Репортери без (микрофони, власт без) граници

 

 

 

 

 

Баснята за лисицата и щъркела, които се гощавали взаимно в съдове, недостъпни за муцуната на Кума Лиса и за клюна на оня, който носи бебетата, оживя насред нашенския Министерски съвет. Това с случи на журналистите, поканени да отразяват с намордник неотразимия ни премиер Борисов като домакин на любезно усмихнатата през цялото време г-жа Урсула фон дер Лайен в присъствието на принудително онемелите репортери. Борисов, верен на своя манталитет на охранител, готов да прасне лакът в ребрата на журналята, за да не си тикат микрофоните в лицето на началника му, наредил да им вземат думата.

И подчинените му се постарали, та чак се престарали. Нито на тях, нито на шефа им им е минало през ума, че създават прецедент за продължаващото унижение, на т.н. четвърта власт, който може да им се върне като бумеранг. Защото бумерангът отдавна е префасониран в бухалка за рекет на свободното слово и е в ръцете на безцеремонни хора, страдащи от самомнението, че овластяването им от група избиратели им дава правото да се разпореждат през просото с правила, принципи и унизени журналисти.  

Трудно е да се измисли по-ярка метафора на запушването на устата на журналистите от това да им отнемеш микрофоните. Не и за нашите управници. За тях няма непреодолими трудности във войната им за оцеляване на държавния връх, в която пленници не взимат. Не само се учат от най-добрите, каквито са менторите им от Кремъл, но и направо ги изпреварват в мерките по укротяване на ( уж ) опърничавите журналисти. Ако такива изобщо са останали на влиятелни позиции в загубената битка за медиен контрол над властта и присъдружната й опозиция след дългогодишната “зачистка” на непокорните, препоръчана вече и сред политиците от конкретния кремълски ментор на България генерал Решетников.

Вижте им само термина: демонтират микрофони!

От години ги моля да демонтират символите на съветската колониална зависимост на България, но кой съм аз и подобните ми българи, че да ни чуят? Предпочитат да слушат вътрешния си глас и да демонтират зрелищно правото на онези, на които им е служебно задължение да задават въпроси. Не че не се е случвало и друг път те да остават безмълвни след изявление на властниците. Но обикновено това се случва като при някои разводи – по взаимно съгласие и поради стеклите се обстоятелства. Сега вече ги канят на канят на сватба с брадва.

Охранителят Бойко добави Урсула като още един охраняем в своята професионална биография, след като нахлу в публичността в качеството на пазач на Тодор Живков и беше повишен след това за добре свършената работа ( по разтриване на ушите му, както сам се похвали ). Възложиха му роля в свитата на един царствен премиер. Толкова царствен, че се отнасяше  с пазача си като със слуга дори и тогава, когато от пазвантин на своята особа го превърна с магически скиптър в най-важния полицай в държавата. Говореше му на “Борисов” пред публиката, за да се знае, че слугата трябва да си знае мястото, а не да се има за някакъв господин.

Сега Борисов се има за толкова издигнат, че демонстрира и този царски номер. Говори на “ти” на своите събеседници от ранга на Урсула фон дер Лайен.  Защото е ученик на Сакскобургготски и го имитира, избивайки комплексите на детето, изкласило с филиите с мас.

Мазна властомания. И все пак тя някога ще бъде демонтирана, колкото и добре да е смазана машината на властта Му. 

12 мнения за “Репортери без (микрофони, власт без) граници”

 1. Интересно ми е как тези с изключените микрофони ще плюят срещу този, който им ги изключво, но сега мълчат като надрискани.
  Аз съм сигурен, че те, нашите журналя, в лицето на г-н Инджев имат пример за подражание, но за сега изпитват само неудържим страх.

 2. Питам се дали наистина (уважение се заслужава, не се полага)фон дер Лайен е пожелала да няма журналистически въпроси, както се твърди от правителствената информационна служба?
  Ако е така, това означава, че на (уважение се заслужава, не се полага)фон дер Лайен и на ЕНП не “им дреме” за свободата на словото в България и цяла Източна Европа! След като не “им дреме” за един от основните стълбове на демокрацията, нима “им дреме” за останалите? Е ли европейската политика продукт на финансови и лични интереси и докато олигархията в България и Източна Европа е “послушна” в международен план, ще си затварят ли западноевропейските политици очите за всичките им местни антидемократични и антиправови безобразия? В замяна на послушанието им ще продължават ли да угояват бившите апаратчици на БКП-ДС с европейски фондове до издигането им до новото качествено ниво като крупни капиталисти?
  “Бля, бля, бля,… младите хора… бля, бля, бля…”
  На мен всичко това (както и избора на фон дер Лайен за председател на ЕК) ми навява асоциации с друга баснята, не на Лафонтен, а на Крилов – “Лебед, щука и рак” във вариация с баница вместо кола!

 3. Според мен, на Баце МУ писна от раболепието на репортерите. Толкова шербет се излива от въпросите. И все ще се намери някоя с пищни форми нахъсана колежка да поиска я за мускулите му да пипне, я няма да издържи на хубавината на отговора и с нега в гласа и пламък в очичките ще резюлира: “Ама как хубаво го казахте”. Имам обосновани предчувствия, че следващият Бочко ще светне на гилдията с фундаменталното за сите присъстващи ОТКРИТИЕ:”Няма неудобни въпроси. Има неудобни отговори.” И сам ще ги зададе. Ето няколко от тях.
  1. Смята ли да съдите Тони Филипов, д-р който твърди, че сте мултимилиардер в “зелено, девалвирало”.
  2. На колко етажа и каква е квадратурата на хасиендата Ви в центъра на Барселона която сте закупили за официалната Ви любовница.
  3. Как приемате обсто

 4. 3. Как приемате обстоятелството, че според книгата на Гинес сте най-възрастният регистриран професионален футболист на планетата.
  4. Наистина ли само 58 пъти в битността си на главен секретар на МВР сте отричали каквото и да е възможност на влезете в политика.
  5. Като кмет на столицата нееднократно тролихте премиера Станишев, че Вашата работа е най-трудната в мамковината докато да си МП само натискаш копчетата. Променихте ли мнението си оттогава.
  6. Преди 15-тина години се признахте, че не сте чели Конституцията. Успяхте ли да намерите време да се запознаете с нея и като как намирате главите за разделението на властите.
  7. Имахте амбицията да научите поне като Пацо Терасата английският на ниво А2. Преди няколко години смутолевихте, че сте под кривата круша. Още ли сте там и продължавате ли да твърдите, че когато чуете Конгречулейшънс спирате да слушате повече събеседника си.
  8. Продължавате ли се обичате с експрезидента Георги Първанов както твърди в спомените си маститият главен редактор на Труд Тошо Тошев.

  …………………………….

 5. ПП
  Прегледах DW и Свободна Европа по темата. В DW нищо, в Свободна Европа само се съобщава като факт, но без коментар.
  Както би казал Кърт Вонегът, имаше илюзия за свобода на словото и тя умря.

 6. Много точно IMBLACK.DW и Свободна Европа далече ,далече от истинска свободна медия. По скоро елегантни,фини манипулатори.

 7. Когато:

  – Боко + гурбангули (началника на Туркменистан) + началника на Киргизстан + путя + лукашенка направят Евроазиатски съюз (“ЕС”) за чудо и приказ (нещо като петте основни Германия+Франция+Великобритания(със или без нея)+Италия+Белгия, началниците в ЕС);
  – миграцията се обърне, от Западна Европа и Америка към Този “ЕС”;
  – изтичането на мозъци също се втурне оттатък насам;
  – минем в този “ЕС” на руски джипки по пътищата, комбайни по земеделието и асфалтови машини по улиците;
  – разделението на властите и работата на прокуратурата в този “ЕС” станат за пример и подражание на въпросните и в туй отношение, и те тичат да копират и тази ни практика;
  – въпросните харесат и “патента” в русия “убий го да не те критикува”, “фърли го от терасата мъртъв”, “пъхни му в корема полоний”;
  – въпросните минат и по стандартите ни на “сми” да са рупори, несвободни, на олигархия, заедно със запушване на микрофони, и Тайм и Таймс само се чудят как да ни наподобяват;
  – когато ние, от такъв прелюбен “ЕС” заедно с прелюбената русия, станем Водещи, а въпросните – Следващи нас, и нашите СТАНДАРТИ ЕСТЕСТВЕНО СЕ НАЛОЖАТ в света, ставайки най-привлекателни за всинца по кълбото

  тогава

  разрешавам боко да говори на “ти”,

  не само, ами

  да отиде в Лондон и си Тури крака на масата на Борката Джонсън, в одаята му в Бъкингамския дворец (д. стрийт 10 ли беше), и царицата им щракне по една снимка, за дълговечен спомен…

 8. ПОЛША
  Отбелязва 1 септември
  ЗАЕДНО с УКРАЙНА
  БЕЗ РУСИЯ

  Полша ЗНАЕ какво е русия. Знае каква е. Познава я.
  Полша НЕ ВЯРВА НА РУСИЯ !

  “Братства, славянства, освобождения, прогреси, следващи строеве, комунистически напредъци, църкви, добросъседства, мир из целия мир-ове…”

  Милиони лъжи и заблуди
  ГИГАНТСКА МАНИПУЛАЦИЯ
  Продължаваща още

  https://www.unian.net/politics/10668777-polsha-budet-otmechat-godovshchinu-vtoroy-mirovoy-s-zelenskim-i-bez-putina.html

 9. Има вероятност Урсула фон дер Лайен,знаейки че в МС ще бъдат допуснати единствено журналя,които могат само да й спретнат пеевско-решетнически номер,да е поискала от тиквата нещо подобно. А той направо да ги е отвинтил,зада рефлектира всичко срещу нея…А въпросните антирепортери си мълчат и до днес като гъ…е. За това и да са лаконични DW и Free Europe bg.

 10. След тази “случка” с изключените микрофони би трябвало в нито едно себеуважаващо издание да не се появи нито дума, нито снимка за Боко.Ами спрете да го отразявате и да видим какво ще стане. А те продължават да тичат след него. Няма как да получиш уважение от другите ако сам не се уважаваш.

 11. ВАЖНО!!!
  На следващото правителствено заседание ще има предложение за закриване на Факултет “Журналистика”.

 12. След като байхуй е взел мкрофоните на репортерите , то те вече не са репортери! По света микрофонът е ОСНОВНОТО работно средство на РЕПОРТЕРИТЕ, но НЕ и в БАНДИТустана НРБ! Тук , явно, “репортерите” не разчитат на микрофоните си , за да си вършат работата?!?! Тук явно “репортерите” си имат сводници, иначе няма как да работят като РЕПОРТЕРИ без НАЙ-основното техническо средство за тази ПРОФЕСИЯ , каквото е – микрофонЪТ! НАЛИ!
  И след като бокоТИКВАТА е взел всичките микрофони, той е отнел дори възможността на своите придворни КАЗИОНни “репортери” да се представят за такива , като използват бутафорните си микрофони ,за да му задават предварително съгласуваните си “въпроси” към него!
  И така дори тези КАЗИОНни “репортери” са се превърнали в обикновени придворни статисти от придворната свита на банкЯнтурористическият СУДЖУКоядец! НАЛИ!
  За това ОСТАВКА и за ВСИЧКИТЕ “репортерски” СТАТИСТИ на ПОРЦИОНният им “вождь”-бокоТИКВАТА! – ВЪН!
  -ОСТАВКА! -НЕзабавно! -ВЪН! – ВЕДНАГА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.