Какво става в Русия? Гори

Прословутият анекдотичен по форма, но реалистично синкретичен по съдържание отговор на въпроса “какво става в Русия”, обобщен с една дума в началото на 19 век от руския историк Карамзин, е актуален и днес: “крадат”.

За ужас на целия свят обаче, защото става дума за пожари и радиация с глобални последици, днес може да се отговори и така: “гори”. Би било напълно в духа на циничния лаконизъм, с която Путин овърна саркастично на въпроса на  CNN какво стана с подводницата “Курск”, на което той с ехидна усмивка подхвърли :“ потъна”.

Горски пожари има навсякъде по света през летните горещини, но руските са епични. Те дори надскочиха себе си в Сибир по скалата на руската безбрежност. Но главното за отбелязване е не само мащаба на пожара, надхвърлящ вече площта на България и произвеждащ дим, който достига далечни континенти, колкото отношението към проблема в държавата, в която президентът Путин задава тона на безхаберието към екологичните промени с подхилвания, достойни за спомената му реплика “потъна”.

Ако за стихията в най-голямата гора на планетата, която е руско притежание, но и отговорност с общочовешко значение по отношение на опазването й, няма доказателства за пряка човешка вина в подпалвачеството, то за съпровождащата го серия от взривове във военни обекти в Русия няма как да бъде обвинено “времето” или някакви злонамерени чужденци. Може би за последното не е късно да се случи, когато руската пропаганда се окопити и скалъпи някоя версия за вересиите на американския шпионаж, като онази, която се опитва сега да пробутва за взрива в съветската ядрена централа в Чернобил чрез своя трактовка за катастрофата, с която да “затапи” успеха на едноименния американски сериал. 

Засега обаче всички източници, включително шепнещите през зъби руски официози, потвърждават военния произход на взривилите се обекти в различни части на Русия. В два от тях поне е твърде вероятно да става дума за ядрени взривове или “поне” за изтичане на радиация. 

 

 

 

 

 

Склад за ракети с военно предназначение край сто хилядния по население Ачинск и недалеч от едномилионния Красноярск, разположен на 3000 клм. северно от Москва , вероятно е разтърсен на 5 август от катастрофа, сравнима с онази в Чернобил.

 

 

 

 

 

Това се твърди в професионален анализ на руски експерт, който коментира официалните съобщения, техните по-късни “редакции”, свидетелства на очевидци и изтекла информация от разтревожени местни жители. Самият факт, че при експлозията осколките са се разлетели на 20 километра от епицентъра на взрива го прави сравним с Чернобилската експлозия и надминава по мощност килотоните, хвърлени над Хирошима.https://rodom-iz-tiflis.livejournal.com/22480.html

https://rodom-iz-tiflis.livejournal.com/22480.html

Анализаторът посочва също, че видеоматериалите и снимките от първите секунди на експлозията я открояват именно като ядрена с характерното за нея извънредно излъчване на ярка светлина, превъзхождащо няколко пъти слънчевото. По този показател никакъв друг конвенционален взрив не може да произведе подобен ефект. 

Застрашените в близост от взрива руски граждани явно са разчели опасността. Руската секция на “Свободна Европа” цитира обезпокоени руснаци, които се запасявали ударно с йод от аптеките в явен опит да противодействат на повишената радиация. Мащабът на евакуацията на хиляди жители в радиус от споменатите  20 километра,е  сравним с евакуацията в района на съветския град Припят след Чернобилския взрив през 1986 г., Това също навява аналогии.

Как подобни трагедии могат обаче да бъдат държани под похлупака на цензурата? Никак. Няма вече в наше време такъв саркофаг за информацията, която обикаля земното кълбо по-бързо и от облака дим над Сибир. СССР не можа да потули апокалипсиса в Чернобил, а “само” забави реакцията срещу неговите последици. И по този показател събитията в Русия днес потвърждават, че Руската федерация е смален, но прероден Съветски съюз. 

Това е империя на премълчаваното за вътрешна консумация зло, което няма как да “спи под камък”. Просто няма толкова голям камък, под който това зло може да бъде погребано. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://edition.cnn.com/2019/08/06/asia/siberia-warehouse-fire-intl-hnk/index.html

21 мнения за “Какво става в Русия? Гори”

 1. Огромни пожари и пушеци стелещи се по сибирската земя:
  https://www.dw.com/en/russia-declares-emergency-over-huge-wildfires-in-siberia/a-49817454
  https://earther.gizmodo.com/enormous-wildfires-are-spreading-in-siberia-1826040230

  Черна земя и пустош след отминаващите пожари:
  https://www.ecowatch.com/russia-wildfires-siberia-emergency-2639552077.html

  Пушеците от Сибир от миналия месец достигнаха Америка, Аляска, Канада, Арктика:
  https://www.upi.com/Top_News/World-News/2019/08/03/Smoke-from-Siberian-forest-fires-reached-US-Canada/4341564845816/
  https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2019/siberian-smoke-reaches-us-canada
  https://www.abc.net.au/news/2019-08-02/russia-to-investigate-arson-in-siberia-wildfires/11376624

  Кремъл дали може да изгори?…

 2. Ами това:
  Запалване и последваща експлозия са станали в близост до Северодвинск по време на ракетно изпитание от морска платформа, обяснява отделът за комуникации на държавната корпорация „Росатом“ пред TACC:

  “Ракетните изпитания бяха проведени на морската платформа. След приключването на изпитанията се запали ракетното гориво, последвано от детонация. След експлозията няколко служители бяха изхвърлени в морето и имаше надежда да бъдат открити живи. Търсенето продължи, докато имаше надежда за оцелели. Едва след това беше обявена смъртта на петима служители на „Росатом“, които бяха ангажирани в работа, свързана с радиоизотопния източник на енергия, който беше част от ракетата “.
  Никакъв конвенционален взрив – “запалило се” било ракетното гориво, което било “радиоизотопен източник на енергия”, който пък бил “част от ракетата”…
  Дето се вика на източнобългарския диалект на мокшите: “Вокруг да около”. Евфемистично, та чак нежно и галено. И с “високонАучно” звучене, като за мужици.
  После того как обосралис, весь мир пытаемся обосрать.

 3. Show must go on!
  Казано по нашенски, луд умора няма и естествено-спирка. Какви ли майтапи за сметка на нас-избирателите вървят сред присъстващите когато приключат срещите.
  Никакъв тъпомер не може да се програмира за Банкянското слънце.
  Бедна ни е фантазията утре какви ще плещи при преговорите с Джуджи 2.

  https://offnews.bg/politika/borisov-v-balgaria-ima-tolkova-mnogo-investitcii-che-veche-niamame-r-709072.html

 4. 5 души от Росатом ,но и двама от военните,а колко са доставени в Москва и Архангелск с радиационно облъчване няма скоро да узнаем,СССР се е завърнал.

 5. Борисов в Туркменистан: Захранването на газовия хъб “Балкан” може да стане само съвместно с руската страна.

  (Сякаш не ни стига досегашната пълна енергийна зависимост, та сега трябва да саботираме възможността за някаква диверсификация със суапови сделки, НО пак с участие на монополиста Русия!
  И обърнете внимание пак всичко става набързо, без предварително информиране на обществото за тези намерения и обсъждане, в разгара на годишните отпуски!)
  Очаквам компетентния коментар на Илиян Василев, както и на други представители от Атлантическия съвет.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/borisov-balgarskata-strana-ima-interes-da-investira-v-turkmenistan

 6. Като гледам не е атомна бомба, нито надвишава замърсяването от Чернобил, но огненото кълбо показва огромен взрив, чието кълбо се е вдигнало много над земята, което говори за оръжие с голям тонаж. Инджев е прав да предполага по ярката бяла светлина на взрива какво може да е оръжието. Но при голям тонаж на взрива може да са много тежки бомби от времето на студената война. Интересно дали е имало земетресение и с каква сила? Ако беше ядрен взрив всички наоколо щяха да писнат, защото не може да няма замърсяване, както и предшестващата го ударна вълна, която би отвялва каквото е на пътя.

 7. Бой в корема!
  Така им се пада.
  Десни екстремисти!
  Мамицата им…

 8. Русия иска от Гугъл да махне от ю-туба антиправителствените протести.
  Хиляди кадри

  Ха ха !
  Пак русия.
  И пак нашата обич. Възнасяме путин по нашите “сми”. “Сми”та на делянчо дебели, директор на данс (2013 г.). Хвалим го за 20-годишнината. Не дразним русия.
  Та всичко това отразява и позициите на боко и сие, на п/резидента тоже.

  Докато чуждите медии казват истината за путя. За русия и всичко там.

  Пак диаметрална противоположност.

  Пак сме на страната на каквото/който не “трябва”. Верни неотклонни.
  На всеки километър..

  https://www.dw.com/en/russia-demands-google-delete-anti-government-protest-videos-from-youtube/a-49988411

  ДОКОГА!?

 9. И в крайна сметка каква полза от това ,че са най голямата територия на земното кълбо с най много природни богатства и дадености те ще ги унищожат и съсипят . За това на прости хора такива неща не им отиват защото те са в състояние да унищожат всичко до което се докоснат защото голямата територия и богатства са и отговорност а те са се доказали като лоши стопани …

 10. Не е по темата. По нашите, български работи е.

  Stoyan Tonchev

  “Колко ли милиони евро са усвоени от ЕК за кибер сигурност на институциите в България?!
  А те милите всички до една пробити.
  В кое ли мазе отлежават софтуери и компютри, закупени пак по линия на ЕК?
  Какво се случва със супер компютъра, купен по времето на Станишев?
  Ще отговаряте, ще отговаряте! И пари ще се връщат. Моментът наближава.
  Кой от службите или прокуратурата изпя за акцията срещу хората на Радо Ланеца, че да избягат и да се укрият?
  Къде е кокаинът, който изплува от морето?
  Ние знаем за пренасянето му с подводници!
  Италианските власти също разследват!
  Албанците, албанците!”

 11. Баце на живо вчера. Очакванията за днес са с “пъти, пъти повече”, предвид рандевуто с Джуджи2, да го цитирам самият НЕГО. Потокът на съзнанието на мах на база акъл колкото едно врабче или хамсийка. Но не и двете заедно.

  https://offnews.bg/politika/kakvi-gi-nagovori-borisov-samo-za-den-v-turkmenistan-video-709077.html

 12. По темата.
  Илиян Василев е член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания и бивш посланик в Русия. Мнението му е от профила му във “Фейсбук”.

  “Какви изотопи, какви пет лева? “Росатом” лъже грубо, безогледно. Точно в стила “Чернобил”.
  Тестваната ракетата е била с ядрен двигател, което предполага активна зона на радиоактивност. Още през 60-те години Съветският съюз и САЩ са се разбрали, че няма да правят ракети с ядрен двигател, защото
  това са ядрени бомби извън контрол.
  В Ачинск също става въпрос за складове, в които се съхраняват ядрени бомби – за артилерийски установки 152 и 202 мм.
  Сега Путин продължава да търси оръжието на Армагедон, с което да унищожи и подчини света.
  Морето в района на аварията около Северодвинск е с огромен периметър около нея, който е отцепен заради повишена радиоактивност.
  Изпратени са спецкораби да го чистят (по-скоро като пропаганда, отколкото като реален резултат). Хората съпровождали до Москва петимата (жертвите отделно) до специалния център за лечение на подобни заболявания.”

 13. А какво става в България? Топ-журналист от близкото минало със спирано рейтингово тв-предаване през соца хвали последния така, щото всеки нормален човек се хваща за главата, докато го чете: http://www.bnews.bg/article/262769-kevork_kevorkyan_sega_shte_vi_napisha_kakvo_e_bilo_nrb_za_99_ot_naroda Уварявам ви, че ако не бдим какво пишат за соца в учебниците по история, след 10 години младото поколение ще е убедено, че тогава България е била земен рай.

 14. Експерт: Газ от Туркменистан – само ако го купим от Русия !!!

  До сега винаги когато са ползвали газ от Туркменистан руснаците първо го купуват и след това го вкарват в своята преносна система, т.е. – той става руски, това пише експертът Пламен Димитров.

  https://frognews.bg/novini/ekspert-gaz-turkmenistan-niama-stigne-balgariia.html

 15. Руснаците ще го платят/или бартеросат/на Туркменистан по 100 $,а на нас ще го хванат по 500.Това договаря сега Бойко с Медведев.

 16. @ГУМАТА

  Гума, баш си е ядрен взрив.

 17. А,нащо слънце има сливи в устата,на срещата с рус.мечка да бе попитал кви ги вършат.А на баце чу се кара 50-60 метрова яхта в Ч.море…
  .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.