Русия и Украйна си размениха пленници, които Москва предпочита да нарича затворници

Украйна и Русия размениха помежду си десетки затворници, избягвайки да ги наричат пленници. Явно терминологията е договорена като част от технологията на първата по рода си крачка на съгласие по горещата тема за руската агресия, която в случая също се радва на терминологична отстъпка в реакцията на украинските власти.

Без да сме запознати с тайната на преговорите, довели до размяната, можем да бъдем сигурни, че тъкмо Путин е настоявал опаковката на събитието да не издава неговото съдържание. Защото признанието, че става дума за пленници, би означавало да си признае също, че Русия наистина води война срещу Украйна.

Както и да го погледнем, този успех носи белега на новото управление в Киев. Именно защото е ново. В Москва нищо ново не се случва вече 20 години, докато Украйна започна да се променя след президентските избори. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-sluga-na-naroda-sreshtu-nema-takava-darzhava-ukrainetsat-zelenski-i-nashite/

Можем също така с пълна увереност да се обзаложим, че западната дипломация, която настояваше без видим успех досега за освобождаването на пленените от Русия украински моряци в Керченския пролив, стои зад постижението на украинската си посестрима. Но в интерес на крайния резултат тя предпочита да остави лаврите на украинския президент Зеленски.

Аплодисментите на украинците за завръщането на техните сънародници контрастират с мълчанието на московците. Радост изразяват главно говорителите на Кремъл и външното министерство на Русия, но пред публиката руските власти предпочитат да не разкриват веднага подробности дори за имената на върнатите от украинците затворници. Няма в Русия “всенародни тържества” за “героите”.

Очевидно е, че режимът на Путин, каквито и да са съображенията му да се съгласи на размяната с цел евентуално размразяване на отношенията със Запада, замръзнали под точката вледеняване от времето на студента война, много внимава да не се издаде като участник в конфликта на украинска територия. Така беше и досега. 

Фрапантна е разликата между масовата скръб и публичните почести за украинските жертви в сепаратистките райони и опитите на руските власти да не допуснат свидетели на погребенията на своите жертви в същата война. Видео, което към момента не е достъпно ( поне като линк в публикацията ми от 2015 г.) илюстрира(ше) тази контрастна, издайническа за гузната съвест на Кремъл разлика, показваща хиляди ( без преувеличение) украинци в шпалир по пътищата на страната да изпращат убитите си войници до гробището. В същото време руските власти спират “съмнителни” автомобили с пътници, заподозрени, че се отправят към мястото, където руснаци копаят с багери и прикриват трескаво гробовете на своите . https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-sluga-na-naroda-sreshtu-nema-takava-darzhava-ukrainetsat-zelenski-i-nashite/

Ако прибегнем до историческите аналогии, макар те никога да не могат да бъдат пълни, СССР и Германия никога не са си разменяли пленници просто защото не са признавали международна правна основа за такава процедура. Това е една от причините за огромния брой съветски жертви в униформа в първата фаза на войната между тях. Германците са били смаяни от мащаба на предаващите се с милиони червеноармейци, които не са били в състояние да ги изхранят, оставяйки ги да измрат от глад, студ и болести.

Ще бъде пресилено да се прави такова сравнение в днешни дни, освен в частта, че Путин трябва да си дава сметка за цената, която на Русия се налага да плаща на международния терен за “удоволствието” да нарушава международните закони с цел да се перчи пред сънародниците, склонни да виждат в това някакво руско величие. Въпросът е как да му се даде възможност да отстъпи, запазвайки поне на пропагандно ниво достойнството си на непреклонен преследвач на руския национален интерес ( за сметка на съседни народи).

По всичко личи, че точно в това е заслугата на новата украинска администрация, намерила очевидно начин да постигне успех в духа на принципа “ и мечката сита и заложниците цели”. 

В привидния баланс на ползата, търсен дори и чрез символиката на еднаквия брой разменени пленници, резултатът не е равен. Това е първата победа на Украйна над озъбения измамник с ядреното оръжие, който беше обещал да гарантира сигурността на независима Украйна в споразумението от 1994 година срещу съгласието на Киев да предаде на Русия ядрения си арсенал от съветско време. 

НА СНИМКАТА: Режисьорът Олег Сенцов, най-известният  украински заложник на Путин, на свобода в родината си

12 мнения за “Русия и Украйна си размениха пленници, които Москва предпочита да нарича затворници”

 1. Баш по темата.
  Както и да се нарича сегашното състояние на отношението между Раззия и Украина това което се случи онзи ден между тях е класическа размяна на пленници. В условията на хибридна война която без дейното участие на кремъл никога не би избухнала.
  Само да уточним. Ако блядовете не бяха пуснали моряците следваха жестоки санкции. Вкл. и конфискуване на всичките им морски съдове акостирали в чужди пристанища. Има осъдително решение на морският съд на ООН в този дух с влизане в сила от 6 септември 2019г.
  Вижте И кадрите на посрещането на летище Бориспол и тези в матушката.
  Два свята. На единият когато и да се дръпне шалтера е много късно. Но по-добре така отколкото никога.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Ic45czRsMTc

  https://twitter.com/mix_voronezh/status/1170314642821922816

 2. Това е само руски трик. Уж миролюбивост. Да отпуснем малко напрежението, които ние самите генерираме. Руснаците. Да съберем погледите върху нас, че имаме и “добри” намерения.
  Напрежението и войната остават. Заплахата и откъсването на територии на Украйна, тоже.
  Русия си е русия. И друг път е правила такива “заменки”, политически и военни.
  Посред конфликти с други страни, които е движела, съсредоточено и усилено, целейки единствено победен край.
  Останалото е дрън-дрън.

 3. 72% от дезинформацията по света идва ОТ РУСИЯ !

  http://euromaidanpress.com/2019/09/05/russia-accountable-for-72-of-foreign-disinformation-operations-study/

  Вервайте!

  Че п/резидента и сайдера не са руски хора, а са “независими”, че мая сега тоже (руснак никога не подкрепя независим, ЗАЩО ще го подкрепя!?; комунист не подкрепя независим тоже!), че орехара преди бил независим тоже
  Че Росен Плевнелиев да бъда Махнат, Трайчо тоже, Ненчев съден
  Че компартията сега соцпартията са “български”
  Че в убийството на Георги Марков няма български пръст
  Че България да си продължава да внася руски нефт и газ (почти 100%)
  Че русия ни освободила, и то 2 (два) пъти
  Че русия била най-доброто за България
  Че русия ни мисли единствено доброто, от 1000 години насам
  Че русия е най-доброто в света
  Че Америка е лошо
  Че Крим си бил руски, Източна Украйна тоже
  Че Абхазия и Грузинска Осетия били руски
  Че Беленко бил убит
  Че Политковска и Немцов си го заслужават
  Че Литвиненко не бил убит от русия, Скрипал тоже
  Че нямало доказателства за руска намеса тук и там, и няма за какво да се гонят дипломати
  Че комунистите в Куба са добрите, кастро и че гевара, а американците са лошите и там
  Че “бръкмите” са американските неща (откъдето руските най-добрите)
  Че лавров е върховният (откъдето американският е долният)
  Че руските сайтове казват истината, а американските и европейските лъжата
  Че има джендъри, соросоиди, грантаджии
  Че румънци натъпкаха България със свинска чума
  Че русия не прави атаки срещу България най-малкото по интернет
  Че Гюлен от Турция е злото, че Ердоган е доброто
  Че и други страни, щом са приятелски на русия, тутакси да стават приятели и на България
  Че тръмпистите в България са спонтанни, а не поредна руска агентура
  Че русия не е виновна за сегашния провал на ракетния ядрен договор със САЩ
  Че русия е света вода и с ядрения взрив на буревестник

  ЧЕ …

  Вервайте, българи, вервайте…

 4. Кандидатът на Демократична България архитект Борислав Игнатов за столичен кмет наруши мълчанието си и в профила си във Фейсбук коментира снимките, публикувани в сайта ПИК.
  Публикацията изобличи приятелката му с порно-снимки. Знаете за последвалата реакция на журналисти и издания, които държат на професионалните стандарти и се обединиха в обща позиция.
  В посланието си Игнатов разкрива, че МВР разполага с флашка с въпросните фотоси, предоставена от жената до него. Ето какво пише той:
  „Последните дни станах обект на чудовищна лична атака, която удари най-близкия до мен човек. Моментът е тежък, но смятам, че обществото трябва да знае фактите.
  Приятелката ми е невинна жертва на дългогодишен тормоз. Снимки, направени преди повече от 10 години от човек, когото е обичала и му се е доверила, са използвани за шантаж и изнудване от него, след като тя слага край на връзката им през 2011 г. В безсилието и злобата си, той си позволява да разпространи снимките в интернет чрез фалшиви профили, прониква в електронната ѝ поща, и прави всичко, за да я унижи и срине.
  Тя предприема необходимото снимките да бъдат свалени. Незабавно подава и жалба в МВР, към която предава и флашка с разпространените против волята ѝ снимки. Следствието обаче остава без резултат. Сега, когато тези снимки се тиражират, ние разбираме, че те не са изчезнали и вече се превръщат в инструмент за долнопробна атака в политическа кампания.
  Питам се с какво предизвиках такава грозна агресия, която хвърли човека до мен в дълбок шок и срив? Явно си мислят, че всичко е позволено, за да запазят отровното статукво и да откажат нормалните хора да искат промяна. Аз обаче не се отказвам, напротив – ще водя тази кампания с още по-голяма решимост.
  Надявам се всичко това да послужи на други млади хора да се предпазят от грешки на кого се доверяват и как се държат в дигитална среда.
  Благодаря на всички, които искрено ни подкрепят. Давате ни сили в много труден за нас момент.
  Стоя до моето момиче и я обичам“.

 5. @Georgi Nikolov, 08.09.2019, 12.05

  Дано предчувствието ви не ви лъже. Със сестра галева повтарят номера, който направиха с румен радев. Ако я добутат до победа на изборите за кмет на София, проблемът с МОЧА ще се върне в изходната си точка, дори ще се окаже, че софиянци си я искат МОЧАта, щом са избрали кмет, който никога не е заявявал желание да я бута. Затова (а и не само) агитирайте за арх. Борислав Игнатов. Сестра галева и червената й ШАЙКА нямат място в управлението на ЕВРОПЕЙСКАТА ни столица.

 6. То и Кънчев, “стани богат”, завършил в русията. Не знам дали не и Ути бъчвето…

  Цялата ни МАНДЖА ПАК руска бре (като преди)

  Сичко завършило в русията. Прегледано през иглените уши на Десе, одобрено, утвърдено, дипломирано, минало по каналния. Подготвено ТАМ, дошло ТУК в България, да я гради като НОВА…

  И манолица тоже.

  ЕДИН НЯМА реално потиснат преди 1990 г. да се е РАЗВИЛ сега.. да не говорим репресиран, съден, затворен, беленясал…
  Да му е ПОЗВОЛЕН ПЪТ, нормален НАПРЕДЪК
  Таща направиха комунягите за себе си, подкрепени от русията – от “потиснати” преди септемвнри 1944-а, направиха си “напредъка”.

  Сега независими, демократи, Боже мили божке ле

  Да живей България ли беше, европейска ли демократична ли, натовска ли тоже…

  “Елитът” се бил възмутил от снимките на приятелката на Борислав.
  Изрусен до мозъка преди елит, сега демократизиран….

 7. Малко новини от света:

  Поредната руска дезинформация.
  Митът битка при курск: “1500 танка общо, огромна руска победа”.
  В действителност: битка при прохоровка, известна като при курск.
  https://nationalinterest.org/blog/buzz/largest-tank-battle-world-war-ii-has-been-lost-time-78591
  Общо 978 танка:  306 германски, 672 руски.
  400 руски унищожени. 80 германски унищожени. Както през цялата война – ЗАЛИВАЙ СЪС СВОЯТА ВЪЛНА.
  Руски военен специалист сам си го казва:
  https://amzn.to/2lCyCwH

  В Турция ердоган продължава: и Алкохолният Джихад никога не спира.
  Бирена фабриха, хубава стара, става Джамия.
  Дупене пред аллах, не пред бутилка.
  Блаженно правоверно щастие.
  https://www.reuters.com/article/us-turkey-beer-idUSKCN1VP27U

  Двамата ликвидатори от Солзбъри, година по-късно:
  Вече големи началници в москва. Възнаградени, защитени от путя.
  Като убиецът на Литвиненко – Ковтун, направен депутат в парламента.
  Защита от съд, от международно право. Завинаги в русия. Никога пресичане на граница, излизане навън.
  За “верните” и “достойните” така. За “другите” иначе.
  https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/salisbury-novichok-poisoning-suspects-living-19503035

 8. От толкова окупаторски боклуци на безпаметността няма Място За Паметниците На Нашите Герои!Нито “Граф” Манаф Игнатиев,нито Смотлебен Тотлебен,Нито Папурко Гурко!Тук Е България!Ние Сме По-Храбри От И От 300-Те Спартанци!

 9. @Jeep Patriot към такова “умно гласуване” в полза на сестра ГАЛЕВА ли ни призовавате за да разбием статуквото. Или по Баце и цялата остана сган “стабилността” която толкова много Фалели в Брюксел. А къде бе досега, повече от 10 години кюстендилската слива, осичката Мая, питам аз. За един приятел, де.
  https://twitter.com/od_spb/status/1170673822556676097

 10. Изборът за кмет на София е от изключително значение. Ако София бъде спечелена от Борислав Игнатов, то този избор може да се окаже началото на истинската промяна във всички власти. Камъчето което да обърне каруцата предатели от руския катун. Разбира се че русия играе театрото с две кобили по изпитаната схема на решетников Цачева -радев. Както споменава съмишленичката по горе. Разбира се че медиите командвани от русия използват методи и похвати изучавани отдавна в москва от журналисти. Един от методите с големи възможности за поразяване на големи маси от хора се казва ОЧЕВИДНАТА ИСТИНА. В нашия случай рускините мая и въндъкова се явяват “очевидната истина ” че са единствените възможни и няма никакъв смисъл да се споменава Борислав Игнатов . И така се прави. Борислав Игнатов е подложен на пълно мълчание. Единствено ние Българите по улиците и в интернет можем да противодействаме на империята на злото. Като издигам навсякъде Борислав Игнатов и не коментираме двете кобили. И тази кауза е на всички, а не само на Софиянци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.