1940 – 1990 година.
  5. Незабавно приемане на закон, забраняващ заемането на каквито и да било длъжности и други властови позиции в състава на институциите, осъществяващи управлението на държавата, от бивши или настоящи членове на престъпната организация БКП и лица, свързани с нейните правителства и подчинените ѝ репресивни структури.
  6. Спешно осъществяване, в твърди и неотменими срокове, на максимално прецизна и обективна ревизия на писаната история на България, с цел официално установяване на истината, освободена от всякакви идеологеми, политически и други конюктурни съображения, почиваща единствено на доказани факти и документи.
  7. Незабавно привеждане на всички учебници и спомагателна литература към тях, по предметите български език и литература, история, стопанска география и икономика, в съответствие с т.т. 2, 3 и 5.
  8. Преназначаване на всички преподаватели от средните и висши училища в кратки и неотменими срокове, само след писмено декларирана лоялност по отношение официално утвърдените цивилизационен избор, геополитическа ориентация и интереси на Република България, в съответстние с т.т. 2, 3, 5 и 6.
  9. Обявяване на всички академични титли и правителствени награди, присъдени от 1944 година насам за нищожни и преразглеждането им по съответно установен ред, от специално назначени за целта комисии от експерти, в съответствие с т.т. 2, 3, и 7.

 8. До

  Не можеш да подариш нещо, което не е твое!
  Но може да заграбиш нещо и да се оправдаваш ,вече 75 години, че са ти го подарили !

  Забрави тази опорка !

 9. До 0815

  Самите комунисти са създадени изкуствено и финансирани от алчни и безкрупулни господари. Играят си с робите си и ги местят като пешки. Всичко е тяхно. България също.
  Ако искаха щяха да я спасят от Сталин, както и сега ако искаха нямаше да приемат всички ченгета във Масонските ложи. Както и демократичната опозиция, която съществува само, за да няма истинска и силна. Цялата власт е в ръцете на ДС а САЩ се правят на щастливо разсеяни и леко загрижени. Този театър няма как да се скрие.

 10. Посещавам сайта периодично за друго мнение по интересни теми, но коментарите винаги ме отчайват 🙁
  Г-н Тинков в случая просто ме отказа за три месеца. Не е истина просто…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.