РУСКО-ТУРСКАТА ДРУЖБА НА АНТИАМЕРИКАНСКА ОСНОВА ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА СРЕЩУ САЩ

 

Путин и Ердоган, които (пре)откриха от поне три години насам  корените на руско-турската дружба, помрачавана от близо 12 войни през вековете, но и огрявана от изблици на взаимно обгрижване в началото на 19 век срещу нахлуването на европейското свободолюбие в двете империи, този път откриха заедно международния космически и авиосалон в руския град Жуковски.

За никого от наблюдателите на остана тайна, че тази турска демонстрация на интерес към руската авиационна и космическа техника е за американска консумация. Лоялните на властта турски вестници добавиха гориво в тази далекобойна ракета със заглавия от триумфален характер. Задъхано обясниха на читателите си, че техният президент е проявил интерес да компенсира американския отказ за доставка на бойните самолети ф – 35 с продажба на руски изтребители. Подробност от разводнения пейзаж за бай читател в Анадола е от кое точно поколение Су ( което означава вода на турски) става дума. Важното е, че Ердоган може да натрие носа на Вашингтон с нов ответен удар, след като вече веднъж направи нещо подобно, отвръщайки на американския отказ да снабди съюзника си в НАТО с ракети “Пейтриът” с покупка на руската зенитна система С – 400.

Медиите предадоха от мястото на срещата, че било обсъдено дори сътрудничество между Русия и Турция в космическата област. Имало вероятност един ден турски космонавт да полети на руска мисия.

И всичко това – напук на САЩ. Инатът с акцент върху посланието към Америка е пресечната точка на руско-турската дружба. Като добавим и евентуалния турски космонавт като “черешката на тортата” от чисто пропаганден характер, все повече тази история намирисва на нещо познато у нас от времето на Брежнев и Живков. С тази разлика, че Турция на Ердоган не определя раболепно  Русия като големия брат, претендирайки сама за ролята на големия регионален, че и световен играч на международната сцена.

Има и още една прилика с нашето минало на руски сателит. Т.н. дружба, доколкото тава може да има между мечка и заек, имаше тоталитарна сглобка. Днешната “стиковка” ( да използвам съветския термин за скачване в космоса) между Ердоган и Путин е авторитарна. Ердоган не го приемат радушно на Запад. И Путин страда от същото. Защо да не се прегърнат тогава и да покажат, че не им пука? За двамата мачкането на опозицията, затварянето на журналисти, отнемането на бизнес по политически причини и прочее евразийски принципи на управлението са естествено продължение на евразийските имперски навици.

Сдружаването на руския с турския евразийски модел на властта на антиамериканска основа в същото време е отчаян ход от гледна точка на маргиналните възможности на икономиките на двете държави да повлияят с нещо съществено на развития свят, но пък работи за вътрешна консумация.

Не и в България., където ефектът е обратен и донесе вцепенение в кресливите среди на “националистите”, за които турското робство и руското освобождение са скачените съдове на тяхната легитимация пред избирателите. Русфилите тук се умълчаха. А как само се надвикваха да нападат Ердоган заради неоосманските му амбиции, застрашаващи България! “Изведнъж”, от момента на голямото сближаване между Путин и Ердоган, този вопли бяха прекратени в духа на традициите на българския комунизъм, който се отказва от антифашистката си реторика по указание на Кремъл през септември 1939 г. след като Хитлер и Сталин се договарят за ненападение, включително в пропагандната област.

Малка лампичка, но светнала като прожектор на Червения площад по време на парад, стана Сидеров, най-гласовитият доскорошен борец на думи срещу неосманските претенция на Анкара. Вече никакъв го няма на този мазен тепих.

Попадайки по случайност в центъра на София в близост до свикания на 15 декември 2015 г. от неговата “Атака” митинг срещу посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу авторът на тези редове беше навикан като “ибрикчия” на турците и заплашен два пъти с физическа разправа в рамките на няколко минути. По онова време Путин за кратко беше скаран с Ердоган след свалянето на руски боен самолет от турски изтребители на турско-сирийската граница и русофилите налитаха на бой срещу журналист, заподозрян в симпатия към натовската държава в рамките на мимолетния руско-турско конфликт. Сега самият Сидеров пледира вече България да си дружи с Турция. Понеже дружбата между Путин и Ердоган процъфтява.

Дали руско-турската дружба може да прерасне в руско-турска война срещу САЩ? Едва ли. Съветският съюз, многократно по-могъщ от днешна Русия, въоръжаваше системно на антиамериканска основа какви ли не режими на няколко континента. В крайна сметка получателите на съветски оръжия в рамките на политиката на подпомагане на национално-освободителните движения се освободиха от съветската си зависимост – с подчертаващото правило изключение на режими, като този на клана Асад в Сирия. Съветските “съветници” бяха прогонени с хиляди от Египет 10 години преди евразийската империя СССР да рухне. Превъоръжен до зъби, съветския режим дойде до гуша на собствените му граждани, на които им омръзна да мизерстват в името на дружбата с борещите се срещу империализма народи, превърнати в клиенти на съветския империализъм.

Въпрос на време е този сценарий да се повтори и по трасето на руско-турската война срещу САЩ, обречена на същия (не)успех. Руски космически полет с турски космонавт ( именно космонавт, а не астронавт) на борда, изплезен на САЩ, е забавна метафора, но няма нищо общо със закачката на изплезения на целия свят Айнщайн от позицията на интелектуалното превъзходство. Поради което не е смешна, а по-скоро жалка.

https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-rusko-turska-drujba-s-garnitura-kosmonavt/

10 мнения за “ РУСКО-ТУРСКАТА ДРУЖБА НА АНТИАМЕРИКАНСКА ОСНОВА ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА СРЕЩУ САЩ”

 1. Турция има още мноого трикове да прави с русия. На пук и напук на Америка. Така си е намислила, начело с ердоган и правителството му. Скоро ще станат 20 години.
  Така и на русия й става гот. Така и тя иска.
  Общата антиамериканска основа, за Турция и русия, е чудесен общ “принцип”. По който намират и съюзяват всякакви съюзници в съвременния свят. Чудесен, като сталин за ленин. Чудесен тож, като тогава с Германия срещу Америка (но сега май не става)
  Проблемът “Турция в НАТО” само ще набъбва. Но и ще влияе силно негативно в България. При толкова податливи българи в съседство, чакащи и възприемащи с отворени очи и уста (и задници), всичко каквото дойде в от русия. Да го прилапат и направят свое.
  Иначе, Турция си остава в НАТО.
  След С-400, съвместно производство на С-500 не е изключено. За съжаление.
  Стимул за такива като п/резидент и шкенбелия министър, а те са хиляди в целия “елит”. Да бавят и бавят превъоръжаването на България. Ако може, въобще да не се състои

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/28122/now-turkey-says-it-will-work-with-russia-to-build-the-s-500-air-defense-system

  “Су” идва от конструктора Сухи/й.
  Беларусец. Пявел Восiпавiч Сухi.
  Роден в Глыбокае (гр. “Дълбоки”)
  Не руснак.

  Stick на английски е “прилепям”, “прикачам”, “придържам” (едно нещо към друго)
  Оттам sticking. Отглаголно. Както е използвано в Американската астронатика, при нещата им там горе.
  Оттам в руски “стиковка”.
  Оттам “ретранслирано” и за България.
  https://bit.ly/2L1wFEa
  Като кремъл през сидера за София…

 2. От 10-20 години на мода е да се хвали мевере и прокуратура. Прокуратура и мевере. Из “публичното” пространство, т.е. пространството НАРЕДЕНО ЗАВАРДЕНО за “елитите”. Секи ден по вестници, по радио и телевизии.
  Работят бе, работят. Толкоз работа вършат!

  Сега новият чайка, милиционер-прокурор гешев: “Изключително изключително сложен сложен случай”. Негован. Но ще се оправим. Как не. Толкова сме професионали. Работещи, ефективни. Прокуратура и мевере.
  https://www.monitor.bg/bg/a/view/ivan-geshev-sluchajat-v-negovan-e-izkluchitelno-slojen-zashtoto-ne-e-imalo-signal-za-izvyrsheno-prestyplenie-174097

  Боко тоже: “Прокуратурата , криминалистите полицаите, огрооомна работа”

  Слушаме ли слушам… и (някои) вярваме..
  Огромна работа. Мелница необятна. Бълва ли бълва. Ефективност, резултати…
  (не че негованското е неважно)

  А ЗАЩО ли не се сезират и задействат:

  – по милионите случаи на разследване на ПРЕСТЪПНАТА бекапе, толкоз извълщени престъпления.?
  – по ГАЛЕВИ. Какво стана с ГАЛЕВИ. Милите братя. Познати на депутати. Това “работа ефективна” по ГАЛЕВИ ли е? НИКОЙ НЕ МУ ПУКА.
  – по ГЕОРГИ МАРКОВ? Английската прокуратура НЕ ПРЕКРАТИ случая, остава за ВЕЧНО дирене.
  – по АРХИВИТЕ на България? Откраднати и в русия. Никой не пита, нито пък рита…
  Боко бил с някакъв черен пояс, шкенбе ли. Храбър пожарникар охранител, български юнак.
  – ….

  Боко настоява ЕС да спре мониторинга на България. Мониторинга на съдебната система, начело с милиционер-прокуратурата. Като че ли са решени проблемите.
  Да спре тоя проклет мониторинг. Та КОРУПЦИТА ДА ПРОЦЪФТЯВА. Наред с ЛИПСАТА НА РЕФОРМА, с НЕРЕШАВАНЕТО НА СЛУЧАИ И ПРОБЛЕМИ.
  ПЪРВА КОРУПЦИЯ В ЕВРОПА!
  България остава ПОСЛЕДНА по върховенсво на закона, по правоприлагане. По разрешени важни случаи, по съдени действителни виновни, по УКРИТИ ИСТИНСКИ ВИНОВНИ. По КОРУПЦИЯ СРЕД ПРОКУРАТУРА включително, обслужваща и политечиски интериси.
  ЗАВЕЖДАНЕТО НА ДЕЛА, ОТ НАШИЯ ТЛЪСТ ЧАЙКО-цац, срещу ТРАЙЧО ТРАЙКОВ и НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ. КАКВО Е ТОВА??

  ПОСЛЕДНА СРТАНА, НА ОПАШКАТА В ЕС
  ТОВА ЛИ Е РАБОТЕЩАТА ПРОКУРАТУРА??

  Пак виждаме и врякаме за дървета. Едно по едното. Но гората не искаме да видим.
  Негован до негована. Шум до тавана. Пич до пича, ще решат проблема, с пробив в кирпича.

  А последното място в ЕС – кое го прави него??

 3. Както се казва в култовият съветски филм “Бялото слънце на пустинята”: “Восток дело тонкое”.
  Сиреч, изтокът е по-така и не може да се мери с обичайните стандарти. Там, да те изтемарат курвенската си е кат “добър ден”. Двамата сдружили се автократи на ситуативна база, при тях принципно сътрудничество няма и няма и как да има. Дразнят Америка на Тръмп но всичко ще е до първият голям подводен камък на дружбата им. Засега такава се заформя в региона на Идлиб. Той и за това бе Султан Ердо в масква. До тук пут.ин дава “майсторски” заден ход. Докога ще е така, само обозримото бъдеще ще покаже. Да кажем и нещо много важно. С-400 се плащат с турски лири. Сиреч, блядовете ще инвестират в местната икономика. По същата схеми вървят и оръжейните сделки с Индия. Там е чист бартер. Срещу износ на палмово масло се внасят разни железа. Да не говорим за страните от т.н. трети свят, не знам още дали е валиден този термин. Там руските банки кредитират без изключение купувачите И след 20-тина години когато насреща НИЩО списват се дълговете за сметка на руският данъкоплатец. Дали фенът и подобните МУ на “Доганската република, изразът е на Болен Лидеров е чул за тези подробности от пейзажа мога само да гадая но за него ПРОБЛЕМ няма. Важно е кремъл да плаща редовно на петоколонците.
  И те, така.

 4. Баце пак цепи мрака. Изхожда се неподготвен по всичко което му идва дълбоко извътре. В стилът и духа на потокът на съзнанието. Има си хас да е другояче. И не дава думата на чаровната си шефка Урсула фон дер Лайен.
  Качено е и видео.

  https://www.actualno.com/politics/borisov-ne-pozvoli-vyprosi-kym-predsedatelja-na-ek-video-news_812473.html

 5. Не е по темата но си заслужава четенето.
  За най-важното предстоящо вътрешно събитие иде реч. Общинските избори в София. Не подценявам ни най-малко останалата част на страната но преломът може да започне (много мина, мъничко остана), това е И исторически обусловено, само от столицата. Данаил Смилов е на същото мнение и го е обосновал прекрасно.

  https://www.dw.com/bg/този-път-борисов-много-се-заблуждава/a-50211285?maca=bul-mediapool_bg-9749-xml-mrss

 6. В най-скоро време съвременните Молотов и Рибендроб – Путин и Ердоган ще се олеят разбира се и то доста здраво, само да не подпалят цяла Източна Европа, както стана 39 та година и досетете се коя ще бъде днешната Полша, която те ще си поделят – разбира се “Курицата”, каторая не заграница. Щото с Полша вече не става, защото е тапицирано с американски военни бази и сили за бързо реагиране. Дотогава обаче ще си поиграят още няколко години на Жуковски и големите техничари, докато им свършат парите или се обезценят, или и двете.

 7. Едва забележка. Айнщайн може да се плези на света колкото си иска но загуби спора с Нилс Бор.
  Затова драги интелигенти, по-скромно със самочувствието. Това, което знаем за света е много малко.

 8. За разлика от Турция
  и
  За разлика от България

  ПОЛША И сега УКРАЙНА ПЛАНОМЕРНО и ПОСЛЕДОВАТЕЛНО НАМАЛЯВАТ ВНОСА И ЗАВИСИСИМОСТТА СИ ОТ РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ
  (Румъния прави същото)

  Украйна – както се вижда иска да НЕ СЕ ПОВТОРИ студената зима

  Полша започна да внася втечнен газ от няколко години. От Северна Европа и другаде. Този газ вече заема 20% от вноса й. Милиарди кубически метра.
  От 2018 г. внася втечнен газ и от САЩ. До момента – 4 американски доставки. Количествата американски също ще се увеличават.
  Украйна започва да внася от внасяния газ в съседна Полша.

  https://sprotyv.info/ekonomica/ne-zamerznem-ukraina-budet-pokupat-u-polshi-amerikanskij-gaz

  България НЕ МОЖЕ без русия.
  Ние можем да намалим газ от русия – но НЕ ИСКАМЕ. Нищо не пречи.
  Дори един напън няма, една дума. Една Пръдня в такава посока. Да се чуе нещо – за някаква реална диверсификация. 20 процента, после 30, после повече.
  Ако е 100% от русия – да го направим 110%.
  Ако от 100 долара руснаците го направят 110 – ПАК от русия!
  Отиваме право там, сами се навираме, пак и пак искаме.
  РУСИЯ!
  МЕСИЯ!
  По-глупави от нас няма.

 9. Georgi Nikolov, благодаря за препратката към интервюто на Данаил Смилов, с което в общи линии ще се съглася. Това, в което се колебая, е дали ББ изобщо иска да спечели кметското място в София, или иска и него да подари на БСП, както направи с президентския пост. Каквото и да е решил, задачата на синя София е да не допусне червенaтa кандидатка до балотаж, а това минава само през гласуване на първия тур за кандидата на Демократична България арх. Игнатов.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.