Скандалът е на пръв поглед музи(кален) , но не е уникален

Плащал съм си за нарушаване на правилата на пътя като шофьор с глоба, макар правилата да бяха абсурдни с ограничението от 50 км. в час на столичен булевард с празни 4 платна в разгара на отпускарския сезон в София – пустотата се виждаше дори на снимката на автомобила ми. Инспекторът в КАТ, на когото след заплатената глоба предложих да отидем заедно на същия булевард и да види, че движението там рядко пада под 80 км. в час, се съгласи, че това ограничение е абсурдно, но се позова на правилата, които създават “други”. Апропо, днес въпросното ограничение на скоростта на същия булевард вече е коригирано…

Ето за тези “други” и за правилата е моята реплика, а не дали директорката на Музикалното училище “Любомир Пипков” Столина Добрева е била права да спази правилата, когато е поискала световната величина в оперното пеене Дарина Такова да докаже, че може да пее пред комисия, за да бъде допусната да преподава на подрастващите в училището. 

От лични наблюдения  по семейна линия знам какво означава да постигнеш онова, което е направила в професията си Дарина Такова. Това си е подвиг. Личен. Изисква освен талант и саможертва в личния живот. Талантът е нещо, което се дава по рождение, но саможертвата е тежко решение, което всеки трябва да вземе за себе си. 

НА СНИМКАТА:  Авторът с любимата си оперна певица след спектакъл

 

 

 

 

 

 

 

За нещастие световната звезда е “катастрофирала”. Не по своя вина и е загубила физическата възможност да пее (както преди) след злощастна операция на гласните струни. Освен огромния опит й остава характерът. Тя го проявява не за първи път в неравна битка на българска административна почва. Беше единствената, която дръзна да предизвика остро несменяемия директор на Софийската опера Пламен Карталов за неговия пост. Загуби битката. 

От една страна е абсурдно да караш когото и да било, пострадал в катастрофа да покаже, че може да шофира (щом кандидатства за инструктор по шофиране). От друга страна директорката Столина Добрева е принудена  да спази правилата. И изпада поради това в положението на работодателя, който е задължен да поиска от бивш световен шампион по бягане, кандидат за треньор на спринтьори, да покаже, че може да покрие норматива, въпреки скъсания му менискус. 

И кой е виновен за тази двойно губеща ситуация, за каквато няма предвидени правила?

Нарочно оставям без отговор този въпрос. Не страдам от нахалството да давам съвети за “лесни решения” в област, за която съм осведомен само косвено. Знам обаче, че “правилата” и придържането към тях, макар и да са фундаментално условие за функционирането на една държава и за регулирането на отношенията между гражданите, обикновено са превръщат във фетиш именно при диктатурите. От страх.

Нарушаването на правилата в условията на държавното лицемерие, характерно за диктатурите най-вече, е привилегия, запазена само за най-привилегированите. Както е и у нас днес по инерция – едва ли има област от живота у нас, от която да не може да се посочи пример в това отношение. От там идва и масовото чувство сред българите, че на този свят няма справедливост.

За да избягам от аналогията със спорта, ще прибягна до друга. 

Безбройни свидетелства на съветски ветерани от Втората световна война доказват, че една от причините за огромните загуби на Червената армия, достигащи до  съотношение на жертвите 10 срещу един убити в полза на германците на фронта, е фанатичното придържане на съветските командири към правилата и тяхното изискване към по-нисшите чинове да проявяват същия фанатизъм. Ако в устава е записано, че в дадена ситуация се атакува фронтално, значи се прави точно това. Независимо от обстановката и безумието да пращаш на сигурна смърт стотици и хиляди човеци в униформа. Защото страхът от неизбежното наказание за нарушаване на правилата, водещо обикновено до разстрел, е бил по-голям от страха да се изправиш срещу чуждия враг, който може и да пропусне да те убие.

Очевидно е, че поне в конкретния случай със скандала около кандидатстването на Дарина Такова трябва да се стигне до някаква промяна в правилата, за да се намери изход от задънената улица. И ако трябва, да се създаде най-после прецедент. Защото правилата се правят от хората за хората. Правилата трябва да могат да се променят, както на самите хора е дадено от еволюцията. 

Случаят с Дарина Такова далеч не е първият. Нейната заслуга е в това, че оповести абсурда. На подобни забрани по административни формални причини за преподаване в България са се натъквали титани на световното оперно изкуство като Никола Гюзелев, Валери Попова, Гена Димитрова, както и български диригенти, обиколили половината свят начело на оркестри с международна слава.  Споменатите наши оперни величия си отидоха от този свят унизени от прилагането на “правилата”. Същите, които позволяват в регулаторен орган с огромно значение за управлението на държавните медии СЕМ да се намърдат хора без нужната квалификация и със скалъпена съмнителна “професионална” биография, но с покровителството на властта – явната и скритата.

Дали това е известно на г-н министъра Боил Банов, чието ведомство създава въпросните правила, за да заплашва след това с уволнение онези, които ги спазват от страх от уволнение? 

И да попитам още: защо на наши политици и чужди държавници е позволено да бъдат присъждани академични титли от рода на доктор хонорис кауза без да са преминали професионалната стълба на академичната йерархия, а нещо подобно да бъде забранено за безспорно доказани пред очите на цели целия свят звезди, като посланиците на българската култура от ранга на Дарина Такова?

Казано с конкретен пример: кое му е академичното на Антон Дончев, освен, че като автор на удобната за обосноваваното на “възродителния процес” книга “Време разделно”, е на постоянния си пост от десетилетия по трибуни и обществени комитети в услуга на носталгични по миналото другари и другарки? Значи той може да бъде награден с огромна пенсия и понеже му е малко, да бъде вкаран и като …медиен консултант в управителния съвет  на голяма строителна фирма за още хилядарки в добавка към академичната пенсия? 

Няма политика във всичко това ли? Има и още как! Просто, както в икономиката, финансите, службите за сигурност, медиите и в самата политика, днес избиват метастазите на онова минало, което в сферата на културата ( без да броим държавно спонсорирания  по пропагандни съображения спорт) превъзнасяме най-заслужено като част от едно богато наследство, заслуга за което имат обаче предимно личностите с характер, а не онази безхарактерна държава, създадена по съветския модел на страха от началството. 

23 мнения за “Скандалът е на пръв поглед музи(кален) , но не е уникален”

 1. “Боряно, Борянке, сал ти ли си мома,
  сал ти ли си мома, сал ти ли знайш да пееш?”

  Да предположим, че още десетина величини с огромен опит в оперното пеене искат да станат преподаватели в музикалното училище в София. Тогава какво, боб ли трябва да хвърля директора?

 2. “Огромните загуби”:

  “Всяко количество си има качество”
  Иначе казано: “Количествените изменения водели до качествени промени (Абсолютна лъжа – мен 10 години ме учеха за пианист, нищо не стана, 10 години обучаващи натрупвания и за зидар – пак нищо не става от мене. И 100 години обучение да ми приложат, пак не става нищо от мен, само драскач тука…)
  Пак иначе казано: Колкото повече количество прилагаш, увеличавало се “качеството”, или се постигал ефект, изравнителен с него.
  Т.е., в случая, сигурността на победата, необрантимостта й, също така.
  Заливаш с 10 пъти повече хора, постигаш победа. Като не можеш да я постигнеш с: по-добро оръжие, по-интелигентни хватки и военно изкуство, по-човешко отношение между хора и отношение КЪМ ЧОВЕКА. Действаш с Голямата Брадва и Милиони Камъняци.

  Друг пример. Също набиван в глави.
  Западнти обувки. Качествени били, ама скъпи. Един чифт там 100 долара. Един чивт в комунистическия свят, няма и 10 долара. Е, не толкова качествен, но “пъти повече” (ха ха) по-евтин. Купуваши си със 100-те долара 10 чифта. Носиш ги, късат се, пак купуваш и така постигаш “качество” – краката ти са обути с обувки със същото и дори повече време отколкото с обувките за 100 долара. Постигаш “изравняване”, дори “превъзхождане”.

  Или:
  Вместо 100 американски точни ракети и точни бомби, правиш 1000 броя. Неточни, груби и т.н. Но “изравняването” пак е факт. Утрепваш противника. Както американските трепят теб. Или поне плашиш в “същия размер”, и дори “по-голям”.

  Колко е правилно сичко туй. Дали така трябва да е – друг въпрос.

  Това е.

 3. Тоя банов има толкова “общо” с културата, колкото пацО ТЕРАСТА има общо с “дипломацията”, или пък колкото кошлуков има общо със “журналистиката”…..
  И за това само тези ,последни засега, назначения на винетУ, които пак той си ги е “избрал”, показват цялостната му калинковизация през последните 15-20 години , след монтирането му във властта от неговите кукловоди и начальници!
  Такива са ВСИЧКИТЕ “телефонни” калинки на байхуй!
  И банов , също използва телефона само за ПОРЦИОНни далавери и, за да повтаря – Ало, банов съм!
  А преди 10 години , неговият сегашен начальникь – бокоТИКВАТА също използва телефона си при раздаването на “митничарски” ПОРЦИИ, за да каже – Ало, Ваньо, бЕр(ис)овь съм!…… НАЛИ!
  Така че колкото дългогодишният “охранникь” бЕрисовь имаше общо с ръководството на МВР, през 2001г. , толкова и неговият сегашен пореден “министър” на халтурата има общо с културата на НРБ, НАЛИ!
  Всичко това показва ,че при “назначаването” на самият бЕрисовь за генсек на милицията НИКОГА НЕ са спазвани НИКАКВИ “правила”, и след това НЯМА как той да “спазва” някакви си там “правила”, пък били и такива останали “в наследство” от “любимият” му номерклатурен соц, НАЛИ!
  бЕрисовь се ръководи само от едни “правила” – ПОРЦИОНните и СУДЖУКовите “правила”, предавани по номерклатурните му начальнически телефони! НАЛИ!………..

 4. “Путя трябва веднъж да винаги да отърве русия от сталин, и погребе тази реликва”
  “Русия не може да се отърве от пакта молот-рибен отпреди 80 години. Докато не го направи, ИзточноЕвропейските ръководители са в правото си да се Възмущават”
  Все еднто не е неин, все едно е някакъв чужд документ и договаряне, несвързан с русия, “вън и независимо от нас” (ха ха ха.. като пореден марксо-ленинов лайнян бисер)

  Московски новости – едно от малкото оставени с независими гласове в него “сми” на русия. Навярно контролирано от кремъл, но все пак, намират се в него и разумни писания.

  И аз съм на почти същото мнение.

  А кога ли ще се реформира Цяла русия? Ще стане свободна, демократична?
  Отговорът към момента изглежда НИКОГА: 100 години след царизма, 100 години от началото на куманизма. Комунизмът, от октомври 2017 г., УНИЩОЖИ надеждата ФЕВРУАРИ 1917 г. по начин, изглеждащ все още Безвъзвратен. Всички привърженици там на Февруари 1917 и противници на продължението на октомври 1917, продължават да бъдат Елиминирани.

  https://www.themoscowtimes.com/2019/08/23/putin-needs-to-bury-this-relic-of-stalin-a67001

 5. Спрямо Валери Попова и хора като нея винаги е имало подобно отношение и към всеки кадърен музикант който се явявя застрашаващ статуквото и по никакъв начин да не бъдат допускани до преподавателска дейност .. може да се сетим също и за Голямата Българска пианистка Величка Савова …

 6. В правото има понятие “мъртъв текст”. Т.е., разпоредба от Закона която поради една или друга причина не се прилага. Или буквалното ѝ приложението е толкова абсурдно, че законодателят час по-скоро трябва да я измени или допълни.
  Сега екзотично ни звучи ама да не си бил потърпевш през “такова беше времето” по тогавашният член 108 на Наказателният кодекс инкриминиращ “агитацията и пропагандата” срещу строят не само в България но и в останалите соц страни. Което практически означаваше, че при един строг буквалист съдия можеше да търкаш наровете години за един виц. На практика всичките онези 99,99% които гласуваха за Партията с удоволствие разправяха вицове от бранша “златна решетка”.
  И те. така.

 7. Връщам се към темата. Думата, дума отваря. За като как се е получило съотношението 1 към 10 в жертвите на Източният фронт. Няма как да е иначе след като е била официализирана мантрата “воюваме с малко кръв и на чужда територия”. На практика в БУ на РККА за отбрана се е споменавало да се прилага само в ограничени случаи, само в тактически план и за малко. Настъпление, настъпление и пак настъпление. Най-големият изследовател на стратегията и тактиката на Червената армия Владимир Бешанов дава безброй примери не само на безумно проведени крупни “контранастъпления” особено в първите месеци на войната но и на локални атаки. До степен немските офицери и войници да се питат дали пък това не е някакъв специфичен руски капан. С едно изречение, за отбрана никой не се е готвил до степен да нямат войниците дори шанцов инструмент и оттук не са могли едно лично окопче да изровят като хората. А в атака, без мотивиращите изстрели на заградителните отряди отзад никак не им се е получавало. От камарите от труповете на бойните другари са правели укрития.
  Ето след такива указания какво друго освен реки от кръв от н-то безсмислено настъпление може да последва.

  Сталин до изпратените август 1941г. да разследват надвисващата се катастрофа в Ленинград Молотов и Маленков бие долната телеграма.
  «Только что сообщили, что Тосно взято противником. Если так будет продолжаться, боюсь, что Ленинград будет сдан идиотски глупо, а все ленинградские дивизии рискуют попасть в плен. Что делают Попов и Ворошилов?.. Откуда у них такая бездна пассивности и чисто деревенской покорности судьбе? Что за люди – ничего не пойму. В Ленинграде имеется теперь много танков КВ, много авиации, эресы… Почему богатая ленинградская техника не используется на этом решающем участке? Не кажется ли тебе, что кто-то нарочно открывает немцам дорогу на этом решающем участке? Что за человек Попов? Чем, собственно, занят Ворошилов и в чем выражается его помощь Ленинграду? Я пишу об этом, так как очень встревожен непонятным для меня бездействием ленинградского командования».

 8. Всичко недясно в България е проруско.
  Всичко проруско в българия е недясно.
  (независимо от “десни”, за “европейско развитие”, “националисти”, “възрожденци”, “воеводи” (смях в залата), “патреоте”, “фронтоваци”, “независими” и прочее прикрития, играещи всъщност и като русняци и продължение на бекапе)

  Всичко реално дясно е извън парламента.

  При положение, че недесните са повече от 60% популярност на кандидати и потенциалните избиратели, липсата на обединяване на ДЯСНОТО с ЕДИНЕН КАНДИДАТ и ЕДИННА ПЛАТФОРМА е повече от КОЩУНСТВО!

  Този исторически период сега, който е по-лош в това отношение от всяко от двете десетилетия преди това, има изгледи да продължи дълго. Все пак, имаше РАЗЛИЧНИ президент, премиер, министри, кмет и други.
  Сегашните, като цяло и не само като цяло, те вече изпадат в политическа летаргия. Като че ли е намерено някакво усреднено положение. Улеснено плаване по среда на някакво течението, а и харесване от достатъчно мнозинство за години напред.

 9. Ковачки в енергетиката
  = (равно на)
  Пеевски в “медиите”
  = (равно на)
  Доганчо и в енергетиката и в медиите, и къде ли не още.
  = (равно на)
  Мултигрупички и подобни продължения от комунизма, из всички сектори

  Резидентури по браншове.
  Филиали на десе и русия.

 10. Жири – ШУТ на кремъл и путя.
  Отново вкаран в ролята си.
  Щял да домакинства среща на “европейските” “националисти”. В държавната дума.
  Т.е., международна среща на началниците на проруски петоколонни отряди в страните от континента ни, в най-многобройната руска резидентура – парламентарната.
  Където шеф беше техния общ началник, на парламента, полковник наришкин (сега началник на разузнаването на КГБ)
  Началник и на нашия сайдер и останалите “патреоте” и “националисте”, а и не само на тях.

  Настава есен. Пилците да се преброят. Да им се каже как да КудКуДякат, по своите страни. Как по-добре, срещу кого. Да получат подкрепа (€$). Да се отчетат.

  Преди
  КомИнтерн (руски)
  сега
  НацИнтерн (пак руски)
  Столица за всички – пак москва.
  Тогава, заседанията на коминтерна председателства др. ленин, т.е. кремъл, москва, русия.
  Сега – пак кремъл, москва, русия.

  Пак идеоголия за въздейсвие ако може из цяла Европа, а и цял свят

  НИЩО ново под (руското) слънце.
  Sub sole nihil novi est

  Но и:
  НИЩО не е вечно под слънцето!
  Nil permanent sub sole

  https://www.ridl.io/en/why-zhirinovsky-is-hosting-european-nationalists-at-the-state-duma/?fbclid=IwAR06FXXFk9Hr7Q1dmB_fUNxGwdtfQxzu3MSxCVhSlQMi7nCV9ax-A7NbcTM

 11. Ами как да те изберат и теб, като написа книги срещу всички основни хора, от които зависи да получиш много пари в България. То не бе Президент на РБ, то не бе Премиер на РБ, от кого да получиш пари, освен като ресто от платената глоба в КАТ, ами не може така да се превишава скоростта, знаем че имаш луксозна спортна кола, купена за хиляди евро, но тя не може да се движи с огромна скорост из София, по-добре я карай из Балкана, както прави премиера на РБ със своя джип.

 12. Към Нътува
  nut33@gmail.com
  4.14.43.226

  Първо: кои сте тези, които “знаете”, че имам луксозна спортна кола, която да се движи с “огромна скорост”?

  Второ: как се получава ресто от глоба на КАТ?

  Трето: Това ли са “всички основни хора” в България – Първанов и Борисов, срещу които къс написал книги?

  Има и още четвърто, но в детската игра “ям си до първо, до второ …” и т.н. с този капацитет явно си стигнал(а) до пето.

 13. благодаря ви за отговорът. Още списание Лада през осемдесетте писа, че при завръщането ви от Бейрут сте си докарали и леко чукнато от снаряд розово Мазерати Гибли, което после сте китосали и го карате и до ден днешен предимно със скорост на РЪБЪ на допустимото.

 14. Ако трябва да сме точни, въпросът кое му е академичното на “Дончев”, е същото като кое му е генералското на Борисов?
  Три звезден генерал за има няма 2-3 години служба като генсек по сигурноста, скок от майор. Типично за банановите републики където диктатора дава лампази на хранениците.
  Отделно същият се е кичил с медали които дори не са към МВР ами армията.Уникат и световен рекорд в мирно време. Някой да го предложи за Гинес.

 15. Великобритания през ВСВ е издала 40 смъртни присъди на свои военнослужащи, Франция – 102, САЩ – 146. Германия от 1 септември 1939 до 1 септември 1944 – 7810. СССР за пет го дини е успял да унищожи 157 593 войници, офицери и генерали на РККА – това е личният състав примерно на 15 дивизии.
  Повече подробности, по-долу.
  https://varlamov.ru/3572312.html

 16. За съжаление,физически ми е невъзможно да присъствам, но се надявям, че ще има достатъчно хора!
  ”БОЕЦ обявихме за 12.09. от 15.00ч. национален протест-блокада пред съдебните палати в столицата и страната под надслов „СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВОСТ – БИТКАТА НА ГРАЖДАНИТЕ”! Със следните искания и цели – оттегляне на кандидатурата на Гешев, приемане на закон за Лустрацията и сваляне на мафиотското правителство на Пеевски с премиер Бойко Борисов! И това е само началото. Ще продължим стъпка по стъпка без да изпускаме инициативата докато изринем мафията от властта и гражданите си върнем държавата. Знаем точно какво искаме, имаме план и сме готови да се преборим и да спечелим тази битка!

  ПЪРВАТА ПРИЗОВКА Е ЗА ГЕШЕВ!

  Георги Георгиев – БОЕЦ”

 17. Навремето Сталин определял заплатите.Тогава някои от подчинените му казал.Ама другарю сталин, тази заплата не стига и за изхранване. А сталин отговорил. Точно така, тогава всеки ще трябва да краде и ние ще вкарваме в затвора само неудобните.
  Та и в НРБ имаше горе долу същия подход. Поставяне на знаци по пътищата които едва ли не насила те карат да нарушаваш. Или липса на изградени паркоместа и насила те карат да паркираш в тревата.
  И последно. Пример от Канада където те възпитават да спазваш законите и правилата. Риболовен билет (преди 5-6г) ,национален 1О канадски $. Глоба 2000 к $.Заработа на час около 8$.
  Е. Кой ще е този, който ще избере незаконно да лови риба. Ето така се възпитава ПРАВОВА държава. Всички болести идват от горе (от кремъл ). Затова пресичайте всеки който говори неща от рода Българите сме мързеливи,крадливи,прости,злобни,предатели. …

 18. За съжаление тази нашенска караница въобще не е уникалнa.
  Проф. Робърт Балард e направил много подводни открития, сред които и “Титаник”.
  B 2001 г той идва в България зa да работи с учени от Института по океанология по проекта „Ной”.
  Hамерaт повече от 100 кораба на дъното на Черно море. Всичко върви отлично докато родни „разбирачи” не са притеснени от мощното му оборудване и бързи успехи.
  По думите на наш професор, вече покойник, бивш директор на Националният исторически музей, проф. Балард e „престъпник”, „търсач на зелени човечета” и “ни прави на луди”. Нещата излизат извън контрол.
  Oткривателят на Титаник си тръгва обиден от България, изпратен с “Много ти здраве….”

  Дарина Tакова е пяла къде ли не по света, включително „Ла Скала“ в Милано, Карнеги Хол и Метрополитън опера в Ню Йорк. Има фондация в София, за да подпомага млади оперни таланти.
  Ho, по логиката на наши административни фактори, Дарина Tакова трябва да се изправя пред комисия която лично да прецени, годна ли e да преподава пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.
  Ако не влагахме толкова усилия да си пречим, настигаме ги американците, че и ги минавме даже.

 19. За съжаление и аз съм бил обект на специфичните “чудноватости” на въпросното музикално училище. Дъщеря ми, отличника с награда, на “изпита” по пиано получи 4,75,като по този начин остана първа “под чертата” на приетите. Не за първи път, но този път за да освободи място за сина – /отличник/ на ръководителя от съответния комитет, който, време е да се каже, в указанията, подписани от него самия,категорично беше забранено подобно нещо. На въпроса ми към Директорката на МУ, защо в цялото множество от приетите ученици преобладават отличниците, внесто да се наблюдава обичайната камбановидна форма, ми бешеотговорено … че те не са математици – !

 20. Пропуснах да кажа, че дъщеря ми след трите си самостоятелни КЛАВИРНИ концерта, беше номинирана за стпендиантка на фодациите “Св.св. Кирил и Методий” и “Св. Климент Охридски”, като следвА в Германия и завърши специалността “Орган” с успех по двете главни специалности 1*.

 21. Към Нътува
  nut33@gmail.com
  4.14.43.226

  Явно искате да ме въвличате в някакъв оправдателен режим, което по принцип не правя. Но това с мазератито, което “леко чукнато” и “розово” съм си бил докарал от Бейрут, ме докара до реплика ( няма да се потрети, не се опитвайте да ме провокирате повече, не се връзвам на покана за сериали по инициатива на абдали) едно от двете: или сте леко чукната или някой ви чука ( на тролската врата) с идиотски измислици по мой адрес.
  За първото не мога да помогна. Но за второто ви съветвам да не си давате вратата толкова лесно на тенекиджиите, които ви връзват тенекии и после дрънчите тук на кухо с демонстрация на глупостта си.

  Копирам още веднъж тъпотията, в която няма нито една вярна дума, за да се види колко са изпаднали и лишени от аргументи кълвачите на моите текстове по петите на едно ” леко чукнато от снаряд ( а защо не и малко бомбардирано от самолети – бел- ИИ) розово мазерати”:

  “Още списание Лада през осемдесетте писа, че при завръщането ви от Бейрут сте си докарали и леко чукнато от снаряд розово Мазерати Гибли, което после сте китосали и го карате и до ден днешен предимно със скорост на РЪБЪ на допустимото”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.