На 6 септември трябва да мислим за детронирането на 3 март като национален празник

Най-популярната опорна точка на българите, които искат да прикрият срамотията на своето чуждо поклонничеството под формата на русофилщина е приравняването му към “русофобията” на несъгласните със сляпото русолюбие българи. “Стига с тези фили и фоби”, пише на смокиновия лист, използван за тази цел, сякаш да си показваш срамна част на тялото насред село е същото, като да се възмущаваш от тази демонстрация от отсрещния тротоар.

На 6 септември “филите” обаче са принудени да се отбраняват – къде с традиционното за тях мълчание, когато не могат да извъртят историческата истина в полза на любимата им Русия, къде с половинчато присламчване към отбелязването на Съединението на българите от 1885 г., заклеймено, бойкотирано и провокирано от руската империя. “Филите” знаят, че не пасват на събитието от Филибето и по изключение се опитват да се държат прилично на тази дата.

Хорошо, тогава. Нека гледаме позитивното, както обичат да ни призовават същите, когато си позволяваме да разобличаваме лъжите им. 

Българите са дали пример за национална революция на духа без изблици на насилие както никой преди тях към онази 1885 г. Повече от половин век по-късно – макар и в огромния индийски мащаб, нещо подобно постига антиколониалното движение на Махатма Ганди. Безкръвните национално-освободителни революции срещу съветското господство на чехи словаци, унгарци, поляци и особено на естонците, учудили света със своята общонационална жива верига през територията на цялата страна, скъсала веригите на руския болшевишки деспотизъм,  се случват още около 50 години след това.

Невидимата българска жива верига, “проспана” дори от руските ментори на третираната от тях като собствен протекторат разединена България, е уникален исторически факт не само за България. Още повече, че се случва срещу волята на евразийската империя, контролираща практически всичко в българските земи и с това още повече българите учудват света.

Мнозина предлагат за алтернативен на измамната дата 3 март, натрапена от постсъветската пета колона в България за нов национален празник в замяна на съветския му аналог 9 септември, да бъде евентуално посочена датата 22 септември заради обявената тогава независимост, завършила започнатото на 6 септември дело. Само че обявяването на независимостта отново е проекция на сложна комбинация от волята на чужди сили, сред които и Русия.

Други не без основание посочват обединителният заряд на българския празник 24 май, на който славим буквите- ще рече културната си революция. Само че този празник също има международни проекции и най-вече не е “закован” исторически с категорично начало, резултат от общонародно дело, както 6 септември.

Обръщайки се назад в желанието си да отхвърлим 3 март като поредното внушение за ролята на Русия в българската история имаме нужда от обединение. Трябва да знаем какво искаме и защо го искаме. Мирната общонародна революция от 6 септември 1885 г. има всичките параметри на събитиеТО, сътворено изцяло от българите в полза на българите без да се съобразяват с когото и каквото и да било в международен план. Сам по себе си този факт е безспорен обединителен аргумент около началото на дебат за “повишаването” на празника в национален.

Да напомня отново: решението за трансформацията на съветското влияние в руско чрез подмяната на 9 септември с 3 март беше взето сред контролирания от старите господари на България хаос на родилните мъки на демокрацията ни. Беше акуширано от хитри довереници на пременените (про)руски “демократи”. Те изродиха с мнозинство в обикновено Народно събрание новото отроче на руското влияние. Иначе казано, при наличието на политическа воля всяко друго обикновено Народно събрание може да промени този факт. И няма по-подходяща дата за постигане на тази цел от 6 септември, която най-после да постави интереса на България на първо място.

“Филите” обаче проявяват фобия  към всяка промяна на тяхната основна опорна точка, върху която се крепи цялата конструкция на руското влияние в България. 

На 6 септември трябва да мислим и за детронирането на 3 март като национален празник. В името на тази цел Ботев не би се поколебал да се изправи сам ( отново) срещу “блудницата Русия”, която го прогонва и дори го тика в затвор заради бунтарството му. От нас се иска нещо много, много по-малко героично: просто трябва да спрем да се крием зад герои, като него, и да направим нещо за себе си и поколенията, като се обединим около една безспорна кауза.

 

14 мнения за “На 6 септември трябва да мислим за детронирането на 3 март като национален празник”

 1. Изцяло подкрепям идеята за 6-ти септември и мисля че трябва да се проведе подписка за да се преброим.

 2. Браво на автора! 3-ти Март и 9-ти Септември….дни на национален траур!

 3. „На 6 септември трябва да мислим и за детронирането на 3 март като национален празник.“

  Всички доклади на руските дипломатически агенти от Азиатския департамент са срещу Съединението. Всички инструкции на Русия, които водят до детронирането на княз Александър Батенберг, до финансиране на политическите убийства в България и подготовката на метежи, са изпълнение на указанията на руския император Александър III в тази насока, които без малко да заличат новоосвободена България. А самото финансиране на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят “освободителната война”.

  Имали паралел това с днешния ден на България? Да! Абсолютно покритие. Затова&
  НЕ НА ПРАЗНИКА НА РУСИЯ ТРЕТИ МАРТ В БЪЛГАРИЯ! ДА НА ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ-ПРАЗНИКА НА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ.

  НЕ НА РУСИЯ! ДА НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА СВОБОДНИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНИ ХОРА! ДА НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! И НЕКА БОГ НИ ЗАКРИЛЯ, СЕГА И ЗАВИНАГИ!

 4. Подкрепям идеята за неотложна смяна на 3ти март като национален празник на България. Освен 6ти септември, подходяща дата е 22ри септември, денят на създаването на новата българска държава.

 5. Според мен, Националният празник на БЪЛГАРИЯ трябва да е свързан с 1918 г. – постигнатото пълно обединение!
  (Вторият празник 6 септември 1985 г. – СЪЕДИНЕНИЕТО)

  Ето България тогава на картата:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/България_в_Първата_световна_война#/media/Файл:Bulgaria_1915-1918.jpg

  НЕ сан-стефанска българия, 1877 г.: т.е. РУСКА българия, губерния отвъд дунава, продължение на русия, РУСКА ОКУПАЦИОННА ЗОНА, включително с РУСКИ ВОЙСКИ, а и с РУСКО ПРАВИТЕЛСТВО, каквото продължава с години и след март 1878 г. в марионетната ни територия.
  Положение, протестирано включително от балканските държави!

  Картата горе е на БЪЛГАРСКА БЪЛГАРИЯ.
  Направена с умове, сърце, ръце НА БЪЛГАРИТЕ.

  Защо да признаваме обединени само НА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ С ЧАСТ ОТ ЮЖНА БЪЛГАРИЯ?.
  Като някакво велико дело.
  Защо да не признаваме и изтъкваме чрез празник ЦЯЛОСТНО ОБЕДИНЕНИЕ.
  Нима И ТО не е велико дело? БЪЛГАРСКО?
  Макар и кратко.

  Зачеркваме тази дата като малка. Маловажна. Несъществуваща.
  Не приказваме за нея, не я пускаме в оборот от приказки. (а бърборим и ровим по руски сайтове по цял ден)

  Да не дразним пак някого?
  Себе си май.

  Отделно от това БЪЛГАРИЯ ПОСТИГА 700 ХИЛ. души армия, при 3 милиона население, за световната война!
  Каква “национална катастрфа” от Балканските войни? Комунистически дрънканици (като на дърева днес). Все още слегнали в главите на милиони българи. Каква “национална катастрофа” и след Първата световна война. Манипулиращи приказки, да МРАЗИМ тогавашните си правителства. Т.е. да обичкаме русия. Ако има “национални катастрофи”, как така България се развива нормално, дори много добре, и към края на този период, от Възраждането до септември 1944-а, от днешен аспект може да кажем, че не само е станала Европейска държава. Но и вървяща по СЪЩАТА ТАЗИ ЛИНИЯ, която само няколко години след това би ни отвела в ЕС и НАТО.
  Да, изгубили сме територии, плащали сме репарации, икономиката ни е била напрегната, ЖЕРТВИ СИНОВЕ БЕЗБРОЙ.
  Но РАЗВИТИЕТО на България не показва катастрофалност. Само от мрачните усти на комунисти, от България и русия. Те са това което ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИЯ. Те са това, нанесло НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА, от която последиците до ден днешен продължават.

  Защо Румъния МОЖЕ да си направи националния празник денят, в който е обединила всички територии?. Нищо, че те не влизат в сегашната си карта? Дразни ли някого Румъния – пука й.
  На 1-ви декември 1918 г. тя постига това обединение, по време на същата Първа световна война: Влашко-Молдова-Трансилвания-Бесарабия и т.н. Парламентът се събира и веднага го обявява за празник.
  А ние – нали през същата война сме Освободили Македония, Освободили Добруджа – или?…

  Защо Румъния може, а ние “не можем”?

 6. НАЧАЛНИК на Съединението е ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ.
  Радетел, Двигател, Ум, Организатор.

  Роден като бедно овчарче в Сливенско, ЗАХАРИЙ се изучава, по-късно влиза в ръководството на Пловдивския революционен окръг и на Хвърковатата чета на Бенковски. Предадени, Бенковски обезглавен, той се спасява из Балкана.
  След 1878 г. става съдия в Търново, издава вестници. В статии критикува Русия (“ДРАЗНИ Я”) и желае либерално бъдеще за нея. Руският император лично се възмущава от написаното.

  Служи в министерството на правосъдието в Пловдив (“румелия”). Активен член на Народнолибералната партия.
  Оглавява тайния комитет (БТЦРК), организиращ Съединението.
  Става депутат в парламента от същата партия; Председател на парламента.

  Всички партии подкрепят съединението.
  Всички наши партии са БЪЛГАРСКИ.
  Нито една от тях българска няма в името си “българска”. Но те са такива.
  Само комунистите си слагат “български”. За тях най-важното е русия и руското влияние. Не България и българщината. Русия ПРЕДИ България.
  Ако имаше комунистическа партия тогава, тя щеше да е ПРОТИВ Съединението. Както комунистите застават СЪС КОМИНТЕРНА И ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, СЪС И ПОСЛЕ ПРОТИВ НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ…
  Проклянието на България се казва “русия” и “комунизъм”!

  През 1879 г. ЗАХАРИЙ, председател на парламента ни, пристигнал с влак в Париж, умира от ужасяваща смърт. Отравяне или разкъсване на червата. С голяма вероятност, още във влака, някой може да е сложил нещо в храната му (като на Литвиненко). Тръгнал е напълно здрав от гарата в София.
  39-годишен!

  ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ:

  “Проклета да бъде оная минута, когато е стъпил руски крак в земята ни. Когато е произнесена за първи път думата освободителка и покровителка!
  Мълчете, не говорете (такива глупости).
  Защото и природните стихии ще да въстанат!…”

 7. За да е СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА България,едно от основните неща е да се премахне ПРАЗНИКЪТ НА РУСКАТА ЗАВИСИМОСТ – 3-ти март, както и разграждане на структурите и групите за руско влияние в страната. Историци и интелектуалци – родолюбци да решат коя дата е най-подходяща за една ДЕМОКРАТИЧНА България.

 8. Истината за трети март, за свободна и независима Санстефанска България блесна още на 6 септември 1885 г. с противопоставянето на Русия на нашето ОБЕДИНЕНЕ.
  Каквито и архиви да се опитват да показват, истината е тази.

 9. Към всички, които са съгласни да премахнем празника на русия 3 март в България:

  Много народи, ако имаха дори частица от тази история, каквато имаме ние БЪЛГАРИТЕ със сигурност щяха да проглушат ушите на света за себе си. Затова и датите за празник на БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ не са малко. Аз също бих предложил датата 22.08.165г., която е епохална за БЪЛГАРИТЕ, но ме спира мъглявината на времето и необходимостта от обединение на всички проклинащи руския ботуш стъпил в БЪЛГАРИЯ. Затова, моля Ви не предлагайте други дати, а търсете пътища за СЪГЛАСИЕ И ОБЕДИНЕНИЕ, за да може ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ да стане БЪЛГАРСКИЯ ПРАЗНИК.

  СЪЕДИНЕНИЕТО освен, че е БЕЗСПОРЕН ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ, то е и СПОНТАНЕН, ВЗРИВЕН АКТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, НА БЪЛГАРИТЕ, И НА НИКОЙ ДРУГ. Ето защо, ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИЯ ПРАЗНИК с най-високо значение, от който и да е друг.

 10. Когато направим филм като естонския “1944” https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiQy9WvicDkAhUHY6wKHfNWC5wQwqsBMAN6BAgLEAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DwDMzeKymx78&usg=AOvVaw1TncHxvifJUbWKyO1fv_y0
  за ИСТИНАТА в края на Втората Световна Война, ще се успокоя, че България е независима от Русия (СССР)

 11. Подкрепям идеятя!
  Жалко, че много “историци” продължават да поддържат заблужденията тиражирани с години.
  А много “обикновенни” търсещи и четящи хора са наясно вече с истината, и те ще стават повече. Благодарение и на Вас г-н Инджев.
  Бъдете благословен!

 12. И аз като един от поддръжниците за 24 май да бъде национален празник се присъединявам към идеята на Иво Инджев. Защото все повече става ясно, че русофилската мрежа на зависимите от руската политика българи няма да престанат да използват такъв повод за преклонение пред “славянството”, православието и всякакви подобни опорни точки. Ще опозорят празника за сметка на собствените си зависимости.
  техният 9 септември, макар и детрониран като национален и въобще като празник, продължава да игнорира Съединението и Независимостта, защото така отърва на васалният им манталитет. Наистина ни трябва всенародно допитване – ако не за националния празник, за какво друго можем да притискаме държавната власт?…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.