“Омъжествяването” на българските младежи в казармата изплува предизборно като риба с корема нагоре в блатото на носталгията по “стария ред ” и дисциплина

Поради очевидна липса на явна заплаха от емигрантска вълна и застой в информационните поводи за насъскване срещу “циганската престъпност” в момента от ВМРО се връщат предизборно към друга кауза със значителна подкрепа сред консервираните български носталгици  по казарменото общество: възстановяването на наборната служба. 

На тази партия й се услади увеличаването на електоралната подкрепа за нея през последните няколко години като резултат от гласовития си език на омразата към митичните мигранти и реалните проблеми сред ромската общност, демонизирана като престъпна ( за разлика от българската, която “патриотично” ражда гении на кражбата на цели банки за 4 милиардна лева ). Разнообразявайки репертоара си в това отношение хората на вицепремиера Каракачанов вадят от нафталина на досегашния си неуспех да прокарат в парламента скъпа и сложна за реставрация на едно загърбено минало идея да се върне задължителната набора служба.

Причината? Няма такава. Не могат да я формулират извън общите приказки за дълга, защитата отечеството и на факта, че става дума за присламчване към едно българско мнозинство от привърженици на отживелицата, според която истински мъж се става само в казармата. 

Проблемът на лансиращите популистката идея за възстановяване на задължителното изпращане на българските младежи в казармата имат голям проблем, който не си признават. Той е във факта, че няма “мотив за престъплението”.  Тук едва напоследък започва официален разговор за руската заплаха. Точно тя е основната причина за трите бивши съветски колонии край Балтийско море да не могат да се откажат от мобилизиране на малобройното си население, както и за Швеция, да се върне към тази практика след 7 годишен експеримент с доброволното служене в казармата.

У нас всякакви супер патриоти от една страна искат да сме като Швеция ( любим пример за всякак вид успехи на фона на собствените ни комплекси на оставачи в ЕС ), но в същото време за нашите свръх родолюбци е анатема да споменават опасността от руска военна интервенция – например в контекста на наистина галопиращата милитаризация на анексирания от Русия полуостров Крим, превръщан в бързи темпове в огромна военна база на едни ракетен хвърлей разстояние от България.

Внушението, че лошият Запад ни е накарал да си разтурим хубавата, голяма наборна армия също не издържа аналогията с една съседна Сърбия. Тя трудно може да бъде заподозряна като “слуга на Брюксел и Вашингтон”, но прецени през 2011 г, че е по-добре да има професионална, отколкото по-малко ефективна и по-скъпа наборна армия. Защо у нас онези, които са във властта, се оплакват безадресно, че в България тази трансформация е довела до провал в националната ни сигурност, а в Сърбия се е случило обратното, е въпрос с понижена трудност. Неговият отговор се крие в напъните да се извлекат пропагандни дивиденти по схемата “ние отговаряме само за успехите” ( ако има такива). А за смаляването на армията като единствен резултат от реформата – ако това е вярно- трябва да отговарят онези, които са се провалили в осъществяването на този проект, работещ добре в други държави.

Спекулиращите с идеята завръщането към казармения период от живота на страната внимателно избягват да споменават Русия и в обратния смисъл – че там се води все по-откровен разговор за бремето на наборната служба и изоставането й от изискванията за боравенето с високотехнологични оръжия, с каквито не всеки Ваня от село или от градските гета може да се справи.  

“Трогателна” е тезата на нашите патриотари и по повод предсказуемата подкрепа за реабилитиране на всеобщото принудително призоваване в казармите на младежите сред бившите военни и запасняците. Носталгично упражнение се подкрепяло от носталгичните по собственото си минало организации на запасните офицери и сержанти в България. Че какво друго да се очаква от тях – да се отрекат от своята същност ли? Попитайте изпокрилите се на завет от вятъра на презрението и гонението срещу създаваната от тях масова “наборна” агентура кадрови офицери от тайните служби на комунизма, повечето проспериращи в бизнеса, че и в администрацията, дали не биха реабилитирали явното статукво на своите  тайни командни функции при първа възможност. Няма ли да получите същото единодушно съгласие? 

Колкото до популярната в селско – работническа България през социализма максима за пряката връзка между мъжествеността и казармата, заимствана и от опита на воювалата многократно през първата половина на 20-ти век България, предлагам да бъдат питани жените ( за самите младежи, подлежащи на евентуално насилствено  “омъжествяване”, да не говорим) що е то за тях истински мъж. В рамките на правдоподобната шега бих казал, че меката сила на жените инстинктивно, но твърдо им нашепва предпочитанието мъжът да бъде командван у дома, вместо на плаца от друг мъж. 

Но в рамките на сериозното ми обосновано предположение съм сигурен, че жените избират мъжете си не по това, дали са били научени на дисциплина и подчинение чрез маршировка и прочее методи на принизяване на мъжката индивидуалност в името на военното “единоначалие”, а по (жертво)готовността на мъжа да служи на плаца на всекидневната война за стабилно семейство, подсигурявайки на съпругата си пожизнена опора за отглеждане на общите деца. 

Спекулантите по въпроса трябва да попитат и младежите, на които сега е представена  привилегията да избират дали да надянат униформата – на едни им харесва, а на други ни най-малко. Защото във връзка с последното е добре известно правилото според което, веднъж дадена привилегия, трудно се отнема без гняв и съпротива от страна на ощетените. 

Пробвайте да се откажете доброволно от горницата на повишената ви заплата или от мобилните си телефони, компютрите и прочее благини на модернизацията и ще разберете за какво става дума, ако иначе се правите на учудени. Като гледам какви брадати млади мъжкари, възмъжали и без “школата на казармата”, се разхождат наоколо, мога да гарантирам истински бунт на тяхната мъжественост срещу опитите да бъдат вкарани насила в мелачката на характери, каквато е задължителната военна служба. 

Проповедниците на идеята да се “ поправи политическата грешка”, която била направена с въвеждането на професионалната армия, пледират за това с откровен акцент върху думата “политическа”. Това си признават Каракачанов и компания, от която изхвърлиха поради сблъсък на претенциите за вътрешно коалиционно лидерство инициатора на тази удобно за предизборно логаритмуване идея Сидеров. 

Питам също хипотетично: ако процентът на подкрепата сред населението за връщането към масовизацията на военната служба беше обратния на често цитирания от дейци на ВМРО 71 на сто в полза на такава крачка назад, то дали партията щеше да “прозре” ползата от възстановяването на миналото или щеше да предпочете да се качи на вълната на съответното мнозинство и да заклейми при това положение “реваншизма” на онези, които не разбират тънкостите на професионализацията на въоръжените сили?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ttps://nova.bg/news/view/2019/09/16/262833/отново-в-казармата-ще-върнат-ли-наборната-служба-от-2021-г

20 мнения за ““Омъжествяването” на българските младежи в казармата изплува предизборно като риба с корема нагоре в блатото на носталгията по “стария ред ” и дисциплина”

 1. Понеже не ми се коментират Шкембе-брътвежите за казарма искам да припомня на Иво една негова за съжаление полу-вярна прогноза от 1992 г. Казвам полу- защото тогава Иво е доста оптимистичен в иначе правилната си прогноза, че Филип Димитров ще получи вот на доверие, за да не отиде България там, където всъщност отиде…
  И така:

 2. Предизборен трик на свинеподобний министър на войната каракачанов.
  Само дето този път за разлика от “заплахата” за милионното мигрантско море баламите отдавна измряха. Т.н. запасно войнство е с много слабо лоби и никой не иска да слуша изветрелите дъртаци.
  Няма да мине!

 3. Да си припомним, че днес преди 80 години от изток нахлуха за баланс пълчищата на РККА не за да спрат Вермахта а да си делнат Полша съгласно одиозният пакт Молотов-Рибентроп.
  Две минутен откъс от документалният шедьовър Soviet story

 4. А междувременно ножът на “Има нещо гнило в Дания” опря до кокала СП-2.
  Препънат ли го Газпром или казано по моему изтемарат ли ги курвенската блядовете, пишете ги бегали ватниците.
  Газовото лоби в Америка е Фанало КОЙТО трябва яко за топките и както редяха другарите след 9.9.1944г. “нЕма лабаво”.
  Или Аф или Даф.
  https://censoru.net/38802-v-nachale-oktjabrja-prokladchiki-severnogo-potoka-2-dojdut-do-granicy-danii-chto-sozdast-patovuju-situaciju.html

 5. Датчаните ще искат транзитна такса за преминаването през техните териториални води на тръбите на СП-2 от дивашката Мокша около милиард евро. Ако въобще се стигне до там.
  По начало Дания получава газ от Норвегия. Добива и свой и от руски газ няма никаква нужда. А да си влошава отношенията със САЩ и Канада заради диваци хич не е склонна. Още повече, че Гренландия и Острова имат спорни риболовни акватории с Канада, и датският импорт в САЩ превишава 12 милиарда долара. От друга страна, евреи от котилото на КГБ прекарват през Датската Банка ежегодно 243 милиарда долара изнесени от прогнилият Мордор. Срещу съответна “комисиона”, разбира се. На всичкото отгоре до един са датски граждани.
  И те, така.

 6. Дълбоко се съмнявам че подкрепата за казармата е 70%. Може – но само сред мъжете от третата възраст и псевдонационалисти, т.е. до 20% от гласоподавателите 0.2х0.7 = 14% от всички глсуващи максимум. Хубавото е че ВМРО яде от таргетния електорат на БСП (Нинова успешно отблъсна по-интелектуалната им аудитория), така че да дават все така и да фрагментират кремълофилско-фашизоидния вот.

 7. Кандидатът за кмет на София на Демократична България – арх. Борислав Игнатов, ще се включи днес в предизвикателството, организирано от сдружение “Общност Мостове” и НГИ “Системата ни убива ВСИЧКИ”.
  Той ще седне в инвалидна количка и ще се опита да премине кратък маршрут пред Съдебната палата. С него ще бъдат и част от кандидатите на Демократична България за районни кметове, съобщиха от ДБ.
  От дясната коалиция канят всички да се включат в инициативата и да покажат солидарност към хората със затруднено придвижване.
  Арх. Игнатов и екипът му ще работят за столица, гостоприемна и достъпна, истински дом за всички хора, които живеят и работят тук, твърдят от Демократична България.
  В София предизвикателството ще се състои в деня на града, 17.09.2019, от 16:00 ч.

 8. Докато МЕЖДУнародният дилър и трафикант на паспорти говори за връщане на казармата, в същото време разни пенсионирани ватници и чекисти , пратени и платени с петрорублите от Путлер, си правят военизирани бандитски формирования в Странджа и на други места в НРБ!
  При това ванЮ каракачАНСКИЙ е и “министър” на МНО, НАЛИ! И , докато той се прави на “министър” , агентите от най-враждебната държава си правят собствени казарми в НРБ! НАЛИ!
  И освен това , той РАЗПРОДАВА черноморските казарми , а пък искал да “възстановява” казармата в НРБ?!!????
  Което ясно показва ,че това е поредната “казармена” ФАЛШИВА “новина” на потомственият ченгесар, назначен за начальник на КАЗИОНното ЧЕНГЕСАРСКО-мвро, НАЛИ!
  Всичко това показва, че за ванЮ каракачАНСКИЙ е много по-важно да продължава да “дистрибутира” паспорти , срещу стотици милиони – в КЕШ , отколкото “казармената” пропагадност ,която служи само за да имитира някаква “политическа” дейност….
  Но, главното са – “паспортните” ПОРЦИИ ,които получава за самообслужването му на ченгесарските му начальници, които го назначиха за “вожд” на МВРО, както и на сегашният си “коалиционен” началник – банкянският СУДЖУКоядец, НАЛИ!
  За това ОСТАВКА на “казарменият” тескерджия – ванЮ каракачАНСКИЙ! Оставка заради фатмашкият му примитивизъм ,който ще струва на БНА милиарди дадени за “ремонтите” на музейните експонати от съветско “въоръжение”, вместо да го предаде за скрап и да купи съвременни НАТОвски оръжейни системи! Което ще отдалечи модернизацията на БНА още повече напред във времето , и ще е причината за вероятното закриване на БНА, която няма да отговаря на никакви съвременни и бъдещи военни критерии, и ще се превърне само във военизирана милиция, НАЛИ!
  За това – ОСТАВКА! Нека ванЮ каракачАНСКИЙ се върне към “паспортниЯТ” си “национализЪМ”, защото в НАТОвските армии нямат “паспортни” “министри”! И нямат “нужда” от такива тескерджии,….НАЛИ!

 9. Господин Инджев, нали вие самият твърдите, че се намираме под военна заплаха от Русия. Че може една сутрин черноморието ни да е окупирано от зелените човечета както се случи с Крим. Което е така разбира се.
  Защо в репортажа твърдите, че такава заплаха няма. Иначе НЕ на задължителната казарма.

 10. Към MILEN:

  Не твърдя. Питам какво е основанието за възстановяването на задължителната служба и дали чрез подобно решение се признава руската заплаха за България.Но на това няма отговор от управляващите, както и от т.н. опозиция.
  За зелените човечета никога не съм твърдял също. На Путин му трябват червени българчета в България, за да я държи разделена и слаба. Както и несметно количество руски колонисти, пенсионирани със зелени чорапи.
  Иначе не му се нахлува в натовска държава – той се ежи само на по-слабите, а на НАТО не смее. Което не значи, че не ни държи на прицел, вкл. от Крим.

 11. Казармата не е забранена и сега. Даже, доколкото помня, има около 5000 свободни места.

 12. На мене също много ми се иска да се усъмня в тези 70%, които са за тази безумна фатмашка идея, но като си спомня що хрантутници бяха на по една фуражка пари за заплата, не е изключено и да са по-вече процентите. Голяма част от тези хрантутници са отдавна в клуба ” Млад пенсионер” и висят на бюджета, за чийто баланс не са произвели и грош материално благо. Тези безделници и отрочетата им не биха защитили родината си при руска агресия, защото са закърмени с любов към империята на злото. Не виждам как биха върнали от чужбина младежите за да ги облекат във въшкарниците и да ги натикат в казармите? Ще ни отнемат пак паспортите? Ще издигнат пак кльонове и минни полета, като допреди 30 години? Не искам да коментирам хора които с омразата и фобията от идването на бедстващи си осигуриха влизане в парламента. Наричам ги comemierdas. Силно се надявам, ако не проява на здрав разум, да проявят елементарен инстинкт и да видят къде пращат отрочетата си и дали биха причинили травма (каквато несъмнено би била) на собствените си наследници.
  Бъдете разумни!

 13. Каква “вътрешна”. Каква “македонска”. Каква “революционна”. Каква и “организация” в този смисъл?
  Да не говорим за пропуснатото “одринска”: шубе от Турция, нищо друго, докато ежене пред слаба Македония.
  Остатък от манталитет на дс-комунизъм, използващ -погледнато от днешен аспект – средновековни, сега безоснователни мераци.

  Истинските български “войводи” ратуват от ден първи на нова България и от Възраждането по един Български начин, с Българско мислене, за Българщина в проекта Македония-България. Което ще рече, че и ПРОТИВ РУСИЯ. Тъй като в проекта на Русия, Македония е “за Сърбия” и “за Турция”. По никакъв начин “за България”. Русия е против БЪЛГАРСКАТА ВМРО и нейната БЪЛГАРСКА КАУЗА.

  Сегашните “патреоте” и “воеводе”, офицери от дс, клели се най-напред в комунизъм и русия, поставяйки ги преди България, не могат и нямат НИЩО ОБЩО с някогашните. Само ползване на имена и перчене.
  Диаметрална Противоположност.
  За армията и редовната служба също: руско мислене.

  Войводите в гробовете си може само да потръпнат…

 14. ЦелуФката на СМЪРТТА

  Измислена от комунистите. Практикувана от ленин до кастро. През димИтров, живков, ким.

  https://www.rferl.org/a/the-soviet-kiss-gone-but-not-missed/29161360.html

  “При капитализма, човек за човека е Вълко-Враг”
  “При комунизма, той е единствено брат, приятел, другар”
  Нов морал, ново общество, нови хора. Ново бъдеще, нова светлина любов.

  Добро и прогрес. (Срещу зло и регрес)

  Последвано от 100 милиона трупа…

  ЦИНИЗЪМ безкрай

 15. Генерал решетков:
  “Шпионският скандал е заговор на НАТО” !

  Мили кремълски човечеце, оправи си моралните категории!
  Русия НЕ Е Доброто.
  Русия е ОБРАТНОТО на него.
  НАТО бе създадено ЗАРАДИ русия.

  Един ден русия може да мине от другата страна. Но досега не го показва да стане. А ако се случва нещо такова, то веднага е смазвано.
  НАТО няма да минава на някаква друга, руска страна. НАТО няма да стане русия.
  Каквото е Америка или НАТО, то не се променя. От 1776 или от 1949 година.
  Русия е която само преживява сътресения, уж променяйки се.
  То не бяха царизми, комунизми, перестройки, пути-дугинизми… – едни и същи руски шовинизми.

  Генерале, заедно с тукашните малиновци, вземете си категориите, вземете си визиите за бъдещето на България. Наврете си ги Отзад, и вместе отпътувайте – към дупката на кенефа.

  ПРИНЦИПИТЕ НА СВОБОДАТА СА ЕДНИ И СЪЩИ.
  ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПАЗЕНИ ВЕЧНО И ЗДРАВО!

  https://news.bg/bulgaria/reshetnikov-shpionskiyat-skandal-e-chast-ot-kampaniya-na-nato.html

 16. На 17 септември русия нахлува в Полша. Взема “своя” дял.
  На 16 септември пада Варшава. Става по-лесно да влезеш от изток, на следващия ден. И да обвиниш другия, от запад, че той е “нахлулият първи” “грабител”

  Нотата, с която русия обявява войната.
  “интелектуален” ЦИНИЗЪМ
  (сравним с цинизма тук на такива като т. томов или дрън-дърева – един и същ дренки и дол)

  “Русия нахлува “защото” след нахлуването на германия Полша е станала несъстоятелна” !
  “Варшава не съществува като столица”!
  “”Оттук” са прекратени и договорите на Полша с русия” !
  “Русия “не може да остане неутрална”” ! .. ох ох.. как я сърбят ръцете…
  “При “тези” обстоятелства, на руската армия е отдадена заповед” !

  http://vatnik.reactor.cc/post/3345306

  ЦИНИЗЪМ БЕЗКРАЙ = русия

 17. Вчера стана ясно предназначението на т.н. “русофилски шпионски скандал”- да отвлече общественото внимание и енергия от срещата в Евсиноград на междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество между Русия и България, където енергийната ни “министЕрка”(значи слугиня) Слонушка енергично кленичи пред руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров и сърцераздирателно заяви, че шпионският скандал е приключил, обеща че ще построим скоростно за наша сметка Балканският (турски) поток, за да потече руският газ по него още от 1 януари 2020, щото иначе пак ще трябва да плащаме милиони неустойки за пропуснати ползи от руснаците, обеща, че АЕЦ Белене не само, че ще се строи, но и задължително с основно руско участие, обеща още много рахат за Лукойл за сметка на българския бюджет, фериботи, прикачащи България към Русия, чартъри за руски туристи, платени от държавния бюджет (от перо туристическа реклама) и всичко останало, което руснаците пожелаха.

  https://www.mediapool.bg/rusiya-s-nevazmozhno-ochakvane-kam-bulgaria-gazat-po-turski-potok-da-tragne-ot-yanuari-news298076.html

  Но евроатлантическият ни премиер Борисов беше “непричьом”, той демонстративно (предизборно) отсъстваше от събитието, защото беше на “неотложно” посещение в античния Хераклея Синтика край Мелник, чак в другия край на България, едно желязно алиби за отсъствие от местопрестъплението Евсиноград! Наистина Борисов е непричьом! ВЕрвайте ми!

 18. А най-тъпото е,че именно “казармата” след 1944 година е станала гнездо за шпиони по подобие на филмът”Кайро:Гнездо на шпиони”!Този ретро филм даван по Фокс Криминалният Канал във форматът”Игрални филми,е красноречив пример за конфликтите между Западът,и Съветка Русия!А този торба лъжи Каракачанов,помиярът на Дон Банкялоне,лее по грешните хора,по партньорите ни в Европа и НАТО!Не че те са” цвете за мирисане”,но е тъпо от негова страна да ръмжи срещу тях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.