Факт към момента: независимият по дух архитект Борислав Игнатов срещу зависимата учителка по руски Фандъкова

Тактиката на дългото надмълчаване и отлагане на обявяването на партийно подкрепена кандидатура на практически мажоритарни избори не е нова прищявка на “големите партии”. Но е доказано, че донесе поражение на ГЕРБ  на изборите за държавен глава през 2016 г.  след като Бойко Борисов се опита да повтори демонстрацията на самоувереност с издигането на Росен Плевнелиев в последния миг, разиграна  5 години по-рано.

Разликата между случая с налагането на късен етап от предизборната кампания на неизбираемата Цецка Цачева през 2016 г. и тишината около сегашното очаквано номиниране на абонираната досега за победител Йорданка Фандъкова на стратегическия важния кметски пост в столицата е на пръв поглед голяма.  Което не значи, че Фандъкова и този път ще очарова софиянци със своето главно оръжие: отказ от конфронтация, мили очи за всички, които я гледат по телевизора, но нямат представа за нейното съскане зад кулисите.

Злобното й зъбене срещу предложението за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия МОЧА все пак беше регистрирано в протоколите на Столичния общински съвет на 12 юни 2015 г., но си остана от малкото случаи, когато  публично си е изпускала нервите.

https://ivo.bg/2015/05/26/бялото-знаме-пред-символиката-на-черв/

https://ivo.bg/2015/06/12/борисов-и-фандъкова-ни-разиграват-кат/

Прави чест на председателя на Камарата на архитектите Борислав Игнатов, че се изправя срещу това статукво лично, включително срещу безличната фасада на г-жа Фандъкова. Нали всички искаха да има личност в тази роля, да  е доказан професионалист, да не е политик от кариерата и да излъчва независимост, за да бъде подкрепен извън кръга на партийно мотивираните избиратели!

Ето че му пролича доколко е партийно неизкушен по един парадоксален начин. Изказването му в отговор на журналистически въпрос как смята да осъществи идеята за демонтиране на МОЧА го “издаде”, че не е партийна номенклатура. Ако беше част от партийния живот на онези, които го издигнаха, щеше да знае, че евентуален референдум за съдбата на МОЧА няма подкрепата на хората в София, които искат този главен инструмент на продължаващата съветска хибридна война срещу България да бъде премахнат по силата на вече взетото през 1993 г. легитимно, но неизпълнено и до днес решение на същата ( ?! ) тази столична община.

Повтарям, позицията срещу референдума не е израз на страх от загубата му, а поради убедеността на хората, че едно допитване подлага на съмнение безспорния факт : МОЧА и подобията му нямат място в България, която е вероломно окупирана без да е воювала срещу СССР и без да причини смъртта на един червеноармеец тук или там. “ И тук нема, и там нема”, ако трябва да иронизирам на улично комарджийско ниво онези промосковски играчи, които се опитват да спазарят векуването на любимата им съветска светиня, обаче “немат” аргументи.

Иначе, доколкото ми е известно, за целия период от изминалите близо 30 години след официалния крах на съветския колониализъм в България,  е осъществявано едно единствено допитване до гражданите по въпроса. То сочи категорична победа на привържениците на премахването на нещото, което нарекох МОЧА в този блог. В същия отбелязах, че цели 60.6 % от българите пожелаха след осъщественото на 11 май 2015 г. предаване на БНТ „Референдум” МОЧА да се маха от центъра на София ( срещу 39.4 на сто носталгици по времето на светската окупация сред аудиторията на БНТ).

Някой вярва ли, че властта нямаше да се възползва от една обратна нагласа на столичани или на българите изобщо? Ако пазителите на постсъветското статукво вярваха безрезервно в победата на днешния путински сталинизъм на българска земя над българските патриоти най малкото, което щяха да направят досега, е да си поръчат допитване по въпроса, за да запушат устите на врага, т.е. на европейските българи, които са направили информирания си избор и разликата с все още съществуващите съветски монументи в страни като Германия и Австрия, където основанието за тях е свързано с жестоките бойни действия и десетките хиляди червеноармейски жертви, каквито в България няма. Нито една дори.

Казано накратко, “ранното пиле” Борислав Игнатов, което злобно вече се опитват да “заколят” дежурните оплаквачи на дясното, е на прав път, макар и вероятно по неочакван за самия него начин. Той доказа своята независимост дори от онези, които го издигнаха – нещо немислимо за Фандъкова. Можете ли да си представите тя да изрази мнение, различно от добре известна позиция на ГЕРБ и нейния вожд Борисов? Звучи като виц в духа на антисемитския съветски анекдот от две думи : “евреин миньор”, който предпоставя мнение за евреите като тарикати, които се скатават от тежкото бачкане. Но с тази разлика, че в случая с Фандъкова не е спекулация, а е доказан 10 годишен факт.

Изпреварвам жуженето на осите сред герберите, които се опитват да вменяват всекиму съглашателство с комунистите заради критиката срещу тяхната непобедима досега звезда Фандъкова, която грее  единствено с отразената светлина на едноличния собственик на партията. Преди 8 години той я унижи пробно в нощта на изборната победа на Плевнелиев, задавайки на пресконференцията риторичния въпросът на дали неговото Данче щеше да е кмет на София и нямаше ли да си остане директорка на детска градина, ако не беше я посочил Той. Тя издържа теста на унижението с наведена пред телевизионните камери глава. В тази нейна изпробвана пред публиката слабост е основната й сила, произтичаща от волята на демиурга Бойко. 

 

 

 

 

 

Апропо, терминът Демиург, използван за първи път от Платон за върховния съз(и)дател, предшества християнското разбиране за светата троица. От нея в ГЕРБ отпадна вече Цветанов. Въпросът дали това ще се случи и с Фандъкова предстои да получи своя отговор, за да се види, дали Началника няма да се окаже сам и за последно начело на пирамидата от власт, върху която седи като фараон уж непоклатимо вече цяла ( политическа) вечност.

В основата на тази пирамида е тъкмо символиката на МОЧА и подобията му. Те са причинно-следствената връзка между миналото ( му) и настоящето (му). Защото не става дума единствено за търпимостта към гаврата с историческата истина, а към лъжата изобщо. Разклати ли се нейният фундамент, който служи като тест в духа на пробата с Фандъкова, спомената по-горе, падането му ще стане факт. 

 

 

 

 

 

И “вие” ми казвате, че от това полза ще имат само комунистите?

 

ЗАБЕЛЕЖКА: На въпроса на кръжащите около герберите оси къде в тази картинка е спряганата за единствен съперник за Данчето др. Мая Манолова, отговарям отново: пчеличката Мая да изясни най-напред как се е спазарила с Борисов да го щади толкова явно години наред в новата си ро(к)ля на омбдудсман, съшита с бели конци на червения й фон за нея от  Демиурга. Едва тогава тогава ще отговарям на жуженето на осите.

27 мнения за “Факт към момента: независимият по дух архитект Борислав Игнатов срещу зависимата учителка по руски Фандъкова”

 1. С риск да бъда пак обвинен в “сервилничене” ще го кажа направо-Браво Иво! За снимката, въобще страхотен фотоархив, заглавието и брилянтният текст.
  Все пак преди да обявя, че статията е шедьовър чакам И тежката дума на фена на “умното гласуване” припознал кюстендилската слива, осичката мая позната повече кат сестра Галева, без кавички борец срещу статуквото. Какво излиза?
  Преборваме чрез омбдусгърлата “статуквото” и оставаме Моделът КОЙ да продължи както си знае и го умее да коли и беси “матРияла” и всички останали които виждат в лицето на архитект Борислав Игнатов АЛТЕРНАТИВА.
  Няма да стане!

 2. Данчето не веднъж казва:
  “Бъдете европейци!”
  Какво означава “европейци” в главата й?
  Да поддържаме руските окупационни символи. С цената на всичко? Безалтернативно? Векове напред?
  Докога?!
  Да не предприемаме действия срещу паметниците на червената окупация, нахлула да постави на власт своята червена си партия, и да елиминира всичко останало?
  Кое е “европейци”, какво е “европейци”?
  Учителко елементарна, русолява…

  “Европейци” – приказки за прикритие

  Сега има още една приказка за прикритие. “Ще ремонтираме самолетите ни су в беларус, не в русия, ураа!, няма да има руски инженери в ремонта им”.
  Та беларус е копие на русия.
  Русия номер две.
  лукашенка = путя.
  Режимът тоже.

  Пак по-далеч от НАТО, колкото може по-далеч. Защо не в Полша да речем, или в Украйна?

  “Защо ще ремонтираш в беларус, вместо да мислим за по-нататъшно и цялостно модернизиране, стъпка по стъпка?”
  “Стига бе, нали взимаме американски самолети!”
  “Защо пак ще дотътряш руски газ, нали сме и без това 100% на руския кран?”
  “Стига бе, нали вземаме американски самолети!”
  ШкеНбето, наречено каракачан, офицер от Дс, клело се в русия и никога не критикувало своето и на Дс минало, има такава задача. Да пречи, колкото може по-дълго. Заедно с п/резидент и премиер.
  Осем самолети от Америка. Приказка-прикритие за още 8 десетилетия напред. Игра на “балансиране”
  И “вълка”, и “агнето”.
  Но, Кой кое е?
  Аз виждам ние да сме ОВЦАТА. Точно ние.

  Може ли половината леки коли на българите, по някакво задължение да са “от НАТО”, другата половина от русия??
  Може ли половината сгради, имущество и подобно на българите, по някакво задължение, да си ги закупуваме от страни “от НАТО”, а другата половина от русия??

  Боко предложи цицка. Дали стана тя, или румко, няма никаква разлика. Едни и същи – 100% съвпадение. Политиката й нямаше да се различава, дори с 1%. На първо място срещу русия.
  Моментът беше да се махне РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ. Да се оттегли подкрепата за него. Да се изпълни заканата на москвда, предадена чрез посещение на решетката. Да бъде “изстъргано” от политиката ни всичко, което е реалистично спрямо русия.
  И сега то го няма. Нито в президентство, нито в парламент, нито в правителство. Останаха малцина групи извън цялата управдляваща тайфа. Гласовете им са по-слаби, отколкото ако вътре, и там щяха да са повече влияещи. А протестът – и той става по-слаб.

  Сега и за кмет…

 3. За пакта Русия-Германия за поделяне на Източна Европа, август 1939 г., сега русия започва нова игра.
  Нова стратегия да излезе суха от водата.
  Нови приказки за прикритие.
  Начело с путя, да ги приказва. И с лавров, “най-добрия” в света – по тъпото боко.

  Накратко, приказките са кратки и ясни:

  “ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ”
  “Може русия и германия, но още повече, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ страни”

  https://www.theguardian.com/world/2019/aug/23/moscow-campaign-to-justify-molotov-ribbentrop-pact-sparks-outcry

  Ха ха ха !
  Стара стара песенчица
  Така се говореше и при “събарянето” на стария строй. Понеже не се конкретизираха виовните за него (та и тато остана на чисто, охраняван, умит чисто с маркуча, от чистия му охранител, с чиста охрана).
  “Всички са виновни” и в България!

  Спомням си, КИРИЛ МАРИЧКОВ, заел страната на опозицията къмто края на онова време. Опита се веднъж да бъде по-критичен.
  И към него веднага бе насочена хулата. От хиляди гласове и “сми”. “Всички са винодни!” “И ти си бил виновен”. “И ти си виновен”. “Какво се правиш на демократ”

  Размиване будалкане отхвърляне… русия и верните й в Бюлгария…

 4. Идеята на архитект Борислав Игнатов си я бива! Само към камбаната имам малко резерви, но в комбинация с часовник е приемливо.
  Съчетаването на герба, “България над всичко” и времето, както в смисъл на “В крак с времето”, така и с вечност, поставени на най-високия паметник в София е стилно и със смислено послание.

 5. Мисля че Борислав Игнатов говори за референдум, на който да се реши не дали да остане или не МОЧА, а какво да има на неговото място. Защото и самият архитект също има няколко варианта за премахването му.

 6. Ето имаме кандидат НА кмет,който повдига първо и официално .като най съществено в освобождаването от Русия премахването на МОЧА.към това трябва да се присъединят не само десни,а ли либерали,социалдемократи или просто граждани,които не търпят руско робство.Десните задължително,дразня се когато те пишат критикн.Да ги видя сега и тези ,които пишат в блога против МОЧА а сега замълчат Значи са демагози и лъжци.Особено се дразня от десни хора,които намират кусури в това мероприятие вместо да подкрепят и дадат идеи.Сега е момента пропуснем ли го край.
  ПОДКРЕПЕТЕ БОРИСЛАВ ИГНАТОВ ЗА КМЕТ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ДЕСЕН ИЛИ ЛЯВ.ЗАСЛУЖАВА СИ.

 7. А за паметника на Бунарджика в Пловдив на име Алъоша статия кога

 8. към КРУМОВ:

  Дали първо Альоша или МОЧА не от значение – просто трябва да се почне отнякъде.

  И аз ще гласувам за Б.Игнатов.
  Имам лични впечатления.

 9. Мисля, че изборът на “независимия архитект” няма алтернатива и ако хората искат промяна, редно е София да я започне. Факт е, че няма независим архитект и да се настоява утопично е проява на лош вкус към читателското мнение. Въпросът е какви са новите послания на този човек и кои ще застанат до него? Въпросът за спечелването на София е въпрос за спечелване на борбата за демокрация в България. Време е вилнеешата върхушка да бъде поставена на място, а учтильницата да иде в дълга отпуска. В София вече е нетърпимо презастрояването, а се предлага архитект, който не казва нито дума за премахване на предпоставките в закона , които допускат презастрояване. Питам: “Отново ли ни крате да се мислим за палячовци?”

 10. За толкова години на разделение, пропаганда, тарикатлък, просташка култура и прочие, ми омръзна упорито да вярвам в надежда, че сънародниците ми, ще започнат да мислят, също както упорито вярват част от роднините и познатите ми, че сме “освободени”.
  Прекалено много време изгубихме в бездействие, опиянени от надежди.
  Политически прелом в София, ще бъде истинско ДЕЙСТВИЕ!
  Агитирам чисто-сърдечно всеки от вас да избере демокрацията в частност – арх. Борислав Игнатов, защото все повече осъзнати хора, ще се замислят дали си струва да живеят в нашата държава. За мен, изборите на 27октомври, ще бъдат прелома на моят бъдещ личен избор!

  – Здравко, на 22години.

 11. Саманта Смит!
  Да си спомним за нея. Днес тя можеше да бъде Президент на Великите САЩ.
  Съдбата реши друго. Но именно Благодарение на Личности като Саманта планетата оцелява и въпреки всичко от ден на ден става едно по-добро място за живеене.

  https://www.gazeta.ru/science/photo/samantha-smith.shtml

  https://www.gazeta.ru/science/2017/06/29_a_10751771.shtml

 12. Презастрояването било голям проблем според г-н Игнатов – колко иронично – същия този ЗУТ е приеман и променян в съгласие с камарата, която той представлява.
  Същата камара, която в унисон с най-антилогичните пазарни практики наложи минимални цени за проектиране (вместо това да става в процеса на свободното договаряне).
  Същата камара, която изисква да си член, за да упражняваш своята професия (без друга алтернатива) в стил пионерска огранизация.
  Десен съм, гласувам за десните, но този човек не мога да го подкрепя – за кмет трябва не книжен плъх, а някой който взема решения и действа.
  Както сегашния главен архитект – мисли си, че може с наредби и предписания да управлява, но не става така.

 13. към Георги Георгиев:
  И сега София не се управлява от “книжни плъхове”, нали?
  София се управлява от един охранител , който е чел Винету, и който през последните 15 години “взема решения и действа” в София, нали?
  Така че вие няма нужда да гласувате за друг , защото и до сега София се управлява само от “действията” и “решенията” на безкнижни калинки, и техният еднокнижен вожд , нали?

 14. Тé такива най ги обичам: ‘десен съм, гласувам за десните (нима?!), ама тоя път няма да гласувам за десния кандидат, нито ще кажа за кого ще гласувам’.
  И изобщо, ‘Георги Георгиев’ каза ли нещо, или трамвай мина?

 15. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
  Я се скри там,ама не като книжен .а като истински плъх и гласувай за когото искаш.Само не ни натрапвай твоето мнение.Писна ми вече.

 16. Паметникът на съветската армия или МОЧА ще бъде демонтиран и пратен в гробницата на социалистическото изкуство на рашидов. И това ще стане в рамките на мандата на арх. Борислав Игнатов, ако бъде избран за кмет на София. Категорично, без никакви съмнения!ХО!

 17. Г.Георгиев
  Понеже сте демократ,ще се опитам да ви помогна.
  Камарата на архитектите и всичко свързано с нея са създадени и определени със закон. Според него тя не е еднолична фирма и решенията й се взимат на общи събрания на членуващите
  архитекти.
  Освен това арх.Игнатов е председател на камарата от 2
  години и няма общо с предишни решения.Както и с решенията на Софииския кмет и Софийския главен архитект.
  Дано си изясните за кого друг ще гласувате. Нали знаете,всеки гласува съобразно своята съвест.

 18. към Асен:
  Благодаря за помощта, но професионално съм в областта над 15 години и знам как е създадена камарата. (камарата на инженерите е абсолютно същата). Този закон, с който е създадена налага антипазарни практики. Г-н Игнатов за 2 години не е предприел инициатива за премахване на това монополно положение в сферата и ако е демократ за какъвто иска да се представи, защо досега поне не се е опитал да го промени? Колега и приятел чрез КЗК глоби КИИП за 30 хил. лева за налагане на монополно положение и съдът отмени глобата, защото “закона така е написан”.
  Чета с интерес редовно коментиращите към статиите на г-н Инджев, но не разбирам защо ме нападате лично, след като изразявам мнение (поправете ме, но затова са коментарите към статиите).

 19. Г.Георгиев
  Пак нещо сте в грешка. Не съм ви нападал лично,дори не съм спорил. Вижда се,било е излишно.

 20. Благодаря на Mika за постваният линк . Случи се по време на уикенда така, че оживено коментирахме в приятелски кръг , възможните опции за избор в родният ни град. Каквото прочетох в този линк ,за мен едната опция вапоризира на мига .

 21. Линкът ,който MIKA е поствал не показва какво личното отношение на Б.Игнатов към демонтирането на развалината пред НДК!
  MIKA отново действа по хибриден начин срещу дясната алтернатива на винетУ, за кметските избори в София!
  Това писмо е от името на камарата на архитектите , и тъй като Б.Игнатов е председател на тази камара той подписва всички документи от името на тази организация. Освен това подобни писма са писани преди това и от другите подобни организации, а не само тази на архитектите!
  За да се твърди ,че Б.Игнатов е против демонтирането на съборетината пред НДК ,ще трябва да се попита лично и конкретно за неговото лично отношение към това демонтиране! От това писмо не може да се прави заключение , защото е от името на камарата на архитектите , а не е името на Б.Игнатов!
  П.П. Освен това според мен , след събарянето на МОЧА на неговото място трябва да се постави мемориалният паметник ,който почиташе загиналите софийски войници във войните, и този мемориал беше премахнат при строежа на НДК! Просто трябва да се направи размяна на МОЧА и този мемориал…….

 22. “За да се твърди ,че Б.Игнатов е против демонтирането на съборетината пред НДК ,ще трябва да се попита лично и конкретно за неговото лично отношение към това демонтиране!”

  Наистина ли мислите, че някой ще го попита? Ще се направят, че няма такъв документ, а след изборите ще обвиняват гласоподавателите, че не са си дали гласа за куция им кон.

 23. @MIKA
  Ако не го попитат ще бъде само защото не им стиска да отварят предизборно тази тема – тогава ще трябва всички кандидати за кмет на София да си кажат мнението за нея. Това само арх. Игнатов вече е направил в лично качество.

 24. Не се правете на неразбрали. Никой няма да го попита за несъгласието му (с личен подпис) да се премахне шестокрилия петохуйник пред НДК, защото тогава ще се разбере че предлаганата от него сделка кмет-преместване на ПСА, е само предизборен трик.

 25. Към MIKA:

  Много Ви се иска MIKA, но няма да Ви мине трика. ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ не е Вашия борисов, нито арх. Борислав Игнатов е от Вашите хора: фандъкова, манолова, или който и да е там от другарите Ви, поддръжници на статуквото. Стане ли арх. Игнатов кмет на София, а това е повече от сигурно, първото което ще направи ПСА заедно с Вас и другарите Ви незабавно да бъдете пожизнено настанени в хранилището на уродливото изкуство.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.