Русия опакова окопаването си край Белене с лъжи и прикрива стратегическите си срамотии с тях

В  един от своите “Задочни репортажи от България” отровеният на рождения ден на Т. Живокв на 7 септември  1978 г. заради опасните му за съветската окупация в България  думи писател Георги Марков разказва забавната история на работници, открили, че внесените от СССР машини в тяхното предприятие всъщност са произведени в Англия и въпреки преклонната си възраст работят отлично.

Преди да се върна към нашата днешна постсъветска действителност и опитите на България на всяка цена да бъде пробутана съветската по произход ядрена технология в АЕЦ “Белене” ето няколко цитата от есето му “Любовта към големия брат” .

“Трябва да кажа, че в своите антисъветски чувства мнозина граждани в България не вярваха, че Гагарин наистина е летял в Космоса”.

“В производството, според мен съвсем заслужено, лошата слава на съветските машини идваше от тяхното лошо качество.

– Тоя съветски боклук го хвърли в реката!- викаха работниците един на друг и сякаш бяха щастливи , че долнокачествената бормашина или преса им даваше основание да изразят презрението си към СССР. С течение на времето огромното мнозинство от българските специалисти писнаха срещу съветското оборудване на предприятията и до голяма степен наложиха внедряването на западни технологии. Присъствието на съветските съветници в разни области също бе повод за ирония”.

“Всеобщото антисъветско чувство в България беше най-ярко демонстрирано в периода след 1956 година. Тогава сякаш единодушно се стигна до отричане на всичко съветско. Дори и в най-партийните среди се смяташе за неуместно да се славослави СССР и да се говорят хубави неща за съветската наука или технология”. 

“Висши служители на външната търговия неведнъж се оплакваха от арогантността на техните съветски партньори. Техническите специалисти не искаха да имат взимане-даване със съветски съветници. Особено силно бе разочарованието на млади комунистически идеалисти, които заминаха да се учат в СССР веднага след войната. Мнозина от тях по-късно ( когато можеше да се говори срещу Сталин), изведнъж изляха напластяваното чувство на горчивина и разочарование. Няма да забравя колко смаян бях, когато видна партизанка ми декларира, че била ужасена и потресена от онова, което е видяла в Москва…”

Такава е предисторията на истерията с натрапването на руската ядрена технология чрез проекта АЕЦ “Белене”. И днес българите не желаят да имат нищо общо с руските технологии в своя живот. Дори и най-фанатичните русофили най-много да се закичат с “георгиевска лентичка” на 9 май, за да демонстрират любовта си към “големия брат”, обърнат в търсене на днешно величие към трагичното минало на неговата победа във Втората световна война. Иначе русофилстващите българи изглеждат като нормални хора, споделяйки както всички сънародници западната материалната действителност. 

Управляващите и нихната опозиция в парламента обаче не са “както всички”. Те упорито се мъчат да докажат, че не са като хората. Президентът Румен Радев дори се подмаза на Москва с изявлението си на московска земя, че АЕЦ “Белене” е неизбежен проект- като смъртта, както мнозина коментатори отбелязаха. 

Единственото нещо, което в днешна Русия се е променило спрямо времето на СССР в областта на технологиите, е че федерацията е още по-назад в световното състезание в развитието на науката и техниката. Изостава и от Китай, някогашен еталон за изостаналост, с който Москва се опитва да намери общ език на антизападна основа по силата на факта, че двете държави се родеят по  държавното господство над икономиката от комунистически тип и поставят политическия си приоритет над пазарната логика, с която несръчно се опитват да прикрият стратегическата си срамотия. 

Такъв е случаят с интереса им към компрометираната площадка ( по думите на проф. Касчиев от днешно негово интервю) в земетръсната зона край Белене в България. Не става дума за печалба, каквато никой не може да изчисли в мъглявината на бурно развиващата се индустрия в областта на електрическото производството. Интересът на евроазиатците е чисто стратегически. В китайския случай се нарича проникване. В руския – окопаване. Или окопаване, чрез проникване на вражеска евроатлантическа територия.

Окопаването е опаковано в приказки за чисто икономически интерес. Отново и отново. Ето защо отново се налага да бъдат разопаковани тези “аргументи” с констатацията, че  създаването на ядрена мощност на чужда територия в страна, която най-после посочи тази година Русия като източник на опасност за националната си сигурност, няма как да бъде чисто икономически въпрос.

Да повторя за кой ли път: една военна база ( на съюзна държава) може при промяна на политическата конюнктура да бъде закрита, изоставена, демонтирана, преместена. Нищо подобно не може да се случи толкова лесно с току-що построена ядрена централа. Тя означава нещо много повече за сигурността на държавата, региона и континента дори . Ядрена инсталация от типа, с която Русия ухажва България, на практика е  атомна база на чужда държава. 

При това натискът България да я приюти, без да има план за съхраняването на отработеното ядрено гориво, става в момент, когато високо развитите  Германия и Япония ( да не говорим за богатите Австрия, Швейцария или Италия, които отдавна са си забранили  тиктакането на ядрените централи на своя територия) , се отказаха от развиването на ядрена енергетика.

Тъжно е да се регистрира фактът, че в днешна България поуките от традиционното презрение на българите към съветските технологични “подаръци”, характерно за зората на съветската окупация, явно не са научени. Само така може да си обясним малоумния възторг от перспективата за създаване на работни места във връзка с АЕЦ “Белене”. Работни места? А гробни?

Разговорът за АЕЦ “Белене”, който се подслажда с приказки за неизбежни разходи във връзка с вече направените харчове и с обещанието за добруване на местното население би трябвало да започне тъкмо от този въпрос: това население готово ли е да живее в страх край централата, която да се надява да не бъде сполетяна от нов Чернобил или от земетресение в зоната, която самите съветски учени навремето бяха определили като неподходяща по сеизмични причини за строителството на ядрен обект?

Дори това население да каже, че е готово да участва в играта на руска ядрена рулетка, надявайки се в рамките на един животец куршумът от опрения до челото руски пистолет да не гръмне, то трябва веднага да бъде попитано дали също така е съгласно да се построи на местна почва и хранилище за радиоактивния отпадък. Защото гостоприемната досега Русия, пословична с небрежността си към екологичните катастрофи в безбрежната си държава,  отказва да служи в обозримото бъдеще за атомно бунище. А в необозримото бъдеще?

Скандално е, че тези логични въпроси изобщо не са дневен ред. Тук е позволено да се обсъжда само проявеното желание  от страна на Русия и Китай да изкомандват техните държавни фирми да водят настъпателната си война срещу българския евроатлантически суверенитет. 

Поведението на българските власти, по аналогия с прословутия съветски документален филм “Обикновен фашизъм”, може да бъде определено без преувеличение като обикновен колаборационизъм на колониални марионетки спрямо техните господари в условията на пълно съгласие с т.н. социалистическа опозиция и нейните метастази от рода на АБВ и прочее отровни издънки, напоявани чрез “течната дружба” с преродения СССР на Путин.

Колкото и да ми е неприятно да направя сравнението, ще завърша с финала на есето на Георги Марков, в което той  пише за победилата апатия във връзка с победата на съветския комунизъм над България. Силно напомня на стихването на антисъветската вълна от началото на 90-те години на миналия век…

“Постепенно антисъветската вълна стихна и чувството на ненавист премина в апатия. За огромното мнозинство от хората България е “продадена” на СССР завинаги и докато съветската държава съществува, нищо не може да бъде променено. Интересът към СССР, позитивен или негативен, също изчезна, сякаш българите се стараят да забравят съществуването му, както инвалид се мъчи да забрави липсващия крак. Но това не е никак лесно, защото СССР е задължителна част от българския живот и твърде осезателно напомня за своето съществуване”.

 

НА СНИМКАТА:  Нали все повтаряме колко важни били корените на историческите ни връзки! Ето едно припомняне за съветския принос за развитието на остров Белене. Днес ни се предлага на мястото на концлагера да бъде построена съветска ядрена база. Прогрес!

 

 

28 мнения за “Русия опакова окопаването си край Белене с лъжи и прикрива стратегическите си срамотии с тях”

 1. Западът не е само “материален”. Духовните неща (във всеки аспект и дял) там не са само сложени в ред, и но са и принципно в най-добро състояние (поне като сравнение с други райони на света). По стандарти са водещи в света. Иначе няма как и материалното да е водещо. Не може да е робия или смазана мисъл в диктатура, и в резултат да се роди се роди голямото материално. Общесвено и лично (най-вече обществено богатства имам предвид). Освен матералното да е награбване и натрупване, както в татковината се извършва като постигнато “щастие” от немалцина.
  Където има “материално”, там има и “духовно”. И обратното – по-скоро обратното. Няма материално без духовно.
  Не можеш да създадеш качествена продукция, развиеш този клон на науката, образование за образец в света или социална система като никъде другаде, без духовно начало. Не може Христо да стане КРИСТО след като избяга. Не може да избягат по същия начин Милиони хора на духовното начало, през вековете досега, от десетки страни. Учени, Философи, Мислители, Изобретатели, Автори, Творци.
  Гражданско общество, свободи, разделение на власти, управление при върховенство на закона: това са все западни духовни изобретения и приложения.
  Е, който забелязва и се привлича само от материалното там, нека си се привлича – коли, пътища, квартали, курорти. Това само вижда той. Гледа там като и тук – виждайки дърветата, не вижда гората.

  Междувременно

  Протестът в ХОНГ КОНГ достига почти 2 млн.
  Хонг Конг бе под английска колониална “окупация” от 1841 г. до 1997 г. Да, и тогава имаще протести. Имаше арестувани. Против “колониалното иго”. Но принципите които въведоха англичаните, в управление, администрация, образование, комуникации, в свободи на пазари, бизнеси, икономика, остават валидни завинаги.
  “Английски колониализъм” или “китайски (руски и подобен) комунизъм”?
  Нито едното, нито другото, предпочитам си своя независимост и свобода посред принципите по-горе.

  Но, заставен да избирам, не бих избрал второто.

  Протестът наброява днес около 1,7 млн души
  https://www.cbsnews.com/news/hong-kong-protests-1-7-million-protesters-march-victoria-park-latest-updates-today-2019-08-18/

  Почти 2 млн на протест в Хонг Конг
  https://www.rfa.org/english/news/china/hongkong-protest-08182019175748.html

  Дали подобен масов протест може да премахне изчадието гешев?
  Милиционерски запъртък, измътен за прокурор от заговор срещу обществото между Всичките горе: гербовци, “соцовци”, “патреоте”, “фронтоваци”, “воеводе”, “националисти”?

  И не само гешев??

 2. Русия гледа НАВСЯКЪДЕ по света да ДОКОПА: енергетика, енергийна база, енергийни източници, суровини, руди, минерали. Да държи едно от най-важните звена във всяка страна. Да поставя в зависимост. Да подчинява. Да те пресуши, когато поиска. Да ти спре Централния кран.
  Оттук – да може да разклаща правителства и стабилност. Да налага свои политики и хора.
  Абсолютно е същата, като сега с Белене, политиката на русия из Балканите, да речем в Босна и Косово, където има много въглища, алуминиеви руди и други подобни.

  В Африка става същото:

  “Русия въвежда в Африка своите наемници, Вагнер начело, с цел да постави ръка и експлоатира природните ресурси”:

  https://edition.cnn.com/2019/02/07/politics/us-russia-mercenaries-africa/index.html

 3. Само едно допълнение:

  Русия го прави и да увеличава източниците на своята сила. Да прелива повече към нея, в по-големи количества и гарантирана продължителност. Материални пряко, както и парични, от използването на такова като Белене и плащането от глупави българи за руски ядрени неща. Да има с какво да произвежда повече оръжия. Нови Кримове, нови Украини.
  А населението й, кучета го яли, да живее в беднотия и пожари…

 4. Никой наистина не говори за отработеното ядрено гориво. Много интересно е ако се постави въпроса в обществото кое селище ще иска до него да има депо за съхранение на ядрени отпадъци. Нека да припомним фактът, че периода на полуразпад на плутония е 26 000 години. Това означава, че това депо трябва да издържи на външни въздействия около 300 000 години. Някой трябва да се грижи за него, да го охранява да го обновява – “евтина” подръжка…. В Чернобил за 40 години 2 пъти сменят бетонната обвивка, защото се напуква и има изтичане на радиация. Ами какво да кажем за 300 000 години, това са 3000 века. България е на 1300 години! Цивилизацията от Египетските фараони насам е на около 4-5000 години а ние искаме да оставим наследство на онези след нас още няколко хиляди века!За да ползваме сега евтина енергия, някой трябва да плаща след нас няколкостотин хиляди години. Това е безумие!

 5. Много “дискретно” ще подкрепя съжденията на Иво.
  Още един доказан класик на ядрената енергетика (каквото и да означава това) е разгромил най-големият корупционен и с отрицателна икономическа ефективност обект-БелЯне.
  https://www.actualno.com/politics/prof-georgi-kaschiev-ne-smjatam-che-shte-stigne-do-realizirane-na-proekta-aec-belene-news_786247.html

 6. https://www.bbc.com/russian/news-49394718
  Ученикът на Тодор Живков, ББ се скри от идващата радиация! Отново проруските медии не пишат за ужасната радиационна катастрофа. Новото политбюро се е скрило от радиационният облак.

 7. https://www.youtube.com/watch?v=RUi48tYkrMg
  Министъра на здравеопазването няма ли да попита руското посолство за коментар на този клип? Нов Чернобил и радиоактивен облак ли ни спретват управляващите??????

 8. Какво ли биха препоръчали за строежа на АЕЦ Белене с руски технологии петимата загинали служители на РОССАТОМ и дузината заразени с радиация в Русия след последния взрив?
  МОЧА може да стане паметник на Чернобил

 9. Пак за началото на БЪЛГАРИЯ
  Пак с подобна видеокарта – Историята на света в 19 минути:

  България е създадена и съществува 632-668 г. северно от Черно море. Заобгражда и Азовско море. Столица Фанагория – източно до Крим. Има 2 владетеля. Кубрат 632-665. И първият му син Батабян (някои историци го наричан Безмер, същото в Именника на Българските ханове, други Баян), управлявал 665-668.

  Източно до България се създава Хазарското ханство (Северен Кавказ) То става по-силно. Напада, воюва с България. Хан Кубрат успява да удържа победи. Но Батбаян, то успява да го подчини и той управлява повечето време като васал. Накрая те нанасят силен удар и българската власт се разпада. Около 670 г. и след това.

  На Кубрат ТРЕТИЯТ СИН, АСПАРУХ, и ЧЕТВЪРТИЯТ СИН, КУБЕР, поемат към Балканите (Петият син, АЛЦЕК, поема към Италия).

  Родът на управляващите е Дуло. Много историци привързват началото му към Атила. Както и да е, първият твърдо известен наш хан от Дуло е Кубрат.
  Кубрат оставя завет синовете му да стоят обединени. За да е по-силна България. Те не се вслушват.

  Някъде към 677 г. Аспарух, с войска и с население към 50 хил души се установява в Онгъла, делтата на Дунав. Фактическо ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ със столица Фанагория.
  Оттам, с “център” Онгъла, той нахлува по поречието на Дунава, северно и южно от него. Днешни Влашко, Мизия, Добруджа.

  През 678 г. завършва първата арабска обсада на Константинопол, и източноримският император Константин IV събира войската и напада в североизточна България завладялите я Българи. Отначало е успешен, по после отива в Поморие да се лекува. Българите конртаатакуват през 680 г. и разбиват римските войски. Аспарух след това бързо се придвижва към Балкана.
  Започва да напада и през Балкана, на юг.
  За да предотврати по-нататъшна Българска експанзия, през 681 г. Константин подписва договор с Аспарух и правителството му започва да плаща годишен данък на него. Аспарух обявява Плиска за столица, укрепва още градове като Силистра и по Черно море.

  Аспарух – недавизимо от изследванията на по-ранното минало и произход на Българите – създава ЕДИННА, ОБЕДИНЕНА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДЪРЖАВА. Другите племена от Азия, свързани с нашия произход, или в съседство, като хуни, тюрки и други, живеят предимно на ПЛЕМЕНА или в ПЛЕМЕННИ КОНФЕДЕРАЦИИ, включително по същото време на създаването на България с центрове в Крим, Онгъла, Плиска.
  Аспарух управлява много години – вж. Именника – преди 681-а и след това, до 701 г.

  КОЕ Е НАЧАЛОТО НА БЪЛГАРИЯ?
  ФАНАГОРИЯ, ОНГЪЛА, ИЛИ ДОГОВОРА?
  ЗАЩО ДОГОВОРА?

  Във множество източници, които съм чел, включително Британски, Германски, Американски и други (НО НЕ РУСКИ), се споменава, че ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ. Включително началото се свързва с Хан Кубрат, но от повечето от тях, по-пряко с Аспарух, 681 г.

  Два три такива:
  Енциклопения Британика: Първата Българска Империя:
  https://www.britannica.com/place/Bulgaria/The-first-Bulgarian-empire
  Стивън Рънсиман, “История на Първата Българска Империя”: http://macedonia.kroraina.com/en/sr/index.html

  Обикновен туристически наръчник: “Първата Българска Империя”:
  http://www.incomingbulgaria.com/i.php/history/first_bulgarian_empire
  История за деца: Първата Българска Империя:
  https://kids.kiddle.co/First_Bulgarian_Empire

  “Заветът на Кубрат”: https://www.youtube.com/watch?v=xcFcVXNgvn0&feature=player_embedded

  Поради Що се срамиш?…
  Поради Що САМ се правиш на руснак?? (ГЛУПАК)
  Поради Що се надупваш и за Белене???
  Поради Що правиш МИНЕТ на руски офицер под прикритие поп???? (чак и в 21-я век)….

  История на света:
  https://www.visualcapitalist.com/the-history-of-the-world-in-one-video/?_lrsc=79a7385d-579b-403d-ba7d-fb37533002ab

 10. Отец Кортези: Ще подарим ли на „Росатом“ 6000 декара от парк „Персина“?

  До 7 септември могат да се представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения до екоминистъра Нено Димов.
  “Пишете, граждани! Да защитим природата, да браним природен парк Персина от чужди интереси! НЕ на намаляването на Парка! В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на Министъра на околната среда и водите и на Директора на РИОСВ-Плевен мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно проекта на заповед.” – призовава отец Кортези.

  https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/otets-kortezi-shte-podarim-rosatom-6000-dekara-park-persina.html

 11. Алексей Кудрий е един от малцина останали високопоставени действащи икономисти в кремълската администрация на изключително, признато и от опозицията в Раззия и в чужбина експертно равнище. За това и на оценката му за текущото изпълнение на бюджета в матушката може да се вярва безусловно. С едно изречение, пари има, засега, но резултатите са мизерни и е на път т.г. да бъде регистриран анти рекорд, особено в частта на т.н. национални проекти чрез които началникът му пут.ин от 20 години каканиже, че трябва да се гони “пробив”. Каквото и да означава това.
  Та, вземайки повод от горното, в битността си на “патетичен оптимист” пак да се кажа моето. Много мина, мъничко остана.

  https://ic.pics.livejournal.com/el_murid/16552936/1502157/1502157_original.png

 12. Мнението на ядрения експерт проф. д-р КАСЧИЕВ:
  „Майсторите” на „летящия Чернобил“ искат да строят АЕЦ Белене

 13. Гагарко не е летял в Космоса! Признават го и самите руснаци.
  А Белене ще има! Не работеща централа, а изграждащ се проект поне 50-60 г! Ето как:
  2004 г- имаме вложени 1 млрд, да възстановем проекта.
  2008 г имаме вложени 1,5 млрд да продължим.
  2018 г имаме вложени 3,5 млрд, трябва да продължим за да не загубим вложените пари.
  2025 г, имаме вложени 10-12 млрд, трябва да продължим проекта.
  2035 г имаме вложени 30 млрд, трябва да продължим за да не загубим вложеното..
  2045 г……
  Това го поствам от 5-6 години. В момента потъналите пари гонят 5 млрд лв!

 14. Едва ли под слънцето може да се намери по-продажен и алчен, но същевременно и глупав човек от българина на власт!!! Да избереш ядрената бомба вместо фотоволтаици или вятърни ВЕИ трябва да си точно толкова продажен, колкото са мутрата Буда, Гоце, Гестапото и останалата комунистическа ченгесарска пасмина, яхнала управлението на РБ.
  Гърция показа как, за Австрия, Германия и Италия г-н Инджев пише за пореден път, но българите ще си строят атомна бомбичка!?! Е, има ли по-глупав народ от българския? Да “избираш” толкова пъти да те “управляват” и “оправят” комунистическите издънки и ДС-разбойници толкова дълго и многократно след като комунизма се спомина от собствената си икономическа несъстоятелнст доказва, че нещо никак не работи в главата на въпросния българин!

 15. Все в този тренд. Голяма Реклама Фърлят на братушките воглаве с Баце в матушката. Ама ТОЙ ще си затрае пак, за кой ли път, кат Бит ПИдал. Дежа вю! Да пипне той тлъстата комисиона за АЕЦ БелЯне, па бедните ДГД. Нищо ново под слънцето.
  И те, така.

  http://www.focus-news.net/news/2019/08/19/2690707/sputnik-rusiya-izlitane-i-nishteta-balgariya-hvarli-vav-vazduha-dve-treti-ot-voenniya-si-byudzhet-stranata-stana-osven-nay-bedna-v-es-i-nay-glupava.html

 16. Малей, Баце ще вземе да си повЕрва, че не наужким, а наистина е “пещерен антикомунист”. Язък му за триенето на ушите на “първият партиен и държавен ръководител”.
  Ама и от Фокус си ги бива. Де що има повърня срещу България по правителствените раззийски медии, те са насреща.
  http://www.focus-news.net/news/2019/08/19/2690683/rossiyskaya-gazeta-v-balgariya-prepisaha-uchebnitsite-po-istoriya-pod-ideologiyata-na-evroatlantizma.html

 17. АЕЦ Белене гаранция че няма да я бъде. Обаче русия криминално придобива китна Българска земя ,като при това получава и денги. Както стана с южен паток. Една черноморска Българска земя беше извадена от територията на България и стана руска територия. За по лесно акостиране на зелени човечета. А някой Българин знае ли че територията определена да се даде на русия уж за аец е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ. Трябваше да срещна отец Паоло Кортези в София на една среща с граждани, за да разбера от него за това. Което разбира се нашите управляващи во главе с техните медии, управлявани от империята на лъжата крият .

 18. Но пък съвецките инженери, знаейки качеството на своите продукти, също са били толерантни и снисходителни към качеството на контролирани от тях предприятия в системата на СИВ. Така например преди време говорих с ръководен инженер в Балканкар от тоталитарно време, който ми разказа как се провеждал някакав своеобразен търг между държавите-членки на СИВ за произведените от България мото- и електрокари. Сега не помня дали едновременно или един по един, но за приемане на партидите от машини, произведени в България пристигали отговорни инженери от различните бивши социалистически страни. Най-голям сбръч наставал, когато идвали германците. Макар и от ГДР, германците си били германци с тяхната педантичност и носели с тях големи чертежи и шублери и сверявали разни размери и отклонения по цели нощи и намирали страшно много дефекти и дори правели забележки за начина на изобразяване на стрелките и буквите на чертежите. Не че тяхната продукция била кой знай какво, един Трабант 26 коня и малко по-голям Вартбург, но като дойдели тука в София се хващали за всичко. Не помня детайли за другите държави, но истински празник наставал когато дойдел руснакът, защото той идвал само един човек, поне в завода де, иначе делегацията била от повече хора но те ходели с гаджета по курортите, по хотели, а в завода идвал само един човек и той нито носел някакви чертежи, просто отрано сядал на някаква софра, там му давали някакви неща завити в бели кърпи за хранене, които той напъхвал в джобовете си, и след това само се смеел докато подписвал всичко и викал Харашо! Харашо! и цялата партида заминавала без нито една рекламация за СССР. Също така докато Германците връщали машини за гаранционни ремонти или дефекти, от СССР никога нищо не се връщало обратно, там ги експлоатирали жестоко с огромни тежести и аварии надхвърлящи капацитета на машинити, а след по-малко от година ги препродавали на Япония, която ги купувала заради оловото с което били направени противотежестите на карите. Също така оловото използвали и самите руснаци в тяхната атомна енергетика за неутрализирани на различни течове на радиация които често се случвали по АЕЦОвете и дори някаква фаббрика правела нещо като оловен капут, който се надявала с ремък върху мъжите генеталии като уж предпазвал от импотентност. Може би такива капути ще са небоходими и след идването на РосАтом скоро за Белене.

 19. Противотежестите на електрокарите на ЕКЗ”6 ти септември”се лееха от чугун.За да се облекчат кооперираните доставки през 67-68 се усвои леене в Павликени-леярния завод лично контролирах пурвите отливки и моделите.Олово можеше да се използува единствено от акумулаторната батерия.

 20. Отец Кортези: Ще подарим ли на „Росатом“ 6000 декара от парк „Персина“?

 21. Нови ядрени Чернобилчета
  Нови ядрени случки из великата руска земя – от последните няколко месеца
  Пак потулени за широко информиране

  Блок 4 на ядрената централа Белоярск – оттатък Урал, пусната 1964 г. – е изключен миналата неделя, заради някаква ненормална реакция на системата за сигурност. Радиацията наоколо останала нормална, казали.

  През юли, руска ядрена централа край Москва е изключила 3 от своите 4 енергоблока (ядрени реактори), след като някакъв голям трансформатор дал на късо (като не може “на дълго”…).

  https://www.themoscowtimes.com/2019/08/18/russian-nuclear-plant-taken-down-after-safety-system-error-a66910

  Купете си Белене!
  Купете си руския ядрени реактори.
  Купете си буревестници – на горки и на росатом.
  Купете си москвичи и квас.
  Заебете всичко останало.

  Купете си дори руска ядрена подводница.
  Досега колко са потънали. Дори и самите руснаци не знаят, дори цека, дори единна русия – неговото продължение.
  Колко от тях ядрени.

  Моряците в курск можеха да бъдат спасени. Но нали “в името на националната сигурност” (приказки като предаването на турските борци за демокрация и свобода, оплюти като гюленисти, на ердоганските власти – “в името на националната сигурност” – по боко и цицка)

  Като няма човешка сигурност – каква “национална” сигурност?!
  Т.е. като няма права и свободи.
  Човекът е винаги по-важен.
  И по него се мери “националната сигурност”

  Аз съм майка/баща на моряк. Той потъва в курск, умира долу. Отивам при министъра на отбраната, отивам при путин.
  Защо, как може, след като американци и други предложиха тутакси съдействие, ДЕТЕТО ми можеше да бъде спасено, заедно с целия екипаж!?
  “Националната сигурност!”, отговорът е!
  Излизам, ПЛЯСКАМ се три пъти по челото.
  ДА БЕ, как не се сетих досега. Цял живот. “Националната сигурност!”
  Кучета го яли моя син.
  Кучета ги яли десетките други, синове ли са какви там.
  Милиони.

  ЧОВЕЩЪТ В РУСИЯ ВИНАГИ Е БИЛ СРЕДСТВО!
  НИКОГА ЦЕЛ!

  Буревестник го потвърди. Курск. Челябинск. Чернобил. “Отечествена”….

  Американците за 3 хил човека в Ню Йорк септември 2001 г. обърнаха Половината Свят. За няколко души, бомбардираха Либия преди 35 години. За 1 човек затънал някъде в пещера, пращат Цяла експедиция…

  19 години от курск
  Едно Гротескно Жeртвоприношени

 22. Пропутинската Атака застава зад Борисов, какво по Голямо доказателство за подкрепата от страна на Москва – хем Атака явно, хем ДПС явно.

 23. Към AWACS:

  С този исторически тюрлюгювеч , отново доказвате, че историческите Ви познания за БЪЛГАРИТЕ Ви са крайно объркани, оскъдни и изопачени. С една дума незначителни и НЕВЕРНИ. Точно затова и целта, която искате да постигнете, че русия в своята културна и духовна същност реално изостава с хилядолетия спрямо БЪЛГАРИТЕ се проваля, но има нещо още по-лошо. Вместо да изпишете вежди, изваждате очи, защото използвате неистински или изопачени факти, независимо от цитираните за Ваша защита източници, което дава възможност за оспорването на ВЕЛИЧИЕТО на БЪЛГАРИЯ. Нищо от това, което сте написали не отговаря на истината, а за истината накратко:

  БЪЛГАРИТЕ никога не са имали ханове. Ханове имат турците и татарите. До Борис БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ НОСЯТ ТИТЛАТА КАН! Произходът ни няма нищо общо със славяни, тюрки и хуни. Произходът на БЪЛГАРИТЕ е от онзи пранарод, от който са произлезли индоевропейските и уралоалтайски народи и езици. БЪЛГАРИТЕ към 153г. сл. Христа имат вече утвърдена държавноадминистративна структура, т.е. държава. И нещо много важно. В очите на БЪЛГАРИТЕ една държава не може да не е еднаква с определен народ. Аспаруховата орда не е била „50 000 души“, както посочвате, а е наброявала между 800 000 и 1 000 000 души. Тук спирам и ще цитирам Джон Лок: „Оня, който иска да научи много трябва да започне с малко, но добре проучени факти.“
  Опознаването на нашите истински корени придава още по-здрава опора на националната ни самоличност, а това ще направи много по-лесно сбогуването ни с русия и приобщаването ни към свободните и благоденстващи народи. ХО!

 24. Хора,нали в парк не може и бунгало да се строи, попитайте Тома Белев.А само ядрена централа.,каде са тия чуми зелените,да пратят петиция доЕС,до ЕК.,до дедо Боже….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.