Как (не) станах дисидент

 

 

 

 

Тази история вече съм я споменавал и онези, които се дразнят от повторението ( по конкретен повод ) могат да си спестят четенето по – нататък.

Озаглавявам я за ориентир от самото начало “Как (не) станах дисидент”.

Интересен паралел между източногерманската ЩАЗИ е местната й посестрима ДС предизвиква текст на “Дойче вече”. В него между другото за един от най-активните дисиденти в края на съществуването на ГДР се казва:

Главните действащи лица са описани в характерния за “Щази” жаргон. Ставало дума само за “познати на властта реакционно настроени църковни дейци и други враждебни опозиционни сили”. Сред тях е например Петер Грим, един от основателите на “Инициатива мир и човешки права” и редактор на нелегалния вестник “Граничен случай”. Ключово преживяване за Грим, който тогава е на 24 години, е начинът, по който властите в ГДР реагират на бруталното смазване на демократичното движение в Китай: управляващите в Източен Берлин демонстративно се солидаризират с комунистите в Пекин”.

Колко познато от личния ми опит! Българските власти също реагираха като в ГДР на смазването на студентското демократично движение на централния площад в Пекин в нощта на 3 срещу 4-ти юни 1989 г. , когато бяха дежурен в Международна редакция на БТА. Бях сам срещу информационния поток, от който се очакваше да извадя есенцията и да я изпратя за ползване на радиото ( имаше само едно и е излишно да уточнявам, че става дума за Националното). 

На екрана на телевизора, настроен от мен на СиЕнЕн, се мъдреше кадър от Пекин – но не с появилите се по-късно тайно заснети танкове, мачкащи китайските студент, а с един символ на цензурата, наложена от властите: висяща от телефонна кабина слушалка. Връзката на чуждестранните кореспонденти на мястото на събитието със света беше прекъсната.

На стената зад гърба ми висеше друго: писмена забрана от името на ръководството за ставащото на площад Тянанмън да се пише за абонатите на БТА само с изрично разрешение на същото това ръководство. Което си спеше у дома. Дори и да бях нарушил “геройски” тази забрана, никой в радиото нямаше да излъчи моето ЕрТе ( както на бетеански жаргон наричахме кратките съобщение за радиото и телевизията). 

Омерзен от принудата да пренебрегна водещата световна новина на следващия ден споделих с непосредственото си началство, че ми иде да се махна от агенцията. Отговорено ми бе, че се “правя на интересен” и че при такива събития и у нас трябва да се постъпи по същия начин, както направиха “китайските другари”. 

“Взех си бележка”, че няма да накривя шапката никому и занесох омерзението си на заседание на бюрото на Националното ръководство на младия журналист на ул. “Граф Игнатиев” 4. Предложих в качеството си на младежка организация да изразим в декларация солидарност със смазаното в най-буквалния смисъл на думата младежко продемократично движение в Китай. 

Да споменавам ли пак кои доста известни тогава и днес физиономии замръзнаха в ледено мълчание и кой се обади в защита на “истината” за събитията в Китай, която била отразена от официалния филм, изготвен от комунистическата пропаганда в Пекин и излъчен по българската телевизия? Ще пропусна този път персонализацията. Не целя лично заяждане или “отмъщение”. Ако желае, това поименно уточнение може да направи истинският дисидент Пламен Даракчиев, който беше научил за моята изява и на следващото заседание дойде да се запознае с мен и да ме подкрепи ( със същия краен резултат).

Най-интересната част от това припомняне е във въпроса какво последва за мен след поредната ми изява в този дух. Вече се бях обявил за оставката на Тодор Живков няколко месеца по-рано на друг младежки национален форум в зала 11 на НДК ( питайте например Стойко Стоянов, днешният собственик на Фактор.бг, който беше сред онези стотици свидетели на моята реч на трибуната).

Всичко, което ми се случи като резултат на това, включително след публичното ми несъгласие с арестуването на поета Петър Манолов заради “антипартийното” му творчество или след като заклеймих “възродителния процес” на една журналистическа лекция в Окръжната болница в Разград, беше негласната забрана да коментирам каквото и да било по радиото и телевизията. 

Нищо работа. Особено като се знае, че и днес статутът ми на коментатор по държавните медии, че и в частните ( от Дарик радио, до т.н. големи телевизии) не е много по-различен. 

Съпътстващ продукт на моите изяви станаха едни “спътници” в живота ми. Някои от тях бяха постоянни гости в дома ми на правата на стари или новопоявили се приятели от журналистическо-артистичните среди. Живо се интересуваха от мнението ми по политически въпроси. 

Така и не успях да открия доносите им по-късно, макар да знам с абсолютна сигурност за тях от ( временно ) разкаяли се техни колеги, изплашени веднага след 10 ноември 1989 , че могат да бъдат преследвани от мен в качеството ми на изгряваща “звезда” на алтернативното на комунизма време. Явно си мислеха, че “възходът” ми няма да спре само със скока от репортерството в креслото на директора на БТА, избран от добре осведомената за моите предишни изяви публика в агенцията. Не бяха лишени от основание очакванията им, ако се съди по предложението да стана изпълняващ длъжността министър на външните работи в правителството на Филип Димитров, което не приех заради поетия вече ангажимент в БТА, избран на поста директор от колегите си чрез подписка. 

По – късно започнаха подмятанията, живи и раздувани до днес, че всъщност съм се “правил на дисидент” защото съм знаел за предстоящото падане на режима на Живков или поне съм го “усещал”. Подлеците не могат да отговорят обаче на въпроса защо самите те, като правило, не използваха “усещанията “ си със същата хитра цел, когато се смяташе все пак за доста опасно. 

Един офицер от ДС дори пише в свой доклад по мой адрес вече след 10 ноември 1989 г., че съм си бил близък с другарите реформатори ( които свалиха Тодор Живков). А моята т.н. близост с втория или третия им ешелон се състоеше в присъствието ми една среща в дома на непознатия ми Анжел Вагенщайн, който през цялото време получаваше инструкции по телефона от някакво партийно началство ( предполагаемо от самия Андрей Луканов или от някой от неговото близко обкръжение). Към тази сбирка бях насочен от провокатор на ДС в БТА, прикрепен “приятелски” към мен дори в ситуацията, когато се включих  в подписката на Екогласност в градинката на “Кристал” ( излъга ме с “кристално чист” поглед, че той лично вече се бил подписал и затова нямало нужда сега да си слага подписа отново).

Какво искам да кажа по аналогия информацията за ЩАЗИ? 

Прието е някак си да се смята, че източногерманската служба е била най-добрата ( след КГБ ) в упражняването на контрола над обществото в поверената й държава. Не знам дали е така като цяло, но по отношение на дългосрочния мерник спрямо хора, като моя милост, ДС се оказа доста по-добра, употребявайки мълчанието около определени личности като по-ефективно средство за тяхното дългосрочно обезвреждане от директното им мачкане. В това отношение не мога да не се съглася с убития писател Георги Марков, че българските другари са надминали в областта на манипулирането на творците и цензурата съветските си началници и направо, иронично казано,  “заслужават паметник” за това постижение. 

Резултатът се видя още в началото на 90-те години, когато малцина истински дисиденти се “издигнаха”, а на преминалите през концлагерите и затвори антикомунисти направо им организираха публичен линч заради доказани или мними връзки с ДС. Т.е. ДС употреби изключително успешно оприличаването на себе си като оръжие за масово унизяване и маргинализиране на хората, които са си позволявали да бъдат критични срещу комунизма – независимо дали са били впримчени от нея или не. Ако не се броят онези, които си останаха верни на Партията, преоблечена в нова овча кожа за радост на стадото й. 

Не знам дали тази печеливша за кукловодите на прехода тактика е била премислена маневра или е била рефлекс на временно изоставеното от КГБ в гората на страшната демокрация съветско творение на българска почва. Но да преследваш някого, като му вменяваш прилика със себе си, е перверзия. Тази мимикрия, впрочем, вече не им е нужна днес. Фактът, че в един момент престана да бъде срамно да си имал нещо общо с тях, говори за голям успех на операцията по обезвреждане на някогашните волнодумци в условията на плурализъм, употребяван вече като оръжие срещу непослушни днешни журналисти. 

Апропо, горното да не се смята за оплакване. Оплаквачите на “най-справедливия строй” да не се радват, че съм предизвикан да се върна към онова време, за което не ми дреме. Интересува ме в наши дни забравата да не покрие и малкото, което сме постигнали със собствени сили в борбата със злото, натрапено на България от нейните съветски окупатори, за които най-сериозно вече се твърди, че са наши освободители и от комунизма. 

Колкото до упрека, че съм заминал кореспондент на БТА в Бейрут с одобрението на ДС( и то след като съм имал “черен печат” със забрана да бъда приеман на работа в “службите”), ще бъда отново кратък в отговора си, но и саркастичен: нали за американците днешните борци срещу тях казват, че не са ни освободите точно те от турците? Е, в Бейрут нямаше как да отида с тяхно благоволение, колкото и сега да ме изкарват техен “агент”. Тук командваха съветските “освободители” и тъкмо техните протежета ме изпратиха на фронта, на който обучените им уж за тази цел професионални ченгета се изплашиха да отидат. За което, както и за факта, че още ме има, въпреки всичките им усилия да ме заличат от публичността, не могат да ми простят ( оцеляването ). 

Не им оставам длъжен. Също не мога да им простя – не толкова в личен план, колкото от името на едно цяло поколение, с което се разпореждаха като със стадо на заколение. Да съм черна овца в него е чест за мен.

32 мнения за “Как (не) станах дисидент”

 1. Четейки горното ме налегна една успоредица (донякъде) със съдбата на одиозният генерал Власов.
  Дано бъде правилно разбран.
  Та, покрай многото четено и гледано за него съвсем наскоро попаднах на официалната трактовка на главозамайващата му кариера, до степен до пленяването му, да бъде любимецът на самият сталин.
  Андрей Власов е бил обявен в мирно време, при наличието на няколко стотин дивизии за командир номер 1 з РККА. После, не касапинът жуков, а той е в основата на практическо спасяването на Москва като командващ 20 армия на ключовото направление на Волокамското шосе. Преди това успява, единствен, при знаменитият “киевски котел” да спаси значителна част на командваната от него 37 армия. Всичко това след като бива пленен и се съгласява да поеме водачеството на РОА веднага бива изтълкувано както от началниците му, така и от високопоставени колеги като проява на “кариеризъм” като по този начин е скривал истинската си предателската същност за да помогне в денят Х максимално на врага.
  Няма по извратена психика от тази на комунягите и техните наследници с каквито и да е етикети да се кичат сега.

 2. 7-ми път, не само защото цифрата е сакрална НЯМА да има. Снимките който го мързи, няма време или по принципни съображения избягва съвеЦкий диалект са достатъчни.
  https://skrepohistory.livejournal.com/412.html

 3. Г-н Инджев,
  Не мога да си обясня тази деликатност, която проявявате да не назовавате имената на разкаялите се “приятели”. Трябвало е да ги осветите още тогава, за да знае обществото кои са. Факта, че са се разкаяли за мен не е морално извисяване, а точно както казвате Вие страх от възмездие. Имам смътен спомен от един телевизионен диспут веднага след падането на диктатора, с участието на марксиста Доган в компанията на репресирани турци и едно ченге, новоизлюпен патриот. Съжалявам, че не си спомням имената им. В началото на диспута ченгето беше уплашено и повръщаше лакърдии за национално помирение и бля,бля… единия от репресираните, който помня само, че беше от село Птичар, Момчилград попита ченгето лично той колко човека е репресирал и ченгето беше поставено на мястото му. Ако някой от посетителите може да даде линк за връзка от това предаване, ще бъде полезно за младите да знаят какви резили са правили доносниците, които се гордеят, че са служили на родината си. В началото бяха изплашени от възмездие за жестокостите, но момента беше прахосан и репресираният човечец от с.Птичар беше маргинализиран, като всеки дръзнал да поиска възмездие, а беше инсталиран пазач на правата на репресиращите от репресираните с име Ахмед Доган. Сегашното състояние е следствие от много такива деликатни действия. Деликатно не се пипна съдебната система, деликатно се остави червената буржоазия да приватизира, деликатно не се проведе лустрация…..сега всичко е толкова забатачено, че всяко следващо управление ще бъде, като стилист на Велислава Дърева: ще се чуди как да накипри това чудовище та да има поне малко гьостериш!

 4. Към Шумаров:

  Фактът, че въпросните си замълчаха, след като ги описах в подобен текст поименно ( само един се изрепчи и излъга, че не бил защитавал смазването на бунта на Тянанмън), за е мен е форма на косвено признато падение – много добре знаят, че не ги клеветя.
  Паднали не ритам.
  Иначе някои от тези бивши приятели се обръщат демонстративно на другата страна, когато ме срещнат някъде. Презират ме, демек, че към казал истината за тях – а може би и изобщо заради факта, че не съм като тях.

 5. Поздравления , г-н Иджев…
  И моите уважения…
  Но…
  Лично аз не вярвам на никой низвергнат ” днешен дисисидент”….
  Който агитира за някоя личност, която била АЛТЕРНАТИВА на МОДЕЛА КОЙ…
  Защото ИСТИНАТА е, че МОДЕЛА КОЙ не е НИКОЯ личност…
  МОДЕЛА КОЙ е Избирателният Кодекс със заложени незаконни водачи на листи и “избираеми места”…

  Адмирации за вчера, г-н Иджев…
  Но днешните очаквам да си ги заслужите…
  Като демаскирвате МОДЕЛА КОЙ…
  Избирателният Кодекс със заложените незаконни водачи на листи и “избираеми места”…

  Кой вчерашен или днешен “дисидент” ще приеме за нормално и законно, че…

  2 670 гласа са повече от 30 310 гласа???…

 6. Със сигурност разбиранията за падение на доносниците се различават от истинската дефиниция за падение. По мое мнение благородство не може да се проявява към подлеци и предатели. В случая е пагубно, защото, както се видя от горчивия опит, те си закрепнаха икономически и наложиха тотална фатмащина под всякакви псевдопатриотични форми. Стигна се дотам един предполагаемо репресиран(и не е само един) турчин да пази геополитическия интерес на русия. Но миналото не може да се поправи. Предстоят избори и силно се надявам многобройните читатели на блога да се информират правилно и да направят правилния избор, гласувайки за арх. Игнатов. И това да бъде първа стъпка за обединение на всички хора с дясна ориентация. За да няма дисиденти, като Г-н Инджев в свободна България! За да няма задължителна военна служба! За да няма безумни енергийни проекти, обричащи ни на финансова и енергийна зависимост и опасност от чудовищни екологични катастрофи!

 7. Президентът на ЛАТВИЯ. Егилс Левитс. В речта си в ООН НАПОМНЯ на русия да внимава с разиграването на КОНЯ си.
  “ТРЯБВА да изтъкна ОТКРИТОТО НЕУВАЖЕНИЕ от русия на принципите на международното ПРАВО, НАРУШЕНИЯТА НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА, ГРУЗИЯ ПРОДЪЛЖАВА! Това е едно НАГЛО ИГНОРИРАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, то НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЕМАНО КАТО “НОВОТО НОРМАЛНО СЪСТОЯНИЕ” на нещата” !!
  БРАВО!!
  https://eng.lsm.lv/article/politics/diplomacy/president-levits-gives-russia-reminder-at-united-nations.a332500/

  Предидентът на ПОЛША. Анджей Дуда.
  Също ПРИЕТ от Доналд Тръмп.
  Подписва с Америка споразумения за разширяване на двустранното военно сътрудничество.
  В оня заоблен офис, и тъй нататък.
  https://www.reuters.com/article/us-poland-usa-military/trump-expects-to-announce-visa-waiver-program-for-poland-in-weeks-idUSKBN1W82BC
  https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-poland-bilateral-meeting/

  Президентът на УКРАЙНА. Володимир Зеленски.
  Също ще бъде приет от Доналд Тръмп. Също подкрепа, съюзниченство, проекти.
  Не тоже, а too.
  https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fworld%2fnational-security%2ftrumps-meeting-with-ukrainian-president-is-a-high-wire-act-for-both-leaders%2f2019%2f09%2f24%2fad5f5e31-df3d-4367-874a-5dd8eb9371f9_story.html%3f

  Със САЩ има БЕЗБРОЙ възможности за сътрудничество, съвместни проекти.
  Това се отнася и за БЪЛГАРИЯ! Само за ШЕВРОН да се сетим. Само да ПОИСКАМЕ ДА ПРОВЕРИМ ДАЛИ ИМАМЕ ГАЗ отдолу. Без пари проверяване.
  НЕ, ние не искаме!
  Само да се НАПЪНЕМ малко. Да изпърдим руския застоял въздух, обзел душа, черва, мозък и кръв дори.
  Не и не!

  П/резидентът на България в САЩ – ООН….
  (НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТ – най-малкото)
  Червена-“вето”-“крим техен” ФЪШКИЯ!

  Премиерът на България
  Отново Руснак На Тепсия:
  – докато другите “въртят синджирката на пръста си”, ние не си поплюваме, НАПРАВО ПОДПИСВАМЕ С РУСИЯ “турския” поток;
  – русия толкова харесва този “турски” поток;
  – осигуряваме всички материали, машинарии, всичко за строежите;
  – проведохме поредица от срещи с руските партньори;
  – ВСИЧКИ пари са предвидени (а за американските самолети – мъка та мъка)
  – и Белене ще стане!
  – ще спечелим от тази руско-турска газова игра (като от ОНАЯ война);
  – решетков, малофеев – “НЯМА ЗА КАКВО ДА СИ ВЛОШАВАМЕ ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ”!
  https://news.bg/politics/borisov-dokato-drugite-pitat-kakvi-sa-ni-otnosheniyata-nie-realizirame-balkanski-potok.html

  При такъв РУСКИ ПРЕМИЕР у нас, за какво на русия й трябват ДОРИ РУСОФИЛИ!?

 8. Г-н Инджев, permetez moi лека корекция в заглавието. По-изразително щеше да е така: Тогава не ми присъдиха титлата “дисидент”, а отпосле аз сам си я грабнах. Очевидно ще си я нося достойно до век. Споменавате собственика на сайта “Фактор”. Господинът не го познавам, не съм го чувала, ни виждала. Предвид обстоятелството, че няма митинг или друга проява на СДС през 90-те на която да не съм присъствала лично с все домочадието, очудващо е че този инакомислец не го познавам. Най-вероятно не е бил никакъв фактор в онези времена, обаче сега сайтът му е един много особен фактор в днешното медийно пространство. Активно се цепи по русофобска линия, а още по-активно крЕпи герберите и присъдружените им синкяви подпорки-остатъчни сдс-та, земледелци някави, нехризовци незнайни и василиси прекрасни от шестото измерение. Когато е да кажат добра дума за истинската десница, никакви ги няма. Да качат в сайта някой Ваш материал е усилие, сравнимо с прецизното отразяване прецесията на осмата планета от шеесетата галактика на ‘емнаестата пертурбация на пресуканото пространството у задната вселена.С една дума – разбрах Ви. Мен ако ме разбЕрат с повечко думи – беркят версин. Иншаллах…

 9. ОСМАН ОКТАЙ:

  – сблъсъка на руските групи в България
  – реакцията на тарикатите у нас и шпионския скандал
  – 30 годишният задкулесен олигархен модел си е все същият
  – къде е гражданската реакция и съвест
  – защо не балотаж за
  – гешев защитава всички властови, мутрите го защитават

 10. ВЕЛИСЛАВ ВЕЛИЧКОВ:

  – българската прокуратура продължава да е СЪВЕТСКА, по който модел е изградена
  – шкембетата в подкрепа на гешев без да знаят кой е той
  – смазването на критичността към властта
  – единствената нереформирана структура – прокуратурата
  – прокурорите са като във военна система – всеки подчинен на по-старшия от него, всички подчинени на главния, главният остава началник на всичкия екип, недосегаем и защитник на системата; всички се самоподдържат и продължават по същия начин
  – 30 години НЯМА резултат от работата на прокурорската и съдебната система: затворената полицейско-прокурорска структура система СЪХРАНЯВА престъпността
  – главният прокурор предлага сам наследника си, подкрепя кампанията му, системата също го подкрепя
  – ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА ОТ ВРЕМЕТО НА МОЛОТОВ-РИБЕНТРОП – наречена България!

 11. ШУМАРОВ,
  стига с това “Кой не скача е червен” от ДС-ти ноември и до днес…
  Тъпо е…
  Хората вече поумняха…
  Те искат законност и справедливост… личен и на България просперитет…
  Те искат не избор между “червени” и “сини”…
  Но…
  Нито “червени”, нито “сини” имат възможност за избор…
  Поради заложеният в Избирателният Кодекс МОДЕЛ КОЙ…
  Незаконните водачи на листи и “избираеми места…
  Освен, ако целта Ви е да баламосвате , за да продължава МОДЕЛЪТ КОЙ…

  Костов или арх.Игнатов НЕ СА алтернатива на МОДЕЛА КОЙ…
  Дори Рейгън и желязната лейди Маргарет Тачър НЕ СА алтернатива на МОДЕЛА КОЙ…

  МОДЕЛЪТ КОЙ е ИЗБИРАТЕЛНИЯТ КОДЕКС…
  И трябва да си ненормален, за да приемеш за нормално и законно, че…
  2 670 гласа са повече от 30 310 гласа…

  Или да е “нормален” като Вас, за да брани МОДЕЛЪТ КОЙ, който е ИЗБИРАТЕЛНИЯТ КОДЕКС…

  “НА ВАС И НА МЕН НИ СЕ КАЗВА,ЧЕ
  ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМЕ МЕЖДУ ЛЯВОТО И ДЯСНОТО,
  НО АЗ ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО , КАТО ЛЯВО И ДЯСНО.
  ИМА САМО ГОРЕ И ДОЛУ.
  НАГОРЕ-КЪМ ОТКОЛЕШНАТА МЕЧТА
  ЗА МАКСИМАЛНА ИНДИВИДУАЛНА СВОБОДА, СЪЧЕТАНА С РЕД.
  ИЛИ НАДОЛУ-
  КЪМ НЕЗНАЧИТЕЛНОСТТА НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК ПРИ ТОТАЛИТАРИЗМА.”
  /Роналд Рейгън/

 12. Хе хе… тук взе да прилича малко на шпионски изповедалник.
  Малко ненужно го намирам.. във връзка със (начина на засягане на) засегнатия аспект.
  Не във връзка с ИСТИНИТЕ, необходими на България.

 13. И Октай и Дикме и Местан се държат, като Фидел Кастро – имат своя принос за статуквото, но са против и протестират. Нали беше в ДПС? Защо не премина в СДС още след свалянето на правителството на Филип Димитров??? Рицарят на екзактния изказ каза, че имало олигархия докато беше в ДПС, но не ги назова поименно, а плещеше, че се демонизирал образа на корпулентния. Чак когато го изгониха, тогава каза,че настъпил руска мина и за ужас на всички патреоте се скри тъкмо в турското посолство. Пребиваваха в управлението,като статисти и онождаха държавата, като кварталната курва и сега, когато курвата забременяла, искат да повярваме, че не е от тях, а от Еспириту Санти! Хайде холан!

 14. “Не знам дали тази печеливша за кукловодите на прехода тактика е била премислена маневра или е била рефлекс на временно изоставеното от КГБ в гората на страшната демокрация съветско творение на българска почва. Но да преследваш някого, като му вменяваш прилика със себе си, е перверзия. Тази мимикрия, впрочем, вече не им е нужна днес. Фактът, че в един момент престана да бъде срамно да си имал нещо общо с тях, говори за голям успех на операцията по обезвреждане на някогашните волнодумци в условията на плурализъм, употребяван вече като оръжие срещу непослушни днешни журналисти.”
  Това не може да е колебание- те оцеляват чрез мимикрия, олигавяне с нарочените за врагове и постепенното им задушаване. Няма инстинкт, защото са като голи охлюви. Организацията им държи субординацита и не допуска джазмени в средите си. За сметка на това пускат във всички други тела хора, които да внесат разкол чрез джаменски изпълнения, вместо дисциплина за структурата. Те са дяволите, които унищожиха обещавания от тях рай.
  Що се отнася до посещението в Бейрут наистина онези ги тресеше страх до пълно осиране и няма нищо чудно, че са пратили и подвели един млад репортер.
  Ако Ивно Инджев излезе като агент на ДС, това няма да е странно, защото те са способни да направят от всеки свой, стига да имат интерес.

 15. Към AWACS:

  Така ли ти прилича на теб, бившия шпионски кадър от ДАНС, който не се “изповядва”, но се крие тук без да си казва името?

  Разкарай се тогава от блога ми и повече не се обаждай тук.

  Пиши си ИСТИНИТЕ някъде другаде.

  Намери си изповедалня за анонимни шпиони ( по аналогия с “анонимни алкохолици”).

 16. Силно се съмнявам, че веднага след преврата са действали по план, макар и спуснат от масква. Бяха напълнили гащите всички от Тодор Живков, до последната квартална девятка! Бил съм свидетел как активен участник в башибозушкия възродителен процес в Момчилград ходеше по машините и плачейки целуваше ръце на шивачките, с които се беше гаврил. До свалянето на правителството на Филип Димитров ходеше, като пребит помияр и нощем не смееше носа си да покаже навън от страх да не му отмъстят. Убеден съм, че всички виновни се страхуваха. Трябваше само желание за справедливо правосъдие и за лустрация. Нямам обяснение защо правителството на ОДС не проведе лустрацията, но сега всички берем горчивите плодове на непровеждането и. Смятам, че сме единодушни за това. Ужасна грешка! Въпреки, че бяха награбили националното богатство, трябваше да им бъде забранено със закон да се занимават с политика и да вредят на българския национален интерес за сметка на руския.

 17. И за ужас на дежурните фатмаци-тролове и на вниманието на всички разумни и непредубедени читатели на блога на Г-н Инджев:
  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АРХ. ИГНАТОВ!!!
  ТОВА ЩЕ БЪДЕ РАЗУМНИЯ ИЗБОР!!!
  АРХ ИГНАТОВ Е ИЗБОРА НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА СРЕЩУ ФАТМАШКОТО СТАТУКВО!!!!!
  КОЛКОТО И ДА КАЗВАТ, ЧЕ ВСИЧКИ СА МАСКАРИ, ИМА ПОЧТЕНИ ХОРА!!!!
  АРХИТЕКТ ИГНАТОВ Е ПОЧТЕН!!!!
  САМИЯ ФАКТ, ЧЕ ИЗВАДИХА МРЪСОТИИ НА БЛИЗЪК ДО НЕГО ЧОВЕК ПОКАЗВА, ЧЕ ТОЙ НЕ Е ОТ ТЕХНИЯ ОТБОР И ГИ Е СТРАХ ОТ НЕГО!!
  ФАКТА, ЧЕ СЕСТРА ГАЛЕВА, НАРИЧАНА ЗА БЛАГОПРИЛИЧИЕ МАЯ МАНОЛОВА АРИСТОКРАТИЧНО И ВЕЛИКОДУШНО КАЗА, ЧЕ НА БАЛОТАЖ БИ ПОДКРЕПИЛА АРХ. ИГНАТОВ, ГОВОРИ, ЧЕ И СЪЛЗИ КЮСТЕНДИЛСКАТА СЛИВА ОТ СТРАХ И ТЪРСИ НАИВНИЦИ С ДЕСНИ УБЕЖДЕНИЯ ДА ПРИЛАПА АЛЧНО ГЛАСОВЕТЕ ИМ!!!
  САМИЯ ФАКТ,ЧЕ СА АКТИВИРАЛИ ТРОЛОВЕ ДА БЪЛВАТ МЕНТАЛНИ МАСТУРБАЦИИ ТИП “ВСИЧКИ СА МАСКАРИ”, ГОВОРИ, ЧЕ ГИ Е СТРАХ ОТ РАЗУМЕН И ИНФОРМИРАН ИЗБОР!!!
  БЪДЕТЕ РАЗУМНИ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АРХ. ИГНАТОВ!!!!!

 18. ШУМАРОВ
  1.Никой тук не е казал да не се гласува за арх. Игнатов…
  НАПРОТИВ!
  И аз казвам, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АРХ.ИГНАТОВ!
  2.Само казвам, че арх.Игнатов не е алтернатива на МОДЕЛА КОЙ…
  Защото МОДЕЛА КОЙ не е личност, а Избирателният Кодекс с водачи на листи и “избираеми места”…
  Поради което, не г-н Инджев, а Джон макКейн е невъзможно да бъде избран за каквото и да е…
  Освен, ако не стане ибрикчия на Борисов, както Ал.Йорданов и А.Тодоров…
  3./според мен/Всеки като теб,ШУМАРОВ, койко размива, че МОДЕЛЪТ КОЙ е личност,
  а Избирателният Кодекс с водачи на листи и “избираеми места” , всъщност перфидно подкрепя МОДЕЛЪТ кой на статуквото…
  4.нещо неясно???
  5.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АРХ.ИГНАТОВ!!!

 19. Шуматов, шапо и от мен. Пишете кратки, но силни текстове, с недвусмислено съдържание.

 20. Шумаров, шапо и от мен. Пишете кратки, но силни текстове, с недвусмислено съдържание.

 21. Свидетелството на г-н Инджев за картинката в журналистическите среди е изключително важно за да се знае и помни. Не бива да се забравя тоталният контрол върху живота на хората и техния мироглед от комунистите и техните тайни и явни служби и помагачи. Още веднъж да припомня, че прехода ни беше подарен поради икономическия крах, но тепърва трябваше да се създава държава на други принципи, което означава много време развитие в правилната посока. За съжаление твърде малко време имахме за правилно развитие няколко месеца 1991-1992г. и 1997-2001г. Написани са достатъчно книги за това време и който иска да знае нищо не му пречи. Напр. книгата на Иван Костов и не само тя.
  По важното е как да направим крачка в правилната посока за да почне най-после превръщането на държавата в нормално демократична. Първото и най-важно нещо е да се гласува за арх. Игнатов за да покажем, че има и друга въжможност за развитие, а не да ни управляват мошеници.
  И тук виждаме зле прикрити начини да ни разколебаят пускайки измислици намирисващи на инструкции от библиотекарския. Например sms преди няколко дена пуска в блога миризмата, че Атанас Атанасов бил казал да се подкрепи м. манолова. И А. Атанасов и Хр. Иванов винаги са казвали едно и също, че тази жена не е алтернатива на фандъковица.
  Или некакъв дето се прай на десен, а ма не съвсем. Сега пък измисли, че арх. Игнатов не бил алтернатива на КОЙ. Ще припомня само, че този модел има много лица и едно от тях е в общините с поръчките, грабежите презастрояването и т.н. Най-добре е хората да се запознаят лично с вижданията на архитекта за работата на кмета и развитието на общините.
  Аз съм присътвал лично на среща с него и мога да кажа, че много е наясно с нещата, не само у нас, но и в модерния свят. Чуй те го, ако имате възможност.
  Също така много важно е да се подкрепи ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ в протестите и борбата му срещу назначаването на нов главен прокурор. Изключително важна тема! Следващият протест ще е на 08.10.

 22. @Е.Гаврилов, часът и мястото на протеста на 8 октомври знаят ли се. Ако да, пусни ги тук И аз ще имам грижата да ги популяризирам.

 23. @E.Gavrilov

  Бихте ли посочили кога и към кой материал на Иво сте прочели пост от SMS със съдържанието, което уж “цитирате”?!
  “…Например sms преди няколко дена пуска в блога миризмата, че Атанас Атанасов бил казал да се подкрепи м. манолова. И А. Атанасов и Хр. Иванов винаги са казвали едно и също, че тази жена не е алтернатива на фандъковица…”
  НЯМАМ ПОСТ С ЦИТИРАНОТО ОТ ВАС СЪДЪРЖАНИЕ!

  МИСЛЯ, ЧЕ В СЛУЧАЯ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРЕВАНТИВНА ПОСТАНОВКА, ЦЕЛЯЩА ДА ЗЛЕПОСТАВИ И НЕУТРАЛИЗИРА ОПРЕДЕЛЕНИ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФОРУМА ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ.

 24. Абе E.GAVRILOV, не помня СМС да е писал подобно – нещо нито сега, нито тази седмица, нито въобще. Той е един от отдавнашните, винаги интересни и КОРЕКТНИ автори в този блог заедно с ПАВЕЛ ТИНКОВ, GEORGE NIKOLOV, EVERYONE ELSE и покойния СТАМБО. Верно, изборната кампания почна и сигурно са ви пуснали заповед по РПУтата да плюете такива хора, ама нсе пак лъжете с мяра. Че ставате хептен за смях.
  На Стопанина респект!

 25. Глупак Бойко е поканил Южна Корея за авто пиар! Но по този начин е “поканил” и Ким Че Маймун да ни шпионира!А това би значело отваряне на Троянски порти за Северно Корейската мафия да ни срине до основи!Всяка страна от Азия е мафия-Япония,Китай,Северен Виетнам,Северна Корея!Всички те са обвързани с мафията от самото си основаване!Фамилиите в тези страни от векове са прото образът на днешната международна мафия!

 26. Борислав Игнатов за кмет на София ” и нищо друго няма смисъл “(по Металика )
  Начало на промяната с победа в София на Борислав Игнатов.

 27. “МИСЛЯ, ЧЕ В СЛУЧАЯ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРЕВАНТИВНА ПОСТАНОВКА, ЦЕЛЯЩА ДА ЗЛЕПОСТАВИ И НЕУТРАЛИЗИРА ОПРЕДЕЛЕНИ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФОРУМА ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ.”
  “Верно, изборната кампания почна и сигурно са ви пуснали заповед по РПУтата да плюете такива хора, ама нсе пак лъжете с мяра.”
  Ама вие наистина ли се взимате толкова сериозно? Неутрализирал участици във форума? 🙂 Няма конспирация, човека просто се е объркал с коментарите на ВИСОК под “Ухажването на десните с нож в лявата ръка зад гърба”

 28. @E.Gavrilov

  Това за ген. Атанасов и Христо Иванов го написа гражданинът “ВИСОК”. За протокола: доказателства не е представил и до днес.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.