Премахването на МОЧА най-после има шанс да се превърне в предизборна кауза

 

 

 

 

 

Има само един ден до 15 август, когато евентуално ще се изясни дали наистина председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов ще бъде издигнат от “Демократична България” за кмет на София, както предположи вчера Клуб Z. https://clubz.bg/86618-demokratichna_bylgariq_izdiga_za_kmet_na_sofiq_arh_borislav_ignatov

Вместо да изчакам или да потърся потвърждение “от извора” избирам да изразя позиция като кръстник на Монумента на окупационната червена армия МОЧА, добилото популярност истинско название на най-видния монументален охранител на съветското колониално наследство в България. 

Минават изори след избори. Преди тях винаги пледирам истински патриотичните партии поне да се разграничат от проруските. Най-ясно и категорично това може да стане чрез обещание към избирателите България да се разпореди с правото си да се освободи най-после от доминиращата съветска символика, която маркира продължаващото съветско влияние. 

Това право, за сведение на оттеглилите се в пещерата на своите първобитни страхове хора ( за откровените колаборационисти да не говорим), е залегнало между редовете още в преамбюла на договора между България и Русия от 1992 г. Там е казано, че във връзка с променилата се обстановка ( в света) двете страни имат правото да се променят също. Въпрос е на политическа воля. Една истинска опозиция на статуквото може да я демонстрира най-сетне.

След като имахме куража да напуснем съветско-руското орбита и въпреки ръмженето на руската мечка да се присъединим към западното съзвездие по оста НАТО-ЕС, трябва да имаме самочувствието, че можем да вземем съдбата си в свои ръце и като се изправим срещу лъжата за съветското освобождение на България. 

Няма никаква забрана за това “по документи”, както онези, които не са чели договора, си въобразяват или искат да вярват. Просто София трябва да покаже на Москва, че е настъпило времето да погребем последния остатък от съветския труп на наша земя. Наша земя, а не тяхна!

До ден днешен нищо подобно не се случва в българската политика. И ето че има шанс за пръв път да се появи кандидат за един от ключовите постове в държавата, който предварително е хванал съветския бик за рогата. 

Архитект Игнатов публично се ангажира вече с идеята да бъде премахнат МОЧА. 

Не е нужно човек да познава архитекта лично, за да му пожелае успех. Той няма да е само негов, а би бил представителен за каузата на българската свобода, зад която стоят хиляди истински патриоти, поставящи националния интерес, честта и достойнството на България пред поддържаната на съветски изкуствени системи любов към една държава, която продължава на правата на успешен наш изнасилвач да претендира да ни манипулира покровителствено като “освободител” на българите. 

Раболепие е думата, която маркира рабското отношение към “лепия” господар. То не може повече да продължава да определя нашата неравнопоставеност в отношенията с Русия. Самият факт, че в споменатия договор се говори за “взаимна защита на паметниците” при очевидната липса български паметници в Русия, които да бъдат защитавани, изчерпва разговора за предпоставената ни подчиненост на продължаващия руски интерес да брани имперското си съветско наследство в България. 

Някой трябва да заяви на руснаците, на света и на невежите хора у нас, че в Русия няма паметници на загинали българи просто защото по собствено желание не сме воювали на тяхна територия, както и че съветските тук са кухи откъм основанието за тяхното натрапничество – защото , пак по българска воля, българите не са застреляли и един червеноармеец. 

Преди още да се потвърди новината за кандидатирането на Игнатов е прибързано да се говори за каквато и да било развръзка на изборите в столицата. И все пак самото открояване на темата за премахването на жалоните на робството, както  скулпторът проф. Любомир Далчев нарече съветските окупационни монументални светини у нас, би било първата крачка към самоуважението ни като народ и индивиди, отхвърлящи позорната максима за преклонената главица пред съветския автомат.

“Архитект Борислав Игнатов е председател на Камарата на архитектите в България. Той е проектант с дългогодишен международен опит в градоустройството. Роден е през 1972 г. След като завършва образованието си в София работи и в Бостън, САЩ – в архитектурно бюро William Rawn Architects. През 2001 г- се мести в Ню Йорк и работи за Perkins+Will Architects. През 2006 г.  завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там в катедрите Концептуална архитектура и Опазване на историческото наследство, гласи биографията му.

През 2007 г. основава свое архитектурно ателие Bignatov Studio New York. През 2009 г. постепенно се завръща в България и работи по интересни проекти в страната и чужбина. Носител е на множество професионални награди”. ( Клуб Z )

НА СНИМКАТА : Архитект Борислав Игнатов

rrem

17 мнения за “Премахването на МОЧА най-после има шанс да се превърне в предизборна кауза”

 1. Обичаш София, евроатлантик, долу МОЧА и прилично изглеждащ. Това е моят кандидат за кмет на столицата.

 2. Казано честно арх.Игнатов е личност – мечта за Граждани за Европейско Развитие,социалисти,патриоти и любители на шоута. Управници с неговите качества са тяхния идеал на думи. Думи,думи и друга действителност.
  Той млад,не е ангажиран партийно.Има най-подходящо образование,доказал се е като професионалист в чужбина /и то като градостроител/,патриот е,защото е изоставил завидно положение за да се завърне и работи за България. Естествено-не е бил властник и не е корумпиран.
  Ще бъдат смешни аргументите и нашите хора,които ще му бъдат противопоставяни от ненаситните ни властници. Дали кукла на конци-учителка по руски, или политпопулистка,която дори и в Кюстендил не обичат и т.н.
  Ех,Гештапо,Гештапо, по какъв ли начин ще се опитат да те прокарат!

 3. Добър ден приятели, Отдавна се възхищавам на арх. Игнатов. На общите събрания на Камарата на архитектите, той проявява завидно майсторство да тушира конфликтите и да не проявява злопаметност. С решимостта си да се промени Закона за обществените поръчки и най-вече с предложението си да се премахне моча, нашия колега изчиства образа на архитектите, които страдаме от позицията на Съюза на архитектите и слабостта на главните архитекти пред политическия натиск на местните кметове. Идеята за премахването на моча е работеща в полза на която и да е кандидатура. Успех арх. Игнатов!

 4. Би било добре ако Бирислав Игнатов стане кмет – НО има едно НО! Да не последва участа на ДВЕТЕ КМЕТИЦИ които ГЕШТАПОТО закова като им скрои щапка защото този същият очакваме за прокурор на мeстото на ЦАЦАТА. Всичко би било добре бих се радвал да паднат всички МОЧИ и АЛИОШИ в цяла България НО пак има едно НО – почти цялото правителство лижат ботуша на любимият им ПУТЛЕР и всеки божи ден се отчитат на РЕШЕТНИКОВ като започнем от пРЕЗИДЕНТ та стигнем до двуличният ни ПРЕМИЕР и останалата ПАСМЕНА!IIC…..oIL.

 5. Според сайта на OffNews кандидатурата на арх. Игнатов става факт утре. С него вероятността София да бъде отново синя нараства неимоверно. Като гледам изхабените му опонентки столичани вземат ли се в ръце демократичният обрат в България е на път да стане необратим.

  УСПЕХ!

  https://offnews.bg/politika/demokratichna-balgaria-izdiga-arhitekt-borislav-ignatov-za-kmet-na-sof-709315.html

 6. Да видим на 15-и.
  Не знам.
  Да видим и след 15-и.
  Аз не храня големи надежди.
  Дано не съм прав.

  Буревестника
  Още карат по горки.
  А и трупът още е в стъкления саркофаг на червения площад. То и сталин се завръща, с пълна сила
  Иначе, да се заклеймяват болшевиките е модно, от 1991 г. стана….
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/29380/evidence-grows-that-russians-nuclear-powered-doomsday-missile-was-what-blew-up-last-week
  https://www.spiegel.de/international/world/joseph-stalin-making-a-comeback-in-russia-a-1280283.html

  Ето го и боко, при гурбангули
  Какво щастие, какво преливане (над ръба, и един към друг), какъв синхрон, каква амплитуда на еднакво трептене.
  Можеби преливане и на газ… Тръмп, Америка с техния газ, кучета ги яли. Поляци, балтийци да го купуват. Газ от Гърция, на самата ни Граница – кучета го яли и него… Гърция подписа с Кипър и Израел огромно споразумение, да не говорим какви огромни находища откриха Кипър край острова си и Израел край бреговете си и в Източното средиземноморие.
  Ккарай да върви,… заеби… русия си е русия..
  “Не им се даваме ей”… “И моя баща го убиха” додава цицка цечева… никой не ще русия ей…
  Те на русия, русия на нас….
  Пак русия
  https://eurasianet.org/turkmenistan-welcome-to-awaza-or-no-trespassing

 7. не по темата, но:
  КОЙ ПРЕДЛОЖИ БАНДИТА ЙОРДАН КАМЧЕВ ЗА ПОЧЕТЕН КОНСУЛ НА БЪЛГАРИЯ В ОХРИД?
  КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ЗА КОНСУЛ ВЪВ ВАЛЕНСИЯ?
  КОИ!

 8. …Е сега вече ше се гласуваме .

 9. ХА ХА ХА ХА
  Кои го предположиха?
  Колцина?
  Неколцина.
  ИЛИЯН, още няколко.

  Кой хакна НАП?
  Всичко заплещи. Някакъв Кристиян. (Аз пък мислех “американците”)

  Пак американците знаят.
  Пак ние не знаем. Не вЕрваме на съюзници. Пак си държим руския “вектор”. Държим русия. За вектора – За Кура.

  ГИГАНТСКОТО ХАКВАНЕ В БЪЛГАРИЯ НАСОЧВА КЪМ РУСКО НАБЪРКВАНЕ
  “Резултатът от хакването бе публикуван публично от Е-МЕЙЛ С РУСКИ АДРЕС! Точно като Блъгария финализира закупуването на Ф-16 от САЩ. Министърът на вътрешните работи изрази подозрения за хакване от Русия. Няколко американски представители, занимаващи се с Русия изтъкват, че ХАКВАНЕТО НОСИ ПОЧЕРКА НА ГРУ! ГРУ прави такива атаки в хода на кампании за ФИНАНСОВО И ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ, насочени обикновено срещу началници в случая в ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ. Разузнавателните агенции на САЩ все още не са окончателно категорични.
  Някои анализатори в България вече се изказаха, че Русия гледа на страната като Троянски кон, за влияние и др. Огнян Шентов от центъра за демокрация е на мнение България да е НАЙ-БЛИЗКО до Русия измежду страните в ЕС – наполовината между Вишеградци и русняците.
  Досега Русия не се поколеба да използва най-силния си лост в България – ЕНЕРГИЙНИЯ СЕКТОР И ЗАВИСИМОСТ, и правителството на Боко падна през 2013 г., след предизвикан протест. Зависимостта от газ е 100%.
  КИБЕРОТБРАНАТА НА БЪЛГАРИЯ Е КАТО РЕХАВО РЕШЕТЪЧНО СИРЕНЕ, каза бившия главнокомандващ на НАТО. КИБЕР-КРИМИНАЛНАТА АКТИВНОСТ НА РУСИЯ, включително спонсорирана от руската държава е жива и действаща (срещу България вкл.) България е ЕДНА СЛАБА БАРИЕРА и ПРОНИКВАНИЯТА В ИНФРАСТРУКТУРАТА НА НАТО ЧРЕЗ/ПРЕЗ ПОРЕСТАТА БЪЛГАРИЯ по време на военни учения СА ОБЕЗПОКОИТЕЛНИ, каза той.”

  https://www.nytimes.com/2019/08/14/world/europe/bulgaria-hack-russia.html

  Някаква нужда от “всички гледни точки”?
  НЕЩО НЕЯСНО?

  “Не им се даваме!”
  Повече от даване.
  Пробити.
  Отвсякъде.
  И с газ.
  И в гъз.

 10. ЧЕРНОБИЛ не е една “авария”. Измислена извиняваща дума. Разпространена чрез “сми” и кгб, т.е. пак чрез “партията” и кгб.
  Чернобил е Симптом. Есенция на русия. Съветска или руска. Една и съща.
  Чернобилщини са ставали. Стават пак. Както виждаме.
  Но “виждаме”, не благодарение на русия.
  За които виждат.
  Става, благодарение на “Десни екстремисти”. Или американци. Което е едно и също.
  Левите, те за готови да взривят цял град. Да не говорим цяла Света Неделя. И да го потулят.

  ВАЛЕРИ ЛЕГАСОВ
  Известният химически специалист, ръководил разследването на причината. “Разследване”, “причина”. Стената е по-силна от установяването им. Те ще станат известни само “на ръководството”.
  Преодоляване е невъзможно.
  Непреодолимост.
  Изградена от същата ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО.
  СЪВЕСТТА му не издържа.
  И слага край на живота си.

  Той е оснтовният ГЕРОЙ на филма ЧЕРНОБИЛ, както е било и в реалността.
  (Симптоматичен и за челябинск, курск, за буревестнтик. За ЛИТВИНЕНТО или СКРИПАЛ. За Крим. За/срещу протестите днес. За всичко в русия)

  Неговото послание:

  “Намираме се в опасност, заради нашите ТАЙНИ и нашите ЛЪЖИ. Те са ПРАКТИЧЕСКИ ТОВА, КОЕТО НИ ДЕФИНИРА. Когато истината ни засегне, ние ЛЪЖЕМ и ЛЪЖЕМ докато дори започваме да не си спомняме, че тя въобще е съществувала. НО ТЯ СЪЩЕСТВУВА! Истинска опасност е, че като чуем достатъчно лъжи, ТОГАВА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА РАЗПОЗНАЕМ ИСТИНАТА. И лъжите, които казваме, причиняват нов и нов дълг на истината. Но, рано или късно, този дълг се плаща. Истината не се интересува от нашите правителства, нашите идеологии, нашите религии. Истината остава в изчакване, за вечни времена, и това, е ДАРЪТ В РЕЗУЛТАТ ОТ ЧЕРОБИЛ.
  Преди се страхувах да попитам каква е цената на ИСТИНАТА, но сега питам, КАКВА Е ЦАНАТА НА ЛЪЖИТЕ?”

  Само глупаци могат да вярват в някакво величие на русия. Че тя е доброто. (откъдето че Америка и американците са злото) И скоростно да си научават урока все да се прикрепят към нея.
  За съжаление в България, като процент от населението, той е май най-голям в света.
  И започват от “първия” в страната. П/резидента.

 11. Преди 3 месеца обиколихме с приятели няколко 4 балкански страни с кола. Хърватия и Румъния между тях, по няколко дни.

  Питам в Загреб хървати, с които се познавам. Професор, журналист, компютърен, адвокат, други.
  “Като чуете българи, България, за какво се сещате, ей така, в обикновения живот да го наречем?” (да оставим история, правителства, политики)

  Най ме впечатли отговорът. И най-верен.

  “Ами вие все заемате страната на Русия. Каквото и да е.
  А като стане някакво събитие, пак. Или пък има някаква руска църква или празник в чужбина. Българите смятат за нормално да се включат. Прилепят. Като че ли нямат собствена, вътрешна сила, да си останат “при тях си”. Веднага при руснаците, омешват се, показват се приятели, изразяват се на руски.
  Стане някъде дискусия с тема Русия, и българите веднага готови да я защитават.”

  Викам, прав си. Какво обяснение да дам. Освен за ниво на обществено-политическо съзнание, за слаба вътрешна устойчивост и независимост. Няма и какво да се правя на велик, че не съм такъв, че не съм от тия.
  Срам…
  Няма го това в други страни, за други хора така да се говори.

  В Букурещ, да оставим приказките.
  Само паметниците. Гледам наляво, гледам надясно. Кръстосвам из центъра и още настрани.
  Няма руски паметници.
  Няма.
  Навсякъде изпъкват Румънски паметници. Техни исторически събития. Техни герои. Техни водачи, началници. Само Румънско. Доминират навсякъде.
  ПРИДАВАТ ОБЛИК.
  На техния цар от Първата световна Карол.
  На техния голям писател и поет Еминеску.
  Прави. Седнали на коне. Стърчащи. Високи. Горди. Изпъкващи.

  Пак се сетих за песничката: “българите станали московци, станали донски казаци”.
  Няма такава песничка другаде. Няма поляци хървати румънци – станали руснаци!
  Няма го това сигурно и в Чукотка.
  Нацията станала друга! Няма своя самоличност – приема чужда!

  Каде е паметника ни – Челен и ДОМИНИРАЩ, на ХАН АСПАРУХ?
  На ЦАР СИМЕОН, АСЕН И ПЕТЪР – основите на държавите ни?
  Къде е паметника ни, знаменателен и изпъкващ, НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ??
  Паметника на ГЕОРГИ РАКОВСКИ??
  Къде е паметника на СТЕФАН СТАМБОЛОВ (каква е тая РАЗБИТА ОТ КОМУНИСТИТЕ ГЛАВА? – Това ли е посланието “на Стамболов”??)
  На КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР БАТЕМБЕРГ – НАЧАЛОТО И ОСНОВАТА НА НОВА БЪЛГАРИЯ?
  На ГЕОРГИ МАРКОВ (не натикан в храсталака)

  Както казва ИВО – паметниците са ЖАЛОНИТЕ на чуждото присъствие. Окупация.

 12. Ако живеех в София, аз също щях да гласувам за Г-н Борислав Игнатов! Желая му успех! Дано поне София опровергае дебилпрофесора иво христов, като избере единствения достоен кандидат за кмет, та да капичне този срамен за България паметник, а след него и другите мочи в цялата страна! Амин!

 13. Към AWACS:
  “Ами вие все заемате страната на Русия…“
  „Нацията станала друга! Няма своя самоличност – приема чужда!“
  „Каде е паметника ни – Челен и ДОМИНИРАЩ, на ХАН АСПАРУХ?“

  Грешки, фриволни изводи и изопачени определения. Следствие на неспирното ви лапацалство и ограничено познание.

 14. Аwacs, имайте милост към нас, работещите хора – изказвайте се по-сбито. Всичко, което сте изписал/а, може да се побере в десетина изречения, дори в по-малко ако се придържате към темата на статията, а не повтаряте писанията си отпреди пет години.

 15. Имам идея.Да се остави място за Грамада-виж Иван Вазов!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.