Помпео ще обикаля Балканите, но ще заобикаля Балкана

Не се случва често смятаният за номер две по своята значимост в американската административна йерархия след президента държавен секретар  на САЩ да посети цели три балкански държави(ци). Това предстои да се случи другата седмица. Майк Помпео пристига на обиколка в региона на 1 октомври. 

Очаква се Помпео да посети Черна Гора, Северна Македония и Гърция. Какво е общото между тях като мотивация за тази обиколка предстои да научим от неговите изявления на срещите му на най-високо ниво. Руски медии обаче, като агенция Интерфакс, бързат да ни осведомят, че причината за проявения интерес към трите балкански държави е американското безпокойство от руската намеса в техните дела.  

Ако приемем за вярна тази информация ще се окаже, че България не предизвиква загриженост във Вашингтон като мишена на кремълската хибридна война, макар точно София да беше обявена като седалище на руския шпионаж, откъдето се командват съответните руски операции срещу Черна Гора и Северна Македония, а от българска страна така и не се появи официален коментар на тези твърдения, разпространени още  преди две години от световните медии без никакво опровержение от страна на българските власти. Иначе казано, София се съгласи с тази констатация и прояви бавно развиваща се реакция наскоро с бутафорен шпионски скандал, залавяйки героично един български лидер на московската пета колона, който никога не се е крил в това качество. 

За разлика от руската агенция, авторът на тези скромни редове не може да говори от името на ничия държавна политика. Но да задаваме въпроси като български граждани можем всички ние, които имаме право на загриженост за себе си в държавата, третирана от Русия като енергиен “роб до гроб”, окован в съветските енергийни пранги и принуден да живее с тях в постколониалния период без право на освобождение от зависимостта си от “освободителите”. 

Тъжната истина за съществуването на тези пранги е, че за тях не са ни виновни американците, че дори и руснаците можем да оневиним по начина, по който човек не може да се сърди на месоядните, че се хранят със зайци. Може би така трябва да разчетем прословутия кучешки подарък на премиера Борисов, поднесен от него васално на московския владетел Путин. Откакто свят светува васалите дават знаци за покорство на онези, пред които стоят с наведена главица. За да не я сече сабята. 

В случая с българско – руските отношение този език на жестовете спрямо “освободителката” може да се преведе като “ела мечко, изяж ме”. И си отгледай българско куче да ти помага.

Интересна аналогия в това отношение можем да направим с подаръка, който просителя Мадуро направи в Кремъл на Путин преди няколко дни. Ако следваше начина на мислене, свързан с Борисовия кучешки подарък, Мадуро можеше да докара от венецуелската джунгла какъв ли не екзотичен звяр – още повече, че Путин си пада по зрелища, като собственоръчно упояване на тигри с цел да блесне пред поданиците като звероукротител. Или пък като лети паралелно с прелетни птици, за да илюстрира символиката на своя непукизъм спрямо факта, че невиждано в руската история многомилионно количество руснаци избраха да свият гнездо в по-уютни  страни от необятната му Русия, сред които и България. 

И какво подари венецуелският другар на Путин? Сабя. Не каква да е, а копие на сабята на Симон Боливар, националният герой на Латинска Америка. С други думи венецуелският вожд си присвоява ролята на говорител на цял един континент, който поднася в нозете на презокеанския си покровител копие на оръжието на победата срещу европейския колониализъм. Не че Мадуро, довел народа на най-богата на петрол държава в тази част от света до просешка тояга, е упълномощен континентално да проси руска закрила, но  диктаторите и автократите не се спират пред никакви дреболии, когато разиграват театъра на своето мнимо величие.

Е, Помпео обикаля из Балканите да се бори с руското зловредно влияние, а Мадуро му го връща с посещение в Москва на просия. Този филм не сме го гледали още. По съветско време Куба играеше ролята на днешна Венецуела, но Балканите си оставаха в зоната на американския здрач отвъд желязната завеса не без пасивното участие на Рузвелт, допуснал СССР да се разпорежда с балканците на север от натовските Гърция и Турция. 

Днес картите се пренареждат, но едва ли мадуровският коз ще преобърне играта на руското джудже, каквато е съвременна Русия в сравнение съветската империя, разпростряла на няколко континента пипалата си на закъснял играч на терена на колониализма. Напротив: самотната венецуелска карта, която Путин размахва като бутафорна сабя на Симон Боливар, е обречена да бъде Черния Петър в колодата му. Путин я изтегли и ще си носи последиците ( и) за това.

18 мнения за “Помпео ще обикаля Балканите, но ще заобикаля Балкана”

 1. Българската прокуратура като колективен олигарх – поглед към скандала в БНР и „шпионската“ афера? – част първа
  Илиян Василев

  https://kafeneto.wordpress.com/2019/09/29/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d0
  %b0%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82/

  Българската прокуратура като колективен олигарх – поглед към скандала в БНР и „шпионската“ афера? – Част втора
  Илиян Василев

  https://kafeneto.wordpress.com/2019/09/29/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82-2/

 2. НАПОСЛЕДЪК ВСИЧКИ НИ ЗАОБИКАЛЯТ И ФОЛКСВАГЕН И ПОМПЕО.
  ТОВА Е Г-АВРА С Е-ВРОПЕЙСКОТО Р-АЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ СЪКРАТЕНО – ГЕРБ.
  САМО РУСОФИЛИСТИЧНИТЕ ПРОЕКТИ НЕ НИ ЗАОБИКАЛЯТ.
  ДА ГЛАСУВАМЕ У М Н О!

 3. Днес осветиха най-големият в Софийска област храм “Св. св.Константин и Елена” в Елин Пелин. На освещаването присъствал българският патриарх Неофит, както и други свещеници, все грамотни във вярата.
  При такова грамотно в канона присъствие остава необяснимо защо върху куполите на български православен храм са набучени руски кръстове, по руската азиатска традиция – двойни и с допълнителен елемент в основата ????

  https://i.ibb.co/SRcRCjZ/15320268065b50dfb6de4bd.jpg

  Във връзка с руската геополитическа мания за “Третия Рим”, винаги трябва да се подчертават някои “особености” на руското православие, които го отличават от българското и гръцкото: има значителни разлики в архитектурата на храмовете, техните са лукообразни и многоглави, вътрешното изографисване и църковните им обреди са съвсем различни, руснаците ползват Юлианския календар, жените влизат забрадени (като мюсюлманки) в храма и т.н.
  “Християнският кръст, който се използва от руските църкви, има в допълнение към голямата хоризонтална лента, още две. Върхът символизира таблета на Христовия кръст с надпис “Исус от Назарянина, Цар на евреите” (INCI или INRI на латински). NIKA – Победител. Долната ъглова напречна греда – опора за краката на Исус Христос символизира “праведната мярка”, претегляща греховете и добродетелите на всички хора. Смята се, че се накланя наляво”. Има и много други езически (азиатски) извращения.

  https://pehliova.files.wordpress.com/2011/05/150px-slavcross.jpg

 4. Едва ли в Америка има по-добър познавач на родните “потайности” от довчерашният шеф на ЦРУ. Заобикаляйки ни той демонстрира за мен едно. От нийде взорът надежда не види. Няма смисъл да идва тук да се договаря с КОЙто трябва и половин час по-късно пасолства да е информирано за цялостно съдържание на преговорите и взетите решения. Дежа вю!
  Далеч по-интригуващо е дали вицето Майкъл Пенс ще спази “обещанието” си и ще дойде на официална визита до края на годината. Или предвид завихрящите се бури над Белият дом ще седи стенд бай.
  Само обозримото бъдеще ще покаже.

 5. Не е по темата, но понеже се дебатара за пренаписване на историята и казване на истината, може и на вас да ви е интерсно за лагера в Ножарево. Каква Европа, какви пет лева, народът си иска социализма.Не че нещо не знаем, но…гледайте ако искате да видите.

 6. Мен това което ми направи впечатление за нивото токсичност на България е че в пресконференцията след асамблеята на ООН Тръмп пропусна да спомене единствено България, а целта и беше да представи количество свършена работа по външната политика на САЩ, тоест протяжно изброяване и натъртване на срещи. По медиите изтече снимка на Радеви и Trump’s или президента Радев се е снимал с восъчни фигури или България е толкова септична издънка, че останалия свят се чуди какво да я прави. Да му мислят Българските, пишман илюминат-сатанисти, защото здравата се оплескаха и объркаха доста световни планове и сметки- поради простотия и невежество.
  Иронията е че се хванаха още по здраво за твърдия курс надолу, с избора на Кешев, сякаш да заявят “така ни харесва”, без да си дават сметка колко много се е вторачил останалия свят в червото-адово и колко различни са вече нещата. Та ситуацията в която се намираме е между световните чукувете и наковалнята на сатаната, и не Господ не е Българин и българския език ще бъде ползван за наказание, не за избавление поради двуострия му свещен статут. Напоследък все по често си мисля, че за всичко са виновни безбожните учителките по български език и литература, на принципа Cherchez la femme. Все някой е раждал образовал и оценявал чугунените ни лидери. Избора на стоманения чук Сталинка не е реверанс към България а знак, че ще бъде смазана както и си заслужаваме, хубавото е че който има пари той ще плаща сметката!!!
  След избора на Кешев и потоп… 🙂 ама от много страни или поне толкова колкото са успели да заблудят, че им служат най чистосърдечно, ама за какво може да ти послужат шепа чугунени тъпаци освен да ти пропускат контрабандата и накрая да осерат световната икономика. “Дай на простака пари и му гледай сеира…”

  П.П Призива ми е да се наслаждаваме на дръндарското циганско лято, като за последно, не знам защо но ми се плаче, а нямам нито пари нито деца!

 7. НАПОСЛЕДЪК ВСИЧКИ НИ ЗАОБИКАЛЯТ И ФОЛКСВАГЕН И ПОМПЕО.
  ТОВА Е Г-АВРА С Е-ВРОПЕЙСКОТО Р-АЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ СЪКРАТЕНО – ГЕРБ.
  САМО РУСОФИЛИСТИЧНИТЕ ПРОЕКТИ НЕ НИ ЗАОБИКАЛЯТ.
  ДА ГЛАСУВАМЕ У М Н О=ВСИЧКИ ЗА АРХ. БОРИСЛАВ ИГНАТОВ!

  Posted by jeep patriot | септември 29, 2019, 11:23

 8. Гледам картата и си мисля, че с Помпео нещата не са толкова черни. Той не ни заобикаля, а не прави отклонение да дойде и при нас – въглеродни емисии джанъм…
  А дали пък не е впечатлен от титаничната борба (кръстоносен поход, преминаващ в лов на вещици) на прокуратурата с петата колона и не иска да им се пречка в краката да не оплеска нещо…?

 9. “…Балканите си оставаха в зоната на американския здрач отвъд желязната завеса не без пасивното участие на Рузвелт, допуснал СССР да се разпорежда с балканците на север от натовските Гърция и Турция.”

  Има един въпрос, който ме мъчи от година-две. Рузвелт съвсем не е пасивен, напротив бил е особено активен. Подозрително активен в подкрепата му за Сталин. Защо Рузвелт е подкрепял Сталин толкова отрано и толкова интензивно?
  Всички знаем, че Америка и Англия са били единствените демократични страни, които са воювали активно и решаващо във ВСВ. На тази база, напълно логично е Америка да подкрепя Англия. Каква е логиката обаче Америка да подкрепя СССР, да подкрепя една комунистическа сатрапия, с нищо по-различна от нацистката, дори по-страшна? Какво кара Рузвелт да започне доставки за Сталин по ленд-лийза още от октомври 1941, преди още да е формиран съюза им (януари 1942), преди още САЩ да са въвлечени във войната(декември 1941)? Преди Пърл Харбър! Защо му е всичко това? Какво му пречи да помага на Англия, но да не помага на СССР? Защо трябва да се ангажира с войски и десант в Италия през 1943? За какво му е? Какво щеше да бъде на източния фронт през 1943, ако на Хитлер не му се налагаше да отделя войски и ресурси за да задържи Италия? Ако тези войски и ресурси биха прехвърлени на изток и ако ги нямаше умопомрачителните доставки по ленд-лийза? Какъв прелом щеше да има? Дори да допуснем, че СССР е бил в състояние да извърши прелома сам, то докъде би стигнало контранастъплението му? Нека не забравяме – Хитлер го няма втория фронт в Италия, всичките му дивизии са на изток, Сталин ги няма доставките по ленд-лийза? Най-вероятно, Сталин би стигнал обратно до Днепър с цената на невероятно изтощение, може би, в 1944 и там двете страни биха се вкопчили в самоубийствена безизходица, без изгледи за надделяване, тотално изтощени. Подобно на западния фронт през ПСВ. И тогава един англо-американски десант, да кажем в Черно море вместо в Нормандия, с посока север би бил в състояние да пречупи гръбнака и на двете диктатури. Какво по-добро да се отървеш едновременно и от нацизма и от комунизма?
  Да, ама не. Рузвелт избира другото. Подарява преднамерено на Сталин половин Европа да я комунизира. Защо Рузвелт избира този вариант?

 10. Лично аз не залагам големи надежди за някакви положителни последствия дори Помпео да посети България. Разбира се, показателно е, че ни заобикаля, но това е положението при дипломатите – за тях баце е изборът български и те не могат да го свалят от власт. Могат само да ни заобиколят с погнуса, като екскремент на тротоар. На запад са наясно с пируетите и минетите, които баце прави, за да угоди на Путиссимо и не намират за нужно да правят нищо, а и какво биха могли да направят-нали е изборът на народа.
  При такива тъжни константации си мисля какво ли трябва още да се случи, за да разберем всички, че това управление ни кара да му берем срама. Спомням си вица от времето на соца:
  Добре, че Георги Мамалев не е станал дипломат, та да не берем срама, когато гостува някъде и пресата отрази посещението на “Високия български гост” 🙂 Баце също е шут, но със сигурност Мамалев нямаше да ни срами. Това управление е с много ниска култура. Тези хора нямат елементарни познания за постовете, които заемат. Дори да не са им купени душите, на тях им липсва професионализъм и от действията им може да последва само срам и резил. Затова да бъдем разумни и да дадем гласа си за почетени професионалисти на следващите избори!!!
  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АРХ. ИГНАТОВ!!!!

 11. Мина някяк незабелязано една приета резолюция на Ивропейския парламент. Да обърнем внимание на т. 2, 3 и особено 17.
  http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2019-0097_EN.html,
  В т.17 пише
  “изразява загриженост относно продължаващото използване на символи на тоталитарните режими в публичната сфера и за търговски цели и припомня, че редица европейски държави забраниха използването както на нацистки, така и на комунистически символи;”
  МОЧА дали спада към тях?

 12. Милиардите откраднати от АЕЦ-Белене отиват в сектантската банда от Росатом при сектантантският ворь Кириенко,. Всички откраднати над 3 милиарда от АЕЦ-Белене са отишли за откати и взятки на винетУ и енергийната му счетоводителка , както и за купуване на биткойни от росатомските сектанти и за техните офшорки:
  https://bit.ly/2nOmCcm

 13. Николай, символите и паметниците ще заличим но глупотията в душата, която ги ражда и възражда, ще заличим ли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.