МОСКВА ПРИНУДИ СОФИЯ ДА ДЕЙСТВА В УСЛОВИЯТА НА САМООТБРАНА СРЕЩУ РУСКАТА ХИБРИДНА ВОЙНА

 

След дълго и тежко боледуване, в условията на атавистичен страх от московския  колониален господар, с декларацията на МВнР срещу готвената от руското посолство в София провокация на страната на петата си колона в празнуването на 9 септември като “освобождение” на България, вчера си отиде една  българска епоха.

Едно не може да се отрече на “вечните освободители” : и този път ни освободиха от себе си., както на 10 ноември 1989 г. при дирижирания от Москва преврат срещу Живков. Отне им после близо 3 години, докато си върнат контрола над българската вътрешна политика и да я доведат до днешния абсурд в българския парламент да няма нито една фракция, която да с осмели да каже крива дума за политиката на Путин.

Сега, след като прекалиха с натиска, принудиха изключително търпеливите български власти, шампиони и по този негативен показател в Европа, да се освободят от задръжките в изричането на неудобната за реставраторите на съветската интерпретация на историята.

Измина цяла седмица от разпространяването на новината, че руската цитадела в София ще се намеси в болезнения, практически несъстоял се с окончателен резултат български разговор за съветската окупация. Докато най-накрая “някой” на върха на държавата, който не е кой да е, се престраши да каже истината за съветската окупация  под неразумния, меко казано, натиск на недипломатичната руска дипломация.

Самият факт, че в официален български документ за пръв съветската окупация се назовава именно като окупация  е за привържениците на истината у нас почти като първата крачка  на американския астронавт на луната – малка стъпка за “малка България”, но голяма крачка в преодоляването на страха от руската реакция.

А тя, за разлика от дългото обмисляне на българската позиция във връзка с гаврата, замислена на 9 септември, беше светкавична. Чак да се чуди човек как толкова дребна подборност за изпълнената до пръсване със самомнението на световен играч евразийска империя удостои с мълниеносен отговор изявлението на един говорител на МВнР в София.

Учудването, изразено от Кремъл по повод неочакваната проява на достойнство от българска страна, показва за пореден път, че там ни нямат за нищо. Или ни имат за нещо, което не бива да се взима насериозно. Потвърди се впечатлението на германския кореспондент на “ Кьолнише цайтунг” Артур фон Хун за поднесената от българите изненада на Русия след войната й за достъп до Проливите срещу османците през 1878 г., което не веднъж съм споделял:

“Че България не е Туркмения, която може да се управлява просто с камшик, това Русия трябваше да знае. Ако другите не са знаели туй нещо, то е простимо. Но за Русия не е простимо, защото България беше за нея през цял един век главната точка на източната й политика. Русия, следователно, трябваше да познава България и българския народ, като себе си. Но не това беше случаят. Руските дипломати не изучиха добре характера на българския народ, та затова се излъгаха горчиво. Те мислеха, че ще могат да управляват българите с камшик, както татарите и туркмените. Но, господа руски дипломати, българите не са родени за камшици и робство, а за самостоятелен, свободен живот. Лозунгът на българския народ е: “ Свобода, независимост и България за себе си”. ( Артур фон Хун, “Борбата на българите за съединението си”, ( стр. 27-28 )

Ситуацията днес у нас е по – малко “патриотична” , отколкото в годините след онази война през 19 век, но е все така имперски неадекватна в Русия. За съжаление в България постепенно, но методично – чрез пропаганда и премълчаване на историческите факти – както и чрез “зачистка” на несъгласните с това българите от публичността, се наложи уникалното за целия свят правило, че национализмът означава да любиш преди всичко една чужда нация.

Днешният самодържец в Москва надмина своите предшественици на руския трон по  успехи в областта на самоизолацията на огромната държава. Той успя да настрои цели народи, смятани от векове от руснаците за братски, макар и подчинени, като грузинският и украинският и дори тласка единствения си европейски съюзник Беларус към демонстрации на сближаване със Запада заради опасността от руска агресия. Беше въпрос на време да измисли нещо по-оригинално по адрес на натовска България, за да постигне нещо подобно като ефект. И ето, че го направи чрез липсата на мярка в преценката накара и доста послушната България да заеме позиция на законна самоотбраната срещу руската хибридна война.

В това отношение Москва просто не остави друг ход на София, освен ако нейният кмет бъде оставен да си удави в своето отявлено русофилство, изразяващо се в участие в разни инициативни комитети на русофилски организации и в пасивна охрана на Монумента на окупационната червена армия МОЧА. Тъй че МВнР дойде на помощ на Йорданка Фандъкова почти като генерал Столетов на връх Шипка. Сега ГЕРБ ще имат коз срещу онези, които критикуват от години нейната пасивна колаборация със съветското (мону)ментално наследство.

Апропо, като кръстник на съветската светиня с прилягащото й истинско съкращение МОЧА, авторът на тези редове не може да не почувства удовлетворение, че най-после към тази истина се присъединява и българската власт. Освен всичко друго, това означава да бъде поднесено от властите извинение на българите, арестувани в подножието на МОЧА заради това, че написаха със спрей думата “окупатори”.

Най-добрата новина този път е във факта, че у нас не се получава като в Грузия и Украйна. Путин постигна изтрезняването от русофилщината в тези две страни чрез насилие и война. У нас той практикува в момента нещо като “мирен преход” към свестяването на българите. На път е да помогне за оздравяването на някои болни от фанатизъм българи само с една изложба. Изложи се в преценката си за вечното мълчание в рамките на “вечната дружба”, надявайки се да се размине само с институционално мърморене, както в случая с провокацията му относно кирилицата и “македонските земи” и след преглътнатата тук стоически гавра на неговия пратеник полковник Гундяев, предрешен като руски патриарх, размахал господарски пръст в София миналата година.

След проверката как реагира българската жаба на руската маса за дисекции чрез убождане с московска елха миналия декември, психолозите в Кремъл явно са си направили грешен извод за търпението на София, където на карта в момента е заложено оцеляването на управляващите на предстоящите избори. И те избраха оцеляването си.

Първата стъпка при българското официално приземяване в света на истината за съветската окупация е направена. Остава да се надяваме, че този ритник на жабата ще отпуши бутилката, в която беше натикан свободният български дух обратно след кратката глътка свобода по времето, когато дори и днешният най-гласовит крепител на тази “дружба” Сидеров призоваваше в “Демокрация” Альоша да бъде освободен от наряд, т.е. да бъде премахнат най-лигавият от всички символи на съветската окупация, представяна като освободителна акция в България.

Иначе казано, вече и на българските медии е позволено да обсъждат забранената тема за съветската окупация. Честито на освободените! Дано да се възползват от свободата, която загубиха по пътя на дългия преход от съветския колониализъм към зле прикритата мимикрия на русофилщината, доминираща над българския политически живот със заплашително размаханото над главите ни оръжие на върха на МОЧА.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Иво Инджев: Честито на освободените от съветската окупация

 

22 мнения за “МОСКВА ПРИНУДИ СОФИЯ ДА ДЕЙСТВА В УСЛОВИЯТА НА САМООТБРАНА СРЕЩУ РУСКАТА ХИБРИДНА ВОЙНА”

 1. Вярно е, за посоката на България която е официализирана не от вчера декларацията на външно министерство е малка крачка. НО за Стопанинът на БЛОГА НИ е огромна. Иво-китайската капка. По всички главни въпроси на развитието на страната ни, властите макар и понякога с голямо закъснение идват на неговото.
  Колкото до това, че досега не се е намерил един депутатин от сегашните да каже не напреки но една неутрална дума за кремълският гном никаква изненада. Малей, СТРАХ! И рубли, де. Когато те държат с компромати и пари, то си е направо отровна комбинация. ТРАЙКО си. Не коментираш. Мълчиш кат бит пИдал. Туй по Баце. И до там.
  И все пак!
  Ледът се пука, господа съдебни заседатели.
  Много мина, мъничко остана.

 2. Не мога да се въздържа да кажа : Блестящо изразено от искрящо остро перо !

  Не нотата на МнВР – не ! Тя е отчайващо много закъсняла! Както споменавате : управляващата върхушка бърза да оцелее . Има още толкова много фондове за крадене от европейските данъкоплатци , ремонти на ремонтите да се направят и толкова отровен въздух да ни осигурят за “дишане” през красивите иначе зимни дни .Свободната преса и справедливото правораздаване ги чакат също така .
  И така ще е докато не започнат да влизат в Затвора !

 3. Уважаеми г-н Инджев,
  Когато на 01.09 написахте “Но още повече се чудя докъде могат да стигнат в своето угодническо мижене пред руските провокации нашите управници,” вярвахте ли, че само след няколко дни ще трябва да напишете “Първата стъпка при българското официално приземяване в света на истината за съветската окупация е направена.”?
  Аз – не.
  Да ни е честито!
  И най-вече – да не ни е уроки!

  (Случайно Захариева да има мезонет с асансьор?)

 4. Чудесна първа стъпка!!!
  Но се боя, че е вярна констатацията за користни мотиви за съхранение на статуквото. Напомня ми на горбачовата перестройка и байтошовата концепция по време на агонията на комунизма. Чудя се дали осмелилия се да каже истината за съветската окупация ще го сполети политическата съдба на Цветанов и Местан??? Потомучто масква не вярва на сълзи и не прощава, нали???? Не че тези двамата са били серт и кескин калъчи(ако бяха нямаше да са живи) анти евразийци. Но стила на московалии е елементарен, като сценарий на сапунка: говориш срещу масква-ликвидация! Съмнявам се много, че ще накажат някого. А, ако наистина са безкористни и държат на истината, нека кажат и какви икономически щети е причинила болната империалистическа амбиция на московията само в ядрената енергетика на България! Съвсем близка история и настояще! Да разберат лумпените, които милеят за братската им московия колко ни струва тази любов с яловата московска барантия! И правнучетата ни няма да могат да изплатят масрафа. Много ми се иска да бъда неизлечим оптимист и да кажа много мина, мъничко остана, но се съмнявам в искреността и безкористността на тази иначе вярна констатация, че на щиковете на червената армия са донесени скръб,нищета и нещастия.

 5. Няма да се уморя да го повтарям:
  141 г. руско иго стигат!

 6. Г-н Инджев успяхме.България трябва да ни благодари.На първо място на Вас.Усилието от ваша страна си заслужаваше.Днес това е равносилно на Възраждането.Доказваме,че сме достоен народ.Светът ще ни погледне с други очи.Не само плахата официална реакция на МнВР ,а реакцията на подкрепа на цялата нация е гордост.Изпълваме радост и възхита.България е достойна.

 7. “Аз съм леберал, от лебералната партия, ама сегиз-тогиз удрям по едно кръстене, то не е зле, хора сме…”

  Kакви ли не неща може да се случaт у нас преди избори . Може например да раздадем някой и друг милион, да откриeм две-три детски градини или няколко километра магистрала, да полеем вода пред няколко пребоядисани и ремонтирани сгради… Изобщо все хубави и полезни неща.
  Може дори да съобщим на нахалните казаци да си вземат всички тези “освобождения” и историческите си измишльотини и да си….

  Преди избори може дори и да се замислим.
  Явно още не сме събрали силици да бутнeм паметника на окупатора в центъра на българската столица, по известен като МОЧА. Добре, като за начало да махнeм охраната която го пази oт “народната любов”.
  Може би по този начин лека-полека нещата ще си дойдат по местата.
  Всъщност, чия памет пазим ? Ha мъртвият “Альоша” който изгони нацистите, но донесе комунистически терор предрешен в “грижа за човека” ? Или пък ce пазим да не разсърдим живият Путин да не ни спретне някоя от любимите си шеги, с полоний 210 например….

 8. Не, че не се радвам на категоричната позиция на МВнР по повод на организираната от руското посолство провокация – архивна изложба за “освобождението” на България на 9 септември 1944 г., но от предишен опит знам, че всеки път, когато има някакво неочаквано “изрепчване” на българска институция към Русия и то шумно отразено от пеевските ни медии,то ми прилича на хватка за отвличане на публичното внимание и винаги започвам да се оглеждам и да търся нещо друго , което се случва в момента, но в полуздрач, без фанфари и далеч от светлините на прожекторите, камерите и микрофоните. И почти винаги намирам “нещо”:
  Руско-саудитски пазарлък за отпушване на “Турски поток” у нас
  https://www.mediapool.bg/rusko-sauditski-pazarlak-za-otpushvane-na-turski-potok-u-nas-news297575.html
  Опищяха света руските ни социалисти и патреоти, че ще дадем един милиард за американските F-16, но за трите милиарда, които сега ще подарим щедро на руснаците, за да си изгради “Газпром” транзитни газопроводи през наша територия – единодушно мълчание!
  Затова, не че не се радвам на категоричната реакция на МВнР, но радостта ми е помрачена от спотаеното събитие и РАЗЛИКАТА В ПОСЛЕДИЦИТЕ от двете: шумното медийно отразяване на неочаквано смелата (предизборна!) реакция от страна на МВнР, вероятно, ще доведе до краткотрайни спорове между “жълтопаветници” и “копринкаджии”, медийни полемики кой точно какво рекъл, казал , кой чул, недочул и накрая всичко ще затихне, изместено от други събития. Но последиците от руско-саудитския пазарлък и предателството на българския интерес, от страна на Борисов и администрацията му, изразяващи се в ново икономическо заробване и зависимости, колониална мизерия на народа ни за няколко поколения българи, ще ни излязат кърваво скъпи за дълъг период от време.

 9. Само с едно голо изявление на МнВР НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА ПОВЯРВАМЕ, ЧЕ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ “ОСВОБОДИТЕЛЯ” СЕ Е ПРОМЕНИЛО.
  нЕОБХОДИМИ СА В ТАЗИ НАСОКА БЪРЗИ ПРАКТИЧНИ ДЕЙСТВИЯ.
  ПРЕМАХВАНЕ НА МОЧА БЕЗ ЗАБАВЯНЕ!!

 10. „ “ Свобода, независимост и България за себе си”. ( Артур фон Хун““

  Амбициите на Мая Манолова започват от Москва и ще приключат не на „Московска“ 33, а естествено в/с Москва. Там, където са и създадени. Същото се отнася и за фандъкова. Така че, няма въпрос за коя от тях ще се гласува. Просто не трябва да се гласува за тях, защото и двете са поддръжнички и защитнички на ПСА-МОЧА, и на статуквото Борисов-Нинова-Доган. определено от Москва. Този път обаче, софиянци няма да гласуват за Москва, а ще гласуват за арх. Борислав Игнатов , защитавайки по този начин София, чистейки я от московски пришълци , корупция, мръсотия и некадърност.

  „Ще се намерят ли все още у нас такива изменници и идиоти, които да твърдят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка.“ Захарий Стоянов

 11. Реакцията на МнВР е добра и бих искал да съм оптимист, но все си мисля, че е заради предстоящите кметски избори. Още преди месеци кандидатът на ДБ арх. Игнатов заяви, че МОЧА трябва да се отстрани от центъра на София и това е много силен коз в неговата кампания. Не ме напуска усещането, че изявлението на въшно е и опит да бъдат заблудени избирателите, че и герб са на подобни позиции. Важното е фандъковица да спечели отново, а пък след изборите пак да си я карат по старому.
  Всички ние знаем, че общинските съветници в общинския съвет на София от години са против премахването му с изключение на няколко съветника от РБ, сега членове на ДБ.
  Най-сигурният начин да започне откъсването ни от русия е силен резултат на ДБ и кмет арх. Игнатов.

 12. Образно казано – гръмна първата пушка. Мисля, че сега е на ход софийския общински съвет /респ. – пловдивски, варненски и т.н./. Веднъж да се затъркаля “снежната топка”…
  Де що има свестни журналисти, стъпчете страха, изправете гръбнак, подкрепете неочакваната реакция на Външно – все пак правителствена позиция е това!
  Общинари, идват избори! Министър Захариева зададе лакмуса. Поемете щафетата, продължете, макар и с малки стъпки – свалете охраната, премахнете камерите, останалото /убеден съм/ ще свърши народното творчество.
  Съвестни юристи, не допускайте мракобесни присъди – белег от престъпното комунистическо минало, над граждани излезли в защита на все още потъпканото ни национално достойнство, жадуващи истината за своето минало , ратуващи за неформалната ни независимост!
  Нека софиянци с поведението си отсъдят бъдещето на размахания над главите им шмайзер:
  – Място за благодарност и преклонение пред окупатора или
  – Място за МОЧА-не!
  Пловдивчани, гласувайте за кмета, който ще постави НАЦИОНАЛНИЯ НИ ГЕРОЙ ЛЕВСКИ върху постамента на измисления алеша!
  Нека кандидатите в предстоящите избори знаят, че критерий № 1 ще бъде отношението им към болшевишките фетиши!
  На путлер няма да му стигнат новичоците и полония! Времето няма да му стигне!

 13. Изявлението на МнВР е тарикатски номер на управляващите с което искат да ни кажат: “Гласувайте за Пунта Мара.
  Както виждате ние вече сме десни”
  Докато не падне МОЧА, НЕ ВЯРВАМ НА ИЗЯВЛЕНИЯ!

 14. В България никога не е имало фашизъм и нацисти.
  “Народния съд” уби най най свястните, интелигентни и добри българи. Смачкаха и Православието. И то ли беше фашистко??? Как не ги е срам руснаците да си отварят черната уста. Уж и те бяха загърбили комунизъма. Ако са приятели, трябва да се извинят за престъпленията и геноцида, който донесоха 44г. а не да искат признание и поклонение.

 15. В Казахстанският парламент ще се пише вече само на латиница,а от 2025 навсякъде официално само латиница.Ето това е отърваване от руското-дошло им е до гушата,а ние един паметник на окупатор не можем да махнем.

 16. ЕСТОНИЯ, 31 АВГУСТ 1994 г., 25 ГОДИНИ ОТТОГАВА

  “Освободителите” напускат ЕСТОНИЯ с “освободителните” си войски, “освобождавали” страната за този пореден ПОСЛЕДЕН(?) път
  от 1944 г. насам, или цели 50 “ОСВОБОДИТЕЛНИ” години.

  50 ЧЕРНО-ЧЕРВЕНИ ГОДИНИ
  МРАК И КРЪВ

  (Германците, нацисти или каквито са, са били посрещани като ОСВОБОДИТЕЛИ, в БАЛТИКА, УКРАЙНА – ОСВОБОДИТЕЛИ ОТ РУСИЯ, С ХЛЯБ И СОЛ – извинявам се за нацистко-неонацисткото звучене; не препоръчвам нито едното нито другото “освобождаване”)

  https://estonianworld.com/security/the-last-soviet-russian-troops-left-estonia-25-years-ago/?fbclid=IwAR3yiUJcJ-OSl8K5K_wtA4dT5GHaShYOsf51pAsHSTKLHLnjq5sInGOhKr8

  Ако след 1994 г. в Естония, след 1990 г. в България (за която обаче НЯМАШЕ НУЖДА ОТ РУСКИ ВОЙСКИ, “за съжаление”), ако в ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА настъпва през 1990-те години ОБРАТНОТО на това, което е траяло от 1944 г. до 1990 г. – то КОЕ Е “ОСВОБОЖДЕНИЕ”.

  Какво нещо е това “ОСВОБОЖДЕНИЕ”? Въобще, по принцип? На какви основи да почива, как да го разглеждаме, че да е “освобождение”. ОТ КАКВО сме били освобождавани, и КАКВА СВОБОДА Е БИЛА ДОНАСЯНА С ТОВА РУСКО ОСВОБОЖДЕНИЕ, ТИЯ РУСКИ ОСВОБОЖДЕНИЯ?

  И защо никой не ги иска? Защо всеки гледа да МАХНЕ чумаво-октоподното присъствие на руснаците, донесли му това “освобождение”?
  ЗА ДА СЕ ОСВОБОДИ?

  Какъв коментар би дал по това кремъл, путя?
  (да оставим нещастни изчадия като сайдера, пръв тукашен лайноблизец на русия)

  Бас държа, че подобна “ИЗЛОЖБА”, подобно “мероприятие”, за увековечаване на руските “освобождения”, москва не си е И ПОМИСЛИЛА да предложи в страни като ЕСТОНИЯ, ПОЛША, РУМЪНИЯ!

  Но в България!?…
  Ще удържим ли още, и трайно, И ДОКРАЙ, на този порив на ИСТИНА, звучащ от думите на декларацията на външно?…

 17. Във връзка с общинските избори в София,

  “Ру(с)ко гладно нЕма” По Иво.
  Въпрос с понижена трудност
  Ти, мамо, ма роди проста, па я сама ще са изруся!
  Коя от двете го е казала?
  И двете дядо попе, и двете.

 18. Сигурно ще внеса малк дисонанс, но не вярвам на врътката. Нали трябва да се печелятизбори и да се “усвоят” едни европейски фондове, защо да не изиграем едно театро за балъците. Имитация на разногласия.
  Не вярвам докато рускоговорящите в България са повече от циганите и турско говорящите, май че взети заедно. Не вярвам, докато има Камчия и Росеново, а сигурно има и други български територии, където не е разрешено да стъпва български крак. Не вярвам докато българската армия е с руско въоръжение – България е военна площадка на Русия. Не вярвам докато България, освен военна, е и ядрен полигон на Русия. Да продължавам ли? Само след изброеното до тук МОЧА, Альоша и онова чудо във Варна са ни бял кахър. Малко е раничко да отваряме шампанското!

 19. Докато не чуем тази позиция от устата на Фандъкова и Борисов, такива декларации са празна работа. И Плевнелиев говореше в този дух, но реална полза от това така и не видяхме.

 20. Тази декларация на МВнР може да е фалшива,може да е за вътрешна употреба,но трябва да се приветствува защото отразява истинските чувства на множеството българи към руснаците.От дете си спомням неуважението ,чувството за изостаналост,към руснаците ,въпреки напъните на властта да ги показват като *братя*,отношение граничещо с омраза.При спортни състезания ние българите тайно подкрепяхме противниците на руснаците.Намирахме руснаците за изостанали и архаични.Даже ги ненавиждахме.*Филмът хубав ли е или Съветски*.Ето за това сега се радваме на тази декларация,независимо от какво е продиктувана.Важното е че е факт.
  Подкрепете тази декларация.
  А Борисов и Фандъкова винаги ще си останат русороби затова не гласувайте за тях.Те няма да се променят.И сега играят двойна игра.Това е тяхната игра .Разграничете се от тях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.