При такива защитници на гражданите е по-добре да (о)станем селяни

Защитата на гражданите ( от какво и от кого?) е хитът на сезона в българската политика. Самозваните защитници на гражданите се множат като гъби преди дъжд поради обилното изкуствено напояване на публичността с мераците на тези борци за гражданската правда, които гражданите не са упълномощавали в тази роля.

Самата управляваща партия ГЕРБ изкласи и буреняса в тази градина от позицията на граждански трамплин към Европа. Гражданите се хванаха на тази въдица. Стръвта са еврофондовете, разпределяни на “подсказания” от Доган принцип за разпределяне на порциите между послушните сателити на централния раздавач.

Слави Трифонов не пада по-долу и по-далеч от дървото, на което отгледа своята телевизионна бунтарска претенция в името на гражданите, макар да му се оспорва и вменява по-скоро “селски вкус”. Сега направо застава в позата на охрана на гражданите от държавата. Партията му пряко перефразира за целта най-мазохистичния принцип на нашенската народопсихология, който формулира негативизма под мотото “българска работа”.

Състезаващият се със себе си за поста  на недосегаемия главен прокурор Иван Гешев видя и завидя. И той обеща да защитава  гражданите. Това била причината да се кандидатира за всевластен държавен обвинител, чиято работа е всъщност да обвинява гражданите за всякакви прегрешения спрямо закона. 

Но най-ярко на този фронт се откроява омбудсмана Мая Манолова, чиято длъжностна характеристика действително се доближава до осъществяването на тази претенция. Само че точно по тази причина тя трябва да отговори на някои въпроси относно  досегашната си дейност.

Защо от години Манолова майсторски избягваше сблъсъка си с властта, от която безадресно защитава гражданите? И дори сега, когато заплашва да се кандидатира и да спечели кметските избори в столицата, превръщайки се в един от няколкото най-влиятелни политици в държавата по този начин, тя продължава да не споменава поименно емблемата на властта, съсредоточена в ръцете на Бойко Борисов.

Отговорът е “прост” ( като миньор в очите на също толкова простия, по собствените му думи, Борисов) и известен на всички: защото тя получи най-удобния за отглеждане на програжданска позиции пост в държавата от същите тези ръце на премиера-слънце.  И го взе с явна благодарност, превърната в лоялност при условия, държани в тайна от гражданите. Видно е от  факта, че тя нито веднъж при никакви обстоятелства не е атакувала най-овластения човек в държавата, както го правеше в парламента, преди той да й затвори голямата адвокатска уста с големия омбудсмански залък.

При такива защитници на гражданите на човек да му се прище да стане или да си остане селянин в тази държава! На село все пак е по-уютно. Далеч от градската свинщина човек и прасе може да си отгледа за черни дни, стига да го опази от чумата, която пълзи по вина на държавата, неспособна да я предотврати. 

Увлечени в устрема си да защитават гражданите от тази държава , самозванците пропуснаха да защитят селяните и сега си наваксват. Един през друг дават закъснели рецепти за справяне със свинския проблем, когато той се превърна и в граждански, принуждавайки свиневъдите и селяните изобщо да   заемат гражданска позиция с все по-откровен акцент върху главния виновник за успехите, който не поема никога отговорност за провалите. 

Повтаря ли се у нас с няколко века закъснение в свински вариант проблема от края на английското средновековие? Там “овцете изядоха хората”, когато дребните собственици загубили земите си, превърнати в пасищата заради растящото търсене на овчата вълна от зараждащата се индустрия. 

Само на пръв поглед прасетата могат да изиграят “гражданска” роля като жертвен агнец на олтара на демокрацията. По-скоро, извинете за песимизма, надделява овчият манталитет. Няма опасност за властта. А спасителите на гражданите ще паразитират върху кошарата, наметнати с овчи кожи. 

16 мнения за “При такива защитници на гражданите е по-добре да (о)станем селяни”

 1. Умопомрачително точна корелация между заглавието и снимката. И в никакъв случай не и “симбиоза” по станиШЕФ.

 2. Оживяват като карикатури от “Стършел” охранени, недосегаеми в своето задкулисие, далече, далече от народа, който за съжаление отново ще ги избере!

 3. През официалното комунистическо време бяха измислили названието “Села от градски тип”. Селата тогава загиваха,а “градски тип” беше в угода на някой местен партизанин,станал голям началник и възхвала на властта,правеща от селяните граждани.
  Сега ни управляват издънките на тогавашните властници и нещата се объркаха. Не се разбира дали проблемите се решават от граждани,или от селяни. Свинският проблем граждански ли е,или е селски. Или на граждани от селски тип. Вероятно последното. И само това ли е? Проблеми има навсякъде.
  Ами погледнете кои ги решават – все селяни от градски тип. Или граждани от селски тип,все едно. Дано малкото оживяли селяни не се обидят.

 4. Двете каки в записаният разговор твърдяха, че някаква Мая е получила поста си по креватна (на ББ) линия. Със сигурност се знае, че съпругът на Манолова е бизнес партньор с “котараците” на Борисов.
  Процентът гласове за Чалгаря ще е лакмус за зрелостта на БГ обществото. Ако са малко това значи, че най-после е преминат праг на зрялост.

 5. Eй!
  Вече съм спокоен в живота си. Напълно, изцяло.
  Чувствам се гражданин. На България и ЕС.
  Такъв ме направиха Герб. Такъв ме правят боко и сие. П/резидент също. Такъв ме прави маноловица. Сега славчо също. Курлелка и патреоте. Такъв ме прави Целия Ни Елит.
  Не е ли Така?
  Колко много милиони го чувстват. И ги избират, все тях същите.
  Вие да не би да сте на друго мнение??
  Ако да, защо ли?

  Още малко:

  Русия погребва с почести, като национални герои, петимата военно-нАучни кадри, загинали в мистериозния Секретен ракетен взрив.
  ТОВА Е ТО!
  Граждани. Руски гражданин да се почувстваш. Да те погребат КАКТО ТРЯБВА!
  ПОРЕДНОТО ЯДРЕНО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ НА РУСИЯ.

  Курск подводно жертвоприношение.
  Буревестник ракетно жертвоприношение.
  Чернобил яец жертвоприношение – плюс това НА ЦЯЛ НАРОД – ТИКАН КЪМ МАНИФЕСТАЦИЯТА НА 1 МАЙ, 6 ДНИ СЛЕД ЕКСПЛОЗИЯТА – НЕИНФОРМИРАН И БУТАН КАТО ОФЦА!! (иначе комунистически народ и власт, намиращи се в “следващия строй”…)

  https://www.theguardian.com/world/2019/aug/12/russia-honours-national-heroes-killed-in-mysterious-nuclear-rocket-blast

 6. Новата ядрена КАТАСТРОФА на русия:

  Какво стана със Секретната експлозия на Секретния двигател със Секретно ядрено гориво на СЕКРЕТНАТА ракета 9M730 Буревестник (наименование по НАТО SSC-X-9 Skyfall):

 7. За Гурбангули.
  Началника на Туркменистан.
  Нали шели сме да вземаме нефт от там, газ ли беше. Т.е. от русия.
  И той си падал по фитнеса. Като боко. И той лика-прилика с бокови френдове – орбан, путин, ердоган. И него, и тях
  Цял кюп лика прилика.

 8. ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН (1789-1797)
  Роден във ферма. Станал политически водач, държавник, главнокомандващ на американската армия, президент; резидент никому!
  Отказал да стане цар.
  Отказал и повече мандати.
  Граждански позиции. Нали!

  Още една гражданска позиция:
  “Ако свободата на словото е отнета, тогава ние, неми и безмълвни, можем (остава само) да бъдем отведени като овце на заколение”
  “If the freedom of speech is taken away then dumb and silent we may be led, like sheep to the slaughter.”

  Право още на безпрепятствено пълно информиране, на получаване на истинна информация, на достигането й до хората без напрягане и търсене на “втори” начини. На неслагане на препятствия от правителство и олигарси, на неразпространяване на лъжи инсинуации будалкания “всички гледни точки”…

  Каква гражданска позиция е изтъкнал, заел и защитил боко; каква позиция курлелка; каква сайдера; каква п/резидент, патреоте, славейко?
  Да оставим какво гражданско те са НАПРАВИЛИ?
  То оттам тръгва и останалото, почти всичко.

  Капели, пунти, багери копаят трупове, папи, бузлуджи, плочи на сергеевци, гешовци срещу “десни екстремисти”, уж-конектори за неруски газ, руски паметници стърчащи над всичко, крим си е и без това руски, никога срещу русия, газ и нефт от русия и пак и пак и пак…. до дупка…

  Докога!?

 9. Въртенето на огромният дирник на Баце по всички азимути е уловено, от тяхна си г.т. естествено и от проклемльовските медии. Ето как се коментира днешната словесната диария на Банкянското слънце при засичането им около тоалетната с Джуджи 2. Между другото, последният почти не е успял да се включи в “откритият урок” на Бочко адресиран към кого ли не.

  https://faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/kremalskite-medii-atakuvat-borisov-obvinyavat-go-v-dvulichie

 10. Още малко:
  (там, откъдето нашите “сми” преписват, или мълчат повечко, милите, на дунди-директор-делянчо, едно от лицата-задник на нова България…)

  Какво разкриват анализите и подозренията на разузнаването на САЩ за гръмналата руска ракета:
  https://www.nytimes.com/2019/08/12/world/europe/russia-nuclear-accident-putin.html

  Русия признава да е гръмнал малък ядрен реактор до Бялото море:
  https://www.thedailybeast.com/russia-now-admits-a-small-nuclear-reactor-exploded-in-the-white-sea-in-mishap-at-nenoksa-missile-test-site

  Кораби, морски платформи, умрелите май (ще) се увеличават…
  https://www.kjct8.com/content/news/5-Russian-nuclear-engineers-buried-after-rocket-explosion-537641311.html
  https://www.dw.com/en/5-russian-nuclear-scientists-buried-after-rocket-explosion/a-49996132

 11. Лицемерието на спасителите е прехвърлило границата на погнусата. В този смисъл са толкова нетърпими, че бягството на село е само малка глътка свобода. Но бягствоо им подарява властта да си правят, каквото си искат с нас. Тези нищожества сега отнемат и малкото свобода, която остана и въвеждат правила по свой образ и подобие.
  Но вместо демократите и СДС да изведат нови лидери, ние гледаме същите нефелити. вместо да имат лице за кмет на София, те са се скрили на сянка и бълват идиотщини. С такива и на село не става.
  А, както вече се вижда и емиграцията в САЩ е по- малко възможна, а никой не би се сетил да емигрира при руснаците. С такива е видно, че един неграмотник като шоумена ще влезе като политик и ще унищожи малкото градска политическа сила, която би могла да попречи за пълния ренесанс на комунизма у нас.
  Но странното е, че именно сините му постилат килима, по който ще мине.
  Вместо да имат политически послания, те гледат с отворена уста. Яко! Ама като са негодници, остават малки форумни страници, през които да четем за свободата да не искаме да бъдем граждани.

 12. Г-н Гума,въртите,сучите-проблемште ви все в демократите и СДС. Вие не разбрахте ли,че СДС вече няма. Вие как помагате на демократите,ако сте един от тях?

 13. Асенчо, не притесниуй се брато! Гумата си е гума! Ако беше от дърво, нямаше да се извърта тъй де!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.