Българските ядрени енергетици запяха в хора на “Росатом” и без да искат бламираха Борисов

 

 

 

Продължаващата пълна русификация на съветската по своя произход българска ( атомна) енергетика лъсна от подмазваческия спрямо началството от “Росатом” видеоклип, в който директори  ( на снимката от екрана) и прочее служители на изцяло зависимото от Русия предприятие с български адрес в Козлодуй копират навика на руските ядрени енергетици да пеят във възхвала на държавния бизнес в областта на производството на ядрена електроенергия. https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/09/02/3958031_pokaji_na_tiia_hora_ot_rosatom_kak_aec_kozlodui_vuzpia/?ref=home_analizi

Клипът, чието производство е продължило 4 месеца и за което са платени незнайно колко десетки хиляди лева, беше разпространен най-напред от българската секция на “Свободна Европа”. Пред нея от АЕЦ “Козлодуй” отказали да назоват похарчената сума за рекламиране на нещото, което никой не може да си купи и съответно няма нужда от реклама. – още повече, че става дума за държавен монопол без конкуренция. Но държавните монополисти имат дълга традиция още от времето на съветския колониализъм да “усвояват” хилядарки за рекламиране на заводска продукция и тежки машини без да има каквато и да било пазарна логика в пропагандирането на подобни произведения на плановата икономика.

От новините на “Нова телевизия” научихме, че всъщност клипът бил записан за “вътрешна употреба”. Което е вид подигравка с публиката при положение, че е бил предназначен за фестивал с подобен тип  творчество в Русия. Излиза, че за АЕЦ “Козлодуй” това са си техни, вътрешни, семейни отношения и някой злодей издал на българчетата за какво се харчат държавни пари от централата в крайдунавския град.

Дали пък отказът на администрацията на ядрената централа да говори за разходите по клипа не е свързан с едни руски пари? Защото на сайта на “Росатом” , озаглавен “Територия на културата”, пише, че руската държавна корпорация предоставя финансиране на “международни фестивали”. https://tvlesnoy.ru/v-ramkah-proekta-territoriya-kultury-rosatoma-budet-okazyvatsya-podderzhka-talantam-iz-atomnyh-gorodov/ 

Точно такъв е и онзи фестивал на художествената самодейност в Русия, на който българската АЕЦ е единствената чужда ( !? ) компания, поканена да участва. Т.н. международен фестивал иначе си е изцяло руски с едно българско (съ)участие. То за пореден път подчертава до каква степен българската ядрена енергетика живее в прегръдките на руската си ядрена матушка дори на ментално ниво. Онагледяват чрез този клип как българските производители на ток от руски уран се стараят да угодят на руските си ментори като ги имитират. Дори и балет по руски маниер са включили в клипчето.

Апропо, в клипа сред припяващите спретнати костюмари ( на снимката от екрана по-долу) има един руснак и един поляк. Може би натурализираният в България полски гражданин, включен в пропагандния хор, прави “мероприятието”  още по-международно в очите на поръчителите?


 

 

 

 

Питам също дали евентуалното руско финансиране на тази подмазваческа инициатива я прави по-малко укорима – в смисъл, че не е бръкнато  в джоба на българския данъкоплатец. Или напротив: вижда се, че освен в обновяване на български църкви и манастири по руски вкус, платената руска любов процъфтява и в областта на “мирния атом” в България.

Всичко това се случва в наистина международна обстановка обстановка, когато за ”Росатом” по света се говори на висок глас като за опасна руска държавна корпорация, която се дъни в областта на ядрената безопасност след инцидента край Архангелск в началото на миналия август. В самата Русия смели граждани протестират по същия повод. Но за нашите енергетици това няма значение. 

И още нещо: това се случва също в момент, когато Борисов и компания се мъчат да убедят наивниците, че проектът АЕЦ “Белене” възбужда международен интерес, а не просто апетита на своите руски кръстници, които гледат със стратегически мотивирана лакомия на възможността да задълбочат и без това пълното си влияние върху българската ( ядрена) енергетика.

Апропо, в рамките на тези 4 месеца, през които е било изградено специално студио, вървял е кастингът за пеещи енергетици и изобщо е кипяла с широк размах подготовката за кичозната автореклама, посветена на 45 годишнината от откриването на съветската централа, на същата площадка на два пъти се е наложило да изключва 6-ти блок в Козлодуй поради настъпили аварии. За това обаче в песничката не се пее нищо. И в медиите ни никой не пропява. Поръчителите на музиката от Москва не позволяват.

Ако не беше прекалено сериозно да се шегувам с опасността от ядрена авария бих предположил, че престараването пред руското началство е глътнало непоносимо за кабелите на АЕЦ “Козлодуй” количество  ток, вложен в прожектори, камери и прочее снимачна техника, та се е наложило да изключват реактора от черноб…пардон, от последно руско поколение. 

18 мнения за “Българските ядрени енергетици запяха в хора на “Росатом” и без да искат бламираха Борисов”

 1. Ха ха
  Ега ти!
  Ядрена Чалга!

  Пълно безобразие. Подигравка с политика по ядрена енергия, и цяла енергетика. Да не говорим с “диверсификация”!

  “Мирният атом” е отново смях в залата.
  Използването му именно от руснаците, толкоз вече десетилетия, се оказва “немирно”. Дори иначе да е “мирно”, за яец, не се получава друго. Да оставим бомбички и буревестници.

  Самото повтаряне на “мирен”, милиони пъти.
  Като повтарянето на “продаването и купуването на гласове е противозаконно”. Самото повтаряне показва степента на “продаване и купуване на гласове”. Ако няма таквоз нещо, няма да го има и това клише. Единствено в Българиея. Поне най-малкото с такава наситеност.

 2. На фона на нашата Пълна ядрена и друга енергийна зависимост от русия
  Полша и Украйна приеха официална политика по “завъртане на крана” на идващия от русия мил газ.
  САЩ им помагат.
  https://www.reuters.com/article/uk-poland-usa-energy/us-to-help-poland-ukraine-disconnect-from-russian-gas-idUSKCN1VL0HH

  И малко от Хонг Конг

  Всяка вечер от 22 ч по кварталите ехти “Свобода за Хонг Конг!”
  От домове, университети.
  Другарите от Пекин пращат нови войски, вече насъбрани край границата.

  Англия пусна вируса. Запали фитила. На свободата.
  Китайски комунизъм, руски, какъвто и да е.
  НЯМА ДА Я ПРЕБОРЯТ!

  https://www.usnews.com/news/world/articles/2019-09-02/hong-kong-neighborhoods-echo-with-late-night-cries-for-freedom

 3. ДГД (Да Го Духат)!

  Лакоми рублофили-петоколонци които за “стотинки” са станали майцепродавци и за които да им светна, няма наша-ваша, без кавички, радиация. Стане ли белята, не дай си Боже, всички го отнасят. И те, най-паче, понеже са на първа линия, с предимство заминават за обещаният от любимият им пут.ин “рай за духовните скрепостни”.
  Не вярвам това да ги прави ако не щастливи, поне удолетворени, ама де да знае човек.

 4. Бодряшкото изпълнение на козлодуйските ни “артистични” енергетици е съвсем в стила и матрицата на руския ансамбъл за песни и пляски “Александров”, който се разби на път за Сирия! Направо пророческо!

 5. Сбогом немита Раззия. Няма да ни липсваш.

 6. И Лука изтемари курвенската пут.ин.
  Прегръдки, целувки, “интеграция” и накрая, от трите, най-дългото. Сал нашите майцепродавци, рублофили, петоколонци и полезни идиоти стоят на разположение на кремъл с кофите с вазелин.

  https://censoru.net/38450-putin-ne-prostit-rossijsko-belorusskie-otnoshenija-pod-voprosom.html

 7. Не ще да е случайно, че от няколко години насам ввХУЙЛО е откачил на тема физическо безсмъртие. То и без това за Раззия е въпрос на обозримо бъдеще и технологично време, много мина, мъничко остана, да ѝ се дръпне шалтера поне кремълският гном нейде да вегетира.
  Няма да му се отвори парашута.
  http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2019/09/02/118405/putin-khochet-izbezhat-smerti-s-pomoschyu-klonirovaniya-i-kriogennogo-voskresheniya–i-eto-ne-shutki.shtml

 8. Не е по темата но е актуално. Много приятно съм изненадан от коментара на Радосвета Василева за одиозното посещение на фамозната Урсула в МС на България. А и дадената ѝ трибуна е още едно свидетелство за класата на анализа.
  Статията е изпъстрена с много непренебрежими факти и числа.
  В заключение. Зрелищен автогол на фрау фон дер Лайен.

  https://offnews.bg/politika/dashteriata-na-tcvetan-vasilev-napisa-za-euobserver-kritichna-statia-z-710546.html

 9. Ама те си са внедрили на Запад, и си правят сметка там да векуват. Болшевики!

 10. ПРИОРИТЕТИ
  На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:
  3. Незабавно инкриминиране по законов ред на всякакви общностни групи, професионални сдружения, НПО и паравоенни формирования, основани на и афиширащи в интерес и полза, на която и да било чужда държава доктрини и действия, в противоречие и ущърб на официално утвърдените цивилизационен избор, евроатлантическа ориентация и цялостни интереси на Република България.
  9. Обявяване на всички академични титли и правителствени награди, присъдени от 1944 година насам за нищожни и преразглеждането им по съответно установен ред, от специално назначени за целта комисии от експерти, в съответствие с т.т. 2, 3, и 7.
  24. Паралелно с изпълнението на стъпките, заложени по т.т. 1 до 17, предприемане на всички необходими мерки, преследващи снижаване под 15 процента на енергийната зависимост на страната ни от Русия. За целта, няколко екипа от специалисти по съответните направления, с активното съдействие на експерти от ЕС, още с поемане управлението на страната, в ускорен темп да организират и осъществят разработката на конкретни строителни и инженерно-технически програми и едновременното им изпълнение. С особено предимство да бъдат решени проблемите свързани с интерконекторните газови връзки с Румъния и Гърция, обезпечаване на АЕЦ-Козлодуй с алтернативен доставчик на гориво и диверсификация на суровинните доставки за бургаската рафинерия.

  25. Паралелно с изпълнението на стъпките, заложени по т.т. 1 до 17, предприемане на всички необходими мерки, преследващи снижаване под 15 процента на енергийната зависимост на страната ни от Русия. За целта, няколко екипа от специалисти по съответните направления, с активното съдействие на експерти от ЕС, още с поемане управлението на страната, в ускорен темп да организират и осъществят разработката на конкретни строителни и инженерно-технически програми и едновременното им изпълнение. С особено предимство да бъдат решени проблемите свързани с интерконекторните газови връзки с Румъния и Гърция, обезпечаване на АЕЦ-Козлодуй с алтернативен доставчик на гориво и диверсификация на суровинните доставки за Бургаската рафинерия.
  28. Окончателно и необратимо закриване на проекта АЕЦ – Белене! Приемане и стартиране на програма за постепенно извеждане на АЕЦ – Козлодуй от експлоатация и утилизиране на площадката. Набелязване и осъществяване на комплекс от мерки, целящи паралелно развитие на парка от ГЕЦ и ВЕИ, с крайна перспектива – след максимум 30 години, България без АЕЦ и ТЕЦ на твърди горива.

 11. Безгранична е наглостта и безсрамието на рубладжийте!
  Случилото се изобщо не ме учудва. Работил съм в тази среда и много малко бяха хората като мен против задаващото се белене и въобще против ядрената енергия.
  Спомням си тържеството в “Кемпински Зографски” по случай идващата нова 2006г., на което румен овчаров обяви, че ще се строи белене и ще ставаме енергиен център на Балканите. Това изказване беше бурно аплодирано от огромното болшинство от присъстващите. Дива гюведжарщина, невежество и подмазвачество. Това за съжаление е истината за българската енергетика, където дълги години върлуват бившите комунисти с помощта на голямата част от зависими работници и служители.

 12. Благодарение на музикалния видеоклип виждам колектива на АЕЦ в една по-благоприятна светлина, в сравнение с това, което видях преди няколко години на тенис турнир за любители в Плевен, където имаше голяма група представители та този колектив. Хора на средна възраст, мъже и жени някои семейни, специално дошли за турнира от Козлодуй, се похвалиха в барчето, където чакахме да ни дойде времето на срещите, че централата им давала специални отделни пари за тенис отмора, които тази група използвала за да обикаля през уикендите по тенис турнири за аматьори из страната. Макар да беше неделя и атомчиците да бяха доста големи махмурлии сутринта от снощната запивка в един от елитните ресторанти на града, те все пак изиграха мачовете си набързо, за да се насочат към обедно кафе и бира, разбира се в барчето и с намусени от загубите физиономии обясниха че на всичкото отгоре някои от тях били тази вечер нощна смяна и също се разправяха дано да бил довечера на работа някой си Гришин, че само този руснак знаел как се спира реактора при нужда и можел да направи това дори мъртво пиян. Знам

 13. Още един реалистичен глас:

  “Председателко Урсула фон дер Лайен, защо утвърждавате лошата политика на боковото правителство” ?

  Утвърждавате отнемането на микрофоните!
  С това утвърждавате Лишаването на журналистите от право да задават въпроси!

  Думате пред боко, че БВП на България имал голям ръст и други приказки, че имало много инвестиции в образованието.
  Но фактическото състояние на нещата е друго.

  22% от българите живеят под прага на бедността.

  Няма университети с високо качество на образованието.

  ЕС финансира една Автокрация в България.

  Върховенството на закона е гола водица…

  https://euobserver.com/opinion/145798

 14. Нямам доказателства,а само житейски опит:сигурен съм,че 90 % от тези атомници са завършили в СССР и от там следва да се търсят и за сътрудничество със службите на Кремъл,обвързаностите им и поставяне интересите на Русия по високо от интересите на България/нарочно не пиша Отечеството,защото те са безродници/.

 15. В своят блог Г.Котев убедително ДОКАЗВА че “енергетиците” от Козлодуй участват в ОПГ ,заедно със КЕВР, ЕСО и “неЗАВИСИМАТА” борса!
  Тази ОПГ в която участва и АЕЦ-Козлодуй изкуствено повишава цените за НЕрегулирният и “регулираният” енергиен пазар, което повишава и ценните за енергийната “борса” и за промишлеността!
  Така ссмо от НАДУТИТЕ цени АЕЦ-Козлодуй е “спечелила” над 200 милиона досега за тази година.
  Т.е. “държавната” АЕЦ-Козлодуй си НАДУВА цените, за да печели на гърба на ДАНЪКоплатците ,които са изградили АЕЦ-Козлодуй , за което са похарчени няколко десетки МИЛИАРДА! И вместо сега тези ДАНЪКоплатци да получават по-евтин ток от ядреният котел в Козлодуй, от ОПГ-Козлодуй са решили да НАДУЯТ почти два пъти НАД себестойността цената на енергията от АЕЦ-Козлодуй!
  Ето това е ЯДЕРНИЯТ МОНОполизЪм по руско-съветски образец!
  За това БАНДИТите от ДКЕВР ТРЯБВА ВЕДНАГА да НАМАЛЯТ , ДВА пъти, цените от ОПГ-Козлодуй! Защото е БАНДИТизъм ОПГ-Козлодуй да се “печели” от ДАНЪКоплатците, които са строили ядреният котель в Козлодуй!
  Оставка за ОПГ-Козлодуй! ДВОЙНА ОСТАВКА за ДВОЙНИТЕ цени не електроенергията от ОПГ-Козлодуй!
  Г.Котев убедително показва ,че ОПГ-Козлодуй ,оже да “спечели” 500 милиона , за сметка на нашият джоб!
  ОСТВКА на всичкиТЕ “певци” от ядерният БАДИТски хор на ОПГ-Козлодуй! Нека отидат в сибирските владения на техните гасудари от Росатом , за да си дрънкат заедно с тях на балалайките, там!
  -ОСТАВКА! -ВЕДНАГА!

 16. П.П. В горният коментар в предпоследното изречение се налага корекция , и трябва да се чете :
  …… Г.Котев убедително показва ,че ОПГ-Козлодуй може да “спечели” до 500 милиона , до края на тази година, за сметка на нашият джоб!……….

 17. В добавка към KRASNOSELSKI:
  Повече от ясно е, че при въоръжен конфликт, в т.ч. теракт, всяка една съветска/руска АЕЦ, с прилежащия контингент от “атомници”, “завършили в СССР” и всякакви други “кадри, получили достъп” представлява ВИСОКОЕФЕКТИВНА, ЯДРЕНОВЪОРЪЖЕНА ВОЕННА БАЗА НА РУСИЯ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.