Реабилитацията на диктатурата чрез умилителното понятие “соц”

Подмяната на терминологията, свързана с “недоубитата” диктатура, работи в полза на носталгията по “доброто старо време”. Наричат го вече миловидно “соц”. 

И от екрана на БНТ, както се чу многократно тази сутрин в предаването за култура, се лее този ( все по-малко ) нов термин, обозначаващ епохата на несвобода и насилствено наложена партийна еднополовост, маскирана като брак по любов между БКП и БЗНС за заблуда на вътрешни, но най-вече на външни врагове, макар да ставаше дума за изнасилване на земеделската партия, дръзнала да победи на изборите за Велико народно събрание през 1946 г. комунистите насред съветската окупация и въпреки нея. 

Галеното название на тиранията, която вече масово се определя като “соц”, не само очовечава дехуманизирания в очите на милиони българи образ на тоталитаризма, но и играе пряко на хорото на най-актуалната от всички ретоградни версии за причината  комунизмът да катастрофира. Тя гласи, че комунизъм в България не е имало. Оказва, че е било някакъв мил “соц”, леко недодялан откъм липсата на банани, но пък адски симпатичен. Един такъв умалителен и умилителен “соц”.

Отмениха напоследък комунизма със задна дата, за да не петнят светлата му в техните глави памет. Отдават вече кончината му на това, че едни нескопосани другари не са успели да го построят и така са го опорочили. Първо, защото самите ръководители не са се оказали на висотата на теорията на “научния комунизъм”, прилагайки го недостатъчно ортодоксално в практиката. И второ, защото хората не били дорасли да възприемат докрай от сърце и да осъществят такъв висш идеал. Поради все още неизкоренения напълно човешки егоизъм.

Тази модна опорна точка на носталгиците по диктатурата, която явно им се вижда днес прекалено жалостива в осъществяването на мерките по пречупването на естествения човешки стремеж към свобода и индивидуална изява, звучи като закана миналото да се повтори. Намекът е, че трябва да се приложи “истинският” вариант като бъде наложен комунистическият идеал с цялата му жестокост, формулирана от Ленин като обещание една десета от хората да оцелеят в борбата за победа на световния комунизъм, но пък да живеят в съвършено комунистическо общество. 

Някой ще възрази, че и за националсоциализма на Запад се е наложил терминът “наци”. От една страна това е вярно. Този надпис върху опаковката потвърждава роднинството между двете тоталитарни идеологии. Но за съжаление употребата на “соца”, звучаща жизнерадостно. Тя няма нищо общо с презрителното споменаване на всичко, свързано с “наци” на Запад. 

“Наци” е еднозначно заклеймяващо понятие. За разлика от реабилитацията на неговата разновидност , определяна сега като “соц”, която се промъква настъпателно, включително чрез разклонения на понятието и в търговските реклами за хубавите страни на “онова време”, когато киселото мляко беше по-истинско. Това, взето на парче от миналото твърдение, продава! Специалистите по реклама знаят защо. 

Неведоми са пътищата по които се промъква и налага една промяна в терминологията, обозначаваща толкова важна част от българската история. Нямам претенцията да кажа откъде тръгна тази мода. За други, наложени съзнателно термини от обидно естество към противниците на “соца”, може да се проследят следите към московските пропагандни лаборатории. Най-яркият сред тези примери е зле прикритият антисемитизъм на понятието “соросоид”, гарнирано от трубадури на тази пропаганда ( като депутатинът от БСП Ал. Симов с термина “психодесен”). Това е образът на онзи ужасен, унгарски по произход, но американски по своята днешна същност богат евреин, който спонсорира либерализма у нас и по света. Изкованият в Москва образ на врага “соросоид” вече е легитимиран в публичните изяви на българи политици и от видни представители на прокуратурата.

Помилването на диктатурата, обявявана вече за нещо друго, далеч не толкова трудно за преглъщане, явно е местно творение. Можете да го срещнете и сред изразните средства на публични фигури, които официално се заявяват за активни борци срещу комунизма. Което е много голям успех за манипулаторите на общественото съзнание, податливо на заразяване с  токсичните огризки, подхвърлени в кочината от ояли се другари и другарки.

Самият “строй” у нас беше нагоден от полуграмотния Живков към спецификата на стремежа към опростяването и опростачването, което мазохистично наричаме “побългаряване”. Ето че и с неговото наследство се справяме не по-зле в това отношение. 

Най-лошото е, че тази мека фалшификация не само е далеч по-успешна от пряката пропаганда, а че е насочена срещу поколението, което не помни НРБ и научава за “разкоша” на живота по онова време от интерпретаторите на отделно взети елементи от него, сред които “блестят” твърдения за справедливия, спокойния, гарантирания, солидарния дори живот на хората ( от които държавно-партийната машина за контрол изискваше взаимно да се ковладят ) .  Макар в същото време да е ясно, че ако на младите хора днес им отнемеш даровете на получената даром свобода да избират и да ползват какво ли не в живота си от забранените плодове по времето на “соца”, вероятно биха се побъркали от яд – като всички хора, които отриват ценността на простичките неща в живота тогава, когато ги загубят.  

Им и добра новина. Не всичко е загубено в тази анонимна битка за изковаване на понятията. Слушам подрастващите да си говорят на “брат”( не “брато”!) и на “човек”. Сравнявам тези обръщения от младежкия жаргон по времето, когато “човека за човека” се предполагаше да е брат, а в София се наричахме помежду си “копеле”. В Пловдив пък се обръщаха помежду си ( не знам дали и днес не е така) “майни”.

Така че- майната му на песимизма. Развиваме се все пак в човешка посока. Напук на онези, за които се опитват да очовечат тъмната страна на миналото ни чрез една хитроумна манипулация на спомена за него.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Давам си сметка, че долните долнопробни колажи, които ме изобразяват обезобразяващо лично, монтиран в несъществуващ в реалността  американски контекст, могат да зарадват със своята пошлост тъкмо онези, които са ги сътворили. Но ги публикувам въпреки това. За да се види на какво са способни в дивашката си омраза пропагандаторите на лъжата, на които дължа през годините изобразяването ми като събирателен образ на “русофоба” , подлежащ на убийство с цел да бъдел спасен света, достоен също за чучело с моето име върху кошче за смет по време на хулигански червен контрапротест пред МОЧА в София и т.н.

10 мнения за “Реабилитацията на диктатурата чрез умилителното понятие “соц””

 1. Г-н Инджев, мисля че преувеличавате, като схващате наименованието „соц”, като натоварено с гальовност и симпатия. Писали сте и друг път за това свое мнение. Искам да Ви уверя, че за много хора „соц” е просто удобно съкращаение в разговор, нещо като „инфо” вместо информация или „2 и 19-та” (не одобрявам ). По никакъв начин презрението, отвращението и сарказма не са по-малки, ако се използва този кратък разговорен израз. Напротив, струва ми се, че носталгиците говорят за „социализЪма” (без да исползват съкращения).

 2. Трябва да се повторим ,отново ,че “либерализма” и “соросоидите” водят своето начало от МАГНА ХАРТА, от “либерасткият” РЕненсанс и Просвещението, от КОНСТИТУЦИОНАЛИЗМА в САЩ преди 250 години, от Индустриализацията и капитализЪма през последните 200-300 години, от следвоенният “глобализъм” , след Втората световна война………
  Никой не може да пренебрегва научните социалните и обществените ПОСТИЖЕНИЯ и ПРОГРЕС “либерализма” през последните над 500 години ,които изведоха света от Средновековието и “консервативното” му мракобесие! Никой не може да отрича ЛИЧНИТЕ си свободи и ЛИЧНИТЕ си права ,които е получил пак благодарение “либерализма”, и благодарение на “либерасткоТО” ограничаване на ТОТАЛитарната ВЛАСТь на “консервативните” ТИРАНи , ДИКТАТори и самодръВци, както и на тяхната КАЗИОНна кохорта от КАЗИОНни васали , ПОРЦИОНни шутове ,както и ВСИЧКИТЕ им останали обслужващи “консервативни” ПОПУЛИсти и “консервативни” проститутки …….
  Всеки ,който е против “соросоидите” и “либерастите” е ПРОТИВ ВСИЧКО ,което е постигнал цивилизованият свят през последните 500 години, и особено през последните 70 години. И се отрича от собствените си ЛИЧНИ права и свободи ,и ги дава на “консервативните” самодръВци и на техните паразитни кохорти от мракобесни слуги и палачи!
  Сорос само финансира ПРАВОзащитните , НЕправителствените и НЕказионните организации ,които се борят срещу нарушаването на ЛИЧНИТЕ и на всичките други ПРАВА и СВОБОДИ, които са защитени в днешният цивилизован и демократичен свят!
  Докато , за разлика от Сорос, Путлер раздава своите петрорубли на неговите платени мракобесни РУБЛОфили , за да налагат ограничаването на ЛИЧНИТЕ и на другите ПРАВА и СВОБОДИ , както и за връщането на ЦЯЛАТА ,ТОТАЛитарната, власть на неговите платени васали в колониалният бадитустан – НРБ, както и в останалите държави по света!
  Така че , нека ВСЕКИ реши дали предпочита Сорос, и запазването и засилването на своите ЛИЧИ права и свободи, или……или предпочита Путлер, както и да е БЕЗправен СЛУГА и РОБ на пропутлеристките РУБЛОфилски ТИРАНи и ДИКТАТори, и на техните ПОРЦИОнни ОБРЪЧи и КАЗИОНните им КАЛИНКИ!
  Защото ВСИЧКИ ПРЕДПОЧИТАТ да мигрират в “либерасткият” Запад, и ПРЕДПОЧИТАТ да си купуват западни стоки , а не да мигрират в “свещенните” “консервативни” сибирски полета и не предпочитат ватнишките “КОНСЕРВАтивни” КОНСЕРВИ, НАЛИ!
  И , дори “правоВЕРНИТЕ” “КОНСЕРВАтивни” ватници и платениТЕ РУБЛОфили( като, например “журналиста”-вольгинь!) предпочитат да си харчат петрорублите в “либерасткият” Запад, а не при техният “спонсор”- альфа-КОНСЕРВАторь-Путлер, НАЛИ!!!

 3. арх. Борислав Игнатов вчера при Цветанка Ризова.

  Малко от биографията му:

  Роден през 1972г. Завършва архитектура в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София през 1995 г. със специалност “Градоустройство”. Започва самостоятелна работа същата година като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. В средата на 2001 г. се премества в Ню Йорк. Там работи в една от най-големите архитектурни фирми в света Perkins+Will Architects, по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради. През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там в катедрите Концептуална архитектура и Опазване на историческото наследство. През 2007 г. основава свое архитектурно ателие Bignatov Studio New York.

  През 2009 г. се завръща в България и работи по проекти в страната и чужбина. През 2011 г. живее между Сиатъл и Хонг Конг във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън.

  Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди: Голямата на награда на Съюза на архитектите в България – през 2010 и 2012 г., Наградата на Министерство на културата, Награди „Архитект на годината“, „Сталкер“, „Животворна светлина“ и други.

  А сега сравнете този човек с другите кандидати за кмет на София. Какво е усещането? Нали! Води ги с ОБИКОЛКИ!

  Видеото:

  https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/borislav-ignatov-v-prodalzhenie-na-11-godini-v-sofija-sa-trupani-dalgove.html

 4. Когато преди двайсетина години за първи път чух съкращението “соц”, то беше заредено определено с презрение. Вероятно от честата употреба се свиква с него и негативизмът се заличава. Също както е при израза “бай Тошо”.

  Прави ми впечатление колко безидейни са фейк-снимките, приложени в края на статията. Не (примерно) като творбата “бат`Бойко гледа Фолксваген през крив макарон”, която се върти по уатс-апп напоследък. Очаквах поне боркинята за свобода на словото Беновска да я покаже на плазмата, докато обсъждаше неслучилото се идване на VW в България, ама нъц.

 5. Както и да го гримират, както и да го пудрят, беше си комунизъм в най-груба и антихуманна форма! Границите на България бяха опасани с телени ограждения и минни полета, за да не можем да избягаме от концлагерния рай. Пазеха ни въоръжени граничари. По конституция ръководната роля беше на българската комунистическа партия. Родените през 60-те години на миналия век не заварихме никаква опозиция, защото е била физически елиминирана и ни беше внушавано, че опозицията е враг на народа и елиминирането и е нещо нормално. След закономерния икономически крах на комунистическата диктатура главорезите се преименуваха на социалисти и за да не им бъде потърсена отговорност за зверствата поставиха свой агент начело на лесно манипулируеми малцинствени групи. Цинично и арогантно си подаваха пасове и поставяха проблемите на плоскостта на междуетнически вражди, вместо да да кажат честно, че всички беди са следствие от комунистическата диктатура. Както и да манипулират младите, сега има алтернативни източници на информация. Онези, които се интересуват могат да разберат зловещата същност на комунизма. Както и да пудрят учебниците по история, сега не могат да натъпчат цели класове ученици в киносалона да гледат насила “Време разделно” и да се научат да мразят от малки. Истината за милия им “соц” се вижда от това къде пращат изчадията си всички милеещи по него и къде си купуват имоти. Никой не е привлечен от Куба, Китай, Корея, или Венецуела. Всички бягат на Запад в капиталистически общества и икономики. Извода е, че дори да гримират прасето комунизъм, то няма да се превърне в лебед! Остава си прасе!

 6. Руско-турският газопровод е чиста загуба на България.Ние трябва да строиме нещо,което трябва на руснаците/да си вложат доставените в Бургас тръби/,лишаваме се от тразитните такси за газа през Украйна,помагаме на Путин да мачка Украйна/която е кандидат за НАТО и ЕС/.Покрепа за Шумаров.

 7. До рубли в консерви
  Не смея да споря с Вас за ценностите на “либерализма” но мисля, че дори да е обратното на тоталитарното и консервативнота, може би щастието на хората е някъде между двете. Съвършенството и красотата се получават от правилните пропорции и мярка. И това, както знаете е отразено в символа Ин Ян.
  Всеки от нас има нужда от доза консерватизъм и свободомислие. Когато този баланс не е добър, се ражда агресия, тоест сила, която да го възстанови. Може би е трудно за вярване но ако приемем, че хората се раждат на земята от тази сила, то всичко става по-разбираемо. Ако можехме да живеем в хармония с Бога, от който идва правдата и мъдростта, баланса в душите ни щеше да е съвършен а щастието щеше да грее в сърцата ни. В този смисъл и Христос Спасител казва, че трябва да пием кръвта му и да се храним с тялото му. Тоест това е храната за душата, която е родена от Бог. :)))
  Простете ако коментара ми не е достатъчно точен. И Аз съм човек.

 8. към Астрогид:
  Вероятно сте забелязали че съм поставил “консервативни” в кавички, а освен това съм и подчертал определена част от тази дума – “КОНСЕРВАтивни!
  С това искам да подчертая шизофреноидалноидността на т.нар, путлеристки “КОНСЕРВАтори”! Което съм посочил и в последнотоизречение на предишният си коментар!
  И , да, цялата материална и духовна същност, около нас, е достатъчно консервативна , налагайки достатъчно консервативен “естествен подбор”, за да я затрудняваме допълнително със разни “КОНСЕРВАтивни” и пропутлеристки изкуствени “подбори”, които както писах вече са и шизоферноидални, защото същите тези “КОНСЕРВАтори” , всичките, предпочитат да мигрират , да пътуват , да се обучават и да търгуват с “либерасткият” Запад!
  И да не забравяме ,че дори природният “консервативен” естествен подбор позволява “либерастката” еволюция, което се вижда навсякъде около днешният ни свят!
  Друг е въпроса и дали съществуват , икаква е същността на естествените и изкуствените РЕволюциии и КОНТРАреволюции и дори КОНТРАеволюции………..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.