Пакт за мълчание сред българските “антифашисти” в деня на подписването на пакта между СССР и нацистка Германия

 

 

На снимката: Сталин, рамо до рамо с новия му камарад Рибентроп, докато Молотов подписва пакта

23 август 1939 г. е денят, когато Съветският съюз подписва чрез пакта си с националсоциалистическа Германия не само своята отложена във времето смъртна присъда на тоталитарна империя, но и нанася убийствен удар върху представяната като романтична идея на световния комунизъм. Защото се вижда от всички, че московските “романтици” са в състояние с един подпис да превърнат смъртния враг, мотивиращ  войнствеността на комунистите, в партньор в разпределението на света със същия този враг.

Освен добре известните на всеки ученик последици от избухналата в резултат на сговора между Сталин и Хитлер Втора световна война пактът, сключен в Москва на 23 август, превръща в пълни глупаци вярващите в антифашизма като свое свещено кредо комунистически фанатици. Този бумеранг ще блъска по реномето им десетилетия докато накрая се оказа, че нито един ( бивш ) фанатик не се изправи на открита борба срещу рухването на комунистическия мит в началото на 90 години на миналия век. Нито в България, нито в разпадналия се СССР. Защото самата идея, която сега се опитват да възраждат под всякакви мутирали форми в Русия и у нас, беше загубила не само своята привлекателност, но и елементарната легитимност като почва под краката на вярващите в нея. 

Началото на този процес в световен мащаб е поставено именно на 23 август 1939 г. , когато Сталин смайва с личното си присъствие, с което за първи път удостоява пратеници на западна държава, самите преговори с германската делегация, а след това грейва щастлив да го види целия свят и на церемонията по подписването и празнуването. Сталин пие шампанско. И Хитлер, иначе заклет въздържател, изпива цяла бутилка от същата напитка, гарнирана с възторжени уригвания за всяка дума на Сталин произнесена пред националсоциалистическите му гости, под която, по собствените му думи, би се подписал.

Българската връзка в онези събития е най-видният след Лайпцигския процес деец на т.н. международно антифашистко движение Георги Димитров, използван и като преводач от немски в процеса на преговорите с официалните представители на Германия – същата, която не успява да го осъди по обвинение за подпалвачеството на Райхстага и за изумление на “прогресивното човечество” го пуска на свобода, за да се приземи триумфално през 1934 г. в Москва. Излиза, че дивият и варварски фашизъм, окачествен като такъм от Димитров в Лайпциг, се съобразява с правото на толкова важен подсъдим на справедлив съдебен процес и да бъде освободен поради липса на доказателства – нещо немислимо по същото в болшевишка Русия, където “враговете на народа” биват обработвани така зверски, че са готови да признаят и най-невероятни неща за себе си “престъпната си дейност”.  

Рекламното лице на болшевишкия триумф над варварския фашизъм е извикано от Сталин на инструктаж малко повече от седмица след като германците нахлуват в Полша и 10 дни преди СССР на стори същото в договорената с Хитлер за тази цел източна част на съседната държава.

За получаване на указания Сталин приема Димитров на 7 септември 1939 г. в присъствието на Молотов и  Жданов. Съветският ръководител разяснява на генералния секретар на Коминтерна, че „ние нямаме нищо против те (двете групи капиталистически страни, по определението на Сталин, които водят война, б.а.) добре да повоюват, изтощавайки се един друг. Не би било лошо, ако чрез Германия се поразклатят позициите на най-богатите капиталистически страни (по-специално Англия). Без сам да разбира и да желае това, Хитлер обърква, подкопава капиталистическата система.”

След тези указания препоръката на Коминтерна за антифашистки народен фронт е изоставена. Всичките му усилия са насочени към империализма изцяло. На следващия ден на основата на Сталиновите указания Димитров подготвя и изпраща директива до всички комунистически партии от името на Президиума на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал. Това е само един от многото важни събития, върху които документите хвърлят светлина.

https://desebg.com/knigi/1374-2013-08-04-06-50-25

Днешните български следовници на Димитров, които се именуват социалисти, предпочитат да мълчат за онази позорна страница от своята история. За разлика от европейските социалисти, от които ги дели не само възприетата от днешна Русия на Путин идеология на “социалистическия консерватизъм”, но и разминаването в оценката на историята.

Прочетете какво е казал Тимерманс. Социалист, но европейски, а не евразийски каквито са поданиците на Путин в партията на Нинова и компания.

https://www.faktor.bg/bg/articles/ek-paktat-molotov-ribentrop-mezhdu-natsistka-germaniya-i-sssr-otkri-nachaloto-na-nay-mrachniya-period-v-evropeyskata-istoriya

ЕК: Пактът “Молотов — Рибентроп” между нацистка Германия и СССР откри най-мрачния период в европейската история

Това се казва в изявление в навечерието на Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

Първият заместник – председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисарят по правосъдието Вера Йоурова излязоха с общо изявление в навечерието на Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

“На 23 август почитаме паметта на милионите жертви на всички тоталитарни режими. Подписването на пакта “Молотов — Рибентроп” между нацистка Германия и Съветския съюз на този ден през 1939 г. откри началото на мрачен период в европейската история. Време, когато гражданите нито бяха свободни да решават собствената си съдба, нито имаха право на участие във вземането на политически решения. Европа, в която свободата и демокрацията бяха само мечта.

Десетки милиони жертви бяха депортирани, измъчвани и убити по време на тоталитарните режими в Европа. Поради тази жестокост, липса на свобода и незачитане на основните права в някои части на Европа няколко поколения никога нямаха възможност да се радват на свобода и демокрация. Тази година отбелязваме също така 30-годишнината от събитията през 1989 г., когато гражданите на Централна и Източна Европа се надигнаха и пробиха Желязната завеса, като ускориха падането й. Смелите действия на гражданите върнаха свободата и демокрацията на цяла Европа. Те спомогнаха за преодоляване на разногласията и обединяване на Европа.

Ето защо това е общоевропейско наследство, което всички ние трябва да ценим, пазим и защитаваме. От 1939 г. изминаха 80 години и поколението, което беше свидетел на тоталитаризма, вече почти не е сред нас; живата история се превръща в писмена. Ето защо трябва да запазим живи тези спомени, за да вдъхновяват и направляват новите поколения в защитата на основните права, върховенството на закона и демокрацията. Именно това определя нашата самоличност. Твърдо се противопоставяме на тоталитарните и авторитарните режими от всякакъв вид. Свободна Европа не е даденост, а избор, който се отстоява ежедневно.”https://www.faktor.bg/bg/articles/ek-paktat-molotov-ribentrop-mezhdu-natsistka-germaniya-i-sssr-otkri-nachaloto-na-nay-mrachniya-period-v-evropeyskata-istoriya

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/08/23/3953952_paktut_molotov-ribentrop_80_godini_po-kusno/?ref=home_analizi

9 мнения за “Пакт за мълчание сред българските “антифашисти” в деня на подписването на пакта между СССР и нацистка Германия”

 1. Мартин Димитров: Държавата ще вкара гаранции за АЕЦ „Белене“ през задния вход, потребителите ще платим милиарди за строежа на централата

  На търга няма нито една фирма от западния свят, нито от Европа, нито от САЩ, нито от Канада

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/martin-dimitrov-darzhavata-shte-vkara-garantsii-za-aets-belene-prez-zadniya-vhod-potrebitelite-shte-platim-miliardi-za-stroezha-na-tsentralata

 2. ПЕТ страни Естония, Латвия, Литва, Полща, Румъния подписват съвместен документ да отбележат ЧЕРНАТА 80-годишнина на съюзяването на Русия с Германия за поделянето на Източна Европа (стартирало Втората световна война) и да призоват всички Европейски страни да продължават изследванията на тоталитарните (комунистическите) режими.

  Пет ВЕЧЕ НОРМАЛНИ СТРАНИ.
  Дистанцират се.
  Заемат позиция.
  Настояват за нещо.
  Личи си какво искат, какво мислят.

  България?

  България отива ОЩЕ ПО-БЛИЗО до една от двете от войната. Русия. Право при нея. Да си го ЗАВРЕ ОЩЕ ПО-ДЪЛБОКО. Включително ЯДРЕНО.

  България НЕ МОЖЕ без поробителя си. Не може да прекъсне, да сложи, край, да отскочи встрани, да стъпи здраво по нова посока.
  Тя си обича така. Да го тътри със себе си. Завинаги. Така е по-кеф. Ако не е така, защо го прави?
  Като приложиш тук Фройдизма, и май разбираш, че слабакът и страхливецът, обществено и политически, какъвто подчертано е боко, и хиляди още от елита, по този начин изпитват сила, преливаща се от мощта на русия, компенсирайки своята скапаняшка слабост, безпросветеност, безкомпетентност, коленопреклонност.
  Не искаме отърване от русия ние. Дори и да ни го навре два пъти, на едно и също правителство. Същото, боковото, разклашайки го за СМЯХ и ПАРОДИЯ и ПОЗОР пред цял свят.

  България си поддържа руската посока.
  Нема лабаво, ей!

  Разследвания някакви си, годишнина някаква си…
  Ай сиктир

  https://www.baltictimes.com/formins_of_baltics__poland__romania_call_for_investigation_of_totalitarian_crimes/

 3. Още за т.нар. “антифашисти” по това време
  Комунистите в България. НИКОИ ДРУГИ
  В България не е имало Никога Фашизъм, нито Нацизъм.
  Нито партия такава, нито официална политика, нито правителство такова. Отделни симпатизанти и групи – може.

  И за т.нар. “соболева” акция

  Извадка от книгата на Петър Константинов (1928-2011)

  “Русия иска да има военни бази в България, във Варна и Бургас.
  В България е изпратен №2 на руското външно министерство (полковник) А. Соболев (бъдещ посланик в ООН и Полша). Соболев предлага на правителството ни договор за взаимна помощ, чрез който русия да ни окаже „всестранна материална и военна помощ” (каквото успява чрез и след септември 1944 г.). Дори ни обещава Западна Тракия(Гърция воюва като съюзник на Англия) и Източна Тракия (Турция има вече пакт за взаимопомощ с Великобритания). Накратко, Русия предлага „сладкиш зад витрина”, без да каже кой и как ще трябва да разбие тази витрина.
  „Соболевата акция” е щедър инструктаж от Москва до комунистите в България, и щедро им платена. Отпечатани са 1 милион листовки, разпространени от комунистите из цялата ни сртана. България се тресе от истерична комунистическа пропаганда за присъединяване (към съветска русия) и от голите обещания…”

  https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/P_Konstantinov_Istoria_na_bg.pdf

  Комунистите са най-подчертаните Национални Предатели! В цялата история на България. От първата до днешната й година.
  Червено Лайно върху лицето на страната ни.
  Наричащи се “българска” партия!

  Още на първия си конгрес, 1891 г., комунистите се отделят от учредяваното у нас социалдемократическото движение (по същия начин е станало в русия, става в цял свят).
  Основната РАЗЛИКА между комунистите и останалите, социалисти и социалдемократи, е, че комунистите ги наричат НЕОСЪЗНАЛИ се. Т.е., те, за разлика от тях, искат да заграбят ЕДНОЛИЧНО ВЛАСТТА, чрез кървави действия и преврат, да я държат така ЗАВИНАГИ, НЕ Я ОТСТЪПВАТ И СПОДЕЛЯТ с НИКОЙ ДРУГ. Другите, “неосъзналите” се, допускат и ЖЕЛАЯТ нормална политическа борба, политическа и партийна демократична, свободна, парламентарна и тъй нататък система. В нея да са ЕДНИ ОТ МНОГОТО. Да се съревновават заедно с останалите, доказват. Да бъдат ИЗБИРАНИ И ИЗБИРАТ.
  Другата основна, комунистическа разлика, е ПРИВЪРЗВАНЕТО КЪМ РУСИЯ. Комунистите на българия не са български комунисти. Нито Европейски комунисти. Нито китайски или арабски комунисти. Те са РУСКИ. И русия иска така. Те се идентифицират с русия. С никой друг. Никога с БЪЛГАРИЯ на първо място и изрично.

  Истинските социалисти, социалдемократи – това са НИКОЛА ГАБРОВСКИ, ЯНКО САКЪЗОВ, КОСТА ЛУЛЧЕВ… Вечна им памет!
  В тогавашните “антифашисти” и днешни “социалисти” няма нищо от тези български герои. Нищо от тяхното послание или виждания. Те реално и не го искат.

  Няма “антифашисти”, няма “фашизмът бил виновен”. Има кървава борба за заграбване на властта, по инициатива на комунистите, и още повече, по инициатива и подкрепа от русия. Другото е ЗАЩИТА на властта и държавата ни.

  ЗАТОВА русия обявява война на България през септември 1944 г. Да постави своя Троянски Кон на власт.
  Както пишеше ГЕОРГИ МАРКОВ, компартията не е никаква партия по международния смисъл на понятието, а проруска клика, чрез която русия УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

 4. На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание прие т.нар. Декларация за европейската съвест и комунизма, известна още като Пражката декларация. С нейното приемане народните представители ясно изразиха волята на българския народ комунистическите режими по света да се осъждат със същата категоричност, с която се осъждат нацистките и фашистките режими. Против това решение гласуваха единствено наследниците на престъпната организация, които все още се гордеят с нейната терористична дейност – депутатите от БСП. Народното ни събрание тогава настоя да се коригират учебниците по история така, че престъпленията на комунизма да се изучават така, както се изучават престъпленията на нацизма. Трябваше да изминат десет години, за да бъдат направени първите стъпки в тази посока.
  На 27 ноември 2009 г. по предложение на народния представител от СДС Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание прие решение, с което обяви 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. На 23 август 2010 г. този ден е честван в България за първи път.
  Как отчетоха вчерашния ден, 2019 пред обществеността двамата майцепродавци, двете недоразумения, които „мъдрият” ни народ си избра за президент и председател на министерския съвет? След като газят приети решения на НС и действащи закони, не са ли и двамата престъпници?!

 5. През съветско време обяснявали в НРБ пакта Рибентроп-Молотов като гениален ход на великия Сталин с цел да спаси мирния СССР от германска агресия. После Хитлер вероломно нарушил съдружието. Нищо не се казвало,че този договор подсигурил тила на Хитлер,което му дало възможност да започне втората световна война. Не се казвало,че след този договор Сталин едновременно с Хитлер завладял половин Полша,Литва,Латвия и Естония,части от Румъния и се насочил към България.Започнал дълга и кръвопролитна за завладяване на Финландия. За Катин насаждали лъжата,че германците застреляли в тила 22 хиляди полски офицери. Едва при Елцин,който се онитал да вкара Русия по цивилизационен път,се признало,че това са зверства на съветската власт.
  Сега как блюстителите на всичко съветско да признаят истината за пакта Р.-М. и последиците от него. Мълчанието за тя

 6. ПП Приключвам : Мълчанието за тях е последно средство. Лъжите се заместват с мълчание.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.